Варненският владика Кирил застроява двора на митрополията

Сградата на Варненската и Великопреславска митрополия е дело на арх. Петко Момчилов.Православен църковен комплекс за обществено и делово обслужване" ще бъде изграден в двора на Варненската и Великопреславска митрополия. Това става ясно от разрешението за изработване на Подробен устройствен план (ПУП), издадено от главния архитект на Варна Петър Йорданов.


Според заданието на Варненската и Великопреславска митрополия, изработка на ПУП за два имота, които се намират съответно на пл. "Св. Св. Кирил и методий" №1 и на бул. "Съборни" № 31-А (и двата в рамките на двора на варненската Митрополия) ще даде възможност "за реализирането на инвестиционни намерения", изразяващи се в строителството на две нови сгради.


Първата от тях, към бул "Мария Луиза" ще представлява "Централен православен – църковен духовен просветен център", а втората, към бул. "Съборни" ще се ползва за църковни канцеларии, църковен магазин и обществена църковна библиотека с читалня.
"Няма такова нещо!", беше първата реакция на варненския владика Кирил днес. След уточнението, че все пак има издадени строителни книжа и проект, доказващи намеренията за изграждането на комплекса, митрополитът отговори: "Няма да ви кажа нищо! Има само книжа , документи разни, но това е далечна работа. Обадете се по-нататък!".


Възложител на проекта за изграждане на центъра, който трябва да бъде вдигнат в двора на варненската и великопреславска митрополия в историческата част на града, е църковното настоятелство при съборната църква "Успение Богородично". Негов изпълнител е архитектурното бюро "Фрибул". (Електронна визуализация, правена в рамките на предпроектно проучване още през 2003г., можете да видите тук)


Освен новото строителство, отреждането на урегулиран поземлен имот позволява надстрояване и пристрояване на съществуващи сгради, като се запазва тяхното предназначение. Най-значимата от тях е тази на самата Митрополия, която е и паметник на архитектурата. Тя е проектирана от арх. Петко Момчилов, като фасадата й включва елегантни неовизантийски елементи. За нейната историческа и културна значимост говори фактът, че през 1892 г. Момчилов печели конкурси за изграждането на моста на кралица Елизабет Брюне в Будапеща и Литийният мост на река Нева в Санкт Петербург. След разглеждане и оценяване на конкурсните работи обаче, арх. Момчилов остава на второ място, а призовата награда е връчена не на друг, а на прочутия Густав Айфел.


Според заданието за изработване на проекта сградата на митрополията няма да бъде засегната от проекта. Друга постройка, със статут на архитектурно-строителен паметник на бул. "Съборни" обаче, намираща се пак в рамките на митрополитския комплекс, ще бъде надстроена и пристроена, за да бъде свързана с новия център.


"Възникването на нов обем в исторически дефинираното площадно пространство на Варна е много спорно, коментира арх. Владимир Рачев, директор на Регионалния инспекторат за опазване на културното наследство за Североизточния район, цитиран от електронното издание "Варна утре". Тук трябва да се пипа изключително внимателно и не без да се пита обществеността на Варна независмо от собствеността на имота", коментира още Рачев. По думите му новото строителство в този район на града "ще убие" трите сгради в непосредствена близост, които  са паметници на културата - Юнашкия салон, Матроския клуб, Филиала на варненския театър с Часовниковата кула и Катедралния храм "Св Успение богородично". Според Рачев църковното начинание е "рисковано като градоустройствена операция".


"Решението за отреждане на църковна администрация, църковен магазин и обществена църковна библиотека с читалня е съобразено със заданието на възложителя в резултат на нарасналата необходимост от административно-приемни и публично-обществени изяви на институцията", пише в обяснителната записка към проекта на арх. Бюро "Фрибул". В нея се уточнява, че "стремежът към създаване на среда с впечатляващо и емблематично звучене, налага работа с трайни естествени материали, които запазват качествата си за продължителен период от време".


Всичко това означава, че стойността на бъдещия проект също ще бъде впечатляваща, коментираха днес строителни предприемачи. Варненският и великопреславски митрополит обаче категорично отказа да даде, каквито и да е подробности за стойността на проекта и източникът на средства за реализацията му.


През октомври 2008г. владиката Кирил освети първата копка на друг свой проект – църквата "Св. Прокопий Варненски". За неговото финансиране бе обявена широка дарителска кампания, но и до този момент църквата не е завършена, а датата на откриването й остава неопределена в далечното бъдеще именно заради липсата на средства за завършването й.


Пак през 2008г. митрополит Кирил заложи сградата на Варненската и Великопреславска митрополия срещу заем за откупуването на някогашния манастир "Св. Пантелеймон" край Велики Преслав. Новината беше потвърдена лично от тогавашния говорител на Епархийското настоятелство във Варна адвокат Веселин Панов. "Митрополията се обърна към банка и на база на месечните си оборотни средства доказа, че може да погасява вноските по кредит за манастира, каза за "Дневник" той. Срещу него бе ипотекирана сградата на митрополията".


Според свещеници във Варна обаче залагането на митрополитска резиденция е прецедент, и е било извършено в нарушение на чл. 110, т. 28 от Устава на БПЦ. Той гласи, че продаване, заменяне и ипотекиране на недвижими църковни имоти, както и сключване на договори за заем, могат да бъдат извършвани само след санкция на намаления състав на Светия Синод - петчленния орган, който се ръководи лично от патриарха или негов заместник.


Потърсен за отговор на въпроса, дали Варненският владика е получил разрешение за сделката си, главният секретар на Светия Синод дядо Наум затвори телефона си веднага след като разбра, за какво става дума.


Освен сградата на Митрополията, имотът, ипотекиран през 2008г. от Кирил включва и 4-те дка дворно място, в което сега предстои да бъде изграден въпросният православния център.

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ron
  Ron
  Рейтинг: 442 Любопитно

  "Православен църковен комплекс за обществено и делово обслужване"

  Някой ще разясни ли какво точно означава това?

  Комунистите не успяха да съсипят Българската православна църква, но сегашните й предводители полагат целенасочени усилия в тази насока...

 2. 2 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1150 Гневно

  колкото повече чета за нашата църква толкова повечи си мисля за бръснач, катран, перушина и дръгливо магаре.
  И тази институция трябва да поддържа моралните устой на държавта. УЖАС!

 3. 3 Профил на bravo
  bravo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Заради такива търгаши хората влизат в църквите само по Великден.

  Българските политици не са раждани - те са изходени.
 4. 4 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 733 Весело

  По-добре да построят Вила Владика и Хотел МИтрополитен

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 5. 5 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Инвитрото е виновно, да се анатемоса!

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 6. 6 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Да не би инвеститор да е бил дарителят на автомобила? След като се "вдигна шум" той взе, че се обиди и сега няма кой да строи.

 7. 7 Профил на donkey
  donkey
  Рейтинг: 442 Весело

  А гараж и автомивка ще има ли?!@

  ...what a difference indifference can make...
 8. 8 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  А гараж за Линкълна?

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3615 Неутрално

  Хм ... и къде видяхте проблема?

  1. Все пак сградите са за църковна и обществена дейност
  2. Това кой и как е дал разрешението на Кирил си е вътрешноцърковна работа. Тяхна си работа. Вътрешна. В Синода или са се разбрали - или ще си се разберат.

  Само едно ми се наби в очи - туй архитектурното бюро "Фрибул" що е спретнало такива скици с молив като от преди петдесетина години? За 3D-та, фотошоп и тем подобни не са ли чували? Поне в Архикад да бяха дигнали нещо, макар и грубо ...

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3615 Весело

  [quote#1:"alhio"]"Правослаен църковен комплекс за обществено и делово обслужване"
  Някой ще разясни ли какво точно означава това? [/quote]

  Емчи ... на чиновническо-нормативен език е.
  Предписания, ръйшли, а трябва документите да са законовосъобразени...

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 12. 12 Профил на Peacock
  Peacock
  Рейтинг: 1124 Разстроено

  Какво добро дело въобще е направила нашта църква, освен да гради луксозен и охолен живот за висшите духовници!

  Случи ли се да нахрани 50 или 500 човека с топла супа например!

 13. 13 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1381 Весело

  2004г. влизам в Катедралата "Успение Богородично", за да я покажа на гаджето ми - полякиня.
  Два попа стоят в страни, навъсено гледат бабичките. Като ни видяха и лицата им светнаха, насочиха се към нас с широко разперени ръце , сякаш сме скъпи гости. Заговориха ни на руски:
  "ДОБРО ПОЖАЛУВАТ."
  Спогледахме се с приятелката ми, те - поляците, много не кльопат братушки и игрушки. Аз им пожелах учтиво всичко добре, а ония като чуха българска реч, намекнаха за дарения, че били бедни, лицата им се покрусиха и им станахме безинтересни.
  Мина през акъла, че Москва за тях е нещо като афродизиак, но не преполагах, че са просто един филиал на ДС.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 14. 14 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 537 Неутрално

  понеже двора е голям - предлагам и кръчме,да има винаги топла шкембе чорба,та като гледам мазните бузи на негово не знам какво си,се сещам за чорба,а не за нещо духовно,а като го погледнеш в цял ръст - да бягаш и да се криеш.......

 15. 15 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Църквата отдавна е забравила своята първоначална цел - да са проводници христовото учение сред людете. Сега са само институция за ритуали по ценоразпис и за продажби на свещи. Някой да е чул някъде някой поп да проповядва на обикновените хора, да ги учи на библейски морал? Станали са обикновени, бездуховни бюрократи в черно, а България повече от всякога има нужда от църквата - за малко духовно и морално лечение...но уви....

  Боян Р.
 16. 16 Профил на vn
  vn
  Рейтинг: 435 Любопитно

  Ветоятно имотът заложен в банка през 2008г. е в банката на ТИМ (ЦКБ) или кредитът отново е прибобит от тях.

  АМИН.
  Калашников и за църковните приятелите на ТИМ !!!

 17. 17 Профил на Solingen007
  Solingen007
  Рейтинг: 551 Неутрално

  на мен пък скиците ми харесаха. паметникът на културата - метрополията - се запазва, а и се вписва в плана. къде е проблемът.
  наблюдавам, че този варненски журналист си е набелязал тоя владика Кирил и си го гонка непрекъснато. Но в този случай не виждам нищо незаконно. Друг е въпросът, че и попът явно не обича да си общува с журналята и се крие - ама то кой ли обича.

 18. 18 Профил на flaneur
  flaneur
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това е предпроектното проучване за южния ъгъл правено 2003 година
  http://www.fribul.com/bg/projects/portfolio/public-buildings/3bbmet/

 19. 19 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Тези хора срам от хората и страх от Бога, на когото уж служат, нямат ли?! (риторичен въпрос)

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 20. 20 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Строежите засягат всички, защото са на централен площад. Дано не са грозотии. Попът се лишава от хубавия си двор с две стари, огромни круши-петровки, ако са живи още де.
  Самата митрополия ще изглежда жалко, сгушена между две нови сгради, досами нея. Защото мястото съвсем не е голямо.

 21. 21 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 608 Неутрално

  .. а вие мрънкате за линкълна..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 22. 22 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Не бъдете негативни. Един православен център би бил добре дошъл на неверниците и безбожниците във Варна.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 23. 23 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#18] от "flaneur":
  Това е предпроектното проучване за южния ъгъл правено 2003 година .
  .......
  Егахти ужаса!
  Това прилича на бункер, мавзолей или паметник на ястребинчита.
  И то в центъра на Варна. ще закрива панорамата към Катедралата.
  Не.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 24. 24 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 953 Весело

  как беше казал поетът: "православните скотове"!

 25. 25 Профил на berner
  berner
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На мен пък ми е трудно да си представя как хората от архитектурното бюро са се съгласили да надстрояват арх.паметник... Предполага се, че са учили архитектура, разбират от стилове, знаят какво е значението им за облика на даден град и въпреки това: Ок, няма проблем, ако имате и балкон някъде, ще го остъклим!... Наистина е крайно време да се приемат закони, които да предпазват не само арх.паметници, но всички сгради, които дават идентитет на градовете, без значение дали са частна собственост.

 26. 26 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 660 Гневно

  Боже, пак се налага да прогониш търгашите от храма СИ!

  Гнус!!!

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 27. 27 Профил на mihluzin
  mihluzin
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Такива са наш'те "духовници":http://www.rodopchani.eu/%d0%b4%d0%b5%d0%bc%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be/

  Когато всички мислят еднакво, значи че никой не мисли достатъчно!
 28. 28 Профил на Patilan
  Patilan
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#1] от "alhio":

  Това е евфемизъм за мол !!!

  I'm my worst enemy!
 29. 29 Профил на Попа от Симитли
  Попа от Симитли
  Рейтинг: 551 Неутрално

  веднага данъчна ревизия. докога поповете ще са готови на нашия обед?...

  ... sorry, I'm fucked up inside!
 30. 30 Профил на Режисьор на Дублажа
  Режисьор на Дублажа
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#24] от "aceton":

  поета е виден антихрист.

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 31. 31 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Ами след като партията на колегата му доносник - Кмета Кирчо управлява, ще си застроява каквото си иска дядо Владика

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 32. 32 Профил на Режисьор на Дублажа
  Режисьор на Дублажа
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#29] от "stonerboner":

  1. какъв обед бе охлюв. и стига с тези попове. една кратка справка :
  Клир - в православната църква с това понятие се отделят духовните лица от миряните, а в състава на духовенството (клира) влизат само мъже. Възприети 2 вида духовенство:
  бяло духовенство - свещеници и обслужващи храмовете;
  черно духовенство - монаси и обслужващи манастирите.
  2. Бог казва: “Ще ви дам владетел според сърцата ви”. Ясно е, че и владетелите и царете, които са достойни за тази чест, са поставяни на тази длъжност от Бога. Другите, въпреки че са недостойни, също са поставяни над недостойния народ по воля Божия или чрез отстъпването Му, точно поради недостойнството на народа.

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 33. 33 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Първата от тях, към бул "Мария Луиза" ще представлява "Централен православен – църковен духовен просветен център", а втората, към бул. "Съборни" ще се ползва за църковни канцеларии, църковен магазин и обществена църковна библиотека с читалня.
  ======
  Ясно. Бордеи за клира и бордеи за миряните.

  България е древна и заслужава много повече!
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#32] от "NO2ID":

  Пий си ляковете!

  България е древна и заслужава много повече!
 36. 36 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 877 Разстроено

  [quote#18:"flaneur"]Това е предпроектното проучване за южния ъгъл правено 2003 година
  http://www.fribul.com/bg/projects/portfolio/public-buildings/3bbmet/ [/quote]Това е извращение...

 37. 37 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 225 Гневно

  Някога Христос изгонил търговците от храма, но днес никой май не може да изгони доносниците на ДС от БПЦ! Освен лустрация друг път към вярата няма, докато тези гнусни твари не се изгонят от БПЦ само тъмнина ще обгръща християните!

 38. 38 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#37] от "abc":

  Самото християнство е тъмнина, мрак и невежество. Хубаво е, че е имало българи да малко да го очовечат.
  Но като казах невежество се сещам, че сегашните българи са срам и позор за името, което носят. Това че повечето от вас вярват, че Христос е същестувал, няма нищо общо с моралното разложение. Поне не и в последните 67 години.

  България е древна и заслужава много повече!
 39. 39 Профил на Режисьор на Дублажа
  Режисьор на Дублажа
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#33] от "flagellumdei":

  аз лЯкове не пия (все още) . пиенето на лЯкове е достойно за андрешковците и героите на алеко константинов.

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 40. 40 Профил на Лъвица
  Лъвица
  Рейтинг: 497 Неутрално

  и защо го прави?сега в теЗ трудни времена?лихвите ,,скочиха,,как ще изплати заема горкия божи служител?те,гърчолята ,,сбъркаха,,

 41. 41 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#39] от "NO2ID":

  Нещо бъркаш коментарите. Но я по-добре ни разкажи как точно християнството ще ни спаси?

  България е древна и заслужава много повече!
 42. 42 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 660 Разстроено

  До коментар [#17] от "Solingen007":

  Къде е проблемът ли? Проблемът е, че ще има "Централен православен – църковен духовен просветен център".

  А тези, които разправят на матряла, че Владиката е Господ и трябва да бъде непрогрешим, за да се разочароват от него и намразят Църквата, нямат интерес от това.
  Същите успяха да убедят, че Църквата е против ин витрото, въпреки, че който си направи труда да прочете становището на Църквата видя, че не вярно.
  Същите успяха да убедят матряла, че е лошо Владиката да кара автомобил, който харчи 2 пъти по-малко гориво, което се плаща от Църквата, а за автомобила нито той, нито Църквата е плащала нещо. Фактически според тях е хубаво Църквата да плаща за повече гориво и в същото време питат за какво са и пари. Въобще- Зайо с шапка и без шапка- все бой!
  Смятат, че те- завистниците са морални, а владиката не. Защо? Защото са духовно слепи и такива трябва да останат, според тези, които плащат подобни статии.

  Вместо да вдигнат две кули с пирамидки връз тях, те седнали "Централен православен – църковен духовен просветен център" да строят! Ей, туй е проблемът!

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 43. 43 Профил на Режисьор на Дублажа
  Режисьор на Дублажа
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#41] от "flagellumdei":

  аз съм недостоен приятелю. всичко е написано . успех и по-малко злоба

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 44. 44 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1005 Весело


  Не се помайвайте , ами дайте да спретнем една подписка в защита на владиката Кирил.
  Щото , ако не бяха славните български интелектуалци,
  тъмните сили щяха да свалят божата кравичка Кирил ...

  Хвала на такива интелектуалци!

 45. 45 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 501 Любопитно

  Комунистите не успяха да съсипят Българската православна църква, но сегашните й предводители полагат целенасочени усилия в тази насока...

  До №1-то сегшните църковни водачи не са ли,ДС кадри,комунистически?!А, ти казваш не били успели!

  haokarapora
 46. 46 Профил на Режисьор на Дублажа
  Режисьор на Дублажа
  Рейтинг: 768 Неутрално

  забелязвам една suicidal тенденнция . Който има очи да види . .

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 47. 47 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1381 Весело

  До коментар [#42] от "zumm":
  "Централен православен – църковен духовен просветен център" да строят! Ей, туй е проблемът!
  ...........
  Зумчо, този "Централен православен – църковен духовен просветен център"
  ще бъде един павильон за продажба на сувенири, свещи, календари и прочие.
  Търговийка, разбийш, в центъра на Варна, без данъци и касови бонове, без счетоводство, за алах вересин.
  Дзън-дзън, събуди се от дълбок зимен сън.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 48. 48 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#43] от "NO2ID":

  Както искаш.

  България е древна и заслужава много повече!
 49. 49 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 852 Неутрално

  На църквата не трява да се дава нищо материално.
  Те така или иначе за духовното са тук, на тази грешна земя.
  От друга страна, ако помислите реално, защо са ни посредници във вярата? Ние и "на пряко" може да се обръщаме кък чичко Господ, щом усетим нужда за това... не е нужен посредник, или посредници, за да "интерпретират" молбите ни към Всевишния... .

  Дадеш ли им материално, ще ти изядат главата, плюс- тяхната собствена. От алчност, слабоумие или пък обратното- от великолепен "бизнес-усет".

 50. 50 Профил на didi_11
  didi_11
  Рейтинг: 5 Неутрално

  "Отче наш" в Неомитрополитски стил

  Отче наш, Който си на небесата!
  Да се свети моето име,
  да пребъде моето управление,
  да бъде моята воля,
  както в митрополията, тъй и в общинския съвет;
  присъщия ми Линкълн дай ми днес,
  и припомни ми дълговете,
  които имам да вземам от моите длъжници,
  и не въведи при мен данъчни,
  но избави ме от нахални журналисти;
  защото моя е властта,
  и силата, и славата вовеки.
  Амин.

 51. 51 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3615 Весело

  [quote#47:"СДС"]този "Централен православен – църковен духовен просветен център"
  ще бъде един павильон за продажба на сувенири, свещи, календари и прочие.
  Търговийка, разбийш, в центъра на Варна, без данъци и касови бонове, без счетоводство, за алах вересин. [/quote]

  Андрей Карлович,
  ми те иначе тези неща - сувенири, свещи, календари и прочие - ги продават циганите по пазарите и покрай църкви и гробища пак без данъци и касови бонове, без счетоводство, за алах вересин.

  Лично аз предпочитам магазина, пък бил той и на Кирил, пред алъш-вериша с тъмнозеленичките.

 52. 52 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1367 Весело

  Дедо Киро дали е помислил и една билярдна маса да тури та на Гоце като му свърши след некой ден мандата да има къде да разцъкват топките па после накъде Аврен с чифтетата на рамо малко да се поразтъпчат а и мезето да осигурят.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 53. 53 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 853 Весело

  [quote#25:"berner"]На мен пък ми е трудно да си представя как хората от архитектурното бюро са се съгласили да надстрояват арх.паметник... [/quote] Слабо ти е въображението значи.... Хотел "София" в София, който надстрои бившето кметство на София, си е много щотина сграда от където и да я гледаш....
  Същото с хотела на пръстовището "Шипка" и "Кракра" надстроеният хотел е много по красив от старата сграда.....
  Така че който може, може и да надстроява.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 54. 54 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1367 Весело

  До коментар [#23] от "СДС":
  Защо сте толкова тесногърди дайте му на дедо Киро половината площад и прилежащите градинки сега тепърва манифестации нема да правите я а дедо Владика може строева да прави на свещениците.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 55. 55 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1369 Гневно

  Тоя НЕ Е ДУХОВНО ЛИЦЕ

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 56. 56 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Ако ще се строи нещо,то задължително трябва да е съобразено с архитектурният стил на околните сгради.Това което виждам като проект категорично не ми допада.

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 57. 57 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4722 Весело

  Светия бизнес си е бизнес само дето Шефа няма нищо общо !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 58. 58 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1011 Весело

  Строй като за последно!!!!
  С поздрав
  маите!!!

 59. 59 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  ...Освен сградата на Митрополията, имотът, ипотекиран през 2008г. от Кирил включва и 4-те дка дворно място, в което сега предстои да бъде изграден въпросният православния център...
  Е ТЕ ТОВА Е...


 60. 60 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 945 Любопитно

  "Решението за отреждане на църковна администрация, църковен магазин и обществена църковна библиотека с читалня е съобразено със заданието на възложителя в резултат на нарасналата необходимост от административно-приемни и публично-обществени изяви на институцията"
  Ей, къде я видяха тази нараснала необходимост? След всички изцепки на варненския и пловдивския митрополити, след всички гнусни примери на "свещеници" повсеместно кои са тия хора, които се обръщат към БПЦ на рояци?
  Малка ли е публично-обществената изява "Ликълн" и останалите абсурдни демонстрации на лукс и безбожие у "божиите" служители, та сега и да загрозят центъра на Варна?
  Отделно, не виждам как показаната сграда се "връзва" архитектурно с останалите паметници в карето.

 61. 61 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Какво ви влиза на вас - в работата - плювалници вносни!?!

  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
 62. 62 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  ЧЕТЕТЕ!
  "...Това става ясно от разрешението за изработване на Подробен устройствен план (ПУП), издадено от главния архитект на Варна Петър Йорданов...."
  Дядо Кирил такъв-онакъв (щеше да подава оставка, но не подаде), ами що за тепигьоз е главния алхитект, а и цялата общинска администрация? Нали главния алхитект и екипа му трябва да следят за архитектурния облик на града! Ами кмета?

 63. 63 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 989 Гневно

  Вижте снимките на показания линк в статията.
  Няма нужда да си архитект за да видиш, че новопостроеното ще бъде буквално като изср.... спрямо околните сгради. Извинете ме за циничният израз, но мисля, че той е най-точен.
  Дано варненци проявят малко гражданска смелост и не допуснат подобни изцепки на ченгето митрополит.

 64. 64 Профил на zh Vulchev
  zh Vulchev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#9] от "xm...":

  проблемът не е, че се изграждат сградите, а че се изграждат сред паметници и по този начин се нарушава цялостния облик на площада. Щом църквата има такива нужди, може да закупи някой имот наблизо и да го използва- има прекрасни стари сгради, които се продават от години и не се използват- няма да има нужда от загрозяване на центъра на Варна, а ще се вдъхне живот на някоя сграда- бижу. Църквата не е толкова бедна, за да неможе да си позволи такава покупка- ако няма пари, ще си намери спонсор, има опит в това

  zhv
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK