Комисията за защита на личните данни е наложила глоби за 198 хил.лв, събрани са 43 500 лв.

Комисията за защита на личните данни е наложила глоби за 198 хил.лв, събрани са 43 500 лв.

© Георги КожухаровКомисията за защита на личните данни (КЗЛД) е била сезирана общо 458 пъти през 2011 г. Това съобщи председателят на комисията Венета Шопова на пресконференция, цитирана от БТА.


Извършени са 1252 проверки на администратори на лични данни. Проверките са били най-вече на администратори на данни в Шенгенската информационна система.


От комисията са издали 44 акта за административни нарушения и 32 наказателни постановления. Наложени са глоби в размер на 198 хил. лв. Общо платените санкции по влезли в сила наказателни постановления са 43 500 лв.
През миналата година от комисията са издали над 20 разрешения за трансфер на лични данни към страни извън Европейския съюз. Преобладаващият брой искания е за предоставяне на данните на работещи в многонационални компании.


През 2011 г. потребителите на електронната система за регистратори на лични данни са надхвърлили 260 хиляди души, бе съобщено на пресконференцията.


От тях в публичния регистър са вписани 135 497 администратори на лични данни, а 26 627 са освободени от регистрация.


Сред приоритетите на звеното за тази година е участието в реформата на европейската правна уредба за защита на личните данни и включване на предлаганите от комисията електронни услуги като част от електронното правителство.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK