Съдебни психиатри: Нужна е по-висока компетентност на всички, които работят със съдебни експертизи

Съдебни психиатри: Нужна е по-висока компетентност на всички, които работят със съдебни експертизи

© Надежда Чипева, КапиталСъдебната експертиза у нас се нуждае от по-висока компетентност на вещите лица, дознателя, съдията, прокурора, както и на хората, които възлагат съдебната експертиза. Това заяви на пресконференция доц. Владимир Велинов, председател на Държавната комисия за специализация по съдебна психиатрия, цитиран от БТА.


Качеството на съдебната експертиза е изключително важно, от това се предопределя качеството на съдебния процес в досъдебното производство, както и на изхода от този процес, напомни Велинов.


Темата беше повдигната наскоро, след като близките на убитата Мирослава Николова от Перник изразиха съмнения, че заподозреният за смъртта й Марио Любенов може да се сдобие с фалшива експертиза, за да избегне наказателна отговорност. Срещу Любенов се води друго дело - за фалшифициране на пари. Той е постъпил в психиатричната клиника по постановление на Пернишкия окръжен съд за принудително настаняване заради съмнение за шизофрения.
Днес шефът на Държавната комисия за специализация по съдебна психиатрия Велинов посочи, че съдебната експертиза изисква специализирани знания.


Предлагаме в системата на правораздаването да се създаде институция с департамент по съдебна експертиза, където да се провежда въвеждащо, поддържащо и лицензирано обучение не само на вещите лица, а на всички, които имат отношение, заяви Велинов от името на работна група от съдебни психиатри, психолози и медици.


Той уточни, че преди това е нужно да се изработи Закон за съдебната експертиза.


Експертът посочи, че в юридическите факултети трябва да се въведе специалност "Съдебна експертиза", в частност "Съдебна психиатрия" и "Съдебна психология".


В някои медицински учебни заведения е нужно да се създаде специализирана структура, където в подходящи и прецизни условия да бъдат освидетелствани заподозрени и обвиняеми в криминални деяния преди съдебната фаза. Това е важно, за да могат заключенията на вещото лице да бъдат издържани, посочи Велинов. 


Началникът на отдел "Съдебна психиатрия" Петър Маринов заяви, че у нас няма база за стационарни психиатрични освидетелствания, включително и за задържани под стража. Той посочи, че в Германия има 7000 съдебнопсихиатрични легла, в Сърбия - 300, а в Гърция - 400.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Красимир Цветков
  Красимир Цветков
  Рейтинг: 507 Гневно

  Доцентът е прав, ама кой ли го чува? Даже на вещите лица им казват "зловещи лица".

  Никога не е късно да станеш за резил
 2. 2 Профил на papyre
  papyre
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  Глупости на търкалета , доценте . Сякаш няма компетентни психолози , съдии ,дознатели и прокурори . Ами да се назначават такива , а не некадърници . Щом едно съмнение в почтеността на съдебната експертиза е в състояние да ви принуди да искате промяна в структурата на държавна комисия , значи ръководството на тази комисия е спало . Досега сигурно са издадени много хиляди експертизи , но е трябвало малко обществото да се разрита ,че и някои отговорни фактори да се размърдат. Временно , докато отмине бурята .

 3. 3 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#2] от "papyre":

  Доцента е прав, и не само за съдебно-медицинските експертизи.
  Това е един от много болните проблеми в съда /то кой ли не е/, обикновено вещите лица са възрастни, пенсионери, отдавна не следящи за новостите, каращи работата на конвейр, за съжаление, много от тях са и дълбоко корумпирани ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 4. 4 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Доц.Велинов е познат на съдебната система от преди много години.Изклюително добре е запознат с проблемите на съдебната психиатрия.Прав е и предхождащия участник във форума.У нас никога не е имало стройна и организирана система на съдебните експертизци в целия им обем-психиатрични,медицински,технически и др.Изключение правеха научно-техническите лаборатории в Окръжните управления на МВР,където бяха съсредоточени т.н.криминалистични експертизи-дактилоскопни,някои видове химически,почеркови.Преди настъпването на демокрацията имаше някаква организация и на счетоводните и икономически експертизи в окръжните центрове.Сега всичко е разпиляно и неорганизирано.Оправданияа винаги са били,че липсват пари.Особено ценно е предложението на доц.Велинов и за обучението на студентите в юридическите факултети.Сега в повечето случаи разследващите полицаи поставят стандартни въпроси на ексепертите,така както те най-общо са формулирани в закона.Не събират и необходимите доказателства в тази насока,които да подпомогнат експертите в изготвянето на заключенията,а ппедостаят тази задача изцяло на тях.Тази липса на организация и един ръководен център доведе и до проникването на корупцията в експертните среди,особено при гражданските дела.Пък защо не и при наказателните?

 5. 5 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 965 Любопитно

  До коментар [#4] от "molesan2": ++++++++++

  Освен бързина е нужно и качество на правораздаването. А без знания това е невъзможно.

  и най-умният си е малко прост....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах