Парламентът прие пълна забрана за шистовия газ, само 6 сини депутати бяха против

Парламентът прие пълна забрана за шистовия газ, само 6 сини депутати бяха против

© Цветелина БелутоваСъс 166 гласа "за", едва 6 депутати "против" и трима въздържали се парламентът днес прие пълна забрана за проучванията и добива на шистов газ в страната, както и за използване на метода на хидравличния удар (фракинг) с голямо налягане (над 20 атмосфери) при конвенционалните проучвания на нефт и газ. Тоталната забрана бе предложена от ГЕРБ след решение на премиера Бойко Борисов вчера да бъдат уважени изцяло исканията на гражданите, протестиращи срещу допускането на проекти за шистов газ в България.


Срещу забраната гласуваха петима депутати от ДСБ - Иван Костов, Иван Иванов, Екатерина Михайлова, Веселин Методиев и Асен Агов, и Михаил Михайлов от СДС. При продължилите повече от 4 часа парламентарни дебати Иван Костов заяви, че "ескалацията на страховете на ГЕРБ не бива да бъде подкрепяна" и проучванията на шистов газ не трябва да се забраняват, защото "трябва да ни е ясно има ли индустриална възможност за добив на такъв газ". Mораториумът беше приет с гласовете на ГЕРБ (101 депутати "за", нито един "против" и един въздържал се), Коалиция за България, които предложиха специален законопроект за забрана на проектите за шистов газ, Атака, РЗС и ДПС. Присъстващите в залата представители на гражданския инициативен комитет аплодираха решението на депутатите.


Сондажите – опасни до доказване на противното
В отговор на коментар от Иван Костов, че атомната енергия също като шистовия газ е рискована, но не е забранена, Румен Овчаров от БСП посочи, че правителството не е направило оценка на риска от индустриалния добив на такъв газ. "Вероятностната оценка за риска за атомната енергия е известна. Тя е 10 на минус шеста степен. А на коя степен е рискът при фракинга?", запита Овчаров. Той напомни, че до края на годината Камарата на представителите в американския конгрес, както и Европейската комисия, ще излязат със становища за рисковете от технологията. "Нищо не пречи да изчакаме и да не ързаме да бягаме пред вятъра", каза социалистът.


Мартин Димитров от СДС, който подкрепи мораториума, повтори тезата си, че България е твърде малка страна, без пустинни територии, където може да си позволи риска да проучва за такъв газ. "Аз съм против в България да се правят експерименти. Ще дойде моментът, когато технологията ще стане безопасна или рисковете ще станат ясни", каза председателят на СДС.


Джевдет Чакъров от ДПС също аргументира позицията на партията си с липсата на убедителни доказателства за безопасността на технологията. Той също се позова на позицията на други държави, където има резерви към шистовия газ. Американската агенция по околна среда подготвя цялостен доклад по темата, който ще бъде оповестен през 2014 г., припомни Чакъров. Австрия пък заради недостатъчните доказателства е финансирала щателни научни изследвания, които ще продължат 2 години.


Диан Червенкондев от ГЕРБ и Корман Исмаилов от ДПС отбелязаха като недостатък на мораториума факта, че се приема без становище на експерти от областта като учени от БАН и Минно-геоложкия университет. "Но министър Трайков не смее да каже, че тази технология е безопасна. Никой не може да я гарантира на този етап", каза Червенкондев. Правителството е трябвало да изиска официално институционално становище от Академията на науките, смята и Иван Костов.


Встрани от "безметежното съгласие"


Няма безрисков начин за добив на енергия, коментира Костов и заяви, че ГЕРБ и опозиционните партии са се надпреварвали да "яхнат" демонстрациите срещу шистовия газ: "не ви ли е неудобно на всички, които се накачихте на протестите и отидохте дори отвъд исканията на хората". Според лидера на ДСБ е безотговорно "с безметежно съгласие" да се приема забрана държавата да проучва енергийните си източници, защото се нуждае от диверсификация на енергийните си доставки - "сега купуваме от Русия газ на цена 420 щатски долара за 1000 кубични метра, а в страните, които произвеждат газ, като САЩ и Русия, цената е близо 4 пъти по-ниска".


Лъчезар Тошев от СДС каза, че хидрофракинг, макар и с различни химикали, при проучванията и добива на конвенционални нефт и газ в България се практикува от 50 години. "Разликата е само в налягането, каза той". Тошев гласува "въздържал се" за мораториума.


Детайлите около налягането, използвано при сондажите за нефт и газ също предизвикаха спор в пленарната зала. "Щом не пречи Доган да е хидроинженер, нищо не пречи и в залата да има 20 геолози", коментира Михаил Михайлов от СДС. Той посочи, че в съседна Румъния на 40 км. от Дунав вече се правят проучвания за шистов газ. Там сондажите ще минат през същия водоносен хоризонт, от който черпи вода цяла Добруджа, подчерта депутатът.


Тошев предложи от текста на мораториума да отпадне забраната за теренни проучвания на шистов газ с фракинг, защото това е "безсмислие". Това са сеизмични проучвания, при които не се правят никакви сондажи, обясни той. Преди дни това беше казано и от министъра на икономиката Трайчо Трайков. Експерти от БАН потвърдиха пред "Дневник", че при тези проучвания чрез вибрации се прави двуизмерна и триизмерен профил и не се пробива. Депутатите обаче отхвърлиха предложението със 110 "въздържали се". "Това беше пълна некомпетентност от болшинството, което изобщо гласува цялата тази забрана. България като правова държава трябваше да разработи нормативен документ – оценка за въздействие върху околната среда за всякакви проучвания и при спазването на това и всички европейски и национални изисквания да допуска разрешения както за проучванията, така и за добив на шистов газ", коментира след дебатите Иван Иванов от ДСБ.


Експертът Христо Казанджиев от Българския енергиен форум опроверга твърдението, че при досегашните случаи на хидрофракинг в България са се прилагали малки налягания под 20 атмосфери. "Хидрофракингът е основен вторичен метод за по-добра проводимост при добива на конвенционален нефт и газ. Прилаганият досега хидрофракинг, макар и не с тези химикали, е с налягане 400-500-700 атмосфери", коментира Казанджиев. По думите му днешното решение на парламента ще засегне дейността на всички компании, проучващи за нефт и газ в страната. Мораториумът ще блокира и дейността на компанията "Дайрект петролеум", която в последните години вече е регистрирала 2 геоложки открития на шистов газ в Северозападна България.

Коментари (475)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 676 Весело

  ЧЕСТИТО НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ!!

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 2. 2 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  Костов съвсем е изкукал май. :О

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 3. 3 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Тия от Шеврон са си мислели че идват тука и аборигените почват да им танцуват голи, а то кво стана

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  От нашата съпротива лъхаше порива на младостта и това смекчи сърцата и на най-закоравелите противници.

 6. 6 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 796 Весело

  Да живее Руският атом, най-екологичният атом на света!

 7. 7 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 684 Неутрално

  живял съм в Америка и там развих дълбока омраза към тези корпорации и никога не ми е минавало през акъла че мераците на една такава корпорация могат да бъдат отрязани не другаде а в България.

 8. 8 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Вместо забрана,отговорното управление би трябвало да изиска еспертни мнения на истински специалисти,да ге представи по достъпен начин на хората и тогава да стане ясно какво печелим и какво губим,щото "Държави, които сами добиват газ, плащат около 99 долара за 1000 куб.м, ние плащаме на Русия по 420. Защо да не можем да променим това?
  България трябва да знае имаме ли индустриална възможност да добиваме газ. Това е въпрос на национална сигурност и на конкурентноспособност на икономиката ни.
  Най-правилно е да се приеме само временна забрана, докато институциите и експертите не излязат с позиция по въпроса."
  Ето това изказване на Костов подкрепям изцяло.

 9. 9 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  България ще произвежда шистов газ независимо от антибългарските действия на шепа платени от Газпром подстрекатели на чули-недочули протестиращи.
  Ще стигне за 300 години.
  Предостатъчно време русия да се цивилизова.
  България няма да бъде руска колония.
  Запомнете!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 10. 10 Профил на lulumba
  lulumba
  Рейтинг: 465 Весело

  Мъка Костова, мъка !
  Агов поне ще се нашльока да му мине, ами другите ?

 11. 11 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#8] от "Лелка":

  Да, права си, но скапването на природата не струва пито 99 нито 420.. нито пък ти и аз ще видим нещо от разликата..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 12. 12 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Не мога да се представя, че шубето Боко, който се насира от страх пред американците е клекнал. Това със забраната е партенка за наивници. Винаги може да се намери вратичка, която да се използва. Мултимилиардна корпорация като "Шеврон" трудно ще бъде спряна ако наистина е решила, че сме й интересни.

 13. 13 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  [quote#4:"xxxxl"]Както обикновено дрогираните розови седерасти от петата колона.Тея и майка си ще продадат за зелена шума.Толкова са долни.алчни и продажни.... [/quote]
  Тук се изказа "компетентно"добре възпитан и обучен Гербераст-експерт по майчини продажби в зелено.

 14. 14 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#9] от "Торбеш":

  ++++++++++++++++
  Надявам се Първанов, Р.Овч. и компания да не са спечелили даже битката, камо ли войната

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 15. 15 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1568 Любопитно

  До тук добре...

  Сега остава и да бъда "уважени" протестите относно еБанско, Вито6а Ски, както и БеляНе.

  Ама там спонсорите може да се окаже че имат пъпна връв с Пожарната Команда, та малко ме съмнява да се получи...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 16. 16 Профил на smile
  smile
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Как малко страх и протести могат да обърнат мнението на цяло едно правителство. Русначите вече са изчислили как да ни вдигнат цената на газа с още 20 % от 01.04.2012 и така всяко тримесечие.

  Може ли някой от протестиращите да обясни каква е разликата между фракинга и конвенционалното сондиране за нефт и кое е по опасно, моля

 17. 17 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 684 Неутрално

  ето тука който му се чете да види как се определят мненията на експертите и регулаторите

  http://www.denverpost.com/news/ci_10431998

 18. 18 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Иван Костов и ДСБ губят с това си си гласуване подкрепата на едни от най-активните млади хора.

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 19. 19 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Правилното заглавие е "Парламента се продаде на Газпром"

  Път без препятствия не води до никъде.
 20. 20 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#4] от "xxxxl":

  В България има единствено пета колона на Русия, не на друга държава ! И тази пета колона днес доволно потрива ръце, защото засега успя да опази интересите на своите руски господари, които щедро финансират рубладжийските прояви у нас !
  Само че нищо още не е приключило !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 21. 21 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1416 Весело

  Току-що пратихме по Еконт на Бат Ваньо каубойска шапка и ботуши! От днес ТОЙ е новото "Янки", възседнало магарето на баба Пена! С него сме на гости при "Хамирикацкио" посланик! Ихаааааааааа)))

 22. 22 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1000 Весело

  До коментар [#6] от "Знам и Мога":

  Спокойно, не всичко е свършило. За утешение можеш да си направиш коктейл като към водата добавиш няколко капки нафта. Ще си осигуриш така желаното количество бензол

  Евроатлантида
 23. 23 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 684 Неутрално

  още една статия тука за регулаторите в Америка как може да се разчита на техните експертни мнения

  www.nytimes.com/2008/09/11/washington/11royalty.html

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на Слави
  Слави
  Рейтинг: 909 Весело

  До коментар [#9] от "Торбеш":

  Пич, след 50 години това гориво ще де ползва само в Монголия, дай малко перспектива на мисленето си, стига реагира като Сомалиец на 50 доларова банкнота!

 26. 26 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  тия герб са уникати. първо без да мислят дават разрешение, после някой замрънква и тия веднага пак без да мислят налагат забрана ... що изобщо стоят там и си играят на парламент??

 27. 27 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 620 Гневно

  Затова ще си останем Най Бедни във Европа .... Червената Енергийна Мафия от милионери си играе със СТРАХА на Българите ...

 28. 28 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 879 Неутрално

  [quote#18:"haralampi"]Иван Костов и ДСБ губят с това си си гласуване подкрепата на едни от най-активните млади хора. [/quote]
  Най-вече на полуобразованите, дето и на български пишат с грешки.

 29. 29 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Със 166 гласа "за", едва 6 депутати "против" и трима въздържали се парламентът днес прие.......
  .............................
  разрешение за БЕЗСРОЧНО изграждане на руския самовар-АЕЦ- Белене , на каквато цена пожелаят Росатом и да продават тока си- на каквато цена ТЕ си решат ..
  На децата и внуците , които ще живеят в "най- екологичната "държава на ЛУК и Росатом , пожелавам по- бързо да се изнасят от държавата на Боко и БКП-ДС..
  Тук ще останат САМО крепостните - екологичните- под ръководството на Рапона и поредния от БКП..))

  BIG AL
 30. 30 Профил на k@lcho
  [email protected]
  Рейтинг: 501 Неутрално

  ще го повярвам като го обнародват в ДВ, иначе няма ефект - утре може пак да се отметнат от това, което днес гласуваха.

  няма кой, значи – аз, няма кога, значи – сега! Control - C Control - V! DONT Control - ME! ... Просто е НАЛИ!
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 620 Любопитно

  След 10 години русия няма да има вече какво да продава .... и тогава идват наред Българските запаси

 33. 33 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 879 Неутрално

  [quote#3:"jackdaniels"]Тия от Шеврон са си мислели че идват тука и аборигените почват да им танцуват голи, а то кво стана [/quote]
  А те аборигените облечени им танцували, че и викали!

 34. 34 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1078 Весело

  Две години - ТУКА ИМА - ТУКА НЕМА.
  Сега герберастите ще подемат новата линия на Вожда
  и вкупом ще ни убеждават, как България няма нужда от шистовия газ.
  До вчера обаче ни обеждаваха точно в обратното.
  Клоуни.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 35. 35
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 36. 36 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Vox populi vox Dei. С малко натиск ставали работите. Благодаря на участниците и на организаторите в протеста, че излязоха и отстояваха мнението си и правата си, въпреки злобата, която се изсипа върху тях. Трябва да се отбележи и че правителството направи нещо непонятно от 22+ години- вслуша се в исканията на народа.

 37. 37 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 879 Неутрално

  До коментар [#31] от "stop_idiot":
  Стоп, идиот!
  Хубав ник

 38. 38 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Трябва да се развиват алтернативните източници на енергия.Само продажни или много тъпи хора ,могат да приветстват унищожаването на природата,чрез добива на шистов газ и да виждат в това победа над руското влияние.

 39. 39 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 631 Неутрално

  [quote#3:"jackdaniels"]Тия от Шеврон са си мислели че идват тука и аборигените почват да им танцуват голи, а то кво стана [/quote]

  Аборигените скачаха като маймуни и така и не разбраха какво става.

  Имам чувството, че се отнасяме към темата като идианеца към пишещата машина от добрият стар виц.

  Моралът не е порок!
 40. 40 Профил на gauss
  gauss
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Когато държавата ти се скапва и искаш да си излееш гнева, но те е страх да протестираш срещу истинския виновник - съдебната система, си избиваш комплексите, като се правиш на еколог и протестираш срещу пистите и шистовия газ. Или в защита на животните.

  Безопасно е. Оказва се, че е и престижно.

 41. 41 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До всички загрижени природозащитници, еколози и прочие - вие сте в един кюп с комунистите и техните марионети от "Атака" -
  Честито

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 42. 42 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#1:"Mypa"]ЧЕСТИТО НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ!! [/quote]


  БРАВО НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД !!!
  Браво на протестиращите, браво на подписвалите декларациите против шистовия газ, браво на всеки които на улицата, на площада, на страницата си интернет и/или по какъвто и да е друг начин е изразил протеста си против проучванията и добива на шистов газ в България !
  БЪЛГАРИ - ЮНАЦИ

 43. 43 Профил на valentin03
  valentin03
  Рейтинг: 515 Разстроено

  Видях на тези протести млади хора, които вероятно нищо не разбират нито то наука, нито от фракинг, но пък отдавна не са излизали по площадите и си чукнали среща по фейсбука. Но станаха маша на чужди на страната ни интереси, продадоха родината си за шепа рубли....

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#44] от "lordcris":

  Подрепям казаното от теб.

  Ганьо ще продължава да цъка с езика и да се чуди що е толкова беден, обвинявайки за състоянието си разбира се всеки друг но не и себе си.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 47. 47 Профил на Лъвица
  Лъвица
  Рейтинг: 515 Неутрално

  без русия ще се цправим

 48. 48 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Това не е спам, както си мислят модераторите, нито е рекламно съобщение. Това е линк към материал, обогатяващ темата.

  http://www.svobodata.com/page.php?pid=7939&rid=154&archive

  Път без препятствия не води до никъде.
 49. 49 Профил на Пропаганда
  Пропаганда
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#1:"Mypa"]ЧЕСТИТО НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ!! [/quote]
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++
  ЧЕСТИТО БЪЛГАРИ!

 50. 50 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1078 Весело

  До коментар [#45] от "БамБам":

  Много си прав - също както и тукашната групичка форумни идиоти, които един ден пишат едно, на другия - друго.
  В зависимост от това как се е събудил Вожда и какви "мъдри" мисли са го осенили.
  И докога най-важното ...

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 51. 51 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#38:"Irina"]Само продажни или много тъпи хора ,могат да приветстват унищожаването на природата,чрез добива на шистов газ и да виждат в това победа над руското влияние. [/quote]

  Просто няма какво да добавя освен

 52. 52 Профил на gauss
  gauss
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Сега следва строежа на Белене...
  Народе...

 53. 53 Профил на valentin03
  valentin03
  Рейтинг: 515 Разстроено

  до Модераторите - еколог на нашия език е мръсна дума. В конкретния случай тя означава НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ !
  Да се забрани използуването и ! Тези маши не разбират какво правят, за герб не искам и да говоря.

 54. 54 Профил на trifon74
  trifon74
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Спор няма.
  Нито Добруджа е подходяща за химически експерименти,
  нито българските деца стават за опитни мишки на чужди фирми.
  Когато си оправят технологиите - да заповядат.
  Дали са Шеврон, Шмекерон, или Макарон...
  няма значение.

 55. 55 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#33] от "shumkar":

  Само много заблуден и нещастен човек може сляпо да подкрепя 6 (шест) депутата, готови да жертват здравето на народа си, за да коленичат пред парите

  Евроатлантида
 56. 56 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#54] от "trifon74":

  А РосАтом каква компания е ?

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 57. 57 Профил на АК
  АК
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Май объркаха антифашизма с антишистизма.

 58. 58 Профил на valentin03
  valentin03
  Рейтинг: 515 Разстроено

  къде си президенте Плевналиев ???!!! гласувах за тебе, искам да чуя мнението ти ! в неделя по Неделя 150 ми говореше, че трябва да се изследва, да се докаже, нищо не е решено, трябва да мислим за бъдещето на България. къде си сега, 2 дена след това, след като Вожда реши друго....???!!!

 59. 59 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1416 Гневно
 60. 60 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1422 Разстроено

  Костов ми падна в очите сериозно.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 61. 61 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  Гражданите започват да побеждават ГЕРБ, има надежда за България!

 62. 62 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  [quote#9:"Торбеш"]Ще стигне за 300 години.
  Предостатъчно време русия да се цивилизова. [/quote]


  сложи още1 нула поне , ако не и 2 !!!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 63. 63 Профил на Ivan Geshev
  Ivan Geshev
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Наясно ли сте че по тази технология се добива освен шистов газ, така и конвенционален, така и нефт. С тази забрана се забранява добива на какъвто и да е вид гориво от земните недра на България и държавата е поставна под пълната зависимост от вноса на тези горива, а именно Газпром!

  Няма, няма да в вървя с наведена глава! Ще намеря смисъл да остана! Нали съм тук не съм избягал.
 64. 64 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 902 Неутрално

  ДСБ ми паднаха в очите. И тях ги отписвам.

 65. 65 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Лекето премиер се извъртя за пореден път. Продаде се на кгб. Предвид миналото му няма изненада. Следва Белене. Долни предатели.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 66. 66 Профил на sokratus
  sokratus
  Рейтинг: 402 Весело

  Как да взимаш на сериозно мнението на хора, които до вчера псуваха Бойко Борисов, а днес го аплодират!

 67. 67 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#44] от "lordcris":

  Между другото в Полша 70 и не знам си колко си % от поляците подкрепят добива на шистов газ в страната...и от 2014 та почват индустриален добив. http://bit.ly/oPA0Zs

  Значи или поляците са тъпи като гьон или ние сме чутовни будали.

  А аз съм убеден, че поляците не са тъпи.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 68. 68 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1107 Гневно

  До коментар [#2] от "Хриси":

  Ти сигурно живееш на село. И не ти пука за скъпия газ от Газпром, който направи отопленито немъзможно за заплащане в големите градове. Спряха работа заводите за изкуствени торове, заводите за цимент и още много други производства, зависещи от ползването на газ!!! Всъщност, днес в българския парламент победи лобито на ГАЗПРОМ!!! Ще плащат умните и интелигентни българи, стремящи се да живеят като среден европеец. Протестиращите руски мекерета, платени от ГАЗПРОМ, ще продължат да живеят като руски мужици. Те все още са крепостни в душите си . Дано в някое от следващите си прераждания да успеят да се освободят!!!

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 70. 70 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 515 Неутрално

  След дъжд качулка, добре че се разсмърдя благодарение на протестите.
  Б.Б. пак ще се изпъчи, че е направил нешо полезно но назорлем.

 71. 71 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#39] от "dnk":

  а ти си като любопитната котка и контакта. а индиянците са искали като нас да кажат не, но са ги избили и е нямало кой да каже не. ако това се случваше преди двеста години нас щяха да ни избият и да почнат да вадят газ, но сега не върви вече

 72. 72 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1536 Весело

  До коментар [#38] от "Irina":

  Какви ли са интелектуалните способности на организми образоващи се от филмчета в тубата?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 73. 73 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#16] от "smile":

  Категорично, погледни снимката над материала, те са готови да протестират и срещу факинга

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 74. 74 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  До коментар [#25] от "Слави":
  Джентълменското обръщение на "пич" говори за нивото на Вашите знания. Въглеводородното гориво се ползва не само за гориво в автомобила Ви. Химия е ключовата дума. Не е предмет в училище, от който сте бягали с "пичовете".
  А газът, бил той и шистов, е елемент на конкурентноспособността на българските фирми и стоки с фактора "цена". Това има значение, нали? Не е все едно висока цена от Газпром (у нас това е 96% монопол) и ниска цена от местен доставчик.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 75. 75 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Иначе всичко е въпрос на пачки както се казва.
  Смешно ми е, че има хора, които си мислят, че правителсвото го е грижа за протестиращите (млади или стари хора) и затова си е променило становището по въпроса на 180 градуса.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 76. 76 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1107 Любопитно


  До коментар [#50] от "Mr.Kilmister":

  Не - търсят точкуване, за да си вдигнат бройките в рейтинта...

 77. 77 Профил на kolcho_slepetza
  kolcho_slepetza
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Пълна забрана до окончателната победа на Комунизъма над Империализъма. Шест души достойни депутати. За бедна България никак не са малко. Бедният ми Мартин Димитров и той десен. Не си десен Мартине, най си лесен.

 78. 78 Профил на ikar
  ikar
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#67] от "NPaine":

  предпочитат самоунищожението пред това да купуват руски газ,техен избор

  в събота-СОРОС-иада,в неделя-ПРОКОПИ-ада
 79. 79 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#8:"Лелка"]отговорното управление би трябвало да изиска еспертни мнения на истински специалисти[/quote]

  тука е разковничето - това управление е безотговорно!

  Път без препятствия не води до никъде.
 80. 80 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 627 Неутрално


  [quote#3:"jackdaniels"]Тия от Шеврон са си мислели че идват тука и аборигените почват да им танцуват голи, а то кво стана [/quote]- гледай само как бият минусите тези безгащници!

 81. 81 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Журналистите да се научат да четат преди да пишат. Няма забрана на добива на шистов газ, а забрана за използването на технологията "хидравлично разбиване" или както и да се нарича.
  При тези интереси, мисля, че в рамките на 5 години ще се предложат и други технологии за добив на този газ, така че не става въпрос да не си ползваме метана, а как да го добиваме и на каква цена.

 82. 82 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#72] от "Цецо":

  Не е само тубата.

  Имало, казват младежите скачащи като мухи без глави срещу нещо което не разбират, "безчет" доказателство срещу шистовия газ - блогове, коментари, сайтове. И всеки можел да ги прочете.

  Абе българската младеж затъпява с безумна скорост. Не знам да се смея ли, да плача ли.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 83. 83 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#64] от "kai":

  А комунягите ти се издигнаха в очите, така ли?

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 84. 84 Профил на sokratus
  sokratus
  Рейтинг: 402 Весело

  [quote#67:"NPaine"]Значи или поляците са тъпи като гьон или ние сме чутовни будали. [/quote]

  Това е риторичен въпрос нали!?!

 85. 85 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#78] от "ikar":

  Поляците са един изключително осъзнат и мъдър народ... Та затова не бих бързал да правя изказвания за тяхното самоунищожение.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 86. 86 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 571 Весело

  Тия синичките, които са гласували против най-вероятно са били на заплатка при Шеврон и другите "търсачи" на шистов газ

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
 87. 87 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#5] от "xalikarans":

  Младостта не е оправдание за глупост в такива мащаби.....

 88. 88 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 684 Неутрално

  как се радвам че го забраниха това а като чета форумите се оказва че съм тъп и неинформиран. искам да помоля умните и информираните тука да представат информация която по безспорен начин да доказва че фракинга е безопасен

 89. 89 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#67] от "NPaine":

  Отделно имат и далеч по-развито от нашето земеделие. Но нямат продажници. За това и прогресират. А ние ще си тънем в кочината. И ще се грижим за парите на рашките.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 90. 90 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#20:"БЕЗПАРТИЕН"]В България има единствено пета колона на Русия, не на друга държава ![/quote] - така ли? А американските вечно-поклонници в коя подред колона са наредени - 6,7? Номера не е важен, важно е продажничествто им.

 91. 91 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#86] от "monarchist":

  По същата логика 166-те депутата, гласували "За", са на "заплатки" при Газпром.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 92. 92 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#82] от "NPaine":

  За плач е. Нищо, че са смешни. Неграмотна работа.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 93. 93 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Така става, когато демагогията надделее над разума

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 94. 94 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Един въпрос към Самуиловите войници - другари слепци, вие как по-точно си представяте ползите за България от евентуалното откриване на газ?

  "Шеврон" ще извика оркестър да свири, ще опъне софра, и със сълзи в очите и треперещ от вълнение глас ще кажат: скъпи ни българи, дойде и този ден! Ние, "Шеврон", се увътрихме няколко десетки милиона долара, за да ви открием газ. Сега, след като го открихме, тържествено ви го връчваме, братя! Стопанисвайте си го както намерите за добре, забогатявайте, плодете се и се умножавайте!

  Трябва човек да става от дълбок идиотизъм, за да си представя така нещата. За ограмотяване на идиотите пояснявам: колониалната експлоатация не работи така. При колонизацията първо се намира племенен вожд, на него и на по-малките вождове им се дават дарове, както подобава. На племето се обещава да се осигуряват огнена вода и стъклени мъниста всеки месец, за период от десет години. След което колонизаторите започват да експлоатират ресурсите на племето по начин, който те намерят за добър. Резултатът? Колонизаторите се винаги богати, а племената са винаги бедни.

  Дори и да се намери газ, ще го стопанисва и продава "Шеврон". На който си поиска и за колкото си поиска. А за нас остава онова, което най-обичаме: среден пръст. Плюс, разбира се, всички екологични последици.

  Като ни трябва нещо и го искаме, то е редно да си го набавим и осигурим сами. И тогава ще се замислим три пъти, преди да използваме технологии, които съсипват природата и водите.

 95. 95 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#91] от "Сашо":

  Не, просто другите 166 проявиха малко разум и се вслушаха къде в желанието на народа, къде защитавайки си бъдещите интереси.

  Нищо кой знае колко сложно за разбиране.

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
 96. 96 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1536 Весело

  До коментар [#88] от "jackdaniels":

  Червенио, някакво доказателство за вредата може ли? Или комунистическата вяра не се нуждае от наука?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 97. 97 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1536 Весело

  До коментар [#90] от "kolokot":

  Забавно е когато продажниците наричат другите предатели. Пусто да остане. Да не е остатък от гузна съвест?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 98. 98 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#95] от "monarchist":

  Добре, как така винаги храним депутатите колко са продажни и сега изведнъж - хоп! били се вслушали в народа. Не ти ли изглежда поне малко съмнително това? Ама поне мъничко?
  Виж, че си защитават бъдещите интереси съм съгласен. Също така съм съгласен, че интересите на бившата БКП не се припокриват с интересите на европейска България.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 99. 99 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1536 Весело

  До коментар [#94] от "newraven":

  Направо ме разплака. какви невероятни пазарни познания. Само държавната собственост е истината. Другото е лъжа.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 100. 100 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5850 Неутрално

  Мда. Само 6 депутати защитават българските интереси. Лоша работа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK