Писмото до Борис Велчев на бившите ръководства на съюза на съдиите

Писмото до Борис Велчев на бившите ръководства на съюза на съдиите

© Асен ТоневТрите предишни ръководства на Съюза на съдиите в България (ССБ) поискаха главният прокурор Борис Велчев да направи проверка по повод твърденията и действията на министър Цветанов, които са "извън рамките на неговата компетентност, засягат интересите на правосъдието и увреждат конкретен съдия". Това се казва в писмо на Капка Костова, Нели Куцкова и Стоил Сотиров, разпространено до Велчев и медиите. Повод за искането им стана интервю на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов,в което той обвини сегашния председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, че работи в полза на организираната престъпност.

"Дневник" публикува пълния текст на обръщението на съдиите до главния прокурор:


До


Главния прокурор на Република България
Г-н БОРИС ВЕЛЧЕВ


Уважаеми г-н Велчев,


Обръщаме се към Вас в качеството си на бивши председатели на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България. Поводът е интервюто на министъра на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов, публикувано на 23.01.2012 г. във вестник "24 часа".


Държим да припомним, че от основаването на ССБ до сега винаги сме отстоявали независимостта на съда и същевременно сме били остро критични към проявите на безпринципност, непотизъм и други срамни явления в съдебната система. Винаги сме реагирали срещу опитите съдът да бъде подчинен на конкретните властимащи, включително и на Вашия предшественик. Никога не сме си позволявали обобщаващи критични оценки за цялостната работа на МВР и прокуратурата. Правили сме ясно разграничение между недопустимите изказвания на лица с ръководни функции и редовите полицаи и прокурори.


В цитираното интервю министър Цветанов за пореден път си позволява да обсъжда в характерния за него стил актове на съдии, като атаката вече е персонално насочена срещу председателя на УС на ССБ – колегата Мирослава Тодорова. Ние като съдии нямаме право да обсъждаме висящото дисциплинарно производство, по което на съдия Тодорова беше наложено дисциплинарно наказание от ВСС за забавено изготвяне на мотиви към постановени вече присъди. Дисциплинарното дело още не е приключило.


Министър Цветанов обаче, използвайки този факт, си позволява да прави внушения, че по едно от тези дела, по което съдия Тодорова е постановила тежка ефективна присъда спрямо подсъдим, който според министър Цветанов е "емблематична фигура за наркотрафика в страните от Европа" и че забавянето на мотивите е в полза на осъденото лице. Той заявява: "Започваме да си задаваме въпроса дали това не е в услуга на организираната престъпност… Точно тази съдийка и този съюз бяха най-критични към дейността на МВР…тя бе основната движеща сила за публичните декларации срещу мои изказвания", и "С поведението си Тодорова и хора като нея биха могли да създадат благоприятна среда в полза на организираната престъпност. В този смисъл можем да предполагаме схемите за функционирането на така наречения Октопод в съдебната система."


Следва да се има предвид, че по конкретното дело присъдата, постановена от съдия Тодорова не е влязла в сила, тъй като е обжалвана от подсъдимите. Прокуратурата не я е протестирала, но делото все още е висящо, а министър Цветанов за пореден път си позволява да се произнася кой е виновен. Сам знаете, че за подобно изказване на по висящо дело, България вече осъдена от съда в Страсбург.


Понятно е ожесточението на министър Цветанов срещу позицията и действията на ССБ по повод неговите яростни атаки срещу съда, довели дори до критичния доклад на Европейската асоциация на съдиите, изпратен и до Европейската комисия. Но направените от него внушения, че председателят на ССБ създава благоприятна среда в полза на организираната престъпност, няма да бъдат оставени от нас без последствие.


В много предходни случаи, когато от министър Цветанов бяха отправени неконкретизирани изявления за обвързаност на съдии с престъпността, отправяните от нас призиви за предприемане на съответните следващи се от МВР действия по разкриване и разследване на такива връзки останаха без отговор. Поради това счетохме, че в този случай следва да се обърнем към Вас. В правомощията на оглавяваната от Вас институция е, да изиска конкретната информация, с която господин Цветанов разполага и въз основа на която прави горните внушения по отношение на съдия Тодорова. Също така в правомощията на прокуратурата е, да установи: ако такива данни са били на разположение на министъра на вътрешните работи или на негови подчинени лица, били ли са те своевременно съобщени на органите на държавното обвинение. Считаме, че именно прокуратурата следва да установи извършени ли са от съдия Тодорова действия "в услуга на организираната престъпност" и да повдигне обвинение, ако отговорът на този въпрос е положителен. Но в обратната хипотеза, именно държавното обвинение следва да се произнесе, дали в изпълнение на възложените му функции министърът на вътрешните работи дава изявления от името на ръководеното от него ведомство, без същото да разполага с информация като изнесената и дали по този начин не се упражняват превратно властнически правомощия с цел да бъде причинена другиму вреда.


И на други висши представители на изпълнителната власт в различни предходни правителства сме обяснявали, че в момента, в който тяхната политическа сила премине в опозиция, точно те са хората, които най-много имат интерес от независим съд, който няма да се страхува и да "служи" на силните на деня. И сега заявяваме, че ССБ няма да се откаже от действия в защита на независимостта на съда и на правовата държава. Едно от тези действия е настоящото писмо.


Затова се обръщаме към Вас със следната настоятелна молба:


 1. Да разпоредите извършване на проверка, която да установи поради какви причини осъденият на продължителен срок лишаване от свобода Васил Маникатов се е оказал извън мястото за изтърпяване на наказанието много преди изтичане на срока на присъдата;
   


 1. Да извършите проверка по повод твърденията и действията на министър Цветанов, които са извън рамките на неговата компетентност, засягат интересите на правосъдието и увреждат конкретен съдия.
   


Прилагаме позицията на съдия Тодорова, която тя публично огласи по повод на конкретното дело.


Разчитаме на Вашето активно отношение не само в качеството Ви на Главен прокурор, а и на обичан и уважаван преподавател по наказателно право, който не би следвало да бъде убеждаван от каква важност е за едно общество в демократична държава, съдиите да не бъдат клеветени и сплашвани от представителите на изпълнителната власт, независимо колко висока е заеманата от тях позиция.


С уважение:


Капка Костова


Нели Куцкова


Стоил Сотиров

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Г-н Велчев, имате уникален шанс де разсеете впечатлението, че оглавяваната от Вас институция е подчинена на МВР.

  Не го пропускайте.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 2. 2 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Цвъчко хвърли лайно срещу вентилатора!

 3. 3 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1391 Весело

  Цвък явно яко ги настъпи по мазола...
  Колкото ръчкаш едно л... по вече се размирисва...трудно се чистят Авгиеви обори...

  الرجل الكبير
 4. 4 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Очакваме да видим "маньовъра" на "мократа връв" !
  Връло любопитно ми е!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 5. 5 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 509 Неутрално

  "Писмо до Борис Велчев на бившите ръководства на съюза на съдиите"

  СКАПАН СЛОВОРЕД

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 6. 6 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Г-н велчев ще се обръсне и ще обясни , че това не е негова работа , а и точно сега си търси вече нова работа- мандатът изтича ..))) И ще внимава тези дни , разбира се , да НЕ пуши цигари без бандерол ...))
  Вива ВИФ-а, пожарникарите и Симеоново..
  Докъде се докарахме ....)))

  BIG AL
 7. 7 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Капка Костова и Нели Куцкова заслужават уважение ..
  1000 пъти по- малко е нужното "уважение" към Цвъ., 6 -апартаментния ...))

  BIG AL
 8. 8 Профил на carpe
  carpe
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#3] от "BGman1":

  Прав си - трудно е - не става само с приказки... трябва и акъл.

 9. 9 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#6] от "BIG AL":

  Да ти кажа даже нема и да се обръсне!
  За такива като Велчев дядо ми казваше :
  "Тоя мазник и у чутура не може да го сгодиш!"

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3452 Весело

  Това доста ми напомня на отговора на запорожците до турския султан.

  Само дето не е нецензурно. Ама се подразбира ...

 11. 11 Профил на fh11
  fh11
  Рейтинг: 523 Неутрално

  И за двете страни важи приказката: "Вижда треските в очите на другите, но не вижда гредите в собствените си очи".

 12. 12 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 838 Весело

  Ей, големи хейтъри тия съдии!

 13. 13 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 996 Весело

  А такаааа. Каквото повикало, такова се обадило, Цецане...
  От както си стъпил в МВР, аз те съветвам по-малко да говориш и повече да работиш. Но ти - не, та не. Е сега видя ли, как всите там станахте за кашмер?!
  А на съдиите - браво!

  PHILIP
 14. 14 Профил на lisco
  lisco
  Рейтинг: 514 Неутрално

  никога досега Велчев не защити открито и ясно авторитета на съдиите, а оттам и на правосъдието . НИКОГА !

 15. 15 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 672 Весело

  В нормалните държави полицаите представят доказателства за извършено престъпление пред прокурорите, които повдигат обвинение и внасят дело в съда и накрая съдиите решава дали е доказано извършването на престъпление.

  При нас съдиите молят прокурора да започне разследване дали е извършено престъпление, за което полицаят обвинява без да е представил доказателства.

  Ама вярно успя да превърти Рубикона Цецо.
  Гарантирано от ГЕРБ!

 16. 16 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1513 Разстроено

  Цвъкльо отдавна е пресекъл всякакви граници на търпимостта.
  И отдавна би бил пратен да си надува свирката, ако не бе така удобен и така послу6ен на Пожарникарчето.

  Господи, такива примитиви с милиционерско мислене "управляват" страната ни...

  Закономерно - резултатът е комбинация между територия, кочинка, турски кенеф и други "екстри".
  Но матрЯлът като да понася всичко това...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 17. 17 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1513 Гневно

  [quote#3:"BGman1"]Цвък явно яко ги настъпи по мазола... [/quote]
  Цвъкльо е правно неграмотен и си позволява действия които са НЕДОПУСТИМИ от тази гледна точка. За които БГ може да бъде съдена. Понял?
  [quote#3:"BGman1"]Колкото ръчкаш едно л... по вече се размирисва...[/quote]
  Именно, вонята което се носи от МВР се засилва с всеки изминал ден.
  ТОВА е трагично и стра6но!!!
  [quote#3:"BGman1"]трудно се чистят Авгиеви обори...[/quote]
  С приказки определено не става. Митовете за "мачкане" на престъпността минават само в кварталната кръчма...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 18. 18 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 886 Неутрално

  .....Затова се обръщаме към Вас със следната настоятелна молба:
  Да разпоредите извършване на проверка, която да установи поради какви причини осъденият на продължителен срок лишаване от свобода Васил Маникатов се е оказал извън мястото за изтърпяване на наказанието много преди изтичане на срока на присъдата;....."

  Една от причините Маникатов да се озове извън мястото за изтърпяване на наказанието много преди изтичане на срока на присъдата е някой прокурор /малък или по-голям/ да е разрешил това.
  И освен това без да уведоми съдията издала присъдата.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 19. 19 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1038 Разстроено

  Тъжно ,тъжно !
  Започва се нова надскачане и над цакане!!!
  Изпълнителна -независима съдебна -изпълнителна- независима съдебна и така до края на света!

 20. 20 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Прокуратурата ще замълчи, защото е в комбина с МВР в смисъл, че с недизпипани доказателства се внася обвинителен акт и съдиите трябва да се чудят как да наложат исканото наказание. Защото в прокуратурата работят грамотни хора и на тях също не им е лесно да си изсмукват от пръстите обвинения при настоящата преса от МВР.

 21. 21 Профил на Jorro Jorrov
  Jorro Jorrov
  Рейтинг: 616 Разстроено

  А бе, много "независими институции" в тая държава, а пък ние сме все зависими от тях да им плащаме масрафите, хотели, джипове, 13 и 14 заплати и да се считаме постоянно за виновни, че още повече може "независимо" да ни ИЗДОЯТ !?

 22. 22 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Няма да има адекватна реакция- цвъкцвък очевидно държи с компромати прокуратурата.
  Единственият изход - Страсбург.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 23. 23 Профил на kratuncho1
  kratuncho1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Брей тази пуста власт много сладка. Не знам, колко още издънки трябва да направи тандема ББ - ЦЦ, за де се усетят, че трябва да си ходят сами. То не бяха флашки, тъпи показни акции без някакъв резултат, кучешки пържоли, полицейско насилие, днес едно - утре друго ... и нищо. Явно народът си ги харесва, невероятно, но факт. Ми да видим, до кога ще издържи на тази диета ...

 24. 24 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 535 Весело

  До коментар [#7] от "BIG AL":

  Хахахахахахаахахаха, наистина ли толкова наивен Тези двете, гаранция имат доста повече от шест пикливи апартамента (колко да струват тия апартаменти - общо не повече от милион). Виждал съм действащ прокурор, който има апартамент на емблематично място в София, за по 2500-3000 евро/кв.м. Тоест, човека е платил поне 300 000 хиляди евро за 1 (един). Не съм му защитник на Цветанов, ама хайде да не гледаме тия шест апартамента, от които 4-ри наследствени, че е смешно. Във форума със сигурност има хора с повече наследство и имоти в София.

 25. 25 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Нека осъдят някой престъпник и тогава да пишат писма на гл. прокурор, френския посланик, султана или на когото искат.

 26. 26 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 782 Гневно

  [quote#1:"wreck"]Не го пропускайте. [/quote]

  За съжаление не виждам как няма да го пропусне. Прокуратурата отдавна изглежда се е превърнала в изтривалка на подметките на Цвинокио.

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 27. 27 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  От нас зависи на Велчев да бъде потърсена отговорност, вместо да бъде назначен за пореден път без нито ден стаж (преди като прокурор, сега като съдия):
  http://www.peticiq.com/ne_na_provalenia_prokuror

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 28. 28 Профил на Борис Ташков
  Борис Ташков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Късно е за отговорност! Няма място за него в
  конституционния съд!

  В зида на демокрацията е много важно да се зане, кой изпълнява ролята на ТУХЛА и кой - на ПЪЛНЕЖ?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK