Ивайло Дичев за протестите: Появява се ново глобално обществено мнение - без център, без говорители

Ивайло Дичев за протестите: Появява се ново глобално обществено мнение - без център, без говорители

© КапиталИвайло Дичев е професор по културна антропология в Софийския университет "Св. Климент Охридски." Той е доктор на социологическите науки и по философия. Защитил е и докторантура по история на идеите. Потърсихме го за коментар за едно от най-интересните социални явления през изминалата година - протестите, които се очаква да оказват влияние и през 2012 г. Демонстрациите оставиха впечатлението, че недоволството в различните части на света има общи корени. Попитахме Ивайло Дичев коя е нишката, която свързва протестите срещу тоталитарните системи в арабския свят, неравенството в развитите страни и беззаконието и липсата на справедливост в държави като България и Русия?  


Имат ли според вас някаква обща траектория протестите през 2011 г. в арабския свят, на неформалното движение "Окупирай..." в САЩ и Европа и тези в България?


Мисля, че става дума за едно и също недоволство, макар проявявано в съвсем различни контексти. Политическата власт навсякъде по света почва да буди възмущение – в арабския свят става дума за десетилетни диктатори, които постепенно завиха от политика на развитие, социални придобивки и равенство към обикновен източен деспотизъм.
В Америка недоволството идва от неолибералния курс, поет от времето на Рейгън, към облагодетелстване на богатите, деиндустриализиране на икономиката и разтягане на социалната ножица. В Европа все по-открито неолибералите говорят за това, че социалната държава, резултат от следвоенния компромис между труда и капитала, си била изживяла времето.


У нас всичко това се стоварва наведнъж – като добавим не особено интелигентното гражданско общество, което пренасочва яростта си ту върху циганите, ту върху автомобилите. Хората очакват някаква политическа воля да озапти бандитската глобална икономика, да зададе перспективи, усещане за смисъл, за солидарност. Както виждате, тук има парадокс. Хората искат политическият разум да сложи ред в един свят, подчинен на икономическото несъзнавано. И заедно с това недоволството още повече подкопава всяка възможност за добра политика - политиците са стигматизирани като лоши по определение - и леви, и десни, и либерали, и консерватори. Излиза, че най-добре нищо да не се прави. Ако бях олигарх, щях да потривам ръце.


Какъв е профилът на протестиращите?


Това са хора, които се определят против всякаква политика - отказват да имат лидер, програма и дори някакво минимално виждане за бъдещето. Испанските "възмутени" са добра илюстрация – емоцията на възмущението замества разумния политически анализ. Хем повече равенство, хем по-ниски данъци. Хем човешки права, хем имигрантите да си ходят. Хем сигурност, хем свобода...


Вероятно хората дълго са лъгани, много история сме натрупали за изкористени и омърсени граждански бунтове и революции. Впрочем няма защо да ходим назад до Френската революция, родила империята на Наполеон. Последните събития в арабския свят го показаха – движения за свобода, начело на които вървяха образовани, светски жени, бяха овладяни най-спонтанно и демократично от ислямски партии - дори в Тунис. Обявяват връщане към шариата, та дори връщане на многоженството в Либия (как ли се чувства сега Саркози, който така пламенно подкрепяше либийската революция). Дали щеше да е така, ако движенията имаха програми, лидери, традиционни форми на организация?


Страхът от това, че действията ти могат да се изкористят от някакви лидери, днес води до обратната опасност – непостоянство, липса на всякакво мислене отвъд мига. Няма как да правиш политика без неща като институционална форма, организация, идейна идентичност. Възмутените трябва да си дадат сметка, че протестирането чрeз естетски акции, медийни майтапи и весели купони няма дълготраен ефект. Роля тук имат и самите нови комуникации, т.е. този свят на незабавно, фрагментарно и безпаметно глобално бъбрене. Новите млади сякаш не могат да се концентрират, да направят малко по-дълготраен анализ, да подчинят индивидуалната си свобода на някаква организация и политическа дисциплина.


Какво постигнаха протестиращите и какво не успяха?


Протестите от тази година имат деструктивна роля, събориха някои диктатури, делегитимираха елити, посочиха несправедливости. Въпросът е какво идва след тази разрушителна работа. В арабския свят дойдоха ислямистите, но какво става, ако в Америка сега спечелят чаените партита, десни до абсурд? Ако случайно, макар сега да изглежда невъзможно, в Русия Путин бъде заместен от Зюганов или Жириновски? ... В България протестите срещу пенсионната реформа или лъжите на Дянков донесоха отрезвяване по отношение на ГЕРБ, но дали това ще се изрази в пренасочване на вота на следващите избори към друга партия? Или, което ми се струва по-вероятно – просто следващия път по-малко хора ще "им" гласуват?


Както знаем от горчив опит, отвращението от политиката е в интерес на онези, които в момента са хванали кокала. Има и нещо положително. Появява се ново глобално обществено мнение. Искра от едната страна на света подпалва другата, чилийските студенти гледат на своите университети през призмата на английските, тунизийци се съизмерват с французи, българи се мерят с гърци. Това глобално мнение сигурно няма да функционира така, както досега са действали комунистическите интернационали, "Амнести интернешънъл" или ООН, но властващите все по-малко ще могат да го игнорират. Протестиращите в Тунис и Египет държаха лозунги, на които пишеше "Туитър", "Фейсбук", "Уикилийкс". Мнение без център, без водещи медии, без говорители – по модела на тази група с маските, Анонимните. Анонимни разпространители на глобални страсти.


Коректна ли е аналогията, която се прави между протестите през 1968 година и сегашните, или е твърде пресилена?


68-ма година е насред 30-те славни години - обществата са богати, движенията - луксозни, младежите искат освен сигурността и просперитета свобода, културна автономия. Днес, точно обратното, цари несигурност, младите живеят от проект на проект и дори не си представят такова нещо като пенсия. В онова време политическата власт е много, дори прекомерно силна. Петилетни планове има не само в България, но и във Франция. Дългите коси се режат не само тук, но и в Англия (е, няколко години по-рано). Днес хората очакват някаква субектност - някой да поеме отговорност, да гарантира поне малко справедливост, да даде посока на развитие.


За жалост, освен да обявят някоя зрелищна война срещу дребен диктатор, политиците се занимават единствено с това да обслужват свръхголемия капитал. Въпреки външните прилики съдържанието е различно. Е, разбира се, в арабския свят, може би утре в Китай, има и битка за свобода. Но не забравяйте, че там едно по социалистически егалитарно управление беше отменено и шокът на обществата е огромен. В Египет доскоро висшистите имаха гарантирано право на работа – изведнъж държавата абдикира, икономиката беше тотално приватизирана - оправяйте се както можете. В резултат едни хвърлят бомби, други манифестират. В Америка свобода колкото искаш, само че едни бандити обраха обществото и дори си раздадоха бонуси. Възмущението от това няма нищо общо с духа на рокенрола от 60-те.


Погледнете самата форма на протестите – през 68-ма и в Париж, и в Бъркли, и в Загреб - политически събрания, програми, утопически визии за бъдещето. Днес основното, което чуваме, е едно ирационално ръмжене, чупене, грабене.


Къде се намират сега протестиращите от 60-те и къде ще са сегашните след 40 години? Има ли все още икономическата система способността да претопява недоволството, като интегрира бунтуващите се?


Бунтовниците от поколението на 68-ма заеха високи постове в мениджмънта на новия капитализъм, построен впрочем върху ценностите, за които те се бореха – пластичност, креативност, свобода, деинституционализация. Така че по парадоксален начин тази революция успя, макар и против рационално формулираните идеи на лидерите си. Успя като дух. Дали ще стане нещо такова сега?


Знаем, че хакерите намират високоплатени длъжности в корпорациите, създателите на виртуозни вируси са на почит сред програмистите. Новите политически лидери, това са мениджъри на потоци от образи и информация, хора от типа на Асанж, които умеят да организират страстите на другите, без сами да правят, да казват, да отстояват позиции. Впрочем текстовете на споменатия Асанж от типа на "Конспирацията като форма на управление" са несериозни. За да си представим бъдещето, трябва да гледаме отвъд заявеното, да мислим за етоса на едно движение, за културата, която то носи със себе си.


Имат ли протестиращите интелектуални водачи или поне личности, от които се вдъхновяват? В края на 60-те например подобно влияние е било приписвано например на Херберт Маркузе, Ги-Ернст Дебор


Мисля, че не. Разбира се, има някои интелектуалци, които подкрепят протестите със словото, понякога и с присъствието си - като Славой Жижек, който държи реч в Атина, или Джоузеф Стиглиц, който говори пред "Окупирай..." в Ню Йорк. Но тук няма нищо сравнимо с дисидентите от 1989 г. например.


Ролята на лидера е заета от жертвата. Буазизи, който се самозапали в Тунис, Неда, която убиха в Иран, Алииа, която се съблече на блога си и беше линчувана от египетската тълпа. Има нещо много тревожно в тази подмяна на лидера с жертвата - тя казва много за света, в който живеем. Само погледнете колко паметници се строят у нас на жертви на различни злополуки, автопроизшествия, дори за потъналите с кораба "Титаник".


Бунтовете в Париж и в Лондон почнаха с жертви на полицейско превишаване на права, у нас едно от най-сериозните шествия на студентите беше не заради таксите или за липсата на работа, а за това, че един младеж беше убит при сбиване в Студентски град. Върви че отстоявай каузи, върви че бъди герой! Това е глобален процес, това е капан, в който сме хванати. Жертва плюс медии е равно на масови емоции.

Ключови думи към статията:

Коментари (98)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 6u6umigo
  6u6umigo
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До редактора.

  Какво точно означава заглавието?

 2. 2 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#1] от "6u6umigo":

  Мисля, че липсва края......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Ха Ха отде го изкопахте тоя "неинтелигентно гражданско" общесто а моля моля,даже изучаваме Кама Сутра и по тая част сте БИТА карта.

 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Ако бяхте прочели статията, щяхте да знаете, че така се е изразил Ивайло Дичев.

  "Хората искат политическият разум да сложи ред в един свят, подчинен на икономическото несъзнавано."

  Ама типичния форумец чете само заглавието и това му е достатъчно за да започне да плюе. Той това и иска.

  Иначе статията е много думи и нищо ново или нищо, което да не знаем вече.

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Преди да са го коригирали:
  "Хората очакват политиците да
  въведат ред в свят на
  икономическо несъзнавано"
  Да залагаме сега какво е искал да каже авторааа :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1641 Любопитно

  Силен анализ, макар и с една-две забележки. Като че ли това е големия въпрос на нашето време, отправен към протестиращите: "Какво, по дяволите, всъщност искате???"

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 7. 7 Профил на Дим Дим
  Дим Дим
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Хареса ми анализа, но според мен жертвите изместват водачите само публично, така да се каже. Не вярвам, че в който и да е от тези протести, особено по арабски свят, няма човек/хора, които да дърпат конците

  ще се оправим...сами
 8. 8 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Който ми направи чудо,тук и сега, него признавам за Лидер,другите..Всичко хубаво.

 9. 9 Профил на partakesh
  partakesh
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Точната дума е АНАРХИЯ!!

 10. 10 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Хора като Дичев са знак на надежда, че хуманитарното знание у нас не е тотално деградирало.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 11. 11 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  "като добавим не особено интелигентното гражданско общество, което пренасочва яростта си ту върху циганите, ту върху автомобилите."

  Аман от боклуци,вечно плюещи народа!!!Все народа е виновен!Има някаква истина в думите му,но са само констатация и нищо друго.Защо не се предлагат решения на проблемите?!

  И да питам:

  Като преподавател,не смята ли,че участва в изграждането на това общество?!Резултата наистина е плачевен,(за огромно съжаление)но както се казва - рибата се вмирисва откъм главата(преподавателя)

 12. 12 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Ах,изви се вихрушка от снежинки...ха ха ха..Победа!

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на vanilia
  vanilia
  Рейтинг: 217 Неутрално

  хм много странен опит за поредно дискредитиране на протестните движения както в страната, така и по света, построено върху доста вяли и приучени представи за участниците в тях, дори за тези в български контекст. голямо разочарование от И. Дичев.

 15. 15 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 740 Неутрално

  И въпросите, и отговорите бият наляво. Което е жалко - И. Дичев е много умен човек и много неща, които говори, са нетривиални И истина.

  Хващам се за последния въпрос. Херберт Маркузе -- имате ли представа за кого става дума? Това е червена ГАДИНА, от най-зловредните. Нравствен урод от величината на Троцки, само че (за щастие) не получил възможност да приведе бълнуванията си в действие и останал на ниво плямпане.

 16. 16 Профил на bulava
  bulava
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Претеглено на парче - цитат по цитат - анализът звучи правдоподобно. На места е дори реалистичен. Но така и му убягва "червената нишка", за която претендира- една концептуална синоптичност, която да доведе до наистина интегрален анализ на процесите и логически обвързани заключения. Прочитайки материала професионално, ще стигнем до непредубедения извод, че поглеждайки в Арабския свят, виждаме едно, ако погледнем в Щатите, виждаме друго и т.н. Това е далеч от амбицията, заявена в началото на материала. В България нямаме истински концептуалисти. И сега съвсем накратко: ще трябва да се върнем към теоретиците на 80-те, които предвиждаха разпадането на света на отделни общности.

 17. 17 Профил на bulava
  bulava
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Алтернативите, доведени до пределна абстрактност за по-нагледно илюстриране

  Оптимистичният вариант са социалистически държави с петгодишен план. Червено знаме, сърп и чук, и всичко останало, както си му е редът. Песимистичната алтернатива са кръстосващи парципирани въоръжени общности, консумиращи последните остатъци от цивилизацията и прокламиращи гибелни субкултури. Щете-нещете, ще трябва да избирате между двете.

 18. 18 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1229 Весело

  [quote#5:"greenhrast"]Преди да са го коригирали:
  "Хората очакват политиците да
  въведат ред в свят на
  икономическо несъзнавано"
  [/quote]


  Добре си се сетил да го увековечиш

 19. 19 Профил на bulava
  bulava
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#5] от "greenhrast":

  Подобни понятия, измъкнати от контекста на терминологичното им значение в тясно специализираното научно знание и съшити с бели конци, се използват от явторите, когато изпитват затруднение да експлицират мислите си ясно и точно. Това ни дава да разберем колко е умен Ивайло Дичев. Иначе, човекът сигурно много върви по медиите.

 20. 20 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 604 Неутрално

  По принцип тоя не го дишам и в червата си, но тоя път се е постарал. Така-де, тепърва стъпва в нова медия, поне началото трябва да бъде забележително. Затова почти във всяко изречение е минирал въпросителни и става интересно. За което евала, може да е всичко, но все още следи и схваща въпросителните. Но вие не му отдавайте прекомерно, този антропосоциопсихоандроконверсивнопостмодернистичен тип никога няма да ви предложи отговори. Не че не би искал, просто не може. По ред причини, които ако взема да обсъждам тук, края на моя пост няма да се види

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#5] от "greenhrast":

  Терминът е от психоанализата. Доста на място е. С някои изводи не съм съгласен, но общо взето анализът е смислен.

 23. 23 Профил на cinnabar
  cinnabar
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ами не, не е същото като навсякъде по света - у нас протести досега почти не е имало!!!! Хората тук не вярват, че НЕЩО зависи от тях. Затова протестите тук са ЛЕЧЕБНИ. За останалата част от света да отговаря суфистицираната наука

 24. 24 Профил на bulava
  bulava
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#22] от "zg":

  Мястото на несъзнаваното е в психоанализата. Използването му на други места е прост научен редукционизъм, което е най-обикнавена методологическа неправомерност. А, за журналята сигурно звучи много шикозно.

 25. 25 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#24] от "bulava":

  Направил е намек. За колективното несъзнавано, ръководещо някои постъпки. Имал е предвид, че в конкретния случай всички протести са на икономическа основа. Не виждам нищо лошо в аналогията. Просто трябва по-широка обща култура, за да схване такъв намек.

 26. 26 Профил на bulava
  bulava
  Рейтинг: 0 Неутрално

  И Ивайло, и някои от форумците ме ядосаха с това "несъзнавано", затова ще драсна още един ред за пояснение. Дичев има предвид нещо, което Маркс е нарекъл простичко- "стихийност". Но това съвсем не означава "несъзнавано". Несъзнаваното е нещо съвсем друго- потиснати и изтласкани психични съдържания. Ивайло, защо ти е дотрябвала тази подмяна на термина?

 27. 27 Профил на bulava
  bulava
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#25] от "zg":

  Аналогията не е научен метод и често подвежда изследователя. Не можем да приемем и това, че икономическият интерес може да бъде несъзнаван. В противен случай ще се окаже, че икономиката е само аспект на психоаналитичната психология.

 28. 28 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#26] от "bulava":
  Защото Ивайло творчески, като Ленин Маркс, доразвива Фром, Юнг и сие, бе, булаво! Лошото е, че края му се не види на туй нещо

  До коментар [#21] от "bulava":
  И въобще не съм се старал. То ми идва отвътре като видя на снимка интелектуалец, подпрял на тънките си пръсти морната си кратуна

 29. 29 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#27] от "bulava":

  Нека не навлизаме в това кое е научно и кое - не. Не е по темата. Мога да се съглася, че такъв стил звучи претенциозно и псевдо-елитарно, но все пак е въпрос на стил. Никакви генерални изводи не следват от този начин на изразяване в конкретния случай. Мисля, че спорът за начина на изказване е дребнав.

 30. 30 Профил на bulava
  bulava
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#29] от "zg":

  Хе-хе, как да не е по темата??? Първият въпрос, който се поставя, е доколко анализът е верен. Пък и стилът изобщо не е елитарен. По-скоро е четивен.

 31. 31 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#30] от "bulava":

  Не е по-темата, защото аналогията, колкото и да не ти се ще е основен инструмент при правени на открития, научни също. Тя е в основата на интуицията, макар и неосъзнато (ето пак същия термин, в друг контекст). Деуктивно се излагат вече осмислени, достигнали формално-логическо съвършенство теории. Смятам да спра до тук. Обсъждането на тази тема не ми е интересно в момента. Знам, че си имаш собствено мнение. Прощавай, но аз също, та не ме занимавай повече с това.

 32. 32 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#30] от "bulava":


  До коментар [#31] от "zg":

  Ама милички, вие толкова се вдълбахте в дискурса на конотата, дето се изхожда от денотатата, че май въобще не можете да се усетите, че сте като Хензел и Гретел в този онтологичен и гносеологичен промежутък на киберпространството. Ние тук сме яки хейтъри и плювачи, коментатори, а не читатели. Най-обичаме банан и статия и/или снимка с попове. Тогава нашето стадо павианско дружно скача и ела ни виж. Пък вие с тия сложни моабети хем ни карате да си напъваме мозъка, хем ни разваляте рахатя. Ааа, няма плюсчета за вас

 33. 33 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Център на протестите има - това е този, който държи администраторския достъп до копчето, с което цензурира онлайн организацията им. В случая със София - аз го наричам със старото име - ДС.
  Това в добавка с ниската интелигентност на протестиращите води до никаквите постигнати резултати. Енергията на нискоинтелигентните може да доведе до добър резултат само ако администраторският достъп за контрол се държи от подходящ добър човек. Това означава масовият сайт Фашистбук да бъде заменен с друг, където контрол има друг. Нужда от протести и подобрение на системата има. Какъв ще бъде повода няма значение - циганите или бензина и рекета гражданска отговорност - факт е обаче, че най-добрите резултати за обществото стават след убийство, което е нещото, което може сериозно да вдигне народа освен крайната бедност и студ, които скоро не са го вдигали. И след като се появи повода, въпросът е кой контролира протестите чрез администраторския достъп. Ако той не е осигурен предварително - резултатите са нулеви. Затова е много важно да се създаде целенасочено сайт, който не се контролира от мошеника зукърбърг и ДС. Това правя сам, но ако има хора, които помагат, резултатите ще са много по-бързи. Трябва да се идентифицира злото. Още малко трябва на протестиращите да разберат кой е техния истински водач - те вече осъзнаха да не вярват на никой от досегашните политици. Сега остава да разберат и в чий сайт да не си организират протестите, в чий сайт да ги организират и най-вече какво да искат като промяна.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 740 Неутрално

  политиците се занимават единствено с това да обслужват свръхголемия капитал.

  Господин Дичев, кажете ни при това положение как да имаме доверие в политиците, дори да се появи нова партия тя твърде скоро ще изпадне в конформизма на старите, ние не трябва да бъдем упреквани за протеста си само защото политическата класа няма работещ модел за управление, в крайна сметка това си е неин проблем, а не наш.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 37. 37 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Чува се основно ирационално ръмжене, защото медиите предават основно ирационално ръмжене. Особено в България. Иначе си има съвсем конкретни неща от които западните общества са недоволни. Които резумиръни могат да се опишат като страничните ефекти от неолибералния модел на икономиката. И как да имаш лидери, като всички лидери са всъщност срещу тази промяна. накратко проблемите са следните

  -Преместването на фокуса от просперитет на обществото към просперитет на корпорациите. И в България го има същото - все приказват чуждите инвеститори да са доволни, като в същото време нищо не правят българския работник да е доволен. напротив рекламират България като страна с евтина работна ръка.

  -Преместване на фокуса от добри заплати за всички, към високи печалби. И в България се прави същото нещо и то още в по-брутален размер. Тук данъка върху корпорациите е 10% данъка върху евтината ни работна ръка, защото и косвените данъци са нейна сметка са над 40%

  -Преместване на фокуса от ниска безработица, към запазване на богатството на богатите. Защото икономически погледнато това е алтернативата. Или правиш потреблението основна грижа и неговото стимулиране - което увеличава заетостта, но и инфлацията. Или правиш фокуса върху подържане на ниска инфлация, което пехвърля потреблението на второ място и при всяко леко вдигане на главата на потребителите ти ги удряш с по-високи лихви.

  Ето и чуждата интерптерация, при това на бизнес издание - представена не като ирационални крясъци

  http://www.businessinsider.com/what-wall-street-protesters-are-so-angry-about-2011-10#

 38. 38 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 740 Весело

  [quote#27:"bulava"]Аналогията не е научен метод и често подвежда изследователя. [/quote]

  Господине, хайде треснете сега една оферта по колко евро вземате на страница за научен труд, ако случайно някоя мутра-бизнесмен е решила да става академик.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 39. 39 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#27] от "bulava":

  Икономическо несъзнаваното е от обществото, не от тези които правят икономиката. Например като кажеш на обществото че ще примеш таргетиране на инфлацията и то се кефи, защото приема само очевидното - по-ниска инфлация. обаче тези които предлагат таргетирането на инфлацията съвсем съзнателно си знаят че това води със себе си изисквания за по-лесни уволнения, за натискане на потреблението, за увеличаване на ножицата между бедни и богати, за това че кредиторите печелят, а не тези които взимат кредити. Че се получава концентрация на богатството към най-богатите. Но за обществото тези последствия са несъзнавани, защото икономиката е прекалено сложна наука за лаици. Всичко в нея е свързано и е достатъчно едно изместване на фокуса на приоритетите и вече ще имаш съвсем различно общество. Нещо за което то всъщност не е гласувало. Начинът на живот в западните общества вече не се избира от гласоподавателите. Избира се от управителите на централните им банки.

 40. 40 Профил на mr4i4o
  mr4i4o
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Протестите не бих нарекъл "глобално обществено мнение". Общото, което ги обединява е недоволство породено от лично неудовлетворение. И какво друго може да се случи след като елитът на глобализациеята гледа на индивида като на тъпа работна ръка от която се очаква да пазарува и бачка по възможност все повече. А протестиращите с озлобление вместо с идеи се оглеждат какви по-големи зулуми да сторят. Историята показва, че всяка цивилизация се дехуманизира и изражда когато загние.

 41. 41 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#40:"mr4i4o"]Общото, което ги обединява е недоволство породено от лично неудовлетворение[/quote]

  От какво друго може да има недоволство - от чуждо неудовлетворение ли. Гледната точка - "Ти си отговорен за съдбата си и никой друг" е истина само за лични проблеми. Но човек е обществено същество и правилата в обществото определено са отговорни за това как човек се справя в това общество. И ако правилата са такива че малцина стават все по-богати, а мнозинството все по-бедни - е очевидно тези правила няма да бъдат приветствани с хляб и мед от мнозинството.

 42. 42 Профил на Dimitar Illiev
  Dimitar Illiev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#24] от "bulava":

  Чисто и просто Дичев използва метафора, говорейки за това несъзнавано. Не е забранено, пък и така текстът става по-цветист, без да се отнема от неговата сериозност.

  Иначе и аз съм съгласен, че констатации много, но визия за това как трябва да бъдат нещата - малко.

 43. 43 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#36] от "Мерилин":

  Като се смени политическия модел, което аз предлагам. В момента на власт идват мошениците поради начина на провеждане на изборите. Даже ББ е изключение от това правило - нормално сега на власт щеше да е една много лоша коалиция, всъщност той в момента е на власт заради политическа корупция, а не, защото има нужните гласове. Не се осъзнава тежестта на положението и в един момент то отново ще се стовари със страшна сила върху всички, които са бездействали през целия мандат на ББ, който беше даден, за да свършат нещо в това време, а именно да приемат ДОИП, да се създаде такава партия! Източниците на алтернативи са изчерпани - време е всеки да погледне към себе си и види какво самият той може да направи и как да участва! Как да е проблем на политическата класа това каква е тя - това е проблем на всеки един човек и всеки трябва да участва.

 44. 44 Профил на mr4i4o
  mr4i4o
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#41:"kai"]От какво друго може да има недоволство - от чуждо неудовлетворение ли.[/quote]
  Човек може да е фрустриран по много поводи: ограничаване на свобода, загуба на любим отбор или партия, кражба и т.н. Тогава той е наясно срещу какво се бори и не го избива на нихилизъм защото следва хуманна ценностна скала. Хипарите също бяха анархисти, но протестите им бяха насочени срещу съществуващия обществен ред без да вредят на съгражданите си. Сегашните протести приличат на отреагирване на душевно болни или озлобени хора, които не могат да обяснат причините и се възползват от масовата анонимност. Виж и нелепите убийства, които изобилстват все по-често. След като не се подчиняват на ценостната скала на тази цивилизация означава, че тя е престанала да влияе.

 45. 45 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "В България протестите срещу пенсионната реформа или лъжите на Дянков донесоха отрезвяване по отношение на ГЕРБ, но дали това ще се изрази в пренасочване на вота на следващите избори към друга партия?"

  Разбира се, че ще има. Иначе няма да сме нормална нация.

 46. 46 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Какъв е профилът на протестиращите?

  Хмм., не сме се променили кой знае колко от 1997 г., за 1989 - да не споменавам...
  Няколкото бели косъма по слепоочията, не са критерий, че сме се отказали от живота?!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 47. 47 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#6] от "The Shadow":


  [quote#6:"The Shadow"]Силен анализ, [/quote]

  Няма анализ, само констатации и интелектуалничене без изводи и оригинална визия.

  Мисловна импотентност - типична за нашите ВУЗ-ове където пълзенето по академичната стълба е решаващото а не мисленето и научните резултати.

  Хитростта пречи на мисълта!
 48. 48 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#47] от "Stream":

  Напълно Ви подкрепям -няма анализ, а преглед на факти.Звучи като модерно разказвана приказка, но без изводи от нея и се колебаеш над какво да се замислиш. Ако хората с интелектуален багаж не са водещи в идеите и практическите стъпки как да ги осъществим, за каква наука говорим?

 49. 49 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Как никой не се сети да попита защо точно Ивайло Дичев е интервюиран по тази тема? Какво точно той е изучавал за Арабските бунтове, за тоталитарните системи и за новите протести, къде са монографиите му и сериозните публикации по всички тез итеми, за д абъде той въздигнат до нивото на просветляващ публиката експерт. Ами всъщност по този начин той допринася съвсем съзнателно за възпитанието на неинтелигентното гражданско общество. За да вирее Дичев, за да го има Борисов и други креатури от политическия и интелектуалния живот е нужно подобно скудоумно полуинтелигентно гражданско общество. Докато вестниците не убедят публиката си че експертите които показват на страниците са са наистина професиоанлисти в собствената си област няма да се уморя д аповтарям, че медиите в БГ унищожават всеки опит за по-просветена публика. Това че сте написали че е проф. в СУ, не означава, че е сведущ по дискутираните въпроси, нито пък че е експерт, който има морално и професионално право д аговори. Дичев е една полупросветна говорилня, интелектуален спекулант, а превръща и четящите го в такива. Забавлявайте се в собствената си безпросветност.

 50. 50 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "Хем повече равенство, хем по-ниски данъци. Хем човешки права, хем имигрантите да си ходят. Хем сигурност, хем свобода..."
  Аз не виждам тук никакво противоречие. Хората очевидно искат социализъм. Единствено "емигрантите да си ходят" не е съвсем на място, но ако другите неща се изпълнят то ще отпадне. И тук идва проблемът - социализма се свързва не с икономическа система без частна собственост върху средствата за производство, а с преувеличени митове за нарушаване на човешки права и икономически неуспех. Фактите са различни, но непознати. Точно социализма може да бъде демократичен. Правото на частна собственост върху средства за производство не следва от никъде, то не е основно и не е необходимо за да има демокрация. Точно обратното, именно частната собственост превръща западната "демокрация" в плутокрация. После, соцът в Русия се провали тъй като не беше подкрепен от запада. Бащите на тия дето сега протестират вместо да протестираха навремето се опияняваха по реклами и консумация.
  Сегашната младеж наистина е прекалено невежа за да осъзнае алтернативите които има. Но не тя е виновна. Виновен е частния бизнес, който точно поради събитията от 68 реши, че демокрацията е прекалено много и се зае да финансира неолибералните (без)мозъчни тръстове. Затова хората сега са толкова промити, че не знаят какво искат или се заблуждават, че капитализма е единствената възможна социално икономическа система и че точно тя е което искат, само да е малко по-такаааа.. .. социалистическа. Естествено при такива условия да се избие на насилие и разрушение.
  Освен това аз не мисля, че бунтовете в северноафриканските страни (особено либия), западните страни и Русия или Румъния могат да се поставят под една черта.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 51. 51 Профил на Stan Dodov
  Stan Dodov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#9] от "partakesh":

  Сериозно? И какво значи тази дума?

  "НЕвиртуален" гражданин
 52. 52 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2000 Разстроено

  "Ролята на лидера е заета от жертвата. Буазизи, който се самозапали в Тунис, Неда, която убиха в Иран, Алииа, която се съблече на блога си и беше линчувана от египетската тълпа. Има нещо много тревожно в тази подмяна на лидера с жертвата - тя казва много за света, в който живеем."

  Медиите и олигарсите са облагодетелствани ситуацията и доволно потриват ръце. Страшен и точен анализ.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 53. 53 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До kihano от #50 ,
  Вероятно предпочиташ модел на Социалистически колективизъм , но без прилагане на Демократически централизъм ? ...

 54. 54 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 823 Весело

  До коментар [#20] от "stokn":

  ++++

 55. 55 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Мисля, че става дума за едно и също недоволство..."
  Г-н Дичев, на мен ми изневери жената, на съседа му откраднаха колата. Двамата сме недоволни. Според вас, това е едно и също недоволство.
  Идете си хвърлете дипломата.

 56. 56 Профил на Александра
  Александра
  Рейтинг: 434 Неутрално

  На мен ми допадна статията. Наистина не дава решения, но не съм съгласна, че не прави изводи. Вярно и с изводите не съм съгласна, но пък навеждат на размисъл, което всъщност ми допадна.
  Основното, което ме наведе на размисъл, но ме подразни като отношение на автора, е че сегашните протести нямали лидери, водачи, план за бъдещето, визия и т.н. и това било лошо. Съгласна съм, че нямат лидери и водачи, а само организатори, че нямат план и стратегия за бъдещето, но пък не мисля, че е лошо. Мисля, че точно това може би е причината за протестите и недоволството - повече никой не иска някой да го води и да му поставя рамки и петилетки, да му решава живота от тук нататък. Искаме политиците по-скоро да служат като изявител на нашата воля, а не да взимат решения вместо нас... Уж това бил замисълът на демокрацията, ама всъщност досега светът се доверяваше на политиците, защото те по-добре знаят какво правят и им делегирахме правото да решават вместо нас. Но вече е време само да изпълняват каквото ние решим.
  Съвременният млад човек иска да пътува, да е свободен, да му се случват приключения, да не знае какво го дебне зад ъгъла. Ние вярваме, че обществото вече е дозряло до момента, в който зад ъгъла не ни дебне касапинът с брадвата, а само приятното предизвикателство. И всъщност - начинът ни на мислене е такъв, че дори касапинът с брадвата може да не е непреодолимо нещастие, а приятно предизвикателство. С две думи - можем да се оправяме сами, дорасли сме за това, достатъчно сме интелигентни. От къде на къде някой ще решава вместо нас? От къде на къде ще сме жертва на статукво - често плод на нечия глава, която може да е по-глупава от нашата? Как така някой ще ми казва колко пари да спестявам за пенсия, като и сама мога да си направя сметката?
  Мога да си говоря с хора от Австралия, Иран, ЮАР, Етиопия и мога да виждам колко всъщност сме еднакви, но не мога да се срещна с тях... защо?! Защото имало статукво, политици и милионери, които казали, че не може. На фона на тази картинка и на добрата стара глобализация, те започват да изглеждат като пречка. Пречка пред мен, обикновеният, млад гражданин на планетата да бъда обикновен, млад гражданин на планетата. Затова и аз съм по-важен - аз, в лицето на Неда, Буазизи или Алииа от който и да е лидер. Повече не искам да делегирам решенията си на лидер. Искам аз да си ги взимам.
  Наречете го анархия, ако искате. Но не е. Защото държавната форма, която си представям и искам за мен има нужда от институция, има нужда от установени правила. Има нужда от организатори и координатори. Но не и от лидери. Вече не сме в първи клас на обществото, за да имаме нужда някой да ни води.
  Това си е моето мнение. Може и да не съм права. Може и да подлежа на критика. Но казвам, както го чувствам, а си мисля, че подобни чувства изпитват много от протестиращите, основно млади хора. И само се опитвам по моему да отговоря на въпроса какво ни води. Когато отваряхте света пред нас, трябваше да се сетите, че после ще си го искаме и няма връщане - вече не може да ни го вземете.

 57. 57 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  До коментар [#56] от "Александра":

  Поздравления за позицията, Александра! Вие ме обнадеждавате, че обществото ни не е съставено само от кисели мърморковци, които използват вместо аргументи в дебатите лични нападки, преуморени и цинични бивши революционери и апатични младежи, застинали на "нисък старт" в преследване на богата нова родина, която тайно презират, както и старата.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 58. 58 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#53] от "dimko":

  Предпочитам демократичен социализъм без диктатура и без партии и разбира се без частна собственост върху средства за производство. Изборите да се правят за човек, а не за партия. Важните рещения да се вземат общо, с референдум, в който участвуват всички засегнати от решението.
  Плановата икономика може да работи по-добре от капитализма, стига да има поддръжката на хората и да не се изхвърля в безмислени състезания, както беше между соца и капитализма.
  Пречката са западняците. Няма начин всеки да си получи заслуженото без да престане тяхната консумация и презадоволеност. Планетата няма толкова ресурс. Интересно е дали младите западняци някога ще го осъзнаят и каква позиция ще заемат тогава. Щото на бащите им позицията е ясна - "избий слабите и им вземи ресурса".

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 59. 59 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#56] от "Александра":

  Има леко противоречие в мнението ти. От една страна не те притеснява, че протестиращите (младите) нямат план, сиреч не знаят какво да правят, но пък от друга страна искат да вземат решения. На какво ще се базират във вземането на тези решения?
  После, желанията които приписваш на младежите са като извадени от телевизионна реклама - приключения, неподчинение, чатене ... А кой ще работи? Кой ще ви организира приключенията и чатенето? Кой ще ви храни? Или мислите че всичко от което имате нужда идва просто така от небето?
  После, вземането на решения предполага знания и информираност. Вие младите имате ли я? Не ми се струва.
  Още веднъж ще спомена, че мнението ти много добре пресъздава внушенията на маркетинговите стратегии на западните компании от последните 20 години. Мога да предположа, че такава е и възрастта ти - около 20 години +-5. Мога да предположа и че си живяла или живееш на запад, щото там този вид маркетингова обработка е по-яка и повече се хваща заради по-доброто материално благосъстояние. Но и у нас компаниите вече яко работят над младежите.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 60. 60 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#56] от "Александра":

  Поздравления, Александра! Споделените Ви мисли и чувства ме провокират да продължа своите. Защото Вие по-ясно от автора на статията дефинирате правото на свободния избор в контекста на повсеместното недоволство от т.н.политическите лидери. Това е общото между всички недоволни по света. Трябва да има ясни договори между управляващи и управлявани без да се ограничава свободата на избора към по-добър живот. Потребностите на хората се еднакви, а различията и стесненият избор се налагат от политическите режими. За това и новото глобално обществено мнение едва ли се нуждае от нови лидери и говорители - това трябва да бъде гласът на мнозинството, а политиците само да вземат решенията въз основа на него и тези решения да бъдат в полза на мнозинството.

 61. 61 Профил на Stan Dodov
  Stan Dodov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#59] от "kihano":

  Знаеш ли кой работи най-добре над младежите? Не-младежите.
  И понеже това, което се научава от не-младежите от много години в общия случай е отчайващо, всичко различно изглежда като спасение и от там насетне - кой младеж на каквото попадне. Един младеж попада пот въздействието на европейското активистко и/или "учещо през целия живот" зомбиране, друг под въздействие на субкултурните/политические си пристратия (често радикални в последните години и все по-ставащи такива), трети - да, под въздействието на изцяло отявлени корпоративни интереси.

  А в ежедневието най-много въздейства липсата на отношение към младите или наличието на негативно отношение, като двете са със сходен ефект и представляват масовия случай. Пък мнимото обръщане на внимание на младите хора от страна на глобалната политика в последно време няма реален ефект, няма и да има, така че няма причини за мрънкане кой колко е обгрижен.

  Приканвам към по-толерантно отношение спрямо "незнаещите" и "неопитни", един вид.

  "НЕвиртуален" гражданин
 62. 62 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#61] от "gadabout":

  Напълно съм съгласен с теб. В по-горния си пост нномер 50 писах точно това, че младежите не са виновни за ситуацията. Вината определено е на не-младежите! Но за съжаление младежите ще го отнесат тъй като рано или късно ще пораснат и ще трябва сами да се оправят. Дано е вярно че човек се калява в трудностите.
  Извинявам се ако тона ми спрямо Александра на някого се е сторил по-остър отколкото трябва. Такъв ми е стилът. Нямам нищо против момичето.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 63. 63 Профил на Stan Dodov
  Stan Dodov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В един хаотичен и озверял свят младите хора, искащи промяна, няма начин да търсят тази промяна по организирани пътища, нито пък ще им е лесно да участват в диалог, когато не са група, а цяло глобално движение. Всъщност, най-трудното е началото в случая, т.е. започването на диалог - тук са многото мъгли, които така и не се изясниха през изминалата.
  ОТНОСИТЕЛНО ясно е кой иска промени, като обичайно се впрягат младите хора и обезправените, което е основателно.
  Обаче с кого ТОЧНО трябва да преговарят е голямата мистерия.
  Може би след това ще се изясни и дневния ред на диалог, който е следващата мъгла към днешен ден.

  Срещу тълпата (млади, немлади, омерзени, обезправени, отчаяни) в момента стои едно тъпоумие и абсолютно игнориране. Политиците се грижат за банките, младите и въобще народа полицаите го яли.

  Как да тръгнат нещата накъдето и да е било? Когато се добави по-осезаемата от всякога неориентираност и разнопосочност на ценностната система сред младите хора (по-горе посочените от мен влияния, намирани за спасение от желаещите смислена промяна младежи или поне мислещи си така), положението се затруднява още повече.

  Факт е, че липсват лица. Не жертви, а уверени лидери с КАЧЕСТВЕНО различни мислене. Може би тук е ключът от палатката.

  Също съм млад човек, впрочем.

  "НЕвиртуален" гражданин
 64. 64 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#63] от "gadabout":

  Така е, прав си. Младите се нуждаят и от лидер но и от смяна на парадигмата. Тази на капитализма - консумаризъм и забавление плюс трупане на капитал вече е изчерпана. Основния довод е, че капитализма изисква експоненциален икономически растеж, т.е. неограничен растеж в рамките на ограничена система - планетата. По тази тема има много ресурси в нета. Например това http://www.chrismartenson.com/crashcourse . Но то е само очертаване на проблема, не и решение. Решенията според мен трябва да се търсят в рамките на демократичен социализъм задължително без частна собственост върху средствата за производство и без печалба. Но това е проект за десетилетия.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 65. 65 Профил на Александра
  Александра
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#59] от "kihano":

  За жалост виждам типичната трудно сдържана нападателност в този коментар. Всичките ви предположения се базират на предварително изграден стереотип и до едно са неверни. Знам, че е по-лесно да се борави със стереотипи, но по този начин няма как да разберете позицията ми. И докато не осъзнаете, че всички днешни протести са за разбиване на стереотипите и статуквото.
  Не искаш да си ограничен от планове и затова не издигаш свои = не знаеш какво правиш. Извинявам се и далеч без да искам да обиждам, защото не ми е маниер, но не знам как иначе да го кажа - това е ограничено и показва неразбиране. Това значи, че искаш свобода да преценяваш според ситуацията, а не някой друг да го прави вместо теб. И значи, че може част от плана ти за живота да е да видиш какво има той да ти предложи, а не предварително да го вкараш в рамки.
  Приключения, неподчинение, чатене, тв реклама - това е вашата представа за свободен човек. И са чисто ваши думи, които нямат нищо общо с казаното от мен. Ако търсите обосновка за тях - не към мен, аз такива образи не градя. Запитайте се защо вие ги градите.
  Свободният човек = не работи и всичко му пада от небето. Пак ваш стереотип. И мен ми е интересно да го обосновете.
  На вас не ви се струва, че младите имат информираност. Аз ако кажа, че вие нямате информираност - права ли ще съм? Като не ви познавам? Глупаво е да говориш за хора, които не познаваш и да правиш заключения.
  Западните компании последните двадесет години... Япония е на изток Шегичка. Маркетинговите внушения на мен ми се струват в съвсем друга посока. И тя е именно едно от нещата, срещу които днешните млади протестират.
  Живея в България, винаги тук съм живяла и се надявам да продължа да го правя още дълго време. Точно защото животът е шарен и касапинът зад ъгъла не е задължително краят на света. И защото вярвам в себе си и в нас. Не съм живяла охолно, нито смятам, че някога ще. И това пак не е краят на света. И работя от мнооого години. И се надявам да продължа да го правя още мноооого години. И не помня някога да ми е падало нещо от небето, освен курешки, но казват - били на щастие! А, и не съм на 25 години.

 66. 66 Профил на Stan Dodov
  Stan Dodov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#65] от "Александра":

  Александра, всичко ок, но не предлагаш нищо конкретно. Дори т.нар. "липса на план" иска някаква по-конкретна аргументация, иначе да искаш промени без липса на план е същото като мрънкането (силна родна черта), ама да не знаеш какво искаш. Само по-експлозивно и драматично е, да речем.

  Липсата на единна позиция зад размириците по света, а дори и само на "Окупирай", не се корени в това, че просто на хората им е приключенски настроено - убеди ме, моля те, че не съм разбрал правилно. Сериозно.

  "НЕвиртуален" гражданин
 67. 67 Профил на Александра
  Александра
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#64] от "kihano":

  Ами ето един мини протест - показателен. Младите се нуждаят да не им казвате от какво се нуждаят. А те да решат.

 68. 68 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1047 Весело

  До коментар [#56] от "Александра":

  Много се извинявам, Александра, но казаното от Вас е още по-голяма глупост и от казаното от автора на статията. Искате да пътувате - че кой ви спира???? Искате никой да не ви казва какво да правите - че кой го прави??? Мама и тате не влизат в тази група

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 69. 69 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  А иначе самата статия е помпозна и куха. Паралелът между това, което се е случило през 60-те и това, което се случва днес може да се определи само с две думи - тогава е имало бунтари, сега има конформисти. Тогава са лягали пред танкове, сега тичат в къщи на топло и очакват новия ай фон. Тогава е имало Лет ит би, сега има К'мон ма фака. А защо е така - господин Дичев да обясни

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 70. 70 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#56] от "Александра":

  Това трябва да е някаква нова версия на анархията. Как така ще има организатори и координатори без лидери? Кои ще са тези организатори и координатори - как ще се появяват те? А кой ще ги контролира? Масата с анархичния си хаос ли? Може ли случаен човек да е организатор и координатор? Може ли всеки да е? А кой ще приема правилата? Чрез гласуване ли? Ами гласуването е пробвано - избира твърдо БКП и ДПС. Друг е въпроса ако изключиш някого от гласуването - Допълнително Ограничаване на Избирателни Права.

  Не, не сте дорасли и да пътувате - правото да пътувате и членството в ЕС ви бяха дадени незаслужено (което се признава и от двете страни - София и ЕС) - вие не бяхте си свършили работата да свалите комунистите и продължавате да не сте си я свършили. Някой друг работеше, за да се стигне дотук.

  Проваляте се и при тези протести - нямате нито един успешен протест досега. Този преди две години беше потушен с бой. Сега нито намалихте цената на бензина, а начина, по който с едно натискане на копчето ви изтриха групата за протести срещу циганите, със 70 000 човека беше поредната подигравка с вас.

  От вас не зависи нищо. Защото сте хаотични и неорганизирани, защото нямате водачи, защото нямате ред и ясни осмислени цели. Смешни сте с този сайт фашистбук.

  Единствено за пенсията си права.

  Аз се сетих какво ще стане при отварянето на света пред вас. Аз не го отворих. Отвори го Надежда Нейнски, както и отслабената Европа. Надявам се, че ще си понесе кармичното наказание за това. Това е все едно да пуснеш затворниците от затвора без да са си изтърпяли наказанието. Ще кажеш, че вие не сте виновни, а други. Да, ама вие не сте потърсили отговорност на тези други, не сте си свършили работата, за да си заслужите свободата, да ги свалите от власт. Колкото до Европа - тя вече изтича в канала заради собствената си слабост - не, че ме радва - но тя още от Втората световна война е това, което е, не по собствени заслуги също. Чрез нея пазим расата, цивилизацията и културата, но това трудно може да става вечно без тя да си плаща сметката.

  Дали можем да ви вземем света? Естествено, че може. Все още ви държим паспортите. Без тях никъде не може да мръднете и ставате нелегални. Въпросът е друго - да си заслужите света. В противен случай сте го откраднали от други. А никой не обича да бъде краден и рано или късно ще си потърси отговорност от крадците.

  С най-добри поздрави, пиша ти плюс на поста и ще се радвам да дойдеш да дискутираме идеята ДОИП и да я приемем възможно най-скоро. Докажи, че нещо зависи от теб, а не чакай някой да пусне статия като лидер, та да се включиш с коментар.

  Касапинът с брадвата зад ъгъла дебне. Той се опита да убие мен, Огнян Стефанов, уби Георги Стоев, Боби Цанков, заля с киселина Анна Заркова. С това и Европа и света не може да се справи. Мога да се справя аз и идеята ДОИП ако ме подкрепите. Аз обаче съм ЛИДЕР. Вие с протестите също не може да се справите. Но иначе е весело. Когато друг ти върши работата, а ти си само консуматор.

  С една дума, искаш ли да участваш в партия, за да извършим промяната?

 71. 71 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#65] от "Александра":

  Ами съжалявам, но вие сама влизате в стереотипа на тинейджърката бунтарка, която не знае какво иска, ама иска. Първата реакция на бунтарката тинейджърка е да каже "не ми казвай какво да правя", втората "ти не разбираш". Това е класика, просто класика която се разиграва в много семейства когато детето достигне пубертета. Но ... както казах липсва ви информираност за да разпознаете как влизате в стереотипа. то и аз може да влизам в стереотипа на родител, но това вече е мой проблем. От друга страна, единствения начин да се справите със стереотипа е да го надживеете, което искрено ви пожелавам.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 72. 72 Профил на Александра
  Александра
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#71] от "kihano":

  Ами съжалявам, но това не е вярно. Пак опитвате да изопачавате казаното. Написах какво искам доста ясно и точно.
  Но вие дори не коментирате идеите. Нападате с неверни твърдения, плод единствено на вашия мироглед. Показах ви, че грешите. Опитах да поговоря, да ви покажа къде грешите. Току-виж съм извлякла нещо. Но нямаше какво.
  Вие изобщо пропуснахте факта, че моето мнение не е мнение на издържан от някого, живеещ в охолство и слободия при мама и тате млад човек, както имахте глупостта да твърдите. Пропуснахте факта, че съм работещ от години млад човек, който издържа себе си и не само, на който нищо не му е дадено даром. И който вероятно от заплатата си плаща и вашата пенсия. И това не ми пречи да бъда свободна и да искам приключения и сама да избирам живота си.
  Пропуснахте факта, че аз съм настоящето и харесва ли ви или не, въпросните промени са започнали, очевидно, което беше и поводът за коментираната статия. И аз съм част от тези промени и опитах да споделя и анализирам какво ги движи, какво ме движи. И те няма да спрат, защото на вас ви харесва да мислите, че поведението ми е плод на стереотип и защото вие лично не виждате смисъла. Най-много да изпуснете влака.

 73. 73 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#71] от "kihano":

  Защо разпънахте момичето?
  Всеки има право на мнение.

  "У нас всичко това се стоварва наведнъж – като добавим не особено интелигентното гражданско общество, което пренасочва яростта си ту върху циганите, ту върху автомобилите."

  "И заедно с това недоволството още повече подкопава всяка възможност за добра политика - политиците са стигматизирани като лоши по определение - и леви, и десни, и либерали, и консерватори."

  "Възмутените трябва да си дадат сметка, че протестирането чрeз естетски акции, медийни майтапи и весели купони няма дълготраен ефект."

  "Мнение без център, без водещи медии, без говорители – по модела на тази група с маските, Анонимните. Анонимни разпространители на глобални страсти."

  "...у нас едно от най-сериозните шествия на студентите беше не заради таксите или за липсата на работа, а за това, че един младеж беше убит при сбиване в Студентски град. Върви че отстоявай каузи, върви че бъди герой!"

  Ето върху този неслучаен "интелектуален тюрлюгювеч" трябваше да се концетнирате!

  А не да разпъвате младежта на кръст.

  Професора апологет на "овчедушието" е нещо по интересно за коментиране според мен, но трябва да имате какво да кажете по въпроса а не само кухи фрази и чуждици! трябва да имате и живот които да сте изживели а не прочели!

  [quote#72:"Александра"]Вие изобщо пропуснахте факта, че моето мнение не е мнение на издържан от някого, живеещ в охолство и слободия при мама и тате млад човек, както имахте глупостта да твърдите. Пропуснахте факта, че съм работещ от години млад човек, който издържа себе си и не само, на който нищо не му е дадено даром[/quote]
  Ще си позволя да перифразирам младата дама:
  "Вие изобщо пропуснахте факта, че неговото мнение е мнение на професор издържан от нас данъкоплатците, живеещ в относително охолство за способностите си ив слободия да хвали власт имащите , както имахте наглостта да твърдите за младата дама.
  Пропуснахте факта, че е работеща от години млада дама, които издържа себе си и не само и които нищо не му е дадено даром. И още повече пропуснахте да забележите че тя живее ведно относително демократично общество в което всеки има право на мнение! И това право се корени в самото понятие демокрация.

  Ще си послужа със свободен цитат на една известна мисъл:
  "Аз не съм съгласен с твоето мнение, но съм готов да дам и живота си за да защитя правото ти да го изкажеш свободно!"

  Него е казал Иван Костов, нали?

  Хитростта пречи на мисълта!
 74. 74 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Има проблем , който нелепо подминаваме . Става дума за оценка на структурата на Системата на политическото ни общуване в реално Общество . Единици са , които го мислят . Предпочитаме да се гелпим в учебникарските понятия ??? ...

 75. 75 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#72] от "Александра":

  На мен нищо не си ми обяснила. Не си ми показала, че греша. Аз ти обясних. Но ти го подмина, защото ти е по-удобно. Не се ли сещаш, че страните, в които искаш свободно да пътуваш, са такива, защото там има някакъв ред, а не управление твой тип?

  Факт е, че най-положителните неща в тази страна са ставали именно след масови протести - още, когато "танковете трябваше да дойдат", после при разбиването на парламента през 1997 г. Но и в двата случая има някаква координация - медийна и от страна на лидерски групи.

  "kihano" е прав от пост [#71]. Но това не е на всяка цена лошо - то си е етап в развитието и в крайна сметка носи някакви ползи на прилагащия го до определен момент.

  Ти от кои точно промени мислиш, че си част? Защото аз не виждам никакви промени поне от 5 години насам.

  Да ти кажа ли какво стана и ще стане? Първо, все още страната има червен президент, а вие си мислите, че правите някакви промени. Второ, ГЕРБ много трудно направи "мнозинство", така че да се крепи на власт. Това време трябваше да се използва за нещо - за приемане на ДОИП, но вие не го използвате освен да трупате краткосрочни дивиденти и да докопате "кой каквото може". Времето на ГЕРБ ще изтече и тогава отново ще се върнат комунистите и ДПС. Отново ще се върне старата ужасяваща система и вие с нищо, ама с нищо няма да можете да промените това. А ще се правите, че нищо кой знае колко лошо не е станало, за да прикриете провала си (както сега се опитват да прикрият провала си сините партии, които докараха страната до това положение чрез поддържането на сегашната система) и ще поддържате лъжливата теза за правотата си. Питам, как ще спрете това, което предстои? Как го спряхте през тези 22 години? Отговор - НИКАК! Може да си мечтаете, колкото си искате, но трябва да бъдете реалисти.

  В момента вашето единствено "решение" за краен случай е да напуснете страната. Естествено, така не решавате проблема, а се спасявате поединично. Това ви задоволява пред алтернативата да свършите нещо съществено. А всъщност грешите. Да не говорим, че оставяте проблемите ви друг да ги решава. Затова и беше грешка да ви се разрешава да пътувате, защото няма да си свършите работата. А какво ще стане, когато и Европа рухне с финансовата криза? Тогава накъде ще бягате? Или разчитате, че там чак толкова лошо не може да стане? Ами вижте Гърция - хората си загубиха домовете, редят се на опашки за безплатна храна, самоубийствата нарастнаха драстично. Така става, когато не си вършите работата и не мислите далновидно - сигурно тази дума изобщо ви е извън речника. Още по-малко мислите и за вашите деца. Те къде ще живеят? В сегашната си страна явно ще оставите едно блато и дупка, където живот няма да има.

 76. 76 Профил на Stan Dodov
  Stan Dodov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#75] от "GodMouth":

  Ама си е друго алфата и омегата на властта на гражданите, на работата, която трябва да свършват, да е борбата с долната комунистическа сволоч и нейните издънки, а?

  Една от чудесните мислите на Айнщан е "Няма как да решим проблемите си чрез мисленето, което ги е създало."

  Всичко останало усложнява проблема. Или е просто бошлав - анти-ляво/дясно коментари в някакъв си форум със сигурност са точно това.

  Тъкмо забележа някой коментар да казва нещо смислено и не щеш ли - "Прочитане на целия коментар." Да му се не види, дълго е, дано само не... Мамка му, да, пак е анти/про комунистите.

  "НЕвиртуален" гражданин
 77. 77 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Добър вечер Ивайло,Аз съм истината,мнението и пътя.ПОздрави на старците,ако не са пукнали

 78. 78 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#76] от "gadabout":

  Е, аз какво да направя като те са злото? Демократите също са зло - защото поддържат системата, която дава власт на първите.

  Какво му е на мисленето? Ти какво предлагаш? Аз твърдя, че злото в огромна степен е концентрирано в комунистите, станали по-късно демократи-капиталисти. Те пращат бригадите с чуковете да убиват, те са силни, защото убиват. И естествено трябва самите те да бъдат убити, но демократите по християнски ще ги предпазят (тук пък християнството и комунистите си подават ръка, за поддържане на общото зло).

  Тук не говорим за идеологията комунизъм, макар че всъщност тя се основава на убийства. А за това, че всички гадове са в средите на комунистите поради това, че достатъчно дълго време последните са били на власт. Ако на власт бяха демократите, гадовете щяха да са в техните среди ако те ги допускаха да виреят, както комунистическите.

  Признай си, колко от близките ти са свързани с БКП по финансова или партийна линия, или ти самия?

  Комунистите (вече може да ги наричаме и демократи-капиталисти, но няма да е така ясно за кого говорим) СА ОСНОВЕН център на злото, не само на материално ниво. Затова е нормално борбата с тях да е първостепенна.

 79. 79 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Ивайло Дичев е направил отлично изложение, но булгурите-неграмотници пак изпълзяха от въшливите булгурски дупки. Чели-недочели, но почват веднага да излагат "мисли".

 80. 80 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 845 Неутрално

  #69: "..тогава е имало бунтари, сега има конформисти.....А защо е така - господин Дичев да обясни."

  Не е сложно да се обясни. Тогава, през 1968, е имало възможен глобален коректив (социализма), сега няма такова нещо.

 81. 81 Профил на jazzmin
  jazzmin
  Рейтинг: 426 Весело

  Единственото сташно нещо е страхЪт.

 82. 82 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  "Какъв е профилът на протестиращите?

  Това са хора, които се определят против всякаква политика - отказват да имат лидер, програма и дори някакво минимално виждане за бъдещето."

  И сега да си спомним Любомир Павлов (Любо Пъпката) бивш банкер в момента медиен магнат изплувал от нищото след като прочете по БНТ едно изявление! Той го прочете като наш представител. Представител на тези които скачахме и викахме на "Сан Стефано".
  Скандирахме "кой не скача е червен!"
  По късно Павлов се ожени за Диляна Грозданова (спрягана за любовница на Софиянски) и създаде 7 дни -ТВ.

  Г- Професоре, заповядайте на митинга пред Народното събрание утре от 11.30 защото живота е там а не в прашните книги. И за да се чувствувате анонимно поканен Ви предлагам репортаж от миналата сряда:

  http://www.skat.bg/videos/12-01/news_12-01-11_4.wmv

  Аз съм първия интервюиран и плаката в началото е мой.

  Ако искате утре след митинга може да си поговорим, за написаното от Вас статията по-горе. Да си кажем две думи за ролята на професорите, като формиращи личностите на утрешния ден а не на вчерашния. Поговорете, с които си искате.

  С една дума елате да видите истинските,

  ЖИВИТЕ ХОРА НА ДНЕШНИЯ ДЕН!

  Хитростта пречи на мисълта!
 83. 83 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#72] от "Александра":
  Добре, ще направя още един коментар "по идеята".
  Та каква ви беше тя? Че не искате лидери да ви казват какво да правите. Че искате сама (или сами) да вземате решения. Аз ви попитах на базата на какви знания ще вземате решения и имате ли необходимата информираност? Вие ми отговорихте с въпроса, дали аз (възрастните) имаме необходимата информираност. Повечето нямат, това също е факт, но не е причина и младите да са неинформирани още повече когато проявяат някакви претенции за вземане на решения.
  После, не искате някой да планира бъдещето ви. Ами никой не ви планира бъдещето и никога не го е планирал. Това е пропагандно клише от Студената война. В света има някакави установени порядки, лоши или добри. Човек се ражда и ще не ще му се налага да се съобразява с тях. Вие младите не искате да се съобразявате, добре, тогава какво? Махаме ли ги? Как ще стане тази работа? Хората са социални животни, по необходимост живеят заедно и като минимум е необходим някакъв ред дори за елементарна координация на усилията им. Вие не искате стария ред, с какво ще го смените? Не знаете.
  После, има решения и решения. Едно решение изисква 1 минута за изпълнение друго изисква 20 години. Значи ли че ако вземето решение от типа на второто и го изпълнявате 20 години значи планирате? Да, значи. Кое му е лошото?
  Това че работите е хубаво. Аз не съм писал, че не работите. Само отбелязах, че идеите ви включват главно "приключения" от неясен характер, но не и професионално или лично усъвършенстване и полагане на труд. Труда днес за съжаление се превръща във все по-голяма принуда и все по-голямо бреме. Но много младежи работят и ще работят, но за да има развитие и за да се крепи вече достатъчно сложната обществена система трябват хора които умеят нещо повече от подреждане на документи, писане на платежни или печене на кебабчета. Ако пък трябва и обществени промени да се правят става още по-сложно. Така пак се връщаме на въпроса за знанията. Те не изглежда да са цел.
  Да, някои младежи наистина са против консумаризма, брендирането, търговските марки и т.н. Ако и вие сте против тях, то това само ще потвърди хипотезата ми, че мнението което изказвате не е продукт на собствено мислене, а е внушение на тоновете реклама с които ни заливат. Да мнението Ви е исказано доста интелигентно езиковата ви култура е доста над моята. Но, аз мога да го преведа на не толкова интелектуален език (простак съм по природа). Тогава то изглежда така: "Влязла съм в мола и искам сама да избирам (какво ще си купя). Не искам никой да ми казва, вече не съм в първи клас." Решенията за покупка не са дългосрочни, изпълняват се на място за има няма час. А най-добри (за корпорациите) са спонтанните покупки. Затова няма нужда от планиране! Никакво планиране! После ... пътуване ... отиваме да се снимаме с някои исторически забележителности или на почивка или каквото и да било "вълнуващо приключение". Накрая сядаме да "споделим" на приятелката (Айша от Афганистан, всъщност Пена от Бъкстон) какво сме си купили и преживели и виждаме, че и тя си е купила същото и е преживяла подобно. Всички сме радостни и щастливи. Край на рекламата.
  Приликите с рекламно внушение на определен тип "лайфстайл" мисля са очевидни. А Вие искате да го прокарате като политическо убеждение! Е, не става! Става точно обратното на това което казвате че искате. Някой друг е решил не само какво ще правите, а какво ще искате! Това е госпожице сложността на съвремието ни. За съжаление. Казвам ви го защото виждам че сте умна и защото много хора са в този капан, особено по-младите.
  Много е вероятно да се подразните, но както виждате, аз не ви казвам какво да правите. Питах ви имате ли знанията (вие младежите, протестиращите и т.н.) да вземате отговорни решения за обществени промени) и ви посочих, че има голяма вероятност вашето (вече лично) мнение да ви е натрапено от медиите. Как ще го възприемете и какво ще правите оттук нататък си е ваша работа. И признавам, днес не е лесно човек да се ориентира. Още Айнщайн го е писал през 1949та "при създадените условия, частните капиталисти неизбежно контролират пряко или косвено основните източници на информация (преса, радио, образование). Крайно трудно е и наистина в повечето случаи невъзможно за отделния гражданин да направи обективни заключения и да използува интелигентно своите политически права." Това важи за всички нас. Пожелавам ви успех с каквоти и да се занимавате.

  П.С. И не съм нито пенсионер нито комунист

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 84. 84 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1316 Гневно

  До коментар [#83] от "kihano":

  Една от причината да не ни харесват младите,
  е че вече сме остарели, без да сме разбрали!

  Я оставете, момичето на мира!

  Хитростта пречи на мисълта!
 85. 85 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#81] от "jazzmin":

  "По добре ужасен край,
  отколкото ужас без край!"

  Мисъл на незнаен герой.

  Хитростта пречи на мисълта!
 86. 86 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#73] от "Stream":

  Чакай малко, "момичето" се оказа жена. После, как съм й отнел правото на мнение? Да не съм й изтрил поста? И накрая, който има мнение трябва да може и да си го защитатава. Нали истината се раждала в спора. Трето какво от това че работи? Да не би идеите да се приемат или не според това дали издигащия ги работи или е професор или пенсионер. То това му е хубавото на нета, че всички са равни. А Дичев в общи линии е прав. Той просто преповтаря факта, че от тоновете пропаганда ни доведоха до пълна безидейност. Не харесваме капитализма, но не знаем какво да направим, не можем да излъчим лидер, не знаем какви промени искаме, нямаме план за действие, нямаме координация на усилията. Ситуация която е създадена от и е в полза на пазителите на статуквото и пред която сме изправени всички ние включително младите. Да на тях ще се падне честа и неудоволствоето да търпят или да излизат от тази ситуация. Да, те не са виновни за нея, възрастните са виновни, но това чия е вината едва ли ще помогне на младежите.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 87. 87 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#84] от "Stream":

  Оставих я вече. Достатъчно време й посветих.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 88. 88 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#86] от "kihano":


  [quote#86:"kihano"]Чакай малко, "момичето" се оказа жена. [/quote]
  Ами то девици отдавна няма!  До коментар [#87] от "kihano":

  Живи и здрави,
  Амин!

  Хитростта пречи на мисълта!
 89. 89 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Доста добре формулиран анализ. Хубав мост през времето. Маркузе и Даниел/Габриел Кон Бендит. Добре е уловил тенденциите. Точно така е и ще бъде. Разпад на всякаква държавност и морал. За което вината ще е колкото на управляващите, толкова и на протестиращите.

  Ще преживеят само много консервативните общества, които априори не подлежат на промяна. Ислямското, руското, американският среден запад, джапанките, разни географски маргинали, като фините.

 90. 90 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Допълнение коментар [#82] от "Stream":

  ПОПРАВКА

  на поканата:

  „Горите не могат да говорят – да викнем вместо тях” ще започне в сряда, 18 януари, 18.30 ч от паметника на Патриарх Евтимий. То ще премине по ул. „Граф Игнатиев”, пл. „Славейков”, ул. „Г.С.Раковски”, бул. ”Цар Освободител” и до пл. „Народно събрание”, където ще има митинг.

  Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”, скиори, сноубордисти и туристи организират шествие в защита на българските гори и Природен парк Витоша.

  Хитростта пречи на мисълта!
 91. 91 Профил на Александра
  Александра
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#83] от "kihano":

  Аз казвам, че съвременния свят вече не чувства нуждата от лидери, че те стават пречка за него, а вие продължавате да питате: "Ама вие... вие как ще си изберете лидер?"
  Не ставало въпрос дали работя или не работя. Напротив. Точно за това ставаше въпрос. Заявихте, че вероятно очаквам всичко да ми пада от небето. После, като се оказа, че не е така, изведнъж този факт стана без значение. Но не сте свикнали да мислите, за да забележите как си противоречите. Всичко е опит да вкарате стереотипа, а не да осмислите. Ако бях казала, че да, всичко ми пада от небето, щяхте доволно да потриете ръце и да си кажете "Ми да, ето! За това разсъждава така." Но като казвам, че работя - ми то всъщност това какво значение има? Ставате смешен. Наистина.
  [quote#83:"kihano"]Но, аз мога да го преведа на не толкова интелектуален език (простак съм по природа). Тогава то изглежда така: "Влязла съм в мола и искам сама да избирам (какво ще си купя). Не искам никой да ми казва, вече не съм в първи клас."[/quote]
  Ми добре, че не сте преводач тогава. Изобщо не означава това, но обичате да правите кухи изводи.
  И ми е ясен проблемът с промяната, който имат старите поколения. Вероятно и вашите родители са си мислели, че след тях ще дойде краят на света. Както и техните родители. За всяко заминаващо си поколение промяната в системата, с която са свикнали е краят на света и е задължително лошо.
  Ми не е. Ние сме млади. Ще градим промяната. Независимо дали ви харесва или не. Няма да ви питаме, защото отдавна сте казали каквото имате да казвате и го видяхме и не харесахме крайния резултат. Има добро и ще го вземем. Лошото, което не ни харесва - ще го променим. И това ще е еволюционен процес, който ще се разиве във времето с усилията на всички ни. Като грешим, ще правим корекции. Отговорността върви ръка за ръка със свободата.
  Искате удобна формула какво точно ще се случи и да ви предскажа бъдещето? За да почувствате лелеяната сигурност? Сериозно ли?
  Хората общуват. За вас това е празна фраза, лишена от съдържание, защото умът ви отдавна е непробиваем бетон. А общуването предполага обмен на гледни точки и възприемчивост. Затова ви се струва като имагинерен свят от рекламите. Защото не го разбирате. Изобщо - всичко, което не разбирате и не можете да осмислите трябва да се заклейми и да бъде или плод на ниска култура, или манипулация на лоши чичковци, или... абе за хора като вас извинения хиляди (уверена съм, че ще видя още няколко поне).
  Но точно това общуване променя, както никога до сега. Аз го виждам. Вие - очевидно не. Като сте сляп - няма как да прогледнете. И възможността да общуваш и да обменяш гледни точки, да развиваш, да чуваш другия - възможността, която ни се открива в много по-голяма степен от предходните поколения, тя обезмисля лидерите. Защото лидерите оформяха многото виждания на хората и ги поднасяха в удобна форма, те бяха връзката между тях.
  Сега връзката я имаме непрекъснато помежду си и нямаме нужда някой да ни оформя гледните точки и да ни ги препредава в сдъвкан вид. Лидерът е излишен. Имаме нужда само от организатора, който да следи вече установените и припознати от нас като добри правила да се спазват. А тези, които сме припознали като лоши, остарели и излишни - ще си ходят. Лидерът е едно от тях.
  Еволюция. И да ритате срещу нея - тя не спира. И не, и след вашето поколение няма да дойде краят на света. Може би само краят на света, който вие познавате.

 92. 92 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1047 Весело

  До коментар [#80] от "kirsner":

  Ъ? Ко? Кой социализъм - на Сесерето ли? Щото ако това наричаш социализъм, всякакви разговори са излишни.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 93. 93 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1047 Весело

  До коментар [#91] от "Александра":

  Твоите "разсъждения" могат да се обобщат съвсем накратко със следното - "Не знам какво искам, но го искам веднага"

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 94. 94 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#91] от "Александра":

  И защо мислите, че я имате връзката помежду си? В сайтове като фашистбук ли я имате, който се контролира от комунистите и където лично аз имам поне 10 изтрити тестови акаунта, които спокойно могат да нарастнат до 100 или 1000 ако не бях спрял. Както и поне една група за ДОИП и още една друга с 1800 човека, както и много по-малки с по 100-200-300 човека? Там ли си мислите, че сте свободни да комуникирате?

  А знаете ли, че ако не бях аз по времето на Костов още (вероятно по инерция от Жан Виденов), както и Вени Марковски, с когото не винаги съм съгласен, но все пак това не мога да не призная, цензурата в Интернет щеше да е на ниво като в Русия, Китай и другите такива страни. Аз разбирам прекрасно, че искате света да започва от вас - това и аз съм го правил - много е удобно и дава много възможности, лекотата да не се замисляш над труда на предишните ти дава свобода да измисляш нови неща, които иначе не би могъл. С връщането на комунистите и ГЕРБ на власт, както и разпространяването на Фашистбук, цензурата отново се върна. Не, че някога си е отивала, защото преди Фашистбук пък бяха дирника на съветника на Жан Виденов, контролиран най-дълбоко от ДС, и още няколко цензуриращи форума, но все пак не беше на централно законово ниво.

  С други думи, каква ви е връзката с мен точно? Или мислите, че един по-малко не е загуба - така де, като няма лидери, никой не е по-важен от другите, защото другите всичко си знаят, така че не е голяма загуба. Сега "времето е ваше" и "ще си правите, каквото си искате".

  Интересуват ме и правилата, които сте припознали, разбира се, ако може така да ми се кажат по-подробно и да видим дори дали можете да ги напишете или всичко е според случая, според настроението и вятъра, независимо кой го е предизвикал (защото всеки знае, че да се движиш по течението е по-лесно, отколкото срещу него).

  И не на последно място - защо си мислиш, че след толкова много работа, която сме свършили, и лишения, за да има сега един по-добър свят, ще ви дадем да ни го вземете и да ни изхвърлите понеже вие сте били по-добри, което очевидно не е вярно, макар че винаги има какво да научим и ние от вас, както и вие от нас (макар че вие не обичате да учите, както впрочем и ние)?

  Иначе няма лошо да няма лидер - за мен няма никакво значение дали дадена идея произтича от един мозък или от колективния мозък на много хора. Въпросът е, че понякога единични мозъци генерират много по-ценни неща, отколкото мозъците на милиони други и в този смисъл няма как да им отречеш лидерството. Винаги някой ще превъзхожда другите, защото хората не са равни или еднакви. Въпросът е да се чуват всички гледни точки - ти май срещу това протестираш неосъзнато, че досега медиите не са ви давали думата, а новата медия Интернет вече го прави (донякъде, както казах, и има още много да се работи за свободата). Без да ти го натяквам, но тази възможност за общуване не ви се открива сама, а ние я създаваме и се борим от години за нея - както казах, още от 1997 г., когато бяха първите опити за налагане на цензура. Вие как се борите срещу цензурата? Или май всъщност не я забелязвате, защото в целия този шум, 1-2-10-20% хора по-малко - голяма работа.

 95. 95 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 908 Весело

  Мога само да благодаря на Автора ,че е отворил тема по която се насъбраха доста добри и смислени коментари и само това да беше заслугата му пак си струва.
  И наистина благодаря на повечето от коментиращите .Тук за пръв път се усеща опит за диалог опит за изучаване на чужд опит и поглед. Дано по-скоро се научим на да правим по-добре това .
  А,че света ще се"фрагментира" заради технологиите, които ще ни маскират идентичността ни и ще ни заредят с "виртуална " смелост ,че ще направят думите и позициите ни твърде гъвкави мисля ,че с това не може да не се съгласим.А ,че лидери за тази нова ситуация още не са се родили ,това също май е видим факт.
  Като заключение ще кажа ,че коментара ми е предизвикан ,като БЛАГОДАРНОСТ към автора ,трибуната и участващите тук във форума.
  Благодаря!

 96. 96 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 908 Весело

  Колективният самоконтрол има своя модел в природата /при пчелите, мравките и някой риби/. Но при човека колективен самоконтрол се съмнявам се ,че ще настъпи в наши дни.
  Има един проектантски анекдот.
  - Какво представлява камилата???
  - Това е ..колективно проектиран .....КОН!
  ,,

 97. 97 Профил на Stan Dodov
  Stan Dodov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Всъщност, ако трябва да сме докрай коректни, лидерството съществува и като колективен феномен. И този феномен е много по-видим в последните десетилетия, отколкото по-рано. И това не е колективен самоконтрол.

  Така че, за сетен път ще приканя да слагаме оценки по-внимателно.

  "НЕвиртуален" гражданин
 98. 98 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 872 Неутрално

  "Жертва плюс медии е равно на масови емоции."
  Ахм - хляб и зрелища. А емоцията е страх.
  Толкова лесно се манипулират маси, които умират от страх.
  Едно общество трябва да е много високо израснало емоционално, духовно и съзнателно, за да няма нужда от лидер. Иначе имаме ей тези полуорганизирани протести, зад които няма идея за бъдещето.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK