65% от българите подкрепят проучвания за шистов газ, ако има гаранции за екосредата

В събота в 12 града в страната имаше протести срещу проучването и добива на шистов газ

© Цветелина Белутова

В събота в 12 града в страната имаше протести срещу проучването и добива на шистов газ65% от българите подкрепят проучванията за шистов газ в България при гаранции за екосредата. Това става ясно от национално представително проучване, проведено в периода от 6 до 12 януари от агенция ESTAT, съобщиха от министерството на икономиката.


Анкетирани са хиляда души на възраст над 18 години.


На въпрос "каква според вас трябва да бъде позицията на българското правителство по проучването на шистов газ в България" 64.8 на сто от анкетираните отговарят "да го направи, ако има сигурност за екологията в районите на проучване", а 9.6% посочват отговор "да го направи задължително"; 18.3 на сто от анкетираните се обявяват против проучването на шистов газ, дори и да има сигурност за екологията, а 7.4% не могат да преценят.
Що се отнася до добива на шистов газ, 57.9 на сто от запитаните смятат, че при наличие на залежи  правителството трябва да разреши добива, ако има сигурност за екологията в района. Други 10.8% от хората изтъкват като водещи при решението на правителството икономическите ползи от добива; 22.2 на сто се обявяват срещу добива, дори и да има сигурност за екологията.


Нагласите на българските граждани в подкрепа или срещу проучването и добива на шистов газ са пряко свързани с очакванията за извличане на конкретни ползи, посочват от министерството. Като най-значим евентуален ефект се открояват прогнозите за създаване на нови високоплатени работни места (посочват се от 33 на сто от интервюираните), постигане на по-ниски цени на синьото гориво чрез национален добив на газ (23 на сто) и намаляване на зависимостта на страната от външни доставчици на газ (21 на сто).


Като основен извод от проучването се откроява сериозния информационен дефицит по темата за проучването и добива на шистов газ, който формира висока степен на тревожност сред населението, съобщават от икономическото ведомство. Това коментира пред журналисти и самият министър Трайчо Трайков.


По думите му "има вопиющ дефицит на информация по темата природен газ, добиван от шистови скали". Като се позова на изследването, според което 64 на сто биха одобрили добива на шистов газ, ако се докаже, че екологичните рискове са минимални, а икономическите ползи – големи, Трайков каза, че за да се докаже това, трябва да има работен проект и договор с избраната след конкурс компания за добив на шистов газ у нас. Така в момента само "по принцип" и "на теория" бихме могли да искаме от "Шеврон" да представи плановете си за ОВОС и за екологични оценки, посочи той. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK