Промените в Закона за горите минаха безпроблемно и през парламентарните комисии

Промените в Закона за горите минаха безпроблемно и през парламентарните комисии

© Цветелина Белутова, КапиталС 8 гласа "за", няколко "въздържал се" и нито един "против" депутатите от парламентарната комисия по местно самоуправление днес приеха на първо четене поправките в Закона за горите. Малко по-рано промените бяха одобрени и от колегите им от комисията по околна среда.


Обсъждането на проекторазпоредбите беше втора точка в дневния ред на комисията по местно самоуправление. След дискусията по първата – поправки в Закона за ветеринарномедицинската дейност, обаче част от депутатите напуснаха заседанието. Сред тях бяха Хасан Хаджихасан и Янко Янков от ДПС, както и Стефан Господинов и Стефан Дедев от ГЕРБ.


Милена Христова от левицата посочи, че спорната поправка, облекчаваща режима за изграждане на ски лифтове и писти, на практика класифицира ски курортите като инфраструктура от обществена необходимост, каквато те не са.
Поправката предвижда писти и лифтове вече да се правят без терените да се изключват от горския фонд, с право на строеж. "Духът на правилото, което урежда отстъпването на право на строеж в горите (чл. 54) е, че то се прилага за строежи от обществена необходимост – стъпки на електропроводи, депа за отпадъци, гробища и т. н. Сега със ските се правят притурки, които в разрез с духа на закона", каза тя.


Христова посочи, че  например строителството на възобновяеми енергоизточници в горите - фотоволтаични и вятърни централи, не се ползва с подобно облекчение. Според нея, ако ски курортите получат такова облекчение, инвеститорите във ВЕИ също могат да поискат:"Отвори ли се кутията на Пандора, възможностите за облекчения ще станат много".


Асен Гагаузов от БСП  пък попита защо правителството бърза с приемането на тези промени, при положение, че може трайно да уреди ситуацията със ски-курортите на публична държавна земя като природните паркове чрез Закона за концесиите. Поправките бяха поискани от фирма "Витоша ски", която е собственик на всички лифтове в планината над София. В края на миналата година фирмата спря съоръженията и заяви, че няма да ги пусне, докато държавата не направи тези поправки в закона, защото при настоящото положение има "обективна законова невъзможност" да работи.


Преди гласуването председателят на парламентарната комисия Любен Татарски (ГЕРБ) подкани депутатите да подкрепят новите законови текстове като повтори вече популярния паралел с Австрия, където има 22 000 км. ски писти и това не създава проблеми, докато в България пистите са едва 200.


След заседанието зам.-председателят на агенцията по горите Красимир Каменов обясни, че поправките, поискани от "Витоша ски", всъщност не са й необходими, за да пусне лифтовете и да започне ски-сезона, а са й нужни за други цели. Сега тя няма дългосрочна сигурност за ползването на пистите в планината, защото по настоящия закон това трябва да става с наем година за година, каза Каменов. Една от поправките ще даде на фирмата възможност да ги ползва за срок до 10 години срещу 20 % от стойността на терените.


Зам-шефът на агенцията по горите каза, че очаква "Витоша ски" да кандидатства за това право веднага след като бъдат приети поправките в закона и то ще й бъде учредено бързо. По думите на Татарски, законопроектът може да мине през пленарната зала на Народното събрание най-рано в края на януари – началото на февруари.


Ако законопроектът бъде приет, кандидатствайки за ползване на пистите, "Витоша ски" вече ще може да кандидатства и за право на строеж на нови лифтове и влекове в планината, както и на писти, които вече ще се броят за строеж. Тя ще може да кандидатства и за подмяна на настоящите лифтове и влекове, които сега може само да ремонтира. За целта обаче фирмата ще трябва да има одобрен от Столична община подробен устройствен план (ПУП), съгласуван от министерството на околната среда, защото Витоша е защитена територия (природен парк).


Освен това ще трябва да бъде променен планът за управление на парка, тъй като сега действащият (до 2014 г.) не позволява строителство на нови съоръжения за ски извън вече съществуващите.


Водещата парламентарна комисия по законопроекта е земеделската, която ще го дискутира следващата сряда. Четвъртата комисия, през която трябва да мине, е тази по вътрешна сигурност, след което ще влезе за първо четене в пленарна зала.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 560 Гневно

  Нулева изненада. Да живеят корипцията и безогледния лобизъм.

 2. 2 Профил на rnenov
  rnenov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Имах си хас, няма да мине безпроблемно. Машината е добре смазана. То всичко в БГ е така. Ако сме се надявали, че имаме държава и регулации и спазване на правилата - грешка, оляма грешка.

 3. 3 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Цеко сигурно си е платил добре.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 4. 4 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Адски гадна история. 5% паркове (последно място в Европа) - и в тях писти=гори. Парк Пирин - световно природно наследство. В него се готви 10% да станат писти и лифтове и прилежащите им хотели. Парк Витоша - най-стария на Балканите, най-оживения. В него се готви нова ски зона за хиляда и кусур декара около Черни връх. Рила - езерата вече се замърсяват от интензивното човешко присъствие по признание на самото МОСВ. Но се готви курорт, който ще ползва незаконния лифт.
  Въобще: в най-ценната природа на България ще се строи.
  Ако ГЕРБ управляваше 2007 по време на протестите за Странджа, щеше да остави да я закрият. Но Златна перла още си стои. С Черноморието почти приключиха (Карадере го мъчат още, но ще го застроят и него.)
  Сега е ред на планините.
  Мисля повече да не пиша тук. Просто няма смисъл.
  Благодаря на всички, с които си поговорихме. Благодаря и на Дневник и Капитал че говорят истината сред общия хор на тая пиар кампания от платени лъжльовци.
  Знам, че ще се разбере какво престъпление вършат в момента правителството и парламентът, когато видим последиците от застрояването, но тогава виновни няма да има. И национално богатство няма да има. То отдавна ще е осребрено и насипано в касите на банките.

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 5. 5 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 531 Неутрално

  И тия тръгнаха по пътя на Тройната коалиция...

 6. 6 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не знам защо продължавате да наричате подсъдната корупция лобизъм.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 7. 7 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#5] от "гражданин":

  Те не са спирали да вървят по него. Което е естествено, все пак те са неин пряк наследник и продължител на делото.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 8. 8 Профил на radabe
  radabe
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Преди гласуването председателят на парламентарната комисия Любен Татарски (ГЕРБ) подкани депутатите да подкрепят новите законови текстове като повтори вече популярния паралел с Австрия, където има 22 000 км. ски писти и това не създава проблеми, докато в България пистите са едва 200."

  Австрия повече гори не сече! Те вече са наясно със стореното отпреди 50 години и в момента влагат невероятни средства за опазване на природата си. Защо трябва и ние да минаваме по същия път? Така и така нямаме пари, поне да си пазим това, което все още ни е останало.

 9. 9 Профил на Г-н D
  Г-н D
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#5] от "гражданин":

  Не, пред тия далаверите на тройната коалиция изглеждат като народополезна дейност...

 10. 10 Профил на skior4eto
  skior4eto
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Надявам се депутатите да намерят правилното решение за ски-пистите, което да е в полза на обществото, че от Витоша ски (Цеко Минев) добро не може да се очаква - всеки може да види с каква бруталност този офшорен олигарх построи ски зона Банско в Пирин:
  http://www.youtube.com/watch?v=aEcRbb8mNFA

 11. 11 Профил на Yordan Kutsarov
  Yordan Kutsarov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Хубаво беше да се позоват на Швейцария! Там разбират и от пари и от ски!!! Та там хората са изчислили, че си заслужават инвестиции в ски туризъм само на над 3000 м. н.в. Ако слезем 6 градуса по на юг и вземем предвид, че климата от континентален става средиземноморски то: читав ски курорт на Витоша ще стане само ако Цеко сложи Витоша върху Пирин!!! Ако офшорките наистина мислят да печелят от ски туризъм, в което силно се съмнявам, то следващия закон на това правителство, например за Здравната каса, трябва да задължа всеки българин да си плаща минимум 10 дена всяко година ски ваканция в Банско или Витоша с платена карта за лифтовете, наем на екипировка и ски учител! Пък ако иска да ходи! Тези, които не могат да се осигурят да ходят да секат дървета за нови писти!

 12. 12 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  Лошото е, че ще минат 20 години, преди да започнем да си скубем сериозно косите за последствията от това, което направихме с природата и курортите си. Последствия екологични, икономически и т.н. Само че тогава Боко и Цеко ще си седят в някое недостъпно за правосъдието кътче и ще ни гледат сеира...

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 13. 13 Профил на mihluzin
  mihluzin
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Разбира се, че безпроблемно, те проблеми нямат, проблемите са наши... Мафия!
  http://www.rodopchani.eu/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B5-%D1%82%D1%8F%D1%85%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D0%B0%D0%BC%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B8%D0%BC/

  Когато всички мислят еднакво, значи че никой не мисли достатъчно!
 14. 14 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#4] от "moreni":

  Хей човеко, не се предавай! Те на това се надяват, ние непокорните да се откажем, а другите -другите са им избиратели! Може би кризата свърши най вече работата по Иракли, но там сега от години има едни ръждясали железа и бетон. Вярно река Вая бе изровена, като прясно изкопан гроб! Опънахме се срещу ГМО и поне за сега такова "животно" няма. Няма да се предаваме! Да не мислиш, че на някой му е лесно при този оскотял и апатичен народ!??? Ще победим всичките тези мутри!

 15. 15 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Свинщината по черноморието ще се пренесе и по планините. Мутрите ще нацвъкат хотели навсякъде а после ще ревнат че държавата трябва да им изгради инфраструктура и да им намери туристи

  Евроатлантида
 16. 16 Профил на Г-н D
  Г-н D
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#4] от "moreni":

  Не хвърляй пешкира. Да не им се даваме! Силни сме, защото го правем безкористно и го правим за децата си!

 17. 17 Профил на valeridg
  valeridg
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да кажем сбогом на това правителство, а не на любимата ни Витоша!

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#1] от "laveol":

  Правилно

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Mechanosaurus
  Mechanosaurus
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#17] от "valeridg":

  ми да им кажем, ама как ще ги изгоним? имат 2 години и селянията на тяхна страна

 22. 22 Профил на kapitana
  kapitana
  Рейтинг: 434 Неутрално

  За ветроенергийни паркове важи ли закона......няма да е лошо няколко стотин ветрогенератора да монтират на витоша,,

 23. 23 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1112 Гневно

  С помоща на корумпирани общинари и политици Витоша след няколко години ще изглежда така: до средата - поголовна сеч и жилищно строителство, нагоре до върха - поголовна сеч и писти/хотели. Предполагам, че и на Черни връх ще вдигнат някой хотел.

 24. 24 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#20] от "Mechanosaurus":

  Ако на Надежденец, пишеш на Испански на мен трябва да ми пишеш на Тигърски!
  А вероятността аз да те разбера по-добре от него е поне 1:10 в полза на разбирателството на езика на голямата котка!
  Вервай ми!

  Хитростта пречи на мисълта!
 25. 25 Профил на biba_jaba
  biba_jaba
  Рейтинг: 594 Весело

  ))))))
  Депутатите бързат.
  Ходи им се на ски на Витоша.

  Пребиваването в социалните мрежи от служебния компютър е по-голяма заплаха за капитализма от пролетарска революция.
 26. 26 Профил на figmendawn
  figmendawn
  Рейтинг: 221 Неутрално
 27. 27 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Сега Зелените ye сезират ЕС за неправомерна държавна помощ и на Борисов ще му навият един здрав финансов шамар и всичко поне за Витоша ще си дойде на място!
  Лошото е, че пак ще плащаме от бюджета а Борисов, Цветелина Бориславова , Цеко Минев и сие компания пак ще си броят парите на спокойствие!

  Хитростта пречи на мисълта!
 28. 28 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#4] от "moreni":

  Глупаво е да спираш да пишеш, защото имаш доста по-информирано мнение от обикновените съфорумци. Колкото и да издиша напоследък Дневник и колкото и да са се умножили пишешите с възклицателни изречения, все пак тук може да се чуе разумна приказка.

 29. 29 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Чрез лобизъм към прогрес

 30. 30 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#4] от "moreni":

  не така всеки глас има смисъл. особено като цеко плаща на 2 ПР агенции да лъжат наляво и надясно

  gorskia
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на hammer
  hammer
  Рейтинг: 488 Гневно

  НС и правителството отново обслужиха олигархията в кучешката поза.То правителството си е нейна производна.

  И левите,и десните фанатици са вредни.Но са безвредни в сравнение с гербаджиите.
 33. 33 Профил на fawni42
  fawni42
  Рейтинг: 434 Гневно

  Не се наядохте,олигарси долни!

 34. 34 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  [quote#1:"laveol"]Нулева изненада[/quote]

  Напротив, изненадата трябва да е голяма. За това, че площада отпред беше почти празен.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 35. 35 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 956 Неутрално

  вярвам че хората с разум в България са достатъчно за да се опълчим на простотията и мутро-олигархията. Нека не допускаме да съсипят малкото останали красиви неща тук - природата и парковете. След поправката "Ванко-1" лакомията и корупцията е на път да роди закона "суперцеко"

  Евроатлантида
 36. 36 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Сравнението между пистите в България е тези в Австрия е достойно само за олигофрени. Докато дължината на цялата планина Пирин е около 60 км., Алпите от Запад на Изток имат дължина около 1 000 КИЛОМЕТРА.

  И най-жалката магистрална проститутка има повече достойнство от българската държава. Срамувам се, че съм българин, но утехата ми е, че при тези демографски показатели, този жалък български народ, сам ще се изтрие от картата на Европа.

 37. 37 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#36] от "alex_ks":

  Имало е, има и - ако е рекъл Господ - ще има достойни българи.

  Вярвам, че заедно можем да превърнем България в прекрасно място.

  Ако си в София на 18ти, включи се в протеста. Напиши писмо до своя депутат.

  www.zaednovchas.bg
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на interesen1
  interesen1
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Още година и кусур евро-народняците в бг-кожа ще обясняват, че Хем нещата в државата се подобряват, Хем съкращенията са наложителни.
  Абе вие не разбрахте ли, че най-доброто нещо в бг е да си безработен?! Каквото и друго да правиш, ще те критикуват ОЩЕ повече. За съдбата на безработните са виновни Тото-то и безработните

 40. 40 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  И всичките там се наричат ...народни представители! С какво право? При положение, че горното гласуване е очевадно лобистко. Вече не виждам никаква разлика между това правителство и онова на НДСВ. Пълно е с интересчии. Считам, че всички народни представители трябва да се задължат да прочетат "Строители насъвременна България", та дано усетят оная грижа, обич и отговорност, която са имали едновремешните български парламентаристи.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 41. 41 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#28] от "arch_":


  [quote#28:"arch_"]и колкото и да са се умножили пишешите с възклицателни изречения, все пак тук може да се чуе разумна приказка. [/quote]

  Опа!

  "Когато мъдрецът посочи звездите,
  тълпата се вторачва в пръста му."

  Хитростта пречи на мисълта!
 42. 42 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#28] от "arch_":


  [quote#28:"arch_"] ... все пак тук може да се чуе разумна приказка.[/quote]

  И как ще се чуе във форумния брътвеж,
  сред словестната плява и дребнотемие с които заривате форума в последните обсъждания?

  Как?

  Хитростта пречи на мисълта!
 43. 43 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#42] от "Stream":

  Много е простичко- на 18 на площада! Аз ще бъда там, а ти!? Ела да си стиснем ръцете! Както писа някой по горе , ние го правим безкористно. Цекоминевите Пи Ари да го духат! На всеки нормален човек е ясно, или се досеща, че те са част от арсенала на мръсниците. Защо някой защитаващ природата на родината си, ще да е платен- от кого и защо? Долнопробни лъжи разпространявани от мръсните ПиАр агенции! Спомняте ли си , как се наакаха Иванкостовци, когато такситата блокираха центъра? Но сега, след десет години се оказа, че ги бил организирал Трактора. Пука ми на мен, кой ще е организатора на протеста, да защитим българската природа от тези мутри! Тези мутри нямат топки! Ако им спретнем един многохиляден натиск, ще избягат по най късата писта с правителствения Фалкон. Някой по горе им препоръчва да четат Симеон Радев!? Те даже и за Винету излъгаха!

 44. 44 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#43] от "Гражданин":

  Там ще съм с удоволствие!*

  Обещавам!

  "СВЕЩ НА ЦЕКО ЗА АЛЕКО!"

  На 11-ти бях с един плакат "Бай Бойко убива "Алеко", сега!",по карикатурата на Илия Бешков "Бай Ганьо убива автора си"

  На 2-ри бях на Ride 4 Vitosha 2 с плакат "Свещ на Цеко за Алеко!" и правещ си плаж на Черни връх.

  За 18-ти ми се върти нещо друго (като плакат в главата) но ще съм там със сигурност!


  ____________________________________
  * Аз не пропускам такива събития,те ме карат ме да се чувствувам жив човек а не вмирисан социален труп!

  Хитростта пречи на мисълта!
 45. 45 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#43] от "Гражданин":

  Ето и линк към репортаж на СКАТ ТВ - Единствения репортаж с мнения на протестиращите.

  На първа писта моя милост.

  http://www.skat.bg/videos/12-01/news_12-01-11_4.wmv

  Е малко съм дал на фалцет като Иван Костов (черния) и много жестикулирам ама бива! Все пак не ни интервюират всеки ден, нали?

  Хитростта пречи на мисълта!
 46. 46 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#45] от "Stream":

  Благодаря за линка! Аз ще взема със себе си още 4-5 човека, ако и другите непокорни глави доведат по толкова, ще бъдем доста повече. Единствения ми страх за България, са пасивните българи! Мисля, че тази голяма емиграция е и заради това, че тук не се случва нищо добро. А то се случва и ще се случва, ако ние непокорните вършим това което трябва! До 18ти!

 47. 47 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Е няма как иначе и да бъде, не може да караме само на "пеши" туризъм като по времето на Алеко.... Това е бизнес, иска съответната инфраструктура за да дойдат туристи и да стане някакаъв бизнес, услуги, стоки и парета за хората в страната....
  "Великата Рилска пустиня" остана само в книгите на дядо Вазов....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 48. 48 Профил на Божидар Азманов
  Божидар Азманов
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Не разбирам за какво да се строят хотели на Витоша, като София е на 15 минути път. Вярвам, че никой разумен човек не желае Витоша да бъде съсипана, но тия съоръжения там наистина трябва да бъдат подменени, защото са опасни за живота на хората, които ги ползват!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK