ВСС избира нов председател на Административния съд

ВСС избира нов председател на Административния съд

© Асен ТоневВисшият съдебен съвет (ВСС) ще трябва да избере днес нов председател на административния съд в София. Кандидатите са двама - Радостин Радков, който е административен съдия в Стара Загора (сочен за като фаворит за поста по информация на "Дневник"), и Пламен Горелски, който в момента е редови съдия в административния съд в София.


Изборът е важен, защото това е съдът, който гледа на първа инстанция жалбите срещу актове на редица държавни институции, исковете за обезщетения за неоснователни действия и бездействия на администрацията. Той е и последна инстанция по жалбите срещу наказателните постановления на КАТ-София.


Досегашният председател Лозан Панов издържа конкурса за съдия във Върховния административен съд (ВАС) и вероятно ще отиде да работи там.
Радостин Радков е бил председател на районния съд в Сливен. През 2003 г. тогавашният министър на правосъдието Антон Станков му предлага да се кандидатира за председател на Сливенския окръжен съд, който по това време е ръководен от Иван Димов (подал оставка като член на ВСС преди година и половина заради аферата "Красьо", а после уволнен и като съдия). По думите на Радков пред "Дневник" с Димов са имали "пълни несъответствия по отношение на работата". 


Радков продължава разказа си с обяснението, че малко след това Станков отново го вика и му заявява, че политическият съвет на НДСВ държи на кандидатурата на Димов и е по-добре той да се откаже от надпреварата. Радков се оттегля.


През декември 2004 г. по предложение на петима членове на ВСС, Радков е номиниран за втори мандат като председател на районния съд в Сливен. Според него в деня на избора Станков му се обадил и обяснил, че имало проблем с кандидатурата му, защото членове на съвета от квотата на прокурорите "подхвърлят, че има проверка срещу теб във Върховната касационна прокуратура.. за някакви стари неща от 1997 г.". Радков твърди, че не знаел за какво става дума.


През юни 2005 г. отново петима членове на ВСС, сред които Венета Марковска, Андрей Икономов (известен с делата за Парк Странджа и който беше наказан заради имотите на магистрати и техни роднини в Приморско), Александър Воденичаров (дългогодишен декан на Юридическия факултет на Югозападния университет, който като член на ВСС назначи сина си за съдия без конкурс), внасят предложението за втори мандат на Радков.


В деня на избора през 2005 г. става известно, че Цеко Йорданов (близкият до Никола Филчв прокурор от ВКП, който беше уволнени дисциплинарно от прокуратурата, а сега е подсъдим по делото "Откпод") е внесъл в съвета справка по проверката на ВКП срещу Радков. Тя е започнала по анонимен сигнал за това, че по гражданско дело (без да е посочен номерът му), адвокат на подсъдим е поискал сума, която щял да даде на председателя на съда. Освен това от справката ставало ясно, че подобен сигнал има и по наказателно дело от 1997 г.


За да установи верността на сигнала, ВКП проверява имуществото на магистрата. От това ставало ясно, че Радков е пропуснал да декларира голяма сума пари, придобита от продажба на някои от имотите си. През септември 2006 г. проверката е приключила и няма данни за извършено престъпление.


За другият кандидат за поста – Пламен Горелски, има значително по-малко информация. Той е завършил академията на МВР, бил е пет години прокурор в районната и окръжната прокуратура в Стара Загора. После е за малко юрисконсулт на "Комбината за цветни метали" (КЦМ), адвокат в София и директор на правната дирекция в Министерството на околната среда и водите. В съдебната власт се връща като административен съдия през 2007 г. след конкурс.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jetchev
  jetchev
  Рейтинг: 409 Неутрално

  дано само да не е пак гоцев агент

 2. 2 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Поредния селянин учил в Симеоново "право"...

 3. 3 Профил на boromy
  boromy
  Рейтинг: 581 Весело

  "... завършил Академията на МВР..."
  По-добър "атестат" не му е нужен ! ...

  ТУК СЪМ ! И ЩЕ БЪДА !... Милиционерщината няма да успее да ми запуши устата! Защото казвам ИСТИНАТА !!!
 4. 4 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Шуробаджанащина, комунизъм, простащина!

 5. 5 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Крайно време е да се приключи с това приравняване на дипломите от академията /???/ на МВР с тези от цивилните училища. Правото не е просто набор знания, то е и философия, отношение към нещата от живота, и т.н. ...
  И тази "академия" ... доста комплексарско, не мислите ли ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 6. 6 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 409 Разстроено

  Като чуя за софийския административен съд , веднага го свързвам с проблема „Лукойл”, когато правчанинът В.Златев високомерно отказа да монтира в установения срок контролно-измервателна апартура КИА в Нефтохима, заявявайки,че първо разходомерите са много скъпи, второ – че са необходими 2 години за техния монтаж. Оказа се, че като ги напекоха, дебитомерите бяха монтирани за 6 месеца. Но тъкмо когато ген.Танов стопира дейността на Комбината, САдмС се хвана буквално за палците и се обърна с гръб към Златев, показвайки роболепие пред него и предавайки интересите на страната за сметка на този милионер, представител на компания от „братската съветска страна”. Оттогава се отвратих от този съд, защото истинското лице на съдиите се показва при такива сложни и отговорни ситуации. Вторият случай на роболепие беше малко по-рано, когато юридически съветник на Първанов се яви като защитник (адвокат) на Мишо Бирата в делото му срещу държавата. Тогава една наперена съдийка положи всички усилия да ни „убеди”, че това е законно. Остава сега да назначат милиционерски кадър, възпитаник на бившето милиционерско висше училище „Георги Димитров” ,сега пък Милиционерска АКАДЕМИЯ, за шеф на САдмС. Впрочем, съдйки по гореописаните дела на този съд, един милиционер за шеф би бил нормалният завършек на тази сага. И накрая: Трактора, прославеният доцент Ал.Петров , да стане професор в Милиционерската Академия и защо не сетне я зам.министър на МП или шеф на Правния институт на БАН...

 7. 7 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Пето: Така, поне според мен, многоаспектната долнопробност на Съдията-Докладчик Пламен Горелски следва да бъде приета и призната като „възможно най-малко виновната” именно поради неговата служебна нискойерархичност и конкурентността в това отношение от много по-високопоставените от него съдии (към които сега, чрез настоящите редове, имащи характера или функцията на официална „чЧстна жалба”, се обръщам, за да търся правосъдие, каквото, несъмнено, няма да намеря);
  http://iankov.blogspot.com/2008/12/7.html

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 8. 8 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Тези пък не се наизбираха!

  Влиза жена в магазина и се обръща към продавача:
  - Искам 10 яйца, ама може ли да си ги избера?
  Продавачът:
  - Ето ти 10 яйца. Избирай си ги!

  Та и нашите магистрати, колкото и да се избират по 'убави няма да станат!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 9. 9 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#2] от "elevation04":
  До коментар [#3] от "boromy":

  Ами прокурор е станал човекът! Какво искате да е завършил - консерваторията ли?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 10. 10 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1097 Разстроено

  "другият кандидат за поста – Пламен Горелски има значително по-малко информация. Той е завършил Академията на МВР"

  Пак на висш пост в съдебната система ще се назначава бездарник, завършил Магнаурската школа в Симеоново- за милиционери!!! Аман от милиционершина!!! Но това са кадровите възможности на ГЕРБ!!! Министър председател , първи Вицепремиер, председатели на висши провраздавателни институции...- все милиционери , завършили в Симеоново!!!! Какво чакате от такова управление - само едно : МИЛИЦОНЕРЩИНА!!!!

 11. 11 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#10] от "Вели":

  Всеки си има своята правда. Познавам хора, които са били приети да следват на най-различни места, но са предпочели Симеоново, защото родителите им не са били в състояние да ги издържат по времето на следването.

  Като гледам, с как коментирате образованието в Симеоново почвам да си мисля, че всички форумци сте завършили Кембридж и Оксфорд и започвам да се комплексирам.

  Нека не забравяме, че преди революцията в България имаше един университет - СУ, два техникума МЕИ и ИСИ и всичко останало бяха ПУЦове.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 12. 12 Профил на vgmk
  vgmk
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Този боклук Родостин Радков - на високо се цели. Цял Сливен го знае какъв мошенник и некадърник е! Нищо чудно той да бъде новият избранник - ВСС е спец по избор на корумпирани боклуци и некадърници! От високо като паднеш повече боли, да знаеш Радков!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK