Премиерът влезе в схватка с Корнелия Нинова за закриването на държавния резерв

Архив. Бойко Борисов днес отговаряше на депутатски въпроси по време на петъчния парламентарен контрол

© Юлия Лазарова

Архив. Бойко Борисов днес отговаряше на депутатски въпроси по време на петъчния парламентарен контролПремиерът Бойко Борисов и депутатът от БСП Корнелия Нинова влязоха в спор за закриването на Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" по време на редовния петъчен парламентарен контрол.


В края на 2011 година кабинетът реши да закрие агенцията, активите й да бъдат разпределени между  министерствата на транспорта, на вътрешните работи и на отбраната.


"Оценката ни за политиката за държавно-временните запаси е, че тя не е ефективна и не отговаря на съвременните стандарти за национална сигурност", обясни Борисов пред парламента решението на кабинета. От прочетения от него отговор се разбра, че се създава изпълнителна агенция с 39 щатни бройки, а останалите служители ще бъдат съкратени. В момента там работят 600 души.
Това, което казвате, не отговоря на истината, отвърна социалистката Корнелия Нинова. Тя е изпратила въпроси до министрите, чийто ведомства ще отговарят за държавния резерв, дали имат предвидени пари в бюджетите си за 2012 година, както имат ли административен капацитет.


"Вътрешният министър Цветан Цветанов ми пише - нямам пари, очаквам да се отпуснат допълнително 9 млн. лв. и нямам хора, очаквам щатни бройки от закритата държавна агенция. Министърът на отбраната Аню Ангелов - 8 млн. лв. за работни заплати и нямам капацитет да върша тази брокерска дейност. Ще ми трябват толкова души, колкото има в тази агенция. Здравният министър Стефан Константинов също", заяви депутатът.


Тя цитира и разговор от Министерския съвет при взимането на решението. В него финансовият министър Симеон Дянков, който е вносител на предложението, заявил, че е направена справка за държавния резерв във всички страни от Европейския съюз. "Колега, няма държава в света, която да не пази резерв. Не си въобразявайте, че като тръгнете да разпитвате, държавите ще ви дадат информация, защото това е секретна дейност и касае националната сигурност", отвърнал му Аню Ангелов.


Според министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пък нямало "директиви от европейското законодателство, които да ни задължават да пазим жито и хранителни продукти. Европа пази - Франция, Германия пазат такива запаси и ако ни се наложи ще искаме от тях да изхранваме българското население".


"Защо тези двама души още не са уволнени", възкликна Нинова. "Дянков, заради некомпетентност и излагането на българската държава, която да ходи и да разпитва Европа какви резерви се пазят там. Мирослав Найденов за подтикване към престъпни действия, лишавайки държавата от храни", допълни тя.


"Публичността е хубаво нещо и това, че четете внимателно нашите стенограми, е също добре. Това, че виждате, че има абсолютно демократично управление и министрите предлагат свои теми и обсъждат и едва тогава се взимат решения", отвърна премиерът Борисов. Той продължи с история на "една стенограма на вашето правителство, в която министър казва, че ако продължавате с тази си политика на харчене, ще оставите следващото правителство на хляб и вода. Такава политика сте водили, че сте оставили държавата на хляб и вода".


"Познавам ви вече стила. Когато сте притиснат, връщате към бивши и минали управления на страната. Не работи вече. Наричате демократично управление този изключително некомпетентен разговор между вашите министри. Не само некомпетентен, ами и в ущърб на държавните интереси", отвърна Нинова. След това припомни, че само преди седмица при кризата с обилния снеговалеж, правителството е посегнало към държавния резерв, за да се справи в ситуацията. "Оставихме ви 4 млрд. лв. държавен резерв, който по думите ви опукахте", завърши тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK