Правителството получи мандат за преговори по договора за еврото в Брюксел

Правителството получи мандат за преговори по договора за еврото в Брюксел

© Юлия ЛазароваНародното събрание даде съгласие за участието на правителството в преговорите по договора за спасяване на еврото. Със 129 гласа "за", 1 "против" и 48 въздържали се депутатите дадоха мандат за преговорите, с изричното условие, че България ще подпише споразумението, само ако то не обвързва страната с финансови задължения и с изискване за хармонизиране на данъчните системи с останалите страни. Парламентът одобри принципната позиция на правителството, че първоначално държавата ще се съобрази само с фискалните правила в договора - лимитите за 3 % бюджетен дефицит и размер на външния дълг до 60 % от БВП. Частта, касаеща общата икономическа политика, България ще започне да изпълнява едва след като влезе в еврозоната.


Финалните преговори по новия договор ще се проведат на правителствените лидери от Европейския съюз в Брюксел на 30 януари.


Според бившия министър на финансите Пламен Орешарски (БСП) договорът реално няма да помогне за овладяване на дълговата криза в Европа, каквато цел беше декларирана от правителствата и Европейската комисия. Сергей Станишев определи подготвяния документ като "по-скоро сътресение на въздуха, отколкото документ за излизане от кризата". От левицата смятат, че предвижданите в пакта мерки за засилване на финансовата дисциплина биха били полезни преди няколко години, преди рецесията, но в момента могат само да задълбочат проблемите. За пример в тази посока беше дадена Гърция, където стремежът за драстично свиване на разходите в последните месеци не дава резултат. След реплика на лидера на ДСБ Иван Костов, че един от проблемите на Гърция е било социалистическото правителство на Папандреу парламентарният дебат премина в пререкания чия е заслугата за кризата в Европа - на социалистическите правителства или на десните.
При днешното гласуване депутатите реално не разполагаха с последния вариант на проектодоговора, подготвян от Европейската комисия. По информация на Яне Янев от РЗС, той ще бъде готов в средата на следващата седмица. Тогава се очаква да стане ясно дали ще бъде удовлетворено например искането на България и останалите страни от ЕС, които не са в еврозоната, да бъдат "активен наблюдател", т.е. да участват в бъдещите дискусии по решенията за паричния съюз.


Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков за пореден път заяви, че правителството няма да се ангажира с финансови задължения по новия договор - България няма да бъде страна по европейския стабилизационен механизъм и няма да прави парични вноски в Международния валутен фонд.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  До тук добре. Как ще се развиват нещата по нататък можем само да гадаем.

 2. 2 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "...При днешното гласуване депутатите реално не разполагаха с последния вариант на проектодоговора, подготвян от Европейската комисия“" Ето защо подкрепям САМО това становище:" Венцислав Лаков посочи, че "Атака" не може да подкрепи в този вид проекторешението, защото досега има само неофициални варианти на документа."/ в края на посоченият по-долу сайт/
  www.parliament.bg/bg/news/ID/2360

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 3. 3 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 656 Весело

  [quote#1:"stedim"]До тук добре[/quote]
  Казал един падайки от 20-я етаж, минавайки покрай 10-я!

 4. 4 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1315 Весело

  Да видим в крайна сметка какъв документ ще подпише Боко. Да не се окаже, че не е разбрал и се е съгласил и да плащаме и да хармонизираме....

 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  ....Германският финансов министър Волфганг Шойбле обвини британския премиер Дейвид Камерън, че по негова вина Европа не успя да се споразумее за общ договор за намаляване на дълга, съобщи "Франс прес"......
  ------------------------
  http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2012/01/27/1754370_germanski_ministur_razkritikuva_kamerun_zaradi/

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3346 Весело

  ...По информация на Яне Янев...

  Ха! На най-отговорният, с най-голяма тежест и затова ... най-информираният!

  Ясно е кой е новата патерица на Боце.
  Преди такива "информации" се "свеждаха" от Болен ...

 7. 7 Профил на jetchev
  jetchev
  Рейтинг: 374 Неутрално

  браво, така се бранят национални интереси

 8. 8 Профил на ec
  ec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Искате да кажете правителството получи мандат директно да подписва. Какви ти преговори, нали когато Меркел говори премиер-мишлето на България слуша.

 9. 9 Профил на dragovishtica
  dragovishtica
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Разпространено сред икономистите в Германия е мнението, че една валута и за северна, и за южна Европа е неправилно решение. Ако човек наблюдава статистиката, вижда че в южните страни инфлацията от десетилетия насам е много висока, от друга страна в Германия (в частност) инфлацията се поддържа (според възможностите им) на ниско ниво, и цените растат много бавно. Единна валута за двата вида страни е нещо много трудно за поддържане.

  Лъжата отначало е сладка, след това става горчива. Истината отначало горчи, след това става сладка!
 10. 10 Профил на prisoner
  prisoner
  Рейтинг: 374 Неутрално

  И какво толкова страшно ще се случи, ако си хармонизираме данъчната система с тази на останалите страни членки на ЕС? Най-много да падне плоският данък, да въведат отново необлагаемия минимум за най-бедните, а фирми като Лукойл например да започнат да внасят по-голям корпоративен данък. Чудо невиждано, голям страх!

 11. 11 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Кой, Тиквата ли ще спасява еврото???? Не виждам що се пънат, нали Дянков се изцепи, че еврото няма да го има до половин година. Наистина никога не е късно да стане човек за резил. Те нашите тиквеници, един сняг не могат да изринат, еврото щели да ми спасяват. И изобщо какво евро бе, ние за Съветския съюз не ставаме, та камо ли за Европейския.

 12. 12 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 426 Неутрално

  този документ няма да го подпише Бойко,а Николай Младенов

 13. 13 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  "След реплика на лидера на ДСБ Иван Костов, че един от проблемите на Гърция е било социалистическото правителство на Папандреу парламентарният дебат премина в пререкания чия е заслугата за кризата в Европа - на социалистическите правителства или на десните."

  Дайте млако повече подробности по темата!!! Това ще да е бил интересен дебат.


  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 14. 14 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#10:"prisoner"]а фирми като Лукойл например да започнат да внасят по-голям корпоративен данък.[/quote]

  Лукойл не е внасял корпоративен данък от 4 години - само е възстановявал.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Пардон! Сбърках! Имах предвид Лукойл Нефтохим. Лукойл е внасял някакви жълти стотинки.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално

  как на 10 млн източногерманци дадоха 1000 млрд марки а на две три европеиски страни произвеждащи стоки и услуги не могат да раздадьт 1000млрд евро

 17. 17 Профил на Мартин Аргиров
  Мартин Аргиров
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Каквото и да решат, каквото и да подпишат, все ще сме наведени.

 18. 18 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално

  цоциалистите искаха да направиат цоциалистическа революциа на гьрба на западните технологии и индустриалци както през 1917 национализираха предприатиата на западниаците в русиа и после 70 години цоциализьм с реверс инженеринг както сега правиат китаиците

 19. 19 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално

  аз сьм свидетел как 20 години крадьт идеи и си ги приписва номенклатурата на себе си като автори на идеите

 20. 20 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално
 21. 21 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Грешка е.
  Аз съм против.

 22. 22 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 950 Неутрално

  И аз съм против!

  нели ангелова
 23. 23 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#10:"prisoner"]Най-много да падне плоският данък, да въведат отново необлагаемия минимум за най-бедните, а фирми като Лукойл например да започнат да внасят по-голям корпоративен данък.[/quote]
  И..закон - 7евро/час ставка))))) Никакво мърдане! Да ги видя какво ще правят тогава, хахахаха)))))

 24. 24 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 524 Неутрално

  истината е между социализма и капитализма и може би е пример в германиа фирма сименс

 25. 25 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 479 Любопитно

  преведена на български поговорката мисля че казва -
  каквото хвърлиш след теб ще намериш пред теб?!

  и не вярвам някой само да дава без да получава

 26. 26 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#2] от "dqdomart":

  И ти си един юрист та нема кой да те види. Те гласуват мандат на правителството да преговаря от името на страната ни. Ако се стигне до договор и подписване, едва после ще му е ратификацията. Кое според теб в това противоречи на каквото и да е в българското право та орева орталъка тука че не се било знаело още договора?
  Ами несе знае - нали тепърва Дянков трябва да ходи да преговаря по него. Сега му гласуват мандат защото е от съществено значение за националните ни цели.
  Това разбрал съм едно - искаш ли нещата да са ти наред, никога, ама никога не слушай адвокат.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 27. 27 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#26:"Десен"]И ти си един юрист та нема кой да те види. Те гласуват мандат на правителството да преговаря от името на страната ни. Ако се стигне до договор и подписване, едва после ще му е ратификацията. [/quote]
  Тук какво пише?"Т.15 Проект за решение относно участието на Република България в Договора за стабилност, координация и управление в Икономическия и валутен съюз (Вносители: Моника Панайотова, Менда Стоянова и Доброслав Димитров; 24.1.2012 г.) – точка първа за петък, 27.1.2012 г."
  http://www.parliament.bg/bg/plenaryprogram/ID/667
  Продължавай да се заблуждаваш, че има само "проект за решение", без съществуването на 6тия вариант на Договора за стабилност, координация и управление в Икономическия и валутен съюз, депозиран от ЕК в българският Парламент

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 28. 28 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#27] от "dqdomart":

  Няма страшно муцка, фидоошу изпипва работите до край, така че баш от юридическа гледна точка герберугите са си постлали много добре. Ако искаш ще спорим но не съм ти на нивото, а това е най-важното - щом аз дето не съм адвокат ми е ясно че от тая трънка няма да излезне заек, учудващо ще е ти дето си професионалист да не мислиш така при явното наличие на добър екип юристи там.
  Ей го примерно:
  Чл. 85. (1) Народното събрание ратифицира и денонсира със закон международните договори, които:
  1. имат политически или военен характер;
  2. се отнасят до участието на Република България в международни организации;
  4. съдържат финансови задължения за държавата;
  8. изрично предвиждат ратификация;
  Пише ли го? Пише го. Договора триста пъти се каза по медии че ще предвижда ратификация. То не че е кой знае какво - Боце ще донапазарува още някой друг дьопетат и тя готова работата.
  И не на последно място - извинявай за професионалната обида. Разбирам че си се засегнала защото си ми ударила филтъра.
  Следователно - ще ми се наложи да се извиня и да си взема думите назад. Извинявай мило другарче , не исках да те обидя и ако си се почувствала обидена - моля те приеми най-искрените ми и сърдечни извинения.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 29. 29 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#1] от "stedim":

  в сряда ще разберем

 30. 30 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#2] от "dqdomart":

  сханах,че идеята е не парламента ,а дянков да се пазари за вида на документа и затова им дават мандат

 31. 31 Профил на anmah
  anmah
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#4] от "kkk_20":

  Този вариант - да подписваш договор, чието съдържание не знаеш или не разбираш, не е практтика на Бойко, а на онези, които ни натресоха:
  1. Закриването на реакторите.
  2. АЕЦ "Белене"- не с Чехия,а с Биг Брадър.
  3. Неокомплектованите(неизпозваеми) военни доставки.
  Такива са фактите. И има още много.

 32. 32 Профил на anmah
  anmah
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#11] от "jerry68":

  Черноглед, сякаш е българин. За снега - не е вярно. А Дянков е предполагал, а не твърдял това - а разликата е голяма. Това е типичен похват на столетницата и вдъхновяваната и до днес от нея медийна съвкупност. А това "вдъхновение" има много превъплъщения, особено материални.
  Една една мъдра руска народна поговорка: "Ще поживеем и ще видим".

 33. 33 Профил на ceci_02
  ceci_02
  Рейтинг: 8 Неутрално

  балкански тарикатлъци са това

 34. 34 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "Симеон Дянков за пореден път заяви, че правителството няма да се ангажира с финансови задължения по новия договор - България няма да бъде страна по европейския стабилизационен механизъм и няма да прави парични вноски в ...!

  "Няма" това , "няма" онова , щото ония от горе не са скръцнали със зъби поради неведение . Затова Б-я е все още в периода на малката клизма . Иначе ще има - слушам и козирувам !

 35. 35 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 531 Неутрално

  ГЕРБ и правителството умишлено или неволно, постоянно заГРОБват държавата!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK