Проф. Кристалина Стойкова: Забранихме шистовия газ, без да знаем дали го имаме. Ще ни се смее целият свят

Проф. Кристалина Стойкова: Забранихме шистовия газ, без да знаем дали го имаме. Ще ни се смее целият свят

© Георги КожухаровКристалина Стойкова е професор по геология с дългогодишен опит в проучванията на находища на нефт и газ в България. Тя е доктор на геологическите науки и научен секретар на Българската академия на науките.


Как приемате гласуваната от парламента тотална забрана за проучванията и добива на шистов газ?
- Тя е най-меко казано против националния интерес на България. Неразумна е, защото природните суровини на всяка страна са националното й богатство и са въпрос на национална сигурност. Тази пълна забрана значи спиране на всякакъв вид проучвания, което е в ущърб на българския гражданин. Партийните позиции надделяха над националната.В Добруджа има над 200 сондажа за конвенционален газ и нефт, които минават през водоносния хоризонт и няма замърсяванияНо не мога да коментирам политически решения. Аз съм учен и мога да коментирам като експерт в областта, в която работя от 23 години.


По искане на гражданите от инициативния комитет парламентът забрани и проучванията като рискови. Доколко са рискови според вас?
- Във всички страни, където се предприемат такива търсения и поучвания, предварително обществеността е информирана какво става. Грешка на правителството е, че  не направи необходимото, за да повдигне достатъчно тази пелена, която се пусна около "Шеврон", около тези 30 милиона бонус (по споразумението с "Шеврон" държавата ще получи 30 млн. евро при подписване на договор за проучване, какъвто обаче не е подписан – бел. авт.). Аз също като гражданин не знаех какво означава това и такива информации будят моето подозрение. Гражданите за мен имат реакция на хора, които не знаят за какво става дума и по тази причина се страхуват.


Те обаче изтъкнаха, че в някои страни, които са много по-напреднали в областта и са наясно с рисковете, като Франция, вече има забрани за добив на шистов газ.Истерията за шистовия газ ми напомня прогнозата на астролога Лещански за земетресението в Хасково

- Франция прие забрана за търсене и проучване на шистов газ, но го направи, след 14 години проучвания и добив на шистов газ. Там вече е добре известно къде и какви са залежите. Има редица компании, които в момента се преместиха в Полша, Украйна, Румъния, които преди това оперираха във Франция и са добивали значителни количества шистов газ. Част от находищата, които бяха проучени, се намират под Париж и държавата знае, че ги има, има ги като резерв, като застрахователна полица за бъдеще, когато евентуално ще са й нужни повече нови енергийни източници. Сега тя има десетки атомни електроцентрали, които произвеждат достатъчно енергия за цялото население. И там няма монопол, Франция не е притисната, има достатъчно диференцирани доставчици на енергия. И още повече, когато трябва да успокои гражданите, които се притесняват от тази технология, тя го направи чрез гласуване в парламента.


Забраната за прилагане на хидравличния удар (фракинг) засяга ли вече действащи проучвателни и добивни работи в България?
-Да. Искам първо да кажа, че хидрофракингът се използва в много дейности, включително при добива на вода. Например, имате кладенец и той вече не ви дава достатъчно вода. Тогава се прилага такова разбиване и дебитът се получава. Същото се прави при експлоатация на газови и нефтени находища. Такива имаме в Бутан, в Бърдарски Геран, в Долни Луковит, в Тюленово и т.н. Там за да се стимулира продуктивният  пласт, съдържащ нефт или газ, се прави напукване чрез нагнетяване с най-обикновени химикали, с които по принцип се сондира. Не е правено само хоризонтално сондиране.


Тъкмо с хоризонталното разбиване за шистов газ обаче са свързани някои от опасенията.
-В България хоризонталните напуквания биха били на километри под водоносния хризонт, така че не би имало никаква възможност тази огромна бариера от километри плътни скали да бъде разпукана и да се осъществи комуникация с водите. Освен това добивът на шистов газ, доколкото съм запозната, е висока технология, която контролира на живо процеса в момента на разпукването със сеизмични слушалки (геофони) и това е дистанционен контрол с монитори в реално време.


От обяснението ви звучи като нещо напълно безопасно. Доказано е обаче, че рискове има.
-Риск има при всеки сондаж. Няма човешка дейност, която да е 100 % сигурна. Но както бе споменато на дискусията в парламента, застрахователните компании, застраховащи  добив на шистов газ в САЩ и Европа, работят на минимален риск. Въпросът е да претеглим рисковете - дали са овладяеми и дали си струва да бъдат поемани. В същото време самата добивна компания има интерес да спазва абсолютно изискванията при вертикалния сондаж. Защото той е най-важният, хоризонталният вече не е толкова рисков. Ако вертикално сондажът е добре изолиран от водата, няма как да се получи пробив и замърсяване. А тези участъци от сондажа задължително се уплътняват двойно – тройно – четворно, циментират се и се тества здравината на цимента, преди да се продължи с пробив към находището.Хидрофракингът беше демонизиран, а това е обикновен метод, прилаган и сега в България се прилага и сега. Само хоризонтален фракинг не е правен

В този смисъл, правилото в мораториума, което забранява употребата на над 20 атмосфери налягане, означава, че се блокира всякаква сондажна дейност. Което е абсурдно. Например  ако хората на сега действащите сондажи в България спазват този мораториум, при един внезапен приток на газ те няма да могат да упражнят отгоре налягане и да го потиснат, а така газът ще фонтанира и ще запали сондажа. И тогава наистина ще пострадат хора.


Накратко, хидрофракинг се прави и в момента в България?
-Да, на много места се допуска при определени случаи. Не е правен хоризонтален фракинг само. Хидрофракингът се прилага и при редица инженерни дейности. Практиката, която беше демонизирана от протестиращите, всъщност не е нещо ужасно, а метод, прилаган непрекъснато. Просто хидрофракингът за шистов газ е по-префинен.


В България проверено ли е по някакъв начин какъв е рискът от замърсявания при проучвания или добив на шистов газ?
-Първо, в България не е проверено и доказано дали изобщо има находища на шистов газ. Преди да се сондира, един терен трябва да се проучи. И той се проучва с геоложки карти, снимка на подземните пластове – всичко това е съвършено безопасна работа, провеждаща се в кабинети.Ако Румъния проучва за шистов газ, сондажите ще минат през същото общо водно тяло, от което черпи Добруджа

Пак казвам, не твърдя, че това е 100 % безопасна технология. Много по-голяма и ясна вреда обаче на българската природа се нанася и в момента от изгарящите въглища ТЕЦ-ове. В резултат от дейността им най-големите замърсени полета в Европа са от пепелите, които тецовете произвеждат, и това можете да го видите на сателитна снимка на Европа. Ние добиваме сега тази енергия, защото нямаме друг начин. Но ако имаме алтернатива, при която да преценим и сведем до минимум риска – това, което правят и развитите икономики като Америка и Канада, тя би била много по-щадяща към природата ни. Това показват резултатите от енергийното развитие на света в последните години. А ние можем да си заравяме главите като щрауси и всичко да мине покрай нас, и да си стоим пак зависими.


Ние имаме 90 и няколко процента зависимост от един-единствен доставчик. Едва няколко процента дава находището на Галата, в чието откриване участвах заедно с компанията "Тексако" през 1993 г. като експерт на БАН. И за това бях обвинена от еколозите, че съм агент на "Шеврон". А "Тексако" е била самостоятелна компания по онова време, била е купена от "Шеврон" през 2001 г. При това аз съм работила там като представител на БАН и Академията е получила пари за дейност, не аз лично.


И все пак, индустрията разполага с няколко карти, на които България и Румъния са отбелязани с шистов пласт. Какво конкретно се знае за него?
-Това са много груби карти и очертават едни много големи пояси. Най-конкретно – на 2 места в България учени от Геологическия институт при БАН и в Минно-геоложкия университет работят по този въпрос. Картират се перспективни области в България, където би могло да се намерят евентуално такива шисти.


А на какво основание "Шеврон" са се насочили според Вас, към проучвания около Нови пазар?
-Не съм се срещала с Шеврон и не зная каква е информацията и намеренията на компанията. Зная това, което и вие – че те спечелиха конкурс на министерството на икономиката за проучване на блок "Нови пазар".


В този блок се знае какви сондажи са правени и ние имаме ядки от тях тук в института. От фирмата обаче досега не са влизали в контакт с нас. Няма доказани находища на шистов газ там. В определени сондажи от 2500- 3000 – 3500 метра в този район, правени през 50-те, 60-те години на миналия век, са открити черни шисти, това се знае. Ние имаме фосили от тях и знаем каква е възрастта им – силур и девон, геоложките периоди, в които са формирани находищата на шистов газ в света.


Добруджа, изтъкнаха гражданите-противници проучванията за шистов газ, черпи вода от подземен водоизточник. Те смятат, че този подземен резервоар може да бъде замърсен при сондажи?
-Нека обясня. Този т. нар. малм-валанжки водоносен хоризонт, който се спомена в дискусиите, е голяма област от напукани окарстени скали - варовици, през които са текли най-различни разтвори. Това са огромни пукнатини, подземни пещери и точно те са най-доброто вместилище на вода – като огромен сюнгер, който съдържа прясна питейна вода. Това голямо водно тяло се простира не само в България, а и в Южна Румъния.


И да, цяла Добруджа, включително Румъния оттам черпи вода. Впрочем, в находищата в Тюленово, Камен бряг, Шабла нефтът и газът се намират в същия този водоносен хоризонт. Там имаме вода, нефт и газова шапка – в едни и същи порьозни скали. И те съжителстват, без да се замърсява водата. Оттам се черпи нефт, но това не означава, че питейната вода на Дружба и околните курорти, чиито водни сондажи се намират на точно същото място, се замърсява. Ако сте наясно с това и ако го видите на място, ще разберете колко преувеличени са страховете на хората.


И още един детайл: ако Румъния проучва със сондажи шистовия газ на своя територия – същите тези шисти, които обхващат и румънската територия, тя непременно ще мине през същото общо водно тяло.


С други думи, за да сме напълно сигурни, че няма да има риск и мораториумът ще е ефективен, трябва да имаме аналогична забрана и от румънска страна?
-Така излиза.


Как ще коментирате опасенията, че водата може да се замърси не само с газа, който се добива, а и с химикалите, които се прави фракингът? Известно е, че много от тях са силно токсични.
-Първо, много се спекулира с тези химикали. Като учен, следящ тематиката, зная, че напоследък при някои находища се премина изцяло на специфичен фракинг не с вода и пясък (пясъкът се използва, за да поддържа образуваните при разпукването отвори в скалите да не се затварят – бел. авт), а гелове, които са 100 % рециклируеми и могат да се използват няколко 1000 пъти. И отдолу не остава нищо от тях. Сега те са много скъпи, но до година – две – три, предвид средствата, които се инвестират в сектора, ще поевтинеят. И тъй като технологията се развива много бързо, е недалновидно от наша страна изцяло да забраняваме всякакво сондиране. До 2015 г., когато, както разбрах от медиите "Шеврон" щеше да започне реална намеса в природната среда (пробивите), най-вероятно технологиите ще са доста по-напреднали. Стратегически не е разумно да забраняваме проучването. Даваме абсолютно негативен сигнал към всякакви инвеститори по целия свят.


Водоносните хоризонти винаги се замърсяват само по един начин. Когато правиш сондаж и минаваш през този хоризонт, ти много добре трябва да изолираш горния и долния пласт от водата. Защото ако от тях нещо се просмуче, то ще отиде във водата. И винаги, каквито и сондажи да се правят, а в Добруджа вече има над 200 такива, се знае на каква дълбочина е водоносният хоризонт. И сондажът се обсажда в неговия участък с няколко метални тръби една в друга между които има цимент. След тази циментация сондажът се тества на високи налягания дали конструкцуията ще устои и така целият сондаж се импрегнира. Това е главният майсторлък на всеки сондаж.


Искате да кажете, че в Добруджа в момента има над 200 сондажа, минаващи през същия този водоносен хоризонт?
- Точно така.


По въпроса за водата – какво се прави с тези големи количества токсична вода? Освен това климатичните сценарии на ваши колеги от института по метеорология сочат, че в следващите десетилетия водата в България ще намалява. Удачно ли е тук да се приложи технология с толкова голямо потребление на вода?
- Мнението ми е умерено. Първо, в следващите няколко години България не би могла да стигне до добив, защото трябва тепърва да проучи има ли такъв енергиен ресурс. Това е разумната политика – да се види имаме ли го този ресурс. Тогава вече нека решим дали да го използваме или да го оставим за някакво бъдеще – а не така с натиск от улицата и скандали в парламента всичко да се спира. Парадоксът е, че ние забранихме нещо, което на практика нямаме. Ще ни се смее целият свят! Но ако докажем наличието на такъв газ, тогава ще е много по-лесно да се преговаря и с доставчиците на газ за България. А сега ние нямаме  алтернатива. Това го прилага всяка стана в Европа – вижте Полша, Германия, Франция... Ако се докаже, че имаме такива достъпни залежи и това не е просто някаква декларация на някой министър, това ще е коз държавата да преговаря за смъкване на цените. И това няма да стане само с 1 или 2 проучвателни сондажа.


Познавам само опита в Полша за третиране на водата. На мястото на сондажа се прави голям изолиран басейн за водата от фракинга. След удара, тя се изпомпва в този басейн, пречиства се с филтри и наново се използва. Много голяма част от водата обаче остава долу под земята. Което при гела не е така – всичкият гел се изпомпва обратно.


Как си обяснявате факта, че правителството не покани нито представители на "Шеврон" нито експерти геолози и хидролози да разяснят технологията и рисковете?
- Един от проблемите, както казах, беше неинформираността на населението. Насаждането на страх ми напомня прогнозата на астролога Лещански за земетресението в Хасково. Тогава, помните, всички хората се изнесоха, а земетресение нямаше. Да се разсее това незнание и заблуда, беше роля на учените. Тези данъкоплатци плащат на учените заплатите, за да бъдат те техни съветници по въпроси, изискващи специализирано познание.


Когато управляващите не ценят научния си потенциал, е пагубно за държавата. Политиците в най-развитите страни – всеки президент и правителство, имат консилиум от най-добрите си учени за всяка една сложна ситуация: за съхранението на радиоактивни отпадъци, на битови отпадъци, замърсявания на води, въздух... Специално за Париж зная, че най-добрите учени консултират кмета и президента Саркози.


Конкурсът, спечелен от Шеврон, за проучване за нефт и газ в блок "Нови пазар" не беше конкретно за шистови разработки. А там има ли данни за наличие на конвенционални нефт и газ?
- Предполагам, че "Шеврон" са се насочили по предварителни данни, от които се знае, че в района има скали с необходимата възраст и те са шисти. В целия свят скалите с тази възраст дават шистов газ. Понеже компанията обаче вероятно не познава българската геология, те може би не знаят, че има шанс в скалите, които са над шистите и са много порьозни, са много подходящи за натрупване на конвенционален газ. Тоест, имаме всички геоложки предпоставки за наличие на природен газ. Отново подчертавам, за проучванията на конвеционален газ, въглища и прочие сондажите също ще минат през водоносния хоризонт. Това е голямият абсурд на нашия мораториум – в Североизточна България винаги се минава през него.

Ключови думи към статията:

Коментари (539)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  Да, това е една учестна критика на волунтаристичния стил на управление на Боко Тиквата и подвемомственото му Народно събрание.

  Само сините гласуваха против тоя идиотски законопроект.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  Да се чете "уместна", не "учестна". Дневник, цащо няма възможност за редактиране на постинги?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Звучи логично. Поне да знаехме с какво разполагаме, пък после ще се мисли дали да се вади или не.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 4. 4 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 631 Разстроено

  Средния българин е податлив на манипулации, зашото е неук, необразован и невеж. Но той си мисли, че знае всичко, щото го е гледъл по БиТивито, чел го е в Труд и 24 часа и го е мярнал в Медиапул по интернетъ. Е затова не храня надежди нещата да се оправят. Казали му за шистовия газ, дали му "пържолки" и той квичи ли, квичи от удоволсвтие...

  911,959,964,993
 5. 5 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  И аз не разбрах защо спряха проучванията ?
  Щяхме да разберем какво имаме и след това да решим какво да правим. Сега каквото кажат от мАсква ..

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 6. 6 Профил на prisoner
  prisoner
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "...Ще ни се смее целият свят"

  Сефте...По-добре на това да ни се смеят, отколкото на изцепките на премиера, например.

 7. 7 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 631 Весело

  Нищо, ще ядем руский паток...

  911,959,964,993
 8. 8 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  НАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСЕН С ПРОФЕСОРА !!!!!!!!

 9. 9 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#3] от "kuty":

  Дори да разполагаме с такъв газ това какво ще промени? Ако решим, че го искаме, ще бъде достатъчно само да го кажем и десетки компании като Шеврон ще дотичат за да потърсят.
  Извън темата - "Дневник" мълчите за сутрешните изказваниия на Хампарцумян?

 10. 10
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 11. 11 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Забранихме шистовия газ, без да знаем дали го имаме. Ще ни се смее целият свят.
  Малко пресилено се изкава Професорката.А и щом искат да добиват шистов газ ,значи имаме такъв,инае откаде ще идва този натиск от Шеврон да добиват такъв.

 12. 12 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Кога ли ще сме доволни се пита в задачата? Докато се очакваше Шеврон да направи проучване, оревахме света, че не бива, че си тровим земята и пр. Като забраниха проучванията, докато не се докаже безопасна технология, почваме да ревем като вдовички за ... че сме прости и ще ни се смеят. Проблема на българина е, че е малоумен, и като следствие от това винаги недоволен и мърморещ, понякога и плюещ, защото все се чувства прекаран и е сигурен, че "не знам как е , ама знам дека не е така". Винаги алтернативата , която не сме приложили е била по-добрата, ако по някаква причина се променят нещата и приложим алтернативата, веднага почваме да ревем "ааа... то преди беше по-хубаво". Малоумна работа.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 13. 13 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1441 Гневно

  още една продажна душа

  Времето е наркотик, много от него убива.
 14. 14 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 629 Неутрално

  [quote#4:"nmarev"]Средния българин е податлив на манипулации, зашото е неук, необразован и невеж. [/quote]

  ++++++++++++

  Моралът не е порок!
 15. 15 Профил на itcrowd
  itcrowd
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Кристалина Стойкова е професор по геология с дългогодишен опит в проучванията на находища на нефт и газ в България."

  Всеки с бизнеса си. Те и агенциите за недвижими имоти ни обясняват какви сме будали, че не си купуваме по няколко апартамента на най-изгодните цени.

 16. 16 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 524 Неутрално

  високо технологично напукване, следено със слушалки ?!?!

  вижте, взех едни комисионни от продажба на геоложка информация, и сега така гадно да ми дръпнат килимчето. Вода? Пука ми на слушалките. Шегувам се. Разбира се- сондата ще се телепортира през всички водоносни слоеве до якия скалист слой и там ще правим пуканки на воля.

 17. 17 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 867 Весело

  "Освен това добивът на шистов газ, доколкото съм запозната, е висока технология, която контролира на живо процеса в момента на разпукването със сеизмични слушалки..."

  Доколкото е запозната Абе нема що... а иначе акъл дава..

  И какво и е смешното на забраната? Има газ - добре за нас и забанено засега. Няма газ... все тая със забрана или не

  Ай сиктир.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 18. 18 Профил на Вашето име
  Вашето име
  Рейтинг: 466 Неутрално

  първо да видим как полша ще изкара шистовия газ след това България ще помисли

 19. 19 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Иначе още в първия абзац на интервюто г-жата си противоречи.
  Хем " Тоталната забрана за проучванията и добива на шистов газ е най-меко казано против националния интерес на България. Неразумна е, защото природните суровини на всяка страна са националното й богатство и са въпрос на национална сигурност. Тази пълна забрана значи спиране на всякакъв вид проучвания, което е в ущърб на българския гражданин. Партийните позиции надделяха над националната."

  хем веднага следва "Но не мога да коментирам политически решения".

  Ми що коментираш тогава?

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 20. 20 Профил на Dragomir Dimchev
  Dragomir Dimchev
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Погледнато така има смисъл в думите й. Но рисковете винаги си остават. Не може да се отрече дори и тя самата не дава 100% гаранция, като един върл лобист!!! За мен дори и да има 5% вероятност да се погуби Добруджа, НЕ СИ СТРУВА! Много по-добър вариянт е да се повиши енергийната ефективност в жилищата и производството, като така ще можем да изнасяме много по-големи количества ток и пак ще си вържем икономиката с риск, който вече сме поели(АЕЦ)! А това, че е коз пред Русия, има много други по безопасни начини да им извием ръцете и един добър е енергийната ефективност!

  Одит на държавата от 90та година насам и лустрация за лица над 40 години за депутатски места!
 21. 21 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 632 Весело

  "...Но не мога да коментирам политически решения. Аз съм учен и мога да коментирам като експерт в областта...."

  Много поздрави на госпожата професорка която не спря да агитира за "Шеврон" и добива на шистов газ, въпреки че "не коментира политически решения" .

  ТЕМАТА Е приключила ! Много поздрави на всички готови да рискуват природата, земята и водите български заради 30те си сребърника Няма да ви огрее !

 22. 22 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 631 Любопитно

  Това е ключа за палатката: "Но ако докажем наличието на такъв газ, тогава ще е много по-лесно да се преговаря и с доставчиците на газ за България. А сега ние нямаме алтернатива. Това го прилага всяка стана в Европа – вижте Полша, Германия, Франция... Ако се докаже, че имаме такива достъпни залежи и това не е просто някаква декларация на някой министър, това ще е коз държавата да преговаря за смъкване на цените."

  911,959,964,993
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#4:"nmarev"]Средния българин е податлив на манипулации, зашото е неук, необразован и невеж. Но той си мисли, че знае всичко[/quote]
  Така е.
  Българите проявиха висша форма на малоумие като не пожелаха поне да знаят какви богатства има под краката им.
  А кой се възползва от тяхното невежество и кой имаше полза от сатанизиране на шистовия газ, е повече от ясно...
  Когато някой не знае да защитава интересите си пълни, чужда газпромска гуша.

 25. 25 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  тая колко ли пари е взела

 26. 26 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Предлагам парламетът да издаде специално разрешение на проф. Кристалина Стойкова да търси шистов газ в двора на къщата си, като се съгласи да носи неограничена отговорност за последствията!

  TAKE THE RED PILL!
 27. 27 Профил на victor troska
  victor troska
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#17:"Dorian Gray"]Доколкото е запозната Абе нема що... а иначе акъл дава.. [/quote]
  е да, гарантирано вие зелените сте по-запознати.

  Ако имате 5 лева, Костов може да открадне от вас 6 лева.Костов е откраднал целия свят 5 пъти, като два от тях от самия себе си.
 28. 28 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ами , да .
  Една умна жена ..Това и е професията ..
  Сега , какво ?? Да очакваме "бойни " групи на червените , атакаджийте и рапоните на Боко - да я атакуват ли ?? Да и запалят вратата ли , например ??
  'Полезните" идиоти винаги са били в услуга ..кукловодите..

  BIG AL
 29. 29 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Един от най-евтиния начин за получаване на стъкло е да метнеш атомна бомба на плажа- българите трябва да са малоумни да не се възплозват от този елегантен и почти мигновен начин за остъкляване на силикатите. Пести се енергия и време.

  Разбира се високотехнологичния метод се котролира с гайгер мюлерови броячи със СЛУШАЛКИ и пукане.

 30. 30 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Не приемам мнението на една кабинетна професорка, която хам хабер си няма какво е факинг ... пардон фракинг.

  Дори не искаме да знаем има ли шистов газ, точно е. Ако технологията стане 100 % безопастна тогава можем да дадем концесия да се гледа дали има шистов газ, преди това дори проучвания са опасни!!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 31. 31 Профил на coco
  coco
  Рейтинг: 237 Разстроено

  Защо правителството не се е допитало до научно мнение като това на тази професорка? Защо тази професорка, БАН и всички други научни организации, имащи отношение към шистовия газ, не излязоха и не разясниха на обществото технологията и рисковете?

 32. 32 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  Логично звучи, а и не вярвам ние да сме най-умния народ на планетата, та първи да забраним и проучването даже.

  Любовта ще спаси света!!!
 33. 33 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Другото лоби започна ревА срещу шистовият газ след като Уорлик изрева ...........!!

  Сега форумните "патриоти " ще са линия да критикуват решението за Забрна на шистовият газ !
  Един вече е на линия и то в първият коментар , а в действителност ТЕ всичко критукуват от Русия и за всичко са съгласни когато трябва да се защитава американските интереси на наша земя ...........!
  Те сега ще наскачат борците ...........................! ??

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35
  hristovatev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 36. 36 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  Интересно, къде отидоха всички толкова знаещи и толкова убедени противници на проучванията за накичие на шистов газ!?
  "Тази пълна забрана значи спиране на всякакъв вид проучвания, което е в ущърб на българския гражданин. Партийните позиции надделяха над националната."
  Просто руското лоби, най-вече в БСП, бързаха толкова много, защото ги беше страх че хората може и да се замислят. От цялата тазо дъндания обаче можем да си направим едно много важно заключение за политическата принадлежност на някой партии. "Атака" и РЗС окончателно се демонстрираха като проруски и нежелаещи дори да знаем какво има там долу. Прекалено бързата реакция на ГЕРБ може да се разчита или като страх от протестите (нещо, което те демонстрираха вече нееднократно) или като откровена лобистка проруска партия. Това най-вече ще проличи при решенията за АЕЦ "Белене".....
  Жалко за България! Жалко, че в нея проруското лоби продължава да пречи за нормалното и развитие!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 37. 37 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Проучванията са точно толкова рискови и замърсяващи колкото и самия добив.

  Толкова ли не можаха да го схванат празните ви тикви, та непрекъснато питате, що поне не проучваме?

  Освен това газът си е там и няма да избяга. Ако настъпи световна криза за газ, винаги можем да почнем да го вадим.

  Трябва да си невероятно прост при наличие на толкова оскъдни природни изкопаеми като в БГ да хукнеш да ги вадиш при положение, че цената на международните пазари в момента е ниска. А тя в бъдеще само ще расте! Ако сме умни, ще внасяме докато е евтина и ще копаем когато е скъпа.

  Нека руснаци и араби точат газ и петрол. Те си имат в излишък. Нашия засега е по - добре да си седи на сигурно!

 38. 38 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 632 Весело

  [quote#15:"itcrowd"]"Кристалина Стойкова е професор по геология с дългогодишен опит в проучванията на находища на нефт и газ в България."

  Всеки с бизнеса си. Те и агенциите за недвижими имоти ни обясняват какви сме будали, че не си купуваме по няколко апартамента на най-изгодните цени. [/quote]

  +++

 39. 39 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  [quote#33:"USSR"]ТЕ всичко критукуват от Русия и за всичко са съгласни когато трябва да се защитава американските интереси на наша земя ...........! [/quote]
  Скаран си с елементарната логика! И то, защото те е страх да се размислиш по проблема, а те е страх защото без да искаш може да достигнеш до заключения противни на генералната линия на Партията.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 40. 40 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Преди да плюете дежурно правителството и Б.Б. персонално, не забравяйте, че те се съобразиха с "еко кампанията", режисирана от "Позитано" и "Газпром". 65% от българите НЕ са против проучванията за шистов газ. Просто, както винаги, комуноидите се оказаха по-кресливи, по-нагли и по-лъжливи от останалите. НИКОЙ досега не можа да ми обясни ясно и разбрано с какво проучванията за шиство газ биха опропастили природата ни. НИКОЙ!!! Просто се тиражират едни общи фрази, страхове, клюки и внушения. Ето ви експерт и неговото мнение. И пак се оказва, че Б.Б. е виновен. Лузъри, идете си в Сибир!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 41. 41 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Талибаните си остават талибани, дори когато поради глупост обслужват чужди интереси.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 42. 42 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 906 Неутрално

  "А на какво основание "Шеврон" са се насочили според Вас, към проучвания около Нови пазар?
  -Не съм се срещала с Шеврон и не зная каква е информацията и намеренията на компанията."
  -Май тези,които искат да проучват,за разлика от госпожата,предварително знаят какво ще намерят,а така им е и по-изгодно.Още през 70-те години на миналия век по поръчка на Тодор Живков е направено тотално проучване за петрол в България. То обаче показало, че страната разполага със залежи от природен газ за 80-100 години. Тази информация при социализма беше дълбоко засекретена. Не е известно по какви пътища данните са стигнали до „Шеврон“ и до румънските фирми, които ровят в момента из страната ни.

 43. 43 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Прост и неук народ => беден народ

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#37] от "niakoi_si":
  Ако оставиш на страна "празните тикви" и прочетеш по-внимателно статията, ще видиш колко неаргументирано се обаждаш.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ми той бтлгарина не вярва на науката и всичките професори са продажници и технологията е страшна, виж на врачки, астролози и милиционери вяра винаги...

  Наистина е голямо малоумие да не се проучат нещата преди да се взима решение за каквото и да е.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 47. 47 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Америкофилите пак се оказаха българомразци? Щото да искаш една американска фирма да прави икономическа гуша на гърба на добружанци си е национално предателство.

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 48. 48 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 524 Неутрално
 49. 49 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  [quote#30:"Курт Деликуртев"]Дори не искаме да знаем има ли шистов газ, точно е.[/quote]
  Развикал си се, че нежелаеш нещо, което дори не знаеш дали е там. Звучиш точно като Нане, който като видял жирафа, каза - "Те такова животно нема!"

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 50. 50 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 631 Неутрално

  само заглавието прочетох. И снимката видях.
  Да не ни се смее целия свят на вида на тази госпожа....

 51. 51 Профил на Vendome
  Vendome
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Българинът изгледа едно филмче в Ютуб и веднага стана специалист по технологията за шистов газ. Реално така и не се даде думата на Шеврон, нито на специалистите в тази област, а същевременно противниците бяха обгрижвани медийно. А ББ за пореден път показа, че гледа лошо, може да командва мишоците в партията си, но няма топки, за да наложи едно такова оспорвано решение.

 52. 52 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 524 Неутрално

  дали професора ще посочи колко контролни сондажа са направени към действащите сондажи за добив на нефт и газ в добруджа с цел установяване наличие или не на замърсявания в малм-валанжа?

  gorskia
 53. 53 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Любопитно

  А пък аргумента, че като се установи наличието на шистов газ ще извием ръцете на руснаците и ще договорим ниски цени за техния, направо свали тапетите с мазилката.
  Те, руснаците, хапват доматите с колците.

 54. 54 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  "Франция прие забрана за търсене и проучване на шистов газ, но го направи, след 14 години проучвания и добив на шистов газ."

  Във Франция не е издадено нито едно разрешение за добив на шистов газ или шистов нефт. Издадени са само 3 разрешения за проучвания - съответно от август 2008 г. и октомври 2009 г. за шистов нефт и от март 2010 г. за шистов газ. Първите сондажни проучвания за шистов газ са били планирани за септември 2011 г., но преди това, на 30 юни 2011 г. френският парламент приема решение за забрана на метода на хидравличното напукване (hydraulic fracturing). При това положение разрешенията за проучване продължават да са в сила, ако бъде използван друг метод.

  Данните са от:

  http://fr.wikipedia.org/wiki/Gaz_de_schiste#Europe

  Любопитно е, че в миналото методът на хидравличното напукване е бил използван не само за шистов (аргилитен) газ, но и за геотермална енергия от горещи скали. Именно при такива проучвания е станало земетресението в района на Базел през декември 2006 г. (с магнитуд 3,4 по Рихтер).

 55. 55 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#47] от "Курт Деликуртев":

  Стига с тези глупости и квалификации, моля ви. Вие специалист по политология, геология, енергетика или геополитика ли сте? Ето ви един специалист в областта си какво казва. Защо българите сме все знаещи и можещи и от всичко разбираме... и накрая направеното от нас е глупост, смях и тъга? Заради многословната "мъгла", която се изля по темата, сега сме прилични на глутница полувидиотени шопи със сопи и дебилски усмивки на мустаките...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 56. 56 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#39] от "Храбър":

  Честно казано , не разбирам НИЩО от този шистов газ , но ми чудно и небезинтересно защо американскА фирма ще трябва да търси газ у нас , нямаме ли си "наши" фирми от ЕС , защо печалбаита трябва да отиде в САЩ , а не в ЕС !?
  МОЖЕШ ЛИ ДА ОБЯСНИШ !?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 57. 57 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 906 Неутрално

  [quote#35:"hristovatev"]Тази вещица до кога ще и слушане лъжите !!! Вече знаем, че не работи за България. Не на шистовия газ !!!
  http://vimeo.com/35082026[/quote]
  -Дали лети,яхнала метла не е известно.Но че,като геолог, има интерес да участва в евентуално проучване е повече от ясно.Затова подобно и на други потрива ръце и споменава пари и бонуси: "Грешка на правителството е, че не направи необходимото, за да повдигне достатъчно тази пелена, която се пусна около "Шеврон", около тези 30 милиона бонус...".

 58. 58 Профил на victor troska
  victor troska
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#42] от "benkovski11":
  абе винаги съм се чудил какви са тия свръхсекретни знания, за които винаги се говори по форумите.

  Ако имате 5 лева, Костов може да открадне от вас 6 лева.Костов е откраднал целия свят 5 пъти, като два от тях от самия себе си.
 59. 59 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 524 Неутрално

  проучването всъщност е добив.

  Ето малка чиста и спретната анимацийка.

  http://www.youtube.com/watch?v=73mv-Wl5cgg&feature=player_embedded

  пукнатините разбира се контролират със слушалки и ако отидат до водоносния слой- няма проблеми - 100 тина помпи само трябва да се изключат за ден ще стане. Малко съпътстващи земетресения може да има, но майната му на Нови Пазар, Русе как го тресе и нищо му няма.

 60. 60 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 819 Неутрално

  [quote#56:"USSR"]чудно и небезинтересно защо американскА фирма ще трябва да търси газ у нас , нямаме ли си "наши" фирми от ЕС[/quote]

  матр'ял пар екселанс.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 62. 62 Профил на menkata
  menkata
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#4] от "nmarev":

  Много, ама много точно.

 63. 63 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#51:"vendome"]Реално така и не се даде думата на Шеврон, нито на специалистите в тази област, а същевременно противниците бяха обгрижвани медийно.[/quote]

  Шеврон мълчат неслучайно, просто само ще налеят аргументи в нашата мелница!

  Сега разбра ли що мълчат?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 64. 64 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#40] от "moriarti":

  Да, натиска на русофилистиците успя.
  Мина номера с пускането на линкчета как от чешмата излиза огън.
  Българинът е плашлив пред нещата от които си няма представа като първобитен човек пред светкавица.

  И да, сега ще обвиняват правителството естествено.
  Забраната за проучвания на шистов газ ще се превърне в част от предизборната кампания на комуноидите.
  Всички ще забравят, че тя бе предизвикана от петата колона и е от полза за руснаците. Да останем колкото се може по-дълго под руско енергийно робство.

  "Прост народ - слаба държава"

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 65. 65 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#2] от "dodge_ram":

  Има възможност за редактиране. Преди да кликнете на "изпращане", можете да кликнете на бутона вляво от "изпращане" - "преглед". Там ще видите вашия постинг така както ще се види от всеки, след като го изпратите. Ако искате да редактирате, правете го в "добавяне на коментар" и ако дадете пак "преглед", ще го видите вече редактирано. Можете да го правите, толкова пъти, колкото си искате.

  Приятно постване

 66. 66 Профил на orehovka
  orehovka
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Поздравления на Милен Енчев за доброто интервю. Вече стана голяма рядкост да четеш интервюта, в които журналистът, който задава въпросите, да е нясно с темата, да се е информирал предварително за проблемите и различните гледни точки по тях и да задава смислени въпроси. Уважавам мнението на проф. Стойкова, но продължавам да смятам, че рискът от замърсяване е сериозен и не може да бъде пренебрегнат. В България непрекъснато се случват аварии и инциденти поради човешки грешки, немарливост или чиста алчност.

 67. 67 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#56] от "USSR":
  [quote#56:"USSR"]нямаме ли си "наши" фирми от ЕС , защо печалбаита трябва да отиде в САЩ , а не в ЕС !?
  МОЖЕШ ЛИ ДА ОБЯСНИШ !? [/quote]
  Ето ти обяснението. И "наши" са всички НЕруски компании.

  "Със своята технологична преднина САЩ могат да се върнат във водеща позиция, като повсеместното присъствие на шистовия газ подкопава пазарната доминация на Газпром, която почива на големи и скъпи находища на конвенционален природен газ в труднодостъпни места. Европейските държави, неохотно изпаднали в зависимост от руските енергийни източници, гледат на шистовия газ с настървен интерес."

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 68. 68 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  "Проф. Кристалина Стойкова: Забранихме шистовия газ, без да знаем дали го имаме. Ще ни се смее целият свят"

  Уважаема колежке, според Вас, в момент на световна икономическа криза и тотална бедност в страната, толкова важно ли е да знаем има ли го този шистов газ в България, или го няма, за да плащаме луди пари за това????
  Аз мисля, че не е приоритет на страната в момента да знае точно това. По Вашата логика би следвало да даваме и пари за изследването и на Луната, щото и там след години може да се окаже, че има злато!!!!

 69. 69 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  "Когато управляващите не ценят научния си потенциал, е пагубно за държавата."
  Тези от БАН не бяха ли специалисти по решаване на космически важни въпроси, лечение на рака, съвети към Гоце и установяване на контакти със световния разум, извънземни цивилизации и междупланетния диалог. Сега какво се сетили за такива елементарни проблеми.

 70. 70 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 810 Весело

  Проф. Кристалина Стойкова: Забранихме шистовия газ, без да знаем дали го имаме. Ще ни се смее целият свят

  Доста провинциално мислене има тази професорка, сакън да не се изложим, това ли е според нея водещото в научните анализи и хипотези - да не станем за смях и точно с това самата тя става смешна.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 71. 71 Профил на aflex
  aflex
  Рейтинг: 237 Неутрално

  аааабе аре стига сме я карали напнекви газове бе ,има слънце вода въздух и още какви ле ни методи за производтво на енергия и то екологични ,стига сме горели горива от земята ,това вече е примитивно , нужадем се от зелена енегия е такива малоумни учени мн ме нерват

 72. 72 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Да, обаче госпожата е професор само по геология, а Р.Овч. Е АКАДЕМИК ПО ЕНЕРГЕТИКА, БИЗНЕС И ПАРТИЙНА АДМИНИСТРАЦИЯ И ПО ЕКОЛОГИЯ /това също/ ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 73. 73 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 868 Любопитно

  До коментар [#60] от "Bira":

  а МОЖЕШ ли да обясниш на атр'ял защо е пар екселанс!?

  Или само за рев ТЕ бива , ама защо и ти не знаеш или сега ще се потопиш във водите на изчезновението ........... кога трябва да се обясни някаква ваша "ГЕНИАЛНА" МИСЪЛ !? !?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 74. 74 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#56:"USSR"]защо американскА фирма ще трябва да търси газ у нас , нямаме ли си "наши" фирми от ЕС , защо печалбаита трябва да отиде в САЩ , а не в ЕС !?[/quote]
  Те това ги боли най-много нашенците...
  Представяте ли си какъв цирк ще настане, ако утре газпром реши да прави проучванията...?
  Всички, които сега плюят и анатемосват шистовия газ, веднага ще станат убедени в крайната необходимост от неговия добив.
  Дори ще докажат , че шистовият газ, добиван от Газпром, е полезен за здравето, дори е лековит...

 75. 75 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#71:"aflex"] нужадем се от зелена енегия е такива малоумни учени мн ме нерват [/quote]

  +++++++++++++++++++++++++++

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 76. 76 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#53] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  [quote#53:"ПРОРОК ИЛИЯ"]А пък аргумента, че като се установи наличието на шистов газ ще извием ръцете на руснаците и ще договорим ниски цени за техния[/quote]
  Точно това щеше да стане. И ще стане. Въпрос на време е този закон да се промени.
  Очевидно е, че не може да продължава повече енергийната ни зависимост от Русия.
  Не може да продължава руския рекет върху нас.
  Това че ти си сляп е отделен въпрос.
  Ходи ли да протестираш ПРОТИВ шистовия газ?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 78. 78 Профил на riodio
  riodio
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Еййй, не спряхте да атакувате хорат с този шистов газ. Темата не е ли приключена? И тази е взела парички от Шеврон за да лае. Те си плащат навсякъде.

 79. 79 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#74:"marsena"]Дори ще докажат , че шистовият газ, добиван от Газпром, е полезен за здравето, дори е лековит... [/quote]

  За съжаление сте много права!++++++++++++++Аз съм против проучванията и добива за шистов газ и ще си остана против, дори ако с тази дейност се е заела майка ми.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 80. 80 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#76:"Росен"]Не може да продължава руския рекет върху нас. [/quote]
  А американците всеки ден и дори всеки час мислят какво да направят за доброто на България, нищо че не знаят къде се намира.

 81. 81 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#77] от "benkovski11":

  искаш да кажеш, че не съм се задълбочил достатъчно в неправилно написания ти коментар?

  виноват...

 82. 82 Профил на 'бон' Йотов
  'бон' Йотов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Съжалявам, но единственото ми впечатление от това интервю е: доколкото съм запозната, може би, евентуално, няма 100%, има възможности, не може да се каже със сигурност, докъдето имам сведения и прочие уклончиви отговори. Съжалявам, но щом представен като експерт ще говори за тази тема, той трябва предваритлено да се е подготвил, а не да защитава една теза, базирана на евентуалности.

  Освен това, защо не е засегнат въпроса за променения през лятото на 2011г. закона за подземните богатства, че проучванията не трябва да грозят само застрашените животински видове, но не и водите и почвите?

  Истината има значение!
 83. 83 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#68] от "Дедо Либен":
  [quote#68:"Дедо Либен"]толкова важно ли е да знаем има ли го този шистов газ в България, или го няма, за да плащаме луди пари за това???? [/quote]
  ДВЕ тъпотии в едно изречение е твърде много.
  ЗНАНИЕТО (информацията) какво има и какво няма в недрата под краката ни е важно. Второто е, че не са луди пари за това знание.
  [quote#68:"Дедо Либен"]Аз мисля, че не е приоритет на страната в момента да знае точно това.[/quote]
  Точно такива като теб с промити мозъци "осигуриха" нужния натиск за забраната на шистовия газ.
  А ставаше въпрос само за ИНФОРМАЦИЯ.
  Информацията винаги е НАЙ-ВАЖНОТО нещо на този свят.

  Има или НЕ възможност за добиване на шистов газ в България.
  Само информация, но и нея не получаваме.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 84. 84 Профил на Пропаганда
  Пропаганда
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Кои са лобистите на шистов газ в България:
  Иван Василев Хиновски - агент на ДС
  Васил Симеонов Балинов - агент на ДС
  Илиян Драганов Василев - агент на ДС
  Кристалина Стойкова - платен консултант на Тексако(Шеврон)

  Вчера беше Илиян Василев, днес консултантката на Тексако. За утре да се готви Васил Балинов.

 85. 85 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 819 Весело

  [quote#73:"USSR"]Или само за рев ТЕ бива , ама защо и ти не знаеш или сега ще се потопиш във водите на изчезновението ........... кога трябва да се обясни някаква ваша "ГЕНИАЛНА" МИСЪЛ !? !?[/quote]

  аз това няма как да го обясня.

  ще си го сложа в колекцията "избрани вопли на истерзаните червени еколози анти-империалисти".

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 87. 87 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 810 Весело

  [quote#83:"Росен"]Информацята винаги е НАЙ-ВАЖНОТО нещо на този свят. [/quote]

  Росене, защо не заложиш 2 кг. взрив под къщата си, за да провериш добро ли е строителството и, по този начин ще разполагаш с проверена информация и ще заспиваш с нея щастлив на поляната, под звездите - бездомен, но информиран.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 88. 88 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#80] от "Каишков":

  Фирмите по света работят за пари. Вложеният някъде по света долар трябва да се върне многократно.
  Това и принципа на бизнеса.

  Любимият ви руски доставчик е подчинен на кремъл. Той има за цел не само да печели. Да смъква по три кожи от една и съща оФца. Има за цел и печелейки да влияе и политически на съответната държава. Факт, който е известен на всички.

  Тази забрана на ИНФОРМАЦИЯ е безспорна грешка на правителството, но беше взета под натиск.
  кгб-йските методи в могучая не са останали в миналото.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 89. 89 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 819 Любопитно

  [quote#87:"Мерилин"]Росене, защо не заложиш 2 кг. взрив под къщата си, за да провериш добро ли е строителството и, по този начин ще разполагаш с проверена информация и ще заспиваш с нея щастлив на поляната, под звездите - бездомен, но информиран.[/quote]

  защо така упорито избягвате да чувате и разбирате другата страна в разговора?

 90. 90 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#83:"Росен"]Информацята винаги е НАЙ-ВАЖНОТО нещо на този свят.

  Има или НЕ възможност за добиване на шистов газ в България.
  Само информация, но и нея не получаваме.[/quote]
  +++++
  Информацията е най-силното оръжие и най-скъпата стока на света, ама тъпанарите това не могат да го проумеят и оценят...щото са тъпанари, естествено.

 91. 91 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#87] от "Мерилин":

  Неразбирането за ценността на информацията независимо за какво е пагубно за човека, а в по-широк смисъл и за държавата.

  При строителството се прилагат други методи - взрив не се използва.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 92. 92 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Весело

  До коментар [#83] от "Росен":

  Роска, кажи сега за ИНФОРМАЦИЯТА за евентуално наличие на злато на Луната и за него ли да плащаме, бе бой???

 93. 93 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  [quote#76:"Росен"]Не може да продължава руския рекет върху нас. [/quote]

  Зомбиран ли си?

  Цяла Европа се е оставила в ръцете на Русия и никой не мисли, че са рекетирани!!! Само балкански анализатори като теб са на такова чудновато мнение.

  А България ползва много малко газ, познай що?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 94. 94 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#87:"Мерилин"]Росене, защо не заложиш 2 кг. взрив под къщата си, за да провериш добро ли е строителството и, по този начин ще разполагаш с проверена информация и ще заспиваш с нея щастлив на поляната, под звездите - бездомен, но информиран. [/quote]

  +++++++++++++++

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 95. 95 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 819 Неутрално

  [quote#93:"Курт Деликуртев"]Цяла Европа се е оставила в ръцете на Русия и никой не мисли, че са рекетирани!!![/quote]

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 96. 96 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До #76:
  Може би и да съм сляп.
  Във всички случаи обаче не съм големия всезнайко и разбирач. И не си мисля, че руснаците ще се разтреперят от страх като научат, че у нас има шистов газ - както си мислят некои наивници- и веднага ще намалят цената на техния наполовина.
  Дрън-дрън. Поради много причини . И по-вечето елементарни.

 97. 97 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  [quote#93:"Курт Деликуртев"]Цяла Европа се е оставила в ръцете на Русия и никой не мисли, че са рекетирани!!![/quote]
  Боже, скоро не бях чувала подобна въпиюща глупост...

 98. 98 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#89:"Bira"]защо така упорито избягвате да чувате и разбирате другата страна в разговора? [/quote]

  Не само, че я чувам, но и коментирам, премислила съм основните плюсове и минуси и съм стигнала до заключението, че става дума за експеримент с необратим характер, ако е успешен добре, но ако е с катастрофални последици, какво правим, можем ли да върнем предишното положение - не, и какво ще кажем на децата си : сбъркахме, хайде няма нужда.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 99. 99 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#95] от "Bira":

  Няма да те разберат...

 100. 100 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 819 Неутрално

  [quote#93:"Курт Деликуртев"]Цяла Европа се е оставила в ръцете на Русия и никой не мисли, че са рекетирани!!![/quote]

  мога ли да цитирам и разпространявам тази мисъл?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK