Кадровият разузнавач Драгомир Димитров поема НРС

През 2002 т. главният секретар на МВР тогава Бойко Борисов (вляво) в присъствието на тогавашния шеф на Националната полиция ген. Васил Василев (в средата) представя новия шеф на полицията във Велико Търново Драгомир Димитров (вдясно).

© Дневник

През 2002 т. главният секретар на МВР тогава Бойко Борисов (вляво) в присъствието на тогавашния шеф на Националната полиция ген. Васил Василев (в средата) представя новия шеф на полицията във Велико Търново Драгомир Димитров (вдясно).Ген. Драгомир Димитров ще оглави Националната разузнавателна служба (НРС), научи Дневник от правителствени източници. Той ще поеме поста от освободения днес от длъжността ген. Кирчо Киров.


Димитров е кадрови разузнавач. През 2002 г. за кратко поема ръководството на полицията във Велико Търново, а по-късно се връща отново в разузнаването


По-рано днес военният министър Аню Ангелов съобщи, че на правителственото заседание е освободено сегашното ръководство на разузнаването - Кирчо Киров и двамата му заместници ген.-майор Людмил Ангелов и полк. Звездомир Пенков. Той допълни, че двама души са назначени за зам.-председатели на службата, като единият ще и изпълняващ длъжността председател, но не каза имената им.
Източниците на Дневник казаха, че един от назначените днес в ръководството на НРС е Драгомир Димитров. Според едни той ще е временно изпълняващ длъжността, но според други ще поеме директно поста.


Днес премиерът Бойко Борисов каза, че Киров ще стане съветник към Министерския съвет на мястото на Цветлин Йовчев, който стана началник на кабинета на новия президент Росен Плевнелиев.


"Генерал Киров - разговарях с него, тъй като още веднъж казвам, той близо десет години ръководи разузнаването и е правилно такива хора да бъдат поставяни известно време на държавна работа, за да могат през това време тайните, които знаят, простичко казано – да ги забравят. Затова съм му предложил - на мястото на Йовчев да дойде съветник в Министерски съвет".


След сутрешната си среща с президента Росен Плевнелиев премиерът обяви, че Киров няма да бъде предложен за посланик, за да бъде спазено правилото сред дипломатите в чужбина да няма хора, работили в Държавна сигурност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK