Ангел Марин иска публичност на всички преписки за помилване

Ангел Марин

© Анелия Николова

Ангел МаринДоскорошният вицепрезидент Ангел Марин предлага да бъдат публикувани всички преписки за помилване на престъпници не само докато той е бил на поста, а откакто съществува институцията "помилване".


"Аз съм за публичност и откритост на всичко, свързано с помилванията, да се даде публичност на предложенията на затворите, на комисията по помилванията и на решенията на вицепрезидента, да се открият всички преписки, откакто съществува тази институция", каза Марин в интервю по телефона за Би Ти Ви. 


По думите му в обществената дискусия около броя на помилваните от него 533 души не може да се разбере какви огромни усилия е полагал, за да се откликне безпристрастно на всяка молба. Марин отбеляза, че е помогнал на много наркозависими, защото и в затвора се внасят наркотици. В отговор на упреците, че помилвани от него са продължавали престъпната си дейност, отговори, че не е имал правомощия да проследява поведението на тези хора.
Според вицепрезидента, който изкара два мандата, целта на скандала около него е да бъде дискредитиран, защото не е удовлетворил много молби и ходатайства като се прилага пожарникарски подход - пожар да се гаси с огън.


Марин каза, че възнамерява да се занимава с обществена работа занапред, защото е постигнал своите върхове в кариерата като генерал от Българската армия и вицепрезидент след това.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK