Съдиите: Хора от изпълнителната власт насаждат агресия срещу съда

Съдиите: Хора от изпълнителната власт насаждат агресия срещу съда

© Асен ТоневСъюзът на съдиите в България (ССБ) изразява безпокойство от опасно насаждане на агресия срещу съда от представители на изпълнителната власт. Това се казва в становище на общото събрание на съюза, цитирано от БТА.


То е по повод акцията за залавяне на Валентин Янев, озаглавена "Р.А.Л.И.Ц.А". От ССБ припомнят, че мярката за неотклонение "домашен арест" на подсъдимия Валентин Янев е била изменена от петчленен съдебен състав на Софийски градски съд с председател съдия Ралица Манолова, включващ освен съдиите и трима граждани съдебни заседатели. Прокуратурата се е съгласила със законността на променената мярка за неотклонение и не е протестирала определението на съд.


Изпълнението на мярката "домашен арест" не зависи от добрата воля на обвиняемия, а е възложено на органите на МВР, които трябва да осигурят подходящ и непрекъснат контрол, изключващ отклонение на обвиняемия от адреса, пише в становището на ССБ.
Според ССБ операция "Р.А.Л.И.Ц.А" е опасен прецедент, който не може да отмине с примирение, тъй като това би било в противоречие с професионалното достойнство и морал. С тази акция според съюза, се дава ясен знак на съдиите, че ако вземат решение, което не се харесва на МВР, срещу тях ще последва поименна агресивна и манипулативна атака.


Такъв подход грубо нарушава независимостта на съда и на съдиите в Република България и поставя под съмнение справедливия процес на всеки гражданин, обвинен в престъпление, пише в становището на ССБ.


Миналата седмица министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обвини председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, която е съдия в Софийския градски съд, че работи в полза на организираната престъпност, и даде за пример процеса срещу Васил Маникатов, сочен за един от наркобосовете. Изказването му  предизвика остра реакция от страна на съдиите, след което последва акцията на МВР "Р.А.Л.И.Ц.А". Тя беше определена от вицепрезидента Маргарита Попова като проява на лош вкус и недопустимо отношение между властите.  

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK