Депутати изслушаха ръководството на МВР по случая "Мирослава" и заявиха, че въпросите без отговор са много

Извънредно заседание на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред (отляво- надясно) главният секретар на МВР Калин Георгиев, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и шефът на ГДБОП Станимир Флоров

© Георги Кожухаров

Извънредно заседание на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред (отляво- надясно) главният секретар на МВР Калин Георгиев, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и шефът на ГДБОП Станимир ФлоровОще повече въпроси и все по- малко отговори по случая "Мирослава".


Това е усещането, предадено от депутати, след продължилото над три часа изслушване във вътрешната парламентарна комисия за отвличането и убийството на 17 годишната Мирослава Николова от Перник. Пред народните представители днес застанаха министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, главният секретар Калин Георгиев, шефът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" Станимир Флоров и директорът на столичната полиция Валери Йорданов.


Изслушването беше поискано преди две седмици от десницата заради многото неясни и спорни факти около разследването за отвличането, откриването на трупа и самоубийството на единия от заподозрените Стойчо Стоев в присъствието на полицаи. Официалните изявления на депутатите обаче са насрочени за утре след редовното заседание на комисията.
След изслушването съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов заяви, че "има някакви доказателства" срещу втория заподозрян Марио Любенов, "но не е сигурен, че те ще могат да издържат в съда". Според него се е получил


"дефект на прекомерната информация"


За него е останало неясно защо е имало оръжие в апартамента на самоубилия се Стоев.


"Боя се да започна да интерпретирам нещата, след като и самият аз не съм убеден в тяхната яснота...и още един път ще заявя, че това самоубийство или каквото е на Стоев, практически скрива реалните извършители. Няма, на база на какво да бъде завършено това дело, поне аз останах с такова впечатление. Има някакви доказателства, но не знам дали ще издържат в съда. Когато са участвали двама, ако са участвали двама, единият казва – единият го извърши, другият казва – другият го извърши. Тогава как се установява истината, колкото и да е прецизен и да желае съдът да стигне до нея", заяви още Иван Костов. 


"От една страна се твърди, че са спазени конвойните правила, от друга – не е ясно как конвоят, заедно със задържания, са си помагали да спират някаква алармена инсталация. Не е ясно защо те заедно го правят. Не би ли било по-добре той да излезе отвън, те да се справят или да извикат техническа помощ и т. н. Основният въпрос е оръжието. Това оръжие защо не е отнето – въпросът остана неясен. За оръжието казаха, че не знаят дали са знаели тези, които са извършвали обиска дали е имало оръжие, а се оказа, че той е имал нарезна карабина и два пистолета, така разбрах", каза още Костов. 


За наличието на още две огнестрелни оръжия на името на Стоев

спомена и бившият вътрешен министър и настоящ депутат от БСП Михаил Миков. По думите му по време на изслушването не е било изяснено защо след като Стоев е бил криминално проявен, е имал оръжия.


"Води се разкрито престъпление, но няма годни доказателства за съда. След това, което чухме въпросите са повече, отколкото отговорите. Процесуалните следствени действия са били извършени в нарушение на закона. Защо поемните лица не са влезли в апартамента? Не е ли било проверено за Стоев дали има или няма регистрирани оръжия", заяви още Миков. Анастас Анастасов (ГЕРБ), председател на вътрешната комисия, допълни, че не е казано нещо категорично и комисията едва ли е органът, който ще реши кой е извършил едно престъпление и дали е извършено от дадено лице.


Има наказани


Наказанието по случая в Перник след проверката, която е извършена, е към двама служители от ГДБОП. Удължена е дисциплинарната проверка, която е свързана с ръководителя на териториалното звено БОП в Перник. Наказанието за единия от служителите е порицание, а за другия – писмено предупреждение. Това заяви след заседанието на комисията министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Попитан - каква грешка са допуснали служителите, Цветанов обясни, че "това, което беше споменато вътре, във всичките обстоятелства, които бяха представени на депутатите".


"Дайте ни възможност да завършим проверките. В момента, в който имаме яснота, уверяваме, че ще бъдете уведомени за всичко. Изключително ми е неприятно, когато обявяваме наказания публично, защото говорим за висши ръководни служители в системата на МВР. Тези заповеди се обявяват обикновено пред по-старши и равни. Не искам аз да съм човекът, който ще уронва авторитета на моите служители", заяви главният секретар на МВР Калин Георгиев.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  'В други новини от деня Мирослав Найденов разбра, че родителите му са избрали грешния пол в който да го възпитат'

 2. 2 Профил на Буда Леевски / Опашката на свинята /
  Буда Леевски / Опашката на свинята /
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Абе, знаех си аз , че Костов е виновен....Лиза4ка - къде си да се изхрачиш от Герберастката амбразура ?

  Простщината победи с ИПОН
 3. 3 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Ха-ха, поредният цирк по герберастки.
  Въпросите без отговор били много.
  Хубаво, и кой трябва да даде отгвор на тези много въпроси.
  Може би "самоубилият" се, как му беше там името.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 4. 4 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1002 Весело

  Текстът под снимката можеше да гласи и така:
  Отляво надясно - младия натегач на Борисов, който се стреми да измести Цветанов в лакейниченето, Самият Цветанов и Неговият Кум

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 5. 5 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Практически нищо ново или полезно ...
  Колко време вече някаква проверка не може да установи елементарни неща - кой, какво, защо е нарушил, по най-грубия начин ...
  Порицание, писмено предупреждение ... що за глупости при такива скандални и неадекватни действия и груби нарушения на закона и правилата ???!!!
  Как тогава се наказват по-дребните нарушения ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 6. 6 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1448 Любопитно

  До коментар [#1] от "Трезвен":


  [quote#1:"Трезвен"]

  'В други новини от деня Мирослав Найденов разбра, че родителите му са избрали грешния пол в който да го възпитат' [/quote]

  На колко си?
  Защото тук, от текста, някакви ни молят: "Дайте ни възможност да завършим проверките. В момента, в който имаме яснота, уверяваме, че ще бъдете уведомени за всичко..."
  Това, което разбираме от членовете на някаква комисия от законодателния орган на парламентарната Република, е, че членовете и ленките нищо не били разбрали, но за сметка на това някакъв изтрескал, предполагам, на депутатите: "Изключително ми е неприятно, когато обявяваме наказания публично, защото говорим за висши ръководни служители в системата на МВР. Тези заповеди се обявяват обикновено пред по-старши и равни."
  И аз се обърках. Този, пловдивския да не е заявил на редниците от парлЯменто, че в милиционерската държава са долу, а разните му БОП-адижии от Перник - горе...

  Ecrasez l’infâme
 7. 7 Профил на mrrockchurch
  mrrockchurch
  Рейтинг: 426 Гневно

  Заседанието завърши-да влезе мъртвият...

 8. 8 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Тези продължават да се чешат езиците. Нищо не ясно по това убийство. Как така не са проверили за оръжие Стоев? Ами ако е имар автомат Калашников и ги е изпозастрелял? Май това е поредната "ювелирна" акция на МВР!!!!

 9. 9 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Този случай е еманация на полицейска нормативна каша забъркана нарочно или не отразила несъстоятелност и неадекватност. Служеща само и единствено на идеята за неговата взаимозависимост с престъпният свят.

 10. 10 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  "Изключително ми е неприятно, когато обявяваме наказания публично, защото говорим за висши ръководни служители в системата на МВР. Тези заповеди се обявяват обикновено пред по-старши и равни. "

  Ха-ха, депутатите, казаха ли ви го?

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 11. 11 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1181 Любопитно

  Дали ще успеят да заметат боклука под килима?
  Правят яки опити със мрънканията тримата заинтересовани.
  И много хубав факт: мутрето имал и пушки. Това вече минава разумни граници!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 12. 12 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 479 Гневно

  Бих искал да не се избягва главния въпрос т.е. да се разнищи всичко до дъно. Да се разкрие цялата истина! Без да слушаме за показни акции и без арогантни изказвания на ЦВ.

  yustal
 13. 13 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  "Тези заповеди се обявяват обикновено пред по-старши и равни"
  ...................
  Обикновено може и да е така, НО ТОЗИ СЛУЧАЙ НЕ Е ОБИКНОВЕН !
  Не сте по-важни от парламентарна комисия в парламентарната република, нито от обществото !!!
  И от години сте девоенизирани, за да говориш за равни и старши по чин !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 14. 14 Профил на Ники
  Ники
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Криминално проявен, притежател на 3 огнестрелни оръжия, по време на обиска, при който той е в качеството си на арестант, успява да докопа оръжието си и да се застреля с него (а не да застреля полицаите или да вземе заложник). При това в този момент поемните лица (външните свидетели, които трябва да присъстват при обиск), ги няма там.

  Добре, само на мен ли това ми звучи като от 1001 нощ?

 15. 15 Профил на Dido Goranov
  Dido Goranov
  Рейтинг: 374 Неутрално
 16. 16 Профил на deqn1234
  deqn1234
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Въпроси има, а отговори не!

 17. 17 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Защо поемните лица не са влезли в апартамента?"

  Как защо? Нали ще се извършва "самоубийство"!

 18. 18 Профил на GM
  GM
  Рейтинг: 553 Неутрално

  "Наказанието за единия от служителите е порицание, а за другия – писмено предупреждение. "

  Значиии само още веднъж да допусне арестант с белезници да иде да пикае с пистолет и да се гръмне, спукана му е работата!

  смешници

  "Давайте БЪЛГАРИ, да се съберем и да строшим на ламята главата!!!Ма аз баш тогава не мога да дойда, че ми излезна една работа..."
 19. 19 Профил на hammer
  hammer
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Поредният герберастки резил,завършил по герберастки-с клоунада.О-С-Т-А-В-К-А Цветанов,Флоров.

  И левите,и десните фанатици са вредни.Но са безвредни в сравнение с гербаджиите.
 20. 20 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1339 Любопитно

  "....Изключително ми е неприятно, когато обявяваме наказания публично, защото говорим за висши ръководни служители в системата на МВР. Тези заповеди се обявяват обикновено пред по-старши и равни...."

  Парламентът и народът-суверен са явно от низши по-низши, за да се срамят мюлициониерите с обявяването на наказанията им. Били висши същества демек и не може простолюдието да знае, че като са сгафили, са им издърпали малко ушите...

 21. 21
  ****

  Мненията на потребителя Zlodeyski бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 22. 22 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2453 Разстроено

  "...все по- малко отговори..." - продължават СТАРИТЕ, изпитани, манипулативни, милиционерски МЕТОДИ - във всички "дейности" по "демократичната" НИ власт...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2836 Весело

  Повече въпроси отколкото отговори?
  Ма .... въх! ... аууууу? ... мъ? ... лелейййй! .... ма как така!!????

  Толкоз бля-бля-бля по талавизии и радиа от Цвъ и други отговорни дрОгарЕ от органите, толкоз репчене от Цвъ у Парламенто, толкоз биела опозицията негрите, толкоз бил натискът от мат'ряла, макар несправедлив ... такива реакции и контрареакции на Вожд и подопечните Му племенни Зицвождове и .... глей ти рап'та! Въпроси без отговори?!
  Не, не и пак твърдо "нье"!

  Бе, тия Бюреков ще не го гледат?
  Да им се изЯсни!

 24. 24 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#13:"deepdp"]И от години сте девоенизирани, за да говориш за равни и старши по чин !!! [/quote]

  Айде без интерпритации, моля! Той за "чин" не беше споменал...

  А иначе- цялата работа си мерише, ама яко!

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 25. 25 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1423 Гневно

  Така е, когато за обиск, в резултат от който са намерени 5 кутии цигари без бандерол, се пращат 20 тежковъоръжени полицаи, трошат се врати, всички по очи и т.н.
  А за заподозрян за убийство - "Моля, г-н Стоев, заповядайте сам вътре, да не ви изцапаме килима, че сме кални"...
  Това при положение, че наистина се е самоубил, което не е много сигурно.

 26. 26 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Много въпроси, никакви отговори!
  Кой е оперативният работник водещ шредварителната проверка. Защо не е уволбеб досега и защо не се изнася името му пред общесвеността. Кои са неговите началници? какво следва да направят, за да докажат на обществото, че най-малкото не са некадърни, да не говри за заинтересовани и замесени,.
  Кой от политическото ръководстваона МВР ще понесе отговрност за тези и много други отнети животи.Каква ще е тя.
  Нищо не може да върне живота на жертвите, но докога тази разядена система и нейният компроментиран ръководител ще бъдат в това състояние. Единствените причини, за да се задържат в това състояние и на този пост е пречистването на миналото на ментора им и защитата на властта и облагите, които тя им носи. Докога.
  Отговор ни дължат и покровителите им от ЕНП и далече на Запад.
  Въпросът е, кога ще се изчерпи търпението на обществото от поругаването на най-ценното човешко благо-живота!?

  apoloniy
 27. 27 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  По цял свят обиск на дома,колата или друга собственост на заподозрян се прави само със СЪДИЙСКА заповед,в която се посочва КАКВО се търси и в присъствието на адвоката на заподозрения.

  САМО в България не се прави така!

  Българският начин за провеждане на обиск предполага хиляди неудачи и фалове!В случая с Мирослава МВР обърка ВСИЧКО,което можеше да се обърка!

  Пита се-защо в България органите не правят това,което правят по света??

  Отговор-известен!

 28. 28 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Горната констатация се отнася за ВСЯКО процесуално действие!

  Въпрос-защо в България органите на правораздаването не действат според доказаните и изпитани стандарти на ЦИВИЛИЗОВАНИЯ свят?

  Отговор-известен!

 29. 29 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#26] от "Apolon ot Tiana":

  Много въпроси, никакви отговори! ......"

  За мен нещата обаче стоят така -въпроса е един основен :

  Има ли някакъв отговор защо и какъв е ефекта за българските граждани от това ,че 60000 нагли неграмотници харчат 1000000000 лева от събраните от всички нас данъци?
  Другото е подвъпроси.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 30. 30 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#29] от "navy":

  Има:
  [quote#26:"Apolon ot Tiana"]пречистването на миналото на ментора им и защитата на властта и облагите, които тя им носи.[/quote]
  Затова са им нужни необезпокоявани тези 60 х търтеи ( не всички) и оше 230 х . паратъртеи произлезли от техните редици и наричащи се охранители и още 15 х абсолютни търтеи занимаващи се с възстановявеане на вземания произлезли от същото котило! е затова ср.РЗ е 250 евро а пенсиите са 136 лв и 08 ст.

  apoloniy
 31. 31 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#19] от "hammer":

  Абе то ако с оставка ставаше, добре, ама може да има и съд...

 32. 32 Профил на nerd
  nerd
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Въпросите без отговор били много... Кажете ми има ли ИЗОБЩО въпроси, на които е отговорено кратко и ясно? Или Цв. Цв. си ги пази в ръкава за да изуми "зрителите" по-късно. Цирк Дю Борисов. За съжаление обаче убийството на едно момиче не е цирк, нито е шега.

  "Демокрацията е най-лошата държавна форма, с изключение на всички останали."
 33. 33 Профил на mire112
  mire112
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Въпросите без отговор били много.Това е вярно.Но е вярно също,че въпросите на които ни предлагат по няколко отговора ,кой от кой по -абсурдни,също са много.

 34. 34 Профил на kratuncho1
  kratuncho1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дълбоко в себе си съм убеден, че има добри професионалисти в полицията. Стремежа на политиканстващите некадърници, достигнали неподозирани висини, да обръщат всяка човешка болка в своя полза е ... нямам думи! Още един път, съболезнования на семейството и на близките за загубата!

 35. 35 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Тия пак ни взеха за боядисани врабчета.
  Кой криминално проявен със законно притежавана нарезна карабина и два пистолета ще се самоубие вместо да се опита да избяга със заложник полицай или да ги изпозастреля ?
  На мен лично ми мяза на завинаги затваряне на устата на неудобен свидетел или съучастник .

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 36. 36 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ами те и такива ще си останат въпросите.
  От нашата малоумна полиция отговори не чакай.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 37. 37 Профил на erinka
  erinka
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Доста продуктивна комисия...те си питат, но няма кой да отговори...

 38. 38 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Интересно, дали дали самоубилият се ? пред очите на толкова квалифицирани експери от МВР, Стойчо Стоев, не е бил служител на МВР ( под прикритие) или агент ( то сега е публична тайна, че оперативните работници не могат да вербуват сътрудници и качеството на агентурният им апарат е изключително ниско) и по тази причина да се затаява истината. И за да не лъсне тази гнусна истина тези експерти ( нали колегите им са му дали разрешително за цели три огнестрелни оръжия) са му дали възможност ( може и да са му подсказали) да се самоубие. Все пак това е версия, работи ли се по нея? Защото склоняването към самоубийство също е криминално деяние.

  apoloniy
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK