Случаят "Мирослава" - версията на прокурора

Случаят "Мирослава" - версията на прокурора

© Георги КожухаровНа пресконференция в Перник окръжният прокурор Пламен Найденов представи пред представителите на медиите подробности около случая "Мирослава".


18-годишното момиче беше отвлечено на 7 ноември, а тялото й беше открито след 65 дни. По подозрение в убийството с цел откуп бяха задържани двама души - Марио Любенов и Стойчо Стоев. Стоев, който съдействал на полицията, се самоуби в дома си в присъствието на полицаи. Отношението на службите и на премиера Борисов към случая предизвикаха остра реакция, а близки на Мирослава и жители на Перник на няколко пъти излязоха на мълчалив протест с призиви виновните да бъдат разкрити и наказани и истината да излезе наяве.


Прокурорът описа обстоятелствата около самоубийството на Стоев така:


Към момента на самоубийството си Стойчо Стоев е бил само свидетел, потвърди обвинителят. Според показанията на Стоев те двамата с Любенов са участвали в отвличането и убийството.
Претърсването на дома му било първо, а не второ, както се знаеше досега. Той бил придружаван от двама служители на ГДБОП от София, а белезниците са били закопчани отпред на ръцете му. 


При отварянето на вратата се задействала аларма, Стоев се опитал да я деактивира, но след като не успял, се качил на стол, за да спре електрозахранването. След това поискал да ползва тоалетната, влязъл в посочено от него помещение, което се оказало килер, след което "се произвежда изстрел". 


Вчера пред "Дневник" д-р Чакъров, който е правил аутопсията на Стоев заяви, че пръстите му не са били счупени, както твърдяха близките на Стоев и медии, че той се е застрелял в дясното слепоочие и е нямал никакви други наранявания.  


Стоев се е самоубил със законно притежаван от него пистолет. Прокурорът не отговори защо след като е криминално проявен, е имал разрешение да притежава оръжие и кой му го е издал.


По думите на прокурора от днес Любенов и Стоев се запознали във фитнес, в последните четири месеца Стоев е бил шофьор на приятеля на  сестрата на жертвата - Елеонора, на име Борислав Чолев. Чолев  пък бил съученик с Любенов.


Стоев е набелязан от разследващите в средата на декември, когато е започнало проследяването му.  Именно по това време семейството на Мирослава получило второто писмо от похитителите. То е било пратено от Стоев, но това не е засечено от полицията. По думите на прокурора, защото "не е можело да има постоянен контрол".


Борислав Чолев е бил разпитан и е потвърдил, че семейството на жертвата, го е помолило за пари, но прокурорът не каза дали той се е съгласил или отказал.


Найденов представи хронологията на случилото се: 


На 7 ноември в 21.49 ч.   сестрата на жертвата - Елеонора, се обажда в полицията и съобщава, че сестра й е отвлечена и "следва да следва инструкции, за да я получи обратно". Тя е била насочена към място, където е оставен лист хартия с послание от похитителите. Като условие да освободят Мирослава, те искат от семейството 250 хил. евро в банкноти от по 500 евро. В писмото е изрично споменато да не се търси съдействие от полицията, защото в противен случай Мирослава ще бъде убита и намерена на части.


На 9 ноември похитителите се обаждат на близките на Мирослава и поставят краен срок - до 11 ноември, откупът да бъде даден.


След това няма повече обаждания. "Следва мълчание от страна на извършителите, през това време полицията пресява различен кръг лица, много от които от криминалния контингент", каза Найденов.


Обаждането от 9 ноември е било засечено в мобилна клетка, която по думите на прокурора е била с много широк обхват и затова не е било извършено претърсване на района. Това позвъняване не е било от телефона на Мирослава, а от друга сим карта, но Найденов не каза на чие име е била регистрирана.


Същия ден мобилният телефон на момичето е открит в кофа за боклук.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK