Правомощията на Ангел Марин са на път да родят нов политически скандал

Ангел Марин

© Анелия Николова

Ангел МаринИмал ли е вицепрезидентът Ангел Марин правомощия да помилва осъдени и да се произнася за придобиване и отнемане на българско гражданство и може ли взиманите от него решения да бъдат оспорени в съда? Публикация в пресата и последвали политически коментари по темата са на път да родят поредния политически скандал.


Причината - липсата на указ, с който предишният президент Георги Първанов възлага повторно на подгласника си да взима вместо него тези решения и по време на втория му мандат , както е правил това в първите си пет години на "Дондуков" 2. 


По Конституцията правото да помилва и да взима решения за даване и отнемане на българско гражданство принадлежат на държавния  глава. Основният закон обаче допуска той да упълномощи вицепрезидента да упражнява тези права. Малко след встъпването си в длъжност през 2002г. Георги Първанов издава указ, с който възлага на Ангел Марин да се произнася и по двете теми. Причината за възникналите юридически спорове сега е липсата на втори подобен указ през 2007г., когато започна вторият мандат на Първанов и Марин. 
"Ангел Марин се оказа незаконен вицепрезидент през втория си мандат и указите му може да се озоват в съда", съобщава днес на първата си страница вестник "Монитор", като базира обобщението на липсата на указ от 2007г. за Марин. 


Маргарита Попова: До момента не съм срещала указа


Помолена да коментира публикацията тази сутрин вицепрезидентът Маргарита Попова заяви, че до момента не е открила указ, с който  предшественикът й е бил упълномощен и през втория си мандат да упражнява правомощията по помилване е даване на гражданство.


В интервю за сутрешния блок на Би Ти Ви Маргарита Попова посочи, че не допуска юридическият екип на предишния държавен глава да е направил подобен пропуск. По думите й, ако това е станало, би било "много неприятен формален пропуск, защото има повече от 14 хиляди гражданства дадени, само през 2011г, и има около 100-120 или 130 помилвания".


В същото време новият вицепрезидент даде да се разбере, че по нейно мнение, дори да няма формално издаден указ, взетите решения за помилвания и за българско гражданство няма да бъдат отменени, тъй като това би предизвикало юридически хаос. 


Указ няма

Всъщност, търсенето на указ е безпредметно. Още през 2010г. Георги Първанов потвърждава, че не е упълномощавал изрично Марин да продължи и през втория мандат да изпълнява задълженията си, тъй като не е имало необходимост от това. 


" Издал съм указ през 2002г., с който възлагам определени правомощия на вицепрезидента Ангел Марин. Втори указ не е необходим, казват моите съветници, защото няма нито за миг прекъсване на нашето присъствие в президентската институция. Указът от 2002 г е безсрочен, там не съм записал "от...до..." , заяви пред журналисти тогавашният държавен глава на 1 април 2010г.


По това време шеф на  правния съвет на президента е Сашо Пенов, който в началото на 2011 г. беше отстранен, защото се оказа, че е бил адвокат на "Леденика" и собственика й Михаил Михов (известен като Мишо Бирата) по делото за отнетия лиценз на пивоварната. Името на вече покойния Михов нашумя в скандала със записите на телефонни разговори между премиера Бойко Борисов и шефа на агенция "Митници" Ваньо Танов, според които премиерът обещал да "не закача Мишо Бирата". По-късно Борисов замеси и Първанов в скандала, обяснявайки, че президентът му се е обаждал, за да лобира за Михов. През април миналата година Пенов беше избран за декан на юридическия факултет на Софийския университет.


От екипа на Георги Първанов засега няма коментар. 


Юридическите експерти в новата президентска администрация анализират наличните документи за изпълнението на правомощията на предишния вицепрезидент Ангел Марин, казаха за "Дневник" от прессекретариата на Росен Плевнелиев. 


РЗС вдигна топката за политически реакции


Няколко часа след като Маргарита Попова потвърди, че не е виждала до момента указ за втория мандат на Марин, лидерът на РЗС Яне Янев обяви пред журналисти в парламента, че е представил на групата на ГЕРБ проекто-решение за създаване на парламентарна анкетна комисия, която да установи всички факти около процеса на помилване през последните 10 години. Той настоява комисията да провери и как са взимани решенията за опрощаване на държавни вземания, тъй като според него единствен президентът може по Конституция да се произнася по тях.


РЗС трябва да събере 48 подписа, за да влезе проекторешението за обсъждане в пленарната зала. 
Все още не е известно дали управляващите ще подкрепят идеята на Яне Янев. През 2010г., в коментар на изявлението на Първанов премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов изрази тревога за това, че държавният глава се е доверил на юридическия екип, според който вицепрезидентът Ангел Марин не се нуждае от указ за втори вицепрезидентски мандат.


Кои са помилваните и кой носи отговорност?


"Нося цялата отговорност за всички предсрочни освобождавания", заявява Ангел Марин в интервю за днешния брой на вестник "24 часа". Доскорошният вицепрезидент посочва, че не се притеснява от проверка на взиманите от него решения, след като преди два дни агенция БГНЕС съобщи, че през двата си мандата Марин е помилвал предимно осъдени за убийства, кражби, измами и наркотрафик


Според официалната справка на президентството той е подписал помилването на общо 533 души.


В интервюто днес Марин отрича да е бил благосклонен към наркодилърите и обяснява, че та са били помилвани заради промени в законодателството от 2006г., с които някои наказания са намалени. За да не се получи така, че за едно и също престъпление, един да лежи 8г., а друг - 12г., той приел да помилва част от осъдените.


По думите му убийците, които са били пуснати по-рано, са били "болни или умиращи". 


В интервюто си за Би Ти Ви новият вицепрезидент Маргарита Попова заяви, че не вижда нищо укорително в действията на Марин и призова да не се спекулира политически по темата. "Помилването е познато навсякъде по света и то е създадено, за да се гарантира най-висшата държавническа милост. Никъде по света не се прави разлика между извършените престъпления - помилват се както убийци, така и изнасилвачи, крадци и т.н. Събрала съм документите по случаите на помилване от Ангел Марин, предстои да прегледам досиетата и ще видя за какво става въпрос. Но не трябва да се спекулира политически със случая, тъй като не виждам нищо нередно", коментира Попова.

Коментари (245)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Ето кой я кара през просото. Мамини сладки комунета.Забравили за втория мандат да упълномощят Марин да помилва и да дава гражданство. И сега какво ще правим с 533 помилвани престъпника, като парите вече са похарчени за предизборната кампания на БСП? И какво правим с десетки хилядинови български граждани?

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Гневно

  Национален Протест срещу безобразията в България

  http://www.facebook.com/pages/%D0%9D%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/190311954354955

  ИЗБУХВАМЕ " - ДА НАПРАВИМ БЪЛГАРИЯ РАЗЛИЧНА !!
  Обществено събитие · От Национален Протест срещу безобразията в България


  Кога
  17 март 2012 г.
  Час
  11:00 до 23:30
  Къде

  БЪЛГАРИЯ
  Описание
  БЪЛГАРИ ,, ИЗБУХВАМЕ" -ВЪВ ТВОЯ ГРАД НА ЦЕНТРАЛНИЯ ПЛОЩАД!!
  ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ ТЕБ !!
  ИНФОРМИРАЙ СЕ !!

  България е древна и заслужава много повече!
 3. 3 Профил на sofioter
  sofioter
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Дори и да притежава тези правомощия, въпросът е защо ги притежава?!

 4. 4 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Така като гледам Гоце ще познае - Марин ще остави светла диря в историята на президента на РБългария. Само не е ясно дали ще е по-светла отколкото миризлива.

  Моралът не е порок!
 5. 5 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Доста изсмукан от пръстите ми се вижда този "проблем". Яне и подкрепящите го в търсене на "скандал" ми приличат на на портиери, който важничат пред гостите, задето нямат пропуск за охраняем обект.

 6. 6 Профил на g1barko
  g1barko
  Рейтинг: 572 Весело

  [quote#1:"daniel_defoe"]И какво правим с десетки хилядинови български граждани? [/quote]


  Даваме им възможност да разберат къде са се навряли и ....най-важното:Втори шанс-да кандидатстват за гражданство в истинска държава

 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Весело

  Марин и закон, Магаре и конституция..

 8. 8 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 726 Весело

  По думите му убийците, които са били пуснати по-рано, са били "болни или умиращи".

  Това едва ли им е попречило да се разхождат бодри и жизнерадостни днес по улиците.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 9. 9 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Не съм много чат в българското законодателство барабар с дребните детайли. Но ми е трудно да намеря логиката във факта че огромнотио мнозинство помилвани от Марин са били "хора от бранжа" осъдени за тежки престъпления. Не случайни нормативни граждани осъдени за причиняване на смърт в пътни произшествия (без прекомерна употреба на алкохол).
  А факта че е помилвал подобни "юнаци" преди присъдата им да е влязла в действия....е па нЕ'Ам думи. За търговията с гражданство не говоря.
  Дано някои журналисти да се разровят яко, и този...*&^%$#@#$%^&*&^%$ да си почине в затвора, ако се окаже виновен в нещо!

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 10. 10 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Пореден идиотизъм и крещащ непрофесионализъм! Гоце разяснява правна материя. Ха-ха-ха Може би ще чуем и Боко - другият юридически титан - с коментар по темата.

 11. 11 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Циганията е голяма. По интересното е, как ще я замажат.

 12. 12 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#1:"daniel_defoe"]И сега какво ще правим с 533 помилвани престъпника, като парите вече са похарчени за предизборната кампания на БСП? И какво правим с десетки хилядинови български граждани? [/quote]
  Обратно в пандиза за първите, и отнемане на гражданството за вторите!

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 13. 13 Профил на Mayhem
  Mayhem
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Нормално........ и А.Марин е бил извън закона, както помилваните престъпници.

  - Защо СерГей говори толкова бавно ? - Защото превежда от руски !
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 521 Гневно

  Има и по-скандални неща по темата за помилванията от това дали шефът му е подписал указа или не. Като например помилването на осъден за наркотрафик (или пласмент беше?) няколко месеца преди да му влезе присъдата в сила ?!!! Съдейки и по четирицифрените бройки на помилване при другите двама президенти, това намирисва на поредният случай на корупция, с тази разлика че е на най-високо ниво.

  Освен това трябва да има прозрачност - президентът е длъжен на дава всеки месец отчет пред тези, които му плащат заплатата - т.е. на обществеността, кои престъпници точно е пуснал (тук трябва парламентът да промени закона, за да могат да се посочват имената) и по-важното: какви са му мотивите да пуска! Да качва на сайта или да дава пресконференции, но да има отчет и прозрачност за този вид дейност на президентската институция!!!

  Боян Р.
 16. 16 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Те ти булка Спасов ден!

  И ко ши прайм ся, а Гоце???

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 17. 17 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 367 Неутрално

  РАДВАЙТЕ СЕ, отървахме се от Гоце,сега да видим Волен к;ви ги дъвче.

 18. 18 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#5] от "newraven":


  [quote#5:"newraven"]Доста изсмукан от пръстите ми се вижда този "проблем".[/quote]

  Мъчно ли ти е комуне? Ми неграмотни и некадърни сте, какво да се прави. Само в закони за амнистията, за да прикриете собствените си престъпления сте силни.

  Няма шики-мики.
 19. 19 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  "новият вицепрезидент Маргарита Попова заяви, че не вижда нищо укорително в действията на Марин"

  "Никъде по света не се прави разлика между извършените престъпления - помилват се както убийци, така и изнасилвачи, крадци и т.н."

  Браво, браво другарко Попова. След вашите думи и най-гнусния педофил вече ще гледа с надежда в бъдещето.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 20. 20 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Отдалече вони на комуне.

 21. 21 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Гневно


  1. Мутрата Първанов
  брани мутрите "идеологически" >
  чрез назначения в Съдебната Клоака

  2. Габровската Мутреса Дончева
  спаси от панделата сводниците !!!

  3. мутрата Марин
  ги изкарва от затвора ако е станал "пропуск"

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 22. 22 Профил на Буда Леевски / Опашката на свинята /
  Буда Леевски / Опашката на свинята /
  Рейтинг: 470 Весело

  Е те с това и двамата с Гоцето си заслужиха "Стара планина"

  Простщината победи с ИПОН
 23. 23 Профил на dragalevski
  dragalevski
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Мила родна картинка..... Как нашите политици не произведоха една положителна новина?!? Само скандал след скандала.... Пълни нещастници!

 24. 24 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Всичката им е такава на комуноидите - некадърност, тъпота и зле свършена работа... Нима очаквахте Гъзе Пърданов да е направил нещо като хората?! Цяло чудо е, че има все още сграда тази институция. Трябвало е да я подари на Русия, та да скрепи братската обич и сега Президентството ни да обитава землянка къде Радомир (Пернишка област). Изобщо... комуноид нищичко не може да свърши. Е, в кражбите са ненадминати.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 25. 25 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 726 Весело

  Готов съм да се обзаложа, че този измислен скандал ще отклони вниманието от "самоубилия" се "убиец" в Перник, от измъчваното с електрошокова палка момче в Добриновци (ли беше? ето, и аз вече съм забравил), от пребитите в Мировяне и т.н. случаи. А че е измислен може да го каже всеки юрист, стига да не се казва Атанас Атанасов

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Не виждам как човек помилвал убийци, пък ако ще и такива на смъртен одър, заслужава висшо държавно отличие като орден Стара Планина.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 28. 28 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Политическите ни абдали
  раждат само скандали!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 29. 29 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2829 Неутрално

  Тъкмо си отдъхнем, че след 5-6 години разиграване, някой важен бандит попада зад решетките и .. отново фал.

  подпис
 30. 30 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Сега всички сме се вторачили кого е освободил Ангел Марин. И с основание. Търсим имената на тези 533-ма души. От тях се знае името само на лидера на "Евророма" Цветелин Кънчев, защото бе съобщено от неговата партия. И защото малко след това този човек отново се втурна в политиката, та нямаше как да не го научим.

  А ако се върнем малко назад, ще трябва да припомним, че в мандата на Петър Стоянов неговият заместник Тодор Кавалджиев освободи общо 1008 души. Сред неговите известни помилвани бе остатъкът от присъдата на Митьо Петров, бивш полицай от БМБ (борба с масовите безредици-б.р.), застрелял свой колега при “ювелирната” операция от Белите брези през 1994 г. В мотивите на Кавалджиев бе и този, че Петров бил използван за изкупителна жертва при съдебния процес.

  В мандата на президента Желю Желев пък сред помилваните бяха Гергина Рашкова, снаха на Цар Киро с шест присъди за кражби, както и Лилян Вачков, бивш шеф на “Кремиковци”, който не беше излежал и ден от присъдата си за вземане на подкуп.

  Важен детайл - помилваната по здравословни причини Гергина Рашкова имала удостоверение от кмета на населеното място, в което живее, че няма противообществени прояви, както и две медицински експертизи. (Да коментираме ли как се купуват такива експертизи при необходимост. И не са ли гледките в залите на българските съдилища достатъчни, за да припомняме, че при всички т.нар. знакови дела подсъдимите се оказват най-болните хора на света.)

  Но е логично да попитаме - ако тогава въпросната Гергина не беше помилвана, щеше ли нейното семейство да развие в такива мащаби усещането си за безнаказаност, от което се видя какъв огън пламна под краката на държавата миналия септември.

  Впрочем, нейният случай накара прокурорите в Пловдив тогава - през 1994 г., да си скубят косите. Защото след произнасяне на присъдата снахата на Цар Киро изчезва в нелегалност, когато трябва да влезе в затвора и дори е обявена за национално издирване. А два месеца по-късно, без да е открита, я застига президентската милост.

  нели ангелова
 31. 31 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#5] от "newraven":

  Ами днеска няма много поводи да се бие задник в тавана и заради това ни пуснаха тази статия!


  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 32. 32 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#26] от "donchoquihote":

  Ами! Комунизмът е идеология, а в случая става дума за жива кражба на правомощия, власт и влияние и отявлена корупция (предполага се, че благодарните престъпници са били мноооооого щедри, а може да си е имало и тарифа). Демек - комуноида Марин, гушнал Гъзе, плува в марна вода, поръсена с розови листенца... и мазна мутренска любов. А Марковски са голям род. Те навремето построиха Родоския колос и срутиха Троя (8 пъти). Мъдри са и е хубаво да ги слушкаме... винаги.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 33. 33 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Вижте внимателно този човек.

  Който беше награден с орден "Стара Планина".

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 34. 34 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 521 Гневно

  До коментар [#8] от "Мерилин":

  130 болни и умиращи престъпници за една година само. Това са грубо по десет помилвания на месец или на всеки втори работен ден по един. Явно е, че сме или много голяма или много болна страна, както и че вицето не е имало свободно време от четене на молби за помилване и прилежащата медицинска документация...То бива политическа наглост, ама това минава вече някои граници дори за българските стандарти!

  Боян Р.
 35. 35 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Малко на параноя мирише това. Нощем, като си лягате, гледате ли под леглата, да не се крие по някой комунист отдолу?

  Нещо като антисемитизъм става, само дето за всички световни и лични неблагополучия са виновни не евреите, а комунистите.

  Хайде сега да видим кой пръв ще се сети за най-любимото клише в интернет - пространството: че България ще се оправи само когато се обесят или поне изселят комунистите? Ако това не се напише барем 100-тина пъти на седмица, явно седмицата не е протекла като хората. Очевидно все още го намират за оригинално. Хайде, часовникът върви - да видим кой ще го напише пръв за днес. Давайте.

  Какви комунисти? Къде са? Марин ли е комунист? Ако е - защо? И по тези критерии - кой не е?

  А кое е второто по любимост клише ли? Как кое, не се ли сещате? Не мианва ден, без да го напише някой оригиналник. Ето го: изходът от ... (тук се споменава от какво) е Терминал2!

  Параноя, възпирана от посредственост.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Иначе едно не мога да разбера:

  Гоце толкова ли го е мързяло, че даже не му се подписвало наново указа?

  Егати и президента...

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 38. 38 Профил на pifi
  pifi
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#2] от "flagellumdei":
  Големи активисти сте се извъдили!Кажете от къде идват паричките за да мътите водата и някои да си ловят спокойно рибата?Вече ви видяхме колко струвате...Още по-жалко за тия,които не са взели парички и само ги изконсумирват за нечии цели по митингите!

 39. 39 Профил на dgbox
  dgbox
  Рейтинг: 316 Весело

  До коментар [#32] от "moriarti": А ти знаеш ли какво е комунизъм? Или си една от хилядите попови лъжички които си мислят ,че са крокодили?

 40. 40 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1240 Любопитно

  ТОВА написах относно наркодилърите и други тежки престъпници помилвани от Марин ("първите" и относно получилите неправомерно гражданство ("вторите" [quote#12:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Обратно в пандиза за първите, и отнемане на гражданството за вторите! [/quote]
  Бих искал тези които са ми сложили минуси да се аргументират: Минуса е защото АЗ (с ник Мойше от Израел, виновен по дефолт за всичко от Каин и Авел насам) съм написал това, или имат други аргументи?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 41. 41 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Неутрално

  поредната свинщина, която забърка това гнусно селянче Гоцето...
  "Указът от 2002 г е безсрочен, там не съм записал "от...до..." , заяви пред журналисти тогавашният държавен глава на 1 април 2010г."
  свиньо, указът не може да е безсрочен. всеки студент в първи курс знае, че правата се простират във времето и пространството. вашето ограничение е края на първи мандат.
  точка по въпроса!

  незаконен син имаш, и незаконен вицепрезидент си кърмил цели 5 години.

  как може да си толкова просто селянче и как можа да си начело на държавата ни 10 години?!?

  РЕФОРМИ !
 42. 42 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 962 Неутрално

  И кво ся излиза, че "помилваните" през втория мандат могат да бъдат върнати в затвора , да! А на "придобилите" българско гражданство през втория мандат то да им бъде отнето, да!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 43. 43 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Неутрално


  ЗНАЧИ ....

  Борисов отново е прав !!?!

  Мутрата Марин, обаче пържола не заслужава.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 44. 44 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#35] от "newraven":

  Сакън! Никакво бесене. Ние да не сме азиатци!? С комуноидите ще бъдем мили и нежни. Ще си ги гуждаме за президенти, вицепрезиденти, управляващи, съдещи, полицайстващи... до общински кучкар. И ще им се радваме до изнемога. А когато сбъркат и за пореден път ни покажат колко са крадливи и некадърни, ще се бием по главите и ще танцуваме румба.
  Не искам да бъда драматичен, ама България е изгорена от 65 години комуноидстване земя и вечните призиви за "толерантност" и "миролюбивост" по отношение на тези престъпници, ми звучат като ГРАНДЕ демагогия и лицемерие. Вие си ги отглеждайте, обичкайте, размножавайте..., ама не на мой (наш) гръб.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 45. 45 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Любопитно


  последно:


  - Значи Те ги пускат !!??!


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 46. 46 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 726 Весело

  Хубавото е,че Янка е захапала Марин.
  Може да прилича на болонка,но е упорита като питбул когато надуши кръв

 47. 47 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#39] от "dgbox":

  Ако не знаете какво е, проверете в някоя енциклопедия. Това за поповите лъжички не го разбрах. Явно е някакъв вид TIR-аджийски хумор. Цунете плаката на Весна и продължавайте да въртите геврека, че в тази снегория съвсем се "ошеметихте". О, знаещий крокодиле!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 48. 48 Профил на selena
  selena
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  по цял ден нищо не правят, а сега и един документ са пропуснали да издадат.

 49. 49 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Указът от 2002 г е безсрочен, там не съм записал "от...до..." , заяви пред журналисти тогавашният държавен глава на 1 април 2010г.
  .................
  Егати смешника, при положение, че президентския му мандат е от-до, той бил издал безсрочен указ ???!!!
  Само комунистите имат подобно безхаберие за писаните закони, защото винаги са знаели, че те не касаят Партията им ...
  А това, което казала Попова, също е скандално !!!
  Какво значи "това би предизвикало юридически хаос.", след като ОЧЕВАДНО Е НАРУШЕНА КОНСТИТУЦИЯТА ???!!!
  Сега Гоце и "гордия" прощаващ и милозлив генерал могат да се изправят пред един съд, Мешерето например, който няма института "помилване", когато неговите хора са си платили, пък то нямало за какво ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 50. 50 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Гневно


  Какъв Орден ... ?!

  Каква пържола .... !?

  Тая Мутра ги е пускал от панделата на конвейр .... хубаво ги е оправял !!!

  - АНАТЕМА ТРИЖДИ !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 51. 51 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#39] от "dgbox":

  Знам... комунизъм е лайна до шия и голяма уста.

  Няма шики-мики.
 52. 52 Профил на Брадвата
  Брадвата
  Рейтинг: 470 Неутрално

  В България има закони и те трябва да се спазват, а не да се коментират по медиите както направи М.Попова.След като А.Марин не е имал указ, то всички негови актове по помилване, опрощаване и даване на гражданство са нелегитимни ! Всички помилвани трябва да бъдат така добри да си излежат присъдите, длъжниците - да връщат, а тези с гражданство-да го върнат. Попова като иска да помилва ще има възможност да го стори при повторна процедура и да си носи отговорност!

  treasurer
 53. 53 Профил на alxx
  alxx
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Единственото правилно решение е трипера и вицето му в затвора за действията си срещу България и народа и.

 54. 54 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Усещате ли какви псевдо новини са това. Последните 5 години си е вицепрезидент, прави каквото си иска и в един момент!!!
  Хоп! Всички медии...този не можел, той помилвал убийци.....
  Отвратително. Отвратителна поръчкова журналистика.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 367 Неутрално

  СТИГА сте се пенявили по форумите.Като сте курназ,излезте и протестирайте. ДА, ама Не щот така ви е добре, нещасни лайномети, а направете нещо де.

 57. 57 Профил на k@lcho
  k@lcho
  Рейтинг: 418 Неутрално

  не съм спец по юридическите неща - да си кажат юристите наистина ли има проблем с този казус и дали г-жата Попова е права!

  работете както трябва и каквото зависи от ВАС и ако има виновни дано съдебната система си свърши работата!

  ПС дано не се окаже, че пак са на принципа да разлаят кучета и пак да се оправдават с предишните!

  няма кой, значи – аз, няма кога, значи – сега! Control - C Control - V! DONT Control - ME! ... Просто е НАЛИ!
 58. 58 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 367 Неутрално

  до49ти/ освен конституцията е и клетвопрестъпник, но на бас, че ще му се размине.

 59. 59 Профил на flex
  flex
  Рейтинг: 418 Весело


  Нормална атака срещу Марин ,

  след като направи за смях

  мутрата пожарникар .

 60. 60 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#54] от "bono_vox":

  Съгласен съм с вас напълно. Няма истински журналисти у нас. Никакво разследване, никакъв интелект, никакво желание да се разкрие Истината. Полуграмотни кариеристи с огромно самочувствие маркират дейност и се носят на вълните на "мутренския" бизнес (който предимно притежава медиите). Уви! Поне до момента не съм виждал в България журналистически материал, разкриващ афери, далавери, политически чадъри и т.н. и да е подкрепен с неоспорими факти. Просто лаладжийстване и папкане.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 61. 61 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 659 Неутрално

  "Нося цялата отговорност за всички предсрочни освобождавания", заявява Ангел Марин

  И по какъв начин точно я носите, г-н Марин, тази отговорност, че нещо не ми е ясно? На думи само може би?

 62. 62 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#55] от "donchoquihote":

  Дончо, дончо...

  Трудно ще убедиш някой че аз съм бот...но виж мисля всеки му е ясно че ти си платен драскач на щат.

  Като меркел, като барселонски, лз2 и ред още ботове и ботчета.

  Барем за хляб стигат ли ти жълтите стотинки които ти подмятат да спамиш?

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 63. 63 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Я пак:"Стара планина".Или,ченге награждава фатмак!

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 64. 64 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 762 Неутрално

  мрънкачите защо ги няма под новината, нали марин бешенай-достойния човек, сега само 2-3 човечета от дружинката са се разписали

 65. 65 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 807 Неутрално

  [quote#2:"flagellumdei"]Национален Протест срещу безобразията в България [/quote]
  Протестира се по време на избори, а не тук в нета?
  Защо стана така, че ГЬОТВЕРЕН ПЪРВАНОВ изкара 2 мандата?
  Нека всички тъпани, гласували за него да си сложат ръка на сърцето, и да кажат: Да, аз гласувах за един гьотверен и мръсник!

 66. 66 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 960 Весело

  Опааа! Пернишко-роднинския екип юридически съветници на Гоце , пак дал фира...

 67. 67 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Въпросът който трябва да бъде зададен е дали Марин и Първанов са вземали парички за помилване?...

 68. 68 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#25] от "Вени Марковски":


  До коментар [#62] от "NPaine":
  Ето,аз не съм "гербераст",не съм гласувал за Костов,не съм наследник на комунисти(дори напротив) и ще кажа:Жалко за аватара.Г-н М. да ни каже нещо за интернет,или,в най-добрия случай за македонския jазик.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 69. 69 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Кинти, Кинти-иии-и-и!
  Още един орден "Стара Планина" му дайте на тоя!
  Гоце и Марин станаха заслужили народни артисти, направо за Оскарите! Болшой Театър е малък за такъв артистичен талант !

 70. 70 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Сега разбирам защо Първанов навремето мажеше пред всички че вицепрезидента не вършел нищо и да не се занимаваме с него.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 71. 71 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#67] от "Yomega":
  Не!Правили са го по съвест и убеждение.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 72. 72 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#49] от "deepdp":
  [quote#49:"deepdp"]след като ОЧЕВАДНО Е НАРУШЕНА КОНСТИТУЦИЯТА ???!!! [/quote]
  -----------------
  Ето един линк:http://www.president.bg/institution.php
  Къде точно е нарушена конституцията?

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 73. 73 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 960 Любопитно

  Между другото, Буш младши е помилвал за двата си мандата 150 души. /При 300 милионна държава/

  Вероятно, това се дължи на антихуманната същност на американския империализъм ...

 74. 74 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Помилванията

  Маргарита Попова изтъкна, че хората искат повече откритост за случаите на помилване на лица с влезли в сила ефективни присъди. Няма нищо лошо да излизат имената на помилваните, но трябва да има правна уредба, каза още Попова. Тя припомни решение на Върховния административен съд, който се е произнесъл, че няма как имената на помилваните затворници да стават публични, защото Законът за личните данни не го позволява.
  Тя защити действията на предшественика си Ангел Марин, след като в публичното пространство се появиха обвинения, че заради него по улиците на страната се разхождат убийци.
  "Помилването е познато навсякъде по света и то е създадено, за да се гарантира най-висшата държавническа милост. Никъде по света не се прави разлика между извършените престъпления – помилват се както убийци, така и изнасилвачи, крадци и т.н. Събрала съм документите по случаите на помилване от Ангел Марин, предстои да прегледам досиетата и ще видя за какво става въпрос. Но не трябва да се спекулира политически със случая, тъй като не виждам нищо нередно", коментира Попова.
  Според нея в много редки случаи вицепрезидентът взима самостоятелно решение за това на кои престъпници да върне свободата. През повечето време Комисията по помилванията към президентството проучва случаите и издава препоръки, обясни Попова.
  "Помилването става задължително след влизане в сила на присъдата. Има случаи, в които Комисията по помилванията дава становище, че даден човек не трябва да се пуска на свобода, но вицепрезидентът решава сам да поеме отговорността. Г-н Марин е помилвал общо 533 души за двата си мандата, като при едва 10-12 от случаите сам е решил да поеме отговорността за тези хора", каза Маргарита Попова.
  Добави, че няколко пъти се е срещала с Ангел Марин: "Говорихме за гражданството, за помилванията и за всичко, с което се занимава вицепрезидентът." Маргарита Попова е разгледала документите, свързани с помилванията и е видяла, че има комисия, занимаваща се с тях, която е създала свои правила и принципи за помилване на осъдени. Сигурно има неща, които трябва да се поправят, но хората не са работили без правила, те са работили организирано, подчерта тя.

  нели ангелова
 75. 75 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1801 Любопитно

  "Указът от 2002 г е безсрочен,"


  Как така е безсрочен?!Та по закон са до два мандата...

 76. 76 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#62] от "NPaine":

  Пейнчо, пейнчо...

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 77. 77 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#73] от "Петър Иванов":

  Помилвани по Желюво време - 1500 души за 5 години
  Помилвани по Стояново време - 1000 души за 5 години
  Помилвани от ген.Марин - 533 души за 10 години

  Очевидно Марин е 6 пъти по-безчуствен от Желю и 4 пъти по-коравосърдечен от П.Стоянов.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 78. 78 Профил на Пропаганда
  Пропаганда
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#65] от "shumkar":

  Протестът е конституционно право за налагане на граждански контрол. Протестира се когато избраниците не изпълняват обещаниятя си.

 79. 79 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#77] от "wreck":

  по-малко помилвани от жельо и пешката, но пък доста по-качествени

 80. 80 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 960 Неутрално

  77, Нещо четем евангелието като дявола, писах колко е помилвал Буш, а не Желю Желев

 81. 81 Профил на radio.
  radio.
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Никога Първанов няма да влезе в затвора, защото е помилван от Марин отсега. И обратно. Дори са помилвали и децата си и не/родените си внуци предварително. Много мили хора.

 82. 82 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#80] от "Петър Иванов":

  А откога Буш е пример за нещо освен за идиотщина?

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 83. 83 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#79] от "risits":

  В смисъл?

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 84. 84 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2735 Неутрално

  Това са набедени държавници!Те комунетата са с нагласата,че ЗАКОНИТЕ НЕ ВАЖАТ ЗА ТЯХ!От там са им проблемите!

  А иначе ГАФЪТ Е С КОСМИЧЕСКИ РАЗМЕРИ!И това ми било Президент и вице!!! НЕЩАСТНИЦИ!

  ТАКЪВ ГАФ НЕ БИ ДОПУСНАЛ И НЕПРИЕТ КАНДИДАТ-СТУДЕНТ ПО ПРАВО!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 85. 85 Профил на z10
  z10
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Яко квичене от платената герберастия се чува по тая измислена от издънилите се за пореден път милиционери тема...


  Альоооу, кудкудякащите, да вземете да видите кво пише в конституцията, бива ли?

  Или е важно просто да кудкудякате и квичите?

  И със 533 помилвания за 10 години марин е престъпник, а предишните, за по 5 години помилвали двойно и петорно повече са сейнт уотър ъндринкед?

  ай сиктир от платени бойкогъзоблизци....


  Най-обаче ме кефи гнусотията, изцвъкана от герберастията, че марин бил виновен за указ, издаден през 2001 година за помилване...

  а бе ей, малоумници, марин ВСТЪПВА В ДЛЪЖНОСТ на 22 ЯНУАРИ 2002 година....

  бива бива да сте прости, герберите, бива бива да сте нагли, ясно че с един и същ орган и мислите и дефекирате, ама чак пък толкоз....

 86. 86 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Гелето е само бушон в хед-офиса на БСП'груп, престъпленията им са брутални и безкрани спрямо оскотелия ни народец.Те първа щте научаваме за метастазите на червената чума.
  Тия помилвани килари и нарко-дилари има да се отблагодаряват на свойте покровители-освободители, а те щте ги използват на макс.

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 87. 87 Профил на lekia
  lekia
  Рейтинг: 367 Весело

  Ако сега отменят тия 533 освободени престъпници ще стане идеално. Трябва да ги върна в затвора, а техните приятели да тръгнат да си търсят 6 цифрените суми от Гоце и Марин!

 88. 88 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Инвестициите на бизнеса се развиват с високи темпове и отбелязаха растеж от 5.2% за за последното тримесечие

 89. 89 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Опссс... постинг 88 не е за тук

 90. 90 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#38] от "pifi":

  Говорим за гражданското общество, умнико.

  България е древна и заслужава много повече!
 91. 91 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Къв орден бе, направо е за затвор. Що е пуснал толкова народ? Разбирам да е помилвал няколко човека ама той е изпразнил един затвор.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 92. 92 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Мрънкачите, а ви мързи дори и да протестираме. Значи съм напълно прав да ви считам за роби, крепостни, овце и т.н.
  Нахакайте минуси да се успокойте.

  България е древна и заслужава много повече!
 93. 93 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 691 Гневно

  Ген. Никола Колев .... Ген. Ангел Марин .... с такива генерали врагове не ни трябват !!!

 94. 94 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#1] от "daniel_defoe":

  Тъй като те са от български произход на 98% (останалите са както ги нарекоха в един спортен вестник), не правим нищо - остават си български граждани.

 95. 95 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  Измислен скандал от лудото Яне.

 96. 96 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#87] от "lekia":
  Лекиа - комунетата са школувани да мислят исторически,тоест с петилетки напред/тия помилвани килъри и нарко-дилари им трябват за поръчки а те са им длъжни...инък -бум,бум.
  Абре чети оп добре как са грабили с камиони.

  http://politicsbgstyle.blogspot.com/2005/12/blog-post_28.html

  http://www.monitor.bg/article?id=64478

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 97. 97 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  До коментар [#87] от "lekia":
  ===========
  Ако сега отменят тия 533 освободени престъпници ще стане идеално. Трябва да ги върна в затвора, а техните приятели да тръгнат да си търсят 6 цифрените суми от Гоце и Марин!
  ===========
  ++++++++++++++++++++++++

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 98. 98 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#92] от "flagellumdei":

  Стига си спамил под всяка статия.

 99. 99 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  До коментар [#97] от "Торбеш":

  Май си прав. Гоце е измислил как да изкарва пари. В брой и с благодарност. Пак се убеждавам, че комунистите и агентите на дс са обикновени криминални престъпници.

 100. 100 Профил на vaya_
  vaya_
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Като аквариум със сомове, непочистван отдавна. Водата изглежда мътна, но не толкова мръсна. Започнеш ли я да чистиш, става страшно от рибешки екскременти - иска ти се просто да излееш водата...

  http://vayakoprin.wordpress.com/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK