Плевнелиев: Ще отворя президентството, защото гражданите задават дневния ред на институциите

След церемонията по встъпване в длъжност на президента Росен Плевнелиев и вицепрезидента Маргарита Попова, двете президентски двойки проведоха кратки срещи на "Дондуков" 2. (Очаквайте фотогалерия)

© Красимир Юскеселиев

След церемонията по встъпване в длъжност на президента Росен Плевнелиев и вицепрезидента Маргарита Попова, двете президентски двойки проведоха кратки срещи на "Дондуков" 2. (Очаквайте фотогалерия)Речта на президента Росен Плевнелиев при встъпването му в длъжност беше по-граждански ориентирана и даде заявка, че ще отвори институцията, докато предшественикът му Георги Първанов не излезе от рамките на институцията, както я е виждал през своя мандат. Това коментира за "Дневник" социологът Боряна Димитрова.


По думите й речта на Плевнелиев в сравнение със словото му пред Народното събрание на 19 януари, когато положи клетва, в което акцентът беше изцяло икономически, днес е отправил поглед към миналото и към това какво могат да направят българските граждани.


Президентската институция, която все още е млада, силно се влияе от личността на президента и още търси място в обществото. Затова е важен личният почерк на всеки държавен глава, отбеляза Димитрова. Ако сравним четирите институции при президентите Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов и сега при Плевнелиев, ще видим съществени различия, които обаче не произтичат от правомощията на държавния глава, а от характера и стила на човека, каза социологът.
Първанов и Плевнелиев говориха на церемонията по смяната на президентската власт на пл. "Св. Александър Невски". Гвардейският представителен духов оркестър изпълни химна, а 21 артилерийски салюта отбелязаха смяната на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили. Двамата президенти положиха венец пред паметника на Незнайния войн и с едноминутно мълчание отдадоха почит на загиналите за свободата на България. Президентите Първанов и Плевнелиев приеха тържествения марш на почетния караул и запалиха свещи в катедралата.


Плевнелиев: Миналото ни учи, че сме успявали само когато сме заедно, когато сме имали цел


В петминутното си слово Плевнелиев каза, че ще отвори президентството за всички граждани и ги призова да използват това, защото гражданите задават дневния ред на институциите и имат правото да изискват от политиците да бъдат последователни, да бъдат открити и да бъдат резултатни по националните приоритети.


Плевнелиев се върна към славната българска история на народ, създал една от първите държави в Европа, народ, живеещ на кръстопът на цивилизации, народ, символ на мултикултурност и етническо разбирателство. "Именно тази история написа Паисий Хилендарски преди 250 години, за да възроди българския дух и самосъзнание в тежки времена", каза още той. Именно тази история ни връща назад повече от 100 години, когато Иречек пише: "България успя и се обедини, защото всички, от министър-председателя до последния колар гледаха в една посока", напомни Плевнелиев.


Той отбеляза и "изконните български добродетели - да бъдем трудолюбиви, честни, гостоприемни, да бъдем родолюбци". Миналото ни учи, че сме успявали само когато сме заедно, когато сме имали цел, каза Плевнелиев и добави, че ще търси съгласие по националните приоритети. България също ще разработи своята програма до 2020 г., ще я изковем в широк обществен дебат, ще се обединим около нея и ще я следваме, каза още той.


Плевнелиев повтори приоритетите си, които застъпи и в речта си пред парламента - "ще работя за растеж, за заетост, за справедливост и ефективно правораздаване, за балансирано развитие на регионите, за по-добра бизнес среда, за повече инвестиции, образование, културно и духовно развитие на нацията, държава с репутация и добро име".


Ще бъда прагматичният президент на модерна България, ще обединявам, а няма да разделям, каза още новият държавен глава. Нямам съмнение, че България ще се развива, въпросът е с каква скорост ще напредваме по националните цели - да бъдем достоен европейски член, средно богата, с развита икономика, държава, достойно място за своя народ, каза още Плевнелиев.


Първанов говори два пъти по-дълго от Плевнелиев


Предшественикът му Георги Първанов посочи, че националното единство е в противовес на омразата, агресията, демонизирането на опонента. "През изминалите десет години институцията се постара да даде своя принос за преодоляване на пагубния разкол в българското общество. Ако говорим за национално единство това означава съзнаване на ролята на президента като фактор за толерантност в стремежа за поддържане на етническия мир", каза още Първанов в 10-минутната си реч. Отбеляза, че националното единство предполага баланс на властите, а не партиен монопол, взаимодействие между институциите, конструктивни отношения между държавните структури и гражданското общество.


Добави, че президентската институция е относително млада на фона на вековното развитие на българската държавност, но стабилна и солидна. Той пожела на президента Плевнелиев и екипа му да продължат усилията, за да не се допусне превръщането на институцията в протоколна и декоративна.


Без представители на десницата


Сред гостите на церемонията бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов, министри, еврокомисарите Кристалина Георгиева и Йоханес Хан, президентът Желю Желев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, главният прокурор Борис Велчев, екипите на президентите Първанов и Плевнелиев, митрополитите Кирил, Натанаил, Калиник и Гавраил.


На церемонията присъстваха депутати от ГЕРБ, БСП и ДПС, сред официалните лица не бяха забелязани представители от "Синята коалиция", "Атака" и РЗС.


Съпругата на Георги Първанов - Зорка Първанова, присъства на церемонията на площада, придружи го президентството и заедно напуснаха сградата на "Дондуков" 2. Съпругата на Росен Плевнелиев не дойде.


"Премиерско място" и "Първи ред на "Позитано" 20 - пожеланията за Първанов


Въпреки студеното време, млади столичани доведоха децата си на церемонията на пл. "Св. Александър Невски". "Днес е исторически момент за страната ни, защото защото встъпва ной-добрият президент на България", смята Николай Ангелов, дошъл със семейството си. "Децата са малки и трябва да помнят този момент", добави той. За словото на Плевнелиев не е критичен, защото "още не може да избяга от реалния бизнес, но ще ошлайфа говоренето си".


Даниел Николов, дошъл с 4-годишния си син, каза, че са важни делата, а не словата и възлага много надежди на новия президент Плевнелиев.


Десетина младежи от БСП развяха трибагреници на площада. Пред президентството пък агитка социалисти, сред които депутатите Румен Петков, Кирил Добрев и Драгомир Стойнев посрещнаха с българското знаме, шал с надпис "България" и букети Първанов, след като Плевнелиев го изпрати на парадния вход. Сред пожеланията се чуха и такива за бъдещето на досегашния президент.
"Преди пет години ви пожелах успешен втори мандат, сега ви казвам здраве и успех и "Позитано" ви чака на първия ред", каза възрастна жена. Друг му пожела "всичко хубаво и премиерско място", предаде агенция "Фокус".


"Благодарен и признателен съм на всички онези, които ме разбираха и подкрепяха, от тук нататък оценката предстои, имат думата хората", бяха последните думи на Първанов при излизането му от "Дондуков"2. "За мен беше удоволствие, че през тези 10 години бях до него", каза съпругата му Зорка. На въпрос за напътствията, които би отправил към президента Плевнелиев, Първанов каза: "Надявам се никой да не напътства новия президент, той има характер, има волята и познанията, за да може сам да формира своята политика".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK