Столичният инспекторат е събрал 2 млн. лв. "свежи пари" през 2011 г., изхарчил е 5.1 млн. лв.

Срещата, на която често тонът беше повишаван, завърши с обещанието на общинският съветник от "Синята коалиция" Атанас Атанасов, че "ще иска докрай оставката на Веска Георгиева"

© Надежда Чипева, Капитал

Срещата, на която често тонът беше повишаван, завърши с обещанието на общинският съветник от "Синята коалиция" Атанас Атанасов, че "ще иска докрай оставката на Веска Георгиева"Столичният инспекторат е събрал около 2 млн. лв. "свежи пари" за бюджета на София през 2011 г. Това стана известно по време на изслушването на директора на контролния орган Веска Георгиева на редовното заседание днес на общинската комисия за обществен ред и сигурност.


В същото време издръжката на инспектората възлиза на 5.1 млн. лв. годишно, като такава е предвидената сума и за тази година. "Ние не сме търговско дружество, за да гоним печалба, а търсим обществения интерес", обясни финансовите резултати директорът.


На въпрос на общинския съветник от "Синята коалиция" Атанас Атанасов какъв е бил планът за събираемост за 2011 г Георгиева отвърна: "Няма планиране. Няма как да има." "Нарушители ли ще отглеждаме, защото това противоречи на идеята за контрола, който цели намаляване на нарушенията", допълни тя. По думите й идеята на Столичния инспекторат е да контролираш изключенията, а не правилото.
Георгиева представи и кои са проблемите пред контролния орган. Сред тях са ниските заплати от 600 лв. брутно възнаграждение на инспекторите, което води до текучество, както и нормативни неуредици. Като пример тя посочи липсата на ясно разделение на правомощията на инспектората, КАТ и полицията при глобяването на неправилно паркирали автомобили.


Общинският съветник от БСП Росен Малинов пък изиска от инспектората няколко предложения от Георгиева, за да могат да бъдат решени проблемите в наредбите. Той поиска предложения за конкретни промени на текстове в наредбите, по-голяма енергия на инспекторите в столичните райони, по-добър контрол на сметосъбиращите фирми, както и с колко може да се увеличи броят на служителите.


Срещата, на която често тонът беше повишаван, завърши с обещанието на Атанас Атанасов, че "ще иска докрай оставката на Веска Георгиева".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK