И Левски, и Тодор Живков - изненадите от проучването за историческата памет

Тодор Живков е с почти еднакво историческо значение за етническите турци, колкото Васил Левски според изследването "Топоси на историческата памет"

© Красимир Юскеселиев

Тодор Живков е с почти еднакво историческо значение за етническите турци, колкото Васил Левски според изследването "Топоси на историческата памет"За това дали историята си почива само в музеите и архивите - от нашето изследване излезе, че тя никак не си почива. Напротив – действаща е и задаваща смисли, каза Евгения Иванова, ръководител на изследването "Топоси на историческата памет", направено през 2009-2010 г. Тя представи сборника "Минало несвършващо" на дискусия в "Червената къща" снощи.


Войни, революция, насилия, политика и държавност са основните топоси на историческата памет според изследването. То е обхванало 1009 граждани от различни етнически и религиозни групи в цялата страна. Около 70% от анкетираните възприемат български личности, места и събития за най-значими. За важно историческо събитие най-голям процент от запитаните са посочили Освобождението, а за историческо място – Шипка. Васил Левски пък е най-значимата фигура. При мюсюлманите веднага след него е комунистическият диктатор Тодор Живков.


Според Евгения Иванова историята се мисли предимно през българското. "Мнозинството от анкетираните турци, цигани и други малцинства бяха абсолютно убедени, че става дума само за българска история", каза тя. В резултатите от изследването преобладават сходни отговори за места, личности и събития от историческо значение независимо от етноса или изповядваната религия.
Най-много поводи за изграждане на националната памет се откриват в периода преди Освобождението, а почти отсъстват такива в османския период. Причина за това е склонността историята да се пречупва през героическото, посочват авторите.


Една от причините за това може да бъде открита в образователната система. "Първородният грях е учебникът и начинът на преподаване на историята според мен", каза един от участниците в сборника - Евелина Келбечева.


Голяма изненада е това, че мюсюлманите се отнасят положително към Тодор Живков, коментират авторите. Абсолютният дисонанс, пълната липса на логика между позитивния Тодор Живков и негативната памет за смяната на имената беше изключително натрапващо се, каза Евгения Иванова. "Когато питахме защо харесвате Тодор Живков, след като той ви смени имената, получавах два типа отговори. Единият беше оневиняване – той е много добър човек, но него са го подвели. Повечето обяснения бяха – да, той ни смени имената и това беше единствената му грешка, голямата му грешка. Иначе имахме работа, пари, построихме си къщи и т.н.", разказа Иванова.


Същевременно комунистическият период почти липсва в историческата памет. Все пак през последните 10 години българската историография е наваксала с невероятни темпове белите петна в изследването на комунизма, посочи Келбечева. Липсва обаче връзка между историята и аудиторията, която би имала интерес към тази информация. "Запушени са каналите за разбиране, за знание и за информация и за интерпретиране на комунистическия период в България", каза Евелина Келбечева.


Само около 3% от анкетираните в изследването са посочвали като значим период тоталитарния режим в България. Келбечева обобщи, че най-младата българска история фигурира в съзнанието на общността благодарение на семейството, а не на образователната система.


В темата за комунизма абсолютно липсваха топоси като темата за Скравена, Белене и концентрационните лагери, каза още тя.

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на peshkata
  peshkata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Червената Къща трябва да се закрие веднъж завинаги.

 2. 2 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  ...комунистическият период почти липсва в историческата памет...

  Народе ????.

 3. 3 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 997 Неутрално

  "Запушени са каналите за разбиране, за знание и за информация и за интерпретиране на комунистическия период в България", каза Евелина Келбечева.

  Запушено е всичко в тъпите глави на българите, само чепове за зелето, ракийката, бой по жената - това му е в главата. И новините по БТВ.
  А за това кой насади тая държава на комунистическия чеп - нито дума в учебниците по история, нито дума за комунетата сатрапи и за изпиването на мозъка на БГ сапиенса.

 4. 4 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Само около 3% от анкетираните в изследването са посочвали като значим период тоталитарния режим в България. Келбечева обобщи, че най-младата българска история фигурира в съзнанието на общността благодарение на семейството, а не на образователната система.

  В темата за комунизма абсолютно липсваха топоси като темата за Скравена, Белене и концентрационните лагери каза още тя .........


  ---------------
  Нормално , ако са анкетирани хора-мислещи със стомаха си , какво чудно има ?

  Всяка анкета заслужава таргета си

 5. 5 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1441 Весело

  Соросоиди си скалъпват изследване и го представят в сороската бърлога - "Червената къща". Нищо ново под слънцето.

  Слава богу, на хората започна да им идва акълът и да игнорират всякакви измислени изследвания, проучвания, доклади и пр., финансирани от Сорос, нямащи нищо общо с действителността, но с изключително антибългарска насоченост.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 6. 6 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 911 Неутрално

  7 клас това е равнището на нацията. И от любимите книги се видя, сега и от историческата им интерпретация

 7. 7 Профил на chara
  chara
  Рейтинг: 638 Неутрално

  След като има диагноза, значи ще се появи и рецепта за лечение!
  Просто е!

  http://www.chara.blog.bg,
 8. 8 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#5:"Мустафанка"]Слава богу, на хората започна да им идва акълът и да игнорират всякакви измислени изследвания, проучвания, доклади и пр[/quote]

  ----------
  права си , но има една подробност !

  Трябва да се разсъждава в Бъдеще несвършено време

  написаното от теб ще стане през 2222 год а може и по-късно

  както казва Първанов: "в България Телевизорът винаги побеждава хладилника"

 9. 9 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1518 Весело

  Ахахах да
  До коментар [#5] от "Мустафанка":

  15.02.1989 - 07.02.2018
 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3919 Весело

  До коментар [#2] от "Twinston Myth":

  Ти пък!

  Мат'рялът "изпуска" удобно от паметта си какво е ставало само преди година-две, при положение, че настъпва същата мотика. та какво остава за преди повече от двадесет години!

 11. 11 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#1:"peshkata"]Червената Къща трябва да се закрие веднъж завинаги. [/quote]

  Напълно съгласен съм! Но от друга страна, ниската посещаемост и нулевото внимание от страна на повечето медии, са достатъчно наказание, така че този антибългарски и манипулативен бар**к може да продължи да си стърчи и част от парите от кървавата инвестиция на Сорос да отиват в поддръжка, лекции с нулева посещаемост и добре платени юди, които няма пред кого да плюят злобата си срещу своята родина, вместо да се изразходват за поощряване на циганската престъпност и спасяване на престъпниците от съдебно преследване.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 12. 12 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#10:"xm..."]...Мат'рялът... настъпва същата мотика...[/quote]
  ...тежка желязна ръка целува,
  лъжливи уста слуша със вяра...

 13. 13 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1441 Весело

  Същевременно комунистическият период почти липсва в историческата памет.
  ============
  Всеки забравя най лошото от живота си...

  الرجل الكبير
 14. 14 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#13:"bigman1"]Всеки забравя най лошото от живота си... [/quote]
  Всеки, който забравя историята си, е осъден да я повтаря...

 15. 15 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  Вместо да се хвърлят пари за измислени проучвания, по-добре тези пари да се използват за събаряне на всички паметници на тошовци, гошовци и всякакви освободители.
  А чинийки като тази на снимката да се използват при обучение за стрелба по панички

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 16. 16 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2149 Любопитно

  "задаваща смисли" заради "липсващи топоси" - след подобни "разбираеми" обобщения, как няма да липсва историчност - въпреки образователната система. Колкото по-завоалирано се казват ИСТИНИТЕ, толкова повече заблудата ще се размножава. Достъпност, конкретност, отговорност за ФАКТИТЕ...

  Коментиране на анализираното, вече...
 17. 17 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 721 Неутрално

  БКП не е спирала да ни управлява вече 66-67 години - напълно обяснимо е защо темата за престъпленията и геноцида на тази бандитска организация не е намерила място в обществената памет.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 18. 18 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 904 Неутрално

  [quote#11:"Мустафанка"]вмето да се изразходват за поощряване на циганската престъпност и спасяване на престъпниците от съдебно преследване[/quote]
  Да ти припомня, но не бяха циганите, организирали лагерите в Белене и Скравена, не са цигани, убили художника Райко Алексиев и музиканта Сашо Сладура.

 19. 19 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#1] от "peshkata":

  Тя за твоето съзнание си е закрита. Гледай си животеца и стига си се дразнил от различните от теб - влияе лошо на нервите.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 20. 20 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  [quote#18:"shumkar"]Да ти припомня, но не бяха циганите, организирали лагерите в Белене и Скравена, не са цигани, убили художника Райко Алексиев и музиканта Сашо Сладура.[/quote]

  Много по-лесно е да си затваряш очите, да отричаш истината и все някой друг да е виновен. Още по-лесно е да са виновни винаги едни и същи (Сорос и циганите в един калъп). Така няма нужда да мислиш какво ново пише и как да му отговаряш. Просто си повтаряш като бот. Ето и едно обяснение как точно работят ботовете - то е прост и добре документиран механизъм, който наоколо може да се наблюдава често: http://mapto-on.blogspot.com/2011/06/blog-post.html

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 21. 21 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Всеки народ си заслужава историческата съдба!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 22. 22 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 799 Весело

  До коментар [#1] от "peshkata":

  що ве... може просто се пребоядише...

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 23. 23 Профил на peshkata
  peshkata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#19] от "mapto":


  Според Евгения Иванова историята се мисли предимно през българското. "Мнозинството от анкетираните турци, цигани и други малцинства бяха абсолютно убедени, че става дума само за българска история", каза тя.

  A за коя история да става дума, за история на Османската империя ли ? Или за история на циганските миграции ?

  Най-много поводи за изграждане на националната памет се откриват в периода преди Освобождението, а почти отсъстват такива в османския период.

  WTF ???????

  Причина за това е склонността историята да се пречупва през героическото, посочват авторите. Една от причините за това може да бъде открита в образователната система. "Първородният грях е учебникът и начинът на преподаване на историята според мен", каза един от участниците в сборника - Евелина Келбечева.

  Първородният грях е учебникът...страхотно изказване в духа на Червената къща...

  Аз си гледам "животеца", и това, че не симпатизирам на антибългарите не значи, че се дразня на различните от мен.

 24. 24 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Нека ти обясня, защото явно има нужда:

  [quote#23:"peshkata"]A за коя история да става дума, за история на Османската империя ли ? Или за история на циганските миграции ? [/quote]
  За един човек е много показателно какъв контекст добавя, когато говори за едно понятие. Така например когато ти кажат "история", ти мислиш за историята в твоя контекст. Това, че малцинствата мислят за българска история показва, че те се идентифицират с България. Не навсякъде малцинствата са такива. Например в Германия и в Сърбия не са.

  [quote#23:"peshkata"]"Първордният грях е учебникът и начинът на преподаване на историята според мен", каза един от участниците в сборника - Евелина Келбечева. [/quote]
  Човешкото съзнание се оформя най-силно по време на детството. Какво ти казват в училище (и повече: какво се обсъжда със съучениците в училище) предопределя представите на човек. Когато в учебника пише, че ние сме добри, а другите са лоши (предвид, че гонения през 20в на Балканите например, са извършвани от всички държави без изключение), не можеш да си изградиш представа за "хуманно" и "варварско", а само за "наше" и "ваше".

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 25. 25 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  [quote#24:"mapto"]Например в Германия и в Сърбия не са. [/quote]
  Може би вторият пример трябваше да е Югославия, защото по-явни са проблемите в Македония, Косово и Босна. България е на светлинни години от тези проблеми, но ако мнозинството, в ролята си на по-силен, продължава да изолира малцинствата, това може да се промени. Не че проблемите не са двустранни. Просто по-силният е този, който има повече енергия да направи сближаващи стъпки.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 26. 26 Профил на peshkata
  peshkata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  OK, но лично аз съм против културния релативизъм.

 27. 27 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  [quote#26:"peshkata"]OK, но лично аз съм против културния релативизъм. [/quote]
  Твой избор, но истинската науката затова е такава, защото се стреми към обективност. Мина времето (в Иран и Северна Корея не е), когато всяка държава си поддържа собствена изгодна наука. Въпросното изследване не научен труд и трябва да имаме предвид това, когато го обсъждаме.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 28. 28 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  [quote#27:"mapto"]Въпросното изследване не научен труд[/quote]
  Имах предвид "Въпросното изследване _е_ научен труд"

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 29. 29 Профил на pifi
  pifi
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Историята винаги и целенасочено е била моделирана за интересите на определени общности...За съжаление така е от древността до сега :
  http://tranzit.dir.bg/load.php?id=3AsHZf5M1CA8dGe41084821

 30. 30 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1441 Весело

  Наскоро някакъв нагъл соросоид от "Отровено общество" твърдеше, че ако някой имал алтернативна истина за Ботев или Баташкото клане, то тя трябвало също да се приеме за истина и дори да влезе в учебниците.

  В тоя дух, защо пък аз да нямам алтернативна истина за Хитлер и възродителния процес, например.
  Искам Хитлер, светла му памет, веднага да бъде реабилитиран, защото България не е видяла нищо лошо от него, а митът "възродителен процес" да не се споменава повече, освен ако не е във връзка с обезщетения от страна на малцинствата към държавата, че са си позовлили да предизвикат реакция и скъпоструващи действия на държавата, като са си мечтали да отцепят територия от България.

  На ви сега едни алтернативни истини, отворковци от "Отровено общество"!
  Мога и да продължа и дори да бъда и още по-циничен, ама не мисля да падам до нивото на юдите, продали не само душата си, но и всяко отверстие от тялото си за 12 сребърника.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 31. 31 Профил на che.gevara25
  che.gevara25
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Но трябва да Ви се припомни, че концлагерите в Бългория са създадени от цар-борисовата капиталистическата власт през времето на втората свеговна война 1941/44 г. Там прагиха комунистите , земеделците и друг патриоти. След девети септември 1944 комунистите пък пратиха тези който ги бяха прагили тях в тези лагери. При монархияга кобурготска имаше ДС /държавна сигурност/ - тайна политическа полиция която преследваше, биеше осъждаше и убиваше враговете си. Името и беше " обществена безопасност" Комунистите като дойдоха на власт също като предишната власт си създадоха тайна политическа полиция наречена " Държавна сигурносг", която преследваше враговете си. Следователно разлика няма в нищо и едната и другата власти са създадени функционирали са по един и в целия свят същи нацин и цели.. . Така както е било, както е сега и както ще е още до неизвестно кога в целия човешки /безчовечен/ свят. Дали тези репресивни силови органи ще се казват ЦРУ, КГБ, ДС, и т.н. няма значение 1 Лошото е в това, че сме много разединени и сме пристрастни към едната само страна, вместо да предпочетем това, което да ликвидира причините за разделението и взаимоомразата ни...!!??

 32. 32 Профил на pifi
  pifi
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#31] от "che.gevara25":

  За съжаление не сме дорас за твоята идея,защото натискът от вън е много голям и това не е от скоро,а от древността :http://tranzit.dir.bg/load.php?id=3AsHZf5M1CA8dGe41084821

 33. 33 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  До коментар [#6] от "kai":

  А Вие в кой клас сте? Как мислите?

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 34. 34 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#31] от "che.gevara25":

  Фактите са добре изследвани и документирани:
  bg.wikipedia.org/wiki/Концентрационен_лагер
  bg.wikipedia.org/wiki/ДС#История

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 35. 35 Профил на om
  om
  Рейтинг: 416 Весело

  комунистическият диктатор притежаваше само една завивка(одеало) - като Христос

 36. 36 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#33] от "ogiigo":

  Не ми се налага да го мисля, аз си го знам образованието.

  А човек смята за важно това, което разбира и запомня това което смята за важно. Човек който определя като най-важни неща, за които всъщност няма памет, означава, че разчита изцяло на това, което са му казали в училище. Без критична мисъл, без интерпретация на света през собствения му опит.

  Човек лишен от критична мисъл и лишен от интерпретация на света е дете в развитието си. Човек който възприема чужди оценки за по-важни от своите собствени НЕ е личност. Той е част от стадо.
  Единица с липсваща автономност. Индивид, за който индивидуалността му се изчерва с това кво е ял, къде и с кой е спал. Всичко друго му е привнесено, имплантирано в съзнанието.

 37. 37 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Комунизмът е забравен!!! Ще бързат за предсрочни избори,докато и останалите 3% още не са преминали във "Вечните ловни полета"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 38. 38 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 925 Весело

  До коментар [#37] от "lz2": Добре

  интересни факти. сега е време за анализ.

  и най-умният си е малко прост....
 39. 39 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  До коментар [#36] от "kai":

  Аха разбрах Вашето кредо! С повечето от написаното от Вас съм съгласен!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 40. 40 Профил на che.gevara25
  che.gevara25
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Комунистическата идеология / като философия , теория , тактика и стратегия / не е конюнктурна прищявка от създателите и... /знае се кой са / а научно обоснован анвализ и синтез на развитието на човешкото общество от началото му до ДНЕС... Първата му фаза Социализма с всичките си грешки, който се видяха / и скъпо платиха/ не значи, че той е лош нечовечен невъзможен и т. н. БЪДЕЩЕТО Е НЕГОВО на СОЦИАЛИЗМА върпеки всичко.. Препоръчвам " ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ МАРКС" От РИУС / Международен бестселър/ Издаделство АПОСТРОФИ - 2003 г. Прочетете тзи малка книжка , интересна и увлекателна е. Няма да съжелявате и от коя да е стрна да сте.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK