Окръжният прокурор на Перник: Не съм присъствал на претърсването на апартамента на Стоев

Тази вечер в Перник ще има втори протест с искания за адекватно разследване и наказания за убийството на Мирослава. Репортаж четете по-късно на dnevnik.bg

© Цветелина Белутова

Тази вечер в Перник ще има втори протест с искания за адекватно разследване и наказания за убийството на Мирослава. Репортаж четете по-късно на dnevnik.bgОкръжният прокурор на Перник Пламен Найденов категорично отрече да е присъствал по време на злополучното претърсване на апартамента на Стойчо Стоев, заподозрян за отвличането и убийството на Мирослава Николова в Перник. Според официалната позиция на МВР Стоев се е прострелял, след като е отишъл до тоалетна. Това заяви Найденов днес пред "Капитал".


Прокурор Найденов разказа, че е научил за случилото се, докато пътувал към работното си място и е бил информиран по телефона.


Той обясни още, че Стоев е бил разпитан два пъти. Наложило се е два пъти да посочва мястото, където е била заровена Мирослава, тъй като първия път било тъмно и той не се е ориентирал. След това е трябвало да се извърши претърсване и изземване в апартамента му:
"На място е имало разследващ полицай и поемни лица. В апартамента е имало локален СОТ, който Стоев е трябвало да изключи, като се е наложило сам да пререже кабела." Прокурор Найденов обясни още, че в жилището е имало ток, но просто не е имало осветителни тела. След това Стоев бил отишъл до тоалетната и тогава се прострелял: "На практика не е имало претърсване, защото след като Стоев се е прострелял, е бил извикан нов екип."


По думите му разследването на този инцидент е поето от следователи, защото на местопроизшествието имало служители на МВР: "Има образувано дело по чл. 115 (умишлено убийство), което се наблюдава лично от директора на следствения отдел на Окръжната прокуратура и неговия заместник."


Прокурор Найденов каза, че тепърва ще се изяснява какво е оръжието, с което е извършено престъплението – законно или незаконно, ако е било законно, кой е дал разрешителното. Той каза, че не може да коментира твърденията, че пистолетът е бил на полицай, защото експертизите не били готови.


Във връзка с твърденията, че в телефонно обаждане до сестра й Мирослава е била казала, че има замесени полицаи в отвличането й, Найденов обясни, че се работи по абсолютно всички версии, но отказа да потвърди или отрече дали е имало такъв разговор, защото това щяло да попречи на разследването.


Във връзка с версиите, че е бил намерен гол труп в дните около изчезването на Мирослава, Найденов коментира: "Прокуратурата няма такава информация. Ако някой знае нещо подобно, нека дойде при нас и ще я проверим."


По повод твърдението на директора на ГДБОП Станимир Флоров, че Стоев е щял да стане защитен свидетел, прокурор Найденов коментира: "Наказателно-процесуалният кодекс ясно казва кой какви правомощия има и кой повдига обвинения." (В случая това е правомощие на прокуратурата – бел. ред.) По думите му е безсмислено, след като Стоев е починал, да се коментира какво качество е щял да има той: "По принцип евентуалното съдействие на разследването се преценява на много по-късен етап в производството." Прокурор Найденов припомни, че всички заключения се правят на базата на събраните по реда на НПК доказателства, не на лансирани твърдения и предположения.


"Законовият срок е двумесечен, вместваме се в него. Може да питате жена ми кога съм се прибирал от работа последните два месеца." Той каза, че разбира очакванията на медиите и гражданите, но "в случая става дума за тежко криминално престъпление" и работа е много и не може нещата да се случат веднага.


Още по темата по-късно на capital.bg
Репортаж от предстоящия протест тази вечер в Перник - по-късно на dnevnik.bg

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK