Чакат се промени в семестриалните такси на университетите

Чакат се промени в семестриалните такси на университетите

© Юлия ЛазароваЮгозападният университет "Неофит Рилски" ще въведе от следващата година диференцирано заплащане на семестриалните такси според успеха на студентите. Това обяви пред "Дневник" ректорът на висшето учебно заведение проф. Иван Мирчев.


Предвижда се разликата в парите, които студентите ще дават за образование, да се изрази в сумата, с която ще се качи семестриалната им такса от следващата година. Отличниците (с успех над 5.50) ще плащат с около 15 лв. повече на семестър, докато при по-слабо представилите се увеличението може да достигне до 40лв. Покачване на таксите в направление "Изкуства" няма да има.


Диференцираното заплащане се въвежда експериментално. В зависимост от резултатите, то може да отпадне за последващи периоди, уточни проф. Мирчев.

Възпитаници на почти всички университети в София, както и от Медицинския във Варна, се събраха на протести през декември срещу приета по-рано поправка в Закона за висшето образование. Депутатите промениха горния праг на частта от таксите, която университетите взимат от студентите. Досега висшите училища можеха да взимат не повече от 1/2 от издръжката, която им отпуска държавата. С промяната депутатите я увеличиха на 2/3, което означава ръст с 16% спрямо таксите за миналата година. Ректорите сами ще решават дали да се възползват от законовата промяна. Засега те декларират, че няма да има повишение на сумите.

Според него, новата система може да донесе някои проблеми, свързани с поставянето на оценките. За да се избегнат такива, преподавателите ще бъдат задължени да се мотивират писмено пред ръководството за най-високите и най-ниските поставени оценки.


Възможно е методът да се прилага само за година, тъй като при някои специалности има "масовизиране на отличниците" или пък на слабите студенти. Такива са "Публичната администрация" и "Връзките с обществеността", където се счита, че има най-много шестици, както и специалностите в направление "Природни науки", където студентите завършват трудно поради ниския си успех.


В момента таксите в ЮЗУ са в размер на 50% от държавната субсидия за всеки студент в различните специалности, посочи проф. Мирчев. Той допълни, че плановия прием за следващата година ще остане същия (3000 души), но е възможно да се "преструктурират съотношенията" в самите специалности- – "по-малко педагогики за сметка на филологиите".


Какво се случва с таксите на други университети


До 3-ти февруари всички университети в страната трябва да изпратят своите предложения за промени в семестриалните такси до Министерството на образованието и науката (МОМН), което да ги отхвърли или одобри.


Техническият университет в София планира да повиши с 40 лв. финансовите задълженията на студените си на годишна база. Така вместо 610 лв. те ще трябва да плащат 650лв. Зам.-ректорът по учебната дейност проф. Георги Михов уточни, че това са предложения, които предстои да бъдат гласувани по време на Академичния съвет на университета.


Икономическият университет във Варна ще вдигне годишните такси с 20 лв. Така те ще достигнат 300 лв. за двата семестъра.


Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев не можа да даде категоричен отговор дали ще има промяна в семестриалните такси. В края на 2011-та година, когато беше преизбран за втори мандат, той се обяви против поскъпването на образованието. По думите му, решението е в ръцете на Академичния съвет на университета, който ще заседава в четвъртък.


Зам.-председателят на Студентския съвет към СУ Венцислав Иванов посочи обаче, че всички факултети са изпратили вече своите предложения за размера на таксите и в някои специалности промяна щяло да има със сигурност. По думите му покачването не може да надхвърли повече от 80 лв. за година.


Непроменени остават размерите на таксите в свищовската Стопанска академия "Д.А. Ценов". В Русенския университет "Ангел Кънчев" ще продължи и през следващата учебна година да се плаща между 173 и 330 лв. на семестър, в зависимост от професионалното направление и специалността.


Новоизбраният ректор на УНСС проф. Стати Статев също се обяви против покачването на парите за образование, но заяви, че окончателното решение ще бъде взето на предстоящия Академичен съвет.


Ректорът на Националната спортна академия проф. Лъчезар Димитров заяви, че около 20 дни преди изтичането на втория му мандат предпочита да остави това решение на следващото ръководство.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на carter
  carter
  Рейтинг: 229 Весело
 2. 2 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 495 Неутрално

  сега университетите дето не могат да си наберът студентите няма да посмеят да вдигнат таксите. А тея специалностти със свръх търсене ще ги вдигнат на Макс.

  Е и като започнат студентите да разбират колко струва образованието белким почнат да изискват преподавателите да ги учат на нещо, а не да се борят за Зел

 3. 3 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Отличниците (с успех над 5.50) ще плащат с около 15 лв. повече на семестър, докато при по-слабо представилите се увеличението може да достигне до 40лв.
  Малиййй, отнеха на тройкаджиите една вечер пиене (ако са по-бедни разбира се).
  Интересно е, с какво право вдигат цените? Да не би да вдигат и качеството? Ама на дали.

 4. 4 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 723 Неутрално

  тъъъъкмо си помислих- ей на, най-после нещо да се намали, като заплащане ... ама не - то пак било още скубане ... Пак не можаха да ме изненадат

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 5. 5 Профил на erinka
  erinka
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Това не е лоша идея, стига да се изработи правилна скала! Добре би било стундетите с добър успех да бъдат стимулирани!

 6. 6 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Има толкова Калинки,Яневици и Цветанови приятели,чакащи да ги наредят на сладка работка,че само чисто луд би се записал да учи в България.
  Money for nothing.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK