Въпроси и отговори: Какво е ACTA и как ощетява интернет потребителите

Въпроси и отговори: Какво е ACTA и как ощетява интернет потребителите

© Peter Andrews, ReutersБългария тихомълком подписа в края на миналата седмица противоречивото международно споразумение ACTA. Много наблюдатели го определиха като международна проекция на проектозаконите SOPA и PIPA в САЩ, които поставиха под въпрос свободата на словото и достъпа до информация в интернет. ACTA се подготвяше в почти пълна секретност от около три години. За възможните ефекти от него се заговори активно едва през последните седмици покрай кампанията на интернет гигантите срещу законите SOPA и PIPA.


Протестите срещу ACTA бързо заляха не само интернет. На митинг срещу споразумението излязоха хиляди поляци, а главният докладчик по въпроса на Европарламента се оттегли. Но какво точно представлява ACTA и как засяга обикновените потребители?  


Какво е ACTA?
Anti-Counterfeiting Trade Agreement, или ACTA, е международно търговско споразумение, което има за цел да установи единни норми за защита на авторското право както за физически, така и за дигитални продукти или услуги. На практика то размива разликата между фалшифицирането на стоки и споделянето на файлове в интернет.


Според споразумението по еднакъв начин се третират нелегално произведени обувки Nike, рокли Dolce&Gabana и споделянето на музика в интернет.


Как споразумението засяга интернет потребителите?


ACTA предвижда въвеждането на по-строги мерки за опазване на авторските права в интернет.


Първо дава възможност на носителите на права да изискат от интернет провайдърите да предоставят информация за своите потребители, за които се предполага, че нарушават авторски права. Тя трябва да бъде достатъчна, за да може да ги идентифицира.


Също така ACTA предвижда да се вземат мерки срещу опитите на потребителите да избегнат това действие. Примерно, ако някой се опита да скрие реалния си IP адрес зад proxy сървър, това може да се счете за нарушение.Споразумението не включва възможност за спиране на достъп до глобалната мрежа на лица, нарушили авторското право, за разлика от френския закон HADOPI.


ACTA размива границите между фалшифицирането на стоки и споделянето на файлове, като по този начин разширява дефиницията за интернет пиратство. Според спогодбата за нарушение може да се смята публичното разпространение на файлове с авторски права.


Ще бъдат ли затворени торент тракерите?


Предоставянето на технологии, които подпомагат за разпространението на съдържание, защитено с авторски права, също може да се счете за нарушение. В този смисъл под удара на споразумението могат да попаднат и торент сайтовете.


ACTA предвижда санкции при осъществяването на търговска дейност, при която се разпространява пиратско съдържание и се извлича директна или индиректна икономическа изгода. Дори даден торент сайт да не таксува своите потребители за услугата, в повечето случаи той се издържа от реклами, което може да се тълкува за индиректна икономическа изгода.


По този начин може евентуално да бъде потърсена отговорност за разпространение на пиратско съдържание.


Само интернет пиратството ли засяга ACTA?


Не, споразумението има за цел да защити авторските права изцяло. Основната му цел е да намали фалшификацията на физически стоки, докато борбата с интернет пиратството е второстепенна цел. Но дори и борбата с фалшифицирани стоки може да удари обикновения потребител. Според критиците на ACTA това може да удари производителите на така наречените генерични лекарства – аспирин, витамини и т.н., както и на други подобни универсални стоки.


Изискването на патентни права за производството и разпространението на подобни продукти може значително да ги оскъпи и да затрудни достъпа до тях.


Кога влиза в сила споразумението?


За момента споразумението е подписано само от 22 представителs на ЕС, сред които и България, плюс Австралия, Канада, Швейцария, Мароко, Мексико, Нова Зеландия, Южна Корея, Сингапур, САЩ и Япония. Това беше направено миналия четвъртък на церемония в Токио.


ACTA не е подписана все още от Германия, Кипър, Холандия, Естония и Словакия. Очаква се те също да се присъединят към него, като засега мотивите им за отлагане на подписването не са обявени.


За да влезе в сила за България, първо ACTA трябва да бъде одобрено от Европейския парламент (ЕП), а след това да бъде ратифицарано и от нашето Народното събрание. За момента няма точна дата за разглеждане в ЕП, като за сега има неофициална информация, че това ще стане най-рано през юни.


В ролята си на международно споразумение то не играе директно ролята на закон, но може да послужи за оказване на натиск при неизпълнение на поетите в него ангажименти и коригиране на съответното вътрешно законодателство. Според ACTA страните по договора трябва да осигурят "адекватни правни мерки" срещу лица, нарушили авторските права.


Каква е позицията на България?


България е сред 22-те страни членки, които подписват споразумението в Токио миналия четвъртък. Това се прави без какъвто и да било обществен дебат дали държавата трябва да се присъедини към АСТА. От българска страна подписът си слага посланикът в Токио Любомир Тодоров.


За целта има две решения на правителството – едното от ноември, с което кабинетът решава, че България ще се присъедини към споразумението, а второто е от 11 януари и дава мандат на Тодоров да подпише от името на държавата. И двете решения са приети без обсъждане между министрите.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  "...тихомълком подписа в края на миналата седмица противоречивото международно споразумение..." - НИЩО не СТАВА със ЗАБРАНИ - дори и ГЛАСНИ...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Силно се надявам това да не мине в ЕП.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 3. 3 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Както гражданското общество спря SOPA и PIPA„ така същият отпор трябва да се случи и с този безумен закон.... ИНТЕРНЕТЪТ ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ СВОБОДЕН!

 4. 4 Профил на lekia
  lekia
  Рейтинг: 414 Весело

  Тоя посланика в Токио, не беше ли онзи който "за*ба" всички българи и изчезна още преди да е тръгнало цунамито ? Нещо много смел е станал !

 5. 5 Профил на Joana Dermendjieva
  Joana Dermendjieva
  Рейтинг: 422 Неутрално

  "По този начин може евентуално да бъде потърсена отговорност за разпространение на пиратско съдържание."
  "Може евентуално", освен тавтология е много далеч от "ще бъде, със сигурност". Преди 2 г. ЕП се е произнесъл срещу тогавашния вариант на АСТА точно заради нарушения на основни човешки права. Скоро имаше и решение на СЕС в същия смисъл.
  Така че, малко преекспониран ми се вижда засега този "проблем".

 6. 6 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Ха, това много силно намирисва на полицейщина! Ами, ако се стигне до там, интернет накъде отива! Като че ли на никъде!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 7. 7 Профил на permanent
  permanent
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Надявам се да не ме линчувате на площада, ама какво като си платите за гледането на филм и за музика?
  Или пък какво като на тениската ви за 3 лв. не пише Д&Г?
  Какво като си купите оригинален панадол, а не генерик парацетамол на Ади с неясно съдържание на активното вещество?
  Какво като не можете да гледате поредния турски сериал във вбокс?

 8. 8 Профил на aneta07
  aneta07
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ето защо се ядосвам колко са жълти и беззъби медиите!Ние не може да знаем всичко..Но защо го научаваме след дъжд качулка??!Така може и война да обявим на някого и да научим след..два дни..?!

  Няма много истини!Истината е една,но има много манипулации и липса на информация.
 9. 9 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1954 Разстроено

  Мда... Шервахме си ние зачернената страница на Уикипедията, после се позарадвахме като не им мина номера в Щатите, пък я как тайно и грозно ни го нахакаха
  Дневник, дайте, плс, информация как да се ожалим на евродепутата си!

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 10. 10 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Весело

  АСТА би трябвало бързо да добави и едно ЛА ВИСТА Това няма да мине в ЕС

  Свобода за Надежда Савченко!
 11. 11 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 507 Разстроено

  До коментар [#7] от "permanent":

  преди 2 седмици гледам сайт на канадско издателство.
  издават малко книги но на цени около 100 евро бройката.
  имат и премиери...
  издават лимитирани серии книги. в тираж 16 бр.
  а ми кажи ти кога ще ги видиш тези неща като си толкова голям плащач?
  не всичко е разни парцалки ,дрънкулки и музика и мърляви филмчета в нета.

 12. 12 Профил на Taek
  Taek
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Ако протестите за Уолстрийт са им се сторили масирани, нямат идея какво ще залее целия свят с тая глупост. Нацизмът уж го умориха 45-а...

  Tai'Shar Zara
 13. 13 Профил на flisk
  flisk
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Ако това се подпише и се опитат да го наложат по начина, по който се очаква, имам чувството че големите музикални ифилможи компании ще си подпишат смъртните присъди - няма по-лошо наказание от това клиентите ти да не те харесват...

 14. 14 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#5] от "bright_eyes":

  да но те последните месеци нещо много се разбързаха, и докато хората се ужасяваха от СОПА, под сурдинка си подписаха АКТА, освен това в много страни в резултат на усилията приемат еквивалентни на СОПА и ги прилагат в действие и то съвсем успешно. Но както винаги подписването на АКТА е прието единодушно от министерски съвет, демек пожарникарят е казал, да приемаме, а той нищо не разбира от темата. не става въпрос дали трябва да се спазват някакви авторски права, това си е терор над потребителите. освен това аз много от нещата, които ползвам безплатно никога не бих си ги купила, например на ден чета от 2-3 книги в гугъл (не целите разбира се), и те са различни. Колко книги прави на година това и мога ли да си ги позволя? При това само за книги при техните цени от 20 до 100 паунда, не, ако, както Гугъл вече намаляват услугата, аз просто ще трябва да престана да чета или да се огранича в рамките на 2-3 книги на месец. Просто тук целта няма нищо общо с авторските права и печалбите, защото те много добре знаят, че тези които имат пари и възможност си ги купуват тези неща, истината е че се въвежда пълна и тотална цензура и информационно затъмнение, заради прекаленото много протести напоследък, а нищо чудно и заради Окюпай Уолстрийт в крайна сметка, направиш ли масите тъпи, ти ги правиш и покорни, може Хилъри като идва да ни разясни този момент, със сигурност тя е добре информирана по темата.

  http://www.youtube.com/watch?v=6h3G-lMZxjo

 15. 15 Профил на permanent
  permanent
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#11] от "caliostro":

  Е сайта нали е на издателството? Кой ще ги спре да си публикуват книгите онлайн след разрешение от автора...

 16. 16 Профил на permanent
  permanent
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#11] от "caliostro":

  дай да го видим и ние тоя сайт!

 17. 17 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 623 Неутрално

  [quote#8:"aneta07"]Ето защо се ядосвам колко са жълти и беззъби медиите!Ние не може да знаем всичко..Но защо го научаваме след дъжд качулка??![/quote]

  Така е! Поради тази причина всяка диктатура гледа да смаже първо медиите. примери много: комунистическите медии (винаги верни на партията), 3-ят райх, Путинова Русия и т.н. Не случайно и Орбан много му се иска той (лично) да назначва главните редактори в Унгария.

  Моралът не е порок!
 18. 18 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 997 Неутрално

  http://meto76.blog.bg/politika/2012/01/29/iavor-kolev-e-prav-za-chitanka-nedovolstvoto-v-sluchaia-e-ko.891886

  Явор Колев е прав за chitanka. Недоволството в случая е колективна цигания

 19. 19 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  "Основната му цел е да намали фалшификацията на физически стоки, докато борбата с интернет пиратството е второстепенна цел. "

  Според мен е точно обратното.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 20. 20 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Ще рече човек, че в България авторите и производителите, нуждаещи се от защита, с лопата да ги ринеш! Поредната българска простащина е това!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 21. 21 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#7] от "permanent":
  1. Плащането на музика и филми е гарантирано с това, че тази индустрия получава пари от всеки един продаден празен диск, касетка или какъвто и да е носител. Точно за тази цел.
  2. Защитата на марката от фалшификат става с достатъчно добрите патентни закони, които действат и към момента.
  3. Оригиналния панадол може би е три пъти по-скъп, което го прави труден за някои хора. Същевременно, производителите на лекарства имат 10 годишен гратисен период, в който само те могат да произвеждат продукт, измислен от тях. Едва след това идват генериците.
  4. Един филм, музика или каквото и да е, качено във вбокс, торент или подобно място, вече е обработено, конвертирано, обикновенно с добавени субтитри и тн. Това не е оригиналния продукт, а съвсем нов и автора му няма право на претенции върху него.

  Проблема с авторското право е проблем на медийните корпорации, а не на самите автори - от рестрикциите, които ще последват, полза ще имат корпорациите, но не и авторите - те и сега получават мизерен процент от авторското право - обикновенно около 10%.

  А проблема със самия закон е, че ще отприщи ръцете на цялатаполицейщина в световен мащаб, и следенето на всички за всичко ще бъде лесна и масова практика.

  Е, аз имам против.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 22. 22 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Весело

  До коментар [#18] от "Само Левски":

  доообре, а дай ми тази книга на заем да я прочета или пък учебника за еди кой си урок, сигурно също се води престъпление

 23. 23 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Който гласува ЗА това предложение, да не разчита на изори на МОЯТ глас!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 24. 24 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ако дам Найки назаем на колегата да потича или ските и ски-обувките си (ужасно американско маркови) си за 1 седмица на друг- ще ме арестуват ли?

 25. 25 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  До коментар [#19] от "Athanatos":

  И аз така мисля. Просто са хвърлили отгоре малко маратонки менте за камуфлаж.
  Еле пък Яворчо Колев сега пак ще стане хиперактивен. Щото е много по-лесно да гониш хората, дето теглят от Замундата, вместо да спреш контрабандните канали на китайски ментета.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 26. 26 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#16] от "permanent":

  не мога да ти дам линк да го видиш защото това може да противоречи на сопа ,опа ,аспа ,испа или някой друг закон ,правилник ,наредба или не знам какво си .

 27. 27 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Много добре написано. Благодаря за точките.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 28. 28 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Властта винаги е изоставала от времето си и това винаги я е погубвало!Хиляди години уроци на историята остават непрочетени!Бушмените трябва да върнат шишето на боговете ,то обърква целият им подреден свят!Горките бушмени!

 29. 29 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Това е страницата за протест във ФБ за който има профил там.
  https://www.facebook.com/events/246513398758312/?notif_t=event_photo_change

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 30. 30 Профил на permanent
  permanent
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#21] от "Тони!":

  Т. 4 е тип "дявола чете евангелието"! Ти честно ли казваш, че 15мин. списък с хора, трудили се върху заглавието нищо не са направили за този торент или качен файл във вбокс? Нов продукт за това, че от оригинален диск някой с най-вероятно крадена програма е натиснал един бутон?
  т. 2 е спорна, при условие, че съществуват торенти с крадени филми и песни и фалшиви дрехи с търговска марка на тях.
  Генериците са нещо хубаво, няма спор, заради цената. НО да споменават, че не гарантират съдържанието на активно вещество. Това, което правят някой генерични компании е престъпление.

 31. 31 Профил на permanent
  permanent
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#26] от "caliostro":

  не мисля, че ще противоречи, но щом си го стискаш за теб, така да е...

 32. 32 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#7] от "permanent":

  Отговарям ти. Тези всички закони са замислени и водят към създаването на частни монополи. Това от своя страна означава един дебел и четвъртит за нас потребителите - примери колкото щеш. Това вкратце е драмата.

 33. 33 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#13] от "flisk":

  за съжаление не си прав. Като ти опънат един монопол ще си плащаш на каквито цени ти кажат. То никой не харесва фармацевтичните, енергийните компании, еле пък банките...ама си плащаме. Важното е да не им минава номера да правят монополи с тези закони, а да се гърчат в конкуренция!

 34. 34 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 515 Неутрално

  аз се чудя дали е законно да си купя филм на ДВД и да дам диска на някой приятел да го гледа?!? Ако е законно, значи не могат да ми забранят да направя същото и по интернет.

  Другото е, че скапаните музикални и филмови компании твърдо отказват да приемат, че вече е 21 век и не искат да си променят бизнес моделите. Ето, услуги като Спотифай се ползват масово и не нарушават никакви авторски права, но онези, вместо да правят концерти, фестивали и да ползват интернет за разпространение на съдържание с високо качество, се опитват да ни пробутват ДВД-та... то не бяха плочи, касетки, си-ди, двд, блурей... през 2 години нови технологии... заринахме се със 100 вида устройства.

 35. 35 Профил на permanent
  permanent
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#32] от "vat69":

  Значи кради за да няма монопол!

  Пожелавам ти да измислиш нещо велико, красиво или каквото и да е полезно. И да не си събереш парите от него. Тогава ще говорим надълго и широко за монопол, потребители и квадратни!

 36. 36 Профил на hyacinth
  hyacinth
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Сега сме във пророчески предсказано време,когато"знанието ще се увеличи".После идва истинския терор на световна диктатура.КОИ СА ИМЕНАТА НА ХОРАТА ЗАД АСТА???

 37. 37 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#30] от "permanent":

  Т.4 е законово положение към момента, и всъщност тя няма да се промени с този нов закон като гледам. Не е мой прочит това, и този факт е причината торентите да са нещо легално.
  т.2 не е спорна. Всеки защитил марката си с патент може да съди нарушителя. Проблема не е в закона, а в това, че няма как да намериш китайския гараж в който правят парцалчетата, а и да ги намериш - не можеш да ги осъдиш. Този нов закон няма да го промени.
  Относно генерика - той може да е генерик на някакво лекарство, само ако съдържа същото активно вещество. Промените са позволени в добавките, оцветителите, пълнителите и тн. Например хапчето в оригинал може да е без нишесте и съответно без глутен, а генерика да е с глутен.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 38. 39 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Е, задават се явно тези времена:

  http://www.gatchev.info/blog/?p=294

  Ще цитирам само последния параграф:

  "- Уфф… Ум не ми побира накъде е тръгнал тоя свят!
  - Тръгнал ли?! Стигнал е вече! Тръгнал е бил по твое време, тогава е можело да го спрете…"

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 39. 40 Профил на debutant
  debutant
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Борисов прекара години да плюе комунистите и ДС, но с едно решение хвърли България в позицията на полицейска държава с безпрецедентно шпиониране на собствените си граждани и изпревари със светлинни години хората, които самият той мрази.

 40. 41 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#35:"permanent"]Значи кради за да няма монопол!

  Пожелавам ти да измислиш нещо велико, красиво или каквото и да е полезно. И да не си събереш парите от него. Тогава ще говорим надълго и широко за монопол, потребители и квадратни![/quote]

  В този ред на мисли колко си платил като авторки права на Кирил и Методий за азбуката им и колко на Паисий Хилендарски за "История славянобълргарска"?

  П.П. Сещам се за един който се издържаше от писане на еротични романи и се жалваше как не се купували, щото в интернет имало много порно без пари, дали пък случайно не става въпрос за тебе?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 41. 42 Профил на Extraordinary Gentlemen
  Extraordinary Gentlemen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Очертава се нова война, след тази с тероризма... с пиратите?!
  Нямате си и представа колко средства ще са нужни да се следи всичко и то платени от същите тези които ще са под 24 часово наблюдение?! Единствнният печеливши ще са корпораците?! Сега ще кажете, че конспиративните теории са глупост... е, не са! Малцина ни избират лидерите, за които да гласувама "демократично"! Дали са ви "свобода" да изказвате мнението си, но тайно преди това са решили какво да ще изберете! Е...кой мисли, че е нормално 0.5% от населението да контролира всички ресурси и да налага правила за останалите, които те самите не спазват?! По света все повече хора показват, че системата се е изчерпала, но тук не е така...! Натрупването на капитала тече с пълна сила, въпреки, че капитали не останаха!?

  "Функциониращата полицейска държава не се нуждае от полиция." "A functioning police state needs no police." Уилям Сюарт Бъроуз
 42. 43 Профил на permanent
  permanent
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#37] от "Тони!":

  За другото не ми се спори(пише), но генериците! Имам пример точно с парацетамол на фирмата, която цитирах - активно вещество изписано на опаковката 500 - намерено при изследване на хапче - 210! Сравнено с ГСК - 500/500 - това прави цената на генерика така атрактивна. Спирам, че някой ще ме накара да доказвам
  Мога, ама не ми е работа...

 43. 44 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#35] от "permanent":

  Според теб как хората разпространяващи безплатни услуги се издържат, и то не по-зле от останалите?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 44. 45 Профил на permanent
  permanent
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#41] от "epoc":

  Не знам колко са им платили. Въпроса е, че ако те са искали да им платят би следвало да им платят, нали така.

  Не, не пиша еротични романи Нито имам лицензи и патенти. Имам само две търговски марки, като едната от тях трябваше да защитавам в съда от гаражни турски търговци! Дори не бяха и производители. Е - платиха ми колкото исках и фалираха.

 45. 46 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#36] от "hyacinth":
  It's a SONY!
  Ако по телевизията гледаш клип с неуредени авторски права автоматично ставаш съучастник. Ако в автобуса някой надникне във вестника ти - затвор и за двамата.
  Навсякъде пише - България подписа... Коя България, или кой българин?

 46. 47 Профил на permanent
  permanent
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#44] от "Тони!":

  от реклама, примерно. И от трафик. Дневник.бг нали е безплатен. От какво се издържат?

 47. 48 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#43] от "permanent":

  Чакай сега, това, че има разминаване между описанието и съдържанието далеч не е проблем на авторското право, а КЗП трябва да има намеса тук.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 48. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 49. 50 Профил на permanent
  permanent
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#48] от "Тони!":

  Абе спри да купуваш генерици. Толкова от мен по въпроса. Може да дадеш *2 в най-лошия случай, но си заслужава.

 50. 51 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ясно е, че Оруел е сбъркал само със 100 години. 2084 е точната.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 51. 52 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#50] от "permanent":

  Бе... Виж са, не е баш така. В общия случай, оригинала е по-добре. Ама това е до време. След това генериците се развиват - а оригинала си стои по технология от повече от 10 години и е ограничен от патента си. Затова има конкретни случаи, в които генерика е по-добър и по-евтин. Не забравай, че генерика спестява разходите от развойна дейност, и може да си позволи много по-ниска цена.
  Но във всички случаи, пациента трябва да има право на избор.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 52. 53 Профил на Пуканка
  Пуканка
  Рейтинг: 233 Неутрално

  А какво е съдържанието на самия документ дали може да се прочете някъде?

 53. 54 Профил на osa
  osa
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Интересно ,преди години когато нямаше интернет, как си записвах на видео най- новите парчета от МТВ. Според мен, това е поредната глупост с която искат да ни вкарат в "кошарата".

 54. 55 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#53] от "Пуканка":

  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52011PC0380:BG:NOT
  Ей ти малко инфо..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 55. 56 Профил на flisk
  flisk
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#33] от "vat69":

  За наше щастие, това изкуФството не е като хляба и пастите.

  Потребителите на масова, генерична поп-музика така или иначе не са хора, които ще си плащат за музика - защото за тях тя е само фон - а ако се опитат да ги принудят, просто ще си пуснат радиото.

  За тези, които харесват друга музика е по-лесно, алтернативните сцени се възползват от интернет точно за да разпространяват собствената си музика така че да стигне до максимален брой хора.

  С други думи, това което казвам е, че според мен единственото, което ще се постигне с този акт е, че продажбите на масовата музика ще паднат още, а алтернативните методи за разпространение ще станат по-силни.

  Никой не може да те глоби, че ползваш нещо, което ти е предоставено за свободно ползване от авторите си.

 56. 57 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Въобще не съм съгласна с думата "пиратство", която се използва с манипулативна цел, пиратът присвоява предмета и лишава собственика му от него, когато някой студент си направи ксерокопие на страниците от някоя книга в библиотеката, това пиратство ли е, в такъв случай библиотеката "Кирил и Методий" има пиратски отдел, в който се помещават ксероксите и, който наложи тази безумна АСПА в България, власт повече няма да види, а не съм сигурна и дали Европейският съюз в условията на тази криза няма да бъде залят от масови протести, които да доведат до разпадането му, той и сега едва диша с лекарска помощ.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 57. 58 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 571 Гневно

  До коментар [#30] от "permanent":

  Стига дрънка глупости за лекарствата, бе. Всеки генерик трябва да е еквивалентен на оригинала и има право да се продава само след изтичането на патента на оригиналния продукт, при това без да искаш каквото и да е одобрение на притежателя му, стига да докажеш с признати клинични изпитвания, че продукта ти е еквивалентен (няма да обяснявам какво значи това) на оригиналния. Стига си говорил като медицински представител на иновативна компания (пък може и да си). Да не говорим, че самият ЕС и СЗО промотират и активно налагат генеричното предписване на лекарства като средство за намаляване на разходите в здравеопазването. В тоя акт се визират разните фалшименти на виагра и подобни, които се предлагат по мейла. Но ако си толкова тъп, че да си купиш лекарства по мейла, си заслужаваш да се натровиш.
  А иначе тоя акт си е направо полов - под маската на добри намерения се вкарва пълна полицейщина - провайдъра да ми следи целия трафик и да го предоставя на някаква си фирма държател на права на нещо си, защото евентуално може да се опитвам да намеря нещо нелегално. И да затварят сайтове само по искане на някой си, без санкция от съда. Къде го има това. Но ми се струва, че няма как да мине това нещо в европейския парламент. И тук като в САЩ ще се надигнат хората доста сериозно.

 58. 59 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#43] от "permanent":

  Господине, хайде престанете да плещите глупости, в условията на икономическа криза народът е ожесточен и тази АСТА може да е капката, от която ще прелее чашата и като хората започнат да разбиват по улиците магазините за "маркови" стоки, тогава ще видите какво значи пиратство и то пиратство в действие.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 59. 60 Профил на k@lcho
  [email protected]
  Рейтинг: 502 Неутрално

  както и да го погледнеш си е живо прецакване за нас потребителите!!

  няма кой, значи – аз, няма кога, значи – сега! Control - C Control - V! DONT Control - ME! ... Просто е НАЛИ!
 60. 61 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Протестирайте. Няма да помогне, ама пък защо не опитате?

  Ето и къде:

  http://www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet/?cl=1530700090&v=12237

 61. 62 Профил на fletcherlind
  fletcherlind
  Рейтинг: 571 Неутрално

  ... нЕкои съображения.

  1) Предвид целта си, мерките в АКТА засягат мноо по-широк кръг обществени отношения. Да следиш какви протоколи приема и предава компютърът ми е нарушаване на конституционните ми права.

  2) Основната причина за пиратството в развитите страни е, че легалният продукт не устройва почти никого. Бизнес-моделите на големите издатели на музика и филми не отговарят на епохата (на практика са останали някъде в ерата на кабелната тлевизия), вместо да предложат нещо гъвкаво и смислено. Продукт, който устройва обществото и е успешно пресякъл пиратството, е Стийм, който се използва за разпространение на компютърни игри. Филмовите издатели не пускат нещо такова. Защо?

  3) Разбира се, че авторските права носят някаква защита, сигурност, възмездност за усилията на създателя. Но в дългосрочен план сегашната система от права на интелектуалната собственост затлачва икономиката.

  Такъв пример е парната машина на Джеймс Уат. Той я патентова през 1768 и до 1800 година благодарение на тоя патент производството на такива машини и използването на тоя тип енергия го има само на теория. Едва след края на патентния срок други техници подобряват дизайна на Уат и парната енергия започва да се използва масово, задвижвайки индустрията на Западния свят.

  Повече по темата - тук, от двама икономисти, изследващи технологичните цикли на бум и затишие в икономиката:

  http://www.dklevine.com/general/intellectual/against.htm

 62. 63 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#35] от "permanent":"кради" е тежка дума. Означава ли това че когато си купиш филм на диск и ми го дадеш да го гледам аз съм крадецът а ти помощника? Какво се променя когато ти не ми дадеш диска но ми позволиш да си го изтегля през интернет?

 63. 64 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 890 Весело

  А Китай знаят ли?
  Хах някой се облажиха от евтин труд и сега искат да печелят от патенти.Но става все по-трудно,както се вижда.
  Има ли причина да се притесняват след като създадоха своя Франкенщайн на алчността сега му търсят белезници.
  А интернет е корено различно нещо "другари"капиталисти и е създадено от съвсем различен тип хора.
  Развръзката ще е интересна и може би не съвсем безкръвна.

 64. 65 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Проблемът е това че елита на запад е алчен. Не му стига че е собственик на близко 50% от благата на тази планета, но иска повече. Ако може, от гърлот да ни го изтегли, ще го направи. Ако имаше само начин да ни натиснат, ще ни карат да плащаме за всяко лице на което сме позволили да гледа филма който сме закупили легално. Защо и да не го направят така че да не можеш, без да им плащаш, да даваш на приятеля си да подкара твойта хонда. Ами и това е "кражба".

 65. 66 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Нещата се прецакват яко (или по-скоро „са прецаквани“ изкуствено) в последните години.

  Последните цензуриращи тоталитарни международни „споразумения“ ще доведат до края на сравнителната свобода на споделяне на информация в Интернет, както и ще криминализират неизползването на патенти и „фалшифицирането“, „злоупотребата“ и „нарушаването“ на „интелектуалната собственост“ чрез драконовски мерки против „пиратите“ на информация, всичко в подкрепа на международните мегакорпорациите.

  U.S. PATRIOT ACT, DMCA + DRM, SOPA, PIPA, ACTA & NDAA & TPPA са стъпки по пътя на глобалната ПРИВАТИЗАЦИЯ на ЦЕННАТА (специфична) информация.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 66. 67 Профил на fletcherlind
  fletcherlind
  Рейтинг: 571 Неутрално

  И още съображения, защото ми бърка в здравето.

  Нарушаването на авторски права не е кражба.

  http://caselaw.lp.findlaw.com/scripts/getcase.pl?court=us&vol=473&invol=207

  Решение на Върховния съд на САЩ по делото Даулинг с/у Съединените щати от 1985г.

  ...interference with copyright does not easily equate with theft, conversion, or fraud. The infringer of a copyright does not assume physical control over the copyright nor wholly deprive its owner of its use. Infringement implicates a more complex set of property interests than does run-of-the-mill theft, conversion, or fraud.

  Но това е разбираемо и в нашата правна система - при кражбата собственикът губи фактическата власт върху вещта си и възможностите да се разпорежда с нея, докато при нарушаването на авторски права това далеч не е така.

  Кражба го наричат хората и организациите, които лобират за приемането на уродщини като Сопа, Пипа, Акта и прочие. Целта на заблуждението им е както широкото общество, така и разни хора с власт, но без правна култура, например депутатите в българския парламент, без ратификацията на който Акта просто няма да породи действие в България.

 67. 68 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 571 Неутрално
 68. 69 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Това е някаква много странна политика. Прави се един продукт, пуска се на пазара, където става свободно достъпен за всички, включително тези, които не искат да плащат, после тези хора биват преследвани от закона защото са си взели нещо свободно достъпно. Ами ако им е толкова ценно това нещо, да си го направят и да не го пускат на пазара. Така няма да има пиратство. Да си държат филмите и компактдисковете в сейф, откъдето не мога да ги взема.

 69. 70 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Рано или късно всичко скрито излиза наяве,нали.За това че година бях НЕЗАСЛУЖЕНО отстранявана от сайта-а преди да съм получила СЪМ ДАЛА,за разлика от някои.Искам златна карта и неприкосновеност,да на ме отстраняват през ден,като целенасочено ме дразнят.

 70. 71 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1421 Весело

  До коментар [#59] от "Мерилин":

  Абсолютно вярно.
  Римляните, като мъдри хора, са знаели, че масите се държат мирни с хляб и зрелища.
  Сегашните, така се оядоха, оляха и самозабравиха, че след като взеха на хората хляба, искат да им вземат и зрелищата.
  Адски тъпа и недалновидна политика, но ще се пекат на огъня, който сами подклаждат.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 71. 72 Профил на Heisenberg
  Heisenberg
  Рейтинг: 618 Неутрално

  ЗА АСТА се изписах доста и няма какво повече да коментирам, искам само да благодаря от все сърце на „Дневник“ за това че единствено той (като новинарски сайт) се изказа за АСТА (и до някаква степен на вести.бг дето публикуваха 2 статии)

 72. 73 Профил на Пуканка
  Пуканка
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#55] от "Тони!":
  Мерси за линка.
  Елегантно са ни приготвили...

 73. 74 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#71:"rapidfire"]Сегашните, така се оядоха, оляха и самозабравиха, че след като взеха на хората хляба, искат да им вземат и зрелищата.
  Адски тъпа и недалновидна политика, но ще се пекат на огъня, който сами подклаждат.[/quote]
  Никога и никъде забраните не са довели до нищо хубаво Сухият режим не премахна алкохола. Забраната за пушене, амбицира непушачите да се "пробват" в ново измерение))))

 74. 75 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  ACTA следва да сподели съдбата на SOPA и PIPA.

 75. 76 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 938 Любопитно

  Сигурно и на бебетата вече е ясно, че със закони подобни на АКТА, ПипТа, и прочие, не се цели толкова опазването на "безценните" авторски права (тъй като истинските творци си печелят доста добре и в момента), а тоталното следене и вкарване в матрицата.
  Подозирам, че в условията на световна икономическа криза и все по-надигащото се недоволство, мигновеното споделяне на информация, задругите, обаразуващи се в социалните мрежи, пречат изключително много на световните (и в частност локалните) полицати да натискат масите мирни.
  Може би, също, и на създадетиле на тези споразумения е ясно, че в условията на интернет място за споделяне на файлове винаги ще има-просто технологията се развива с бясна скорост, за разлика от законите.
  Тях ги интересува твоят трафик, какво говориш, пишеш, от какво се интересуваш, срещу какво недоволстваш.......

  Предполагам, че в случай на приемане на подобни тоталитаристки закони, под натиска им ще попаднат освен нормалните граждани, и всички творци, които в момента пляскат с ръце като малки деца, мислейки си, че изведнъж печалбите им ще се утроят! Защото няма да има нещо, в което да не могат да ги обвинят, и съответно да им търсят отговорност...

 76. 77 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2407 Весело

  [quote#7:"permanent"] какво като си платите за гледането на филм и за музика? [/quote]
  На новоизлюпените капиталисти в РъБъ не им се плаща, както се вижда (и) от минусите, които си получил.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 77. 78 Профил на fletcherlind
  fletcherlind
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#77:"Omnis Omnibus"]На новоизлюпените капиталисти в РъБъ не им се плаща, както се вижда (и) от минусите, които си получил.[/quote]

  На най-големите капиталисти в света явно също не им се плаща. Нарича се "гласуване с портфейл". Избрал си грешната тема да тролваш.

 78. 79 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2407 Любопитно

  [quote#67:"fletcherlind"]Решение на Върховния съд на САЩ по делото Даулинг с/у Съединените щати от 1985г. [/quote]
  Къде е сега Баба Марта, да ти каже, че комън лоо и прецеденти не важат в България и Европа(само ЮК и Ирландия), защото ние се водим по РИМОГЕРМАНСКОТО(или нещо подобно) право.

  Къде е адвокатката, да разясни законите?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 79. 80 Профил на Jindo
  Jindo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#9:"Хриси"]Дневник, дайте, плс, информация как да се ожалим на евродепутата си! [/quote]

  http://www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet_spread/?ceZOHcb

  https://www.favtool.com
 80. 81 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2407 Любопитно

  [quote#78:"fletcherlind"]Нарича се "гласуване с портфейл".[/quote]
  А кражбата, пардон свалянето от Интернет на интелектуални продукти, как се нарича?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 81. 82 Профил на fletcherlind
  fletcherlind
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#81:"Omnis Omnibus"]А кражбата, пардон свалянето от Интернет на интелектуални продукти, как се нарича?
  [/quote]
  Ясно колко си схватлив. Осемгодишният ми племенник ще разбере разликата между нарушаване на авторско право и кражба много по-лесно от теб.

 82. 83 Профил на wakeop
  wakeop
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#81] от "Omnis Omnibus":

  Ок, аз филми не дърпам, защото нямам време за холивудската плява, а музика в последно време почти не слушам, защото зверски ме боли главата от слушалките.

  Е, как се нарича тогава слухтенето на моя трафик? На комуникацията със семейството - воайорство, а на тази с колегите - търговски шпионаж?
  И ако пратя на майка ми по скайп рецепта за рибена чорба, на Ути Бъчваров ли ще дължа стотинки за авторските права?

  А усетете се малко, че не всичко е филми и музика (и софтуер, и книги, и фотографии...), а при така мъгляво формулирани закони утре може да ви се наложи да си подмивате задниците с ледена вода, защото някой вече е патентовал топлата.

  Впрочем аз не намирам разлика между аспирина на Байер (оригинал), аспирина, дето го продават в Tesco и ацетизала на Актавис (генерици).

  gruh.org
 83. 84 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  До коментар [#83] от "wakeop":

  Права сте! Аз съм за премахването на ВСЯКАКВИ патенти и ограничения, не само в Интернет, но и в Реала.

  Просто се гъбаркам с пишман капиталистите!

  Ако не го спрат, Интернет ще доведе комунизма. Точно за това са тия закони, които се мъчат да прокарат.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 84. 85 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2407 Любопитно

  [quote#82:"fletcherlind"]разликаа между нарушаване на авторско право и кражба [/quote]
  Че кой казва, че няма?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 85. 86 Профил на wakeop
  wakeop
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#84] от "Omnis Omnibus":

  А аз не съм за премахването на патентите
  Просто не ми се струва нормално бюджетът на филм, който ни показва измислената история за героичните усилия на едни хора от НАСА да спасят милата ни планета от астероид да е от по-голям от реалния бюджет на НАСА за проучване на застрашаващите ни астероиди

  Правят се опити да се патентоват безсмислени неща - като двойния клик, правоъгълната форма на смартфоните, заоблените форми и прозрачния екран.
  Не мисля, че има нужда от повече улеснения в тази посока. Хората ще спрат да измислят разни неща от страх да не нагазят нечии авторски права.

  Има реални, смислени изобретения, които ни улесняват живота, спасяват други животи и т.н. За тях нямам нищо против да плащам, когато ги ползвам.
  Но за някаква мърла, която се е кълчила и врякала 5 мин и не съм успяла да си запуша навреме очите и ушите и случайно съм я чула - е, не, това няма да мине.

  gruh.org
 86. 87 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 571 Неутрално

  По света има милиони патенти, за хиляди от тях корпорациите се съдят една друга, как очакват потребителите да не ги нарушават???

 87. 88 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Весело

  По милиционерски - Има интернет има проблем, няма интернет няма проблем.
  Ще теглим и четеме само тезисите от ІІІ - тия конгрес на ГЕРБ.
  Къде отиваш Човекоооо ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 88. 89 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#1] от "А БЪ В":
  Поредната глупост.

 89. 90 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ето го спасението "Интернет пиратството официално стана религия в Швеция
  Jan 08, 2012No Commentsby teen reporter

  Църква на копимизма (Church of Kopimism) е името на най-новата религия, призната официално от шведските власти. Тя е създадена от поддръжници на свободното споделяне на файлове и има за свои свещени символи клавишните комбинации CTRL + C и CTRL + V, които служат съответно за копиране и пействане на съдържание в повечето компютърни платформи.
  По всички личи, че свободното споделяне на файлове (определяно от някои като “пиратство”) става толкова по-популярно, колкото големите корпорации – правоносители засилват мерките си срещу него. До сега в няколко европейски страни станахме свидетели на появата на т.нар. “пиратски партии”, които се намесиха сериозно в политическия живот на Швеция, Германия и др. Дори у нас вече има подобна политическа сила. Църквата на Копимизма обаче е първата официално призната религиозна организация, основаваща се на ценностите на свободното споделяне на информация.

 90. 91 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#83] от "wakeop":Прав си особено след последните изменения на закона за електронни съобщения Базова станция -милиционер ,базова станция -милиционер!!

 91. 92 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#24] от "customize":

  Не си даваи обувките и маратонките, колегата ти мойе да има гъбички на карката!

  Това беше в кръга на майтапа, а иначе сериозно - аз съм против да се подписват каквито и да било споразумения, без обсъждане и даване възможност да се вземе информирано решение!

 92. 93 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#92] от "luda_krava":

  МВР ще следи ли за споделени гъбички на краката?

 93. 94 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#35] от "permanent":

  Ето ти мнението на човек, създал нещо полезно (поне доста хора мислят така):

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/01/23/1750938_paulu_kuelju_pirati_otkradnete_vsichko_koeto_niakoga/

 94. 95 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#93] от "customize":

  Ти мани, гъбичките, ами с вирусите как ще се оправят от МВР-то, направо да ги ожалиш!

 95. 96 Профил на imc
  imc
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Според мен тук не става дума толкова за авторско право, то е по скоро предтескт. Аз поне смятам че властите и големите корпорации просто се страхуват от свободата в интернет, в това число включвам свободно споделяне на идей независимо в коя точка на света се намираш, свободен достъ до образование и култура и т.н. разбирате накъде бия. Пък и вече понятията политика и религия са страшно размити има само марки Coca-Cola, Nike, Apple и тем подобни, те диктуват политиката и изместват религията. Другото което е че интернет съкращава пътя на едно произведение от автора до публиката драстично (независимо дали става въпрос за изкуство или продукция) така много хора по веригата ще претърпят съществени загуби. Но точно в това се крие красотата на прогреса, достъп до повече с по-малко усилие.
  P.S. Според ACTA този коментар може да бъде премахнат а аз санкциониран

 96. 97 Профил на permanent
  permanent
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#94] от "luda_krava":

  Нищо против решението на човека.
  Въпросът е, че той и само той може да заяви такова нещо, защото това, което е написал е негово - той е автор, той го е измислил.
  Това, което искат всички тук, които ми цъкат минуси е следното: Чичо Стефчо с комп и нет да сканира книгата на Куелю, да направи пдф и да го сподели с широката публика под предтекст, че е негово творение, само защото го е сканирал! Или пък казвайки, че всички, които са теглили торента, който е направил, са му дружки в запиването всяка вечер.
  При условие, че е очевидно, че няма самоконтрол да не крадеш следва да се въведе контрол. Толкова. И искрено не смятам, че някой ще допусне да се стигне до полицейщина.

 97. 98 Профил на Vendome
  Vendome
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#11] от "caliostro":

  Аз пък не разбирам, защо си мислиш, че някой автор трябва да работи години върху дадена книга, за да може после да му я четат безплатно и той да не спечели и цент от продажбите на същата? Ти за без пари ли работиш?

 98. 99 Профил на Ina Paunova
  Ina Paunova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Линк към официалната страница на ЕП - прочетете и сами си правете изводи - документа е публикуван!
  Дневник - статията е по-скоро агитация, отколкото представяне на актуална тема...
  Ако държите на добрата си репутация ще разпространите този линк и официалния факумент.

  http://ec.europa.eu/trade/creating-opportunities/trade-topics/intellectual-property/anti-counterfeiting/

 99. 100 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3886 Неутрално

  Опитът на правителството да прокара АСТА по търлъци в България, както и отчаяните оправдания, че нямало да има никаква разлика без някой да ги е искал ме карат да смятам, че приемането му е насочено срещу интересите на българите. Ето защо аз съм против.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK