Кой кой е от новите посланици

Кой кой е от новите посланици

© Красимир ЮскеселиевМинистерският съвет реши на днешното си заседание да предложи на президента Росен Плевнелиев 24 кандидатури за нови посланици на България. Първата група от дипломати представлява малко над една трета от общия брой на местата в ротация. Останалите посланици трябва да бъдат обявени до три седмици, вероятно на още две групи.


Пет от предложенията за посланици са жени, шестима отиват в страни от Балканите и десет в държави - членки на ЕС. Осем от дипломатите, предложени да поемат ръководството на мисии на България в чужбина, са под 50-годишни. Представяме кратките биографии на бъдещите посланици, публикувани от Министерството на външните работи.


Александър Олшевски е предложен за извънреден и пълномощен посланик на Кувейт. Той е роден е на 1 януари 1950 г. в София. Завършил е МГИМО, специалност "Международни отношения" - арабски профил. В МВнР постъпва през 1981 г. Работил е като референт в отдел "Арабски страни", секция "Близък изток". Бил е завеждащ секция "Персийски залив, Ирак и Йемен", управление "Близък изток и Северна Африка". На задгранична работа е бил в посолството на България в Аден, Йемен и Дамаск,
Сирия. Бил е извънреден и пълномощен посланик на България в Йемен, Египет и Либия. От 25 март 2011 г. е директор на дирекция "Близък изток и Африка" в МВнР. Владее арабски, руски и английски език.
Александър Филипов е предложен извънреден и пълномощен посланик в Румъния. Роден е на 24 юни 1961 г. в София. Завършил е ВИИ "Карл Маркс" в София, специалност "Международни отношения". Специализирал е в МГИМО и в Киевския държавен университет. През 2002 г. е завършил курс за европейски дипломати във Форин офис. Постъпва на работа в МВнР през 1999 г. в дирекция "Европейска интеграция", където участва в преговорите за присъединяването на страната ни към ЕС. Работил е в посолството на България в Ирландия и в постоянното ни представителство към ЕС, като е натрупал е сериозен опит в областта на общата външна политика и политика за сигурност на ЕС. От октомври 2011 г. е временно управляващ посолството на България в Букурещ, Румъния. Владее френски, английски и руски език, ползва испански и румънски.


Ангел Ангелов е предложен за извънреден и пълномощен посланик на България в Босна и Херцеговина. Роден е на 2 март 1972 г. През 1994 г. завършва СУ "Св. Климент Охридски", специалност "Славянска филология" и "Българска филология и културология". Специализирал е в Нов български университет и в Института за международни отношения "Клингендал" в Хага, Холандия. Постъпва в Министерството на външните работи през 2000 г. Работи в дирекция "Югоизточна Европа" и в посолствата на България в Белград и Скопие. От ноември 2011 г. отговаря за отношенията с Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия и Черна гора в МВнР. Владее английски, сръбски, хърватски и руски език.


Ангел Димитров е предложен за извънреден и пълномощен посланик в Сърбия. Той е роден на 14 ноември 1945 г. в София. Завършил е СУ "Св. Климент Охридски", доктор по история. Ангел Димитров е генерален консул на България в Скопие през периода 1992 – 1993 г., а през 1994 г. е назначен за извънреден и пълномощен посланик в Македония. През 2001 г. е удостоен с почетен знак на МВнР. От 2002 г. ръководи научно звено в БАН. Владее английски и руски език, ползва чешки и сръбски.


Ангел Чолаков е предложен за извънреден и пълномощен посланик в Италия. Роден e на 18 ноември 1975 г. в София. Завършил е Свободния университет в Брюксел, специалност "Политически науки" и
бизнес факултета "Солвей" към същия университет, специалност "Мениджмънт със специализация финанси". В Министерството на външните работи постъпва през януари 2008 г. като консултант в дирекция "Европейски съюз". Работи като референт за Френското председателство на ЕС , връзките с Европейския парламент и общи политически въпроси. От август 2009 г. е последователно съветник на министър-председателя по европейските въпроси и по външната политика (от април 2010 г).
Владее английски, френски, италиански и шведски език, ползва руски и немски.


Бисерка Бенишева е предложена за извънреден и пълномощен посланик в Унгария. Родена e на 1 декември 1953 г. в Плевен. Завършила е ВИИ "Карл Маркс", специалност "Икономика на външната търговия". В МВнР постъпва през 1994 г. Тя е сред основните участници в преговорния екип по Споразумението за асоцииране на България към ЕО в началото на 90-те години. Работила е последователно като началник-отдел, началник-управление "Европейска интеграция", директор на дирекция "Европейски съюз" и генерален директор по европейските въпроси в МВнР. Бисерка Бенишева е била посланик на България в Ирландия, била е заместник-ръководител на мисията ни към ЕС. Посланик Бенишева е носител на най-високото отличие на МВнР – "Сребърен почетен знак" за приноса й за европейската интеграция на България. Владее английски и руски език, ползва немски и френски.


Борис Борисов е предложен за извънреден и пълномощен посланик в Йемен. Роден е на 5 май 1954 г. в Ковачица, община Лом. През 1976 г. завършва СУ "Св. Климент Охридски", специалност "Българска филология" . През 1977 г. учи в езиковия колеж на Багдадския университет, Ирак, и през 1981 г. завършва специалност "Арабска история и арабски език" на същия университет. Постъпва на работа в Министерството на външноикономическите връзки през 1987 г. Работи като преводач и търговски аташе в Търговско-икономическата служба на посолството на България в Триполи, Либия. В МВнР постъпва през 1996 г. и работи в дирекция "Близък изток и Африка" в посолството на България в Триполи и в Сана, Йемен. От декември 2008 г. е временно управляващ посолството ни в Йемен. Владее арабски, руски, английски език.


Веселин Вълканов е предложен за извънреден и пълномощен посланик в Белгия. Роден е на 28 юни 1961 г. в София. Завършил е ВИИ, специалност "Международни отношения", както и специалност
"Международни изследвания" в университета "Уорик" (Великобритания). В МВнР постъпва през ноември 1986 г. Работил е като референт за Близкия изток и Израел в отдел "Арабски държави". От 1994 г. се занимава с проблематиката на европейската интеграция и присъединяването на България към Европейския съюз първоначално в управление "Европейска интеграция", а след това в дирекция "Европейски съюз". Бил е началник-отдел "Обща външна политика и политика за сигурност" (изпълняващ длъжността политически директор) и началник-отдел "Политически и институционални въпроси" в дирекция "Европейски съюз". Работил е в посолствата на България в Хараре, Зимбабве, в Джакарта, Индонезия и в постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел. През периода 2005 г. - 2009 г. е посланик на България в Комитета за политика и сигурност на ЕС. От януари 2011 г. е политически директор в МВнР. Владее английски, френски и руски език.


Димитър Арнаудов е предложен за извънреден и пълномощен посланик в Албания. Роден е на 30 април 1958 г. в Гоце Делчев. Завършил е МГИМО, специалност "Международни отношения". В МВнР постъпва през 1986 г. Работил е в управление "Югоизточна Европа", съветник и пълномощен министър в дирекция "Съседни страни". Димитър Арнаудов е работил в посолствата на България в Атина и в Дъблин. От септември 2011 г. е и.д. директор на дирекция "Съседни страни" в МВнР. Владее английски, гръцки и руски език.


Димитър Цанчев е предложен за постоянен представител на България към Европейския съюз в Брюксел. Роден е на 28 септември 1966 г. в София. Завършил е СУ "Св. Климент Охридски" с магистърски степени по право със специализация по международно право и международни отношения и по арабистика. Завършил е и висшия курс на Европейския колеж по сигурност и отбрана в Брюксел. Специализирал е дипломатическа практика и международни преговори в Международния институт по публична администрация в Париж. Постъпва на работа в Министерството на външните работи през 1993 г., има натрупан солиден опит в двустранната, многостранната и публичната дипломация. Димитър Цанчев е бил секретар по външната политика на президента Петър Стоянов, началник управление "Близък изток и Северна Африка", началник отдел "НАТО и европейска политика за сигурност и отбрана", както и говорител на МВнР. Работил е в посолството на България в Израел. Той е бил постоянен представител на страната ни при Службата на ООН и другите международни организации в Женева от 2002 до 2005 г. През периода 2008 – 2010 г. е извънреден и пълномощен посланик на България в Израел. От октомври 2010 г. е заместник-министър на външните работи и председател на Националната комисия за ЮНЕСКО. Владее английски, френски, руски, арабски и иврит.


Емилия Кралева е предложена за извънреден и пълномощен посланик в Гърция. Родена e на 2 ноември 1964 г. в София. Завършила е СУ "Св. Климент Охридски" през 1988 г., специалност история, втора специалност английски език. В Министерството на външните работи постъпва през декември 1992 г. Работи като дипломатически служител в управление "Югоизточна Европа", дирекция "Евроинтеграция", дирекция ВКП. Работила е в посолствата на България в Атина и Лондон. От септември 2009 г. е началник-отдел "Обща външна политика и политика за сигурност" в дирекция "Политически въпроси" и европейски кореспондент на МВнР. Владее английски и гръцки, ползва френски и руски език.


Елена Шекерлетова е предложена за извънреден и пълномощен посланик в Австрия. Родена е на 6 ноември 1964 г. в Пазарджик. Завършила е СУ "Св. Климент Охридски", специалност "Право". В Министерството на външните работи постъпва през 1992 г. Работила е в различни управления и дирекции на МВнР - "Консулски отношения", "Кабинет на министъра" "Европа II", "Европейски страни". Била е началник на кабинета на министъра (1992 г.), заместник-началник на кабинета на министъра (1999 г.), началник-отдел в дирекции "Европа II" и "Европейски страни". Работила е в посолствата на България във Виена и Берлин, ръководила е дипломатическото бюро на страната ни в Бон, Германия. От септември 2011 г. е пълномощен министър в посолството във Виена. Владее немски, испански, китайски, ползва английски, руски език.


Иван Петков е предложен за извънреден и пълномощен посланик в Македония. Роден е на 24 август 1953 г. във Варна. Завършил е МГИМО, специалност "Международно право". В Министерството на външните работи постъпва през 1979 г. Работил е в отдел "Азия, Австралия и Океания", управление "Азия, Африка, Латинска Америка и Австралия". Бил е посланик със специални поръчения за Черноморския регион, специален представител на българското председателство на ОЧИС, заместник-министър на външните работи през периода 2001-2005 г. Работил е в посолствата на България в Ханой, Виетнам и Техеран, Иран. Бил е извънреден и пълномощен посланик на България в Иран, Пакистан и постоянен представител на страната ни към Съвета на Европа в Страсбург. От февруари 2011 г. е и.д. директор на Дирекция "Права на човека" в МВнР. Владее английски, френски и руски език.


Иван Пиперков е предложен за постоянен представител на България към Службата на ООН и другите международни организации в Женева. Роден е на 5 ноември 1952 г. в Пловдив. Завършил е МГИМО, специалност "Международни отношения". В МВнР постъпва през 1978 година. Преминава последователно през всички етапи от професионалната дипломатическа кариера - стажант-аташе, аташе в отдел "Първи", трети и втори секретар в сектор "Квалификация на човешките ресурси" и отдел "Печат", първи секретар в управление "ООН и разоръжаване", съветник и пълномощен министър в дирекция "НАТО и международна сигурност". Бил е началник отдел "Глобални въпроси на сигурността и разоръжаването" в дирекция "Международна сигурност", началник-отдел "Глобална сигурност и разоръжаване" в дирекция "НАТО и международна сигурност " и началник-отдел "Политически въпроси" в дирекция "ООН и глобални въпроси". Работил е в посолствата на България в Украйна, Великобритания, в постоянното представителство на страната ни към ООН в Женева и в Ню Йорк. От 2009 г. е началник-отдел "Политически въпроси" в дирекция "ООН и глобални въпроси" в МВнР. Владее английски и руски език. Ползва френски, украински и немски.


Катя Делева е предложена за извънреден и пълномощен посланик в Република Южна Африка. Родена е на 3 октомври 1952 г. в София. Завършила е Институт за страните от Азия и Африка към Московския държавен университет "Ломоносов", специалност "История на Африка и език фула". В МВнР постъпва през 1978 г. Работила е в отдел "Африка", отдел "Общи международни въпроси", управление "Азия, Африка и Латинска Америка", "Близък изток и Африка". Била е началник-отдел "Европа 2", "Европа 3" в дирекция "Европейски страни". Работила е в посолствата на България в Гвинея, Зимбабве, Франция. От април 2011 г. е временно управляващ посолството на България в Претория, Република Южна Африка. Владее английски, френски, руски и фула език.


Кирил Маричков е предложен за извънреден и пълномощен посланик на България към Светия престол във Ватикана. Роден е на 8 юли 1973 г. в София. Завършил е магистратура по право и магистратура по политически науки в University of Camerino, Италия. От 2011 г. той е професионален международен медиатор, регистриран в Министерството на правосъдието на Италия. В периода 2005 – 2007 г. Кирил Маричков е представител на Българската стопанска камара в Италия, а от 2007 г. е учредител и член на управителния съвет на Асоциацията за икономическо и търговско сътрудничество между Италия и България. Той е представител на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) в Италия. От 2008 г. е член на управителния съвет на Италианската търговска камара в България. От 2009 г. Маричков е юридически съветник на посолството ни в Италия. Владее италиански, английски, руски и испански език.


Константин Димитров

© Дневник

Константин Димитров


Константин Димитров е предложен за извънреден и пълномощен посланик в Обединеното кралство. Роден e на 28 януари 1957 г. в София. Завършил е СУ "Климент Охридски", като придобива магистърска степен по английски и немски език и литература. Постъпва в Министерството на външните работи през 1992 г. Работи в дирекция "Западна Европа и Северна Америка", в посолството на България във Вашингтон. Бил е директор на дирекция "Планиране и координация на външната политика" и на дирекция "НАТО ЗЕС и въпроси на сигурността" в МВнР. Назначен е за заместник-министър на външните работи през периода януари 1998 г. - февруари 2000 г., след което ръководи българската мисия в НАТО и ЗЕС, както и извънреден и пълномощен посланик на България в Белгия и Люксембург. От юни 2002 до декември 2002 г е директор на Института по евроатлантическа сигурност. Избран е за народен представител в 40-ото народно събрание на България, където е бил заместник-председател на комисията по външна политика, както и член на комисията по европейски въпроси. През периода януари – май 2007 г. е член на Европейския парламент (комисия по външна политика и комисия по граждански свободи, вътрешни работи и правосъдие). От декември 2009 г. е заместник-министър на външните работи по европейските въпроси. Владее английски, френски, немски и руски език.


Красимир Минчев е предложен за извънреден и пълномощен посланик в Украйна. Роден е на 31 януари 1953 г. в Сливен. Завършил е Киевската военна инженерна академия в Украйна, специалност радиоелектронни системи и Военната академия в София. Специализирал е в колежа на Генералния щаб в Канзас, САЩ. През периода 1999 – 2003 г. Красимир Минчев е военен аташе в посолството на България в Киев, Украйна, след което се връща на работа в Министерството на отбраната, където отговаря за международното сътрудничество и европейската интеграция. От юли 2009 г. е избран за народен представител в 41-ото народно събрание на България. Член е на комисията по външна политика и отбрана, на комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, на Групата за приятелство България – Украйна в НС и др. Той е заместник-ръководител на Постоянната делегация на НС в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Владее английски, руски и украински език.


Маргарита Ганева е предложена за извънреден и пълномощен посланик в Словакия. Родена е на 17 май 1959 г. в гр. София. Завършила е Икономическия университет в Прага, специалност " Управление на икономиката". В МВнР постъпва през 1992 г. През 1993 г. завършва основен дипломатически курс в Дипломатическия институт (FSI) към Държавния департамент на САЩ. През 2004 г.- 2005 г. – два курса по линия на ЕК за старши служители, работещи по трансграничния коридор TRACEСA, а през 2004 г. - международен курс за старши дипломати в Дипломатическата академия на МВнР на Русия. В МВнР е работила в дирекции "Източна Европа и ОНД" и "Европейски страни". Била е съветник по икономическите въпроси в посолството на България в Братислава, завеждащ "Политическа служба" и заместник-ръководител на посолството ни в Прага. От юли 2011 г. е временно управлявящ посолството на България в Братислава, Словакия. Владее чешки, словашки, руски и английски език.


Никола Колев

© Дневник

Никола Колев

Никола Колев е предложен за извънреден и пълномощен посланик в Холандия. Роден е на 9 август 1951 г. Завършил е ВНББУ "Г. Бенковски" в Долна Митрополия. Специализирал е във Военната академия към Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация и във ВА "Г. С. Раковски" в София. През 2002 г. е изкарал курс по управление на отбранителните ресурси в Института по управление на отбранителните ресурси на Въоръжените сили на САЩ, Монтерей. Никола Колев служи в различни бази и щабове на ВВС. През периода 1992 – 1996 г. е съветник във Военния кабинет на президента на Републиката. През юли 1996 г. е назначен за началник щаб на Военновъздушните сили. През периода 2002 – 2006 г. е началник на Генералния щаб на Българската армия, след което през 2006 г. е съветник на президента по военната сигурност. От януари 2007 г. до 22 януари 2012 г. е началник на кабинета на президента на републиката. Владее английски и руски език.


Пламен Шукюрлиев е предложен за извънреден и пълномощен посланик в Китай. Роден е на 22 юли 1961 г. в Мъглиж. През 1988 г. завършва Ленинградския държавен университет, специалност "Ориенталистика – иранска филология". В МВнР постъпва през 1992 г. Работи в дирекции "Азия, Австралия и Океания", "Човешки ресурси" и "Права на човека". Работил е в посолствата на България в Иран и Индонезия. През периода 2006 – 2010 г. е извънреден и пълномощен посланик на страната ни в Техеран, Иран. От септември 2011 г. е началник на отдел "Международни хуманитарни организации" в дирекция "Права на човека". Владее френски, английски, руски и персийски език.


Ради Найденов е предложен за извънреден и пълномощен посланик в Германия. Роден e на 24 август 1962 г. в София. Завършил е магистратура в Университета за национално и световно стопанство в София, специалност "Международни отношения" през 1989 г. В Министерството на външните работи постъпва през 1992 г. Работил е като референт за скандинавските страни, а от 1993 г. - за Германия, в управление "Западна Европа, САЩ, Канада и Израел" и управление "Западна Европа и Северна Америка", бил е секретар на постоянната комисия "България - Бавария", началник на сектор в дирекция "Европа II" и съветник в политическия кабинет на министъра на външните работи. Работил е в посолствата на България в Берн, Швейцария, и в Берлин, Германия. От 13 септември 2005 г. е извънреден и пълномощен посланик на България в Австрия, Виена (от октомври 2010 г. със седалище в София). От 18 май 2011 г. е постоянен секретар на Министерството на външните работи. Бил е заместник-министър на отбраната (2001-2002 г.), началник на кабинета на министър-председателя (2002-2005 г.). Владее немски, английски, руски език.


Румен Петров е предложен за извънреден и пълномощен посланик в Египет. Роден e на 30 март 1962 г. в Берковица, област Монтана. Завършил е СУ "Климент Охридски", специалност "Арабистика". В МВнР постъпва през 1992 г. Работил е последователно като главен специалист и старши експерт в дирекция "Близък изток и Африка", референт и завеждащ секция "Египет, Либия, Судан и ЛАД". В дипломатическата си кариера той придобива ценен опит в българското посолство в Триполи по време на казуса с българските медицински сестри. Румен Петров беше последният временно управляващ посолството на България в Либия непосредствено преди падането на режима на Кадафи. Той изигра важна роля при успешното разрешаване на случая с българския лекар д-р Атанас Кръстев, арестуван по обвинение в шпионаж от бившия режим. Румен Петров беше и сред организаторите на евакуацията на българските граждани от Либия миналата година. От март 2011 г. е временно управляващ посолството на България в Кайро, Египет. Владее арабски, английски и руски език и ползва френски и немски език.


Стефан Тафров

© Георги Кожухаров

Стефан Тафров


Стефан Тафров е предложен за постоянен представител на България към ООН в Ню Йорк. Роден е на 11 февруари 1958 г. в София. Завършил е журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". През 1991 г. е първият външнополитически съветник на президента д-р Желю Желев, два пъти е заемал поста заместник-министър на външните работи през 1992 г. и през 1997 г. Стефан Тафров е бил извънреден и пълномощен посланик на страната ни в Италианската република и Малта, в Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, в Ирландската република, във Франция, както и постоянен представител на България в ЮНЕСКО и ООН в Ню Йорк. От 2011 г. е посланик за специални поръчения за източното партньорство в МВнР. Владее френски, английски, италиански, испански, полски и руски език.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 530 Неутрално

  "Осем от дипломатите, предложени да поемат ръководството на мисии на България в чужбина са под 40-годишни."

  Аз преброих трима.

 2. 2 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Като се види МГИМО трябва да се знае , че това означава, съветски възпитаник , който никога няма да забрави кой е истинският му руски господар.

  Също трябва да се помни, че не се пращаха случайни лица да учат във "великата дпломатическа школа" в белокаменна москва.

  Ще е забавно (но не до там) да се види произходът на мгимо-джиите.

  подобни назначения показват нивото на реформираност на българската дипломация ~ 6%.

 3. 3 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Никола Колев е предложен за извънреден и пълномощен посланик в Холандия. Роден е на 9 август 1951 г. Завършил е ВНББУ "Г. Бенковски" в Долна Митрополия. Специализирал е във Военната академия към Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация...

  Не съм сигурен, ама все си мисля, че Никола Колев е завършил във Военната академия към Генералния щаб на Въоръжените сили на СССР. Някой, ако знае, нека потвърди или отхвърли.

 4. 4 Профил на monique
  monique
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Във Външно и чистачките са с връзки. Какво остава за посланиците.

  Всички ние сме затворници, но едни килии имат прозороци, а други - не...
 5. 5 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#2] от "leko_uchuden":

  Ти мислиш като кон с капаци. Щом е завършил в Москва значи там са му господарите. Ама че глупак. Ако е завършил в САЩ там ли са му господарите. А....за там не може. Пфу от откачалки.

 6. 6 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#4] от "monique":

  Не е съвсем вярно, защото синът ми отиде там след конкуренция от100 души. Владее 6 езика, а сега е на 35 години. За съжаление след 3 години работа в мисията в Брюксел го върнаха в София със заплата 350 лв и той напусна. Сега е на далеч по-добра работа.

 7. 7 Профил на victor troska
  victor troska
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#3] от "venci_kr":

  ако знаеш разликата между ссср и руската федерация - сподели.
  щото аз освен името не виждам.

  Ако имате 5 лева, Костов може да открадне от вас 6 лева.Костов е откраднал целия свят 5 пъти, като два от тях от самия себе си.
 8. 8 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 524 Неутрално

  да глупак и откачалка съм, но едновременно с това съм имал поглед върху хора завършили мгимо и казвам, че един читав няма. да не говорим, че по неясни причини се ползват с привилегии във външно министерство, които подтискат редовите и по - млади дипломати и ги задушават.

  добре е да видите статията за държавна сигурност и митрополит кирил в сайта, където българските "офицери" наричат външно министерство на НРБ "МИД" т.е. с руската абревиатура.

 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Каквото и да се напише, винаги ще има недоволни.

 10. 10 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Съжалявам за Президентът Плевнелиев и още повече за министър Младенов, но 9 от новоназначените посланици са потенциални агенти на КГБ (ФСБ) ил ГРУ. Те са родени между 1951 и 61 г. завършили МГИМО, институт, който вербуваше агенти за КГБ и ГРУ, или им осигуряваше съпрузи (ги) агенти (ки), които не влизаха в досиетата на ДС (нямаха картончета), но осигуряваха руските (съветските) интереси в България. Ето ги и имената: Александър Олшевски е предложен за извънреден и пълномощен посланик на Кувейт. Той е роден 1950 г. в София.Завършил е МГИМО, специалност "Международни отношения" - арабски профил.
  Александър Филипов е предложен извънреден и пълномощен посланик в Румъния. Роден е 1961 г. в София. Специализирал е в МГИМО и в Киевския държавен университет.
  Димитър Арнаудов е предложен за извънреден и пълномощен посланик в Албания. Роден е 1958 г. в Гоце Делчев. Завършил е МГИМО, специалност "Международни отношения".
  Иван Петков е предложен за извънреден и пълномощен посланик в Македония. Роден е 1953 г. във Варна. Завършил е МГИМО, специалност "Международно право".
  Иван Пиперков е предложен за постоянен представител на България към Службата на ООН и другите международни организации в Женева. Роден е 1952 г. в Пловдив. Завършил е МГИМО, специалност "Международни отношения".
  Катя Делева е предложена за извънреден и пълномощен посланик в Република Южна Африка. Родена e 1952 г. в София. Завършила е Институт за страните от Азия и Африка към Московския държавен университет "Ломоносов", специалност "История на Африка и език фула"
  Красимир Минчев е предложен за извънреден и пълномощен посланик в Украйна. Роден е 1953 г. в Сливен. Завършил е Киевската военна инженерна академия в Украйна, специалност радиоелектронни системи.
  Никола Колев е предложен за извънреден и пълномощен посланик в Холандия. Роден е 1951 г. Завършил е ВНББУ "Г. Бенковски" в Долна Митрополия. Специализирал е във Военната академия към Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация.
  Пламен Шукюрлиев е предложен за извънреден и пълномощен посланик в Китай. Роден е 1961 г. в Мъглиж. През 1988 г. завършва Ленинградския държавен университет, специалност "Ориенталистика – иранска филология".

 11. 11 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Прави впечатление, че поне двама или трима са филолози, които не са станали даскали в Джебел, а бързо са се ориентирали накъде духа вятъра и къде е келепира и са се настанили във външното министерство.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 12. 12 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#2] от "leko_uchuden":
  Също и този,който е специализирал в щатите или друга западна държава,който също така няма да забрави своя господар.Такава е диалектиката,господине!

 13. 13 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#12] от "molesan2":

  смехотворно е да се сравняват западните демокрации с азиатската система на азиатската държава русия.

  ако ви е по-лесно да сравнявате стари и нови демокрации с режима съветска русия, то живейте с тази нелепост.

 14. 14 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#10] от "bozkata":
  Щом са завършили МГИМО - школа на КГБ и другите руски възпитаници са я завършили задължително, ще бъдат блокирани на постовете където са изпратени и съответно върнати обратно най късно до лятото. По света всичко се знае за тая бездарна тоталитарна КГБ школа и уличните котки и кучета ги знаят, че са помияри и лападжии.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 15. 15 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#7] от "victor troska":

  Когато се пише Руската федерация, а се има предвид периода преди август 1991г., когато СССР престана да съществува, се прокарва неправилното впечетление, че въпросното нещо се е случило след като комунистическия режим не съществува и че това е нещо добро или най-малкото не е щак толкова лошо. Макар да си много прав за разликата между тези понятия (рашка и съсъсъръ), добре е медиите да поднасят информацията коректно, защото в противен случай остава усещането за манипулиране и прикриване на неудобни факти.

  И още: Има ли нещо срамно някой да е завършил някоя от академиите на СССР. Ако да, нека се каже какво е. Ако не - нека гордо се изписва в биогрфиите, а не да се премълчава или завоалира.

 16. 16 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#10] от "bozkata":

  Като авиатора Костов...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 17. 17 Профил на victor troska
  victor troska
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#15] от "venci_kr":
  в случая няма нито прикриване, нито намеци - чиста проба некадърност си е.

  Ако имате 5 лева, Костов може да открадне от вас 6 лева.Костов е откраднал целия свят 5 пъти, като два от тях от самия себе си.
 18. 18 Профил на Тиберий Баръмов
  Тиберий Баръмов
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Бисерка Бенишева е предложена за извънреден и пълномощен посланик в Унгария. [...] Владее английски и руски език, ползва немски и френски.

  Добре, но от дипломата не се ли очаква да знае езика на страната, където отива? А и унгарският не е такъв език, че да го научиш за два месеца. Преводачът върши работа, но е хубаво нашите дипломати да добиват сведенията си от първа ръка.

 19. 19 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Весело

  Горе долу бива важното е да получат агреман от приемащата страна а на старите ДС - ари да ходят да пишат мемоари вече парици си имат та нема да ги мислим и тях.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 20. 20 Профил на Бойко Благоев
  Бойко Благоев
  Рейтинг: 409 Неутрално
 21. 21 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 466 Весело

  Е, сега с новите посланници, поканите за държавно посещение за н.в. премиерът ни, или н.п. презиидентът ни, ще завалят та ще се скинат!

 22. 22 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#3:"venci_kr"]Не съм сигурен, ама все си мисля, че Никола Колев е завършил във Военната академия към Генералния щаб на Въоръжените сили на СССР. Някой, ако знае, нека потвърди или отхвърли. [/quote]
  Е какво им е лошото на въоръжените сили на СССР. Победиха в най жестокия въоръжен конфликт в световната история. Обаче Никола Колев е завършил там след 1992 г., т.е. вече не е била академия Генерального штаба Вооружённых Сил СССР имени К. Е. Ворошилова, а само академия Генерального штаба Вооружённых Сил Российской Федерации.

 23. 23 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Прозрачноста е основен белег на Демокрацията пради което при представянето на диплматите ни да се публикува както личния а така и политическия им статус . Това с владеенето на езици е много изтъркан номер. Всяка втора сервитьорка в града ни вече владее англииски да не говорим за гурбедчиите. Тъй като са обществени лечности да предоставят данни за произхода си и политическите си пристрастия или членства . Мога да ви уверя със 99 процента сигурност че всички идват от комунистически фамилии. Тоа е положението.

 24. 24 Профил на Тиберий Баръмов
  Тиберий Баръмов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#20] от "Бойко Благоев":

  Дано. Че българският е труден, но за маджарския съм чувал големи страхотии.

 25. 25 Профил на 228
  228
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#10] от "bozkata":

  Ти познаваш ли поне един от тези хора? Или просто така си говориш, по принцип? А аз мисля, че ти си крадец. Опровергай.

 26. 26 Профил на los
  los
  Рейтинг: 237 Весело

  "Ангел Чолаков е предложен за извънреден и пълномощен посланик в Италия. Роден e на 18 ноември 1975 г. в София."

  Ей това е кариера

 27. 27 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 491 Неутрално

  228, Не ми трябва да ги познавам лично, защото познавам добре целите и методите на МГИМО, т.н. "институт", чиято главна задача беше формиране и усъвършенстване на бъдещите агенти на КГБ и ГРУ в страните на Варшавския договор и неразвиените страни от третия свят.

 28. 28 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Аз продължавам да се чудя, защо са й на България посолства в страните от ЕС. Тези сгради, лимузини и имущества трябва да се продадат. Да се наеме по един офис с двама души вътре. Още през първата година ще се спечелят и спестят към 1 милиард, а после от многократно намалените разходи сумата ще е милиони.
  Нали сме членове на ЕС, за какво ни е да имаме посолства помежду си? Тази практика трябва да се преустанови във всички страни, членуващи в ЕС.

 29. 29 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 638 Весело

  Редно е завършилите МГИМО барабар с Никола Колев да бъдат изпратени в бившите съветски републики! Там ще свършат добра работа понеже ще работят със сродни души.

 30. 30 Профил на Софи
  Софи
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Имаше една дама в консулството в Бон навремето, дето крещеше на всички граждани, отишли да им свършат някаква работа там.

  Елена Шекерлетова много ми прилича на въпросната дама.

  Някой да потвърди или опровергае?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK