Над 2.5 млн. лв. ще струва изграждането на новия приют на отец Иван

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова

© Мария Съботинова

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна ПавловаМинистър Лиляна Павлова и отец Иван от Нови хан представиха проекта за изграждането на приют в Побит камък, община Елин Пелин. Министърът на регионалното развитие изрази надежда инициативата на отец Иван да бъде дългосрочна, а не кампанийна дейност. В социалния дом "Свети Николай" ще има 28 къщи и сграда с 8 жилища, които ще заемат площ от 4200 кв.м. Изграждането на дома ще струва между 2.5 и 3 млн. лв.


"Много работа е свършена за този месец. Идейният проект вече е готов", каза отец Иван. Преди месец Софийската митрополия преведе 9000 лв. за таксата за промяна на предназначението на терена за новия дом, а министерството пое ангажимент да придвижи документите. В София има офис за координация на работата на отец Иван и институциите.


Министър Павлова посочи, че когато проектът получи разрешение за строеж, около постройките ще бъдат разположени 8 фургона, в които хората от приюта да живеят и да помагат при строителството. Когато новите сгради бъдат готови, незаконните постройки в стария приют ще бъдат премахнати, а в законната ще продължат да живеят хора.
Под опеката на отец Иван има 88 души, от които има 18 майки с 36 деца. Към момента събарянето на незаконните постройки в Нови хан е преустановено. "На този етап няма да има настаняване на лица в защитени жилища", каза още Павлова. Тя посочи, че хората, които живеят при отеца, са предпочели да останат при него. Община Елин Пелин е осигурила възможност децата от приюта да посещават детска градина.


"Ние като министерство така както поехме ангажимента и миналия път, извадихме от активите на държавното предприятие строителство и възстановяване терен от 78 дка, който сме в готовност да предоставим", каза Павлова. Площта ще бъде дадена на фондацията на отец Иван, за да разшири дейността си.


Все още не е ясно кога ще бъде построен новият приют. Отец Иван смята, че строежът ще отнеме две години. Вероятно средствата ще се набират с национална кампания под егидата на Софийската митрополия. Отец Иван обясни, че има измамници, които събират средства от името на приюта, без да имат връзка с него. Затова, ако някой иска да помогне, може да се свърже директно с приюта към църквата "Света Троица" в Нови хан.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK