Петко Бочаров: Симпатизирам на активните, а не на дървените философи

ПЕТКО БОЧАРОВ

© Надежда Чипева

ПЕТКО БОЧАРОВДни преди да навърши 93 години, Петко Бочаров представи новата си книга. "Нашата  Via dolorosa" /издателство "Жанет 45"/ е писана почти до влизането в печатницата. Доайенът на журналистиката ни я е завършил през декември. Макар че търси обяснения за съдбата на България далеч в миналото, книгата изследва и днешните политически процеси. "Нашата  Via dolorosa" е поводът да потърсим Петко Бочаров за интервю.


В най-новата Ви книга се говори за кръстния път на България, но пък  има много оптимизъм. Пишете, че след по-малко от десетилетие ще сме най-стабилната и просперираща сила в Югоизточна Европа. Нещо като  заклинание ли правите или наистина мислите така? Какви са аргументите Ви?


- Когато коментирам гледам отвисоко. Гледам цялото. Детайлите, негативни или позитивни, са подробност. Всяка за себе си. България днес, както я виждам отвисоко, усилено строи основата, върху която тепърва ще се изгражда надстройката на 21-я век. Казвам "усилено". Такова ускорение в строителството на модерна инфраструктура виждам за пръв път. А много неща съм виждал. Тук виждам ускорение и резултати. Нека повторя: Детайлите са отделен проблем. В момента строителството на основата е № 1. Така е и така трябва да бъде.
Трябват жертви? Ами да, трябват. Няма начин да минем без затягане на колана. Но резултати вече има и са налице. А и следват един след друг. Само след 4-5 години (това е един миг, не повече) ще имаме широк, гладък, асфалтиран път без dolorosa, със чист, светъл хоризонт за развитие към естествен за стратегическото ни географско разположение международен статус. Край на Ориента. Край на азиатското влияние. Не съм врачка, не вярвам в свръхестествени способности на избрани от Всевишния лица. Вярвам на основани върху трезви наблюдения изводи. Затова и симпатизирам на активните, а не на дървените философи. Аргументите ми са това, което очите ми виждат и по-малко онова, което ушите ми чуват.


Вероятно и надеждите, възлагани от Вас на днешните млади поколения, на които "съдбата това е отредила - от тях да излязат новите народни будители", ще предизвикат скептични усмивки. Какво ли влагат младите в "народни будители"? Според Вас от кого да се учат бъдещите будители?


- Да, съгласен съм, сигурно ще предизвикам скептични усмивки, защото патриотизмът става манталитет още в семейството, в първите седем години, а как родители с промити мозъци от времето на "интернационализма" и атеизма ще възпитават децата си да бъдат патриоти! Но нека не сме само черногледи. Историята ни учи, че "народните ни будители" са се създали като личности сами. Защо да не се родят "будители" и във века на компютъра.


Подчертавате доброто си отношение към управляващата партия, не криете симпатиите си към нея, дори казвате, че изборната победа на ГЕРБ е същинският 10 ноември. Защо пренебрегвате възможни упреци, че не само не сте критичен, но сте направо благосклонен към властта?


- Пренебрегвам ги, защото упреците не могат да променят една моя обмислена позиция. За това, което чета за себе си във форумите, думата "упреци" звучи като комплимент, а да приемем, че псувните и помията са за анонимните нищожества нещо като свобода на словото, от която те могат безпроблемно да се ползват. Но вече обясних защо съм "благосклонен" към властта. Имам ли това право? Имам го, тъй както имам и правото да бъда критичен. Нали? Питам: коя професорска или коя там друга хабилитирана тиква е измислила тая нелепост, че журналистът трябва обезателно да е контра на властта? Тоест, че журналистът е ДЛЪЖЕН постоянно да цензурира СЕБЕ СИ? Ако цензурата, като практика е нещо отвратително, то автоцензурата е двойно по-отвратителна. Писах го вече някъде, сега ще повторя: ако виждам кусур, казвам каквото виждам и съответно какво мисля, но ако виждам нещо, което трябва да бъде подкрепено, защото е от интерес на България, да го премълча значи да се унизя пред самия себе си. Просто и ясно.


В конкуренцията на социални мрежи и блогове каква според Вас днес е ролята на професионалната журналистика?


- Ролята й е да осведомява, да обяснява и да оформя обществено мнение – сиреч ролята й е такава, каквато е била още от появата на първия вестник. Социалните мрежи и блоговете само обогатяват средствата за масова информация, те са конкуренти на печата и електронните медии, бидейки самите те електронни медии. Значи, като конкуренция поощряват прогреса, но никога няма да могат да изместят класическите медии. Имат собствена тежест, собствено значение, но като едно от многото. А не като едно вместо другото. Все едно някой да ми каже, че книгата на електронен носител ще погребе книгата на хартиен носител.


По повод какво днес възкликнахте: Да, ама не?


- Гледах парламентарния контрол и чух г-н Станишев как се изсили със заплахата към управляващите, че можело да се стигне до вот на недоверие. Да, теоретически може, разбира се, ама не и на практика.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4055 Неутрално

  "Пишете, че след по-малко от десетилетие ще сме най-стабилната и просперираща сила в Югоизточна Европа."
  Нещо като "Оптимистична теория за българския народ"?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 2. 2 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Петко Бочаров:
  Симпатизирам на активните, а не на дървените философи
  --------------  Активните отдавна са в небитието
  останахте само от другия модел и се възпроизвеждате на геометрична прогресия.......

  с нашата активна помощ
  --------

 3. 3 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 842 Разстроено

  "Само след 4-5 години (това е един миг, не повече) ще имаме широк, гладък, асфалтиран път без dolorosa, със чист, светъл хоризонт за развитие към естествен за стратегическото ни географско разположение международен статус. Край на Ориента. Край на азиатското влияние. "

  Да, ама не! Мисленето не се променя за 4-5 години г-н Бочаров. Ще минат 15 поне, цяло поколение може би. А и имаме да наваксваме 20 години в грешна посока.... еееееех

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 4. 4 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Евала му.Не 93 год и с акъла си.
  Много "умници" по форумите трябва да се замислят върху думите му.

 5. 5 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  "как родители с промити мозъци от времето на "интернационализма" и атеизма ще възпитават децата си да бъдат патриоти"

  "За това, което чета за себе си във форумите, думата "упреци" звучи като комплимент, а да приемем, че псувните и помията са за анонимните нищожества нещо като свобода на словото, от която те могат безпроблемно да се ползват."

  Съгласен съм и с двете неща. И с твърдението, че трябва да се гледа общия план, а не да се задълбава в подробности, положителни или отрицателни.

  Няма шики-мики.
 6. 6 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#1] от "Храбър":

  Ти прочете ли интервюто.

 7. 7 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Бай Петкоо , бай Петко.

 8. 8 Профил на Добрия войник Швейк
  Добрия войник Швейк
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  абе хора вие в ред ли сте, този човек е агент на дс 40 години, член бкп, има 6 тома с хиляди страници, доноси и досието, предава и топи собствения си брат, както и свои състуденти и приятели, които са се опитвали да бягат. топил и слухтял за емигрантските канали от българия на запад, този човек е за доживотен затвор, заслужава да се пържи в 9-ия кръг на ада или пък да го натикат в тартар вовек и веков...

  Fast überall wo es Glück gibt, gibt es Freude am Unsinn. ~Friedrich Nietzsche
 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4055 Неутрално

  Един човек, съзнаващ както значението на добре школувания журналист, така и предимството за множеството, когато то разбира и взима предвид мнението на всеки негов член.
  "Социалните мрежи и блоговете само обогатяват средствата за масова информация, те са конкуренти на печата и електронните медии, бидейки самите те електронни медии. Значи, като конкуренция поощряват прогреса, но никога няма да могат да изместят класическите медии. Имат собствена тежест, собствено значение, но като едно от многото. А не като едно вместо другото."
  Логика, която така и не се изясни на болшевиките. Логика, която и до сега е трудна за разбиране за някой тук.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4055 Неутрално

  [quote#6:"normandy"]Ти прочете ли интервюто. [/quote]
  "- Да, съгласен съм, сигурно ще предизвикам скептични усмивки, защото патриотизмът става манталитет още в семейството, в първите седем години, а как родители с промити мозъци от времето на "интернационализма" и атеизма ще възпитават децата си да бъдат патриоти! Но нека не сме само черногледи. Историята ни учи, че "народните ни будители" са се създали като личности сами. Защо да не се родят "будители" и във века на компютъра..."

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 11. 11 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 613 Неутрално

  [quote#8:"Добрия войник Швейк"]абе хора вие в ред ли сте, този човек е агент на дс 40 години, член бкп, има 6 тома с хиляди страници, доноси и досието, предава и топи собствения си брат, както и свои състуденти и приятели, които са се опитвали да бягат. топил и слухтял за емигрантските канали от българия на запад, този човек е за доживотен затвор, заслужава да се пържи в 9-ия кръг на ада или пък да го натикат в тартар вовек и веков...[/quote]

  -----------
  докато има матРял - ще има и такива като този субект - продаващ поредната порция чудеса......... в Бъдеще време
  --

 12. 12 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 945 Неутрално

  До коментар [#8] от "Добрия войник Швейк":

  Това, което казваш, има ли го някъде писано ?
  Защото, с едно "да, ама не", бай ти Петко вече 20 години минава за голям демократ и пръв седесар ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4398 Неутрално

  Моите уважения към Петко Бучаров !
  И по времето на развития социализъм много кратно е писал такива неща за светлото бъдеще.
  Според мен тенденцията за 10г да бъдем типично неоколониална държава и икономика разпределена така
  30% руски инвестиции
  30% ЕС
  30% САЩ
  10% Република Турция

  Българския мутро капитал ще се претопи като "не конкурентоспособен" и ще има значителен интерес от китайски,корейски и японски инвеститори.

  Да бъдем ратай в собствената кочина е нашата съдба ако не се намерят политици които да могат да казват НЕ.  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 966 Неутрално

  "По повод какво днес възкликнахте: Да, ама не?
  - Гледах парламентарния контрол и чух г-н Станишев как се изсили със заплахата към управляващите, че можело да се стигне до вот на недоверие. Да, теоретически може, разбира се, ама не и на практика."


  -Всъщност прочутата фраза "Да, ама не!" П.Бочаров произнася на 23 февруари 1992 в предаването "ТВ око". Тогава,Станишев още го нямаше на политическия хоризонт.Възможно е да не помни,все пак са м доста годините.Но по-вероятно е да манипулира,за "да се прави на актуален". И е работил като адвокат преди да стане журналист-били са колеги с мой близък в канторите в тогавашния "Търговски дом". Но така се прави на онеправдан от тогавашната власт-демек "не му разрешили" да е адвокат,ама му "позволили" да е журналист в националните медии.Кой щеше да знае ПБ,кой щеше да е чувал за него,ако не бе журналист в такива медии?

 15. 15 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 447 Неутрално

  „- чу ли някой да псува Тодор Живков
  - Да, казвах и имена.”
  от Петко Бочаров, известен с агентурни псевдоними “Найденов”, “Борисов” и “Иванов”

  „Даже сега се чувствам горд, че съм в едно общество с Доган”
  от Петко Бочаров, известен с агентурни псевдоними “Найденов”, “Борисов” и “Иванов”
  -------------------------------------------------
  Никога не е късно да станеш за резил

 16. 16 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1001 Любопитно

  ПЕТКО БОЧАРОВ: МОЖЕ И ДА ИМАМ ДОСИЕ, НО НЕ СЪМ БИЛ ДОНОСНИК!
  "- Ти продължаваш да пишеш и да участваш активно в обществения живот. Напоследък се случиха доста драматични неща - махнаха Драшков от ДАНС, Ахмед Доган реагира остро, обвиниха бившия вътрешен министър в престъпление, Ахмед Емин се самоуби... Какво става?
  - Престъпността е проникнала много на дълбоко в държавните органи, това е. Аз съм убеден, че в една малка страна като България тая престъпност може да бъде овладяна много бързо. Ако иска, повтарям. Но няма - не иска властта. По-голямата част от брутния вътрешен продукт на България идва от контрабанда. Контрабанда и трафик - на Изток оръжие, на Запад - наркотици. Къде отиват тия пари? Осчетоводяват ли се, влизат ли в бюджета? Я да направим една проста сметка. В строителството у нас за една година са инвестирани над дванайсет милиарда лева. Айде да попитаме - откъде са тия пари? Това са черни пари. Впрочем след падането на Чаушеску се оказа, че имал в чужди банки над дванайсет милиарда долара. Нашият Тодор Живков колко е имал?"
  http://www.blitz.bg/article/7798

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 17. 17 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 503 Любопитно

  Бай Петко бая народ е изпържил по времето на другарите, но то горе има кой да го съди. Сега, относно переспетивата България да стане Германия на Балканите явно е че бай Петко вече мисловно е отдавна по небесните ловни полета на Вигвамите , та сигур от там ги види тези Български дела великолепни които ни очакват , мчи как .

 18. 18 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#4] от "yokicha":

  Стига бе! Нали е тормозен от комунистите

 19. 19 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#4] от "yokicha":

  мне, само на 93 години е, май...

 20. 20 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 447 Неутрално

  „Петко Бочаров: Бях агент на ДС, за да оцелея”

  Бедна душица... Е, оцеля! Но дали всичко се състои в това да оцелееш?

 21. 21 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 667 Неутрално

  "България УСИЛЕНО строи основите, върху които ще се изгражда...." Аргументи няма.
  Аз пък не виждам нито една стартирала реформа, нито нишан, че такава поне се готви, че има някакъв план. Не виждам администрацията да поема и грам от тежестта на кризата, да се посъкрати, да си понамали заплати и отпуски, да се модернизира. Обратното, чуди се как да побърка бизнеса с глобички и наредби.
  Ако стотина километра магистрала, се струват на бай Петко нещо чак толкова грандиозно, трябва да го разочаровам. Инфраструктура бай Петко, означава мноооого повече. Означава, гъста мрежа от жп линии, по които се движат 1-2 вагонни мотриси, означава хора, които за малка сума да могат да се предвижват всеки ден бързо на работа на 50-70 км и вечер да се връщат на село, а не да се дундюрлюкат един час с градския транспорт до панелката. Така и селата няма да са пусти и хората ще живеят конфортно и нашироко. И човекът вечер ще стои под асмата и ще яде готини домати и пие собствена ракия на хладина. Ей тва е инфраструктура.

 22. 22 Профил на che.gevara25
  che.gevara25
  Рейтинг: 447 Неутрално

  " БИВША ПРОСТИТУТКА НЯМА ", бе казал някои за някого... Това важи сега напълно за Бучаров... Такъв е бил и такъв е останал - ПРОСТИТУТКА в класическия си вид. " Най - ниската степен, до която хората могат да изпаднат пред бога се определя с думат ЖУРНАЛИСТ..." Киркегар том първи, стр.15. Издателство Захри Стоянов, 2008 г. Това важи за колегите му, който са му съмишленици.

 23. 23 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Бай Петко, бай Петко.... Що не си гледаш старините........
  Де я таз инфраструктура, дето толкова се строи, че не я видяхме? Откъде са парите за тази инфраструктура бе, бай Петко? Магаре да беше дошло на власт - и то щеше да построи малко магистрала, метро и 5 км околовръстно, щото парите са осигурени...... Дори може би по-добре щеше да се справи, щото магарето работи.
  Де е свободата бе, бай Петко? Виж медиите, виж АСТА, виж милиционерите, бай Петко.... Или на теб ти е все тая, ти си свикнал с комунизма, теб не те закачат, ще напишеш още една, ако трябва и две и три книги..... За коя власт, бай Петко, не си сипал суперлативи, има ли непохвалени?
  Аман от ибрикчии в таз държава

 24. 24 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Не вярвате във свръхестествени способности, съмнявате се в ролята на" избрания",ваш сие избора.Но не може да ми забранявате да гледам Небесното-да стоя с навдена глава..щото земята ни храниАз съм нещо повече,от това да съм роб на тялото си.Не ме е страх да пшремина В НЕЩО ДРУГО никъде несъм била толкова натясно.Издигам тялото си пред съдбата.
  Не може нещо да е достойно ако не е свободно.Всяко достойно нещо се върши без заповед и принуда-тое чистосърдечно(POWER IN LOVE)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK