За 91 специалности от 100 СУ ще приема с оценка от матурата

За 91 специалности от 100 СУ ще приема с оценка от матурата

© Цветелина БелутоваВ 91 специалности от общо 100 Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще приема кандидат-студенти за учебната 2012/2013 година с оценките от държавните зрелостни изпити, съобщи заместник-ректорът по учебната дейност на СУ доц. Милена Стефанова, цитирана от БТА. Тя уточни, че за тези 91 специалности кандидатите могат да се явяват и на традиционните конкурсни изпити.


Резултатите от матурите няма да могат да се използват за "вход" за "Право" и "Медицина", защото това са регулирани специалности, заяви доц. Стефанова. Другите, за които оценките от матурите няма да се признават в СУ, са "Международни отношения", "Археология", "Славянска филология", Балканистика", "Журналистика", "Връзки с обществеността" и "Книгоиздаване", допълни тя.


През 2012 г. в Софийския университет ще има две кандидатстудентски изпитни сесии. За предварителната сесия кандидатите ще могат да подават документи от 27 февруари до 16 март, а за юлската сесия - до 8 юни. Документите ще се подават в Информационно-рекламния център на СУ в Ректората, онлайн, както и в офисите на фирми в страната. Целта е кандидат-студентите да не харчат средства за пътуване до София, посочи заместник-ректорът. Таксата за конкурсен изпит ще е 30 лева.
На 1 април ще е изпитът по български език и литература от предварителната изпитна сесия, на 8 април - по математика, а на 22 април - по история на България.


Новост в кандидатстудентската кампания е, че се връща устният изпит по журналистика, тъй като е важно да се проверят възможностите на бъдещите журналисти не само да пишат, но и да говорят, посочи доц. Стефанова. Тя добави, че писмен изпит по журналистика ще има и в двете изпитни сесии, а устният ще бъде само в основната изпитна сесия. До него ще се допускат кандидатите, получили не по-малко от "добър" 3,50 на който и да е от двата писмени изпита по предмета.


За учебната 2012/2013 година в СУ няма да има нови специалности, а планът за приема предстои да бъде изработен и приет, каза доц. Милена Стефанова. Тя добави, че Академичният съвет на СУ вчера е приел правилника за прием в бакалавърската степен за следващата учебна година. Софийският университет ще направи разчети и "в близкия месец" ще бъдат обявени и местата за прием в различните специалности, уточни заместник-ректорът.


Три ще са класиранията на кандидат-студентите в СУ за следващата учебна година.


Информация за кандидатстудентската кампания ще бъде публикувана в сайта на СУ до края на януари. Новият справочник за кандидат-студентите за 2012/2013 година ще излезе до края на февруари.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 561 Неутрално

  А след поголовното приемане - курс за ограмотяване, защото новите студенти правят по три грежки на думъ.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 2. 2 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Пропадането е видно.

  От МОН веднага трябва да направят промяна в законодателството, която да позволява един студент да не завърши, а бюджета на университета да не пострада от това. В момента тотално неподготвени хора стават вишисти, защото университетите треперят над бюджетите си.

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  За 91 специалности от 100 СУ ще приема с оценка от матурата - не насилвайте късмета си, освободете и другите, пък каквото сабя покаже после.

 4. 4 Профил на erinka
  erinka
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ох, много е елитен този университет...

 5. 5 Профил на patsis
  patsis
  Рейтинг: 2616 Весело

  Ами нали линията от ЕС е до 2020 /за осем години!/ броят на висшистите в България да се увеличи 1,5 пъти /като през тези години някои /по-възрастните/ умират, а други /по-млади/ емигрират. Прости изчисления показват, че за да бъде изпълнена тази задача, годишно трябва да бъдат приемани повече студенти, отколкото младежи и девойки навършват 18 години в България /включително и незавършилите дори начално образование/.

 6. 6 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Ако искат да закърпят бюджета, могат да увеличат местата за прием в ЮФ. Правото ми казаха, че било около 400 човека, ама имало още желаещи. Сигурен съм, че ако увеличат на 1000 пак ще има как да го запълнят, все пак новините за крадливи юристи валят една след друга и децата искат да се пробват и те.

 7. 7 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#4] от "erinka":

  Еми как няма да пропадне. Вече не са 10 висшите училища в България, като преди. И децата не са много като преди, пък и няма ограничения за желаещите да учат в чужбина. Пък и разлика между Су и ВТУ например няма. Дори повечето преподаватели от СУ си минават през ВТУ, което значи, че в общи линии дали ще си в СУ или ВТУ- няма голяма разлика ( единствено, че търновските мутри са по-малко от софийските, и че в Търново няма депутати, следователно няма да срещнете децата им там. Това е и + и -).

 8. 8 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1658 Разстроено

  "...с оценките от държавните зрелостни изпити..." - а, ТЕ едни оценки! После ВСИЧКИ се чудят защо изпростява нацията - парите, колкото и да са важни на НАЛИВАТ знания. Докога ще има "съревнование" кой "университет" е по-ларж към студентите? Порочна система на МОМН, която затвърждава посредствеността, добре, че БЯГАТ по-отворените навън...

  Коментиране на анализираното, вече...
 9. 9 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Не е случайно, че рейтингът на СУ /най-високия български/ е около 620-630 в света ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 10. 10 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 893 Любопитно

  До коментар [#5] от "patsis":
  [quote#5:"patsis"]Ами нали линията от ЕС е до 2020 /за осем години!/ броят на висшистите в България да се увеличи 1,5 пъти[/quote]
  Ами ЕС да си заврат директивата ...те знаят къде.
  Ето последните анализи на МТСП за трудовия пазар 2020:

  2020 г.: За 660 000 българи няма да има работа у нас
  Според данните на социалното министерство работната сила ще намалява драстично, но и търсенето й също вероятно заради навлизането на новите технологии. През 2020 г. например бизнесът ще търси с около 400 000 работници със средно образование по-малко, отколкото предлагат труда си. При висшистите разминаването ще е с около 200 000 души, а при хората с основно и по-ниско образование - около 60 000.

  И кво излиза сега?
  Извод 1: колкото повече намалява прираста- толкова по-добре,щото обратното означава главоломно увеличение на безработицата.
  Извод 2 : висшистите ще стават все по-малко търсени и все по-излишни.Най- малко засегнати и най-много търсени ще бъдат точно нискообразованите.

 11. 11 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 893 Разстроено

  Най-големи перспективи ще има за заетите в сектора на услугите - търговия, ремонт, ресторантьорство и хотелиерство, където броят на заетите ще скочи от 15% от всички през 2000 г. на 22.1% през 2020 г. Заетите в селското, горското и рибното стопанство обаче ще намалеят от 24.4% до 12.6% пак заради механизирането на тези сектори. Очаква се ръст на заетите в науката, административните и спомагателните дейности от 3.6 на 9.3%.

  Те това сме ние- колониална територия от бачкатори -роби.
  Ран-ът в действие.
  Източник:http://www.segabg.com/

 12. 12 Профил на patsis
  patsis
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  До коментар [#10] от "нервна":Мадам, успокойте се, вредно е за здравето ви!
  То още преди 15 години се каза, че има прекалено много хора по света и един милиард е достатъчен за да осигури печалбата и благоденствието на новите световни елити /”златният милиард”/ - останалите /”тенекиените” пет, а днес шест вече милиарда/ са излишни. Въпросът е къде попадаме ние и по-точно нашите деца.
  Спомням си и при социализма една позната казваше: “Ами то не може всички да стават висшисти. Трябва и някой да копа.” Синът й работеше към ЦК на БКП, двамата й внуци завършиха на Запад...

 13. 13 Профил на patsis
  patsis
  Рейтинг: 2616 Весело

  До коментар [#11] от "нервна"::Мадам, според новите световни елити в скоро време ще се появят големи маси от хора, които ще са готови да работят като прислуга срещу храна и квартира, както през ранното ново време /1400-1800/ година. Те също попадат в сектора на услугите, нали?

 14. 14 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#13] от "patsis":

  А може да се появят и недоволни, както в периода 1789-1799.

 15. 15 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 554 Неутрално
 16. 16 Профил на chelsea87
  chelsea87
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Само "Български и литература","Математиа" и с "История" ли може да се влезе?Матурите и конкурсни изпити по други предмети(География,Биология и т.н.),за жалост май няма

 17. 17 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 755 Неутрално

  [quote#7:"miron4o"]Еми как няма да пропадне. Вече не са 10 висшите училища в България, като преди. И децата не са много като преди, пък и няма ограничения за желаещите да учат в чужбина. [/quote]
  Сингапур (с $50 714 БВП на глава от населението) в който живеят 5 183 700 млн. души (от които 3 257 000 млн. са сингапурски граждани), има 5 държавни унвиерситета.

  Швейцария има 12.

 18. 18 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#12] от "patsis":
  [quote#12:"patsis"]станалите /”тенекиените” пет, а днес шест вече милиарда/ са излишни. Въпросът е къде попадаме ние и по-точно нашите деца. [/quote]
  И като аз попадам в излишните,как по-точно да стана "излишна"?
  Да си копам дупката и да викам попа? Да,ама и той не опява без пари.

 19. 19 Профил на patsis
  patsis
  Рейтинг: 2616 Весело

  До коментар [#18] от "нервна": Мадам, предложен ви е вариантът - чердже в кухнята и остатъци от трапезата на нужните хора. /Не от мене/.

 20. 20 Профил на patsis
  patsis
  Рейтинг: 2616 Весело

  До коментар [#18] от "нервна": Все пак ще бъде по-добре да имате висше образование - можете да станете гувернантка на децата на някого от нужните хора, а не просто слугиня. При малко старание от ваша страна можете да се издигнете и до господарка /справка - класическата английска литература/.

  А за това кой ще ви опее не се бойте. Спомнете си за слугинята от разказа на Хашек, която паднала на стълбите с кофата въглища и починала тъкмо когато господарката пишела словото по случай 50-годишнината от слугуването й в това семейство. Разноските по погребението в такива случаи поема господарят.

 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  С това подписаха смъртната присъда на СУ.
  Почивай в мир!

 22. 22 Профил на korektor
  korektor
  Рейтинг: 502 Неутрално

  91 специалности!!! Откъде си ги измукаха!!!!! МАтериал не остана в БГ!!! Поколението на прехода, което е останоло тук не го бива много май? ((

 23. 23 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Не е важно как се влиза, важно е как се излиза.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 24. 24 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2050 Неутрално

  До коментар [#4] от "erinka":

  Защо да не е елитен? Защото ще приема студенти като западно-европейски, а не като северно-корейски? Грамотността е отговорност на началното училище, родителите и самият кандидат. Ако до 19-годишна възраст не е постигната, няма шанс.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 25. 25 Профил на erinka
  erinka
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ммм...може би защото тази година направиха четвърто класиране...по документи за специалности като "Стопанско управление", мисля, че това е добър показател

 26. 26 Профил на erinka
  erinka
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#7] от "miron4o":
  Напълно споделям мнението ти!

 27. 27 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  [quote#22:"korektor"]Поколениео на прехода, което е останоло тук не го бива много май? (( [/quote]
  Поколението, което строеше комунизъма, пък какво хубаво беше. Ех....

 28. 28 Профил на qbn24558812
  qbn24558812
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Конкуренцията за общежитие в студентски град редом с библиотекарския, пощенския и пр. "университети" си казва думата. Да му мисли "мениджмънта". А явно мисли-студенти на кило.

 29. 29 Профил на lim
  lim
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Вишето" стана по голяма порнография и от политиката - кретени се изхранват, (а някои и забогатяват), като преподават на други кретени. СУ е един от многото примери.

 30. 30 Профил на Атанас Георгиев
  Атанас Георгиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "Finland":

  "виШисти"?

  http://publics.bg
 31. 31 Профил на Атанас Георгиев
  Атанас Георгиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако и за висшето образование имаше европейска акредитация (както за еврофондове, Шенген и др.), както и контрол дали се спазват всички изисквания (по настоящите закони и наредби), ще трябва да се затворят 3/4 от университетите и горе-долу толкова специалности. И с университетите ли ще чакаме да стане като с БДЖ, за да действаме?

  http://publics.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK