Росен Плевнелиев пред парламента: Ще бъда прагматичният президент*

Дневник провери през програмата за създаване на "облаци от думи" кои са най-често употребяваните от Плевнелиев изрази. Най-често в първата си официална реч новият президент е казвал "България", следват думите "трябва" и "ще"

© Дневник

Дневник провери през програмата за създаване на "облаци от думи" кои са най-често употребяваните от Плевнелиев изрази. Най-често в първата си официална реч новият президент е казвал "България", следват думите "трябва" и "ще"Дневник публикува пълния текст на първото официално слово на Росен Плевнелиев като президент на България, произнесено днес след като положи клетва пред Народното събрание


Уважаеми господин Президент,


Уважаема госпожо Председател на Народното събрание,
Уважаеми господин Министър-председател,


Ваше Светейшество,


Уважаеми господин Председател на Конституционния съд,


Ваши превъзходителства,


Уважаеми вицепремиери и министри,


Уважаеми народни представители,


Скъпи сънародници!


От мое име и от името на Вицепрезидента Маргарита Попова - Благодаря за доверието! Осъзнавам голямата лична отговорност и тази на институцията. Ще бъда президент на всички български граждани независимо от религия, етнос и политическа принадлежност. Ще отстоявам надпартийността на институцията.


Няма да забравя поетите ангажименти и не се страхувам да поемам нови. Обещанията, които дадох по време на предизборната кампания, ще бъдат публично огласени на Интернет страницата на президентството. Нещо повече, ще осигурявам постоянна прозрачност и отчетност за свършеното. Защото съм за граждански контрол върху дейността на политиците и за формиране на активно гражданско общество в България. Ще съдействам за отваряне на институциите към хората, защото важните проблеми на България трябва да се решават от Парламента, Правителството и Президента, но с активното участие и пред очите на хората.


Днешната церемония е в духа на българската политическа традиция и приемственост. Затова си позволявам да се обърна към всички демократично избрани досега президенти на Република България:


Уважаеми господа президенти – Желев, Стоянов, Първанов – вие работихте за успешния преход на България към модерна демокрация. Вие се стремяхте да утвърдите авторитета на президентската институция в страната и по света и аз Ви благодаря за това. Сигурен съм, че ще продължите да работите, заедно с всички нас, за една по-добра България. Защото да си президент на Република България не е въпрос единствено на пост, това е кауза.


Получих доверието на хората с ангажимента да бъда прагматичният президент на модерна България. Знам, че за мен ще съдят не по думите, а по делата. Не очаквам всички да ме обичат и да ме харесват. Важното е да съм компетентен и да си свърша добре работата. Ще работя за националния интерес и благоденствието на всеки българин.


Влизам в президентството не за да упражнявам самоцелна власт, а за да търся и намирам решения на важните проблеми за страната. Ще бъда по-различен политик и лидер. Няма да участвам в политически интриги, да разделям, няма да преча. Ще бъда политически арбитър, пристрастен единствено към националния интерес и приоритети.


Съзнавам, че поемам президентството в трудни времена, когато държавата и българският народ са изправени пред предизвикателства, породени от дълбока световна икономическа криза. Тя е комбинация от икономическа, финансова, дългова криза, най-тежката от Втората световна война насам. На изпитание са подложени не само оцеляването на националните икономики, но и на обединена Европа. Това е не просто поредната циклична икономическа криза. В тези бурни времена се променя световният ред. Утвърждават се нови глобални и регионални играчи. Драматично се променя начинът, по който работим, пътуваме, комуникираме, живеем. Кризата е не само заплаха, но е и възможност. От действията ни сега зависи как ще изглежда нашата страна след десет години.


Трябва да вземем трудни и отговорни решения и ясно да си дадем сметка, че бъдещето на българския народ зависи от способността на всички, които са натоварени с управлението на страната, да мобилизират целия потенциал на нацията и да го насочат в правилната посока.


Въпреки макроикономическите успехи България остава най-бедната страна в Европейския съюз. Заплатите са ниски, много българи, особено пенсионерите и хората в селските райони на България, живеят в бедност. Трите най-изостанали региона на България са най-изостанали и в Европа. С две думи: България не е в средата, а е на дъното в много европейски класации. Това трябва да се промени!


Нужна ни е енергията на всеки един от вас. Тя не може да бъде пропилявана в безцелно политическо противопоставяне. За мен силна, просперираща, успяваща България е не просто цел. Това е кауза. Кауза да служим, да дадем най-доброто от себе си, да пожертваме лични интереси, да загърбим политически пристрастия. Силни сме, само когато сме обединени. Досега предимно кризите са ни обединявали. Време е да се обединим около национална цел.


Днес България има нужда не просто от мечта, а от програма, която се приема от обществото и политическите сили. Най-страшният дефицит за една нация е дефицитът на бъдеще. Не можем да допуснем това. Правителствата се сменят на всеки 4 години, но България не може да започва всеки път от нулата. Търсенето на обединение е конституционен приоритет на президента, но това, което България 2020 предлага, е не просто консенсус, а съгласие около дългосрочна програма за икономически растеж и развитие на нацията.


Моята кауза е - България да се превърне в средно богата европейска държава с развити региони, конкурентноспособна икономика, в която народът живее достойно, а младите хора остават и виждат перспектива за развитие. Това трябва да бъде стратегическата цел на нацията до 2020 година. Затова, въпреки трудностите, не можем и не бива да мислим и да говорим за оцеляване, а за растеж. Въпреки трудностите, нека да сме наясно – успехът е важен. А успехът на една нация - просперитет, благоденствие и сигурност за всеки български гражданин, е свързан и се постига със значителен и устойчив икономически растеж. Без това държавата няма да има ресурс да реализира успешно нито една стратегия, било тя в областта на здравеопазването, пенсионната система, образованието или сигурността и отбраната. Ето как виждам България през 2020 година.:


 • Сега доходът на българския гражданин е едва 43% от средния за Европейския съюз. През 2020г. е не по-малко от 60%.
   
 • Сега сме на 74-то място по конкурентоспособност в света. През 2020г. сме в топ 50.
   
 • Сега българската икономика е пет пъти по-енергоемка от средната за ЕС. През 2020г. сме стопили тази разлика до два пъти.
   
 • Сега производителността на един български работник е едва 42% от средното за Европейския съюз. През 2020г. производителността достига 60%.
   
 • Сега България изнася зърно. През 2020г. изнася основно готови храни.
   
 • Сега Българските държавни железници са във фалит. През 2020г. високоскоростни влакове превозват хора и стоки от Азия през България към Европа с 200км/ч.
   
 • Сега академичната и научна общност трудно покрива издръжката си и младите учени напускат страната ни. През 2020г. учените са мотивирани и работят заедно с бизнеса по иновационни проекти.
   
 • Сега на "Мадарския конник" все още има едно ръждясало скеле. То е там от 1993 г. През 2020г. България представя своето богато културно-историческо наследство пред света, символ е на качествения туризъм и печели милиарди от него.
   
 • Сега почти няма българин, който да е доволен от системата на здравеопазване. През 2020г. спешната помощ стига за броени минути до всяка точка на България, а благодарение на въведената електронна здравна карта, лекарите взимат бързи и адекватни решения. Корупцията и източването на здравната каса са станали невъзможни.
   
 • Сега два милиона и седемстотин хиляди от българските граждани живеят в енергийно неефективни панелки. През 2020г. поне половината от тях живеят в обновени квартали, сметките за енергийните разходи са паднали двойно, а стойността на жилищата им се е удвоила.
   
Давам си сметка, че целите са високи, но, за да постигнем такава България, трябва да повярваме, че можем повече. Да имаме дългосрочен план, който да мобилизира целия потенциал на нацията - интелектуален, духовен и физически. Затова ще превърна президентството в център на обществен дебат по важните за всеки българин теми. Непрестанно ще търся баланс и съгласие между институциите, както и между институциите и гражданите при решаване на важни обществени въпроси.


Един президент не се оценява по неговата популярност, а преди всичко по това, което обществото постига в неговия мандат. Винаги има изкушението президентът просто да се превърне в критик с надеждата, че това ще му донесе рейтинг. Моята стратегия е друга. Президентството ще наблюдава стриктно институциите да не подменят приоритетите на нацията в името на краткосрочни цели. Обществените съвети кьм президента няма да функционират като кабинет в сянка, а като форум за дискусия, център за дебати по приоритети и политики за устойчиво развитие на нацията. Активен, прозрачен диалог и генериране на решения – това е целта на Съветите, които ще заработят към Президентството. В тях ще поканим представители на различни политически партии, депутати, министри, експерти, представители на регионите, работодатели, профсъюзи, бизнес и неправителствени организации, но задължително и гражданите. Гражданското общество ще бъде задължително в центъра на вниманието ми. Ще съдействам за създаване на работещи механизми за оползотворяване на гражданските инициативи и енергия. За да бъдем максимално прозрачни и близо до хората, заседанията на съветите към президента, с изключение на тези, свързани с националната сигурност, ще се предават пряко в интернет.


Ето част от приоритетите, по които ще работя като Президент:


 • Справедливост за гражданите и ефективна система на правораздаване
   
 • Културното и духовното развитие на нацията ни
   
 • Работещи институции
   
 • Създаване на най-добрата бизнес среда в Югоизточна Европа
   
 • Инфраструктура на европейско ниво
   
 • Нов подход в енергетиката - енергийна ефективност, енергийна независимост, енергийна либерализация
   
 • България на регионите
   
 • Образование, наука, иновации
   
 • Двигатели на икономическия растеж
   
 • Добра репутация на България в Европа и света
   
По тези приоритети и много други ще търся национален диалог, съгласие и резултати.


Няма "пряк път към богатството". Богатството се изработва. Пенсиите и доходите също. Политиците не създават пари, създава ги икономиката. За да я подпомогнем, ние сме длъжни да създадем предпоставки за заетост, за привличане на качествени инвестиции, за премахване на излишната административна тежест за бизнеса и за създаване на добре работещи институции.


Това, че имаме нисък държавен дълг, не означава, че имаме силна икономика. Това, че имаме ниски данъци, не означава, че сме атрактивни за инвеститорите. Това, че сме стабилни в кризата, не ни прави по-богати. Налагането на строга бюджетна дисциплина е трудна задача и аз благодаря на Правителството за отговорната позиция. С последователната си политика на икономии то удържа бюджетния дефицит през последните три трудни години и запази равнище на инфлация под средното за Европейския съюз. Благодарение на усилията на няколко правителства, България стана символ на фискална дисциплина и ред и е единствената държава в Европейския съюз, която е с повишен рейтинг по време на кризата. Това е постижение на няколко правителства последователно.


Имаме стабилност – сега трябва да работим за растеж и заетост. В основата са инвестиции, износ, потребление. Трябва да се борим за всеки лев инвестиции. Трябва да осигурим потребление от изработени доходи, а не на помощи и субсидии. Малките и средните предприятия формират две трети от работните места в България. Трябва да им осигурим достъп до финансиране, еврофондове за конкурентоспособност, качествени кадри чрез системата на образование на регионално и национална ниво и борба със сивата икономика.


Иновациите и образованието са движеща сила на растежа и предпоставка за откриване на добре платени работни места. Имаме постижения в науката и иновациите – време е да започнем да печелим от тях. Важно е бизнесът, академичната общност и държавата да се обединят около целенасочена програма за иновации в приоритетните области на икономиката.


Трябва да окуражим реформите в българското образование. Образованието е мост към бъдещето. Посоката е за изграждане на специалисти, адекватни на нуждите на икономиката, с помощта на които България ще посрещне предизвикателствата на бъдещето. Хората са тези, които добавят стойност в икономиката, в обществото – заради тях идват инвестициите, те създават иновациите, те са най-големият капитал.


За да развиваме устойчиво икономиката, трябва да се насочим и към сектори с висока добавена стойност, като се позовем на даденостите и опита, които имаме. Важно е да постигнем добро съчетание между традиционните за България индустрии, тези с висока добавена стойност и индустрии на бъдещето. В широк обществен дебат в президентството ще търсим и формираме визия как България може да създаде реални конкурентни предимства и да се превърне във водеща сила в някои от индустриите на бъдещето. Такива могат да бъдат свързани с човешкото здраве, зелените технологии, информационни и комуникационни технологии, производство на храни, нови материали, нови източници на енергия, електромобилност, умни енергийни мрежи и др. Да създадем конкурентни предимства, за да може след време да се превърнем във водеща сила в някои от индустриите на бъдещето.


В българската енергийна политика е нужен прагматичен подход, основан на енергийна ефективност, независимост и либерализация. Това са приоритетите, които са водещи при взимане на решенията, а не конкретните проекти. Моята цел е енергийно ефективна, зелена България. България, която не зависи от волята на един или друг доставчик, а независимостта се поражда от конкуренцията и правото на избор.


Освен че пилеем енергия, пилеем и вода. Водата е петролът на бъдещето. Трябва да доведем реформата във водния сектор до край, за да гарантираме качествена услуга и опазването на водата като един от най-важните стратегически ресурси на държавата.


Нека да сме наясно – няма богата държава, няма просперираща икономика, ако няма работещи институции. Проблемът с административната реформа и електронното правителство е на дневен ред и трябва да бъде решен. Електронно правителство не означава да вържем администрацията в мрежа, а означава държавата да предоставя качествени услуги на гражданите и фирмите по електронен път. Четири и половина милиона българи активно използват Интернет. Те го заслужават!


Даваме ли си сметка как се прави бизнес в България: гишета, тромави процедури, субективизъм. Това е голяма тежест, както за нашите предприятия, така и за чуждестранните инвеститори. Решението отново е - работеща администрация и електронно правителство. Убеден съм, че ще го имаме!


Балансираното регионално развитие, създаването на икономическа перспектива и ново качество на живот в регионите, изграждането на специфични регионални източници на конкурентноспособност – всичко това ще бъде водещо в моите приоритети.


Уважаеми дами и господа,


Просперитетът и благоденствието на народа ни са в нашите ръце. Те са наша отговорност. Отговорност за бъдещето на нашите деца. Няма външен фактор, който да дойде и да ни освободи от това бреме, никой няма да дойде отвън и да ни свърши работата. Сами ще изковем бъдещето си. Развити са тези общества, в които гражданите имат доверие един към друг и са придобили умението да работят заедно. Богати са тези държави, в които институциите гарантират равнопоставеност и спазване на правилата. Успешни са тези нации, които имат кауза и дългосрочна визия, защото липсата на стратегическо мислене и дългосрочен план водят до работа на парче, до ниска ефективност, оскъдни резултати и слаба конкурентноспособност на икономиката. Затъваме в празни приказки, политическо брокерство, организационен хаос, сложни административни процедури и оставаме неефективни, следователно бедни! Ако намирате смисъл в тези констатации, то нека се обединим около Национална програма за развитие България 2020, около национални приоритети, политики, проекти и да ги следваме независимо от това кой е на власт.


Репутацията на България е много важна. Тя е предпоставка за национално самочувствие и доверие в международен аспект. Но репутацията на една държава, на една партия, на една икономика, не може да бъде купена. Тя се изгражда с последователни усилия на много поколения и лидери.


България трябва да надгражда своя успех, да показва на света своето можене. Като Президент ще показвам постиженията на България и българите.Гордея се, че България е единствената държава в Европейския съюз, която успя да намали за последните десет години своя държавен дълг от 100% на 16% от брутния вътрешен продукт. Изстрадахме го, беше тежко, продължава да е тежко, но това е национално отговорна позиция към следващото поколение. И аз благодаря на всички партии, на всички правителства, на всички лидери в последните 10 години за постигнатия успех. Имаме нужда от повече причини и поводи за гордост и самочувствие.


Българската външна политика не може да има други цели освен благоденствието и успеха на нацията. Това означава нашата дипломация да защитава българския интерес по света, в региона.


Като Президент заявявам категорично, че ще работя за европейското развитие на България и ще задам курс към по-ефективна и ускорена интеграция на страната в Европейския съюз. Повече Европа означава по-силна и богата България. Но България успява само тогава, когато Европейския съюз е силен и обединен. Затова ние ще работим за успеха на демократична и свободна Европа, в която правилата се спазват, в която няма големи и малки народи, в която солидарността е не само принцип, но и ежедневна практика.


България има отговорност да допринася за демокрацията, стабилността, мира и просперитета в нашия регион и в света. Исторически шанс за нас е, че в последните две десетилетия Балканите се промениха коренно. Днес нашите съседи имат своята европейска перспектива. Ние протягаме ръка към всеки, който иска да живеем в нашия общ европейски дом. Дом, в който границите обединяват, а не разделят. Дом на всички, които споделят европейските ценности и стандарти и които работят за регионалното сътрудничество и искрените добросъседски отношения. Заедно с нашите партньори в Европейския съюз ще застанем срещу всеки, който разделя хората, пренаписва миналото и търси противопоставяне.


През последната година региони, традиционно свързани с българските интереси, а именно Близкият изток и Северна Африка, преживяха исторически събития съизмерими по мащаб с краха на комунизма в Източна Европа. Подкрепяме техния стремеж към демокрация, достойнство и добър живот. Наред със споделяне на опита ни в прехода от тоталитаризъм към демокрация нашата цел е да създаваме предпоставки и условия за завръщане на българския бизнес на тези пазари и по тези важни за нас региони. Създаването на повече реални възможности за българския бизнес в чужбина означава повече работни места у дома, повече инвестиции и повече ресурс за социална политика.


Свидетели сме на динамични процеси, които променят съществено света, в който живеем. Необходима е прецизна оценка. И, разбира се, бързо адаптиране на външната ни политика. Трябва да насочим усилията си към световните региони с бърз икономически напредък и с разширяващи се пазари. С помощта на дипломацията ще поставим "Произведено в България" на международната сцена. 


За да постигнем целите на външната политика на България й трябва да бъде представлявана от професионалисти и от достойни българи, които са мотивирани и имат качества.


Външната политика на България трябва да дава гаранции за сигурността на страната. Ключов фактор за това е и ще продължава да бъде пълноценното участие на България в НАТО. Сигурността на всеки български гражданин зависи от активните ни усилия, солидарно с другите съюзници, да изграждаме отбранителните способности на пакта. Ние трябва да имаме активна роля в изпълнение на съюзническите си ангажименти.


Заедно с това българските институции трябва да положат съществени усилия за доизграждане и усъвършенстване на собствените ни национални способности за защита на сигурността на страната. Нужен е цялостен, интегриран, системен подход. Това означава да осигурим съгласувано управление и ефективно взаимодействие в областта на сигурността, както и много точно дефиниране на функциите и отговорностите на отделните институции. Трябва да се въведат ясни принципи, процедури и правила:


 • при определяне на приоритетите и задачите на институциите;
   
 • при кадровата политика;
   
 • при формиране на бюджет за дейността им;
   
 • при отчитане на резултатите.
   
Българските служби за отбрана и сигурност не обслужват партии и политици, а служат единствено на българските граждани и националния интерес. Необходимо е да се усъвършенстват механизмите за институционален контрол, като дейността на службите трябва да бъде подчинена на принципа, че правата и свободите на гражданите са висша ценност за всяко демократично общество. Българските граждани трябва да знаят какво получават срещу всеки лев похарчен за сигурност, както и от какво се лишават при всеки лев спестен от бюджета на службите.


Очевидно е, че е необходима реформа в сектор "Сигурност" и нова нормативна база, която да регулира отношенията в тази област. Искам ясно да заявя, че провеждането на реформи в системата за сигурност е необходимост, но не може да бъде самоцел. Всяка една промяна трябва да е свързана с нарастване на способностите за взаимодействие между службите. Проблемите в сферата на сигурността със сигурност няма да се решават конюнктурно и "на парче". Аз благодаря предварително, защото знам, че през 2012 г. ние ще седнем и ще изковем новите устройствени закони на службите за сигурност.


При управление на системата за национална сигурност трябва да се намери и поддържа междуинституционален баланс на основата на споделена отговорност. Съгласно Конституцията на Република България именно Президентът трябва да има водеща роля при поддържането на такъв баланс.


Консултативният съвет по национална сигурност към президента трябва да се превърне в реален, действащ форум за намиране на ефективни, консенсусни решения по важни за националната сигурност проблеми, дори ако е необходимо провеждане на консултации за законодателни промени.


Като оценявам отговорността си като върховен главнокомандващ искам да обърна специално внимание на отбраната на страната. България трябва да изгражда въоръжените си сили в съответствие с концепцията за интелигентна отбрана, което означава повече гъвкавост и повишаване на способностите за взаимодействие както в рамките на НАТО, така и с въоръжените сили на всеки един от съюзниците. Това също така означава пренасочване на инвестициите към високо технологични решения и изграждане на мобилни и модерни въоръжени сили, ориентирани към посрещане на съвременните предизвикателства за сигурността на страната.


Ние не можем да разглеждаме сигурността си извън общите усилия на страните - членки на НАТО и Европейския съюз. Трябва обаче да си дадем сметка, че колективната сигурност означава и това, че всеки един от съюзниците трябва да допринася за изграждане на общите отбранителни способности.


Въпреки икономическите трудности ние трябва да продължим да инвестираме в отбрана и сигурност. Необходимо е решенията за такива инвестиции да бъдат вземани само при наличие на ясна визия и в съответствие със стратегията ни за развитието на системата за отбрана и сигурност и в частност на въоръжените сили. Те трябва да бъдат съобразени с икономическите възможности на страната в средносрочен и дългосрочен план и в резултат на тях да се получи бърз, значим и измерим ефект за сигурността на Република България.


Скъпи сънародници,


Аз не искам българският народ и държава да бъдат асоциирани с корупция и организирана престъпност. Недопустимо е народът на Ботев и Левски да бъде сочен като пример за корумпирана нация в Европа. Категорично няма да се примиря с това и ще мобилизирам целия обществен ресурс при решаването на този проблем. Тук пътят е ясен:


 • Създаване на обществена нетърпимост към корупцията, чрез укрепване на гражданското общество;
   
 • Върховенство на закона;
   
 • Прозрачност и ясни механизми за обществен контрол;
   
 • Ефективно взаимодействие между институциите;
   
 • Професионализъм и морал в дейността на държавните служители.
   
Не бива да се заблуждаваме, че с лекота ще решим този проблем, но друг път няма и ние трябва да го извървим. Няма неприемлива цена за демокрацията.


Върховенството на закона е ценност, от която пряко зависят устоите на демокрацията и успехът ни във всяка област на обществения живот. Европейското развитие на България налага реформите в областите "правосъдие" и "вътрешен ред" да са сред ключовите национални приоритети. Реформите в съдебната власт трябва да продължат, като стриктно бъде следвана приетата от правителството през май 2010 година Стратегия за продължаване на съдебната реформа, като документ, който гарантира приемственост, устойчивост и обхватна перспектива в общото пространство на свобода, сигурност и правосъдие. Време е да спрем да решаваме проблемите единствено със законодателни и структурни промени. Дължим на българските граждани предвидимо и справедливо правосъдие. Стабилността на съдебната власт е гаранция за стабилността на държавната власт. Затова и изпълнителната власт, и ръководните съдебни структури са отговорни за състоянието на кадровия ресурс, професионалните умения и развитие на българските магистрати.


Сега е моментът да изработим и приложим процедури, които да отхвърлят възможността за безпринципни назначения в съдебната система, за установяване на зависимости, за дефицит на професионален или личен морал. Българските граждани имат право да претендират за мотивирани, с безупречна репутация и високо чувство за отговорност магистрати.


Ще използвам целия обществен натиск, който може да упражнява президентската институция за въвеждане на нов стил на работа в институциите на съдебната власт и правоохранителните органи, за повишаване на правната култура на гражданите и за утвърждаване на нетърпимост към корупцията и закононарушенията.


Уважаеми дами и господа народни представители,


В българската политика има много линии на разделение. Виждаме ги тук, в Парламента, но най – вече се виждат от всички български граждани. Политическото противопоставяне е двигател на демокрацията. То дава на българите възможността да избират най-доброто и да го подкрепят.


Обръщам се към всички политици: запазете критичността към грешките на другите, както и към своите собствени, търсете алтернативи, бъдете себе си в политиката, но триумфът над политическия противник не трябва да минава през загърбването на националните приоритети. Може да има спор за пътя, но не и каква е посоката - а посоката е доброто бъдеще на децата ни.


Когато погледна назад във времето, България се промени много в последните 20 години, и то за добро. Стартирахме от тоталния крах и икономически фалит на тоталитарния режим. С много търпение, упоритост, с грешки, но и с много труд постигнахме немалко. Сега трябва да надградим. Да построим модерна България – с авторитет и достойнство, с национално самочувствие. България като регионална сила и уважаван партньор. България като двигател на прогреса. България с репутация на качествен производител, на уютно място за живеене, на добър съсед и надежден партньор. България, абонирана за успеха през 21 век.


Скъпи сънародници, всички можем, ако искаме, да съградим!


Нека го направим заедно!


* Думите са очевидна реплика към девиза "Социалният президент", който настоящият държавен глава Георги Първанов изполва в изборната кампания за първия си мандат и който стана нарицателен за него.

Ключови думи към статията:

Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jetchev
  jetchev
  Рейтинг: 402 Неутрално

  има моята подкрепа и успех , да живее България

 2. 2 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Весело

  До 2020...до 2020..все до 2020 година ....... иначе речта му беше пожелателна, НО нямаща нищо общо с неговия пост.....Ако беше премиер да, но като резидент не......И да си смени речописците, понеже беше извън всякакъв протокол при такива случаи, ама нейсе....Ще се научи момчето.......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 3 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Гледах на живо речта на президента Плевнелиев. По мое мнение е много смислена, умерена и конкретна, за разлика от нищоказването на първанката. Пожелавам успех на новия президент, ако успее да пребори поне малко прогнилата политическа класа в България и да допринесе за повече законност и реформиране във всички сфери, ще бъде добре за всички нас.

 4. 4 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 627 Весело

  Цялата тази реч е доказателство колко е безмислена цялата президентска институция ...

 5. 5 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Добре са му я написали речта, но има много път от доброто четене на хубави речи, до това реалното изпълнение на това, което е написал.

  Цензуриран от "Икономедиа"
 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3261 Весело

  Кво друго да каже Плевналиев?
  Единствената грешка в речта му е думата Уважаеми !
  Можело е да започне с простичкото господин Президент!!!

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Реч на комсомолски секретар, ще, ще, трябва !!! все едно до сега не е имало нищо !!! И вече разбира от всичко.

 9. 9 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 684 Неутрално
 10. 10 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 515 Неутрално
 11. 11 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 796 Любопитно

  Браво на Плевнелиев, че започва с интелигентна критика на досегашния президент, но още повече браво за думите му по адрес на сегашния премиер. Интересно дали Бойко ще се усети, че това е първата критика от новия президент по Негов адрес? Тези думи са точно обратното на казаното от Тиквата:
  "Богатството се изработва. Пенсиите и доходите също. Политиците не създават пари, създава ги икономиката... Това, че имаме нисък държавен дълг, не означава, че имаме силна икономика. Това, че имаме ниски данъци, не означава, че сме атрактивни за инвеститорите. Това, че сме стабилни в кризата, не ни прави по-богати..."

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 12. 12 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#3] от "Drun_drun":

  Абе то и мен да ме турат за резидент, ще съм по-смислен и значителен от триперчето. С две думи, и магаре да бяхме отглеждали 10 г. на Дондуков, щеше да е от по-голяма полза за България от агента.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 13. 13 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#2] от "ARRI":

  тя Мишел Обама прегърна кралицата. стига с тия протоколи

 14. 14 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Много добра реч. Надявам се през 2020 да сме стигнали и надминали посочените показатели. Желая успех.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#13] от "jackdaniels":

  Без протокол НЕ може. Да не сме на женския пазар бе. Първото нещо което учиш в дипломацията са протоколите, в политология също. А след това се учат законите. За това и можеш да се прехвърлиш във факултета по право, без да държиш приемни изпити.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 17. 17 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Пожелах му успешен мандат в смисъл ,че се очаква от него да не ходи да трепе по Азия и Африка разни защитени пръчове с големи рога като предшественика си,да има по-малко бутнати хора от президентската охрана и повече да се дистанцира от Големия шлем на Гоце.И да не е нагъл като него.
  Иначе Роско си е рожба на комсомолската школа като предишния.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 18. 18 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Убеден съм, че Плевнелиев ще бъде най-успешният президент от всички досега. Просто човекът е различен, и дори на тази малко странна като позиции и правомощия длъжност ще успее да даде смисъл и полза !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 19. 19 Профил на eximon
  eximon
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Не съм поддръжник на Плевнелиев. Пожелавам му успех. Не обичам словоблудствата и словата за светлото бъдеще, а делата ДНЕС! Записвам си тази реч и всеки ден ще я напомням, ВСЕКИ ДЕН.

 20. 20 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#16] от "ARRI":

  аз не казвам да се махат протоколите, ама протоколите правят политиците да изглеждат като кукли и ги отдалечават от хората. няма лошо някой от време на време да ги нарушава

 21. 21 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 797 Весело

  Благодари на всички правителства през последните 10 години.

  Следователно не благодари на Костака и СДС. Ами сега?

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 22. 22 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 797 Неутрално

  [quote#5:"1951"]Добре са му я написали речта, но има много път от доброто четене на хубави речи, до това реалното изпълнение на това, което е написал. [/quote]

  Разбира се! Плевнелиев веднага стана черен в очите на Сектата. Забрави да благодари и не се поклони пред гуруто Гаргамел. Дори изключи правителството на Костов от тези допринесли за стабилизирането на България.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#21] от "Български патриот":

  Благодари на всички правителства през последните 10 години.
  Следователно не благодари на Костака и СДС. Ами сега?"

  И правилно!
  Трябва да благодари на Комсомола,Мама Партия и втория им ешелон ,чиито представители го лансираха!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3213 Любопитно

  Интересно, че "Уважаемите народни предстваители" ги е подредил след "Техни превъзходителства" и "вицепремиерите и министерите".
  На предпоследно място преди мат'ряла.

  А по Конституция не бяха ли баш дупетатите въплъщението и изразителят на суверена и неговата воля?
  Тогава трябва да са горе в списъка. Поне преди министерите.
  Нищо, че са такива, каквито са ...

 26. 26 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 904 Весело

  Господин Плевнелиев е петият президент,а не четвъртият,както го обявяваха по телевизията от вчера.1.Петър Младенов,2.Желю Желев,3.Петър Стоянов,4.Георги Първанов,5.Росен Плевнелиев.
  Интересно е,че буквата "П" фигурира в имената на 4 от 5-тимата.Дали и следващият ще има буквата "П" в името си или ще бъде с по-предна буква от азбуката? Ако не "Ж",то още по-предна,напр. "Б"?

 27. 27 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ако беше започнал речта си със скъпи сънародници и после да изброява президенти и светейшества може би щях да започна да го уважавам.
  Все пак в демокрацията нали уж най-голямата власт е в народа...

 28. 28 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Успех на Плевнелиев и Попова, вярвам в тях!

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 29. 29 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Дори и в политиката интригантствано и предателствата си имат някаква граница. Костака този път беше разобличен. Не му мина номера както с издигането на Беронов за да подкрепи след това дружката си Първанов с "отвращение". Костовите негативи, подлостта му, макиавелщината, рефлектират върху цялата Синя коалиция. Това се видя и в днешната реч.

  Успех на новия Президент!

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 30. 30 Профил на hammer
  hammer
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Добро начало,добри акценти.Дано да не са само думи.И нещо много важно-критика,макар и приятелска,на правителствената политика.
  Бих искал да е добър президент.

  И левите,и десните фанатици са вредни.Но са безвредни в сравнение с гербаджиите.
 31. 31 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Дълга и тромава реч, в която г-н Плевнелиев се опитва да представи нещо като програма (най-ми хареса частта с високоскоростните влакове, които пренасят от Азия за Европа стоки и услуги - поне така каза по радиото!). Естествено, заявява и желание за еманципация спрямо Бойко Борисов и ГЕРБ. Но, това е само желание, истината ще е друга.
  В общи линии клишета в стил ЦК на ДКМС четат обещанията си към ЦК на БКП.

  PHILIP
 32. 32 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Няма неприемлива цена за демокрацията"

  явно ще я пускат за приватизация...?

 33. 33 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1068 Любопитно

  [quote#22:"Български патриот"]Забрави да благодари и не се поклони пред гуруто Гаргамел. Дори изключи правителството на Костов от тези допринесли за стабилизирането на България[/quote]

  Ами, не е новост, че ГЕРБ, Доган и БСП изпадат в нервна криза, когато видят Костов.

  Въпросът е, защо г-н Плевнелиев държеше да декларира, този страх на ГЕРБ, в програмната си "реч"?

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 34. 34 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#25] от "xm...":

  Ако трябва да сме точни, той трябваше да се обърне първо не към гоце, а към цачева. Ние по конституция сме парламентарна република, а не президентска. А като шеф на парламента, цецка е на първо място по протокол . Цялата му реч е каламбур. Ама нека да приемем, че НЕ Е реч, а обръщение след полагане на клетва, и тогава го оневиняваме.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 35. 35 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Успех на новия ни президент! Жалко за грозните думи, изписани по негов адрес.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 797 Неутрално

  [quote#33:"joshuatee"]Ами, не е новост, че ГЕРБ, Доган и БСП изпадат в нервна криза, когато видят Костов.

  Въпросът е, защо г-н Плевнелиев държеше да декларира, този страх на ГЕРБ, в програмната си "реч"? [/quote]

  Страх? Пълно игнориране. Все едно въобще не съществуват.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 38. 38 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 796 Весело

  [quote#28:"Мерилин"]Успех на Плевнелиев и Попова, вярвам в тях! [/quote]
  Г-н Плевнелиев ни призовава в речта си не да вярваме на политиците, а на себе си. Не го казвам като критика към Вас, а като възможност да се видим в друга светлина - като хора, на които държавата ще разчита, а не като хора, които разчитат на държавата.

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 39. 39 Профил на pegaziigazibarov
  pegaziigazibarov
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Сега остава Плевнелиев да се прави на враг с Бойко както се правеше Гоце за пред камерите.

 40. 40 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Нека да го оставиме 100 дни и после да даваме констатации за новият ни Президент.Все пак му пожелавам успех .

 41. 41 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3213 Неутрално

  [quote#34:"ARRI"]Ако трябва да сме точни, той трябваше да се обърне първо не към гоце, а към цачева. [/quote]

  Естествено!
  Нали клетвата се полага пред суверена, т.е. мат'ряла, в лицето на неговите преставители!
  Нали и затова се полага в НС, а не в кабинета на Гоце.

  Правилният ред би трябвало да е: Цачева, народни представители, президент, гости, (начело с Максим), чак тогава премиер, вицепремиери (тези пък защо са отделени специално?), и накрая към "уважаемите сънародници" като всеобщо обръщение към аудиторията на медиите.

 42. 42 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Росен Плевнелиев пред парламента:
  Ще бъда Б. Б.-ата мента!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 43. 43 Профил на DoPe
  DoPe
  Рейтинг: 528 Неутрално

  В разпадаща се държава, населена от хора без морални ценности и вяра в бъдещето, подобни високопарни речи звучат най-малкото нелепо.

 44. 44 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  това е по-скоро програма на правителство, а не на президент, който няма реална власт.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 45. 45 Профил на kamski
  kamski
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Това че дори съпругата му не уважи тази институция наречена "президенство" показва отношението на сем.Плевнелиеви към нея!Тя отдавна не е инструмент за правене на политика,а бездънна яма за източване на бюджети и ще направи много богати още няколко Бойкови човека...
  А и Дянков "наш" човек няма да се стиска, ще отпуска бюджет на президенството 40-50 милиона лева на година

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 48. 48 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Визията на Президента г-н Плевнелиев за предстоящето ми харесва! За да стане реалност трябва да се работи в тази насока!
  Работата трябва да се свърши от всички които имаме едно единствено общо нещо, че сме български граждани живеещи в Европейския Съюз!
  Другия вариант е да викаме "неволята"- всички знаем приказката.

 49. 49 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  Вече имаме истински президент.
  Най-сетне думата президент ще престане да предизвиква гняв в българина.
  Най-сетне българския президент ще го канят не само в Азия.
  Най-сетне президент, който няма да защитава чужди на България интереси.

  Успех.
  Успех и догодина до пълен разгром на бсп-крадливи.

  До коментар [#47] от "pl_dichev":

  Редовият комуноид може да плюе и без голямо заплащане.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51 Профил на 4i4ok
  4i4ok
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Плевня,напред и успех!
  Започни с ДС-посланниците и веднага след това се захващай
  с президентските квоти в разните "висши"съдилища и други такива!

 52. 52 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#49] от "Росен":

  И по какво личи че е истински. На мен малко менте ми блъска, ама може и да се окажеш прав, някъде в бъдещето, засега полека с възхитата. За сега единственото смислено, което е казал, е тази реч и че някога бил ирландска овчарска. Едно на едно, нещо стойностно и една глупост, тъй че още е раничко...

 53. 53 Профил на dimither ganev
  dimither ganev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Адмирации! Най-после един прагматичен и интелигентен управник с ясна визия за просперитет. За разлика от партиите и партизаните.
  Но... едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш. Да му пожелаем успех!

 54. 54 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  добра реч, само дето е подходяща за премиер, не за президент...все пак (за добро или за зло) не сме президентска република.
  аз мисля че ролята на президента в България не е да прагматичен, а принципен - застъпник на истината и справедливоста и противник на лъжата, корупцията и популизма. България отчаяно се нуждае от президент, който е морален авторитет и коректив. с други думи да е пълна протовоположност на предшественика си Гоце. може да вземе пример от чешкия президент.
  например, един добър президент ще настоява за незабавно отттегляне на всички митрополити служили на ДС въпреки, че това не влиза в правомощията му. не искам "прагматично" да мълчи, мънка и преговаря зад кулисите.

  Истината ни прави свободни.
 55. 55 Профил на TheJ0kerr
  TheJ0kerr
  Рейтинг: 515 Весело

  Много хубави думи, но любопитно какво може да направи президента, за да осъществи всички тези неща до 2020 - та. Трябва да се работи здраво, на глобално ниво, да се реформира администрацията, да се спре корупцията, да се управлява ефективно държавата, да не се харизва околната среда на някакви банки, корпорации, фирми свързани с властта, да се привлекат чуждестранни инвеститори със съдебни реформи и облекчения, да се инвестира в образование, здравеопазване, култура, спорт. Ама пак нищо конкретно не казва президента - то хубаво че трябва да стане, ама как??? Пак прах в очите, реторики от парламентарни трибуни и прочее. Тва сме го гледали, дайте да видим какво може да се НАПРАВИ...

  Способността да се прави зло се оказа най-благодатният талант на комунистическата епоха, тъй като това ЗЛО се оказваше ДОБРО за политиката на партията Г. Марков
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Rossi Marinova
  Rossi Marinova
  Рейтинг: 684 Разстроено

  Признавам, след целите за 2020, прочетох по диагонал... Просто не можах да се съсредоточа, защото пред очите ми изникна:

  5 за 4 ...............................

  "The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it." TP
 58. 58 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#55] от "TheJ0kerr":

  Къде точно прочете за някакви банки и някаква околна среда?

  Да не би днеска да се заклеват няколко президенти!!!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 59. 59 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "Като Президент заявявам категорично, че ще работя за европейското развитие на България и ще задам курс към по-ефективна и ускорена интеграция на страната в Европейския съюз. Повече Европа означава по-силна и богата България. Но България успява само тогава, когато Европейския съюз е силен и обединен".
  ----------------------
  Само дето не каза, че "ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ Е СКЪП, КАТО ЗЕНИЦИТЕ НА ОЧИТЕ НИ".
  В България се връщах от 1992 г. почти всяка година. До влизането ни в ЕС, 2001 г. и 1 Януари 2007 г. атмосферата беше от съвсем друга до по-друга, ПО-ПРИЯТНА.
  Отново ДС се ИЗПРАВИ на краката си. Живота отново стана брутален, властите безстрашни, отношенията стаборни и бюрокрацията безконтролна.
  Икономиката на ЕС е много прогресивна, НО ЖИВОТА НЕ Е САМО ХЛЯБ.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 60. 60 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 564 Неутрално

  говори за 2020
  демек сиречник две петилетки и набелиазва приоритетите на Партиата
  сега остава да се изпьлниат предсрочно
  а средно богати ниама защото дават за храна и спестиаваниата си на богатите банки и триабва да работиат циал живот да си мислиат че са средно богати и не знаиат какви времена ще настанат като остареиат

 61. 61 Профил на pegaziigazibarov
  pegaziigazibarov
  Рейтинг: 440 Неутрално

  ГЕРБ са децата, внуците и обслужващия персонал на БКП елита. Ето и фактите:

  Росен Плевнелиев - бившия първи секретар на комсомола в Благоевград. Бойко Борисов - бил е охрана на Тодор Живков,секретар на УК на ДКМС на училището в Банкя, преподавател в Академията на МВР,баща му е бил полковник от МВР. Николай Младенов - последният комсомолски секретар на учкома на 114-та английска гимназия,син на дипломат по байтошово време. Цветан Цветанов - син на шофьора на Григор Шопов - шефа на ДС преди 89-та. Трайчо Трайков - внук на шефа на комунистическия земеделски съюз. Лиляна Павлова - внучка на Георги Павлов партизанин от бригадата "Чавдар",член на ЦК на БКП, министър на химията и металургията. Диана Ковачева - дядо и е бил личния шофьор на Васил Коларов и Цола Драгойчева. Сергей Игнатов - син на секретар на ГК на ДКМС на град Видин. Зам. финансов министър Владислав Горанов - негов кум е личния масажист на Тодор Живков. Дилян Добрев - баща му е бил последния партиен секретар на Кремиковци.

 62. 62 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#60:"dearblue"]защото дават за храна и спестиаваниата си на богатите банки [/quote]

  И от какъв зор дават спестяванията си на богатите банки?!  Много тъпотии може да прочете човек тука, но винаги има на какво да се наслади!!!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 63. 63 Профил на TheJ0kerr
  TheJ0kerr
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#58] от "tribiri":

  Ами явно толкова си ми чел поста. Казвам какви според мен се реалните предизвикателства и пробелми в България, които трябва да се решат. След като не разбираш поста за банките и "някаквата околна среда" ще ти поясня. Цеко Минев е проблем за мен, както и "Юлен". Централна корпоративна банка и медийната й империя за мен са проблем. "Витоша ски" за мен е проблем. Разпределението между мутренскки босове на Черноморието и зимните курорти за мен е проблем. Целенасоченото унищожаване на околната среда, в следствието на действията не гореспменатите за мен е проблем. И като добавиш факта че това става малко или много пред очите на управляващите (чиито президент случайно е новоизбрания) вече трябва да разбираш къде е проблема. Или забрави как Роската се "оака" на пресконференцията като го почна Беновска??Помниш ли? И тогава пак някакави локуми разтягаше - досущ като сега...ама сега няма кой да го пита за тея неща. Е тва е проблема за мен...

  Способността да се прави зло се оказа най-благодатният талант на комунистическата епоха, тъй като това ЗЛО се оказваше ДОБРО за политиката на партията Г. Марков
 64. 64 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Всички видяхте, че това беше партиен вот. Който и да бяхме извадили, щеше да бие."
  http://www.dnevnik.bg/izbori2011/2011/10/30/1191465_borisov_koito_i_da_biahme_izvadili_shteshe_da_bie/

  "Росен Плевнелиев пред парламента: Ще бъда прагматичният президент"
  „Блажени са вярващите…“ Поне на думи.

  А дано...Ама надали...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 65. 65 Профил на filip
  filip
  Рейтинг: 233 Неутрално

  дано да е прагматичен и да не приказва само ....отсега нататък няма д аму е лесно -предстоят трудни времена за България -дано да ни помага.

 66. 66 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  [quote#27:"ikapitan"]Все пак в демокрацията нали уж най-голямата власт е в народа...[/quote]
  На "уж" да, но на практика не.......
  Парица, царица при демократичният капитализъм..... даже народият поет се е сетил....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 67. 67 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 517 Неутрално

  От толкова много участници във форума
  /платени и не/ ЕДИН единствен се фокусира
  върху факта, че за да се случат нещата са
  нужни работата, волята и усилията на
  ВСИКИ ЕДИН ОТ НАС !
  Другото вече сме го живели. Помните ли:
  "Филип се мъчи да прескочи баира,
  а народът се кефи и му гледа сеира".
  Не само политиците ни провалят.
  И ние се справяме вече 20 години
  изключително успешно.
  Надеждата ми е в поколенията,
  които "не са родени в робство" /справка Мойсей-
  и все пак още не са минали 40 години!/
  Успех на новия президент !
  Мнооого ще му е трудно.
  Страхувам се, че успелите млади хора като него
  още не са достигнали онази "критична маса",
  след която "нещата се обръщат".

 68. 68 Профил на plamenhristov5
  plamenhristov5
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Доста амбициозна реч при липса на инструментариум и надхвърляща времето на неговия мандат. Изречени желани да бъдат чути неща, но все пак да му пожелаем успех.

  plamenhristov5
 69. 69 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#63] от "TheJ0kerr":

  Нищо от това, което си изредил, НЕ е сред ИСТИНСКИТЕ ПРОБЛЕМИ на Родината!!!

  Взри се в тъмнината, обградила малката осветена сцена на медийната актуалност и на политическата коректност!...

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 70. 70 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 515 Неутрално
 71. 71 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Честно казано съм приятно изненадан от смислената и конкретна реч. Казани са много важни неща, казно е много и между редовете. Дано наистина да успее да активизира тази заспала институция и заедно с това да започне да тормози всички други да работят. Въпреки негативното ми отношение към Плевнелиев, от днес го възприемам като български президент и му пожелавам успех!

  Who Is John Galt?
 72. 72 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#15] от "donchoquihote": Присъединявам се. Не съм фен на ГЕРБ, но Плевнелиев ми е симпатичен. Едва ли ще направи кой знае какво, но във всички случаи ще е много повече от агента. Най-малкото ще го канят на Запад без задръжки. Мисля, че съумее да защитава интересите на България много повече от Гоцето. А и му дължим поне малко време да видим какво ще прави. Плюенето в аванс си е тъпо занимание

 73. 73 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  А лично аз предвиждам лека конфронтация с Борисов. Казано по друг начин, позициите на Дянков и Трайков в правителството стават по-силни с Плевнелиев като президент.

 74. 74 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#67] от "ND":
  Дерзайте имате подкрепата и на един 60 годишен

 75. 75 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#66] от "boby1945":
  По-добре парица отколкото гьостерица

 76. 76 Профил на Дядо Йоцо ви гледа..!!!
  Дядо Йоцо ви гледа..!!!
  Рейтинг: 485 Любопитно

  Това за Македонците ли е ???

  Заедно с нашите партньори в Европейския съюз, ще застанем срещу всеки, който разделя хората, пренаписва миналото и търси противопоставяне. "

  Май ще има вой и квичане откъм Беласица ....

 77. 77 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#58] от "tribiri":
  Проблемът ни е фундаментален. Българинът не може да си избере кой да е богат. Ченгетата - лошо, мекеретата - лошо, чужденците - мани мани, идват и ни ограбват...
  Питал съм много пъти: Кажете поне един свестен богат човек... няма, всички са маскари, но и всички биха искали да са на тяхно място, ако може така ... келепирец без да си учил, без да знаеш, без да можеш...

 78. 78 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#61] от "pegaziigazibarov":
  Така е! Единствено реститутите са здрава работа Били са репресирани и не са били близки с БКП по никакъв начин. Съгласен ли си с това?
  Аз предлагам специална програма за обучение и издигане в политиката на децата на реститутите

 79. 79 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#77] от "Дамян":

  И за конкретния случай, да ти осигурят монопол върху износа на работна ръка за Германия, ей тъй, подарък от другарката Масларова, само за 4 години - е тогава накрая имаш "чист и свят милионер". Не на нас тези, моля Ви. Не ядем "доматито с колцито" - както казват по юга.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 81. 81 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#79] от "msp":
  ти какво предлагаш?

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#81] от "Дамян":

  Нищо, само пояснявам, че не всичко е толкова розово и не всички мислят само негативно, или по точно, не винаги негативизмът е неоправдан.

 84. 84 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#83] от "msp": Aз пък мисля точно обратното. У нас има толкова много негативизъм, оправдан или не, че не е лошо да се поглежда и малко позитивно. Но мотивирано мотивиран позитивизъм... малеейй как се изказ@х

 85. 85 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  А защо ми се струва, че ще бъде просто восъчната кукличка на Борисов, който пък е марионетка на мутро-олигархията, управлаваща България.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 86. 86 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#44] от "soave":

  Ами в случая Президент и Правителство е едно и също.
  Плевнелиев е президентът на ГЕРБ, не и на БЪЛГАРИТЕ.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 87. 87 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#85] от "Mr.Kilmister":

  Честито! Печелиш джакпота! Майтап бе!

  Circulus vitiosus/омагьосан кръг/ му викат латинците/лат. ез./, на твоето съждение.

  Което за съжаление е и вярно....

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 88. 88 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1818 Любопитно
 89. 89 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Всички които живяхме през "развития социализъм" не може да не си спомняме колко "красиви" бяха речите и тезисите на "първия", който сладникаво ни обещаваше че още малко и аха, ще нагазим в рая на комунизма. Нещо ми напомни за това от речта на Плевенелиев с тази бъдешност до 2020. При това хоризонта е извън неговия мандат, а за правомощията му по конституция да не говорим. Предпочитам да си поставя кратки и ясни цели, които да имат завършеност и резултат тази година, после следващата и така до края на мандата му. Иначе като си поставяш мечтани цели, зависещи повече от изпълнителната власт, а тя пък изобщо не счита да ги следва, в един момент можеш да станеш смешен и жалък. Маргарита Попова например ни обеща приоритет в съдебната реформа, което пък беше неин министерски ресор и който затъна и е доникаде. Тогава какво ще направи от позицията само на "акълодаващата" вицепрезидентка ?!? Боя се че отново само ще гледаме как котараците тлъстеят и ще си мечтаем за следващия месия ? А то живота взел че свършил и мечти даже не ни останаха.

 90. 90 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Лишени от смисъл брътвежи на един отчаяно опитващ се да изглежда независим и да се представи за еманципиран от благодетеля си васал.
  Отностно стратегическите цели на България - членство в ЕС - Шенген, €зона, ПРО комплекс - нищо. Мълчи като недоучил първолак на дъската.
  Срамота, но какво да се прави, такъв го избрахте.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 91. 91 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#29:"Български патриот"]Костовите негативи, подлостта му, макиавелщината, рефлектират върху цялата Синя коалиция. Това се видя и в днешната реч.[/quote]
  Не те знам ти какво си видял.
  Първо Синя коалиция нямаше заради игрите на Боце зад гърба на Костича и факта че Мартин клекна и нарушавайки споразумението се съеши с отрепки като Софиянски и Дилов. С това СДС разруши синята коалиция, а не Костича, колкото и да не ти отърва тоя факт. Ние имахме принципно споразумение което спазихме, а останалите не спазиха, отметнаха се и излъгаха най-нагло всички.
  Каква подлост?
  Какво означава макиавелщина?
  Изобщо знаеш ли какво искаш да излезне от устата или просто плещиш така ангро - колкото да не си капо че нещо и ти май не знаеш от коя партия си вече.
  А инак предричам ти - само 1-2 години и ти ще видеш ведно с всичките останали сега дето викат осанна.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 92. 92 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Приликата между новия началник и малкото прасе е, че не се знае каква свиня ще излезе от тях ...

 93. 93 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 402 Неутрално

  добре звучи речта, да видим какво ще последва на практика.

 94. 94 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 737 Неутрално

  странна граматика ползва в речта си - говори за неща през 2020 а ползва сегашно време?...

  или им се е строрило на пишещите речта, че ако каже примерно:

  "Сега сме на 74-то място по конкурентоспособност в света. През 2020г. ЩЕ сме в топ 50."

  ще звучи твърде много като заявка от типа 800 дни

 95. 95 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 515 Неутрално

  " Важното е да съм компетентен и да си свърша добре работата."

  Прочетох най-подробно, задълбочено и отговорно цялата реч, дума по дума и ред по ред. Даже я прочетох, разбира се малко по-трудно и отзад напред, завъртях я отдолу, разгледах и отгоре, но тъй като нещо ми убягваше, изгледах внимателно и клипа, няколко пъти! Колкото и да се взирах, не видях някой прокрадвайки се зад банката, услужливо да му подава "компетентност", даже използвана и загъната в омазнена и употребявана хартийка! Тая, на най-високия стол, как допуска такива пропуски в такъв светъл и исторически ден?

 96. 96 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  Нетипично за Плевнелиев (но типично за посредствен политик) с много думи каза много малко. И залитна в стила Сакскобурготски. Дано да успее да си изгради авторитет в ГЕРБ, защото тримата президенти досега заемаха поста с респектиращ авторитет в партиите си. Времето ще покаже дали е възможен обратният вариант.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 97. 97 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 965 Разстроено

  По смисъл и дух речта му много ми напомни Тезисите, които приемаше навремето БКП. Нещо като петилетката - за две години или програмите от 60-те години за изравняване със САЩ и света.
  Много хубави приказки, но това не е работеща програма, а засега само пожелания.
  И достатъчно сбъркани - например доходите ни не са над 40% от средните за Европа, а два пъти по-ниски. Тъпотията с държавния дълг ме потресе - та Чаушеску в съседна Румъния го сви на 0 процента. Е, и какво от това. няма нито дума за съдебната система, в националната сигурност думичка не става за съдебната система и престъпността, която е истински бич.
  След "социалния президент" Първанов, в чиито мандати трайно се закрепихме на дъното по бедност, сега си имаме "икономическия президент" Плевнелиев с помпозни фрази.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK