Плевнелиев: България ще даде всичко, за да се чува нашият глас в Европа

От името на Европейската комисия комисари Кристалина Георгиева и Йоханес Хан подариха на президента Росен Плевнелиев копие на снимка от архива на ЕК от подписването на Договора за създаването на Европейската Общност за въглища и стомана през 1951 г. "Ще я държа близо до себе си, в работния кабинет, защото за мен това е важно. Европа има нужда от усилията на всички нас", каза държавният глава.

© Красимир Юскеселиев

От името на Европейската комисия комисари Кристалина Георгиева и Йоханес Хан подариха на президента Росен Плевнелиев копие на снимка от архива на ЕК от подписването на Договора за създаването на Европейската Общност за въглища и стомана през 1951 г. "Ще я държа близо до себе си, в работния кабинет, защото за мен това е важно. Европа има нужда от усилията на всички нас", каза държавният глава.Отличните макроикономически показатели на България дават на страната аргументирано морално право, а също и отговорност да играе по-активна роля в Европейския съюз. Това постижение на България трябва да бъде по-добре познато в ЕС. Това заяви еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хан след срещата си с президента Росен Плевнелиев.


Комисарят Хан и колегата му Кристалина Георгиева, която отговаря за в Еврокомисията за борбата с кризите, бяха първите гости на Плевнелиев, който днес встъпи в длъжност. Президентът я определи като знакова, защото поетите от него ангажименти са тъкмо за европейското развитие на България.


"Тази среща беше не само за размяна на учтивости в протоколен порядък, ние се срещнахме като стари приятели, прагматично ориентирани хора и обсъдихме какво ще работим занапред, какво може и какво следва да бъде направено", каза комисарят Хан. Според него добрите макроикономически показатели на страната ни са постижение, което трябва да бъде по-добре познато в чужбина и новият президент има възможност и контакти да го популяризира.
Двамата еврокомисари отбелязаха, че за тях е голяма чест да бъдат първите гости на президента Плевнелиев. Това е значим символ, който показва ангажираността на България към Европа, каза комисарят Хан. Кристалина Георгиева отбеляза, че го приема като сигнал и за европейската принадлежност на България, но и за личната вяра на президента, че мястото на България е в Европа и че силна Европа е добре за българските граждани. Тя пожела на новия президент да се справи с предвидимите и непредвидими предизвикателства.


България не е толкова малка държава, но със сигурност ще даде всичко от себе си в лицето на новия президент нашият глас и нашата позиция да се чува, каза президентът Плевнелиев. Посочи, че подготвя и посещението си в Брюксел на 25 и 26 януари. "То също е знаково - първото посещение на президента ще бъде там, където голямото европейско семейство се събира заедно, за да взема важните решения", заяви държавният глава.


С еврокомисарите са обсъдили и програмата "България 2020" като част от "Европа 2020". Аз съм не само български президент, но и президент на европейска държава и заедно с нашите партньори и приятели от Брюксел ще работим, за да може програмата за развитие до 2020 г. да съответства на европейските приоритети, каза още държавният глава.


От името на Европейската комисия двамата комисари подариха на президента Плевнелиев копие на снимка от архива на ЕК от подписването на Договора за създаването на Европейската Общност за въглища и стомана през 1951 г. "Ще я държа близо до себе си, в работния кабинет, защото за мен това е важно. Европа има нужда от усилията на всички нас", каза държавният глава.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK