Проф. Калин Янакиев: Църквата не е сътрудник, а жертва на комунистическия режим

проф. Калин Янакиев

© Красимир Юскеселиев

проф. Калин ЯнакиевПрофесор Калин Янакиев е преподавател във Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", член на Международното общество за изследвания на средновековната философия (SIEPM). Автор на книгите: "Древногръцката култура - проблеми на философията и митологията", "Религиозно-философски размишления", "Философски опити върху самотата и надеждата", "Диптих за иконите. Опит за съзерцателно богословие", "Богът на опита и Богът на философията. Рефлексии върху богопознанието", "Три екзистенциално-философски студии. Злото. Страданието. Възкресението", както и на много студии и статии за православната духовност, философията и средновековната история. Член е на Националното ръководство на ДСБ.


Г-н Янакиев, по какъв начин ще се отрази на църквата разкриването на досиетата?


- Българската православна църква, повтарям го още веднъж, се състои най-вече и преди всичко от своите многобройни миряни, от онези, които вярват в Бога и се спасяват в нея, от своите свещеници и най-сетне от своите митрополити. Въпросът по-скоро се отнася до това как ще се отрази на митрополитите, които бяха уличени. Не предполагам, че хората, които са въцъркворени и които вярват, ще променят с нещо вярата си, защото те все пак не вярват в митрополитите - нито в тези, които не са имали връзка с Държавна сигурност, нито в тези, които са имали, а вярват в Иисус Христос. Следователно въпросът е за тях – на тях как ще се отрази. Аз силно се надявам те да направят поне някакво обяснение с елементи на разкаяние към църковната общност.
Защо толкова дълго се забави отварянето на тези досиета и защо висшите духовници бяха против?


- Естествен човешки страх, който за висши духовници не е никак похвален. Те не би трябвало да се страхуват. Веднага ще трябва да изтъкна, че един измежду тях – американският митрополит Йосиф, навремето написа и се обясни, и се разкая по някакъв начин пред обществеността, но веднага трябва да кажем, че поне за двама от осветените митрополити (прочетете внимателно данните на комисията) няма податки за това те да са писали донесения, т.е. трябва да се гледа внимателно и индивидуално в случая. Митрополитите Неофит и Йосиф именно никога не са писали донесения. Поне това са данните на комисията. Остават другите, които трябва нещо да кажат на обществото – преди всичко на църковното общество, защото те са негови епископи.


Кога ще чуем инквизиторите? Защото да, доносничеството е изключително позорна дейност, но и политическото инквизиторство също е позорна дейност и за нея трябва да се носи отговорност

Дали фокусирането в тази тема не измества друга тема – за насилието над свещениците по време на комунистическия режим?


-Точно така. Адресатите на общественото внимание почти при всички категории на разкривани сътрудници са изцяло сътрудниците. Сега особено по отношение на църквата аз се заинтересувах и внимателно прочетох и видях, че двама или трима са водещите, вербуващите офицери на практически всички митрополити, които са уличени в сътрудничество на Държавна сигурност. Това са имената на Христо Маринчев, на някой си майор Котов. Искам да попитам, а за тези хора кога ще чуем нещо? А тези хора кога ще обяснят нещо пред обществото? Единият от тях не е жив, доколкото знам, за другия нямам представа. Но тези офицери, които са истинските инквизитори на Българската православна църква, които собствено са покрити с позор, тях кога някой ще ги потърси и ще ги попита нещо? Кога те ще станат център на общественото внимание? Защото да, доносничеството е изключително позорна дейност, безспорно, но и политическото инквизиторство също е позорна дейност и за нея трябва да се носи също отговорност. Морална имам предвид.


Намирате ли разлика в отношението на тоталитарния режим към православното християнство и другите вероизповедания?


- Безспорно, че много силно внимание е отделяно на православната църква, тъй като тя е най-масовата, най-масовото вероизповедание в България, но, вижте, не можем да кажем, че само един от католическите свещеници е уличен – те са общо двама или трима, доколкото знам, т.е. процентът е немалък. От двама или трима - един. Там също трябва да се гледа конкретно. Нямам мисията да се изказвам по този въпрос. Най-вероятно католическата църква в България също ще трябва да направи своите изводи. Естествено е вниманието на Държавна сигурност да е било фокусирано върху Българската православна църква, защото е била най-масовата.


Църквата няма да пострада, защото църквата е общност от вярващи в Иисус Христос

Какво според вас ще се отрази най-силно върху облика на църквата – досиетата, арогантното поведение на някои висши духовници или нещо друго?


- Пак казвам – нищо няма да се отрази и църквата няма да пострада, защото църквата е общност от вярващи в Иисус Христос. Исус Христос е етичен, без грях. Той не може да бъде обвинен в нищо. Що се отнася до медийния образ на църквата, възможно е той да пострада по някакъв начин, преди всичко ако архиереите не намерят някаква форма да обяснят на хората причините на онова, което са правили, и причините за това да сътрудничат на един престъпен режим, какъвто е комунистическият.Кога ще чуем инквизиторите? Защото да, доносничеството е изключително позорна дейност, но и политическото инквизиторство също е позорна дейност и за нея трябва да се носи отговорност

Коментари (140)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1697 Весело

  И аз така си мислех, посредниците на църквата са ненужни...

 2. 2 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 479 Неутрално

  изключително много го уважавам и това интервю потвърди мнението ми за калин янакиев.

  браво

 3. 3 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Неофит беше готвен за патриарх на мястото на Максим, но той нямаше необходимият "стаж" като митрополит. Затова Максим го крепяха с цената на всичко, за да може Неофит да го наследи. Защо ли тогава е чисто досието му на агент на ДС?

 4. 4 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Неутрално
 5. 5 Профил на Gabrielle
  Gabrielle
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Поздравления за достойната позиция проф. Янакиев! Със сигурност ще бъдете охулен от мнозина върли атеисти , които нямат отношение към живота на Църквата , но много са възмутени от нея... Предполагам обаче , че сте свикнали... Бъдете жив и здрав и Бог да Ви помага!

 6. 6 Профил на bg
  bg
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Църквата си е чист сътрудник на комунистическия режим и до днес.Ставайки свидетели на кражбите и лъжите на управляващите, колко пъти им се противопоставиха?

 7. 7 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Най-много ще навредят S-класите паркирани пред манастирите и сградата на Светия Синод в София, най-много ще навреди наличието на ортодоксална БАНКА (представете си) Св. Никола (препоръчвам на шефа и Неофит да не плава по море, че Св. Никола може да се сети за него). Най-много ще навреди Архонт Бинев и хиляди знайни и незнайни безобразия

 8. 8 Профил на greenland
  greenland
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Калин Янакиев е интелигентен човек. Четете го внимателно.

 9. 9 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 583 Весело

  Църквата не е сътрудник, а жертва на комунистическия режим
  -----------------  я виж ти ?!?!

  жертви по 120 кг с мерцедеси , метреси,метресковци , пържолки

  дали да не взема и аз да се "пожертвам" малко

 10. 10 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 531 Неутрално

  От дистанцията на времето много е лесно и удобно да се изкарат "жертви" на комунистическия режим за да оправдаят своят лицемерен живот. Църквата била преди всичко миряните ,после свещениците и чак тогава метрополитите . Стига лицемерие! Миряните отдавна се кланят и кръстят на Бог, Господ ,или както искате го наричайте, "прескачайки" съмнителния морал и поведение на голяма част от Поповете, които тънат в ояждане и съмнително забогатяване за нечия друга сметка. Очаквам проверката на данъчните за да видим как тези лицемерни попове - агенти са харчели държавните субсидии през годините, какви данъци са плащали и какви приходи са получавали от "други дейности". Там картинката ще е още по- интересна защото всички се досещахме ,че агентите в расо са много в редиците на БПЦ и това не е някаква голяма изненада.

 11. 11 Профил на kamski
  kamski
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Преди 22 години църквата може и да е била жертва на комунистическият режим,но сега е жертва на митрополитите десари!Те имаха 22 години да се покаят,а не да се возят в скъпи лимузини

 12. 12 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Гневно

  Църквата не е жертва, а СЪТРУДНИК на репресивния апарат. За голямо наше съжаление, тя е СЪТРУДНИК и на наследилите го МАФИОТИ!!!
  Погледнете какви коли карат свещениците! Погледнете какви пари вземат за обредна дейност! Погледнете ценостната им система и начина им на живот! Погледнете , кого правят архонти и чии интереси защитават!Погледнете какво правят в момента за България , българите и българщината!!! Нима призванието на Българската Правослвана Църква е да обслужва интересите на 5% престъпници, бивши комунистчески мутри и олигарси и да изцежда последните жизнени сокове на народа си??? Няма ли да се намери в редиците 'и поне един реформатор, който да се изправи на амвона и да анатемоса убийците и рушителите на съвременна България и да поведе масите след себе си???

 13. 13 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Мисля, че това е достойната позиция.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 14. 14 Профил на erinka
  erinka
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Как да не е жертва! Имат наглостта да осъждат хората за греховете им от някаква уж възвишена позиция, а сами те...доносници и агенти!

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3546 Неутрално

  Мдам. Жертва е. Вярно.
  Само че - каква?

  При положение, че в публикуваното от Комисията, а както видяхме от предишното изнесено за агентите на ДС това са били стандартни взаимоотношения, за "сътрудничеството" се е плащало. Кеш. А и никой не може да отрече, че да си агент на ДС е осигурявало, че даже още осигурява, успешно пълзене по стълбицата на постовете и облагите.

  Та как се наричат жертвите, на които се плаща така?
  М'чи ... проститутки!
  Някои - като тези на Лъвов мост, с дребен кеш.
  Други - елитните ... ъъъъ .... например, като ги издигат за архиереи ...

 16. 16 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 878 Неутрално

  http://www.afera.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=20362&Itemid=1

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 17. 17 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Вярно го е казал човека.Църквата е жертва.
  Ама като а казал "А",да каже и "Б".
  "Отците" с пагони са от към страната на палачите.
  И по друго време щяха да бъдат отлъчени от църквата и анатемосани.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 18. 18 Профил на peshokev
  peshokev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Те така са твърдели и фашистите в концлагерите...

  My freedom is more important than your great idea.
 19. 19 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Църквата жертва на комунистиеският режим????А миряните жертва на доносите на същата тази църква какви са?Да му се догади на човек от пошлоста на свещениците и Църквата.За 22 години поне да беше изистила името си,а тя с още по-голяма страст затвърждава името си на корумпирана фирма "БПЦ"АД.

 20. 20 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1402 Весело

  "Църквата не е сътрудник, а жертва на комунистическия режим"

  Искам да съм жертва! Искам да съм жертва с Линкъъълн!

  О, Йееее!!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 21. 21 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 993 Неутрално

  явно е, че ДС са атакували БПЦ. Целта е била да отдалечат хората от нея.
  Проблема е, че агентите не са се отдъпнали от ДС и църквата след "промените". И че сега се правят на ни лук яли ни лук мирисали и са всичко друго освен пример за обществото.

 22. 22 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Традиционно църквата е сътрудник на всеки, който е на власт, защото в крайна сметка нейната цел е да контролира народонаселението (електорат или материал по ново му).
  Комунисти, нацисти, мутри с местно значение и прочие и прочие, всички са се възползвали от нейните услуги.
  Достатъчно дърт съм за да помня, че едно време никой с акъла си и под 50 години гледаше да не ходи на църква, защото местния поп снасяше редовно на ДС.

  Цензуриран от "Икономедиа"
 23. 23 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Църквата може и да е жертва. Висшият клир, воглове со ересиарха Максим, са сред сътрудниците на режима.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 24. 24 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Калин Янакиев ясно прави разлика между църква - всички вярващи, от една страна, и архиереи сътрудници на ДС - от друга. Тези вторите не са църквата. Но е в техен интерес така да се представят нещата. Църквата, в мнозинството си съставена от вярващи миряни, наистина е жертва. Не смесвайите заклеймяването на изродите яхнали институцията БПЦ с останалите хора.

 25. 25 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  ЕнТЕЛЕгентен чиляк,няма що,хаха! Пък аз наслагах плщсове по-горе на верно говорещите(и кратко,но точно!) коментиращи...където са многото плщсове-и аз там се присъединих! Че и опашка пуснал отзад,дрът пергишин...Повече няма какво да кажа,хората са го казали...
  Жалка Българийо!

 26. 26 Профил на gpatton
  gpatton
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Янакиев се опитва да защити незащитимото - веднъж за това, че църквата не трябвало да има социална дейност, втори път - че църквата си е ОК.

  По принцип е прав, че трябва да се гледат вербовчиците. Но в случая митрополитите не са обикновени агенти, а почти щатни служители на ДС поради позицията си, влиянието и изгодите. Не е прав и в това, че православна църква е най-репресираната. През 1949 всички протестански пастори са я в затвора, я в концлагери. През 1952 католиците са смазани. Защото комунистите са можели да сложат един "патриарх" като Максим и да вербоват всички владици, но на католиците и протестантите центърът е на Запад и не могат да ги поставят под контрол.

 27. 27 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Не тези офицери от ДС са инквизиторите, а тоталитарния комунистически режим, тези са машите, както и поповете, съгласили се да участват.
  Но, вярното от религиозна позиция разбиране за църквата като миряни нещо не е убедително в случая ...
  Излиза, че миряните, допускайки и съгласявайки се с положението, са напуснали църквата, защото би било наивно и невярно да се счита, че клирът пък не е в църквата ...
  Та, къде е истината ???
  И още - ако офицерите от ДС са вършили службата си, то решението на поповете е било ЛИЧЕН ИЗБОР, можели са да откажат и станат мъченици за вярата, но не са ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 28. 28 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Гневно

  [quote#24:"zg"]Не смесвайите заклеймяването на изродите яхнали институцията БПЦ с останалите хора.[/quote]
  МООЛим?? Що?? Да не смесваме?! Те са се омесили и разнесили,че чак втасали и от туй втасване не ляб,а каква манна небесна са лапали и лапат и до днес..вий за несмесване ще ми говорите?? нали са точно там,а и не чистачи и миячи,а баш главатари на тая църква,бе! нали са висши нейсни представители и легитимация?! Къде са..отидоха в пустинята да се каят и самобичуват ли?? Или напротив- по модерному "каенето" и изпитването сам себе си пред Мамона е да лапаш луда пара...лимузини,фирми,имоти и какво ли още не?! И туй в църквата?? И туй не от един или двама? и Туй не от какви да е там,а от главатарите църковни?! Имате много здарве и вий,и разни професори и други кудесници!

 29. 29 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#24:"zg"]Калин Янакиев ясно прави разлика между църква - всички вярващи,

  от една страна,

  и архиереи сътрудници на ДС - от друга.

  Тези вторите не са църквата.[/quote]

  Църквата е точно Висшия клир , както Партията е Политбюро - останалите са матРял за доене и стригане!
  -------
  какво се опитва да внушава този Калин си е негова неуспешна работа - дали няма някое гражданско договорче за хонорарче в Църквата ???

 30. 30 Профил на Gabrielle
  Gabrielle
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#19] от "nicoleta":

  Госпожо , хайде канализарайте "справедливия си гняв" в някаква конкретика и ми посочете поне един мирянин , който познавате да е станал жертва на доносите на някой от митрополитите? Та като изключим възрастните баби и дядовци кой от "възмутените" днес е стъпвал в храма по комунистическо време , разговарял е с митрополит или друг представител на клира или се е изповядвал, та да се прави на тяхна жертва? Хайде стига лицемерие и бълване на дежурната жлъч! Съдейки по думите ви , всички сте едни морално чисти, бели агънца , пострадали от гадните клирици! Но вярвате ли си наистина?

 31. 31 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Ваше преосвещенство агент Дометиан - Добрев !
  Владиците ни трябваше да се разкаят пред миряните и клира много преди отварянето на досиетата. Въпросът е защо не го направиха???

  malart.blog.bg
 32. 32 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 836 Неутрално

  [quote#22:"1951"]Традиционно църквата е сътрудник на всеки, който е на власт,[/quote]

  -При католицизма,в лицето и на Папата, църквата/католическата/ доминира над държавата.При православието е обратното-традиционно държавата доминира над църквата.По подобен начин стои въпросът и в англиканската църква,породено от стремежа на английските крале да се отърват от опеката на католическата църква и папите.-За това там даже са се водили войни,граждански и с други държави.

 33. 33 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Не миряните трябва да искат от ТИЯ покаяние и прошка в България ,а ТИЯ трябва да го направят! Да отиват в пустинята на хляб ,вода и самобичуване..така ги признавам! нали са най-най..да дадат най-най пример- недостижим за обикновените миряни! Те именно трябва да покажат и докажат че заслужават това,за което са там,в църквата... Тия за по-големи и по-велики например от един Иван Рилски ли се смятат?! Айде марш..какво стоят още по църкви и крепости,а?!

 34. 34 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 836 Любопитно

  [quote#3:"ekip"]Неофит беше готвен за патриарх на мястото на Максим, но той нямаше необходимият "стаж" като митрополит. Затова Максим го крепяха с цената на всичко, за да може Неофит да го наследи. [/quote]

  -Патриарха е пожизнен,него го "крепи" само Господ да е жив и здрав.Той може само сам да се оттегли,ако пожелае.Не е нужно никой да го "крепи".

 35. 35 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 531 Неутрално


  Не знам дали сте живяли при комунизма или само сте чували за него, но при предишния режим Българската църква беше единствената легална опозиционна организация у нас. Защо беше търпяна? Поради три причини - защото не беше забранена в СССР, защото евентуалното й унищожение било предизвикало буря на Запад и защото тази църква има изключителни заслуги за запазването на българския етнос и култура. Но тази легалност беше скъпо платена. Българската църква беше постоянно контролирана и следена, за да не възглави някакъв протест срещу режима. Последният, който направи това, беше Екзарх Стефан, който беше свален от комунистите и умря под домашен арест в с. Баня. Този контрол беше осъществяван чрез агенти в самата църква. Те се знаеха и хората се пазеха от тях. Всеки отговаря за себе си - пред историята и пред Бога.
  .
  История на копчетата -
  http://archiman.livejournal.com/

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 36. 36 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Любопитно


  ЙОСИФ единствен се разкая !!!

  Другите се
  ДЪРЖАТ като Мутри във ViP-а на дскотека.


  - ЙОСИФ - ПАТРИАРХ !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 37. 37 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Хайде да помислим какво бихме направили ако сме под такъв режим? Наистина е срамно, но митрополитите не ги осъждам твърде силно, защото е казано да не гледаме треската в чуждото око докато в нашето има греда

 38. 38 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#12] от "kimba3":

  +++++++++++

 39. 39 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Църквата може и да е жертва, висшите духовници - доносници- едва ли.
  Ако бяха жертва и бяха духовници, досега да са се покаяли. Но не са. Напротив, със зъби и нокти се борят истината да не излезе наяве.

 40. 40 Профил на typalypa
  typalypa
  Рейтинг: 479 Весело

  Като Юда , той и той тогава е жертва , кой със целувка , кой със писалка . Хайде тогава със Юда се изкарайте мъченици , па може и да се канонизирате . Той поне е имал достойнството да се обеси ............

 41. 41 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Егати ДУХовниците -по големи МАТЕРИАЛисти не съм виждал!
  Много уядени "жертви"....

 42. 42 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  въцъркворени
  Що за дума е това,г-н професори?Църквата ,като институция,може и да е жертва,но доносниците-митрополити???Ако нямат силна вяра,как може да са духовни водачи?

  *ПЦК-Проста Цинкова Кофа. Просто кофа.
 43. 43 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 635 Неутрално


  До коментар [#37] от "Zazamoukh":
  Хайде да помислим какво бихме направили ако сме под такъв режим? Наистина е срамно, но митрополитите не ги осъждам твърде силно, защото е казано да не гледаме треската в чуждото око докато в нашето има греда

  Да милиони сме живели десетки години при тоталитарния режим,но не сме станали членове на оная партия и не сме донасяли за приятили и колеги за ПАРИ.

 44. 44 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 740 Разстроено

  Аз съм възпитана в дух на християнство и смирение пред Бога, с уважение към Църквата и свещениците. Там, където съм отрасла в Казахстан да си свещеник беше равностойно на мъченичество. Традиционно мюсюлманска република и съветска... Никой не би си и помислил, че попът е агент на КГБ, напротив винаги съветваше как да направим, за да отидем незабелязано на църква, как да се молим по домовете, защото има предател сред нас, виждала съм го очевидно бит и семейството му беше вечно репресирано, живееха от стопанството в двора на черквата и каквото донесат прихожаните...
  Когато дойдох в България и влязох в "Свети Георги" на бул. Патриарх Евтимий да се помоля и изповядам, след 10дни ме привикаха в посолството...Дори мъжът ми не знаеше, че съм ходила на църква.

 45. 45 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Когато дойдох в България и влязох в "Свети Георги" на бул. Патриарх Евтимий да се помоля и изповядам, след 10дни ме привикаха в посолството...Дори мъжът ми не знаеше, че съм ходила на църква. Излъгах, прости ми Боже, че съм отишла от любопитство и обещах да не повтарям, вярно е, не съм стъпила там повече.
  Започнах да ходя на евангелска църква, защото намерих истински вярващи, хора богобоязнени и сплотени във вярата. Винаги съм намирала утеха при братята и сестрите, състрадание и обща молитва, никога не са ме изклепали, няма нито един пастор доносник.

 46. 46 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  До коментар [#29] от "old_buyer":

  "този Калин" е най-ерудирания български философ и изключително достоен човек.
  Що се отнася до жертвите, ти вече си жертва ако мечтаеш основно за мерцедеси и пържоли.
  Основната грешка на критиците на тази статия е, че възприемат Църквата като политическа партия а тя е съвсем различна Институция.

 47. 47 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Сега как да им простя на архиереите и останалите доносници, че са били агенти на ДС? Те успяха да отблъснат християнка от детство, какво остава за другите хора, нали е казано, че християните сме ДЛЪЖНИ да благовестваме (да разказваме за Исус и възкресението Му) за да могат и други да повярват и да се спасят.
  И още Исус е оставил ЕДНА, единствена църква на земята, нима трябва да се делим и да разделяме бащина дружина за радост на Дявола?
  Кой е следовник на Бога и кой на Дявола? По делата им ще ги познаете!

 48. 48 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 531 Неутрално

  По-полека с хвалбите към хора като Калин Янакиев. С една дума - Христос е бог и е безгрешен, църквата - това са истинските вярващи, а църковната организация, оглавена от митрополитите може да е всякаква. Преди доста векове, в неизмеримо по-трудна позиция, един немски свещеник - Мартин Лутер, е заковал на вратата на една църква възраженията си точно срещу църковната организация, оглавена от Рим. Започнала истинска кръвопролитна война, довела до създаването на най-богатата и креативна част на Европа. Така че - нужни са действия, г-н Янакиев точно от вярващите и точно готовност за битка, а не непоносимо религиозно блееене.

 49. 49 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#46] от "blagoj":

  Тъжно ми е, че изобщо мерцедесите и пържолите са мерило за християнство. Исус е влязъл на магаре в Ерусалим за последен път, не на колесница, хранел се с каквото има, бил е беден и често гладен, обут със сандали, а често и бос, нима Господ, който има грижа и за врабчетата, няма да се погрижи за Своите чеда и да им даде храна, облекло и покрив.
  Да благодарим на Бога за това, което дава, за това че никога не ниу изоставя. защото хората изоставят, Исус никога... Изпитанията ни каляват във вярата, не може в лъжа да бъдеш истински християни, още повече да се наречеш пастир на Божието стадо.

 50. 50 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Проф. Калин Янакиев може да е най-добрия философ в сферата на теория на религиите, но не е християнин. Нито един истински християнин няма да оправдае лъжата на висшите пастири на БПЦ и то не еднократна, а продължиладълго и продължаваща още. Липсата на покаяние се вижда от живота в разкош и стремежа към луксозни стоки. Когато един пастир затъне в лукс, неговите уши са глухи към бедността и грижите на паството му.
  Исус не се е родил в тяло на земята в богато семейство, а Дева Мария го е родила в бедност и е живял в бедност и нещета, за да може да има милост към бедните и нищите, които имат само упованието в Бога.

 51. 51 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Жал ми е за миряните, които са прихожани на една Църква, управлявана от агенти на ДС, доносници, раздирана от спорове за свещоливници, от хора, кото дори не са истински християни!
  Моля атеистите да не смесват тежките години, в които никой не можеше да прогресира без да е партиец, с християнството и задължението на висшия клир да е от ХРИСТИЯНИ, а не службогонци и алчни типове.

 52. 52 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До № 45
  "Започнах да ходя на евангелска църква". Най-тихо и кротко и най-малко доносници има в джамиите. Защо не туриш шамията и да станеш мюсюлманка (ако си в Африка, ще трябва и да се обрежеш)?

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 53. 53 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 720 Разстроено

  Г-н Янакиев, благодаря ви за снизходителността
  и великодушието към църквата ни, но тя от жертва, се превърна в пряк съучастник на палачите.
  Пример - убийство на свещенник от свещенник в Неврокопската епархия преди 4 г.

 54. 54 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Църквата-жертва май се оказа и доброволна жертва на стокхолмския синднром спрямо БКП-ДС-КГБ...

 55. 55 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3546 Неутрално

  [quote#35:"о. Павел"]Не знам дали сте живяли при комунизма или само сте чували за него, но при предишния режим Българската църква беше единствената легална опозиционна организация у нас. [/quote]

  Отче,
  недостойно е така да въртите и сучете играейки си с понятията.
  Аз много добре помня и достатъчно дълго съм живял при соца за да твърдя, че това не само не е вярно, но е и нагло и вредно като твърдението, че ДС-арите са били "разузнавачи" и все са работили на ползу роду.

  Църквата не беше "легална опозиционна организация".
  Тя беше легална. Беше и организация. Но НЕ беше опозиционна.
  Беше мюре. И за вярващи, и за пишманопозиционери.
  Та по-добре да ги изнюхат, съберат, наблюдават и контролират, та чак до ... изолират. От обществото.

  Опозиционно беше само индивидуалното чисто, по съвест приобщаване към нея в качеството и на Божия Църква.
  Както и проява на някаква, при това главно формална, опозиционност беше индивидуалното честване на големите църковни празници. И демонстрирането на такова поведение чак до ходенето на църква и паленето на свещ на Великден.

  На всичкото отгоре Църквата нито организираше и ръководеше, нито подкрепяше и насърчаваше някаква опозиционност. За разлика от църквите в някои други страни.
  Беше си горе-долу като още едно "присъдружно" БЗНС.

  Недостойно е, отче, да се кичите с тази брошка. И с чужди заслуги. Доколкото въобще ги има ...
  И нали Църквата учеше на смирение?
  И онези, за сламката и гредата ... , за другата буза ... , за съгрешилата ръка ... какво стана с тях?
  А, опозиционери?

 56. 56 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3546 Любопитно

  Много ми е интересно кои тролове цръцнаха минусите на пост #45 на "nu6ka"?

  Препоръчвам ви го.
  Както и на "невинните" митрополити, на проф. Янакиев, на отец Павел ...

 57. 57 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Много плоски коментари. Вместо да се замислите и да прочетете внимателно интервюто на един от най-мислещите българи, един от единиците. Те са нашия елит, такива хора като Янакиев. Те трябва да изведат нацията ни от Милионер търси съпруга и т.н., четете го внимателно и взимайте поука.

 58. 58 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
  СТОЛОТРИЕЦ
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#53] от "Петър Иванов":

  Мисля че мога да доуточня нещата:
  1. Църката като институция може би да е жертва на ком.режим, но преди 9.9.44 хората пак не са били много силно религиозни.
  2. Ако институцията е жертва, то самите хора работещи там са силно облагодетелствани, ама много силно
  Така че ролята на жертва и на "НЕЖЕРТВА" си е силно неуточнена, както и днес сме непрекъснато свидетели за "облажване" и мрънкане...

 59. 59 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Проф Янакиев може да е добър специалист в областта на византийската култура и до някаква степен в средновековната християнска църковност, но е доста нелепо да бъде изтъкван като най-ерудирания специалист по религии въобще, хеле па като голям философ. А това, че е християнин, е трудно защитимо твърдение след фарсови писания от типа на горното. Мен даже ме е гнус да коментирам пълните нелепици в оправдание на църковните куки. Все пак е очаквано представител на комунистическа организация, каквато е ДСБ, да си се застъпва за своите - демек за ДС.

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 60. 60 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1493 Гневно

  калинчо,май искаш да ни изкараш дебили?!?Ама ние помним какво беше въпреки неистовите усилия на тебе подобните да ни убедят в *розовото минало*.Как е възможно да простим на тези морални изроди при положение,че те трябваше да бъдат моралните стожери на българския народ.*максим* нямал досие!?!Ура,ликуй народе!Ами няма да има,я,кой се разпореждаше с тях!И стига с тези глупости,че нямало изход - човек или ставаше доносник-плужек,член на престъпната организация бкп,,или си носеше кръста.Но нали знаете какво отговорил Той,когато искали да му помогнат в носенето към Голгота?А вие искате това да забравим.Ами няма да стане!

 61. 61 Профил на svoboda1
  svoboda1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Съсипаха вярата на българина гнусните комунисти !

 62. 62 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#7] от "gsb":

  Нищо ново род слънцето. Банката е на кръга "Монтерей". Така, че църквата е част от пета червена колона.

 63. 63 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3546 Неутрално

  [quote#57:"Симеон"]Много плоски коментари. Вместо да се замислите и да прочетете внимателно интервюто на един от най-мислещите българи, един от единиците. Те са нашия елит, такива хора като Янакиев. Те трябва да изведат нацията ни от Милионер търси съпруга и т.н., четете го внимателно и взимайте поука. [/quote]

  Четем го, четем.
  Само с поуките работата ...

  Това, че тази миша тупурдия няма да се отрази на Църквата и вярващите си го знаем. От опит. С дугите досегашни уличени.
  Воглаве с Гоце, който пък мат'рялът даже с вече отворени очи си избра за президент. А тук говорим за вяра и вярващи ...

  Другата "поука", за покаянието, пак е ... стандартните в такива случаи лакърдии на които сме се нагледали и наслушали. Общи приказки.

  Виж, за "инквизиторите", вербовчиците, водещите офицери от ДС и самата ДС - там е прав. И за това трябва наистина да се викне навъзбог!

  Само че ... проф. Янакиев тази тема я минава само между другото и по-скоро като аргумент за оправдаване на уличените. Подминава я между другото и я замита под килима както прави и цялата ни Нейно величество медийна дирижираност. А нали той ги е чувал тези имена от отдавна, нали е в кухнята, нали този въпрос не е от вчера? Защо не е поразровил сам? Не е "никой" Янакиев, нак'ъф си редови мат'рял, има си тежест, връзки. Има си като професор "шерпи" и студенти да им поръча да поразровят. Ама нищо не е сторил! Толкова години вече.
  Но раздава ... поуки!

  Тц! Ресто! Не струва!

 64. 64 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#8] от "ХонГилДон":

  Да, има интелект. Обаче, е много зле с познанията на християнската религия. Църква е синоним на "Тяло Христово". Което означава, че свещениците не трябва да бъдат философи, учени, бизнесмени и други обществени дейности, а още по лошо не трябва да имат връзки с ДС.

 65. 65 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  още една професорска люспа се изходи по въпроса... Виж му физиономията ,виж му опашката отзад и ..не го ни гледай,ни слушай!! Църквата-мърквата,дрън-дръ...откъде накъде ще има посредник между мен и Бога...посредник на вярата ми?? айде баста,бе..още едни лапачи натруфени ще дават акъл,ще ги слушкам кое как било и др.алабализми... На всичкото отгоре окензани до козирката...Има и свестни ,но...посредници не ми трябват! да не би да са ангели небесни или светци,молим?? не..тогаз? да вървят бабичките и подобните ,на които това им е задължителна занимавка и програма у животеца...

 66. 66 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#35:"о. Павел"]защото евентуалното й унищожение било предизвикало буря на Запад [/quote]

  Значи, благодарение на Запада църквата има "заслуги за запазването на българския етнос и култура". Това го знаят и атеистите. Отче, проблема е другаде. В това, че православието, философите и комунистите проповядват англиканският конформизъм. Което е по страшно от атеизъм.

 67. 67 Профил на sofioter
  sofioter
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Може да е била жертва, но трябваше да бъде борец!

 68. 68
  xm...
  Рейтинг: 3546 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 69. 69 Профил на Алесис
  Алесис
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Айде пак "жертви ". Ами , давайте да им спретнем СМС кампанийка на тия "жертви" . Само българския народ не е жертва . Сътрудниците на ДС - жертви , децата на полицията - жертви , съдебната система - жертва , докторите - жертви , БАН - жертва . Ужас !

 70. 70 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#35] от "о. Павел":Пропускаш четвъртата причина - за да подкрепя политиката на БКП и КПСС в Световния съвет на църквите. Доста митрополити се издигнаха именно поради тази своя дейност и тъй като тя е свързана с работа зад граница, затова и бяха повече или по-малко доброволни сътрудници на ДС - иначе не биха им се доверявали.

 71. 71 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Не бъркайте Църквата с тия, които я обитават в качеството на "свещеници". Това са две различни неща, немащи нищо общо помежду си.

  И аз, като вярващ не желая да имам нищо общо с тая пасмина, която скверни Бога.

  Проклета да е Русия!
 72. 72 Профил на Gabrielle
  Gabrielle
  Рейтинг: 994 Любопитно

  До коментар [#67] от "sofioter":
  [quote#67:"sofioter"]Може да е била жертва, но трябваше да бъде борец! [/quote]
  А Вие лично бяхте ли борец?


 73. 73 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#52] от "о. Павел":Да прощаваш отче Павле, ама ми напомняш за онези духовници, за които Марк Твен е писал, че благовестието им е: "Купувайте само от моя магазин, всички останали продават имитация и фалшификация"!
  А евангелските общности наистина проявяваха значително по-голяма активност при социализма, отколкото напълно заспалата православна църква. Мнозина младежи, макар и православни и даже студенти по богословие, посещаваха младежките събрания, летните и зимните лагери, организирани от евангелистите, прожекциите на филми с религиозна тематика. Всичко това бе организирано по частни квартири, на палатки и т.н. Още си спомням как през януари 1984 година редовно избраният за пастир на конгрешанската църква Христо Куличев бе смъкнат от амвона от милицията, бе съден по фалшифицирани обвинения и изпратен на заточение в Лудогорието, където загуби поради липса на медицинска помощ едното си око. Причината - след погрома над протестантските пастори през 1949 година той и брат му Димитър въстановяват унищожената от комунистите организационна структура на конгрешаните, а през началото на 1980-те провеждат активна работа сред младежта, строеж и ремонти на църкви - с доброволен труд и средства на вярващите. Затова и когато дойде 10.11.1089 година евангелистите бързо се очистиха от сътрудничалите с комунистите.
  Духът диша където иска!

 74. 74 Профил на Durruti
  Durruti
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#5] от "Gabrielle":

  Интересно как църквата може да има отношение към живота на всички останали и да се възмущава от сурогатното майчинство или концерта на Мадона, но същевременно никой няма право да я критикува, щото разбираш ли като атеист нямал отношение и право... Не ми трябва да съм "мирянин", за да се възмущавам от угоените лицемерни ченгета в БПЦ. Впрочем, хващам се на бас, че и този мити теолог ще се окаже щатен доносник в крайна сметка.

 75. 75 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1058 Гневно

  И тези наглеци ни четат морал, говорят ни за Господ-Бог, обявяват за еретици и анатемосват баба Ванга и Петър Дънов, певицата Мадона и Хари Потър и съдят майките, искащи да си родят дете in vitro!...

  Остава съмнението, че Господ е българин и управлява света от централата на ДС. От името на Държавна сигурност Той и духовните ни водачи са се грижели за сигурността в държавата... Вършили са богоугодни дела - борили са се срещу агентите на Сатаната!

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 76. 76 Профил на kitaec__
  kitaec__
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Професоре,а ти знаеш ли,че и другаря Бойко Борисов си призна,че е репресиран от комунистическия режим,но само на него и на Максим,дусиетата няма да бъдат отваряни сега,понеже са реактивирани

 77. 77 Профил на sofioter
  sofioter
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#72] от "Gabrielle":

  Аз съм роден през 87-ма.

 78. 78 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 628 Неутрално

  1989. Велика Събота. Казвам на жената: Хайде да отидем още на обед и да влезем в Александър Невски, ще се скрием между колоните и вечерта ще присъстваме на службата.

  Така и направихме, малко след два часа бехме при черквата. Имаше и доста други хора, дошли от провинцията и т.н. Валеше и ситен дъжд и ние чакахме.

  ВРАТИТЕ НА ХРАМА ГОСПОДЕН БЯХА ЗАТВОРЕНИ!!!

  Към 5 часа в района на бившето руско посолство започнаха да се събират отрядници (спомняте си - "доброволните отряди за защита на трудещите се". В редици по 20 започнаха да маршируват към черквата. Шефът им (или не знам кой) викаше с мегафон: "Разотивйте се!". За малко не отнесох калая.

  Така беше, това беше. Останалото е демагогия.

  Проклета да е Русия!
 79. 79 Профил на tupan
  tupan
  Рейтинг: 455 Неутрално

  През времето на Османското владичество християнин, който не посещава редовно Църквата не е можел да свидетелства в съда....изводите си ги правете вие......като гледам 90% тука сте ИЗРОДИ И БОКЛУЦИ......

 80. 80 Профил на 228
  228
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#9] от "old_buyer":

  Ти и всички, които настървено хулите вече сте се пожертвали...Не бери грижа.

 81. 81 Профил на Konstantin Kostadinov
  Konstantin Kostadinov
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#59] от "hhhuuunnnn":
  И на теб ли ДСБ ти е виновна. Нещо за Костов няма ли да кажеш?

 82. 82 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  нито ще пристана,нито ще прислужвам,нито ще плащам на разни самообявили се проводници,посредници и най-вече- ЛАПАЧИ и БАЛАМОСНИЦИ! Космически,извънземни ако ще да се титулуват... И цял легион таквизи "ПРОФесори" да се изтъпанят..още повече НЯМА да се занимаваме с тях...мдааа

 83. 84 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 628 Неутрално

  И престанете с това ДеСе (ДС)!

  Немаше "ДеСе". Имаше КаДеСе! Комитет за Държавна Сигурност! По аналогия с "Комитет Государственой Безопасности". Имаше си и отдели. Начело на КДС стоеше генерал. Беше му председател. Ас това "ДеСе" замазвате нещата. както ги замаза и БеКаПе-то, като стана БеСеПе.

  Пременил се Алия - па у тия.

  Проклета да е Русия!
 84. 85 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Моят състудент Вениамин Пеев разкри ченгетата в средите на петдесетниците и едноокият Куличев е един от главните сред тях. Той ги призовава да си дадат оставките, но те нехаят, защото е голям келепир. Само не ми сочете сектанти за пример. Познавам ги по-добре от вас.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 85. 86 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Това интервю е несполучлив опит да се прикрие и замаже истинското положение. Отново общият бизнес сплотява някои "интелектуалци" и "светия" Синод. И едните и другите са лицемери и шарлатани. За тяхно съжаление, няма кой да им повярва.

 86. 87 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#42] от "Николай Колев":
  Задайте въпроса си за "въцърковени" към списващите "Дневник".

  Една българка
 87. 88 Профил на Г-н D
  Г-н D
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ценя мнението на проф. Янакиев, но не го приемам безрезервно.
  Историята на христянската църква, особено в тежките години на гоненията в Римската империя, е изпъстрена с праведници, които не са се преклонили пред лъстивите обещания на властта и са предпочели мъченическата смърт в името на Христа. Тези мъченици почитаме и днес. Защо? Защото са избрали вярата си пред земните облаги.
  Историята с висшият клир на БПЦ е тъкмо на обратния полюс: за да не се разделят с благините на властта и сана си, митрополитите са склонили да доносничат.
  Чудя се как не се намери поне един, който да откаже на лъстивите примамки на тленното и да се оттегли от Синода, но да запази името си чисто.
  Срам ме е от вас, продъжни попове!

 88. 89 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#51] от "nu6ka":
  Прекалено много жалите. Нали вече сте евангелистка и сте сигурна в "своите" хора? Оставете другите християни, те ще му мислят.

  Една българка
 89. 90 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#23:"Zoon Politikon"]Висшият клир, воглове со ересиарха Максим, са сред сътрудниците на режима.[/quote]
  Така е, безспорно! Но професорът, който между другото е наше момче има нещо съвсем друго предвид. Църквата по дефиниция не включва непокаялите се грешници.
  Аз да се покае чух само Калиник.
  Станалите не са в лоното на Църквата. Ако ще да са и в пет синода.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 90. 91 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1835 Весело

  Редно е сега да им изпратим по една съболезнователна телеграма на дядовците и да им дадем по една поборническа пенсия за страданията. Какви глупости само дрънка този господин! Вярата е невинна, а не църквата!

  В Полша църквата беше средище на съпротива срещу комунистите, а в България? В древен Рим християните са предпочитали да бъдат изядени от лъвове но да съхранят вярата, а в България? В България за църквата чувахме от Задушница на Задушница. Е сега чухме повече.

  Освен това няма бог и тези със жезлите най-добре го знаят ама не ни казват.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 91. 92 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Пояснение за по-младите съфорумци:

  До 1948-ма на Великден (вечерта на Велика Събота) пред храма св. Александър Невски се събираха тълпи народ, защото вътре беше препълнено и не можеше да се влезне. Това си беше трън в очите на комунистите и през 1948-ма спретнаха едно активно мероприятие техните комсомолчета. Тогава патриарх беше Негово Светейшество Кирил - Патриарх Български. Та тия комсомолчета си беха донесли вечерта на службата развален яйца, с които замеряха патриарха и участниците в службата. Милицията се беше изпокрила, за да даде възможност акцият да приключи успешно.

  Тая акция беше претекс властта да забрани всекакво присъствие на гражданството във и около Александър невски за Великденската служба и храмът по време на службата беше достъпен само за ченгета и дипломати до 1990-та.

  Проклета да е Русия!
 92. 93 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Да бе, да. Всички са жертви, виновни няма. Лустрация веднага!

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 93. 94 Профил на confucius2
  confucius2
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Аве, Дневник, какво ни занимавате с тия дъртофели - или това е отклоняване на погледа от сериозната тема на седмицата, убийството на Мирослава и (само)убийството на "убиеца"!

 94. 95 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До № 91
  Емилчо,
  Бог има, но тебе скоро няма да те има. Остави владиците на съвестта им. Те са димната завеса на управляващите за прикриване на катастрофата на България.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 95. 96 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  "След днешния ден трябва да млъкнат всички онези, които през последните години говореха за "червения" Максим и имаха дързостта да се отделят от Българската православна църква, да създадат разкол".
  ..............

  Този философ или е растял в саксия или се прави на луд! Да търсиш ДС досие на Максим е все едно да търсиш такова на член от Политбюро. В този архив няма досиета на хора, които са част от властта (Максим е точно такъв), а на хора, сътрудничили на службите и режима.

  CONTADOR GRATUITO!
 96. 97 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Калинчо, мама, то хубаво, че си прочел някоя книжка, но да ги преразказваш не идва. А и плитчицата така някак добре пасва на имиджа на дисиденстващ православен.
  Хубаво си казал, мама, че църквата е на миряните, ама тези миряни нали трябва да имат правото да си избират пастирите, а те, миряните, унизени от служители на ДС, а не от служители на Бога, гък не смеят да кажат, нямат думата и само по форумите анатемосват тези антихристи.
  И къде остана църквата тогава, Калинчо?

 97. 98 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#83] от "228":

  Изчетох го. Йезуитско.

  Грехопреработващ комбинат, както много добре го е казал един от коментиращите. По-точни думи няма за това:

  “Архиереите ни са грешници, но чрез чудото на Църквата те са правоправещи. Свещениците ни са грешници, но чрез чудото на Църквата те са богозаконни.”

 98. 99 Профил на Kaspar
  Kaspar
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Без опора
  http://www.stancianegra.com/2012/01/blog-post_18.html

  "I put a dollar in a change machine - nothing changed." George Carlin
 99. 100 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  "Защото да, доносничеството е изключително позорна дейност, безспорно, но и политическото инквизиторство също е позорна дейност и за нея трябва да се носи също отговорност. Морална имам предвид".
  ...................................

  А Църквата не ни ли учи, че трябва смирено да приемаме изпитанията, но да устояваме вярата си? Нима Св. Стефан Първовенчани се поддаде на "инквизиторство" и се отрече?! Бе убит с камъни! Отреклият се трижди Петър бе разпнат по негова воля надолу с главата като предател.
  Онези, които тормозеха служителите на Бог няма да бъдат съдени на този свят по Божиите закони, защото на тях Бог ще им въздаде. Но служителите Божии, които седнаха на една маса с инквизиторите си, легнаха в едно ложе с тях, станаха съпричастни на инквизициите. Те се облажиха за сметка на инквизираните. Може би точно в този момент Божието наказание не се отличава от човешкото - и Бог и людете отвръщат лице от такива лъжеепископи.

  CONTADOR GRATUITO!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK