Трафикантите на хора оставят повече пари на жертвите, елитната проституция затруднява МВР

Трафикантите на хора оставят повече пари на жертвите, елитната проституция затруднява МВР

© ДневникВ последните две години забелязваме нов модел в профила на трафикантите на хора - те вече използват повече психологически методи за натиск, а не толкова насилие, оставят повече пари  в жертвите си и все по-често действат поединично, а не в организирана група. Тези тенденции посочиха днес специалисти от звеното за трафик на хора в Главната дирекция за борба с организираната престъпност на кръгла маса по темата. 


Причината престъпните групи да се раздробяват е в това, че от около година за тях е станало доста
по-опасно да действат организирано и затова все по-често един или двама души трафикирали по няколко момичета. Някои от тях дори се женели за жертвите или живеели на семейни начала с тях, а така се затруднявало и свидетелстването при евентуален процес.


Заради кризата пък хората, занимаващи се с трафик, започнали да съвместяват и други дейности като например пренасяне на наркотици и фалшиви пари и паспорти. Трафикантите осъзнаха, че е по-добре да дават на момичетата парите, които са им обещали, защото така има по-малко оплаквания, каза шефът на отдела за трафик на хора в ГДБОП Пламен Пеев. Друга тревожна тенденция, с която експертите все още не знаят как да се справят, са т. нар елитни компаньонки, които на вечер взимали по 3-4 хил. лв.  и заради това не искали да се оплакват. За сравнение - в обичайния случай жертвите на трафик изкарвали по 3-4 хил. евро месечно.
За разлика от обикновените момичета - жертви на трафик, елитните проститутки са доста по-образовани, произхождат от добри семейства, не са от рисковите групи. Те дори живеят в България, някои имат семейство и деца и само от време на време придружават богати бизнесмени по време на техни пътувания.


Увеличава се и процентът на жените, които доброволно заминават на работа в чужбина със съзнанието, че там ще работят именно като проститутки. Въпреки това българското законодателство не прави разлика между доброволните и принудените и всяко момиче, което работи със сутеньор, на практика се води жертва на трафик.


Според експертите обаче трябва сериозно да се работи върху нагласите на семействата, защото в много бедни райони, измежду които како пример беше посочен Сливен, да си проститутка се смятало едва ли не за елитно и похвално действие и много от семействата не го смятали за нещо лошо и нямали нищо против.


Експертите посочиха България като единствената страна, в която има специфичен трафик на хора - на бременни жени с цел продажба на бебета. Това става изключително към Гърция, където законът е доста либерален и детето трябва да бъде само припознато от мъж като негов баща и се води гръцки гражданин.


Експертите от МВР обаче отчитат сериозен спад през 2011 г на този вид престъпления, който е отбелязал своя бум през 2010 г. . През 2011 г. има само един случай на опит за продажба на бебе. Сред основните причини те посочват както разкритите няколко групи, така и по-силното сътрудничество с гръцките власти. Не на последно място тази дейност била ударена и от кризата, защото гърците вече нямали същите финансови възможности. За едно новородено момче се плащали 30 - 35 хил. евро, от които майката взимала около 3 хил., а за момичетата - по 15- 20 хил. евро. Основните оплаквания идвали обаче едва след като жената не си получи пълната сума.


Българските жени са изпращани най-вече в европейски държави, където са основните емигрантски общности и където трафикантите имат най-силни контакти. Освен това износът на женска плът към Канада и САЩ би бил много по-скъп.


Дестинациите за сексуални услуги са Холандия, Белгия, Германия, Франция, Австрия и Италия, а районите от които идват момичетата са Сливен, Варна, Добрич, Пазарджик, Разград и Търново. Най-разпространеното направление за вътрешен трафик е Варна.


Крайните дестинации за труд са Германия, Италия, Испания и Чехия, а напоследък и Швеция - за бране на боровинки и Норвегия - за риболов. Най-често жертвите на този вид трафик идват от регионите Търговище, Видин, Враца, Лом, Свищов.


По данни на Върховната касационна прокуратура за 2010 г. 265 са досъдебните производства за трафик с цел сексуална експлоатация, 40 - с цел труд, 3 - за отнемане на органи и 5 - за бебета.


Идентифицирани са 432 жертви, от които 394 са жени, а 38 - мъже. Експертите се оплакват, че твърде често съдът налага условни присъди или твърде ниски наказания. Хората вместо за трафик биват осъждани за склоняване към проституция, наказанието за което е по-леко. Освен това престъплението попада в обхвата на тези, за които може да се сключи споразумение с прокуратурата или да се поиска бърз процес с наказание под минималното.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "Друга тревожна тенденция, с която експертите все още не знаят как да се справят, са т. нар елитни компаньонки, които на вечер взимали по 3-4 хил. лв. и заради това не искали да се оплакват. За сравнение - в обичайния случай жертвите на трафик изкарвали по 3-4 хил. евро месечно."

  Абе, тия в ред ли са? Що за "жертви" са това?

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 2. 2 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ''______ елитната проституция затруднява МВР_____''

  Aре ся....ми нали най-най-най елитарните проституиращи у нас, са политиците ни, т.нар. парцалеси....Знаят ги къде се подвизават, да грабват белезниците и да заминават. Ако са затруднени, веднага ще им изготвя списък.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 3 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 640 Любопитно

  "Друга тревожна тенденция, с която експертите все още не знаят как да се справят, са т. нар елитни компаньонки, които на вечер взимали по 3-4 хил. лв. и заради това не искали да се оплакват."

  Е бах тая експлоатация ...

 4. 4 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Само не разбрах кои са другите участници в кръглата маса? Освен специалистите...

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Весело

  До коментар [#1] от "Реконструктор":

  Не бе - тревогата е на НАП и НОИ

 6. 6 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 521 Неутрално

  А Варна е най-доре и в импорта и в експорта. Браво!

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 7. 7 Профил на cockmeat
  cockmeat
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Проблема на МВРто е, че иска да прибира процент и от елитните ама там не им дават, щото не са някакви прости циганки а са момичета със стабилна подкрепа. Та това е проблема на МВРто - просто искат процент и от елитните.

  Политиците и памперсите трябва да се сменят често поради една и съща причина!
 8. 8 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "Трафикантите осъзнаха, че е по-добре да дават на момичетата парите, които са им обещали, защото така има по-малко оплаквания...... Друга тревожна тенденция, с която експертите все още не знаят как да се справят, са т. нар елитни компаньонки, които на вечер взимали по 3-4 хил. лв. и заради това не искали да се оплакват.

  Че това са две тенденции, които изобщо не намирам за тревожни. Въпросът е принуда да няма, иначе съм ЗА легализация.

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2927 Разстроено

  "Според експертите..." - добре са анализирали, но ПРИЧИНИТЕ - тях да "наблюдават", тях да елиминират - това трябва да реши проблемите...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 10 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1300 Гневно

  "Експертите се оплакват, че твърде често съдът налага условни присъди или твърде ниски наказания. Хората вместо за трафик биват осъждани за склоняване към проституция, наказанието за което е по-леко."  Ами едно голямо "благодаря" на Ванко 2 - Татяна Дончева...

 11. 11 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1192 Весело

  "елитната проституция затруднява МВР"
  Те и мен ме затрудняват с нисоките си тарифи, но не се оплаквам

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 12. 12 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Реално няма закон по който да ги съдят, напоследък ги били погнали за безделничество, само така можели да ги приберат на топло. Друг е въпроса че държавата не знае как да изкара пари от тия работи. Проституция е имало и ще има винаги, въпроса е вместо на сводниците да плащат нещо на държавата.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 13. 13 Профил на Емануил
  Емануил
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Според експертите обаче трябва сериозно да се работи върху нагласите на семействата, защото в много бедни райони, измежду които како пример беше посочен Сливен, да си проститутка се смятало едва ли не за елитно и похвално действие и много от семействата не го смятали за нещо лошо и нямали нищо против.

  Боли ме като чета такива неща !

  http://www.erepublik.com/en/referrer/embeca
 14. 14 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Елитната, както и не елитната проституция са източник на доходи за служители на МВР и не само...

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 15. 15 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1341 Весело

  Ами като я затруднява елитната проституция МВР, да вземе да се откаже от нея!

 16. 16 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Търся някой да ме изтегли за Западна Европа.

 17. 17 Профил на npocmaka
  npocmaka
  Рейтинг: 478 Весело

  "елитната проституция затруднява МВР"

  На служителите на МВР бих препоръчал повече спорт и да намалята мазната храна и пиенето.Ако все пак още чувствуват затруднения има виагра.

 18. 18 Профил на biba_jaba
  biba_jaba
  Рейтинг: 594 Весело

  3-4 бона на вечер?
  Това като хонорар на чалгаджийка...
  Или то е едно и също?

  Пребиваването в социалните мрежи от служебния компютър е по-голяма заплаха за капитализма от пролетарска революция.
 19. 19 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Ехе, па за 3-4 на вечер те и вечеря ще готвят бе !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 20. 20 Профил на mihluzin
  mihluzin
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Елитната проституция затруднява МВР"... Тия, елитните не бяха ли в парламента?

  Когато всички мислят еднакво, значи че никой не мисли достатъчно!
 21. 21 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Няма проблем. Да питат шефките на модни къщи. Ще им дадат адресите на манекенките. А и вечер по две телевизии се въртят клипове с телефоните на елитните. Държавата телевизия не гледа ли ? Правят се на ударени.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на macek
  macek
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#7] от "cockmeat":

  Именно!

 24. 24 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  До коментар [#1] от "Реконструктор":
  Пич, не си в час.
  Ако си чиновник в Брюксел или Щатите ако се изръсиш по-малко от 5 бона в евро или долари за курва за нощ си бедняк ти пада рейтинга.
  Хилядарка или две за женска дупка се брои да проституция, трафик и си за пандиза.

 25. 25 Профил на stojmenova
  stojmenova
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Нещо тия жрици май трябваше да плащат ДАНЪК патент.Защо ли не ги преслаедват за данъчни прстъпления???????????? Човек ,колкото е по -честен по- трудно живее. Тия ни здравни осигуровки , ни пенсионни, какво остава за плосък данък и 4-5 бона в джоба , а ние тичай , усмихвай се и на края на месеца няма как да избягаш от удръжки.

 26. 26 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  това заглавие описва ситуациата в КАТ и по пьтищата
  катаджиите взимат повече пари от трафика на пьтя отколкото заплати
  и колите на мвр не могат да се справиат с елитните марки коли на пьтя

 27. 27 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  в това изследване не се включват чорбаджиите в бьлгариа които назначават жени в фирмите с цел постигане на високи печалби от произвежданите от фирмата продукти използваики чара на жените които за да се докарат на чорбаджиата правиат и други нерегламентирани в договора за работа услуги с други думи
  фирмената проституциа в бьлгариа

 28. 28 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Съпругата най скъпата и не елитна проститутка,примери много, тях в коя група включват.

 29. 29 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 861 Любопитно

  са т. нар елитни компаньонки, които на вечер взимали по 3-4 хил. лв. и заради това не искали да се оплакват.
  Горките,живи да ги оплачеш.....
  Може ли законодателите да ми обяснят разликата между доброволно продаденият труд на ръцете и доброволно продаденият труд на ...котето.Има ли значение с коя част на тялото си ще работиш?

 30. 30 Профил на trifon74
  trifon74
  Рейтинг: 701 Неутрално

  От написаното стaва ясно че, ако взема 100 лв. на вечер е престъпление,доказва се лесно и подлежи на данъчно облагане.
  Ако взема 3-4 хил. - всичко отива в сферата на предположенията т.е. -недоказуемостта.
  Това показва цялото безсмислие и демагогия на законовото преследване на користната любов.
  И това дава основание на някои да твърдят, че
  умните жени са проститутки, а глупавите само курви.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK