Анализирай това: Недостатъците на образованието и техните решения

Анализирай това: Недостатъците на образованието и техните решения

© Цветелина Ангелова, ОбразованиеКакво би събрало на едно място главния секретар на Министерство на образованието, бившия министър в същото ведомство, икономист, двама ръководители на IT компании и един зам.-директор на колеж в София? При други обстоятелства би ги срещнала вероятно бизнес идея или случайност.


В случая причината е декларираната им воля да очертаят най-големите проблеми в българското образование и да предложат конкретни решения за тях.


Четете повече по-късно днес на www.capital.bg и в новия брой на "Капитал" в събота

В открита дискусия, организирана от "Капитал", се включиха Красимир Вълчев (главен секретар на МОМН), Даниел Вълчев (преподавател в Софийския университет и министър на образованието от 2005-та до 2009-та), Георги Ганев (икономист в Център за либерални стратегии), Мария Ангелова (зам.-директор на Американския колеж), Елена Маринова (президент на "Мусала Софт") и Явор Джонев (Институт за прогресивно образование).
В продължение на повече от два часа те дискутираха многобройните недъзи на образованието от предучилищните стъпки до университетското ниво и се опитаха да намерят конкретни решения. 


Какво не е наред?


Даниел Вълчев:
Според него образователната ни система е критикувана с основание. Тя е отражение на обществото и го следва. По думите му е наивно да се мисли, "че в едно недобре развито общество може да има добре развито образование".


Решение:
Трябва да се даде повече свобода, на училищата (както бе направено с въвеждането на делегираните бюджети), но и да се засили тяхната отговорност.
Необходимо е да се задвижат бавените за момента закони
Да се гонят средните нива на държавите в Европейския съюз
Да се въведе прозрачност и предвидимост и конкуренция при ясни и еднакви за всички правила

Трите основни проблема, според Вълчев са:


- в България няма една образователна система, а няколко. Той илюстрира твърдението си с пример за това, че матурите могат да бъдат елементарни за гимназия в столицата и невземаеми като изпит за някои ученици в училища от малките градове.
- ранното отпадане от системата. Цитирани бях данни, според които около 10-15% от учениците се колебаят дали да продължат да учат след 7-ми и 8-ми клас. Колебанието есилно концентрирано при деца от ромските общности.
- образованието се влошава с покачването на класовете и курсовете. Имаме силна предучилищна подготовка, но нивото пада драматично във висшето образование.


По думите му в България образованието е както "Алиса в огледалния свят" – за да стоиш на едно място трябва да тичаш много бързо. Той упрекна сегашното управление за забавянето на редица закони (за висшето и за училищното образование), които били ключови и изрази съмнение, че ще се приемат изобщо, ако бъдат забавени още дълго.


Красимир Вълчев


Решение:
Засилване на връзката на образователните институции и бизнеса
Учене през целия живот

Главният секретар на образователното министерство изтъкна, че в проектозакона за училищното образование са заложени девет ключови компетенции (с една повече от европейските), които децата трябва да са усвоили на изхода на средното си образование. Според него това е добра заявка за стабилизирането на образованието в тази насока.


Някои от проблемите, които той посочи:
- неграмотността на учениците
- отпадащите деца преди осми клас (15.9%), които обаче все пак били по-малко от тези в Испания и Португалия – (34%)
- незнанието на български език сред ромските ученици


Елена Маринова
Президентът на софтуерната компания "Мусала Софт" заяви, че грешката е в "сбърканата ценностна система". Според нея всички деца са родени с големи възможности, но образователната система, а понякога дори и семейната, ги "отрязва".Решение:
Навлизане на нови технологии в детските градини и училища
Подобрение на рейтинговата система във ВУЗ-овете и въвеждане на такава в училищата
Повече пари за образованието и участие в европейски проекти

"В повечето училища нямат ни най-малка представа какво да правят, когато има деца с различия", каза тя. Според нея не бива да се помага на изоставащите, а да се открият техните силни страни, които да бъдат стимулирани.


Друга нередност, която тя посочи, е че децата остават без качествено менторство. А виновници за това са родителската и учителска апатия към развитието им. "Те са неориентирани за житейски, академични и професионални въпроси".


Явор Джонев
Съоснователят на "Сирма груп холдинг" и представител на Институт за прогресивно образование заяви в изложението на тезата си, че е "амбицията просто да догоним средното ниво на образованието в други страни е крайно недостатъчна".


Решение:
Преобразяване на учителската професия
Нова култура на учене през целия живот
Дългосрочна стратегия за образование за 20 или дори 50 години напред
Да се премахнат оценките до 7-ми клас като се заменят със самооценка и други по-модерни начини
Затваряне на регионалните инспекторати и преобразуването им в центрове за професионална квалификация

Проблемите на образованието през неговите очи:
- наличието на насилие, откъснатост и тоталитаризъм в образователната система. "Децата учат насила с моркови и тояги. Използваме системи за насилие в сърцевината на педагогическия процес", каза той, визирайки методите за оценяване и порицание
- според него системата за контрол на училите също е остатък от тоталитарния подход. Тя не им дава възможност да се изявят като професионалисти
- образованието не е способно да покрие новите изисквания на света – за мисловно-съзидателни и социални способности, за интеграция на базата на усвоено знание
- изкривена обществена представа за реалното образование. Държавата прилага методи и изследвания, чийто резултати не само изкривяват мнението за системата, а и самата система.


Мария Ангелова
Държавата не е способна да дефинира национална образователна система, убедена е зам.-директорът на Американския колеж Мария Ангелова. "Фундаменталният проблем се състои в липсата на смислен процес, който обективно да отговори на въпроса какви личности трябва да възпитава българското образование".


Решение:
Да се премахне бюрокрацията
Да се въведе електронна администрация
Конкретна стратегия за това кой влиза в образователната система
Повече свобода за училищните ръководства

Притеснително е според нея, че вече трудно се намират и качествени преподаватели, които да могат да отговорят на потребностите на едно модерно образование, защото "на практика днес всеки може да стане учител".


Освен това министерството се държало като орган, който "се опитва да макроменажира всяка най-малка подробност от учебния процес", а системата от нормативни актове "доказва колко е архаична", защото всяка инициатива на по-ниско ниво се превръща в невъзможна мисия заради бюрокрацията.

Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Posting Canter
  Posting Canter
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  "се опитва да макроменажира всяка най-малка подробност от учебния процес" - "мИкроменажира".

  qui desiderat pacem praeparet bellum
 2. 2 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#0:"статията"]вече трудно се намират и качествени преподаватели, които да могат да отговорят на потребностите на едно модерно образование, защото "на практика днес всеки може да стане учител"[/quote]

  Качествените преподаватели изискват и цедка, но и последващо качествено заплащане (което да не налага пари под масата или частни уроци)...
  А за това, че всеки можел да стане учител - може би, но не всеки иска! Не и ако не иска да служи за отдушник на всякаква разнокалибрена агресия, която подрастващите попиват като сюнгери от обществото като цяло...

 3. 3 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Ами как децата да са разумни и да става нещо от тях,
  когато се иска от тях "да овладяват 9 компетенции".
  Кой луд го е измислил това
  с "владеенето на компетенции"? Ами то нищо не значи на български език. Затова не става образованието, защото е по чужд модел, зле преведено, с идеи за образование на "некомпетентни" малцинства, а не за образование на нормални граждани на собствената си страна. Ами те още от деца ги правят да стават отчуждени към страната си, към другите около тях, въобще към действителността.
  "9 компетенции". .. Училище за Харипотъровци.

 4. 4 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  За мен част от проблемите са:
  1/ Ниска обща култура;
  2/ Не създава ценностна система /в своите възможности/;
  3/ Никакъв /почти/ прагматизъм;
  4/ Обществото дължи страшно много на учителското съсловие;
  5/ Отчайващо ниво на висшето образование, вкл. и като структура на специалностите ...
  Сигурно има още много, представата ми е емпирична ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 5. 5 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  "Решение:
  Навлизане на нови технологии в детските градини и училища
  Подобрение на рейтинговата система във ВУЗ-овете и въвеждане на такава в училищата
  Повече пари за образованието и участие в европейски проекти."
  Трябва да се промени традицията на зазубряне на материала и да се научат децата да търсат информация,да я намират и осмислят.Не е необходимо да знаеш наизуст всички формули за триъгълник,важнато е да знаеш,че има такива и когато ти дотрябват да знаеш къде да ги намериш и приложиш.

 6. 6 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Приетата "система", разрешаваща на учителите да "заработват" посредством частни уроци, доведе да генерирането на много "брак" в самото обучение, понякога умишлено. Ниската успеваемост в клас, се компенсира с повече платени индивидуални занимания Повечето учебници и помагала, написани на прекомерно "висок" и трудно разбираем стил, също навеждат мисли в тази насока.
  Аз не познавам преподавател, който се занимава единствено с платени уроци, изключая вече пенсионирани такива. Може и да има, но са малко. Ще ми е интересно да знам и какъв е паричния оборот на тази "индустрия" Убеден съм, че нулите са повече от шест

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 7. 7 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1427 Разстроено

  "Друга нередност, която тя посочи, е че децата остават без качествено менторство. А виновници за това са родителската и учителска апатия към развитието им. "Те са неориентирани за житейски, академични и професионални въпроси"."

  Това бих казала е възможно най-големия проблем на обществото ни на общочовешко ниво.

  Децата които в момента са на по 10 годиники, които тепърва трябва да се ориентират в живота, да избират(това което няма кой да ги научи), са с родители на средна възраст 30-40 години, които в масовия случай са започнали съзнателния си живот в тоталитатиръм(там хептен нямаше койт да ги учи да избират, системата основно дори наблягаше на това те да не могат сами да избират) и са пропуснали(инертно) да го развият в прехода.

  Моята пробноза е: Поне още едно загубено поколение, докато идеята за свобода и развитие ни научи нас, малко късно, за да не пропуснем да посочим правилния път за децата си.

  Жената е покана за щастие
 8. 8 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#2] от "Twinston Myth":

  Много често и самите учители си затварят очите за незнанието или тоталната незаинтересованост на възпитаниците си, те (учителите) се страхуват за мястото си за заплатата си , много пъти биват писани 3-ки за незнаене с цел да се запази бройката да няма съкращения на щата.
  Проблем който може да се реши лесно ако има воля за това, ако учителите бъдат обявени за държавни служители и имат гарантирано работно място, да са защитени ако покриват определени критерии .
  Това ще реши проблема с "цедката" няма да има проблем с писането на слаби оценки и със сигурноста за учителя.Ако паднат под минимума учениците и се наложи да бъде съкратен учител на същият да бъде предложено работно място в системата - в друго училище или в друго населено място.Вярно това ще ги направи чергари но системата работи ако имат достойно заплащане интереса ще надделее.Друг е въпроса с изграждане на система за тестване на учителите и подобряване на тяхната квалификация.
  Въобще българското образование е една клоака - ако трябва да се говори за проблемите може да се напишат няколко монографии но освен говоренето не виждам нищо в посока решаване на проблемите.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 9. 9 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#4:"deepdp"] Обществото дължи страшно много на учителското съсловие[/quote]
  Какво дължа на това съсловие? Малко по-конкретно.

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 10. 10 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  С едно-единствено нещо със съгласна в "прогресивното" образование: да, ценностната система е много сбъркана, ама не в това, което твърдите.
  На всичко отгоре осемте компетенции, които познавам от тук, по пътя си към България са се увеличили на 9...

  [quote#3:"bobop77"]Кой луд го е измислил това
  с "владеенето на компетенции"?[/quote]

  Базира се на теорията на Хауърд Гарднър (познай откъде е?) за множествената интелигентност. Не знам дали само на мен ми звучи като страшна диагноза. Във всеки случай теорията е примамлива, проблемът е в приложението й.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1272 Гневно

  Предложение на Дани Вълчето: "Необходимо е да се задвижат бавените за момента закони"...По времето когато той беше министър на година поне по два пъти обявяваше тържествено, че през пролетта/есента ще се приемат новите образователни закони!?

 12. 12 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Предложение на Явор Джонев: "Затваряне на регионалните инспекторати и преобразуването им в центрове за професионална квалификация"...Абсолютн - за!

 13. 13 Профил на che.gevara25
  che.gevara25
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Учи децата на ХУМАННОСТ, МИРОЛЮБИЕ, ТРУДОЛЮБИЕ, ЕТИЧНОСТ, АТЕИЗЪМ, на всичко, което прави човека творец на на добри мисли и дела, И ТОГАВА ВСИЧКО ЩЕ СИ ДОЙДЕ НА МЯСТОТО...

 14. 14 Профил на bradshaw
  bradshaw
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Пххх, стига вече с тия ромски деца, имат право да ходят на училище, както и нашите, какво още искате? Докато се занимавате с тях, гори и мокрото.

  Отпадащите след 8 клас - да си носят отговорност родителите им, какво толкова го бистрите ... за ръчички ли да ги водите на училище?

  Учебниците са смешни, пълни са с професорски анализи ... Учителите и родителите сме пряко виновни за децата и изоставащото им образование. Те дори не знаят как да учат. Може и да ви прозвучи прекалено, но един свестен учител, ако иска да си образова учениците и при наличието на глупости в учебниците, ще диктува по точки най-важното и ще изисква дори препис! Каква друга гаранция да има, че на лапето му е минало през главата този материал? Домашни и писане си трябват. И да ги обвържат най-после учителските възнаграждения с успеваемост по зададени от МОН тестове и критерии. Родителите да са с пряко участие в целия процес, ако трябва и домашни ще проверяват и ще помагат.

  Лелке, не си права, формулите трябва да се знаят. Поне елементарните за лице и обиколка. Като ги накараш дечурлигата да учат наизуст 1-2 месеца, ще видиш, как ще се изхитрят сами да търсят логиката в нещата и да си развиват мозъците ...

  Nobody is perfect. I am Nobody.
 15. 15 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#8:"Цъкльо"]ако учителите бъдат обявени за държавни служители и имат гарантирано работно място[/quote]
  Това е нелишено от логика, но практиката у нас е малко по-печална... и като нищо може не да се премахнат порочните практики, а да се "одържавят", т.е., целокупно да плащат за тях и онези, несвързани с учебната система!
  Промяната трябва да се осъществи най-напред в нагласата на заетите "от двете страни на чина" - въпросът е как точно, и признавам, не ми хрумва безупречен отговор...

 16. 16 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  Най-големия недостатък е начина на преподаване. Особено по история, прочитат материала и учениците трябва да го наизустят, няма филмчета, няма истории.
  За началното образование да не говорим, там трябва да се учи с игри, много по лесно възприемат така.

  Любовта ще спаси света!!!
 17. 17 Профил на plamenhristov5
  plamenhristov5
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Поздравления за инициативата. Ако тя цели представителност ще е добре да се придружи с анкета сред форумите, чрез която да се съберат оценки и предложения от родители и ученици.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  plamenhristov5
 18. 18 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Делегираните бюджети в училищата генерират уравниловка и ниско качество - всички преминават в горен клас, за да си запази училището парите. Учениците не са премествани и не са изключвани пак по същата причина!? Няма лостове за справяне с хулиганстващите ученици, особено в професионалните гимназии. В училищата е абсолютен матриархат - много жени, нищожно количесто мъже. Равносилно на възпитание само от майката в едно семейство!? Повечето от директорите на училища са също от женски пол? Нека се направи статистика, колко от директорките на ОУ са начални учителки по професия?

 19. 19 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До № 13
  "Учи децата на... атеизъм". Байо, забравил си да добавиш: "и комунизъм". Прав си - само Маркс и Мао дават знанията, които ще направят нашите деца хора на 21 век!

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 20. 20 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#14] от "bradship"

  Отпадащите след 8 клас - да си носят отговорност родителите им, какво толкова го бистрите ... за ръчички ли да ги водите на училище?

  ++++++++++++++

  Като не искат да ходят да не ходят, НО държавата да спре детските надбавки на такива семейства плюс ежемесечна глоба която да се удържа от заплатата на родителите.Ако нямат заплата от социалните помощи - и така докато чавето не тръгне пак на училище!
  Така проблема с неходенето ще бъде решен лесно и завинаги !

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 21. 21 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1272 Весело

  Проблемите според Михаил Вълчев: ....
  - отпадащите деца преди осми клас (15.9%), които обаче все пак били по-малко от тези в Испания и Португалия – (34%)
  - незнанието на български език сред ромските ученици".....Е вие от МОН как ги борите тия проблеми? С още по голяма слободия за учениците и безодговорност за родителите им ли?..........

 22. 22 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Какво не е наред?...???
  Ами като чета май всичко.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 23. 23 Профил на bradshaw
  bradshaw
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#20] от "Цъкльо":

  И пак няма смисъл, ще е само някакво безсмислено посещение, колкото да се върти и шунгяви по цели часове, да не говорим, че ще пречи на останалите ...
  На сила не става тая работа.
  Щом не е завършил средно образование, обаче, няма работа по социалните служби да врънка за помощи ...

  Nobody is perfect. I am Nobody.
 24. 24 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  По темата трябва да се говори ПОСТОЯННО и да бъде приоритет номер едно за действия на политици и администрация в страната...
  Не полицията ще ни оправи, дайте 1 млрд за образованието и ще бъдете учудени от "неочаквания" ефект след само 20 години.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#3] от "bobop77":

  Виж сега - не е проблемът в компетенциите, дори не знам какво включват. Но също така системата няма да се оправи само със залагането на изходни критерии. Според мен проблемите на системата са много по-дълбоки, просто защото не се коренят само в нея.
  1. За училището на всички нива - сбъркана е ценностната система на децата - нямат role models, както се казва - в САЩ и Европа да речем децата имат за пример Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Стив Джобс и много други - примери за успели хора - или високо образовани или много предприемчиви, които стимулират децата да се трудят, дават им пример за подражание. В България в добрият случай това няма на кой да подражават, в лошия - примера е я Георги Илиев от близкото минало или някоя друга местна или не толкова местна мутра/ чалга певица/ футболист. Това ще е проблем още дълго време и е проблем на обществото като цяло, а не само на образователната система, но рефлектира най-силно там, защото ужасно силно намалява мотивацията на учениците.
  2. Клас от равни - в момента българските класове са един сбор от деца, събрани на случаен принцип - умни, не толкова умни и откровено тъпички деца са в един кюп. И, както ще потвърди всеки учител - целият клас напредва с темпото на най-бавния, което в крайна сметка ощетява и демотивира най-вече качествените деца, които в един момент просто губят желание да се изявяват. Трябва да се разработи система, която позволява след известен период от време най-талантливите и умни деца да бъдат събрани, така че учебният процес да върви с тяхното темпо и самото събиране на умни хора на едно място да създаде допълнителна стимулация за съревнование, в добрия смисъл на думата, между тези ученици и по този начин да разгърне потенциалът им напълно.
  3. Почти нулева избираемост на предмети - в момента дори в гимназиалния курс учениците нямат почти никакъв избор на учебни предмети - а това трябва да се промени, поде една четвърт, дори една трета от учебните часове трябва да са избираеми - не е нужно всички да са гениални математици или литератори - трябва да се даде възможност на всеки да развие тези свои способности, които са най-силни, а не принудително да бъде натискан да учи предмети, за които природата не му е дала качества, а в същото време да не може да развие силните си страни. Не че трябва да отпаднат някои предмети, но трябва самите ученици, поне по-големите, да имат много по-голяма свобода на избор - по този начин и мотивация и интереса към учебния процес ще се повишат значително.
  4. Висшето образование - тотален анахронизъм - учебни планове отпреди 30 и повече години, пълно с ненужни специалности, почти пълна липса на реални и полезни практически занимания - хората излизат от университета и отиват във фирмите на обучение още 1-2 години. Тук проблемът е и в така наречения бизнес - не може да очакваш университетите да ти дадат всичко наготово - трябва и ти да вложиш нещо - стажове в истинският смисъл на думата липсват или почти липсват в 99% от специалностите. Няма никаква стимулация от бизнеса във вид на стипендии или каквото и да е поощрение от бизнеса за добри студенти в тяхната област. Няма реално представяне на фирмите пред студентите от специалностите, за да може тези хора да започнат активно да изискват знания от преподавателите си. Не е толкова скъпо няколко фирми от един бранш да се съберат и да предоставят оборудване на университети или професионални училища и да поискат на него да се обучават хора, които след това директно да бъдат взети при тях. Почти няма практика да има гост лектори от успешни, водещи фирми, които да покажат какви знания са необходими за съответната сфера. А това са все дребни неща, които организации като БСК, камара на индустриалните производители и разни други бизнес организации могат да организират за много кратно време и в рамките на няколко години тотално да променят картинката на хората излизащи от висшите училища. Не може всичко да се чака на държавата, защото държавата не може да навлезе достатъчно надълбоко в проблемите на всяка сфера.

 27. 27 Профил на alkash57
  alkash57
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#13] от "che.gevara25":

  Би ли ми обяснил КАКВО е това "атеизъм"???

  Просто защото МНОГО хора съм срещал да се БИЯТ В ГЪРДИТЕ, яе са "атеисти", а се оказва, че са обикновени
  Л Ъ Ж Ц И !

  Или това е целта - да се научат хората ДА ЛЪЖАТ???

 28. 28 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 993 Гневно

  Извън образователната система има много учители, които са изключително кадърни и има на какво да научат учениците си. Учители, които преподават, ако щете - и на над университетско ниво (тоест, казват на учениците си неща, които дори и в университета ще им бъдат спестени), които превеждат учениците си през дълбините и висините на своята наука.

  Други учители, които знаят по-малко и от учениците си по учебния предмет, който преподават; такива, които за целия си педагогически стаж никого на нищо не са научили, се задържат в системата по 20, по 30, че и по повече години. И учениците задават реторичния въпрос: "Кога учителят (или учителката) "Хикс" ще научи най-сетне това, което трябва да ни преподава?".

  Чувал съм за безумни случаи. Например, влиза в час учителка и преподава някакъв урок по история. Влиза следващия час с едно листче и казва: "Деца, миналия път съм объркала годините на събитията, които преподавах. Нося ви листчето с правилните години..." Влиза отново и пак носи листче, понеже втория път пак объркала няколко от датите!

  А каква е ситуацията сред учениците?

  Има толкова тъпи парчета сред учениците, които не могат да напишат дори и своето собствено лично име! Обаче учат в елитни училища и взимат диплома!

  Пишат имената си с липсваща крайна буква (имена като Стоян, Иван, Петър и Димитър... вече се пишат без последната буква, да знаете!), с липсващи букви в средата... Наполовина на кирилица и наполовина на латиница (Десиslava, Zlatoмира...). С цифри и букви (100ян)...

  Не могат да си напишат името, ама отиват на училище с телефони за по 2000 лв. (по-скъпи и от лаптоп!), ходят облечени като магистрални труженички (ето пагубната роля на чалга "културата"!). Пречат на онези единици, които искат да научат нещо в час...

  И един ден тези хора ще ни лекуват, ще управляват държавата, ще ни бъдат работодатели, ще бъдат учители на нашите деца и внуци!...

  Въпреки тази мрачна картина, си струва човек да работи в образованието, но - само заради онези ученици, които наистина желаят да научат онова, което им се преподава, и ценят знанието и учителите си, които им дават реални знания.

  ---

  В статията се споменава, че...
  - Около 15% от учениците се колебаят дали да продължат да учат след 7-ми или 8-ми клас.
  - Образованието се влошава с покачването на класовете в училище и курсовете в университетите.

  Тук не се споменава, че средно около 85% продължаващите обучението си ученици (от български произход) в 8, 9, 10, 11 и 12 клас не могат да дадат смислено обяснение на въпроса, защо ходят на училище. Те не ходят там, за да учат, а по някакви други причини.

  Трябва да се направи уточнението, че не се влошава толкова "образованието", а се влошава "материалът".

  Ако един хлебар има в ръцете си тесто, ще може да направи хляб. А ако има в ръцете си *****, колкото и да го меси, няма да се получи нищо хубаво. За съжаление.

  Не се споменава, че тотално неграмотни хора получават дипломи за основно, средно, полувисше и висше образование. И заемат работни места, които не заслужават.

  Много от учителите, които могат да подобрят състоянието на "образованието", са извън "системата" и или не могат да й повлияят, или се опитват да го направят дистанционно, споделяйки своите знания в интернет базирани форуми, сайтове, блогове и списания...

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 29. 29 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#27] от "alkash57":

  Атеизмът на практика е религия. Атеистите са същите догматици каквито са и талибаните във Афганистан.

 30. 30 Профил на alkash57
  alkash57
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#16] от "a.ni.":

  какви ФИЛМЧЕТА по история, бе ДРАГИЯ???

  Би ли ми пояснил, щото аз май нещо съм пропуснал!?!

  Може би искав да ти ПРОЖЕКТИРАТ
  "договорът за ПРИЗНАВАНЕТО" на "първата" българска държава?

  Ами - НЯМА ТАКЪВ ДОГОВОР!!!
  Или може би искаш да ти ПРОЖЕКТИРАТ мантията на Калоян по време на "одринската" битка!!!
  Ами СЪС СВАСТИКА е !!!

  Ха ха ха!!!
  ИСТОРИЯТА, драгия, СЕ УЧИ САМО ПО ДОКУМЕНТИ!!!
  Д О К У М Е Н Т И !!!

  А всичко останало е ПАТРИОТАРСТВО!!!
  А не история!!!

 31. 31 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Грешите драги,Дела и Документи

 32. 32 Профил на alkash57
  alkash57
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#29] от "normandy":

  СЪГЛАСЕН на 100%
  Точно затова и го питам!!!

 33. 33 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1272 Любопитно

  До коментар [#28] от "ISTORIK":

  "Не могат да си напишат името... отиват на училище с телефони за по 2000 лв., ходят облечени като магистрални труженички Пречат на онези единици, които искат да научат нещо в час"...Каква е одговорноста на родителите? Какви са санкциите срещу тези семейства, които са нехайни към проблемите?

 34. 34 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Според министъра,образователният,е Недопустимо да ни казват "Искаме Нови закони за Образованието,срок шест месеца,точка

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Oтносно Висшето образование Закона е променян много пъти но главно касаещ Такса обучение,Ето това е ПЕРЕСТРОЙКТА ни.

 37. 37 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  [quote#27:"alkash57"]Би ли ми обяснил КАКВО е това "атеизъм"???
  Просто защото МНОГО хора съм срещал да се БИЯТ В ГЪРДИТЕ, яе са "атеисти", [/quote]
  Атеизъм значи да не слагш вярата в Бога/без значение как му е името/над всичките си принципи,стойности и лични вери.Но тово не е богоборство,не е отричане правото на другите да си вярват по свой личен избор.АНТИтеизъм е фанатичното отрицание на богове и вери.

 38. 38 Профил на alkash57
  alkash57
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#33] от "dobrich":

  Ами много е просто - как можев да отидев на ОПЕРА или КИНО или ТЕАТЪР с включен телефон???

  Същото е и в училище!
  ВСИЧКИ ТЕЛЕФОНИ изключени (само през "голямото" могат да се ползват)
  За неизпълняващите - ГЛОБИ, ГЛОБИ, ГЛОБИ!!!
  Так РОДИТЕЛИТЕ ИМ ще "приберат" телефоните!

  А това, че телефоните са СКЪПИ - в 21 век живеем!
  НИКОЙ не може да те задължи да купуваш телефон за 5 лева!!!

 39. 39 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#37:"Лелка"]Атеизъм значи да не слагш вярата в Бога/без значение как му е името/над всичките си принципи,стойности и лични вери[/quote]

  Напротив това се отнася за агностиците и донякъде за протестантите, които отдават най голямо значение на личният избор на човека. Атеизма в основата си е отрицание.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 41 Профил на alkash57
  alkash57
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#37] от "Лелка":

  Мадам,

  ПИСМЕНАТА ИСТОРИЯ на човечеството е от преди 12 хиляди години!
  За тези години ЕЖЕДНЕВНО са писани томове книги на тема ИМАНЕТО на БОГ! И до ден днешен НЯМА 100%
  ДОКАЗАТЕЛСТВА за съществуването Му!
  За тези години ЕЖЕДНЕВНО са писани ТОМОВЕ книги на тема
  НЯМАНЕТО на БОГ!!!
  И до ден днешен НЯМА 100% ДОКАЗАТЕЛСТВА за НЕСЪЩЕСТВУВАНЕТО Му!!!

  С други думи - човек или
  ВЯРВА, че ИМА Бог!!! Или
  ВЯРВА, че няма Бог!!!

  Ама ВЯРАТА му е в
  кърпа вързана"!!!

  А "атеизмът" е "учение" (както те сами се наричат!!!) за НЕВЯРВАНЕ!!!
  Т.е. - на практика те ВЯРВАТ, ЧЕ НЯМА Бог!!!

  В Я Р В А Т !!!

  А ЛЪЖАТ, че са невярващи!!!

  Ето защо ми е СМЕШНО, когато някой каже, яе е НЕВЯРВАЩ!!!

  ВЯРАТА е инстинкт!
  Както дишаш, ядеш, пиеш - така и ВЯРВАШ!!! Това е просто НОРМАЛНО СЪСТОЯНИЕ на човешкия организъм!!!

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#38] от "alkash57":

  Сега доста родителите рекетират училищните колективи - ако дори само бъдат декларирани наченки за санкции срещу провинил се ученик, просто преместват любимото си отроче в друго училище където си затварят очите в името на всемогъщия делегиран бюджет!

 44. 44 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Родителите казват: "Ама аз не мога да се справя с него/нея, вие - даскалите - се оправяйте!".

  В държави като Сирия, Япония и Китай има човек, който стои в края на коридора и наказва лошите ученици, които учителят гони от час. Бие ги с пръчка по дланите или по ходилата, по гърба или по задника - в зависимост от провинението. Разбира се, за много ученици е достатъчен фактът, че МОЖЕ да им се случи да ядат бой. И си налягат парцалите. Бой до омекване ядат само онези, които се смятат за най-"твърди", за най-големите "отворковци", "баровци", "гъзари" или каквато там дума се използва в ученическия жаргон.

  Днес българският учител няма право да изгони никого от учениците си от час. Ако учителят има право да гони от час и да пише неизвинени отсъствия, много ученици ще отпаднат от елитните училища. Вероятно - и от не толкова елитните. Ще се разбере истинската цифра на онези, за които образованието е извън ценностната им система. И нека тези хора да не могат да кандидатстват за университет (дори - платено!), да не могат да вземат шофьорска книжка... Да започнат да работят като боклукчии, метачи, миньори, каменари... И такива професии са необходими на държавата ни.

  В Япония учениците сами чистят своето училище. Там няма чистачки/хигиенистки. И никой ученик не се оплаква. Но - и не цапа. Събуват обувките си и ходят по пантофи. А у нас чистачката чисти, а след нея някой "отворко" се изхрачва, изплюва дъвката си, изхвърля станиола от вафлата или нагризана кифла.

  У нас единственото, което един учител може да направи, е да изчака лошите ученици да завършат училището или да преминат в горен клас, на който той няма да преподава през следващата учебна година. В един малко по-оптимистичен сценарий може да очаква някой лош ученик да се самокомпрометира така, че да бъде безвъзвратно прогонен (изключен) от това училище по време на педагогически съвет.

  Една китайска поговорка казва: "Само учителят може да каже кой е негов ученик.". Другото, което учителят може да направи, е да обяви, че някой ученик не е пожелал да научи нищо от него. И в този смисъл, такъв ученик не може (и не трябва) да се нарича НЕГОВ възпитаник.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 45. 45 Профил на Мишуга
  Мишуга
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Решенията са поне три на брой:
  1. Терминал 1
  2. Терминал 2
  3. Калотина

 46. 46 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1272 Весело

  Не ми е ясно, защо горепосочените "корифеи" не са споменали нищо за решаването на проблема отсъствия - неизвинени, извинени, неотразени в дневниците, отразени на принципа 1 писано - 10 не? Има ученици, които за 4 години в горен курс са ходили 4 месеца на училище!? И накрая се дипломират!? Как стават тия фокуси????

 47. 47 Профил на vedarr
  vedarr
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Само образование не е достатъчно.
  Поредно плъзгане по повърхността на проблема. Образованието е желано, тогава, когато може да бъде ползвано и оценено.
  http://analitichen.pogled.info/news/28779/Obrazovanieto-shte-bade-li-dostatachno

 48. 48 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#25:"alkash57"]Даниел Вълчев и образование !!!
  [/quote]

  [quote#25:"alkash57"]Нещо като Сталин и демокрация! [/quote]
  Я се озапти малко, бре, "200 грамова кока кола"! Не виждаш ли, че пишеш изключително несъстоятелни неща? Даже не ми се спори с такива..

 49. 49 Профил на juno
  juno
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Абсолютно съгласен с Елена Маринова за липсата на ментори в детското и юношеско развитие. Това е по-скоро проблем на обществото, но както е казал Даниел Вълчев - в недоразвито общество не може да има добре развито образование. Съгласен.

 50. 50 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#45] от "Мишуга":

  И къде ще отидеш да не мислиш, че на Запад е по добро образованието в средните училища.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 53. 53 Профил на Мишуга
  Мишуга
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#50] от "normandy":

  Първо, аз съм на запад, второ, наистина началното образование тук е доста по-добро, даже представи си - има и български учители. За разлика от това в БГ етикета с който те изритва основното образование е fukced for life.
  На един приятел му разбили устатата на детето - отишъл при учителката а тя му казала - ми аз не съм пазвантин, нямам и очи на тила, оправяйте се.
  Но не се безпокой, ти като ти харесва си стой в Бантустан. И там е хубаво, точно така. Стой си, охранявай държавата, дръж фронта, бий комунистите.

 54. 54 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1272 Весело

  До коментар [#49] от "juno":

  Освен първенющина, показност, "седенки" нищо друго не видяхме от министър Даниел Вълчев? По негово време образованието продължи да пропада. Единственото много спорно и противоречиво постижение е делегирания бюджет! Постигнат след безпрецедентна 45 дневна учителска стачка......

 55. 55 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 993 Неутрално

  На Запад образованието е доста по-различно от нашето. Там с други "тухли" или "елементи" градят различна "стена" или различен "пъзел".

  И, за да види човек разликата, е необходимо да изкара цялостното западно образование. Ходенето в чужд университет по програма "Еразмус" за един семестър (около 3-4 месеца) е крайно недостатъчно. Но е по-добро от нищо.

  Голямата разлика между нашите и чуждите ученици е тази, че "критична маса" от нашите деца "висят" в кафенета, барове и чалга клубове. А връстниците им в чужбина седят в библиотеките.

  Днес в нашите библиотеки рядко ще видите ученици.

  Има ученици, които завършват средно образование, без да са влизали в училищната библиотека, не знаещи дори в коя част на училището им се намира тя! Обаче знаят къде са всички барчета в и около "даскалото".

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 56. 56 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#35:"alkash57"]Ти си едно от ДОКАЗАТЕЛСТВАТА за това!!!
  [/quote]
  ???

  Напълно съм съгласен, за безопастността на учителите! Не съм убеден, че се чувстват като роби. Мисля, че се чувстват като повечето хора у нас - неоценени и онеправдани!

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 57. 57 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#3] от "bobop77":

  Браво! Изключително добре казано!+++++++++++++++++++++

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 58. 58 Профил на alkash57
  alkash57
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#53] от "Мишуга":

  Добре де - ето:
  Свършва "часът"!
  Учителя отива в учителската стая!
  През това време децата си разбиват устата!
  Ха ти ми кажи сега - КАКВО Е ВИНОВЕН УЧИТЕЛЯТ ???

  Виновни са РОДИТЕЛИТЕ, бако!
  ТЕ са тези, които СА ПОЗВОЛИЛИ на своето дете ДОРИ ДА СИ ПОМИСЛИ, че може да бие друго!!!
  ЕТО ТАМ - в семейството - се ЛЕКУВА всеки опит за насилие над друго същество!!!

  А вместо това ти искав УЧИТЕЛЯТ да бие "другото" за да защити "твоето"!!!

  Не ставай смешен!

 59. 59 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 672 Разстроено

  До коментар [#44] от "ISTORIK":

  Прав си за всичко което казваш - макар и да не съм съгласен с темата за пердаха.
  Дразнещо е когато чуеш реплика от родител " Ма то е ваша работа да го научите и да го възпитате - нали за това ви плащат ( за това ходи на училище, това ви е работата ....)
  В краткото преживяване в системата на образованието това бе обичайното оправдание на родителите.
  Как да обясниш че отрочето е в училище шест часа а останалите 18 от денонощиео е в къщи и родителят носи същата ако не и по голяма отговорност от учителя.
  Как да работиш с тези родители, когато те не проявяват желание да дойдат на родителска среща.За тях "потомството" е винаги право а учителят е винаги виновен.
  Докато я има тази позиция каузата е загубена - допълнително е утежнена ситуацията от неграмотните и изостанали "даскали" останали в наследство на системата от време оно. Хора захлюпени и страхливи ,които за коматчето хляб ще оближат задника на инспектора (директора,висшестоящия) , хора които са свикнали да превиват гръб - с такива кадри няма как да завоюваш уважение, защото и малкото което постигаш бива саботирано - имат те за бяла лястовица , нещо което е хубаво и за което всички са чували ала никой не е виждал.


  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#53:"Мишуга"]Първо, аз съм на запад, второ, наистина началното образование тук е доста по-добро, даже представи си - има и български учители. [/quote]

  Ами стой си там. На запад образованието се е превърнало в ковачница за галфони. Естествено и там на Запад има качествено образование, но или е скъпо тоест недостъпно за мнозинството българи или има някои други ограничение. Във всеки по голям град - над 50 000 има по няколко училища , които дават добро образование.

 62. 62 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 450 Неутрално

  темата не дебата е изключително важна, защото касае фундамента на обществото. Въпросът е как тази дискусия да надрасне подетата инициатива от Капитал и да се превърне в национална такава. Необходима е чуваемост и ангажираност от страна на възможно повече хора, среди, институции, не епизодично, а всеки ден! Ако народът ти затъпява, как ще очакваш да се развиват бизнес, медицина, наука, култура и т.н.
  Подобна инициатива би отивала на президентската институция, защо не?

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 65. 65 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#53] от "Мишуга":

  Не те знам в кой Запад си, но за Англия, САЩ и Германия имам преки наблюдения над образованието и по важно какво образование могат да осигурят българите имигранти на децата си, ами по слабо е отколкото тук.

 66. 66 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#13] от "che.gevara25":
  Атеизъм?Пропуснъл си и : ленинизъм, марксизъм, анархизъм и прочее шменти-капели

  ZeroOne
 67. 67 Профил на alkash57
  alkash57
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#55] от "ISTORIK":

  Значи така - ВСЯКО ЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ си има БАЗА!
  Тази БАЗА, този ФУНДАМЕНТ, върху който учители и общество
  НАДГРАЖДАТ знания, обучения, умения - се нарича
  В Ъ З П И Т А Н И Е !!!

  Учителят може да НАУЧИ ученика да чете, пише, смята, пее, рисува и т.н.
  Но учителят НЕ МОЖЕ ДА ВЪЗПИТАВА нито едно ддете!!!
  Когато влезе в училището - детето ВЕЧЕ Е ВЪЗПИТАНО!!!
  И оот това КАК Е ВЪЗПИТАНО - от това и ще се получи КРАЙНИЯ РЕЗУЛТАТ на образованието!!!

  Щом до 7 годишна възраст детето е възпитавано, яе МОЖЕ да бие другите деца, че може да лъже, че може да НЕ РАБОТИ (ученето е ВИД РАБОТА!!!), то тогава и "ученикът" ще "се бие", ще бяга от училище (и ще носи фалщиви извинителни бележки), няма да прочете и една книга!!!

  Както и да го УСУКВАТ и училището само
  НАДГРАЖДА ЗНАНИЯ и умения!!!

  Н А Д Г Р А Ж Д А !!!

  А фундаментът, върху който се надгражда е
  С Е М Е Й С Т В О Т О !!!

  Това е в НОРМАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ!!!

  За "социализЪма" можеш- да прочетеш
  комунистическиш манифест
  на карло марксо, ама ЦЕЛИЯ!!!

  И там ще видиш каква роля се отрежда на семейството във възпитанието на децата!!!
  Р А Ж Д А Н Е !!!
  "Семейството" може само да РАЖДА деца!
  За вдичко останало "ще се погрижи" държавата!

  Е - ние все още живеем в КОМУНИЗМА!!!
  Където само "раждаме", а искаме УЧИТЕЛИТЕ да се "грижат" за нашите деца!
  Е - НЯМА ТАКЪВ ФИЛМ!!!

 68. 68 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1272 Весело

  До коментар [#62] от "sfera":

  Да, дебата е изключително важен! Но не се води, или се води отвреме на време. Аз не съм сигурен дали ще бъде полезен? Защото до сега решенията ги вземат чиновниците в МОН, които са вързани с издателската мафия.............Някой ще ми обясни ли, защо предишното правителство взе решение за инсталиране на камери в училищата? Кои фирми напълниха гушка? И дали камерите в момента служат за нещо в стаите, освен за красота?

 69. 69 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 506 Неутрално

  все по-прости и амбициозни хора пишат ученбици- това е проблема, решението: да се стандартизират учебници еднакви за всички след дискусия с родители специалисти.

 70. 70 Профил на alkash57
  alkash57
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#68] от "dobrich":

  1. Камерите бяха инсталирани САМО ПО КОРИДОРИТЕ!
  2. НИТО ЕДИН УЧИТЕЛ или директор НЕ МОЖЕ да си служи с управлението на тези камери!

  Т.е. тарябва да има някакъв "инженерен" персонал!
  Но "делегираните бюджети" НЕ ГО ДОПУСКАТ!

  С други думи - камерите само "събират" доказателства - при сбивания, при "напускане района на училището" от страна на учителите ПРЕЗ ВАКАНЦИИТЕ!

  Но това - за техническото обезпечаване на българските училища с "инструменти" и ПЕРСОНАЛ - е ДРУГА ТЕМА!!!
  И няма нищо общо с "рИформата" в образованието!!!

 71. 71 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 993 Неутрално

  И дали камерите в момента служат за нещо в стаите, освен за красота?

  Целта на камерите е да следят за външни хора или крадци в междучасията и между двете учебни смени.

  От друга страна, някои директори може да се правят на "Биг брадър" и да следят работата на учителите. И - уж - дисциплината на учениците. А целта може да е просто да намерят компромат за някой кадърен учител, за да го уволнят.

  Понеже на фона на работещите и кадърните учители си личат и некадърниците, и подмазвачите, и доносниците около тях. И при наличие на учители с главно "У" свестните ученици и родителите им може да направят разликата.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 72. 72 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Колкото и да се умува по темата, проблемите са толкова много и навързани, че всяко правилно нещо в системата би било поредната кръпка.

  Единственото правилно решение е 100% копиране на германската образователна система и край, веднъж и завинаги.

 73. 73 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#72:"kepler"]Единственоо правилно решение е 100% копиране на германската образователна система и край, веднъж и завинаги. [/quote]

  В момента ти откъде мислиш, че е копирана тази система. Имаме пълно копиране на немският модел системно и педагогически.

 74. 74 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#58] от "alkash57":

  А, ако през това време някое падне през прозореца? На мен точно тази учителска нагласа не ми харесва - задълженията не се изчерпват само с рецитиране на урока за 40 мин. и после кой от къде е.

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 75. 75 Профил на alkash57
  alkash57
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#72] от "kepler":

  Ами, че нали точно ТОВА Е ПРОБЛЕМА!!!

  Че "нашата" система е всъщност НЕ НАША, а германска!!!
  И НЕ РАБОТИ в български условия!

  Просто защото българският учител НЕ Е ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ, както Е германският учител!
  И защото ситемата на ВЪЗПИТАНИЕ в германското семейство НИКОГА НЕ Е БИЛА РАЗРУШАВАНА, за разлика от нашето 45 годишно КОМУНИСТИЧЕСКО "възпитание"!
  Кажи на германец, че НЕ трябва да възпитава децата си в ХРИСТИЯНСКИ ДОБРОДЕТЕЛИ - и ще видиш РЕАКЦИЯТА му!
  ВЪН ОТ КЪЩАТА МИ - това му е реакцията!

  Кажи на българин, че детето му ТРЯБВА да бъде възпитано ВЪВ ХРИСТИЯНСКИ ДОБРОДЕТЕЛИ - и ще видиш абсолютно СЪЩАТА РЕАКЦИЯ - "вън от къщата ми"!!!

 76. 76 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#65:"normandy"]за Англия, САЩ и Германия имам преки наблюдения над образованието ... , ами по слабо е отколкото тук.[/quote]
  Интересно ми е какви са твоите преки наблюдения, защото и аз имам преки наблюдения и те сочат точно обратното. Също така за Франция, Италия и Испания също имам впечатления от мои много близки роднини.
  В САЩ разликите са космически от квартал до квартал, да не говорим за от щат до щат, така че не е правило да ги слагаш под общ знаменател всички. Мой много близък приятел си праща децата в училище в Чикаго и е направо отчаян. Друга моя позната си го праща във Филаделфия в обикновен събърбън и е много доволна, но понеже момичето е било в българско училище и прехода и е труден, но все пак казва че трима учители се занимават с това. Разпитвал съм обстойно и имам обширни познания по темата. Може би имаме различни критерии? За мен училището трябвада развива личността, а не само да налива някакви теоретични знания накуп без връзка в главиците на малките деца.
  Ти конкретно по какво прецени че е по-добро в България?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 77. 77 Профил на alkash57
  alkash57
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#74] от "omega":

  Ами, че тогава ПЛАЩАЙ ПЕРСОНАЛНО на някой детегледач, който да "обгрижва" любимеца ти през МЕЖДУЧАСИЯТА!!!

  Или ВЪЗПИТАЙ любимеца си ПО НИКАКЪВ НАЧИН да не посяга към чуждо дете!!! И СЕ БОРИ щото такова възпитание да ДАВАТ ВСИЧКИ РОДИТЕЛИ!!!

 78. 78 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Мисля си, че вие, които пишете тук милеете и се тревожите за съдбата на нашето образование и това е похвално. Иска ми се да прочетете не особено популярното "Слово" на писателя Константин Константинов - слово-завет, четено на 5 октомври 1965 година в театралния салон на Сливен при честването по случай 75-те му години. Ето части от него:

  "...Чувам отново сутрешния звънец от старото здание на гимназията, а по коридора на но¬вото, украсен с портрети на Левски, Хаджи Димитър, Раковски, Любен Каравелов, нашите учители, почти всички свършили университети и академии на Париж, Петербург, Прага, Лайпциг и които ни го вореха на „Вие", идеха в класните стаи, за да ни открият чудесата на света..."

  и още:

  "Сега, приключвайки, имам няколко думи към младите. Поколението, на което принадлежа, имаше нелек, но в същото време щастлив жребий. То изтърпя четири войни — две национални и две световни—и два погрома. Но епохата, в която живя, бе наситена със събития от планетарен мащаб, и ние имахме за съвременници личности, които бяха гордостта на два века. Тия съвременници бяха обкръжени от безпределна почит и за да бъдем поне отчасти приобщени с тях, ние се убивахме да учим, да се вглъбяваме в миналото и да търсим смисъла на съществованието си в една целомърдена жертвеност.: Може би в това имаше известна книжност и повече екзалтация — но и събитията, и хората оправдаваха тая младежка прехласнатост.
  ....
  Поколението, на което принадлежа, не познаваше — за своята съкровена работа — думата занаят: то вярваше само в призвание. Но тогава смисълът на призванието не се заключаваше в притежанието на лека кола и на вила, в командировка или служба в чужбина. Ние вярвахме в първичното значение на думите — свобода, достойнство, чест, дълг и човещина — и направихме от тая вяра смисъл на живота си. Това поколение не искаше от никого да му д а в а — то знаеше, че трябва да служи на тая земя и на тоя народ, за да им се отплати за щастието, че . са го въвели в живота. Така беше тогава. Пътят беше каменист, нозете се израняваха, но това нямаше значение: защото повече от оскъдицата и от физическите болки нас ни мъчеше духовен глад. Ние нямахме учители в призванието си и трябваше сами да се сътворяваме. Но през това полустолетие поколение¬то преди нас и това, на което принадлежа, цъфнаха с такъв блясък, какъвто българската художествена реч, българските изобразителни изкуства и театрал¬но творчество не помнят. Трябва ли да изброявам от¬ново имена, които вие знаете? Поколението, на кое¬то принадлежа ... от него са останали сега само няколко книги и картини и два-три тома спомени.
  .....
  Някога Петко Рачов Славейков писа:
  Нас неволи надделяха.
  Вази те да не смутят
  Уморените — заспаха,
  Живите — те нека бдят.

  Не зная за кого е писал това старият поет. Но ония, с които вървях аз — о, не, те не се умориха. Неволите ги гнетяха наистина, но не можаха да ги надделеят. Те не се умориха и не измениха на своята младост. Едни от тая дружина загинаха по бойните полета, други — сразени от физически недъзи, трети бяха унищожени в затворите, най-сетне други минаха през толкова преображения, че загубиха всякакъв образ. Останалите — само двама-трима — вършат още делото, на което служиха. В то¬ва е единствената нравственост и достойнство на човека.
  Колкото се отнася до мене, ще повторя думите на Ботев: „Добро ли сме, зло ли вършили — потомството нази ще съди." Но ако би трябвало да започна един втори живот, бих избрал въпреки всичко отново тая земя, тоя път и тая съдба. — Свърших."
  The best way out is always through Robert Frost
 79. 79 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 506 Весело

  Опппппппппала,
  Добре са се събрали, ала докато си говорят повече за проблемите отколкото за решенията им, защото решенията предполагат поне едно ДЕЙСТВАЩО лице, а не безличното "да се ... въведе/ премахне/ задвижат", то ще си е тъпчене на едно място. Боксуване значи.
  Всичко това произлиза от липсата им на ясна визия за бъдещето, произлизаща обикновено от една собствена "нова философия", от собственото ново виждане за целите на училищното образование.
  Ганев, Ангелова, Джонев и двамата Вълчеви да бяха погледнали "Визия за Новото образование на България" (на http://www.novoobrazovanie.org) ... ала нейсе.

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 80. 80 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2091 Разстроено

  Всичко това е много хубаво, така трябва да се решават проблемите, дори мненията не са съвсем антагонистични, но кризата на ценностите не може да бъде преодоляна с никаква реформа.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 81. 81 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Ее как никой от дискутиращите не се сети да посочи такъв огромен фактор като интернет?... Годината е 2012. Интернет е навсякъде, интернет ти е в джоба. Подрастващите са тотално фрустрирани от огромните обеми информация заливащи ги отвсякъде и логично писането на домашни и четенето на Под игото остава нейде назад...

  Интернет няма да спре да съществува но едно подрастващо дете не може да се справи само с изкушенията на мрежата.

  Това са новите реалности и образователната система трябва да ги отчете и впрегне в полезен ход.

 82. 82 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  За да си дадете сметка кога и как започва разрухата в българското образование, горещо препоръчвам книгата на Весела Чичовска :
  "Политиката срещу просветната традиция" Из-во "Гутенберг", 1995 г.

  Ето няколко думи за книгата:
  "През втората половина на 40-те години просветното дело в България, което е основополагаща и градивна част от всяка национална култура, понася тежки сътресения. Те са причинени от драстичното нахлуване на управляващите политически фактори в суверенната територия на образователната система. Вследствие на това е разрушена стабилната просветна традиция, формирана у нас след Освобождението.

  Опустошителният процес на идеологическо и структурно преустройство на образователното дело в България е предмет на проучване в тази книга. Хронологичните рамки на изследването са обективно определени от конкретни събития. Началото е поставено от завземането на властта на 9 септември 1944 г. от правителството на Отечествения фронт с министър-председател Кимон Георгиев, а краят — от приемането през 1948 г. на законите за народната просвета и за висшето образования от VI Велико народно събрание (ВНС). Тези актове са гласувани без каквато и да е принципна дискусия, без издигане на алтернативни становища, тъй като депутатите от опозицията вече са изгонени от парламента. Чрез тях привидно, уж по законов път, са ликвидирани утвърдени с ползотворната си дейност институции и са обявени като идеалистически и реакционни образователни принципи на световната и националната ни педагогика. Двата закона осигуряват безпрепятствено нахлуване на политиката в просветното дело, което в демократичните общества е сфера, защитена от страстите и трусовете на политическия живот.

  В монографията са анализирани многобройни тактически ходове, чрез които в условията на многопартийната система, при действието до края на 1947 г. на международен контролен орган у нас — Съюзна контролна комисия (СКК), БРП (к) успява да наложи абсолютната си воля при реформиране на образователното дело. В хода на изложението е характеризирана дейността на широк кръг дейци, оказали влияние в една или в друга насока върху развитието на учебното дело в страната. Проследено е състоянието на различните видове училища, обособени: а) според образователна степен — от предучилищно възпитание до висше образование; б) според характера на обучението — общообразователни и професионални; в) според взаимоотношенията с държавата — държавни (народни) и частни (малцинствени и чужди колежи)."

  The best way out is always through Robert Frost
 83. 83 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 450 Неутрално

  цялото общество е виновно

 84. 84 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Съмнявам се, че у нас има стабилно ценностно изискване към преподавателите като основа и критерий.

  Масовата заблуда е, че децата отиват в съответното заведение само, за да учат. И оттам се разгръщат всички грешни полемики и изводи.
  Обидно малцинство са хората, които държат по-голямата част от образованието да се състои в процес на изискването от подрастващите да мислят.
  От което следва, че ние като цяло нямаме стабилна основа, в/у която да изискваме, поради простата причина, че не знаем какво е качествено образование. Дефиницията му е мъгляво обстрактно и безформено парче, което всеки сам моделира, както му изнася на прима виста или по мерките на моментното си емоционално състояние.

  Децата трябва да бъдат научени да мислят, преди да запаметяват. Те трябва да се съмняват във всичко, което им се поднася. Независимо от нивото на текущия материал, на детето трябва да му се предостави шанс само да стигне до правилния отговор.
  Широка практика, още от времето на комунистическите лелки, е да се развъждат зубрачи. Ходещи флашки без процесор, тотално неспособни на критично мислене - а оттам и на креативност и творчество. И по този начин стават част от от цикъла на фермата за производство на тъпанари, така необходими на управляващия апарат за подържане на плодородна за тях среда.
  Проблем е за умните деца, които по този начин насилствено са вкарани на релси, които са им тесни и при всеки опит за излизане, на по-късен етап, им коства риска да бъдат прегазени от масовата простащина. Биват изритвани като чужд елемент от печално известното с невежество си общество.
  Учителите също са/били част от този механизъм. Фабриката за тъпанари се върти от много години и нерядко единствената разлика м/у преподавателя и учениците е възрастта.
  Не е възможно и е жестоко да изискваш от простите деца нивото на умните, но е престъпление да принизяваш кадърните, заради завист.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 85. 85 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  [quote#80:"etty1"]Всичко това е много хубаво, така трябва да се решават проблемите, дори мненията не са съвсем антагонистични, но кризата на ценностите не може да бъде преодоляна с никаква реформа. [/quote]

  Именно. Въпреки това може да се направи нещо като индиректна краткосрочна инвестиция, като се въведе баланс между права и задължения на двамата основни "играчи": учителя и ученика. Дори и в разбутания 21 век има държави с толкова солидна традиция, че нищо не е в състояние да им срине образователната система именно благодарение на този баланс.
  Аз самата се формирах в три различни национални образователни системи, които си приличат само по това, че става дума за образование, и оттам идва убедеността ми, че трябват ясни правила. За двете страни. Без компромиси.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 86. 86 Профил на Ваня
  Ваня
  Рейтинг: 613 Разстроено

  [quote#67:"alkash57"]Учителят може да НАУЧИ ученика да чете, пише, смята, пее, рисува и т.н.
  Но учителят НЕ МОЖЕ ДА ВЪЗПИТАВА нито едно ддете!!! [/quote]
  Абслютно съм съгласна с теб. Това е ролята на семейството. Има обаче и една подробност - учителят не прави нищо, за да научи ученика да чете, пише, смята и т.н. Всеизвестен факт е, че повечето ученици ходят на частни уроци, което за мен не е нормално. Защо тогава ходят на училище. Когато аз ходих на училище, частни уроци посещаваха само изоставащите деца. Сега излиза, че повечето са изоставащи. Само че тогава такива деца бяха единици, а сега единици са тези, които не ходят на частни уроци, което ме навежда на мисълта, че повечето учители не си вършат работата. Проблемите са комплексни, не само родителите са виновни. И учители, и родители са абдикирали, а министерството прави глупост след глупост.
  Констатирали, че има различни критерии в различните училища и градове! Сега ли разбрахте? Защо не ме питахте, аз щях да ви го кажа много отдавна.
  Имали сме силна предучилищна подготовка, но с всеки следващ клас, подготовката била по-слаба. Естествено, предучилищните и началните учители не дават частни уроци и затова си вършат работата в училище и в градините.
  Трябвало повече свобода за училищата както с делегираните бюджети! Единственият ефект от делегираните бюджети е че масово се прикриват отсъствията на ученици, за да не се стигне до изключване, защото това ще намали бюджета на училището. Има училища, в които часовете въобще не се провеждат, поради липса на ученици, но според дневника отсъствия няма. Проверки се правят с предварителна заявка, така че класните ръководители звънят на учениците, за да им кажат кога трябва да отидат на училище, защото ще има проверки от РИО.
  Цяла книга може да се напише по проблемите на образованието и мерките, които са необходими, но това явно не е приоритет на управляващите (не само настоящите). Всъщност, явно за всички управляващи, приоритет е затъпяването на нацията, защото правят всичко по силите си, за да го постигнат.

  Аз
 87. 87 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1225 Любопитно

  Нито един форумец до този момент не коментира по съществмо!!!!Компонентите, т.е възловите такива включват следното:
  1. Два гимназиални етапа - 8-10 клас и 11-12 клас. До 10 клас учиш всичко и полагаш ДЗИ или т.нар. матури по минимум 4 предмета плюс БЕЛ. В 11 клас се профилират 4 предмета и само ако желаеш, в 12 клас ги редуцираш до 3. Съответно държиш 3 брутално тежки ДЗИ-та. Едва тогава имаш право да запишеш университет. Така че понятието "Един неразделен клас" просто отива в историята.
  2. Отсъствията да притежават само информираща функция. Задължително suspend-ване на ученици със слаба дисциплина. Едва при 50% отсъствия полагаш в самото училище нещо като проверовъчен изпит дали изобщо ставаш за нещо по-нагоре.
  3. Единен национален оценителен борд.
  4. Всички учители - държавни служители - никакви Янки Такеви, Митко Маноловци, ДС-ари като Тренчевците, Пламеновците и т.н.
  5. Жесток контрол над родителите! Улиците са пълни с пушещи трева ученици.
  6. Държавните университети - от 38 на максимум 7-8.
  7. Срочни трудови договори за учителите - 1,3,5 и 10 години.
  Това е на запад, така е и в Китай и Индия.
  ТОЛКОВА!!!!

  Ала, бала!
 88. 88 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Като всеки нормален младеж, ме мързеше да уча и въобще не учех. Което не ми попречи да заърша с отличие основното, после английската. Сетне и 3 висши.
  Нормално е, да не им се учи и трябва да се примирим.
  Кое може да се направи бързо, лесно, без много пари и много умуване? За да се стартира нещо като реформа.
  Учебниците! Кошмарни са. Нямат за цел да научат някого на нещо, а да му размътят мозъка. Да покаже пикливият университетски преподавател, колко е умен и как сложно и неразбираемо умее да се изразява. Трябва да се преведат чужди учебници, без участие на българи.

  Една малка крачка за министерството, но голям скок за поумняването на много българчета.

 89. 89 Профил на izumena
  izumena
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Защо ли си мисля, че Чегевара се е опитал да каже, че иска образованието да е светско, а не религиозно. Такова е по "закон" у нас, само дето както знаем , в някои селища на юг това не се спазва. Също така обаче издава непознаване на понятията (каква е различката между светски и атеистичен), което ми напомня печално, че не само по форумите, а и извън тях се събират хора с подобни "експертни" знания. Даниел Вълчев, предизвикал най-дългата учителска стачка в историята, издънил темата матури и пр. и пр. Без коментар...

 90. 90 Профил на izumena
  izumena
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Относно учебниците-кошмарни са, да не говорим че съществуват едва ли не 10 одобрени учебника за първи клас. Освен че няко ииздателства се облажват с парички, защо е това? Колко азбуки има и колко таблици за умножение? При условие че учебниците за началното училище са безплатни, е абсурдно да има алтернативи. Има един одобрен учебник и толкоз.
  това с преводните учебници е глупост-ще ме прощавате. И учебниците по български и история ли ще превеждате? не, достатъчно е да са написани от учителски колектив, не от университетски професори и също така да не са основен, а помощен материал за обучението. В момента учебникът е 90% от преподаването, а това е абсурдно като подход. Ако учебникът е най-важен, то тогава децата няма защо да ходят на училище. Нека се даде повече свобода на учителите-едва тогава ще се види кой може да преподава и кой не. Но тук инициативата е в ръцете на МОН, което нищо не прави по въпроса, но за сметка на това на бившите министри оттам им е хоби е да критикуват системата, която сами не са променили...

 91. 91 Профил на alkash57
  alkash57
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#87] от "ivohammer":

  Както обикновено - КРЪПВАШ нещо "по-така" върху "образователната ситема" и си мислищ, че всичко "ще тръгне"!!!

  НЕМА ТАКЪВ ФИЛМ!

  Просто защото у нас НЯМА образователна СИСТЕМА!!!

  хайде да си отговорим най-напред на ЩО Е ТО СИСТЕМА???
  От там да започнем!
  Та веднъж формулирана - да започнем да я "ПЪЛНИМ" тази ситема с компоненти!!!

  Дай определение!

  НЕ МОЖЕШ!!!

  От тук и ВСИЧКИ ПРОБЛЕМИ!!!

  А най лошото е, че тази "система" е и ЗАДЪЛЖИТЕЛНА!!!

  Не само, че НЕ СЪЩЕСТВУВА като понятие, ами е и задължителна!!!

  Връщаме се назад и казваме, че нашето образование е БИЛО НА ВИСОТА - на времето си!
  Разравяме по-надълбоко и виждаме - основен компонент на ОНОВА образование е
  Д О Б Р О В О Л Н О С Т Т А !!!
  А на сегашното образование -
  З А Д Ъ Л Ж И Т Е Л Н О С Т Т А !!!

  ТОГАВА - било лесно - никой не те задължава да ходиш на училище! Щом искаш да ходиш - трябва БЕЗУСЛОВНО да изпълняваш куп изисквания: ХИГИЕННИ, СОЦИАЛНИ (да не "се биеш" с "дригарчетата" си), ДИСЦИПЛИНАРНИ (отсъствия и т.н.)!
  "ИЗВЕДНЪЖ" тази ситема на ПРЕКЛОНЕНИЕ ПРЕД УЧИТЕЛСКИЯ ТРУД се оказва "лоша", "несъвременна", "нерационална"!

  Изведнъж държавата ДИКТУВА задължителност на ПОСЕЩАВАНЕТО на сградата "училище"!!!
  Забележи - не ЗАДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, а на ПОСЕЩЕНИЕТО!!!

  КРАЙ СЪС СИСТЕМАТА!!!
  Тя не е предназначена за СУЛЬО и ПУЛЬО!!!
  Тя е предназначена за ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА УЧАТ!!!

  А "нова" система НЕ СЕ ПРЕДЛАГА!!!

  А е толкова лесно:
  ЗАДЪЛЖИТЕЛНОСТ на ОБРАЗОВАНИЕТО!!!

  Като искаш - ХОДИ на училище!
  Като искаш - учИ се в къщи!!!

  НО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО минаваш ВСЕКИ МЕСЕЦ на общодържавни ТЕСТОВЕ за съответната степен!!!

  Не издържаш един тест - ГЛОБА за РОДИТЕЛИТЕ, които не могат да НАКАРАТ ДЕТЕТО СИ ДА УЧИ!!!
  Не издържаш втори тест - втора глоба!!!
  И така - всеки месец КОНТРОЛ!!!
  Идва края на годината - имаш 5 неиздържани теста - ПОВТАРЯШ годината, па било и "в къщи"!!!

  КЪДЕ Е ТУК ПРОБЛЕМА с "образователната система"???
  НЯМА ТАКЪВ!!!

  Но ...
  започват ХИЛЯДИ ТЕХНИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ:
  КОЙ ще провежда тестовете!
  КЪДЕ (за училищата - ясно - в училище! А за "частниците"?)
  КОЙ ще оценява тестовете?
  КОЙ ще глобява?
  Кой ще събира глобите и как?

  И т.н.

  Но НЕЗАДЪЛЖИТЕЛНОСТТА да се посещава училището и ЗАДЪЛЖИТЕЛНОСТТА детето да УЧИ веднага се ДЕФИНИРАТ като 2 различни понятия на една и съща СИСТЕМА!!!

  По-богатите МОМЕНТАЛНО ще пеминат към "частничество"!
  Циганетата моментално ще "УЧАТ ДО 18 години" в един и същи клас!
  "Небогатите" ще трябва да ВЪЗПИТАТ ДЕТЕТО си на уважение към ВСИЧКИ ДРУГИ, или да го учат като "чатник" !!!

  Решава се въпросът и със "дисциплината', и с "посещаемостта", и с "успеваемостта"!
  Решава се въпросът и с МАЛКИТЕ и ОТДАЛЕЧЕНИТЕ населени места, които няма да са ПРИНУДЕНИ ЗАКОНОДАТЕЛНО да се местят в градовете защото в тяхното село нямало училище!!!

  И това само с едно ПРОСТО разделение на
  ЗАДЪЛЖИТЕЛНОСТ на образованието и
  НЕЗАДЪЛЖИТЕЛНОСТ на "ходенето" на училище!!!

  Ама - за тАКАВА СИСТЕМА са необходими:
  ЯКО ДУПЕ!!!
  И яка "система"!!!
  Като в ДАНИЯ, например!

  Кое притежава България от тези 2 неща?
  ПОЛИТИЦИТЕ ли имат "яко дупе"???
  Или "системата" ни е яка???

  Затова - КРЪПКИ върху кръпки!!!
  А образованието ни ВСЕ ПО-НЕОБРАЗОВАНО!!!

  И резултатът - "инжИнери", които казват:
  КАК ДА ОТИДА НА ДОКТОР, като знам АЗ как съм ВЗЕЛ ДИП)ЛОМА!!!

 92. 92 Профил на analiziraitova
  analiziraitova
  Рейтинг: 443 Разстроено

  Обществото в България не е готово и не знае как да организира добро образование за децата си. То има много компоненти и всичките са свързани помежду си. Проблемът не може да се реши в сегашния етап на развитие на държавата ни.

 93. 93 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Статията е пълна с констатации и опити да се очертае някакъв модел, който не е ясен в детайли на никой, според мен който иска да учи, ще намери начин и при най-лошата образователна система, а който не е роден за тази работа, по-добре е да не му се губи времето, най-добрата образователна система е тази, която се освобождава от втората категория и се съсредоточава върху първата.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 94. 94 Профил на Violet
  Violet
  Рейтинг: 506 Неутрално

  По отношение на образователните реформи преди всичко е добре първо да се определи философията и след това да се проектират съответните решения.

  На българското образование е необходима нова организация, екипност. Между администрация/МОН и учители, родители и учители, учители и ученици, учители и учители. В името на крайната цел - подготвени ученици за живота, т.е. най-широк мащаб на възможни реализации за всеки завършил ученик.

  Пояснявам. Пример екип "МОН - учители": Към днешна дата делигираните бюджети по критерий бройка ученици е неефективна и порочна. Избира се ефективен и разумен критерий за бюджетиране напр. според външното оценяване на всяко училище. Друг проблем за този екип: учебниците, тяхното съдържание и списване, намаляване на академичността и терминологиите. Въвеждане на педагогочески критерий пред специалност за учителите и икономически ценз за директорите. Учителите преди всичко трябва да умеят да обясняват познанията на учениците, които са с различни възможности и да има психологически такт пред технически и специални познания. Директорите на училищата е добре преди всичко да са мениджъри, с фин.-икономически умения, а не напр. учителка по руски език, за да могат да привличат инвестиции за поддържане, стопанисване и развитие на новите технологии в училищата. Крайно време учениците да забравят за учебници и тетрадки, а да се въведат таблети напр. да се внедри технологията на българския прототип на таблет "Октопад" чрез европроект на МОН (така хем ще имаме едно необходимо технологично родно производство, нови работни места, хем децата няма да носят тежки раници).

  Учители - родители. Не може да се очаква в една пазарна икономика, където родителите обикновено работят от сутрин до вечер, че ще бъдат компетентни и ще помагат на децата си да усвояват знанията, т.е. да вършат работата на учителите. Не е професионално, нито ефективно и т.н. Разбира се, при желание и свободно време родителите могат да се включват в усвояването на умения от своите деца, но напр. в прилагането им на практика - изграждане на училищни технически минипаркове или билкови градинки, лаборатории, макети и т.н.. Та така, образованието у нас е добре да стане ЦЕЛОДНЕВНО. И домашните да не са формалните приписвания всеки ден от интернет, а напр. реални приложения на знанията - проекти в екип от няколко ученика четири пъти месечно. Т.е. отново работа в екип ученик - ученик.

  Учители - учители. Учителите по отделните предмети е добре да си изяснят как да се преподава една и съща тема по различните предмети, т.е. да има синхрон в усвояване на познанията за всяка образователна степен. Образование по модули и казуси.

  Дисциплината и авторитетът в училище може да се изгради, като се приемат ограничителни права в правилника за вътрешния ред от ръководството на всяко училище, т.е. всеки ученик да бъде свободен и да си понесе отгворността, когато пречи на учебната дейност на останалите. Има толкова много възможни полезни работи, които да се свършат в училищата от по-палавите хлапета напр. почистване на двор/коридори/лаборатории, подреждане, боядисване оградата и т.н. Родителят е добре да бъде писмено предупреждаван и при многократна незаинтерсованост да бъде уведомяван за преместване и евентуално изключване на детето му от училище. Още повече, когато делигираният бюджет на училището няма да зависи от бройката ученици.

  От повечето модели на образователна с-ма на мен ми допада холандската, където има няколкократно ПРОФИЛИРАНЕ на ученика през годините според неговите възможности и показани умения. Общо взето постоянното тестуване на учениците професионално ги насочва за какво ги бива на всеки етап от обучението - ЗАНАЯТ, АДМИНИСТРАЦИЯ или НАУКА. В Холандия има САМО 14 университета, до колкото зная на близо 16 млн. население.

  http://www.dynot.net/index.php?option=com_content&task=view&lang=bg&id=47

  Ето още едно мнение, макар и с някои неточности от живееща българка там:

  http://www.art.bg/auditorium/statia.php?mysid=73


  Време е да дойдат новите "Горяни": http://www.youtube.com/watch?v=sw5FbEOGFJ4
 95. 95 Профил на desunka
  desunka
  Рейтинг: 404 Гневно

  До коментар [#9] от "ь":

  Какво дължиш ли ? Ами за да не бъда много груба, ще ти кажа само, че факта че си успял да напишеш 1 неблагодарно изречение е достатъчен да им дължиш много на учителите си.

 96. 96 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Как пък никой не каза "Аз съм виновен"?!?!?!?!
  100 поста и никъде не го прочетох! Да, ние сме виновни - най-вече като родители, като общество, като ценности.... Всичко е функция на това. Каквато и система да копираме, не немската, ами марсианската - нищо няма да се промени. Не ни трябват реформи, трябва работа. Не аз, ти и той, всички.... Ама няма.
  Писна ми да се карам с родителите по родителски срещи и вече избягвам да ходя. Виждам се с учителите в друго време. Писна ми да слушам как отрочетата им са едва ли не гениални, а учителите не ставали. Писна ми да слушам как нищо не можели да научат.... За което са виновни учителите. Моето как учи? Как постига резултати (без да изпадам в крайности, разбира се)..... Ще ви кажа как - с напън. С контрол. Ще ми прави щуротии - парола на нета. Ще си помисли преди да я направи, щото съм се разбрал с класната веднага да ми звъни. Тя го знае и не съм имал проблеми до момента. Просто знае, че се интересувам и не смее. И след наказанието в първи клас - до ден днешен - 7 години - не е отишла без домашна. И колкото и да не харесвам някой неща в образованието - те не са малко, като почнеш от учебниците, напр. - дума против учител никога не съм казвал, защото те са хората, които могат да ги научат на нещо. И не е вярно, че и учителите не могат да възпитават, напротив. Могат, с личен пример. Някой го знаят и го правят.
  След като си свършим работата като родители, ако я свършим всички - тогава можем да търсим решение на другите проблеми. Тогава и учителският труд ще се цени, пооправиха им заплатите, ще се превърне в уважавана професия, ще се вдигне нивото и така. Само това е пътят. Няма друг. Трябва учителят да е уважаван, както в миналото са го уважавали.
  Знаете ли, например, че във Финландия учителите далеч не са добре платени, но професията е много престижна и балът за прием в педагогическите факултети е по-висок от този в икономическите, например.....
  Ей затова става дума!

 97. 97 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 522 Неутрално

  А на кой му пука кво мислят горните тъпунгери за образованието? Какво общо имат с него? Свършиха ли се наистина компетентните учители и професори?

 98. 98 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1541 Весело

  [quote#93:"Мерилин"]най-добрата образователна система е тази, която се освобождава от втората категория и се съсредоточава върху първата.[/quote]

  Поздравления за този коментар! Там е работата, че е политически неправилен и практически може да остави без "работа" апологетите на "всички равни в тъпотата".

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 99. 99 Профил на christofor
  christofor
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]Красимир Вълчев. Някои от проблемите, които той посочи:
  - неграмотността на учениците[/quote]
  Ей това е най-големият проблем, дават дипломи за основно образование на неграмотни младежи, в последствие и за средно, че и за висше. Не соча с пръст виновни, но нещо следва да се промени в първите осем години — дали програмата, дали учебниците, дали нещо по-фундаментално, не мога да кажа.

 100. 100 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 999 Неутрално

  [quote#18:"dobrich"]

  Делегираните бюджети в училищата генерират уравниловка и ниско качество - всички преминават в горен клас, за да си запази училището парите. [/quote]


  Браво куме, право у десятката.

  Голямата ми щерка учи в Пещера. Освен с пещерното образование, което получава, мога да добавя и нередности от сорта на това, че за изучаването на свободно избираем предмет трябва да се запишат поне 15 деца. Техният клас е от 17 деца, и три от тях даже не са и от присъстващите, понеже не живеят в България.

  Изводите да си ги прави кой както може.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK