Ученици и студенти ще изучават военно обучение

Годишно 5 занятия от часа на класа ще бъдат отделени за теория на армията

© Георги Кожухаров

Годишно 5 занятия от часа на класа ще бъдат отделени за теория на армиятаВ гимназиите ще бъдат въведени задължителни часове по теоретично военно обучение. Такива курсове ще има още и за студенти, и като цяло за гражданите, но те ще са доброволни. Това заяви министърът на отбраната Аню Ангелов по повод приетия на първо четене в парламента Закон за резерва на въоръжените сили.


Годишно 5 занятия от часа на класа ще бъдат отделени за теория на армията. Учениците от 9. и 10. клас ще се запознават как функционира армията, какво се предприема по време на война, както и каква е структурата на въоръжените сили. Това ще е първият етап на проекта на министерството, като засега плановете са той да започне през учебната 2013/ 2014 година.


Следващият етап е възможността студенти и граждани до 55 години доброволно да преминат през същия обучителен курс. Целта е да бъде попълван доброволният резерв, като от военното ведомство очакват в него да се влеят 3500 младежи.
Ако студентът реши, че иска да бъде воден на отчет, разходите за обучението ще са за сметка на министерството. Ако пожелае просто да премине обучението, без да влиза в резерва, студентът или гражданинът си поема разноските. Засега не е определена цена, защото имаме повече от година и половина, уточни Аню Ангелов.


Третият етап на проекта е обучение на професионалната армия и вече наличния резерв.


В новия закон се предвижда влезлите в резерва да имат право на служебен отпуск от работодателя за времето на активна служба. За периода ще бъдат възнаградени и с една заплата на войник - 700 лева. Участието ще дава предимство и при постъпване във военно училище или на щатна работа в армията.

Коментари (154)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Добре дошло пак при нас, начално военно обучение, макар че не знам дали си липсвало на некой.

  Ех, какво слънчево говедо беше полковникът, дето ми губеше времето всеки понеделник ....

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  В първия момент се хванах за главата, но сега като премислих, мога да пожелая само едно: да използват задължително старите преподаватели по тази дисциплина, от едно време. Така ще се посмеят учениците, че Мистър Бийн и Бар Наздраве ще им изглеждат занапред като аматьорски клипчета. И всичкото - без пари!

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  Добре е все пак да знаеш от коя страна се държи пушката. Щото света съвсем не е една приветлива райска градина, пълна със слънчеви и доброжелателни люде. Дано никога да няма войа, но ако дойде е по-добре да си подготвен.

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  *война

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Назад към комуноидните корени...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1734 Гневно

  Излишен и поголовен разход на време, енергия и средства!

 7. 7 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Основен лектор и "консултант" Цецо Шенгена

 8. 8 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#6] от "ju.li":


  Не мога да се наема да твърдя дали военното обучение е необходимо или не, но едно е сигурно - това наистина ще бъдат време, енергия и средства на халос, защото няма как с пет занятия годишно, водени от скучни военни или от неподготвени даскалици, да стане така, че децата да са готови с някакви практически умения. Нито дори теоретични - та те за 12-15 години обучение не научават дори родния си език, камо ли военното изкуство да овладеят!

 9. 9 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 733 Неутрално

  [quote#2:"cinik"]да използват задължително старите преподаватели по тази дисциплина, от едно време.[/quote]
  Споко, дори да са преминали вече към другия резерв, те фуражките като цяло са си смешни.
  Аз пък не одобрявам, ама кой ме пита мен. Дори много се радвам, че синът ми няма да ходи в казармата. Нито се става мъж там, нито с простащината свикнах, само си изгубих времето. И сега, като врякнат "мъжете", станали такива в казармата - да ви кажа предварително - не съм служил 6 месеца, а 18, като се уволних през 91-ва - Та не ми пейте каква е била закалката и как сега не е армия, а едно време, разбираш ли..... Простащина, мизерия и загуба на време. Сега е по-добре - има си войници, плаща им се, да си служат, щом имат мерак

 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#2:"cinik"]Така ще се посмеят учениците, че Мистър Бийн и Бар Наздраве ще им изглеждат занапред като аматьорски клипчета.[/quote]

  Абе има и преподаватели дето се вземат толкова насериозно, че часовете по математика изглеждат като дребжни закачки.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1370 Весело

  [quote#2:"cinik"]Така ще се посмеят учениците, че Мистър Бийн и Бар Наздраве ще им изглеждат занапред като аматьорски клипчета. И всичкото - без пари! [/quote]
  Не,за участващите в обучението шапкари ще се плаща:

  "Ако студентът реши, че иска да бъде воден на отчет, разходите за обучението ще са за сметка на министерството. Ако пожелае просто да премине обучението, без да влиза в резерва, студентът или гражданинът си поема разноските."

 12. 12 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#10] от "tribiri":

  Е да де, направо са за карикатура.....

 13. 13 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1416 Весело

  Пак ли военно?!
  О-о-о, Боже!
  Аз съм го изучавала това и мога да ви разправям такива смешки!
  И Фатки също. Т.е. как да бъдете отличници с помощтта на 10-15 паразитни фрази и без да знаете бъкел по "специалността" и как с тези фрази да вземеш акъла на военните - професори. Аз съм отличничка...Ха-ха-ха!
  Това беше по времето, когато империалистите щяха да ни нападат, а ние (Аз трябваше да съм готова) да нанесем ответния удар!
  Нали знаете оня виц за Анька картечарката на Чапаев, дето Петька казвал за нея: - Она наше биологическое оружье!
  Не! Аз не съм от този жанр. Не съм спала с военен! Честна дума!

  The best way out is always through Robert Frost
 14. 14 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1825 Любопитно

  Теория на армията? Що за дивотии са това???
  По-добре тия часове да ги посветят на обучение за оказване на първа помощ и реакции при бедствия и аварии - много по-смислено и приложимо от това някакви шапкари да губят времето на децата.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 15. 15 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  И аз като учител да попитам, кой шА ги води тези часове?
  Класните, дето хабер си нямат и трябва да прочИтат, за да си изпеят темата??? Външен лектор от ВО към Общината ??? Или класиката - формално деполитизиран "военен", кандидат-пенсионер завършил за политофицер в НШЗО???

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 16. 16 Профил на впх
  впх
  Рейтинг: 458 Весело

  Нинджи! Не ученици, а нинджи!

  I always tell the truth, even when I lie...
 17. 17 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Странно нещо са това военните….. Презумпцията, че някога някъде е възможно някой да се сбие, кара държавите да харчат милиарди всяка година. По същата логика може да настане масова чума(пази боже) или да речем да изчезне земното притегляне. Това значи ли, че всяка година трябва да харчим милиарди за лекарства(за всеки случай) или да учим децата в училище как се придвижват космонавтите?

 18. 18 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1825 Разстроено

  Комунистическите тъпотии от едно време се завръщат със страшна сила. Ма то какво да очакваш от комунисти на власт?

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3251 Весело

  До коментар [#10] от "tribiri":

  По стара традиция "най-великите" са учителите по трудово, физическо, пеене и рисуване.
  А шапкарите по военно винаги си бяха оттатък всякакви класации.

 20. 20 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1416 Весело

  Браво! Трябваше отдавна да се въведе такова обучение.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  Другарки и другарЕ, нЕма да се кОсите!
  Такива си ги избрахте. Тях си ги влече по "единния строй", явно и достатъчно голям брой мат'рял, а пък пасивните пускат лудите да се налудуват.

  Зачий е това обучение при положение, че дори при свръхмилитаризираният соц, с воденето на учениците и на военен лагер със стрелби, пак практическата полза беше нулева?
  Емчи, елементарно, Уотсън!
  Едно - да се начешат патриотарските красти.
  Две - да се приютят на хранилка "стари бойни другарЕ" със зелени чорапки.
  Три, но не последно - да се "обхванат" лумпените със склонност "да се влеят" от малки и да се "канализират" в разни структури, които все предлагат разните му ексмилиционери, дс-ченгета и военни за "граждански отряди" и тем подобни паравоенни структури. Такива си имат и Болен, и Расате, и Каракачанов, ама на сегашните "не им отива" да правят собствени. И те ти - ще ги маскират под тази "шапка невидимка".
  Само да видим кой ще го играе Ернст Рьом ...

 22. 22 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1280 Любопитно

  Цитат: "Целта е да бъде попълван доброволният резерв, като от военното ведомство очакват в него да се влеят 3500 младежи."

  И цялата тази олелия - на година между 80 000 и 100 000 души да бъдат осакатявани за да се изберат 3500? Не е ли по-добре военните да обикалят селските дискотеки и от там да си набират
  хора за войнстващия легион?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 23. 23 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1380 Весело

  [quote#10:"tribiri"]Абе има и преподаватели дето се вземат толкова насериозно, че часовете по математика изглеждат като дребжни закачки. [/quote]


  А още по-лошо е,е ако си си карал часовете по математика при професор д-р. Марга Георгиева във военното в Търново.Тя е по-уставна и от военните :Д

 24. 24 Профил на v
  v
  Рейтинг: 458 Весело

  До всички, грачещи тук за комуноидност на военното обучение - то е практика в Царство България от Освобождението до края на държавността ни през 1944. През този период българската войска е била пример за чест, дълг, морал, дисциплина и подготвеност. Българският офицерски корпус е бил коректив на властта и с водеща обществена роля. Единствено положително за нас може да бъде завръщане към свещенния извор на ценности и духовност от времето на полк. Дрангов!

  Срещу Освободителите на духа, хората, раби на навици, се отнасят с най-непримирима ненавист и злоба.
 25. 25 Профил на 17:50
  17:50
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Не е излишно. Даже е добре. Ние в нашия час на класа си говорихме за Биг Брадър, поради липсата на теми.

  Колегите от форума да не бързат да нападат, защото в крайна сметка военно обучение в тези часове е по-добрият вариант от никакво обучение.

  Иначе гледам на къде отиват нещата. Темата, че днешното поколение си е. майката, сме я слушали. Само че по-кротко, чиче, нали вие сте ни възпитавали.

  Абе, глупости, екстра сме си нашто поколение.

 26. 26 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Като студенти от ВИХВП и Лесотехнически институт,бяхме обучавани за запасни офицери с КАТЕДРА 22. През лятото карахме командирски стаж в под.50020. Командирът на дивизията бе с чин МАЙОР. Викаше: "може да имате дипломи като вратата,за мене всички сте абсолютни"/ искаше да каже еднакви/...

 27. 27 Профил на cockmeat
  cockmeat
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Не мисля, че има инструктор или даскал, който ще ги научи повече отколкото вече знаят от игрите Counter Strike и Modern Warfare.
  Съвременните тийнейджъри разбират повече от оръжия отколкото си мислят бащите им.

  Политиците и памперсите трябва да се сменят често поради една и съща причина!
 28. 28 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1416 Весело

  идеята е добра, реализиацията ще бъде смешна с 5 часа годишно. Макар и казарамата да беше загубено време, там в сгъстен вид получаваш представа за това как да комуникираш с тъпаци, особено когато са ти началници. Безценен опит!!! Впоследствие се потвърди.
  Наистина има нужда от подобни часове за военно обучение, в които да се набляга предимно на това какво трябва да се прави при бедствия, аварии, терористични актове и т.н. т.е. военното обучение за цивилни граждани да е различно от това за войниците, както нас ни готвеха едно време от училище за казармата. Цивилните (каквито са и си остават 90% от хората) трябва да добият представа какво да правят по време на война и в екстремални ситуации - първа помощ, търсене на укритие и т.н. И да викнат някои от момчетата които служиха в Ирак и Афганистан да водят курсове - те имат безценен боен опит и могат да кажат интересни неща. А ако е въпроса да ги научат да стрелят - ако някой има желание да стреля, да му дадат АК-то и полигони има бол. Все си мисля, че за младежите ще е по-интересно от пушенето на трева или пиенето от скука.

  low riders team
 29. 29 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#22] от "the_flea":

  как точно ще бъдат осакатявани?

  low riders team
 30. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  До коментар [#24] от "v":

  Ех, патриотарино, да беше дал пример и от аспарухово време? Тогава мъжките деца са ги слагали на коня още преди да проходят!

  А аз, като изкарал и такова военно в училище, а послеслужил в казармата в поделение, където не си играехме на играта "По пет на нож", да ти кажа - това, предишното, беше абсолютно безполезно губене на време. При това съвременната войска е вече къде-къде по-наситена със съвременна и специализирана техника.
  Нещо повече, след уволнението ме вземаха на три пъти сериозен запас. След пет! години вече не само бях позабравил, а вече въобще не бях и в час с новата техника и работа. И дори две-триседмични лагери не вършеха работа.

  Та така.
  И сега се опитват Аню с другарЕ, при съвременното ниво на армията, да ме убеждават, че с някави си палавости и общи приказки щели да си подсигуряват кадри? Че това дори за готвачи е твърде съмнително.

 31. 31 Профил на sax
  sax
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Аз съм "за"... Поне за обща култура .. Може да се направи евтино, приятно и полезно .. това вече е в ръцете на министерствата ... за съжаление ...

 32. 32 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1280 Любопитно

  До коментар [#25] от "Християн Митев":

  Темата за Биг Брадър не е чак толкова лоша. Зависи как е поднесена. Може да се окаже много по-ценна от цялото военно обучение. Сигурен ли си, че Големият Брат не те наблюдава в момента?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 33. 33 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#14:"Хриси"]Теория на армията? Що за дивотии са това???
  По-добре тия часове да ги посветят на обучение за оказване на първа помощ и реакции при бедствия и аварии - много по-смислено и приложимо от това някакви шапкари да губят времето на децата.[/quote]
  ----------------------------
  Това беше и моята мисъл като прочетох за тая дивотия. какво ги интересува хората (децата) как функционира армията. Защо не обяснят как функционира полицията и здравната система, или поливното земеделие.
  Пълни глупости. Ама вярно ще има смях. Аз например си спомням как един такъв лектор ни обясняваше, че настъпило разстройство в армията!

 34. 34 Профил на 17:50
  17:50
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#32] от "the_flea":

  Не съм сигурен, че прическата на Нед и нетрадиционните сексуални наклонности на Зара са подходяща тема за класна стая. За кафе, да, ама за училище, не знам.

 35. 35 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1494 Весело

  В хартиения 24 часа пишеше ,че водещите на отчет в резерва в края на годината ще получават по 1 средна заплата срещу удоволствието да могат да бъдат мобилизирани в случай на война. Предвид това ,че никога повече няма да има война звучи доста изкушаващо...

  15.02.1989 - 07.02.2018
 36. 36 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  [quote#14:"Хриси"]
  Теория на армията? Що за дивотии са това???
  По-добре тия часове да ги посветят на обучение за оказване на първа помощ и реакции при бедствия и аварии - много по-смислено и приложимо[/quote]
  Абсолютно съгласен с написаното. Обучение за оказване на първа помощ е кратно по нужно отколкото "теория на армиите", а и кратно по прагматично в реалния живот. В реалния живот (трудови и пътни злополуки, или дори атентати) това спасява живот. А на който му се играе войник-да се кандидатира за професионален такъв. За всеобщо добро се надявам да има филтрация и откачалките да бъдат отстранявани в процеса.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 37. 37 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1494 Весело

  Друг въпрос е ,че с мен в армията не ви трябва враг!

  15.02.1989 - 07.02.2018
 38. 38 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Трябва да има военно обучение, най-малкото ако се наложи, да не ти се случи, да защитиш близките си или други хора. Войната е гадно нещо и не си струва да се води, няма победители, но тези които имат някакво първично военно обучение имат по-голям шанс да оцелеят и да се радват после на живота си. Така че каквато и форма или начин на военно обучение да се въведе, без да правя аналогия с реалната казарма и простотиите, които я съпътстват, би било от полза на цялото общество. А най-добре е да се живее в свят с любов и мир между хората, но тука на земята все се намира какво да се дели и завоюва.

 39. 39 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1494 Любопитно

  До коментар [#32] от "the_flea":

  Моето момче , Биг Брадър е препратка към една от най-гадните и страшни книги на всички времена (поне за мен де - докара ми 1 месец параноя и кошмари докато я четях , вероятно защото бях малък) - "1984". Ако не си ученик можеш да вземеш да я прочетеш , но от сега предупреждавам - няма да ти хареса Така че дамата под "Биг брадър" има предвид тоталното наблюдение

  15.02.1989 - 07.02.2018
 40. 40 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Аман от комунисти, тези няма да си отидат никога.

 41. 41 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1494 Весело

  Пост 39 е до номер 34 , не до 32 упс сори

  15.02.1989 - 07.02.2018
 42. 42 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  [quote#24:"v"]...военното обучение - то е практика в Царство България от Освобождението до края на държавността ни през 1944. През този период българската войска е била пример за чест, дълг, морал, дисциплина и подготвеност. Българският офицерски корпус е бил коректив на властта и с водеща обществена роля. [/quote]
  И ти си прав. Ама нещата се измениха и понятия като чест, дълг, морал, дисциплина и подготвеност вече не са това което бяха. Част от живота Сега се пита-да учиш ли гимназистите в училището "теория на армията", първа помощ, или "чест, дълг, морал, дисциплина и подготвеност".

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 43. 43 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#29] от "Comandante Marques":
  Всяка идея представена по неподходящ начин, несъобразен с интересите и нагласите на децата може да изкриви представите им. Въпросът е: кой ще преподава този материал? И дали вместо да изпишем вежди, няма да извадим очи?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 44. 44 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Явно не могат да намерят работа на пенсиониращия се офицерски състав. Вместо тази глупост да направят едно практическо обучение по оказване на първа помощ, оцеляване при природни бедствия и т.н.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 45. 45 Профил на Violet
  Violet
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Учениците имат задължителни часове по Гражданска защита и не виждам смисъл освен реклама с цел набиране на професионални мисионери за акциите на НАТО. По БТВ имаше някакъв репортаж как учеха ученички как се държи пожарен маркуч и се насочва струята в "правилната" посока)) Като искат военните да си вземат за целта от бюджета на министерството, да посъкратят още излишни фуражки на следпенсионна възраст и да си изградят цяла система ала'бойскаустки детски лагери. А дали това ще им създаде добър имидж е спорно.

  Време е да дойдат новите "Горяни": http://www.youtube.com/watch?v=sw5FbEOGFJ4
 46. 46 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Трябва да се намери занимание (и парички, разбира се) за застаряващите шапкаджии.
  Горките деца.

 47. 47 Профил на Hello Niki
  Hello Niki
  Рейтинг: 564 Любопитно

  Защо?
  Кой би имал полза от такава глупост?

  Грешка е да се даде власт на простите чобани и обирджии на мандри , всичко друго е леко объркване.
 48. 48 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#9] от "rosko1306":

  Единственото полезно нещо от 2-те години казарма за мен бе запознаването с човешката психология и морал, и че за падението няма дъно. Беше доста поучително да видиш как хората поставени под напрежение се предават един друг и си забиват нож в гърба, как се пречупват характери и се насажда робската психика, как страхът парализира човек, ужасяващото ниско ниво на матряла и началниците. Учудващо за мен, се запознах и с малцина които биха умряли, но думата си на две не биха строшили, хора които са много близко до описанието на Левски.

  икономист - неграмотник с диплома
 49. 49 Профил на valkiry
  valkiry
  Рейтинг: 494 Неутрално

  ТЕ СЕГАШНИТЕ ВОЕННИ НЕ ЗНАЯТ КАКВО ПРАВЯТ - ЧЕ УЧЕНИЦИТЕ ЛИ ЩЕ РАЗБЕРАТ ЗА ТРИ ЧАСА !!!

 50. 50 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1280 Весело

  До коментар [#39] от "Karelson":
  Видях объркването, няма проблем. Чел съм 1984 само два пъти. И сме я обсъждали с учениците ми, е не с всички. Моля те , не ме бъркай с дама. За сега съм мъж!
  Наистина смятам, че е по-добре децата да обсъждат Биг Брадър, отколкото да им военизираме съзнанието.

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 51. 51 Профил на Zdravko Z.
  Zdravko Z.
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Който иска да го кара! Ако стане война няма да успеете да ме видите кога съм духнал зад граница в посока обратна на военните действия!

 52. 52 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  А добре дошли в социализЪма! Господина Игнатов до тук ли му стигнаха силите за реформа на образованието - да върне НВО? И доколкото разбирам ще трябва и да се плаща??? Май е време да си ходят наистина.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 53. 53 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Интересна информация: "За периода ще бъдат възнаградени и с една заплата на войник - 700 лева.". Оказва се че войниците в България са най-високо платените в света - три минимални заплати.

 54. 54 Профил на blero
  blero
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Да учат. Пък може и да им влезе в употреба.

 55. 55 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3251 Весело

  [quote#52:"Gopeто"]Господина Игнатов до тук ли му стигнаха силите за реформа на образованието - да върне НВО?[/quote]

  Тц!
  Нали и поповете се натискат с любезното съдействие на Вожда за вероучение в училищата!
  Да ги учи Кирил как "всяка власт е от Бога дадена" ...

 56. 56 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Изпращаш детето на училище и го вземат еничарче. По турско време само момчета са били засегнати, по комунистическо и сега, всяко дете.

 57. 57 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  Те да вземат да се научат поне да четат и пишат, а за военното обучение не е задължително ....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 58. 58 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1240 Весело

  [quote#1:"jubal harshaw"]Ех, какво слънчево говедо беше полковникът, дето ми губеше времето всеки понеделник .... [/quote]
  А нашия беше руски възпитаник и от време на време в час отскачаше до "секретното" хранилище с Манлихерите, след което се появяваше широко усмихнат и много позитивно настроен към всинца ни. Един ден му сложихме буркан с кисели краставички на масата, да не се мъчи човека без мезе.

 59. 59 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1240 Весело

  Аз викам да им предложим да обединят дисциплините Вероучение и Военно. И без това поповете са си повечето бойци на тихия фронт, та по съвместителство.

 60. 60 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Интересно на както толкова ще ги учат, дето учениците да не могат да го намерят в интернет, в екшън филмите или във видео игрите?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 61. 61 Профил на chara
  chara
  Рейтинг: 627 Любопитно

  Хах!
  ГЕРБ добре подкараха нещата като гледам!
  Таз година НВО (бях забравила безумието на АК и безинтересната игра по сглобяване/разглобяване за време, що ли ни е било нужно?!!), та таз година НВО, догодина току виж чавдарче, пионерче, комсомолче, разбира се с имена в крак с времето.
  Що не?
  Като има кой да търпи издевателствата на властта!

 62. 62 Профил на Ла Кока вНоздра
  Ла Кока вНоздра
  Рейтинг: 571 Весело

  Не им трябва теория ,а практика!Те теорията си я имат от CS

 63. 63 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Стига с тази военщина, и за какво ни е, ние сме най-бедните в Европа, ако някой ни завладее най-много да ни вдигне стандарта.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 64. 64 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1240 Любопитно

  До коментар [#36] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  На това не му ли казваха едно време обучение по Гражданска отбрана?

 65. 65 Профил на selena
  selena
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#63] от "Мерилин":

  кой да ни завладява? нещата не са в миналото с меч и кон. сега идват, купуват имоти, къщи разни чужденци и с мижавите си пенсии тук са като царе. да, но не дават нищо на българина, освен че му изкупуват имотеца на далавера за тях. не знам как си го представяш вдигането на стандарта от такива преселници от запад, защото само така ни завладяват.

 66. 66 Профил на pathfinderrr
  pathfinderrr
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Много благородна идея на правителството. Искрени поздравления за проявения патриотизъм. Всеки младеж задължително трябва да премине през подобно обучение.

 67. 67 Профил на selena
  selena
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  трябва си някакво обучение. аз дори не знам старшинството в армията, кой за какво отговаря. чудя се като някой заговори за тези неща. по-лошо от невежеството няма.

 68. 68 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#65:"selena"]не знам как си го представяш вдигането на стандарта от такива преселници от запад, [/quote]

  Имах предвид, че и сега много българи ходят да работят навън и плащат данъци в чужди държави, защото там изкарват повече, колкото до "инвеститорите" на наша територия си напълно права, и аз съм на същото мнение, файда от тях никаква.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 69. 69 Профил на v
  v
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#30] от "xm...":

  След като има индивиди като xm, които при споменаването на името на полк. Дрангов си позволяват да говорят за "патриотари", значи нуждата от военно обучение с елемент на военна история, любов към Род и Родина и морал, е повече от належаща. Нихилизмът е повсеместен. Извратената интерпретация на комунистическа България за военно обучение не дискредитира автоматично самата идея за военно обучение, подобно разсъждение е първосигнално и показателно за интелектуалния ръст на тук грачещите.

  Срещу Освободителите на духа, хората, раби на навици, се отнасят с най-непримирима ненавист и злоба.
 70. 70 Профил на selena
  selena
  Рейтинг: 1191 Весело

  До коментар [#68] от "Мерилин":

  ами хайде с теб на военно обучение. раз-два, леви-десни.

 71. 71 Профил на v
  v
  Рейтинг: 458 Любопитно

  "Войната е неизбeжна. Доде единъ не тегли, други не добрува. За да може единъ да крепне, потребно е други да слабее. Сгази за да не бъдешъ сгазенъ — върховенъ законъ на земята.

  Помни войната! Значи: помни, че си обречена кър­вава жертва за благо на родината. Помни и се ръко­води отъ тази основа: отречи се отъ себе си. Помни и учи тая добродетель: самоотверженость!

  Само тази основа е възвишена. Само тая добро­дътель е всесилна. Всичко друго е лицемерно, безнрав­ствено, недостойно, пагубно.

  Помни войната, значи бъди силенъ, много силенъ, по-силенъ отколкото трябва. Прави са силните. Жи-веятъ достойнитъ. Господствуватъ победителите.

  Помни войната, па честно работи, па усърдно готви се, па непрестанно възвишавай сърдцето, изостряй ума, закалявай тялото, за да предстанешъ съ спокойна съ-весть на оная страшна изпитня, за която си предназначенъ.

  Помни войната, па, облегнатъ на бляскаво отточенъ мечъ, будно следи: Дните са лукави. Времето не чака човека, човекът чака времето. — Кой слуша, спасена му душа !"

  из "Помни войната", 1916 Скопие, от полк. Борис Дрангов (1872-1917)

  Срещу Освободителите на духа, хората, раби на навици, се отнасят с най-непримирима ненавист и злоба.
 72. 72 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 796 Весело

  [quote#70:"selena"]ами хайде с теб на военно обучение. раз-два, леви-десни. [/quote]

  ОК!, Колко му е да станем войнички.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 73. 73 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  [quote#65:"selena"]не знам как си го представяш вдигането на стандарта от такива преселници от запад, [/quote]
  Чужденецът къде си е купил къщата? В БГ или в чужбина? А когато дойде да живее в БГ, къде си харчи чужбинската пенсия за да се издържа? Пак в чужбина ли? Когато отиде на доктор, къде плаща? И там ли в чужбина? Ей ти го и отговора.

 74. 74 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 733 Неутрално

  [quote#69:"v"]значи нуждата от военно обучение с елемент на военна история, любов към Род и Родина и морал, е повече от належаща.[/quote]
  И кой ще ги учи на тези неща? Сегашните военни ли? Или миналите военни, дето са били ЗКПЧ? От тях ли да се учат децата на любов към Род и Родина? За 3 часа на срок?
  Объркал си се.
  Тези неща се учат в семейството, а аз отдавна съм започнал да подготвям децата си да се стягат, да учат и да се махнат от тази държава. Заради такива недоразумения като сегашните управляващи, че и предни такива - съм на път да си намразя и рода...... Тъй че - недей да сравняваш царското офицерство със сегашното. Едно време офицер не е можел да стане дебелак, а сега ги виж какви пацуланковци има.
  Хайде моля те....

 75. 75 Профил на darina_3313
  darina_3313
  Рейтинг: 233 Неутрално

  те не знаят да пишат правилно...сега пък военно обучение

 76. 76 Профил на v
  v
  Рейтинг: 458 Любопитно

  До коментар [#74] от "rosko1306":

  Приятелю, това не означава, че трябва завинаги да забравим добрите образци от историята си (във всяка област). Напротив, ако не се учим от тях и не намерим начин да ги вкараме модернизирани в употреба, ако живеем с мисълта да "подготвяме децата си ... да се махнат от тази държава", то значи робски да се примирим със съдбата си на загниване и изтичане в мръсния канал на историята.

  Бог с нас, това с Българите обаче НИКОГА няма да се случи!

  Срещу Освободителите на духа, хората, раби на навици, се отнасят с най-непримирима ненавист и злоба.
 77. 77 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#76] от "v":

  Нямам нищо против, просто продължавам да твърдя, че това не е възможно да се направи от сегашните и предишни военни, не може да стане за 3 часа на срок, това са фактите.
  Иначе, дядо ми, лека му пръст, е възпитаник на Царското ЖП училище и ми е разказвал за тогавашното офицерство - за това съм съгласен, но за сегашните - не.
  Хайде, не се инати и го признай, виж и коментарите, всички са с насмешка относно нашите учители по НВО... ако искаш - мога да ти разкажа за нашия полкоФник ФеличкоФ.... Тези няма да научат децата на нищо..... Само ще им се подиграват, както и ние им се подигравахме (нашият така фъфлеше, че всички Ф-та по-горе са верни)......

 78. 78 Профил на ueberaschung
  ueberaschung
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#65] от "selena":

  Ох горките ние дето трябва да търпим разни чужденци да си харчат тук парите и да купуват имоти. Така де, ще си ги продаваме по-евтино ама на нашенци, вместо да получим повече ама от чужденци.

 79. 79 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 627 Весело

  По полезно ще е да върнем часовете по селско стопанство, файдата ще е по голяма ...

 80. 80 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 627 Неутрално

  С дървени автоматчета и танкове от кашони???Армия и въоръжение няма, но ще се обучаваме с оръжия-играчки???
  Държава без армия няма бъдеще и в близките 15-20 г. тази истина ще стане ясна и за българският народ, ама ще е късно.

  ZeroOne
 81. 81 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3251 Весело

  До коментар [#69] от "v":

  Момко, я си спести патриотарщината за кръчмата или футболната агитка от където е изпълзяла, като ти гледам патоса и нивото.
  Ако пък не си малолетен или някъде там - бегай си пЕри зелените чорапки в пенсионерския клуб по интереси.

  Аре у лево бе, учителю по Родолюбие!
  Намерил се Поучител, ръйшли ...

 82. 82 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Дава частни уроци по СКАТАВКА. Разполага с богат, дългогодишен опит, започнат в трети клас със скатавка от бригада за лук.

  Winora forever
 83. 83 Профил на ceci_02
  ceci_02
  Рейтинг: 8 Неутрално

  и за какво им е това военно обучение....

 84. 84 Профил на ven_stoich
  ven_stoich
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Младите трябва да научат как се яде и пие от най-добрите в занаята.....

 85. 85 Профил на Gabrielle
  Gabrielle
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  "Годишно 5 занятия от часа на класа ще бъдат отделени за теория на армията. "
  ----------------------------------
  И как биха защитили страната си /да не дава Господ да се налага!/ , ако научат някое и друго теоретично определение?

 86. 86 Профил на vaya_
  vaya_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Впечатляващо ненужен закон! Колкото да се отчете дейност. Лошо няма учениците да са информирани "как функционира армията, какво се предприема по време на война, както и каква е структурата на въоръжените сили.", но нито класната ще е компетентна, нито учениците - заинтересовани.
  Много шум за нищо....

  http://vayakoprin.wordpress.com/
 87. 87 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  Това е една добра идея!Днешните младежи трябва да се научат малко на дисциплина и отговорност,която няма иначе как да я придобият!

 88. 88 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  много малък тоя резерв бе! 3500 души! тия нормални ли са? С такъв резерв хляб не могат да закарат до фронта а държава да защитават. Смях и подигравки със славната БГ армия от миналото

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 89. 89 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 794 Весело

  Направо да им раздадат оръжия и да ги пуснат на учение
  Като знам аз колко CS, Call of Duty и Medal Of Honor съм играл, а сега са още по-зарибени Няма да се учудя ако учениците знаят как са се развили повечето големи сражения от ВСВ, Виетнам Ирак и Афганистан по-добре от самите полковници

  Eff U Greta
 90. 90 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ако мога да избирам децата ми няма да преминават военно обучение.

  gorskia
 91. 91 Профил на Диана
  Диана
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Аз пък с най-голямо удоволствие ще се явя на подобно мероприятие

 92. 92 Профил на Бай Светльо
  Бай Светльо
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До този момент направих справка на началните коментари в този сайт и видях как хората са ги гласували: независимо от това дали човек се изказва положително и отрицателно за идеята, има почти равен брой минуси както и плюсове.

  Затова ми се ще да направя няколко вметки.

  Приемам тази идея, но с няколко условия. Първото е да бъде изцяло доброволно - а не да промиват мозъците на децата в училище. Нека военното обучение да е за всеки пълнолетен гражданин, но той сам да избира. Четете статията внимателно - заплата от 700 лева, предимство при кандидатстване за работа - ами откъдето и да си го погледнем, това си е реклама - от която армията има полза (като професионална армия тя трябва по някакъв начин да покаже на хората, че си струва да бъдеш войник) - а от друга страна хем човек ще припечели малко парици, хем получава бонус при кандидатстване за работа. Никой не е ощетен. Никой не е на загуба - а и двете страни печелят по нещо.

  Хубавото на Западния свят е, че живеем в едно привидно мирно време. Аз и почти всички от пишещите тук не знаят какво е война - или ако знаят, го знаят само от компютърните игри като World of Warcraft и Half-life. Лошо няма - да чукнем на дърво да не опитаме от ужаса на войната и в реалния свят!!! Но през главата ми често минава мисълта - ние тук си живеем мирно, а на няколко хиляди километра от нас в Азия хората се готвят за война. Ами ако някой ден войната наистина се случи? Никой от нас не е застрахован... Ако завалят отгоре ракети, ако дойде армията, какво ще правим? Ние не знаем нито как да се скрием от нападението, нито как да защитим семейството и себе си, нито нищо!!! Дори ако предлагат да ти дадат 700 лева, а в замяна на това да ти обяснят как се работи с автомат и малко военна стратегия - няма да загубиш - още повече че не знаеш дали познанията няма да ти потрябват някой ден. Както казах - дано никога не ти потрябват познанията, но никой не е застрахован и не знам кой изобщо бил дал гаранция, че ще живеем в мир и занапред

 93. 93 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Това ще е първият етап на проекта на министерството,......"

  От "скромност" ли, не се съобщава стойността на това военноугодно дело, наречено "първият етап на проекта" и колко ли са етапите, ако случайно не са засекретени и "закатинарчени", за лаиците?

 94. 94 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#24] от "v":

  Българската, и армията по припцип е нещо достатъчно сериозно и отговорно, за да бъде оставяно на някаква доброволност и малоумни часове в училище. Време е всеки да върши това, което може. Трябва да имаме армия, в която хората знаят за какво са там, искат и могат, и са го учили. В специализираните училища, а не между физиката и математиката. Времената, в които всеки разбира от всичко са отминали отдавна. Аз предпочитам лекаря да е наблегнал повечко на часовете по биология в 8ми клас, отколкото да спи в лекцията на някой малоумен шапкар.

  Колкото до армията, за която говориш - тя е избита, разформирована, разселена и какво ли още не някъде около 44та година. Комунистическата армия, която идва след това няма нищо общо с предишната ни армия. Това е валидно и до ден днешен. И в тоя ред на мисли - да, комунизъм е. Ако те вълнуват пушки - има свободни места в армията, заминавай.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 95. 95 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1416 Весело

  Браво, ...дЕцата ша научат да изпълняват безценни в живота команди като: "Атом отлево!", "Атом отдесно!" и "Газ, чорапи и презерватив!"
  пппп: Последното май беше "наметало", ..ма не помня!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 96. 96 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1416 Весело

  И както и да се представи лекторът, да знаете, че прякорът му е "Пушката".

  Свобода за СЛАВЕНА!
 97. 97 Профил на badboy
  badboy
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Военно обучение без лагери сред природата не е никакво обучение.

 98. 98 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#20] от "Мустафанка":

  Виждаш, няма да дате разберат!! Аз също подкрепям идеята, които иска да знае от коя дтрана се държи пушката, трява да мине обучение. Пък и при тази "наемна" армия според мен има нужда от малко "доброволческа". Даже било и за вътрешни нужди!!!!

 99. 99 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#91] от "Диана":
  "Аз пък с най-голямо удоволствие ще се явя на подобно мероприятие"
  ...
  Браво, Диде, ...ша са научиш и да пулиш страшно очи и да ревеш:
  "Изправи се, гора от стомана!
  Насочете се, бойни дула!"
  пп: Диде, ...а можеш ли да готвиш!? ..Любимите ти хора ще оценят повече това, ...повярвай ми!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 100. 100 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Съвременните войни не с масови армии, последните са съвършено ненужни. Поради това модерните държави се отказват от наборната и преминават към кадрова армия.
  А у нас? Кадрова армия - ОК; но кому са нужни и за какво милиони пишман недоучки?
  Защото ако някой си мисли, че и едновремешното военно обучение имаше какъвто и да е смисъл... Безсмишслено бе от гледна точка на евентуална война. А сегашното... Нямам дори идея какво може да е продиктувало тази тъпня.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK