Четвърти ден продължава стачката в "Мини Марица Изток" (допълнена)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  днес участват 77% от назначените - 2300 от 2960 работници.
  ------------------------------------------

  Нали бяха 7100?

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  Синдикатите да вземат да се гръмнат!След като направиха за резил БДЖ,сега искат да съсипят и едно печелившо предприятие!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Господа миньори,вие не знаете ли, че нашите управници не са свикнали да дават,на тях все не им стига.

 4. 4 Профил на Ron
  Ron
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Със загубите от един ден стачка могат да се покрият допълнителните възнаграждения на миньорите. Защо трябва да се стига до извънредни загуби на дружеството като се отказва изплащане и се удължава така стачката?
  Директорът на дружеството бил оттеглил подписа си от споразумение по колективния трудов договор! И ето докъде се стига - загуби за милиони левове, по-скъпа електрическа енергия за потребителите. А виновни за това? Ама разбира се, миньорите!

 5. 5 Профил на Ron
  Ron
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#2:"lz2"]Синдикатите да вземат да се гръмнат!След като направиха за резил БДЖ,сега искат да съсипят и едно печелившо предприятие![/quote]

  БДЖ върви към пълен банкрут не заради синдикатите, а заради политиката на управление. От около 2000 г. започна целенасочено затъване в дългове, всяка печеливша дейност беше умишлено занулявана като ефективност (например, товарни превози).
  Бяха купени стари вагони на нереално високи цени, бяха закупени локомотиви чрез заем при убийствени условия и т.н.
  Синдикатите опитаха поне да защитят работниците, но тяхната стачка беше следствие на кризата в БДЖ, а не причина за нея.

 6. 6 Профил на DDHRISTO
  DDHRISTO
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Синдикатите са п...ки и управляващите са п..ки затова и положението е такова.Делят се между политици и синдикалисти едни големи пари и се преебава народеца.това е истината

  На този свят си или част от решението или част от проблема или част от пейзажа,всеки сам избира
 7. 7 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Абе, няма ли го текста на това споразумение някъде, ама не преразказан ???
  Да го публикуват синдикатите, стига сме алабализирали по сайтовете, стига стачки и напрежение, АКО СА ПРАВИ, ЩЕ СИ ПОЛУЧАТ ДЪЛЖИМОТО, ИМА ВСЯКАКВИ НАЧИНИ !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Весело

  До коментар [#7] от "deepdp":

  Май ги е срам да го покажат

 9. 9 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#8] от "xmm":

  Ами хайде тогава да го искаме, тук синдикалисти бол, ПОКАЖЕТЕ ГО, ПИЧОВЕ !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  До коментар [#8] от "xmm":


  [quote#8:"xmm"]Май ги е срам да го покажат[/quote]

  Защото там не пише това,което те искат!Не може и да го пише,защото искането за част от печалбата на дружеството си е чиста проба социализъм!Пък и надали и бай Тошо щеше да им даде това,което искат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на kamenji77
  kamenji77
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#1] от "xmm":
  Те са толкова, но хората са на смени и другото което е стачкуват над 95% останалите които не стачкуват са от АД-то или иначе казано администрацията в Раднево и София! Днес от дружеството са искали да преговарят но само за този прословут бонус но той съвсем не е най важното в тази стачка.Целта на стачката е за по добри условия на труд, за доставка на нужните материали, за нова техника, за навременни ремонти и най важното е да се спре разпродаването на части от рудниците като: ремонт ролки, геоложка база, верижни машини, вулканизация и т.н. които грижливо са подготвени да бъдат заграбени от фирми близки на управляващите, а това стане ли не само тока ще поскъпне ами и рудниците веднага ще излезнат на загуба, няма да има пари за заплати и всички останали минуси които ще последват от това! Жалко е че никой не казва това а само се изтъкват тези бонуси за да се настрои обществото срещу миньорите и техните справедливи искания!

 12. 12 Профил на Ron
  Ron
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#10:"lz2"]Не може и да го пише,защото искането за част от печалбата на дружеството си е чиста проба социализъм![/quote]

  Съгласен. Но ако директорът на дружеството се е подписал под това, за него има един еднствен път - навън.

 13. 13 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#11] от "kamenji77":

  Не,ясно пише "от назначените 2960 работници".
  Искаш да кажеш,че останалите повече от 50% са администрация?
  Ами стачкувайте против това!
  Извикайте си Инспекция по труда,за да види спазват ли се условията на труд и тн.
  Още повече,че ще имате подкрепата на "Световната организация на миньорите".
  А това,че сте се подвели да изтъквате прословутите бонуси си е ваш проблем.

 14. 14 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 696 Неутрално

  не знам дали е нормално да се стачкува за бонуси,когато в тази криза другите фирми / С ДАЛЕЧ ПО-НИСКИ заплати/
  ЕДВАМ НАМИРАТ ПАРИ ДА ФУНКЦИОНИРАТ.ТОВА СА НЯКАКВИ
  РАБОТНИЦИ АРИСТОКРАТИ

 15. 15 Профил на kamenji77
  kamenji77
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#13] от "xmm":

  Не искам да кажа че има 4 смени и редовна не може всичките да са наведнъж на работа! От 2960 2360 са работници а останалите, които не стачкуват са хрантутници от администрацията в Раднево, сега разбрахте ли или да ви го нарисувам!? Що се отнася до това, защо не се знае за основните ни искания и сама може да се досетите, а именно информационно затъмнение, който плаща той поръчва музиката!

 16. 16 Профил на any_74
  any_74
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Да бяха започнали нашите да строят АЕЦ''Белене",сега на заплахите за стачка на миннодобивниците щяха да се смеят!

 17. 17 Профил на kamenji77
  kamenji77
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#14] от "pentuer": Що не вземеш да прочетеш коментарите преди да пишеш, освен това приказките за 1560 лева средна заплата е пълна лъжа, заплатата при работниците е от 840 до 1200!

 18. 18 Профил на greenland
  greenland
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Синдикати-рекетьори.

 19. 19 Профил на greenland
  greenland
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#17] от "kamenji77":

  В Димитровград 1200 лв са като в софия 5000.

 20. 20 Профил на kamenji77
  kamenji77
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ето в какви условия работим:
  http://vbox7.com/play:5fc409223e

 21. 21 Профил на stad05
  stad05
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо стачкуват миньорите в Мини Марица Изток и имат ли право да го правят на фона на високата безработица и кризата в другите сектори в България? “Мини Марица-изток” ЕАД е най-голямото въгледобивно предприятие в Република България, експлоатира “Източномаришкото лигнитно находище” и е с определяща значимост за националния енергиен баланс. В предпиятието работят над 7000 души, като заедно с работниците от ТЕЦ Марица Изток общата бройка става почти 12000 души. Или казано по по-прост начин рудника и ТЕЦ-а изхранват 12000 български семейства. Печалбите на предприятието са високи, като се забелязва голям ръст в добива на въглища с всяка нова година. Което се дължи само и единствено на работниците от производствения сектор в мините, които освен, че са принудени да работят в опасна среда и в тежки условия, го правят и в намален състав. Малко хора знаят че, средната продължителност на живот на работниците мините е не повече от 50 години. На всеки посетил територията на рудника прави впечетление разлепените стотици некролози и острата миризма на отровни газове, които се носят из въздуха. Освен обаче работниците, които работят в тези условия, мините хранят хиляди хора от управлението и администрацията,бордове на директори и директорки ..., като и често финансира правителства било то за предизборни кампании или други дейности. Защо стачкуват работниците и кои точно стачкуват? Ще отговоря на въпроса като човек работещ в предприятието, запознат процесите и проблемите, които доведоха до тази стачка. Всеки от моите колеги иска на първо място подобряване на условията на труд, прием на нови работници и запълване на липсващите бройки по отделните звена в участъците. Смяна на ръководството на мините с по-отговорно и милеещо за работниците си такова. Изплащане на заработените си бонуси в обем, който ще е благоприятен и за работниците и за ръководството. Това са искания, които трябва да бъдат уважени освен от правителството и ръководството на мините, а също и от всеки българин. Нека един път всечки сме единни. И да приемем тази стачката, като начин да се даде урок и на ръководството на мините и на правителството, че в България все още има будно гражданско общество, което добре познава правата си и се бори за тях.

 22. 22 Профил на stad05
  stad05
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Относно загубите на дружеството и вдигането цената на тока.
  Пак лъжи. Нито лев загуба няма дружеството. Дори обратното- правят икономии от работни заплати. До момента тецовете работят на пълна мощност, така че за загуби е много нагло да се говори. Ако все пак има такива, то те трябва да се пишат в актива на ръководството на мините и на министерството. За повишаване цената на тока също е лъжа. Ако не искат тока да се оскъпи да вземат да изпълнят исканиятя ни и проблема е автоматично решен. Успех колеги!!!

 23. 23 Профил на ngl
  ngl
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#7] от "deepdp":
  "относителният дял на разходите на персоналните разходи спрямо приходите на дружеството да се запази,какъвто е бил относителния дял спрямо приходите от предходните години" -това го прочете един от синдикалистите им преди 2-3 дена

 24. 24 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#23] от "ngl":

  Да, обаче това не ми звучи като бонус, и /евентуално/ е част от цялото споразумение, и факта, че не го показват, и, като знаеш кой ги управлява ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 25. 25 Профил на kamenji77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на kamenji77
  kamenji77
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#19] от "ХонГилДон":

  Защо точно Димитровград, основния персонал е от Стара Загора и цените там са по високи отколкото в София, а ти щом мислиш така бягай да живееш в Димитровград!

 27. 27 Профил на dadan999
  dadan999
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Повечето от пишещите тук и в други форуми в защита на стачката са част от синдикалната клика, която повярвайте включва началниците, но не и работниците.
  Този голям процент стачкуващи се постигна с много голям натиск от преките началници. На мен не ми се стачкува ама началника ми стой на главата и гледа дали ще се подпиша.
  От днес съм в болничен, за да не стачкувам. Луда работа.
  Всички се досещаме, че това ръководство им резна далаверките и на синдикатите и на началниците и сега се търсят поводи.

 28. 28 Профил на rakovski
  rakovski
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#1] от "xmm":
  на смени работят!

 29. 29 Профил на bobito85
  bobito85
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Нека работниците да кажат как са започнали работа в мините и колко назначени има които дори не знаят къде е рудника.

 30. 30 Профил на goodman69
  goodman69
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Някой знае ли да има друго предприятие в страната (държавно или частно) в което заплатите да са вдигнати с 15% през изминалата година и да са раздадени по над 2 100 лева на калпак за Коледа (1330 лева премия и 760 лева за отопление)? Точно в Мините да стачкуват е пълен абсурд. В Стачното декларация се цитира Споразумение от 12 юли 2011, в което не се предвиждат никакви допълнителни плащания, а се говори за запазване на съотношението между приходи и персонални разходи, спрямо предходни години. Твърдя, че миньорите не са виждали дори стачната декларация с вх. №10597/15.12.2011г. иначе нямаше да приказват, че стачкували за по-добри условия на труд.

 31. 31 Профил на kamenji77
  kamenji77
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#27] от "dadan999":

  На мен ми се струва, че хора като теб които пишат пълни глупости са хора от "прекрасното" ръководство на рудника.Нещата са точно обратно, повечето началници не стачкуват, а новото ръководство върна старите фирмички кръвопийци които Тошко Тодоров изпъди!

 32. 32 Профил на radioham
  radioham
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Трайчо си трае ,ама имам чувството ,че миньорите няма да го изТРАЯТ....

 33. 33 Профил на goodman69
  goodman69
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Да не се заблуждаваме - някой вярва ли, че миньорите четат и пишат във форума на Дневник?! Ясно е, че от тяхно име пишат платените синдикалисти от КНСБ и Подкрепа в Мините. Запомнете имената на тези измамници: Генчо Генчев - Подкрепа и Вальо Вълчев - КНСБ. Същите имат огромни служебни кабинети и служебни секретарки и карат служебни джипове РАВ4 - и всичко това за сметка на предприятието. Но те бяха свикнали да прибират тлъсти комисионни от обществени поръчки на посочени от тях фирми и сега като им врътнаха кранчето, обявиха стачка. Пак твърдя, че миньорите не са виждали стачната декларация - в нея няма и дума за условията на труд!

 34. 34 Профил на morbidangel
  morbidangel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "dadan999":

  Напълно си прав.От утре и аз съм болен,а и още доста колеги,които не са съгласни със стачката,но се страхуват да го обяват,поради споменатите по-горе причини.

 35. 35 Профил на morbidangel
  morbidangel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "deepdp":

  Точно така е,остава една сума от около 8-10 мил.,която искат да се даде като бонус.Но такъв текст за бонус няма.

 36. 36 Профил на tica2
  tica2
  Рейтинг: 237 Неутрално

  34 morbidangel — 18 яну 2012, 16:46

  До коментар [#27] от "dadan999":
  Ти май си болен за долен.Никой не те кара насила да се разписваш.Стачката е доброволна.Ако искаш.Обаче щом не участваш после трябва да не получиш нищо , ако синдикатите извоюват нещо.Така отърва ли ти господин болен?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 37. 37 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Миньори, да ви подшушна нещо! Ако стачката се окаже незаконна, от последствията ще пострадат тези, които са стачкували (т.е. 2300 от 2960). Останалите над 600 (според мен те са от бюрократите, които си седят на топличко), ще продължат да си седят, защото няма формален повод да бъдат изгонени. Какъв ще бъде резултатът за вас? Няма пари, търпите санкции, България ви намразва, защото токът поскъпва, администрацията потрива ръце, защото не я пипат, синдикалните лидери получават обещаното от тези, които са поръчали стачката, а вие поредния път гледате умно! Е, докога , бе джанъм?

 38. 38 Профил на hqx04506254
  hqx04506254
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Това е стачка, която е организирана единствено за защита на интересите на синдикалните лидери. Напълно подкрепям мнението на Goodman69 !

 39. 39 Профил на morbidangel
  morbidangel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#36] от "tica2":

  съгласен съм,разбира се,а покрай мен поне още 60% са съгласни

 40. 40 Профил на tica2
  tica2
  Рейтинг: 237 Неутрално

  morbidangel щом така мислиш утре отивай и развъртай системата.Никой не те кара да правиш нищо против волята ти.Ти си голям човек и сам решаваш.От друга страна знаеш че ако има 60 процента като тебе системата ще работи.Само че не е така.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 41. 41 Профил на mistikss
  mistikss
  Рейтинг: 237 Неутрално

  За всички които пак плюят че е само за пари ще дам нещо за размисъл. Независимо че има изказване че е измислица и то художествена задайте си въпроса "ами ако е истина" А това може да се првери от тези многознайковци ако имат достатъчно акъл както афишират
  http://neverojatno.wordpress.com/2012/01/03/cameran/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK