Каузата на президента Плевнелиев - да превърне България в средно богата държава

Каузата на президента Плевнелиев - да превърне България в средно богата държава

© Анелия Николова, foton.bgМоята кауза е България да се превърне в средно богата европейска държава, с развити региони, конкурентоспособна икономика, в която народът живее достойно, а младите хора остават и виждат перспектива за развитие. Това трябва да бъде стратегическата цел на нацията до 2020 г." Това обяви президентът Росен Плевнелиев в първата си реч като държавен глава веднага след като положи клетва пред Народното събрание.


Плевнелиев отбеляза, че поема президентската институция във време на световна криза - "не просто поредната циклична криза, в тези бурни времена се променя световният ред, драматично се променя начинът, по който работим, пътуваме, живеем." Той отново лансира тезата си, че кризата дава възможности. Въпреки макроикономическите успехи България остава най-бедната държава, заплатите са ниски, трите най-изостанали региони на България са най-изоставени и в Европа, каза Плевнелиев. Посочи, че България е в дъното на много европейски класации и това трябва да се промени. Нужна е и подкрепата на всички вас, обърна се той към депутатите и ги призова "да загърбим политическите пристрастия, силни сме само когато сме обединени".


Той се обърна към предшествениците си Жельо Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов и им благодари, че "работихте за успешния преход на България към демокрация". Сигурен съм, че ще продължите да работите заедно с всички нас за успеха на България - това не е въпрос единствено на пост, това е кауза, добави Плевнелиев.

"За мен ще съдят не по думите, а по делата. Не очаквам всички да ме обичат и харесват, но държа да бъда компетентен и да си свърша добре работата", каза той. Добави, че влиза в президенството не за да упражнява самоцелна власт. "Няма да участвам в политически интриги, няма да разделям, няма да преча. Ще бъда политически арбитър, пристрастен единствено към националния интерес и националните приоритети", обеща още новият държавен глава.


Икономически приоритети


Плевнелиев описа пред депутатите каква вижда България през 2020 г. - сега доходът на българите е 43% от средното в ЕС, през 2020 г. трябва да е не по-малко от 70, да е в "топ 50" по конкурентоспособност, производителността на един работник да се повиши от 42 на поне 60% от средната в ЕС, влакове да транспортират стоки и услуги с 200 км/ч, учените да са мотивирани и да работят с бизнеса по иновационни проекти, България да представя своето богато културно-историческо наследство пред света, да е символ на качествения туризъм, спешната помощ да стига за броени минути до всяка точка на България.


Плевнелиев очерта и част от приоритетите си, по които ще търси национален диалог, съгласие и резултати - справедливост и ефективна правораздавателна система, културно и духовно развитие на нацията, работещи институции, най-добра бизнес среда в Югоизточна Европа, инфраструктура на европейско ниво, нов подход в енергетиката - ефективност, независимост и либерализация, България на регионите, образование и иновации, двигатели на икономически растеж, добра репутация на България.


Новият президент се фокусира и върху икономическия растеж, в чиято основа са инвестициите, износът и потреблението. Важно е да постигнем добро съчетание срещу традиционните индустрии на България и тези на бъдещето, каза Плевнелиев и обеща, че в президентството ще обсъждат как страната ще може да създаде конкурентна индустрия - зелените технологии, производство на храни, умни мобилни мрежи, да създадем конкурентни предимства, за да може след време да се превърнем във водеща сила в някои индустрии на бъдещето.


Нов подход в енергетиката


Целта на Плевнелиев е енергийноефективна, зелена България, която не зависи от волята на един или друг доставчик. Отбеляза и необходимостта да завърши реформата във водния сектор, защото "водата е петролът на бъдещето". "Няма богата държава, няма просперираща икономика, ако няма работещи институции", каза Плевнелиев и добави, че проблемът с електронното правителство е на дневен ред. Това не означава да вържем министерства в мрежата, а те да дават услуги по електронен път.


"Просперитетът и благоденствието на народа са в нашите ръце. Няма външен фактор, който да дойде и да ни освободи от това бреме. Няма някой да дойде отвън и да ни реши проблемите, сами ще изковем бъдещето", каза новият държавен глава. Добави, че богати са тези държави, в които институциите гарантират равнопоставеност, успешни са тези нации, които имат кауза и дългосрочна визия.


"Липсата на стратегическо мислене и дългосрочен план водят до работа на парче, до ниска ефективност, оскъдни резултати и слаба конкурентоспособност на икономиката. Затъваме в празни приказки, политическо брокерство, организационен хаос, сложни административни процедури и оставаме неефективни, следователно бедни", смята Плевнелиев.


Реформа в сектора "Сигурност"


Новият президент декларира, че ще работи за европейското развитие на България и ще зададе курс към по-ефективна и ускорена интеграция на страната в ЕС. "България има отговорност да допринася за демокрацията, стабилността, мира и просперитета в нашия регион", отбеляза той. И посочи, че външната ни политика трябва да се насочи към световните региони с бърз икономически напредък и с разширяващи се пазари. "С помощта на дипломацията ще поставим "Произведено в България" на световната сцена", сподели той амбициите си.


Външната политика трябва да дава гаранции за сигурността и ключов фактор за това е пълноценното участие в НАТО, каза Плевнелиев. Отбеляза, че е нужно доизграждане и усъвършенстване на националните ни способности за защита на сигурността. "Българските служби за отбрана и сигурност не обслужват партии и политици, а служат единствено на българските граждани и националния интерес", смята новият президент. Той се обяви за реформа в сектора "Сигурност" и нова нормативна уредба, която да регулира отношенията в тази област. Благодари предварително на депутатите, че през тази година заедно ще изковат новите устройствени закони на службите за сигурност.


Плевнелиев обеща да превърне Консултативния съвет за национална сигурност в реален, действащ форум за намиране на ефективни решения.


Като върховен главнокомандващ въоръжените сили Плевнелиев се обяви за сили в съответствие на концепцията за интегрирана отбрана - гъвкавост и повишаване на способностите за взаимодействие както в НАТО, така и с въоръжените сили на всеки един съюзник. Това според Плевнелиев означава пренасочване на инвестициите към високотехнологични решения и изграждане на мобилни и модерни въоръжени сили.


За борбата с корупцията


"Недопустимо е народът на Ботев и Левски да бъде сочен за пример за корумпирана нация в Европа. Ще мобилизирам целия обществен ресурс при решаване на този проблем - създаване на обществена нетърпимост, върховенство на закона, прозрачност и ясни механизми за обществен контрол, професионализъм и морал в дейността на държавните служители", заяви Плевнелиев. Друг път няма и трябва да го извървим. Няма неприемлива цена за демокрация", добави той, а дясната част на залата, където стоят депутати от ГЕРБ, избухна в бурни ръкопляскания.


Време е да спрем да решаваме проблемите само със законодателни и структурни промени, каза Плевнелиев и поиска реформите в съдебната система да продължат, като стриктно се следва приетата от правителството през май 2010 г. стратегия. Гражданите имат правото да претендират за мотивирани с високо чувство на отговорност магистрати, добави той.


Има много линии на разделяне в политиката, виждаме ги и в парламента .Политическото противопоставяне е двигател на демокрацията, то дава възможност на българите да избират най-доброто, обърна се президентът към депутатите. "Запазете критичността към грешките на другите, бъдете себе си в политиката, търсете алтернативи, но триумфът над политическия противник не трябва да минава през загърбването на националните интереси, призова ги той, а думите му отново бяха посрещнати с аплодисменти.


Според президента България се е променила за добро през последните 20 години - с много търпение, упоритост, с грешки и много труд е постигнато не малко. Сега трябва да надградим. "България като двигател на прогреса, с репутацията на качествен производител, на уютно място за живеене, на добър съсед и партньор, България абонирана за успеха през 21 век", заяви той. Обърна се към всички българи: "Всички можем, ако искаме да съградим, нека го направим заедно."

Коментари (109)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  Как?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 420 Весело

  Роска...
  Не ми пука в какво ще превърнеш държавата България.
  Ти направи Българите средно богати, пък паметник ще ти издигнем...

 3. 3 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 515 Неутрално
 4. 4 Профил на БГ Владо
  БГ Владо
  Рейтинг: 571 Любопитно

  добре

  нямаме нищо против да станеме средно богати

  но нега да чуем нещо по-конкретно какви мерки ще предприеме

  оти да се косиме, като ке ни мине
 5. 5 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1232 Весело

  До коментар [#1] от "dodge_ram":

  няма как

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 6. 6 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 627 Весело

  през 2020 год .........че то наближава

 7. 7 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Защо нищо не каза за външната политика, като президент има представителни функции и възможност да лобира в различни страни за България.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  [quote#5:"spas27"]няма как [/quote]

  Именно. Затова смятам, че говори общи и празни приказки.

  На разните конкурси за Мис Вселена и пр. питат победителката: Към какво се стремите?

  Обикновено тя е някаква куха блондинка и отговаря: Към световен мир, щастие и сигурност за всички човешки същества.

  Чудесно звучи, но ... как ще го постигне блондинката?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#1:"dodge_ram"]Как? [/quote]

  Като се инвестира в сектори с висока добавена стойност като интернет инфраструктура и въобще технологии и зелена икономика. Плюс енергийна ефективност. Вместо да се наливат милиарди в земеделие и зърнопроизводство като след това зърното се изнася половината за арабите. Малъс пример ти давам!

 10. 10 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Точно така "средно богата" е добре. При положение че днес сме "доста бедна" ...

 11. 11 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 861 Весело

  Средно ... всички българи ще ядат зеле с месо, но около 10% ще маат само пържоли, а другите 90 - зеле!

 12. 12 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Моята кауза е България да се превърне в средно богата европейска държава, с развити региони, конкурентноспособна икономика, в която народът живее достойно, а младите хора остават и виждат перспектива за развитие. Това трябва да бъде стратегическата цел на нацията до 2020 г.

  Плевнелиев ти си Президент а не министър-председател,а както знаеш от президента нищо не зависи.Така ми напомяш за едни бивш министъ-председател който обещеваше за 800 дни да сме просперираща държава.

 13. 13 Профил на chara
  chara
  Рейтинг: 630 Весело

  "...да превърне България в средно богата държава"

  Ако това е част от вълшебна приказка, разбирам.
  Много добър художествен похват удържащ вниманието.
  "Превръщането" е магическо действие и няма рационална основа.

  Ама в реч на Президента ...
  И предвид правомощията му ...

 14. 14 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Гладна кокошка просо сънува.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  [quote#9:"merkel"]Като се инвестира в сектори с висока добавена стойност като интернет инфраструктура и въобще технологии и зелена икономика.[/quote]

  Ама Плевлениев инвеститор ли е? Аз мислех, че е президент...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на СашкоСашев
  СашкоСашев
  Рейтинг: 463 Неутрално

  вервайте ми - именно - до 800 дни

 17. 17 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 861 Весело

  [quote#9:"merkel"]Като се инвестира в сектори с висока добавена стойност [/quote]
  А строежа на зали и стадиони? това защо си го пропуснал!

 18. 18 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ако се промени конституцията и от парламентарна република станем президентска, може и да успееш. А до тогава нищо не можеш да промениш. Факт.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 19. 19 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Много хубави думи. Ама на думи се наслушах искам действия!
  И да дефинира ясно "средно богат"

 20. 20 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 627 Весело

  Ох, аман от глупости....някой да ми обясни как ще я караме тази дълга нива с тези слаби крави...

 21. 21 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "Недопустимо е народът на Ботев и Левски да бъзде сочен за пример за корумпирана нация в Европа"
  Ами вие сте най-добрия пример за корупция господа политици.
  Първо изчистете корупцията между вас си че народа да ви има за пример.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 22. 22 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2519 Неутрално

  доходът на българите е 43% от средното в ЕС, . . производителността на един работник е 42%

  Всичко си е на мястото 43% заплата за 42% труд.

  подпис
 23. 23 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 683 Гневно

  .......Плевнелиев ДА ПРЕВЪРНЕ БЪЛГАРИЯ.....

  ТОЗИ ДА НЕ Е МАГЬОСНИК ...
  АМАН ОТ ДУМИ, ДУМИ ДУМИ...
  никога не съм уважавал хора ,които си изкарват хляба с говорене...

 24. 24 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#9] от "merkel":

  То зърното за арабите си е добре. Въпроса е да не сме само на него.

 25. 25 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 571 Разстроено

  Кауза пердута.... Поредното дрънкало на държавна издръжка.

 26. 26 Профил на Ахмет Халим
  Ахмет Халим
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Хайрлия да е

  "Понякога си седя и си мисля, а по някога само си седя" Мечо Пух Още мъдрости - тук http://adf.ly/HsD8I
 27. 27 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Блаженни са вярващите, защото тяхно е царството небесно! С лопата, кирка и мистрия - няма маке прокопсия...

 28. 28 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2847 Любопитно

  "...с развити региони, конкурентоспособна икономика..." - всички се НАПЪВАМЕ, ама "обществения ресурс" само го отнася. Дебати и ЩЕ-та много, резултати никакви... Как РПл ще "реализира" нещо, дори под "средно богата" БГ, като нито правомощия има, нито власт някой ще МУ даде?!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 29. 29 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 683 Неутрално
 30. 30 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#1] от "dodge_ram":

  Не съм му фен, но в речта му открих нещо, което трябва да чуят всички политици в България.
  Това, което е необходимо за благоденствието на гражданите на България, е икономически растеж. Предпочитам "растеж" да е мантрата на българските правителства, вместо безумното "строим магистрали, зали, метра, дъги и тангенти".

  В тази връзка е уместно да се префразира едно изречение от речта му.

  НЯМА НЕПРИЕМЛИВА ЦЕНА НА ИКОНОМИЧЕСКИЯ РАСТЕЖ.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 31. 31 Профил на baihui42
  baihui42
  Рейтинг: 233 Весело

  Командировайте Роската и Цвъки при Хари Потър в Хогуъртс, за да станат и те магьосници

 32. 32 Профил на Вовка Вурдалак
  Вовка Вурдалак
  Рейтинг: 791 Разстроено

  До коментар [#18] от "ARRI":

  Именно! Много ми е интересно как именно ТОЙ ще я превърне... В средно богата от ужасно мизерна...

  Praise the Lord and Pass the Ammunition! Ще не вмерла Україна!
 33. 33 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Росен Плевнелиев отново започна да ни залива със заучените си фрази и комсомолски клишета. Толкова е изкуствен, просто нямам думи ...

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 34. 34 Профил на Raina Radkova
  Raina Radkova
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  КАК ??????? - "Моята кауза е България да се превърне в средно богата европейска държава, с развити региони, конкурентоспособна икономика, в която народът живее достойно, а младите хора остават и виждат перспектива за развитие. Това трябва да бъде стратегическата цел на нацията до 2020 г."
  Това не е в правомощията на президента, освен ако не станем президентска република. МОЛЯ СПРЕТЕ ДЕМАГОГИЯТА!!!!!

 35. 35 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 861 Весело

  Ще перигразирам един стар виц, надявам се че няма да ме глобите!
  Президента на България бил на риболов и хванал златната рибка. Моля те пусни ме и ще изпълня каквото поискаш! Добре, искам жена ми да прилича на топмодел. Хм, я дай да я видя на снимка, ох това е невъзможно, намисли си нещо друго! Добре, искам България да стане средно богата страна! Е, не я дай пак да видя снимката!

 36. 36 Профил на dwd23378666
  dwd23378666
  Рейтинг: 415 Неутрално

  ГЕРБ уби свободната инициатива и защитава единствено лични и корпоративни интереси ....

 37. 37 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  [quote#7:"soave"]Защо нищо не каза за външната политика, като президент има представителни функции и възможност да лобира в различни страни за България. [/quote]
  Нещо, което бе невъзможно да очакваме от Гоце! Е! С изключение на "големия шлем", ако това можем да го наречем лобиране!
  Дано Плевнелиев има повече възможности, а и ищях да лобира за България пред икономически силни и великодАшни личности!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 38. 38 Профил на Raging
  Raging
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Ахаха, ама то ставането на средно богата държава не е и в правомощията на министър-председателя. Коментиращите май не разбират какво означава кауза.

  От президентът евентуално зависи да следи всичко да се прави точно и да не се крадат инвестиции. Дори и само това да върши - някаква роля на пъдар - ще е страхотно. Лошото е, че не ми се вярва ама ще видим де.

 39. 39 Профил на с.н.с- з.м.с greg1
  с.н.с- з.м.с greg1
  Рейтинг: 1134 Любопитно

  Не виждам пръстена на Бойко до кръста и конституцията?

  "НИКОГА НЕ БЯХ СВОБОДЕН ДА БЪДА СЕБЕ СИ-ТОВА НАРИЧАМ НЕПРОСТИМО"-Metallica - Unforgiven
 40. 40 Профил на Вовка Вурдалак
  Вовка Вурдалак
  Рейтинг: 791 Весело

  До коментар [#39] от "greg1":

  Той гъ дебне изодзадзе

  Praise the Lord and Pass the Ammunition! Ще не вмерла Україна!
 41. 41 Профил на chelsea87
  chelsea87
  Рейтинг: 564 Неутрално

  И твоя критерии за богата европейска държава,ако е като Бойковия....Ужас!

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на nutch
  nutch
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Този дето си го избрахте за президент е най-голямата кукла на конци в новата ни история. Само поровете в стенограмите от събранията на МС, където демонстрира ужасяващо сервилно поведение. ББ не спря да му се кара и да го третира като свое кученце. Е такъв каквото и да каже, кой го е еня... Какъв независим държавен глава може да бъде такъв наведен човек...

 44. 44 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 740 Разстроено

  И тоя ще ни е президент след два дни. За половин година ,откакто го номинираха за президент досега ,тоя сую не е научил какви са правомощията на президента..Баси. Не че ще е нещо повече от марионетка на Бабуина в президентството ,ама все пак .

 45. 45 Профил на kamm
  kamm
  Рейтинг: 515 Неутрално

  средно богата държава? и как ще стане, като нямаш никакви правомощия, бе ...

 46. 46 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#34] от "Raina Radkova":


  [quote#34:"Raina Radkova"]"Моята кауза е България да се превърне в средно богата европейска държава... МОЛЯ СПРЕТЕ ДЕМАГОГИЯТА!!!!! [/quote]
  И защо да е демагогия???...Защото няма изпълнителна власт ли?...Или няма политически лостове?...
  Има и подкрепата на издигналата го партия която е на власт и достатъчно лостове в ръцете му...стига наистина да го желае и да го приеме като кауза...
  Нима Първанов не изпълни каузата за която ДС го беше назначила...не останахме ли най бедната страна в Европа?...Не сме ли напълно зависими от руската енергийна мафия?...Не робуваме ли на червените олигарси?...
  И АЗ КАЗВАМ...СПРЕТЕ ДЕМАГОГИЯТА...

  الرجل الكبير
 47. 47 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1247 Любопитно

  чета коментарите и си мисля - абе защо всички все чакаме и чакаме и чакаме аджеба поредният ха да ни оправи но все не се получава! Защо така се получава тука? Според мен разковничето е ето в тази фраза -
  "Просперитетът и благоденствието на народа са в нашите ръце. "

  Защо не каже нещо от рода на - Просперитетът на народе е в неговите ръце - ние трябва да създадем средата в която предприемачеството и свободата да построят една нова България - НО правилата трябва да са еднакви за всички.

  Е това ми се иска да чуя от Роската но той го кара като политик. Дано да е поне малко повече като мениджър отколкото професионален политик ала Гоце.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 48. 48 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 853 Неутрално

  България средно богата държава е възможно само и единствено при следните условия и политики:

  1 Бързи и умни реформи в здравеопазване и образование. Максимум 10 държавни университета и максимум 50 държавни болници колкото има близката и по територия и населения Австиря примерно!

  2 Енергийна ефективност, независимост и либерализация и целта е "енергийноефективна, зелена България", която не зависи от волята на един или друг доставчик.

  3 Инвестиции в секторите с висока добавена стойност и пренасочване на държавните дотации към тях! А именно интернет инфраструктура технологии и всичко свързано с ай ти сектора и бизнеса! Вместо да се наливат пари на данъкоплатеца за тютюнопроизводство и зърнопроизводство които са с най-ниска добавена стойност да не говорим че половината зърно се изнася и за арабите да се инвестират в заводи за високи технологии и техника!

 49. 49 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#48] от "merkel":

  Има много по-лесен начин!!!

  Просто като останалите държави обеднеят!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 50. 50 Профил на с.н.с- з.м.с greg1
  с.н.с- з.м.с greg1
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#9] от "merkel":

  "Като се инвестира в сектори с висока добавена стойност като интернет инфраструктура и въобще технологии и зелена икономика. Плюс енергийна ефективност"

  Любими клишета повтаряни като мантра..Абе там където ви провеждат инструктажа
  обясняват ли ви поне значението на клишетата , които използвате , или ви карат да ги зазубряте? "Зелена икономика" ,"енергийна ефективност", "интернет инфраструктура"? Объркал си държавата драги спам роботе!Тези "модерни" думички може да ги приказват някъде по скандинавията, където хората се топлят от геотермални извори и има повече вятърни турбини от дупките в София..На "огладнелия" българин с 200 евро заплата тези думи му звучат като роман на Артър Кларк за бъдещи цивилизации...

  "НИКОГА НЕ БЯХ СВОБОДЕН ДА БЪДА СЕБЕ СИ-ТОВА НАРИЧАМ НЕПРОСТИМО"-Metallica - Unforgiven
 51. 51 Профил на ovi
  ovi
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Това определено е добре.
  Но на какъв принцип?
  Те ли да станат бедни като нас или ние да станем богати като тях?

 52. 52 Профил на hristogd
  hristogd
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Много злоба има във форума.Не задавайте въпроси, на които Плевнелиев няма как да отговори и то при полагане на клетва.Просто пожелайте здраве и успех!

 53. 53 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 852 Весело

  До коментар [#22] от "Иван К":

  Хахаха! Браво Голем "+" !

  Ама знаеш ли, тея дето са ти напляскали минусите, мислят че взимат 10% и работят 130% средното за Европа Което е абсолютна измама в празните им тикви. Много хора не виждат по-далече от носа си, еле пък да идат и да видят на място в Европата как се работи, колко се плаща, и какво можеш да си купиш със заплатата.

  На мечтаните "стотачки" е изобразен един от най-великите българи и лично мой любимец. Преди около стотина години е написал неща, които за съжаление са актуални и до днес.

  Докато не го опровргаем, все надолу ще дълбаем

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 54. 54 Профил на typalypa
  typalypa
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#7] от "soave":

  защото не го е подготвил Борисов

 55. 55 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Като в разказ на Чудомир - "Всички оратори говорят добре. Молодци!" Толкова неща е вкарал в речта си, че 20% да изпълни и вече сме "средни". Но не е вкарал едно от най-важните неща, ако не и най-важното, нещо, за което трябва да се работи и което действително може да бъде президентска, а не министерска задача. Нещо, без което ще гледаме 2020, още повече 2025, и още, и още 2030, ..., през крив макарон. Без решаване на циганския проблем няма 2020, 2030, още по-малко 2050, просто защото няма да има България! Там да се насочат сериозни усилия, защото за всичко друго, което е артикулирано, си има Министерски съвет.

 56. 56 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Каузата на президента Плевнелиев - да превърне България в средно богата държава- това е заглавието

  "Моята кауза е България да се превърне в средно богата европейска държава,........"-Това обяви президентът Росен Плевнелиев в първата си реч като държавен глава..

  Някой да вижда разлика между тези две изречения?
  Може би журналистката не иска да види ,но е очеизбождащо.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 57. 57 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1348 Разстроено

  Няма как да стане това- хем младите да си седят в България, хем Държавата да се превърне в средно богата! За да се вдигне статистически БЪРЗО нивото на живот е необходимо БВП да расте, а населението да намалява ( така се случи в Германия последните години!). БВП на САЩ от няколко десетилетия расте средно с по 3%, докато БВП на Европа само по около 2%, но населението на САЩ нараства много по- бързо от европейското и заради това покупвателната способност не се е практически променила.
  Та колкото и да не е за вярване правителствата в БГ, за да си оправят статистиката са измислили разни здравни осигуровки, липса на наказателна отговорност за лекарите, минимално перо от бюджета за здравоопазване и т.н., с което целат да понамалят излишното възрасно и болнаво население на България! Това мисля че се наричаше геноцид или нещо подобно!

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 58. 58 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 507 Весело

  ЕТ "България - Бойко Борисов".
  За да си постигне целите си трябва да разтури първо горната фирма на премиера - узурпатор на властта в последните избори.
  Но как да го направи, като и той е избран за президент с фалшификации, машинации, измами, купуване на гласове и т.н.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 59. 59 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#52] от "hristogd":

  Естествено е, че ще му пожелаем здраве и успех ! Но това не значи, че не трябва да сме критични както към думите му, така и към делата му !
  За съжаление днес аз не чух почти нищо за това какво ще направи президентът в рамките на неговите правомощия ! Защото това за среднобогатата държава е толкова несериозно, колкото и празните бръщолевения на Гоце, че щял да бъде социален президент ! България все още не е президентска република и Плевнелиев няма никакви правомощия в тази област !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 60. 60 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Весело

  Приказки, колкото щеш!
  От смях да си умреш -
  пред написаното му,
  ако се спреш!

  www.berbenkov.hit.bg
 61. 61 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 627 Неутрално

  За да се превърнем в средно богата държава и то по-бързо, ще рече, че ВСИЧКИ ДА СИ ПРОДАДЕМ АПАРТАМЕНТИТЕ, КЪЩИТЕ и ЗЕМЯТА и да се ВИДИМ СРЕДНО богати поне за малко.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 62. 62 Профил на cobourga
  cobourga
  Рейтинг: 458 Неутрално

  АКО всеки Българин си построи по една НЕзаконна вила на брега на морето, то тогава всички ще станем средно богати......... ПЛЕВНЕЛИЕВ Да се закълне и в това, че законите у нас важат за всички !!!! Тогава НЕзаконната му вила в Черноморец, на брега на морето, трябва да бъде съборена !!!!!! Или Росен ще продължава да мънка и да нарушава закона ???????????

 63. 63 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Политически популизъм!
  Фигуративната роля на президента на практика обезсмисля каквито и да било напъни на институцията да променяла това или онова.

  Ако иска обаче да промени нещо, Плевнелиев да започне с разпускане на парламента, намален брой депутати, и свестен финансов министър, и мин-председател, че и вчера станахме за смях на Европа с нашата финансова дисциплина. Меркел умря от смях!

 64. 64 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Успех! Няма много българи, които да не искат постигането на тези цели!

  България е древна и заслужава много повече!
 65. 65 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Дрън, дрън и как ще стане Роско? Ако имаш магическа пръчка може и да успееш макар, че в БГ зад всеки ъгъл дебне Волдемор.
  Иначе трябва да вземеш и да унищожиш мутробароните, начело с твоя патрон ББ, да им вземеш богадството, да накараш младите българи да ходят на училище и да се образоват, да успееш да накараш т.н. бизнесмени да не крадат и ограбват България, ами да създават и т.н. и т.н.
  Много трябва да пиша и изброявам неща дето няма да ги направиш, защото тези дето те направиха президент не искат и нямат интерес това да стане.
  Така, че кютай си, слушкай Боцко, папкай и ще бъдеш поредният след Гоцко президент известен с нищоправенето си.

  ура и да живей!!!
 66. 66 Профил на ot4eto
  ot4eto
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Какво по-дяволите правят представител на БПЦ в едно светско учреждение, като парламента? Какво е това целуване на кръстове в парламента.

  В конституцията пише, че държавата и църквата са разделени, но май не съвсем.

 67. 67 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Моята кауза е България да се превърне в средно богата европейска държава..."
  "Това трябва да бъде стратегическата цел на нацията до 2020 г."

  Какво общо има президентската институция с развитието на България, и то чак до 2020г.? Мисля, че това би трябвало да е работа на НС и осъществявена от изпълнителната власт.

  Хайде когато станем президентска република да се приказват сега нищо незначещи думи...
  Както казват тинейджърите или по филмите: бля, бля, бля...
  Демек, празни приказки...

  П.С Но това е върха!: "България като двигател на прогреса, с репутацията на качествен производител, на уютно място за живеене, на добър съсед и партньор, България абонирана за успеха през 21 век", заяви той.
  Кой ли е писал този бисер!?
  Росене, уволнявай/още преди да си назначил/, докато още не са те направили за смях!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 68. 68 Профил на n3tm0nk
  n3tm0nk
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Пожелавам успех на президента Плевнелиев. Със сигурност ще бъде по-добър от предишния - там летвата е ниска. Дано работи в полза на бъгарското общество и демокрацията.

 69. 69 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Дано е по добър от предишния, но...... освен да се одупва на Тиквата при всеки удобен случай друго няма да се случи. До 2020г. влаковете щели да летят с 200км., доообре, през Искърското дефиле не с 200, с 300 км. ще хвърчат. Предишния беше избран с турските гласове, а този с циганските, къде е разликата????

 70. 70 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  Пич, дай конкретните си предложения, че много общо ми звучиш! Ама то ако можеше, Бат Бойко щеше да го направи досега бе. Що да те чака тебе ти да го правиш?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 71. 71 Профил на Piroman
  Piroman
  Рейтинг: 458 Весело

  Роска ако искаш прави българите средно богати ама ако направиш мен гнусно богат ти купим още няколко мандата

  "Няма алтернатива: или всеобща емиграция, или революция в най-кървав вид, защото тези хора не заслужават милост". Александър Морфов
 72. 72 Профил на petern
  petern
  Рейтинг: 233 Неутрално

  От 1990 се чака да стане средно богата ... Имайки предвид демогравския срив който се засилва и увеличаващата се безработица, това което говори се отнася за секцията с научна фантастика. Желая му успех де ...

 73. 73 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Не споменава магистралите. Бойко ще му тегли ушите.
  Празни приказки. Напомнят ми изказванията на Т. Живков. Няма никакви права и власт за да направи каквото и да е. Така че може да си говори каквото си иска.

 74. 74 Профил на svoboda1
  svoboda1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Просперитетът и благоденствието на народа са в нашите ръце. Няма външен фактор, който да дойде и да ни освободи от това бреме. Няма някой да дойде отвън и да ни реши проблемите, сами ще изковем бъдещето", каза новият държавен глава. Добави, че богати са тези държави, в които институциите гарантират равнопоставеност, успешни са тези нации, които имат кауза и дългосрочна визия.

  "Липсата на стратегическо мислене и дългосрочен план водят до работа на парче, до ниска ефективност, оскъдни резултати и слаба конкурентоспособност на икономиката. Затъваме в празни приказки, политическо брокерство, организационен хаос, сложни административни процедури и оставаме неефективни, следователно бедни"

  Господ да му дава сили на новия Президент !

 75. 75 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#38] от "Мартин Янков":

  Не може. За съжаление и това не му е в правомощията.

 76. 76 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#66] от "ot4eto":

  И аз това питам, отче, ама явно другите го намират за съвсем естествено.

 77. 77 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#45] от "rycher":

  средно богата държава? и как ще стане, като нямаш никакви правомощия, бе ...


  Имал е предвид себе си и семейството си.

  нели ангелова
 78. 78 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#48] от "merkel":

  Кой те излъга, че президентът има някаква, макар и минимална, възможност да направи всичко това?!

 79. 79 Профил на sofioter
  sofioter
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Отговорът "мазна" защо не фигурира?

 80. 80 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Кифльото май не е разбрал, че предизборната кампания свърши и вече не е нужно да плямпа глупости пред мат'ряла. 80% от каузата му не е в правомощията на президента.
  А ако си вярва значи има нужда от консултация на 4-ти километър

  "We're not gonna take it! Anymore."
 81. 81 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 590 Неутрално

  "Моята кауза е - България да се превърне в средно богата европейска държава...Всички можем, ако искаме, да съградим. Нека го направим заедно!" - това каза Плевнелиев.
  Не е казал, че той ще го направи, а ние ще чакаме да стане. Никой не може насила да те направи учен, трудолюбив и честен. Нито средно богат. И Господ няма такива "пълномощия" /ако има такъв/.

 82. 82 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Успех от мен на новия президент!

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 83. 83 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  Ако приемем,че Чехия/с около 900 евро брутна среднмосечна заплата/ или Словения/с над 1000 евро/ са средно развити страни,то аз не виждам как в следващите 25-30 години България ще се приближи на 80-90% от тяхното сегашно ниво!

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#84] от "Мастър Йода":
  Имаш развинтена фантазия. Но точно затова обичаме децата.

 87. 87 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Показа ли ви магическата пръчица с която ще стане превръщането..или си пази нея и магическото бомбе у къщи,в трезора или у Президенсттвото? Или няма да стане чрез някакви МАТЕРИАЛНИ средства,а чрез бла-бла магически формулки? Не знам в какви ще превръща българчетата това ново Божче,средни,полусредни или един среден всъщност ще е,ама човечето още преди време си е не среден а едър милионер...европейски едър МАТЕРИАЛНО милионер,разбирш ли!?! Не ги слушам,не им слушам и гледам брътвежите и театрото марионетно..техните лафоризми или ще те удавят,или ще те подхлъзнат да си счупиш главата-демек акъля,или..или ще ти харесат,това последното е най-трагичното!)

 88. 88 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 571 Неутрално

  хората,цяла Европа ще стоят-не,назад ще подкарат каруците си-за да ги стигне българчето!!) И ще тръгнат те да ни гонят по мизерия,те ще падат,а ний така ще ги стигнем и издигнем,хахаха! И Боко така рече...ама нещо западняците не чуват,хахах..що така?

 89. 89 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Успех и дано думите ти се случат

 90. 90 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  Първото и най-голямо предимство на Плевнелиев за България е че няма да пречи както пречеше Първанов през последните 2 години. За 4-ти път една партия има и президент и премиер, дано да е за добро.

  Който е очаквал повече от Плевнелиев още на първата му реч би трябвало да си даде сметка че дори още не можем да го наречем политик защото той стана президент по стечение на обстоятелствата. Ще му трябва малко време, не го подценявайте. Очевиден технократ е и внася нещо ново и по-различно в мухлясалото през последните години президентство. Това че не е политик може и да е за добро, няма да се увлича в политически игри и конфликти.

  Това което аз очаквах повече от него беше не само да начертае някаква визия, а и да сложи малко повече акцент върху разминаването между очакванията на хората и случващото се през годините на прехода. Надявах се да потърси и някакви отговори за разминаването и да оправдае несполуките със субективизма на прехода и с неспособността на народа ни да върви по най-прекия път. Трябва да се отговори твърдо на пораждащата се носталгия към годините на социализма защото носталгията е породена от нескопосания преход, а не от предимствата на социализма спрямо демокрацията.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  [quote#90:"emil"]Първото и най-голямо предимство на Плевнелиев за България е че няма да пречи[/quote]

  хм, тфа изява на, така широко рекламирания, гербаджийски позитивизъм лй йе? Мчи, да си бехме избрали ина надуваема кукла? оти, тя и спукана,пак нема да пречи

  Второ, на какво не трябва да пречи Прелубимиа Президент Плевнелиев?

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 93. 93 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2296 Весело

  До коментар [#92] от "joshuatee":

  [quote#92:"joshuatee"]Второ, на какво не трябва да пречи Прелубимиа Президент Плевнелиев? [/quote]

  Няма да пречи на Бойко и на изпълнителната власт защото там се пече яйцето на такива ръбове като теб. На нас президентството за това ни трябваше. Не за да раздава ордени, а за да не пречи на Бойко да ви скрои шапка на всички вас хрантутниците, тунеядците, бандюгите, хитреците минаващи между капките.

  Бой по кратуните за вас, но не физически защото ще ви хареса. Бой със закони и с практики които ви стесняват пространството, а вас от това най ви боли.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 94. 94 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#22] от "Иван К":


  [quote#22:"Иван К"]Всичко си е на мястото 43% заплата за 42% труд.[/quote]

  Да, но той искал да станат 70% заплати и 60% производителност и ми е много любопитно откъде ще дойдат липсващите 10%...

 95. 95 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  [quote#93:"emil"]Няма да пречи на Бойко и на изпълнителната власт защото там се пече яйцето на такива ръбове като теб[/quote]

  ръбове, в смъсъл на "електорат"?

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 96. 96 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  [quote#93:"emil"]Бой по кратуните за вас, но не физически защото ще ви хареса. Бой със закони и с практики[/quote]

  Това звучи, доста добре, ако беше комсомолски тезис и сме достигнали до съгласие, че искаме да живеем в неокомунистическа държава

  Лошото е, че хич не виждам, как доказани безхарактерни депутати ше гласуват смислени закони. Ми, кой ще ги пише? "бойко", цеца и цецо, и фидоска? Плевнелиев, де не смее на един дебат да се появи?

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 97. 97 Профил на ricardo
  ricardo
  Рейтинг: 417 Неутрално

  ако искаме да живеем в по добър свят трябва първо да погледнем себе си, да променим начина си на мислене,вместо да плюем съседа си и да не ни пука за никого трябва да почнем да помагаме на ближните си да уважаваме хората поне веднъж на ден да правим добрини,да дадем на този който няма да спрем да лъжем и клюкарстваме а да гожорим истината когато трябва и преди да сме казали нещо лошо за някой първо да си спомним собствените си недостатъци и грехове и да благодарим на господ че ни е дал този шанс да се родим на този свят и за всичко което имаме дори и за комат хляб защото има и хора на този свят без дрехи и храна и ако си подадем ръка като един единен народ без значение етноста то ще надвием всяко безправие срещу нас само тогава ще ни управляват кадърни хора и ще има благодат.да не забравяме че тези които са на власт и тези които са били сме ги избирали ние народа.

 98. 98 Профил на comodore
  comodore
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Въпроси, на които не очаквам отговори:
  -откога бъдещият президент е вярващ (в бога)?
  - е ли църквата разделена от светското правителство (виж снимката горе)?

  И без да чакам отговори, щото такива (съдържащи мисъл), няма да има, казвам/пиша обобщение:
  ГОВЕДА!и жална България.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 100. 100 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1897 Разстроено

  След "социалният" олигофрен, ни се налага да понесем и един "средно богат европейски ИДИОТ" !!!!! Няма нужда да четете изказванията на "този" ! Те се припокриват на 98% с изказванията на "онзи" -социалният ! Не си губете времето, моля ви !!!-- Занимавайте се с нещо по-полезно за вас и вашето семейство !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK