Варна прие бюджет, равен на този през 2005г.

Варна прие бюджет, равен на този през 2005г.

© Мария СъботиноваОбщинският съвет във Варна прие днес бюджета за 2012г. Предложението, прочетено от председателя на бюджетната комисия Янко Станев, бе подкрепено без поправки с 36-те гласа на т.нар. "дясно мнозинство" в ОбС-Варна. Всички 7 общински съветници от групата на БСП гласуваха против, а трите съветнички от групата "Либерален алианс", зад която стои неуспелият кандидат за кмет на Варна Веселин Марешки, гласуваха "въздържал се".


Приходната част на гласувания днес бюджет на Варна е в рамките на 187 млн. лв или с около 27 млн. лв. по-малко в сравнение с миналата година. Най-много пари в разходната част са предвидени за издръжка и развитие на образованието. По това перо от бюджета ще бъдат похарчени 71 млн. лв. Други близо 25 млн. лева, са планиранираните разходи по почистването на Варна, а за здравеопазване - 13,6 млн. лв. С 9,7 млн. лв. община Варна ще субсидира безплатните карти за градския транспорт. Приблизително толкова пари са определени в бюджет 2012 и за частичната рехабилитация на доведената до окаяно състояние улична мрежа в града.


"Това е бюджет на падението и застоя, заяви по време на дебатите по приемането на бюджета лидерът на групата на БСП в ОбС Борислав Гуцанов. Връщаме се пет години назад, тъй като приходната част на този бюджет е същата, каквато беше през 2005г.", припомни той.
По думите на Гуцанов новият общински бюджет показва, че на всеки гражданин ще се паднат по около 550 лв. от общата му стойност, докато в Бургас тази сума е с около 200 лв.- по-висока. "Кога Варна се е сравнявала с Бургас?, попита Гуцанов. Кога градът не е бил в тройката на класацията "Най-добър град за живеене"?". После той посъветва колегите си от групата на ГЕРБ да поемат функциите си на управляващи и да привлекат средства за развитието на града.


Без да влиза в подробности и почти формално лидерът на съветниците от ГЕРБ Иван Портних прочете декларация в подкрепа на предложения бюджет и заяви, че размерът на приходите в бюджета за т.г. е намален заради непредвидените в него дългови тежести, които през изминалите години са утежнявали плащанията на общината. 


По молба на кмета на Варна Кирил Йорданов Бистра Димова от дирекция "Проекти и програми" на администрацията му обясни, че до края на годината община Варна ще разработи проекти на стойност 350 млн. лева. По думите й до момента вече са подадени документи за финансирането на проекти, чиято стойност е 145 млн., в процес на подготовка са още два, всеки от които за по 49 млн. лв. Те са за изграждането и модернизацията на пречиствателните станции във Варна и курорта "Златни пясъци". Димова не подмина и темата за, станалата особено актуална през последните дни, "интегрирана транспортна схема" на Варна, която трябва да бъде финансирана от фондовете на ЕС със 110 млн. лв.


На критиките за неефективната работа по усвояването на евросредствата в община Варна отговори и директорът на финансовата дирекция в администрацията Стефка Господинова. Според казаното от нея, за усвояването на средства по европейски проекти бил необходим сериозен финансов ресурс за т.нар. "мостово финансиране" преди разплащането на субсидиите по проектите. "С такъв ресурс обаче община Варна не разполага в неограничени количества", каза Господинова.


Според председателя на постоянната комисия "Бюджет и финанси" Янко Станев общият дълг на община Варна в момента е е 65 млн. лева. "Остатъкът до 120 млн. лв., изтеглени през годините, вече е изплатен" каза още той. Според справка, която Станев размаха, но не пречете пред съветниците, с парите от заемите е било финансирана инвестиционната програма на общината и са били построени 76 обекта. "Тази година приходната част на бюджета е по-малък, защото отпаднаха държавните субсидии за диспансерите и защото в новия бюджет няма нов кредит", обясни той.


В изказването си след приемането на бюджета кметът Кирил Йорданов заяви, че няма да направи предварително подготвеното си изказване, за да не губи времето на съветниците. "От този дебат варненци трябва да са разбрали три основни неща, каза Йорданов. Този бюджет е по-малък в сравнение с миналата година, капиталовата програма обаче е съпоставима с предходни години, а социалната е запазена". По думите му намалелите приходи в бюджета ще бъдат компенсирани с намаляване на разходи като се ангажира още на следващото заседание на ОбС да представи схема за съкщращения и оптимизиране на администрацията си.


С решение от днешното заседание на ОбС във Варна, теренът, върху, който се намира болницата "Св. Анна" във Варна (бившата Окръжна болница"), бе деактуван от публична в частна общинска собственост и бе отдаден за безвъзмездно ползване за срок от 10г. на лечебното заведение. По настояване на Борислав Гуцанов обаче в текста на решението бе добавено уточнението, че при връщане на терена, след края на периода, земята отново ще бъде обявена за публична общинска собственост, за да не бъде допуснато приватизирането му.


В края на заседанието бе изслушан и съветникът Владимир Тонев, представителя на ОбС Варна в дружеството "Варна Ефкон", което стопанисва системата за видеонаблюдение в града. Неговото изказване бе залегнало в дневния ред на сесията поради съществуващите проблеми с изплащането на близо половината от парите за изграждането на системата от камери, както и с опасността от закриването й поради липса на средства за финансирането на дейността й.


"Варна Ефкон" вече не е в състояние да финансира дейността на системата, чийто единствен ползвател е Областната дирекция на вътрешните работи, каза Тонев. По тази причина на последното заседание на съвета на директорите на дружеството бе взето решение за изпращането на писмо до МВР и лично до вицепремиера Цветан Цветанов".


Според казаното от Тонев, писмото е съдържало ултиматум до края на януари т.г. да бъде намерен начин, МВР да изплати оставащите 2.4 млн. евро от стойността на системата за видеонаблюдение във Варна. "Този срок обаче изтече вчера (31 януари), обясни Тонев, и при това положение "Ефкон Варна" е в правото си от тук нататък да предприеме действия за прекратяване достъпа на МВР до системата, както и да се разпорежда, както намери за добре, с активите на дружеството".

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "Непредвидени дългови тежести"
  Сигурно при някой друг кмет са се случили.

 2. 2 Профил на donkey
  donkey
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Връщаме се към добрите години, а?!

  ...what a difference indifference can make...
 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  .."председателя на бюджетната комисия Янко Станев"....хехехехе....Същия, когото Данчо Ментата изключи вчера от ДПС.

 4. 4 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Държавната субсидия с 6 млн лв по малко. А уж кмета е от ГЕРБ. Правителството не пести обаче за другия гербер от Бургас. А бе, Кире, що така?

 5. 5 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  "Кога Варна се е сравнявала с Бургас?, попита Гуцанов
  Това звучи неправдоподобно към днешния ден, защото Варна наистина никога не е била толкова ниско, че да се сравнява с Бургас Явно нашият гербер е "влязъл" под кожата на дон Корлеоне, щом почти всички му проекти са одобрявани безрезервно)))
  Per vivere a Burgas, Varna qui sotto! Bacio la mano, дон Боко!

 6. 6 Профил на rehwaz
  rehwaz
  Рейтинг: 381 Гневно

  Спасе, даже не ти прочетох статията. В заглавието имаш грешка. В първото изречение (на втория ред) също имаш.
  Така няма да стане. Отказвам да чета неграмотните Ви новини!

 7. 7 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 512 Неутрално

  защо МВР не си плаща видеонаблядението? Къде отиват парите от глобите и актовете? Ако не са достатъчни за издръжка на наблюдението, тогава наблюдението е излишно.

  ATX
 8. 8 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 861 Весело

  До коментар [#1] от "Stardust": То при Кирчо е все така И децата чужди хора са ги правили

  и най-умният си е малко прост....
 9. 9 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  След като си избрахме тези "честни" и "висококомпетентни" общинари,хак ни е да им търпим простотиите още четири години.Правилно автора е написал т.н."дясно мнозинство".
  В града няма ляво,няма дясно ,има групи по интереси на чакали и лешояди.

 10. 10 Профил на vn
  vn
  Рейтинг: 427 Любопитно

  Колкото по малко толкова по малко ще могат да "приватизират" - да се надяваме!

 11. 11 Профил на еМа
  еМа
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#10] от "vn":

  Те, че няма да прибират по-малко, няма... Но по-малко ще влагат в града.

  Няма лоша реклама!
 12. 12 Профил на DIM ANG
  DIM ANG
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Тепърва , на Варна и предстои да се равни по Бургас. С кратката си история Бургас достигна показатели, които на Варна и отнеха 3000 г.
  Сега Варна остава в страни от големите инфраструктурни проекти и с това в страни от бизнеса.
  Старата слава крепи варненци само ментално , но и те взеха да усещат ,че лаврите с които се кичеше градът им повехнаха .
  От години и туризма (справки данните на летище Варна) и бизнеса там замират.Няколкото мола създадоха илюзорна представа за бизнес ,но видимо е колко неуспешни се оказаха като проекти повечето от тях.Биснес парк Варна стои полу-празен ,защото бизнеса в градът е всъщност търговийка на дребно. Варна стъпа на дъното с цели ходила.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK