Плевнелиев промени обещанието си как ще действа с посланиците агенти (обновена)

Президентът Росен Плевнелиев встъпи в длъжност на 22 януари.

© Надежда Чипева

Президентът Росен Плевнелиев встъпи в длъжност на 22 януари.Вместо обещанието още в първия си ден като президент Росен Плевнелиев да подпише указа за отзоваване на посланиците агенти на бившата ДС той ще "работи за утвърждаване на модерна европейска дипломатическа служба на България и да не подписва укази за назначаване на посланици, които принадлежат към ДС". Това става известно от публикуваните на страницата на президентската институция ангажименти на държавния глава, поети през кампанията.


Решението как да се действа с агентите-посланици се отлага, заради съгласуване на мотиви как точно може да стане това, след като Конституционният съд отмени забраната бившите служители на ДС да заемат дипломатически постове, а трима върнати спечелиха дела на първа инстация във Върховния административен съд (ВАС). Смените на дипломатите ще се случват през следващите седмици, според източници на "Дневник".


Законното отзоваване на посланиците агенти - задача за юристи
В началото на ноември, когато получи удостоверението от Централната избирателна комисия (ЦИК), че е избран за президент, Росен Плевнелиев обяви: "В първия ден от моето президентстване аз ще искам да подпиша указите за отзоваване на посланиците, които са част от бившата Държавна сигурност." А по-късно многократно заяви, че подписването на този указ ще е първата му работа.


В изборната нощ след първия тур на президентския вот на 23 октомври Плевнелиев каза: "Аз гарантирам категорично, тъй като вярвам дълбоко, че мрежите на Държавна сигурност отдавна са приватизирани и не работят в интерес на държавата, че ще подкрепя усилията на правителството, министъра на външните работи колкото може по-бързо посланиците да бъдат отзовани, за да може ние да поставим отпред в нашите държави, които са ни важни, съюзници, хора, които не зависят от частни мрежи на интереси, а защитават националния интерес."

В обявените днес на страницата му ангажименти обещанието е "да работи за утвърждаване на модерна европейска дипломатическа служба на България и да не подписва укази за назначаване на посланици, които принадлежат към ДС".


От прессекретариата на Плевнелиев обясниха, че президентът изчаква ново предложение на Министерския съвет за смяна на посланиците с аргументи, съобразени с мотивите на Конституционния съд. В края на ноември миналата година съдът, сезиран от депутати от БСП и ДПС, отмени текстовете от Закона за дипломатическата служба, с които се въвеждаше забрана за бившите сътрудници на Държавна сигурност (ДС) да стават посланици и консули или да заемат други публични длъжности в дипломатическата служба.


Дни след като Конституционният съд отхвърли лустрационните текстове, Плевнелиев каза, че политическата му позиция не е променена и даде да се разбере, че няма да наруши решението на Конституционния съд и отзоваването на дипломатите с досиета ще стане с други мотиви. "Същевременно съм категорично за спазване на решенията на Конституционния съд, така че, базирайки се на това, което съдът е подписал, и на усилията, които правителството ще положи в следващите два месеца, съм сигурен, че ще бъде намерено едно добро решение", каза тогава Плевнелиев.


В следващите седмици Външно министерство ще внесе в правителството предложения за смяната на посланиците с изтекли мандати, в това число и агенти на бившата ДС, научи "Дневник" от дипломатически източници.


В началото на тази година, трима от върнатите посланици, работили за ДС, спечелиха дело във ВАС срещу предсрочното прекратяване на ковандировките им. Външно министерство обжалва решението на по-горна инстанция.


Плевнелиев подчертава позицията си към служителите на бившите тайни служби, като освен че няма да изпраща за посланици, заявава, че няма да допусне такива и в своята администрация, където назначава  "компетентни, млади хора и непринадлежащи към ДС".


Други ангажименти и обещания


Първият ангажимент е обявен за "изпълнен", защото "той е да публикува всички поети по време на предизборната кампания за президент ангажименти на страницата на президентството в интернет".


Сред обявените обещания са държавният глава да подпомага институциите в борбата с корупцията. Президентът се ангажира с фонд за целенасочена подкрепа за иновации на млади хора, както и "да наблюдава предоставянето на електронни услуги да се превърне в приоритет на изпълнителната власт и да следи прогреса в тази посока".


Повечето от обещанията бяха застъпени като негови приоритети и в речта му пред Народното събрание, когато положи клетва като президент - "да работи по финализиране на дългосрочен план за развитие на България, изведен в Национална програма за развитие 2020, и да наблюдава институциите дали работят по изпълнението й", "да работи за репутацията и доброто име на България", "да бъде президент на регионите, да ги посещава редовно и представители на регионите да участват в съветите на президента".


Плевнелиев обещава "да работи за провеждането на първия референдум на България по обществено значими въпроси", да провежда дебати преди взимане на ключови решения, свързани с бъдещето на България, в това число и за АЕЦ "Белене", след като изпълнителната власт представи пред обществеността точни и ясни параметри и аргументи по проекта.


За сектора сигурност, за който Плевнелиев поиска реформа, президентът се ангажира до 2013 г. да работи за внасянето и разглеждането в Народното събрание на устройствените закони на Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана. Ще свиква редовно Консултативния съвет за национална сигурност, който по закон трябва да се събира веднъж на три месеца.


Друг ангажимент на Плевнелиев е да присъства в Народното събрание по значими теми и въпроси, прозрачно и мотивирано да използва правото на вето. В началото на всяка година ще провежда "месец на политическите консултации" с лидерите на партиите у нас. Ще създаде и съвет на президентите на България.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK