ВАС изисква от президентството информация за пълномощията на Ангел Марин

Героги Първанов и Ангел Марин

© Юлия Лазарова

Героги Първанов и Ангел МаринВърховният административен съд изисква от президентската администрация информация за това има ли указ от втория мандат на Георги Първанов за упълномощаване на вицепрезидента Ангел Марин да помилва, да дава и отнема българско гражданство. Съдът иска, ако няма издаден такъв указ през този период, това да бъде заявено изрично писмено.


Това е решил тричленен състав на ВАС в определение от днес по дело, заведено от Константин Циганов, сочен за кръстник на една от най-сериозните руски престъпни групировки в близкото минало - "Уралмаш".


През април миналата година България успя да експулсира Циганов, след като той престоя повече от година в дома за нелегални чужденци в Бусманци. Заповедите за експулсиране на Циганов и съдружника му Андрей Панпурин са от 18 март 2010 г. Основанието на тогавашния председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Цветлин Йовчев е "сериозна заплаха за националната сигурност". През март миналата година е отнето и гражданството на Циганов заради неверни данни, обосноваващи натурализацията му.
Руснакът, чрез своя адвокат Пламен Макавеев, обжалва отнемането на гражданството си. Жалбата се обосновава с факта, станал популярен в последната седмица - че президентът Първанов не е издал в началото на втория си мандат указ, с който възлага на Марин на изпълнява дейностите по помилване, даване и отнемане на гражданство. Още през 2010 г., когато се разбра за липсата на такова упълномощаване, от президентската институция да заявиха, че след като Марин е бил упълномощен през първия мандат, няма нужда от повторно възлагане на такива функции. Адвокатът на Циганов обаче оспорва това и претендира, че вицепрезидентът е нямал правомощията да отнема гражданството на Константин Циганов.


След като публикации в пресата в последната седмица повдигнаха отново въпроса за липсата на такъв указ на Първанов, юристите пак започнаха да обсъждат въпроса и да се чудят дали няма да "паднат" много от указите на Марин. Новият държавен глава Росен Плевнелиев коментира лаконично, че делото в "компетентния съд" ще реши този казус, без да уточни кой точно го е завел и на какво основание, казвайки само, че става въпрос за частно лице.


От ВАС казаха пред "Дневник", че единственото дело при тях, което се обосновава на липсата на указ за упълномощаване на Марин, е това на Циганов и неговия адвокат Пламен Макавеев. Така на практика от изхода на това дело действително ще стане ясно дали и други актове на вицепрезидента могат да бъдат обжалвани на същото основание.


В днешното определение по делото ВАС посочва, че трябва да се изясни има ли указ от втория мандат на Първанов и ако не е бил издаден такъв указ, продължава ли се ex lege действието на Указ № 53/23.01.2002 г. и през втория мандат на този Президент и Вицепрезидент. Затова съдиите искат от президентската институция информация има ли упълномощаване на Марин или не. След получаването на отговор от Президента на Република България делото да се докладва незабавно за решаване, определя днес съдът.


Днес обаче юристи оспориха макар и неофициално допустимостта на такова дело във ВАС. Те посочиха, че единственият съд, компетентен да разглежда актове на президента, всъщност е Конституционния съд, а укази на президента не могат да се обжалват по реда на административно-процесуалния кодекс пред ВАС.

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1351 Весело

  Интересен казус в развитие!

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 2. 2 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Такава Информация трябва да излиза в електронни "Известия на Президента на РБ" ...

 3. 3 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Ай стига бе. ВАС не ги знае? Само в президентството знаят за тези правомощия? Имал ли е указ, таен ли е бил? Ще ме уморят от смях.

 4. 4 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Любопитно  След 5 години помилвания ...

  Бесепарска юф-ейщина.


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 5. 5 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Такива укази не се ли обнародват? Очевидно никакъв указ не е имало.

 6. 6 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Марин, той ли беше проблемният в бившата президентска двойка? Интересно как се насочи вниманието към него, а никой нито дума за водещата фигура в тандема. Ясно е, че по време на управлението му имаше информационна завеса, че даже и журналисти си отидоха заради това, че са се осмелили да кажат нещо. Но защо сега не се поразрови малко назад?

 7. 7 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 720 Любопитно

  малко офтопик:
  Това да не беше този от мачлето с бай Ганьо?

 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#1] от "rodos":

  Въобще няма казус!Казус има в тъпите комунистически кратуни!
  Ако няма указ,за втория мандат,действията на Марин са незаконни! Това могат да го сътворят само комунета!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на stasi666
  stasi666
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Е при БСП имаш ли пари и убиец да си нямаш грижи.Затова си ги избираме 3 пъти затова сме на това положение

 10. 10 Профил на Goebbels
  Goebbels
  Рейтинг: 434 Весело

  А някой казваше , че Боко и тоя Циганов не били комбина ...ДА ама НЕ

 11. 11 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 651 Неутрално

  През март миналата година е отнето и гражданството на Циганов заради неверни данни, обосноваващи натурализацията му. В случая некаде по трасето имаше указ,според мене бегай легай.

 12. 12 Профил на svoboda1
  svoboda1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  А такааа !!!

  "Ангел Рашков, син на ромския гангстер и менте благородник Цар Киро, е сред помилваните от генерал Ангел Марин близо 500 престъпници, гръмва днес "Всеки ден"! Грандиозният скандал тепърва ще се разраства заради чутовните подкупи, насочвани към "Дондуков" 2.
  Първородният син на Цар Киро например е платил 200 000 долара, за да се сдобие с амнистия, твърди всекидневникът. През 2003 г. вицето на Георги Първанов опрощава присъда от 12 години затвор на наследника на Киро Циганина. Всъщност става въпрос за две тежки престъпления, извършени в Гърция и в Англия. В южната ни съседка Ангел Рашков е осъден на 10 години пандиз за трафик на хероин. Впоследствие пък мургавият менте благородник е спипан в Англия с откраднати над 200 000 паунда от контролирани от фамилия Рашкови джебчийки. След като е екстрадиран, бандитът се озовава не в дранголника, а в незаконния си дворец в Катуница. Ангел Рашков официално е амнистиран през 2003 г. уж, след като е излежал 4 години в затвора."
  http://www.plovdivutre.bg/region/28955-megaskandal_rashkov_pomilvan_ot_marin_sreshtu_200_000

 13. 13 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Тук вече изискват публикациите да се цензурират и да отразяват гледната точка на спец. съда. А ние се вълнуваме за АСТА. Ех, Българийо, до къде я докарахме...

 14. 14 Профил на JS
  JS
  Рейтинг: 410 Неутрално

  "Руснакът, чрез своя адвокат Пламен Макавеев, обжалва отнемането на гражданството си."

  ...А ето...за това тоя адвокат толкова се пъна в коментара си от миналата новина по въпроса...то не било за правда а най ми за пари и изгода !!!

  ...първо що помилвал,после що не помилвал,що дал гражданство ,после що го отнел...

  Ако сега се създаде прецедент ,ще стане голяма каша...почти съм сигурен че адвоката вече е загубил делото си....

  Може да лъжеш някои хора през цялото време или всички през повечето време,но не можеш да лъжеш всички през цялото време.
 15. 15 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  борисов му дадоха властта от БКП и 2 години повтариаше за троината коалициа и станишев сега пьрванов му свьрши мандата и 5 години ще повтариат имената на пьрванов и марин до следващите президентски избори

 16. 16 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2027 Неутрално

  Пари и изгода нямат значение. Важното е законосъобразноста. Поредна неграмотност на комунистическите социалисти. Станишката не знаел що е секретен документ и секретна секция! Първанката за него законите не важали... Е сега всички помилвани обратно в затвора/ да си търсят парите от посредниците/, а НОВИТЕ българи в първото РПУ без документи и те да питат посредника?
  Кат ви се пробие зъба ко прайм? ходим и пробиваме, пломбираме, вадим, или болката не важи за нас?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 17. 17 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Предполагам, че ще отсъдят в полза на Марин, защото в противен случай такава каша ще стане с решенията му ...

 18. 18 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Тихомир Безлов казва винаги да се съмняваме и да сме скептични та интересно как така ВАС изведнъж заедно с определена медийна групировка се задействапха в последните 10 дни и са така шумни! Като това дело е отпреди 2 години!Днес дори за монитор е коментирал шефа на ВАС Колев който според твърденияв в медиите е близък приятел на Цветанов! Не че да правя конспирации но някак твърде навързани взеха да стават нещата! Да не би някой да иска да върне наистина тоя руснак??? АПропо колкото и да се напъват ВАС нямат шанс да го върнат! Най-малкото защото единствените които имат право конституционно да решат е КС-конституционният съд! Апропо дори търкователното им решение да е че е трялбвало да има указ то ще е занапред а не за назад. Тоест нулев шанс да върнат руснака ако това е целта на цялото милиционерско мероприятие де.

 19. 19 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ясно е че българите не сме много отговорни в професията си-от шофиор на камион дето задръства магистрали, през хирурзи на сливици та до президент. Вместо да се правим на горди некадърници по-добре да има професионален контрол на всяко ниво. Как така независим съд, независим президент, наи-малкото е нормално да се греши, трябва да има контрол.

 20. 20 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#14] от "01":

  На Денис Ершов по костово време му отмениха депортирането от България, защото му било сбъркано името.

  Тъпните са неизменен спътник в делата на всичките ни управляващи.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#17] от "_dan_":

  Т.е., продължаваме по целесъобразност, а не според закона?

  Що се хабят да ги приемат тези закони тогава?

 23. 23 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Да не би някой да е взел едни пари зада върне руснака в България?!?! Абсолютно необяснимо е активността на ВАС и лично на шефа и който да дава интервюта за вестник МОНИТОР повтарям МОНИТОР и ТЕЛЕГРАФ и да се опитват да решан нещо което КАТЕГОРИЧНО не е в техни правомощия. Единствените които могат да имат търкователно решение са КС и никой друг!

 24. 24 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 544 Любопитно

  Тия комунисти като видят ВЛАСТ , ....... няма начин да не се Изложат и да направят ГАДОСТИ

 25. 25 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1021 Весело

  До коментар [#24] от "Цезар":

  Кои от всичките комунисти имаш предвид. Старите или новите ?

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 26. 26 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  медиапул с интересна информация Името му отново се завъртя в новините през последния месец, след като в. "Галерия" публикува снимка от 2008 г., на която се вижда как премиерът Бойко Борисов (тогава кмет на София) се здрависва на футболно игрище с руския мафиот, който по това време е обявен за международно издирване. Вестникът писа, че мачът, в който участват Борисов и Циганов, е спонсориран с 50 000 лв. от руския мафиот, а Борисов е знаел отлично срещу кого излиза на терена, защото е бил информиран като главен секретар на МВР (пост, който Борисов заемаше от есента на 2001 до есента на 2005 година).

  Министър-председателят заяви, че не познава руснака, а информацията е "компромат". Нито го знам, нито го познавам, заяви Борисов без да отрича, че двамата са играли футбол заедно http://www.mediapool.bg/липсващият-укз-за-марин-може-да-върне-гржданството-на-изгонения-мафиот-циганов-news189111.html

 27. 27 Профил на JS
  JS
  Рейтинг: 410 Неутрално

  [quote#16:"chichka"] Е сега всички помилвани обратно в затвора[/quote]
  ...то така казано добре...обаче Първанов помилва и медицинските сестри от Либия...ами сега - май трябва да ги отсяваме а...?

  Може да лъжеш някои хора през цялото време или всички през повечето време,но не можеш да лъжеш всички през цялото време.
 28. 28 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Най-интерсното в случая е че помилванията и даването на гражданство се преподтвърждават от Министерството на правосъдието !!! А кой е новия вицепрезидент и бивш министър на правосъдието ? След подтвърденото от Първанов, че не е издал втори указ, Попова какви ги е вършела за времето на нейния мандат? Въобще завърта се невероятна вицепрезидентска каша.

 29. 29 Профил на nomer37
  nomer37
  Рейтинг: 488 Гневно

  Тези двамата са най-скъпо платените безработни, а такива проблеми са създали, то не бе тройна коалиция и троен шлем, въобще тройно ни го набиваха!
  ГОце уМНАТА яж!!

  "Отдавна твърдя, че социализмът има нещо общо със СПИН. Предимно се предава по наследство и по полов път." Антон Кутев
 30. 30 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Защо на медиите не им направи впечатление необяснимият интерес на шефа на ВАС по този случай? Спомняме си как беше избран а според медиапул знаете ли на кого е приятел въпросният шеф? Въобще много странна активност и сихронизация на медийна активност на определена медийна групировка и ВАС при все че ВАС въобще няма правни правомощия и единствено може да поиска тълкователно решение от КС което обаче ще важи занапред а не за назад тоест няма шанс руснака да бъде върнат! Това в случай ме някой е взел едни пари за да върне руснака в Б-я! А и да намерят начин да го върнат Плевнелиев вече доказа че е достоен президент и пак ще го изгони!

 31. 31 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#27] от "01":

  Първанов има пълното право да помилва, щото е законно избран президент. И добре, че сестрите ги е помилвал лично той.

  Проблемът е в помилванията на Марин поради липсата на указ, който да го упълномощава да прави това.

 32. 32 Профил на JS
  JS
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#31] от "kaka_ginka":

  Как да разбирам довода ти ?
  Първанов помилва - "добре"
  Марин помилва - "лошо"

  ???...или проблема е чисто нормативен, щото вицето е нямал право "на хартия"...?

  ...и пак..ако имаше указ за упълномощаване вицето щеше ли да е помилвал "добре"...???

  Може да лъжеш някои хора през цялото време или всички през повечето време,но не можеш да лъжеш всички през цялото време.
 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3736 Неутрално

  [quote#3:"zg"]Имал ли е указ, таен ли е бил? Ще ме уморят от смях.[/quote]
  Е! Явно не е имало. Сега се чудят как да замажат излагацията, на която Гоце и Марин се изложиха от глупост и високомерие.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz2":

  Така е,ама глей кво става у форума?!

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 35. 35 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  нещата около руснака стават все по интересни. Знаете ли кой се оказа съдията във ВАС? Дарик го съобщи - Панайот Генков. Шефа на ВАС с необяснимият с интерес интересно как е избрал именно този съдия за председател за това дело!

 36. 36 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Гневно  последно:


  - Значи все пак Те ги пускат !!!?  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 37. 37 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#32] от "01":

  Има два аспекта:

  1. Законов. Президентът по конституция има право да помилва; вице-президентът няма такова право. Президентът има право да упълномощи вице-президента да помилва. Първанов не е упълномощил Марин да помилва през втория мандат, щото Гоце е над тези неща, той си знае от едно време, че за управниците на партията законите са пожелателни.
  Ерго, помилванията на Марин през втория мандат са невалидни. Ако Първанов е помилвал някой, това е ОК.

  2. Морален. Безобразие е да се помилват убийци и наркотрафиканти, възмутително е, че е помилван сина на Рашков.
  Обаче, ако Марин имаше указ, упълномощаващ го да помилва, нищо нямаше да може да се направи по въпроса.

 38. 38 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Неутрално


  Селяшко-работническият Им произход

  и
  фатмашко
  ве-ке-рейската Им компетентност

  прикриват
  умишлемото толериране на Мафията в БГ.

  - АНАТЕМА ТРИЖДИ !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 39. 39 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Ех , Братко Хорацио , по-добре да не беше се бивал в Президент , че и за два мандата време ...

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 42 Профил на Dido Goranov
  Dido Goranov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Има нещо гнило в цялата работа.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 44. 44 Профил на JS
  JS
  Рейтинг: 410 Неутрално

  [quote#37:"kaka_ginka"]Обаче, ако Марин имаше указ, упълномощаващ го да помилва, нищо нямаше да може да се направи по въпроса.[/quote]
  Тоест сега мислиш че може ?
  [quote#37:"kaka_ginka"]Безобразе е да се помилват убийци и наркотрафиканти, възмутително е, че е помилван сина на Рашков. [/quote]Ами те осъдените са винаги такива - кой с голяма ,кой с по-малка вина...явно при теб въпроса опира - да се отнемат правомощията за помилване от президентската институция...ами с даването и отнемането на гражданство как да стоят нещата ?...според теб ?

  Може да лъжеш някои хора през цялото време или всички през повечето време,но не можеш да лъжеш всички през цялото време.
 45. 45 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Интересна ситуация. Аз изобщо не харесвам БКП/БСП, но какво се получава: руски мафиот се оплаква, че Марин му взел гражданството: затова казвам: майнта му на пълномощното, не искам руски мафиот в България. Имаме си достатъчно такива на власт.

 46. 46 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#36] от "barcelonski":

  Всъщност Цветанов иска да пусне (върне гражданството) на руския мафиот - това ще стане ако приемеме, че Марин е нямал пълномощно, за да му го вземе

 47. 47 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Ивайло , да беше си казал на Вицепрезидент Марин , вместо да ни занимаваш с вече такованото ти , лично мнение ...

 48. 48 Профил на plamenmak
  plamenmak
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#47] от "dimko": Казвам се Пламен Макавеев и съм адвокат на Константин Циганов по дело водено във Върховният административен съд за обявяване нищожността на указа на вицепрезидента Ангел Марин за отмяна натурализацията му. Истината трябва да се казва такава, каквато е, а не да се интерпретира на принципа на играта "Развален телефон". Основен принцип в наказателното право е, че : „Всеки е невинен до доказване на противното”. То е хубаво да се създават сензации, или новини, както е казал Хърст : „Ако няма новина, създайте я”. Друг виден публицист Йозеф Гьобелс бе автор на друга крилата фраза : „Една неистина повторена сто пъти, става истина за хората” ! Читателите се впечатляват от такива гръмки епитети : „Мафиот”, „Кръстник на една от най-сериозните руски престъпни групировки”. Аз имам един основен принцип по отношение на лица описвани с черни краски – Съдът да отсъди виновно ли е това лице за извършването на определено престъпление, и ако е така има си затвори за за тази цел. Ако един съдия /както много често се опитва обществото да лепи и на тях несправедливи етикети/ не осъди това лице, прокуратурата е в правото си да обжалва това решение и по-горните съдилища да въздадът правдата. Приказките от 1001 нощ, че видите ли целокупното човечество търсело „престъпника” Циганов, но той толкова умело се криел в България, че не само не можели да го заловят, но дори и да го открият в коя част на земното кълбе се намира. Бил получил българското си гражданство възоснова на НЕВАЛИДЕН документ ! То не бяха приказки за това, че : имало червени, черни, небесно кафяви и всякакви други разцветки бюлетини от Интерпол за издирването му и задържането му, за търсенето му по сайтове от руските правоохранителни органи, че а го пипнели, а Сибир ще е вечно негова квартира, за пране на пари в размер на стотици милиони, само не се разбра валутата каква е - тугрици, нигерийски долари или друга такава. То наслагването на лъжа след лъжа, може би целеше да се наплаши целокупното народонаселение, да си държи малките деца за ръчичка, че Звярът яде предимно такива, защото старите са му жилави. Така де, но нека си кажем някои истини :
  1. Константин Циганов е получил българското си гражданство възоснова Указ № 27 /12.03.2001 г. издаден от вицепрезидента Тодор Кавалджиев /който за разлика от Ангел Марин си е имал възлагателен указ за упражняване правомощията по чл.98, т.9 от КРБ/. Преди да стигне до подписването на този указ, комисия от 7 /седем/ човека от различни институции, включая и контраразузнаването са проверили както твърденията и фактите на Циганов, така и съпричастността му към националната сигурност, след което министъра на правосъдието го е предложил на първо място в списъка от тридесетина чужденци за даване на българско гражданство.
  2. Константин Циганов през тези десет години е имал официално участие в търговски дружества, обществени организации, както и постоянен адрес по лична карта. Всеки един заинтересован български или чуждестранен гражданин, еле пък длъжностно лице с достъп до специализираните бази данни /търговски и съдебни регистри, чичо Гугъл, МВР базите/ във всеки един момент не само е можел да разбере, но и да прибере на „топло” търсено лице, ако то е било такова. Реализираните проекти в България като финансови средства съгласно Закона са били декларирани като произход и проверявани от банковото и финансово разузнаване.
  3. Някои хора в нашата държава създаваха страховития образ на Циганов, с мита на издирването му от руските правоохранителни органи, а накрая се оказа, че никой от Русия или която и да е друга държава не е имал някакви законови претенции към него, а хора от тези органи устно или писменно са се интересували, дали този човек не е в РБ и дотам.
  4. Непонятна е, огромната мощ на държавната машина и бързината с която работи, когато реши да смачка един човек. През 2010 г. за около един месец се започва и приключва операция по отнемане българското гражданство на Циганов и изгонването му от страната : което преминава през комплектоване на компромати по негов адрес /един блестящ пример за това е, че си бил купил мобилен телефон, за да провежда конспиративни разговори/, издаване на предложение до Съвета по гражданството в Министерство на правосъдието, провеждане на заседание на същия съвет, който излиза с предложение до Министъра /в което цитираните норми в мотивите се различават коренно с тези от диспозитива/, изготвяне на предложение от Министъра до Вицепрезидента за отнемане гражданството му, което ще даде възможност за издаване на заповед от ДАНС за изгонването му от страната и забрана да я доближава в близките 10 години, тъй като представлявал сериозна опасност за националната сигурност. Тази формулировка, ако почиваше на истината, Циганов следваше да бъде осъден на 100 години самота в Сливенския или друго пенитенциарно заведение /обитателите му го наричат пандиз/. Да, но не това се е целяло – защото вкарвайки Циганов в Съда е следвало да се представят на последния сериозни и най-вече истински доказателства за някакво негово противоправно поведение, а такива просто няма !
  5. И сега сравнете с описаните в точка 1 номер и датата, с тези на указа с който на Циганов се отменя натурализацията : същият № 27 от същата тази дата 12 март, само където са се сетили да сменят поне годината – 2010 г. Някой който разбира от аритметика /че на мен 2 + 2 ми е към 3,14/ да сметне към коя плюс безкрайност следва да клони подобно съвпадение по отношение на едно и също лице, на един и същи номер и на една и съща дата. Да не говорим за законовите нарушения на международното право, което изисква всяка една процедура свързана с гражданствения статут, да е с участието на заинтересованото лице. Ама кой да ти чете Европейската конвенция за гражданството. Пък после се нервим, че ни правят спънки в Европа. Те станаха пишман, че се прекараха да ни приемат в Европейския съюз, без да знаят аксиомата, че която империя се е хванала с българите, все е пропаднала : то не бе римската, византийската, турската, руската – затова може би Америка ни е само приятел, но дори и да поискаме да станем поредния щат, ще ни отреже поради някой формален повод.
  6. Точно от съмнителния факт на съвпаденията в датата и номера на двата указа, тръгнах да издирвам истината, което ме доведе до другата истина за липсата на възлагателен указ на вицепрезидента Марин за втория мандат. Този юрист който твърди, че имало някакъв оксиморон „продължаван мандат” и не е било нужно да се издава повторен такъв указ, или е бягал много често от часовете по Публично право, или просто си затваря очите за Правото, в намерението си да оправдае и защити Човеците Първанов-Марин. И аз като нормален гражданин и българин милеещ за държавността, в многобройни писания под № 92-00, том 155 през 2010 и 2011 г. уведомявах президентската двойка Първанов-Марин, за формалната грешка с неиздаването на възлагателния указ, който факт с последващо издаваните от вицепрезидента Ангел Марин НИЩОЖНИ укази, ще застраши съдбите на безброй хора. Показвах и пътя с валидиращ последващ указ на президента Първанов по отношение издаваните през втория им мандат от Марин укази, да се отстрани правните последици на тяхното правно нищо. Дори и проект на такъв възлагателен указ им изпратих. Уви, прояви се синдрома на „До толкова се е издигнал, че се е изгубил от погледа си” и до този момент с президентската двойка или с техни съветници нямах досег.
  7. Впрочем какво стана с Циганов ? Една година, въпреки незаконния като вид и срок мярка задържане в Бусманци ли беше, Гуантанамо ли, нещо такова беше, една година след задържането му без чуждестранни документи за самоличност, в пълно нарушение на Договора за реадмисия /връщане/ между Руската федерация и Европейския съюз, Циганов бе качен с пасаван в самолета и разтоварен в Москва. Какво бе учудването на нашите емиграционни и специални служби, след като руските миграционни служители са си сложили подписа в приемо-предавателния протокол, са пуснали Циганов по живо, по здраво, тъй като Руската държава е нямала НИКАКВИ претенции спрямо него. Живя близо 6 месеца в Русия, след което с продължаваща и досега Шенгенска виза Циганов свободно влиза във всички страни на Европа, за разлика от много от нас. Така простичкият ми въпрос е : За Русия и Европа Константин Циганов не е престъпник, защо ли само за България е такъв ? Дали пък гонитбата на порции руски или бивши такива граждани не е държавна политика или поръчка на противопоставящи се велики държави, нямащи нищо общо с правото ?
  По повод полемиката развила се в обществото по въпроса : "Законни ли са указите издадени от бившия вицепрезидент Ангел Марин през втория му мандат". В гражданското право на цивилизованите страни има един основен принцип : Няма ли валидни пълномощия у издателя на определени актове, същите са нищожни и не пораждат никакви правни последици. Тоест, за правото тези актове НЕ СЪЩЕСТВУВАТ ! Всеки опит да не се приложи правото в яснотата му, представлява само по себе нарушение на правото. Водя дело в Административният съд за обявяване нищожността на Указ издаден от вицепрезидента Ангел Марин през втория мандат на президентската двойка Първанов-Марин, точно поради липсата на правомощия в този период от време у последния да издава укази по българското гражданство, помилванията и други такива изрично изброени в чл.98 от Конституцията. Не мога да разбера защо в публичното пространство се обсъждат САМО два въпроса : дали вицепрезидента Ангел Марин е имал правото да помилва и кои хора са били помилвани. Защо не се потърси отговор на въпроса, дали за вторият им мандат президента Първанов е прехвърлил по реда на чл.104 от КРБ на вицето си Марин правомощията по чл.98 /защото обикновенно всички тези правомощия се прехвърлят от президентите, за да имат работа вицетата, а не да чакат да им уволнят началника или той да умре/. След като няма такъв указ за втория мандат на президентската двойка /а това е видно както от сайта на президентството, в раздел „Правомощия на вицепрезидента” още стои текста, че такъв указ има само за първия мандат на Първанов-Марин, от самопризнанието на Ангел Марин в интервюто му пред в.”Стандарт” от 28.01.2012 г. че е нямало такъв указ за втория му мандат, така и от официалното удостоверение издадено ми от Президентската администрация по искане на Съда/, то следва че всички актове на вицепрезидент Марин през втория му мандат са НИЩОЖНИ и не пораждат правни последици ! Правен нихилизъм е твърдението, че имало някаква правна категория „продължаващ мандат”, който е отречен с две решения на Конституционния съд под №№ 2 /13.12.1991 г. по к.д.24 /91 и № 13 /15.12.2010 г. по к.д.12 /10 г. Върховно непознаване на правото е изявлението на тандема Първанов-Марин, че видите ли, щом в указа за първият мандат не е било написано изрично текста „Издаден на ..., важи до...”, то тези прехвърлени правомощия са били безсрочни. Ами, че това означава Ангел Марин да продължава да си издава укази, поне до 3,000 година, докато някой Президент се сети да прекрати правомощията му чрез отнемане на представителната власт дадена му по силата на Указ № 53 /2002 г. или да отмени нищожно издадените от Марин такива укази. Правилото в облигационното право за безсрочност на предоставени пълномощия не важи при мандатните длъжности, които са с определен срок, след който правомощията се прекратяват по ПРАВО. В Конституционното право важи обратния принцип – имаш права в срока на мандата, изтече ли той, правомощията автоматично се прекратяват ! В този смисъл са становищата на видните корифеи в това Право /единият от които е председател на КС/ - Същите становища касаещи мандатът като един времеви отрязък, след изтичането на който правомощията на публичните лица се прекратяват и е законово необходимо всички процедурни стъпки да се преповторят от новоизбраните публични длъжностни лица, независимо, че те са същите тези, но с вече изтекъл мандат, се потвърждават от решенията на Конституционния съд и от видни конституционалисти, както следват :
  А. Решение № 13 от 15 декември 2010 г. по конституционно дело № 12 от 2010 г. като производството е било по чл.149, ал. 1, т. 1 от Конституцията на Република България. Като делото е било образувано на 25.05.2010 г. по искане на 61 народни представители от 41-то Народно събрание. Искането на вносителите е било да бъде дадено задължително тълкуване с петитум : “Тълкуване на правната категория “мандат” според основния ни закон”. Решението на Конституционния съд по делото, е :
  1. Мандатността е основен принцип на конституирането и функционирането на органи на публичната власт, което е съобразено с разделението на властите и правовата държава.
  2. Конституционното понятие мандат е установен период от време, в който орган на публичната власт осъществява правомощия, предвидени в Конституцията или в закон.
  3. Правният режим на мандата на органите на публичната власт се определя от конституционни и от законови норми.

  Б. „Конституционно право”, автор проф.д-р Стефан Стойчев, издателство „Сиела” - „Мандат на президента” - страница 491 и следващите. Мандатът на президента и вицепрезидента е със 5 годишен срок и след изтичане на този срок, правомощията на тези лица се прекратяват.
  В. „Сравнително конституционно право”, автори проф.д-р Евгени Танчев и Мартин Белов, издателство „Сиби” – „Мандат на държавният глава” - страница 450 и следващите. Отново е повторен постулата, че мандатът на президента и вицепрезидента е със 5 годишен срок и след изтичане на този срок, правомощията на тези лица се прекратяват.
  Учуден съм от приписването на изявления на вицепрезидента Маргарита Попова /за която знам че е перфектен юрист/, че ако указът не бъде открит, това би бил много неприятен формален пропуск, който може да доведе до правен хаос във връзка с хората, които Марин е помилвал или на които е дал гражданство (14,000 гражданства са били дадени само за миналата година), т.е. може да се окаже, че те са незаконни. Както и че дори да се окажело, че указ няма, нещата “ще останат такива каквито са, иначе представяте ли си какъв правен хаос... Много е неприятно, много неприятно в чисто юридически план, ако такова нещо е било пропуснато да се направи, но администрацията на президента...”. Няма неприятен формален пропуск, а просто издадените през втория му мандат като вицепрезидент от Ангел Марин укази по чл.98 от Конституцията са НИЩОЖНИ административни актове. Поради това тези укази за Правото, от момента на издаването им не могат да пораждат правни последици, тоест, те са едно правно нищо. Независимо от това, обаче за издаването на всеки един Указ е проведена съответната процедура, има комплектовани документи, само за Правото го няма крайният акт - Указа. Според мен, не може да настъпи правен хаос, а тъй като познавам вицепрезидента Маргарита Попова като крайно дейна натура, предполагам, че ще разпореди да й се осигурят повече химикалки за подписване на многобройните законово допустими укази /не може да се издават нови укази САМО за лица, за които е настъпил определен давностен срок, за починали лица и други подобни/. С подчинените й юристи ще преглежда всяка една конкретна преписка и за тези от тях, които са безспорно съобразени с Правото и Морала, ще разпорежда да й се разпечата от съответния компютър /предполагам, че не са ги писали на пишеща машина, все пак сме в прехода на 20 и 21 век/, указа за определения Човек получил права на гражданство или помилване и сменяйки номера и датата на този акт, ще го подписва, с който факт ще валидира към настоящия момент фактическото състояние касаещи конкретния Човек по указа. При съмнения за законосъобразно издаване на определен Указ, вицепрезидента Маргарита Попова може отново да свиква съответната комисия, с която да преразгледат конкретния случай и вземе решение дали да издаде или не съответния указ. Но, първо като действие Президента Росен Плевнелиев, следва да извърши да извърши поредица от действия : да изиска официална справка от длъжностното лице регистрирало указите на Президент Първанов и установявайки, че НЯМА издаден от последния указ по реда на член 104 от КРБ за делегиране на правомощията му по член 98 от КРБ на вицепрезидента му Марин, да издаде свой указ за обявяване за НИЩОЖНИ на всички укази издадени от вицепрезидента Ангел Марин в периода 19 януари 2007 г. до 22 януари 2012 г. Точно за това съм помолил президента Плевнелиев със заявлението си с вх.№ 92-00, дело № 33 от 24.01.2012 година. Ако това не се случи и съдбите на хората свързани с издадените от вицепрезидента Марин през втория му мандат укази, останат висящи, което означава във всеки един последващ момент ВСЕКИ да може да се позове на тази нищожност на указа и човек получил права, да остане без тях, а Обществото за пореден път ще разбере, че в България нещата не се решават по Законосъобразност, а по целесъобразност- тоест, не според Правото, а според Човека, на който трябва да му се реши проблема. На такова отношение към Правото, човечеството се е нагледало във вековете, в дейността и проповядването принципите на Инквизицията, Нацизма, Сталинизма и други „човеколюбиви” доктрини. Точно тук ще се прояви доблестта на президента Росен Плевнелиев да приложи Правото, с които си действия ще потвърди декларираните от него идеали и намерения за спазване принципите на Правото !
  Ако парламентарна комисия установи безспорния факт, че липсва указ на президента Първанов през втория му мандат за делегиране на основание член 104 на правомощията си по член 98 от КРБ на вицепрезидента Марин, да препоръча на президента Плевнелиев да издаде свой указ, с който да обяви за нищожни и отмени издадените от Ангел Марин негови укази през втория му мандат. Отделно на това, народните представители или Върховният административен съд по воденото от мен дело /за което съм поискал писменно и от двете институции/ могат да сезират и Конституционния съд с искане за прогласяване нищожността на тези укази, тъй като същите са издадени без представителна власт.


 49. 49 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Боко и ищецът Циганов ритат топка:
  http://www.glasove.com/uploads/editor/%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE2.jpg

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 50. 50 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz2":Юрист ли си или антикомунист?Не е едно и също.

 51. 51 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#38] от "barcelonski":

  Боко и толерираният(от кого?) Циганов преди да почнат мачлето:
  http://svejo.net/attachments/stories/pics/001/373/100/large_e/zashto-nikoy-ne-pusna-dosega-snimkite-kak-borisov-igrae-mach-s-ruskiya-mafiot-tsiganov.jpg?1325849062

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 52. 52 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1341 Весело

  Тия две комунета, Гоце и Марин...натвориха велики дела в президенството и уханието от тях дълго ще се носи...

  الرجل الكبير
 53. 53 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  ВАС не може да гледа законността на указа. Трябва да спре производството и да сезира Конституционния съд.

 54. 54 Профил на alex052
  alex052
  Рейтинг: 434 Неутрално

  изключително интересен казус се заформя.През втори мандат има 336 помилвани и 14 000 получили гражданство.Ако се реши,че не е бил упълномощен какво ще стане с тези хора?
  Имам чувство на опънат чадър някакъв по темата..........има само някакви подмятания за корупционни практики специално за гражданството.Не виждам сериозни статии и коментари по темата.

 55. 55 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#12] от "svoboda1":Лъжеш или вестника лъже.Не е опростена присъда от 12 години затвор ,а един малък остатък от нея.През двата мандата на ген.Ангел Марин от един от трите затвори от закрит тип у нас-тези,в коитоизтърпяват п рисъди за тежки умишлени престъпления,врачанския,са помилвани с малки остатъци от присъдите им 5/пет/ осъдени.Или по един осъден на всеки две години.Това заяви официално вчера директора на затвора.И още нещо,отнасящо се до гласността при тези решения.Те се предлагат от специална комисия от юристи при президенството.Указите се подписват от вицепрезидента и задължително се представят за приподписване от министъра на правосъдието.Без неговия подпис те не влизат в сила.Следователно и сегашната вицепрезидентка,която е юрист с богата практика,е подписвала през последните близо три години тези укази.Ако е имало нещо нередно,защо е мълчала?Никъде в света актовете на помилване от президентите не се мотивират.В САЩ това право е дадено по конституция на губернаторите на щатите,които също отменят смъртни наказания без да дават обяснения защо го правят.Удара срещу достойния български генерал е целенасочен и много неморален.Той цели да отклони вниманието на електората от насъщни проблеми на сегашното управление,особено фрапантните издънки на Цветанов през последните седмици.Познат маниер на ГЕРБ и особено на Борисов,който,когато е на тясно,или започва да говори по тема странична от зададения въпрос,или започва да се шегува и по този начин да омаловажи въпроса.Така държава не се управлява.Тази ъздвана умишлено атмосвера задоволява нищожества като теб,но е лишена от разум.

 56. 56 Профил на Брадвата
  Брадвата
  Рейтинг: 488 Неутрално

  И Първанов не е имал доверие на Марин, затова не му е издал указ.Може да е умишлено! Единствен Първанов е имал право да се подписва и разпорежда в тая губерня с гражданствата и помилванията.Досега Марин беше раздал хиляди гражданства и изпразнил цял затвор престъпници.Сега пък дал-взел гражданство на Руски престъпник. Докато юристите си размятат казуси и играят на тука има-тука нема, да кажат поне над 70-годишните могат ли да лежат в затвор щото, ако се гледа закона Марин е с единия крак!

  treasurer
 57. 57 Профил на alex052
  alex052
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#55] от "molesan2":

  Всичко е точно така както сте го описъл.Но има един малък нюанс-кой са юристите посъветвали Първанов за указа,Какво са целяли?или е просто недоглеждане.И ако указите се окажат недействителни какво ще се случи.Има ли корупционна практика и схема или не за гражданството.
  В момента помията някак се насочва към марин,но това не е правилно-вината е на юристите.И то само ако тълкуванието им се окаже оборимо.

 58. 58 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2788 Весело

  "Днес обаче юристи оспориха макар и неофициално допустимостта на такова дело във ВАС. Те посочиха, че единственият съд, компетентен да разглежда актове на президента, всъщност е Конституционния съд, а укази на президента не могат да се обжалват по реда на административно-процесуалия кодекс пред ВАС"

  Не съм юрист, но горният текст ми се струва комичен! Става дума не за акт или указ на президента, а липсите на такива и как това се отразява на легитимността на действията на Марин. С други думи, на дневен план е въпросът, доколко президентът правилно и адекватно е изпълнявал своите функции и задължения.

 59. 59 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Ако този спечели такова дело, всички, придобили българско гражданство ще го изгубят.

 60. 60 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 993 Любопитно

  "Най-страшното на комунизма е това което идва след него."

 61. 61 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#44] от "01":

  Ма ти си тълкувай казаното от мен, както си искаш.

  А дали може сега нещо да се направи - може, разбира се, ако КС постанови, че Марин е помилвал и раздавал гражданство незаконно.

 62. 62 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Весело

  [quote#7:"outside"]Това да не беше този от мачлето с бай Ганьо?
  [/quote]

  Същия, с който Тиквата играе мачлета

 63. 63 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#53] от "merkel":

  Останах с впечатление, че съдът няма да се произнася по законността на указа (който не съществува), а по законността на отнемането на гражданството.

 64. 64 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 993 Неутрално

  До коментар [#57] от "Николай Александров":

  Ето малко информация. Вече като знаеш името ще ти е лесно. мен обаче сериозно ме притеснява това че е декан.

  http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=23161

 65. 65 Профил на JS
  JS
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#60] от "Uprsport":
  "Най-страшното на комунизма е това което идва след него."

  Ей го, то дойде - http://www.razkritia.com/34087/%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B2%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8/

  Може да лъжеш някои хора през цялото време или всички през повечето време,но не можеш да лъжеш всички през цялото време.
 66. 66 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Изобщо, така като гледам, Попова май ще има доста работа да преразглежда решенията на Марин.

 67. 67 Профил на JS
  JS
  Рейтинг: 410 Неутрално

  ...и още - http://www.podlupa.bg/ShowPage.aspx?id=11757

  Може да лъжеш някои хора през цялото време или всички през повечето време,но не можеш да лъжеш всички през цялото време.
 68. 68 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 993 Неутрално

  До коментар [#63] от "kaka_ginka":

  Става въпрос за указа, с който се отнема гражданството, а не за указа за упълномощаване.

 69. 69 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  [quote#28:"paolo51"]А кой е новия вицепрезидент и бивш министър на правосъдието ? След подтвърденото от Първанов, че не е издал втори указ, Попова какви ги е вършела за времето на нейния мандат? [/quote]

  И Попова е една смешка

 70. 70 Профил на JS
  JS
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#66] от "kaka_ginka":

  Нищо няма да преразгледа....към проблема ще се бъде отнесено мащабно и фундаментално.С едно решение ще се приключи със случая...

  Може да лъжеш някои хора през цялото време или всички през повечето време,но не можеш да лъжеш всички през цялото време.
 71. 71 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До plamenmak , #48 от 21:03 на 01 фев, 2012 ,
  Както мнозина и аз очаквам с напрегната сетивност , резултата от кореспонденцията между ВАС и Архива на Президента . Темата засяга устоите на Правото и Демокрацията у нас ...

 72. 72 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  Виждане , което изказах и преди ден- два по същия повод- действието на един указ се прекъсва с издаване на друг указ. Ако втори указ за упълномощаване на Марин не е издаван през втория мандат от Първанов, тъй като не е имало прекъсвате мандата на Марин , би трябвало пълномощията от първия мандат да продължават Това сочи моята логика . Да видим какво ще каже закона . Ако не тръгне да решава политически проблеми .

 73. 73 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 788 Неутрално

  [quote#48:"plamenmak"]след което с продължаваща и досега Шенгенска виза Циганов свободно влиза във всички страни на Европа, за разлика от много от нас.[/quote]
  Кои от вас не могат да влизат свободно в шенгенските страни?

 74. 74 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#65] от "01":

  Само да ти кажа - този АМЕРИКАНСКИ полицай би трябвало да знае , ако иска да звучи достоверно, че "дядовците " на Пикасото са дядовци на майка му и на леля му . Тоя е чел нешо , ама не го е дочел .

 75. 75 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#68] от "Uprsport":

  А гражданите могат ли да се обръщат директно към КС?

 76. 76 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 604 Гневно

  [quote#37:"kaka_ginka"]възмутитлно е, че е помилван сина на Рашков.
  Обаче, ако Марин имаше указ, упълномощаващ го да помилва, нищо нямаше да може да се направи по въпроса. [/quote]

  Щеше да може да се направи нещо. Нещо много важно:

  Тъпанарът Ганьо, с късата памет, трябва да си сложи не "обеца на ухото", ами обръч от бъчва на гъза!

  И да помни поне 6 години. Поне 6 годинки бе, Ганьо!

  Докато тези двамата безработни творяха екстремент след екстремент, тъпанарът Ганьо беше на косъм да избере президент- комунист! За срам пред целия свят (изключая Северна Корея).

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 77. 77 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#30] от "merkel":Първо- по конкретни казуси ВАС не се произнася с тълкувателни решения.......с тълкувателни решения се произнася общото събрание на колегиите във ВАС а не конкретен съдебен състав. Второ- в конституцията и закона за конст. съд е ясно и изрично записано, че пред Конст. съд се решават спорове относно ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННОСТ НА АКТОВЕТЕ НА ПРЕЗИДЕНТА!!! (А НЕ НА ВИЦЕшРЕЗИДЕНТА)...АПК също е изкл#чил от приложното си поле само актове на президента..........ТАКА чЕ АКТОВЕТЕ НА ВИЦЕТЕ- ВИЦЕ-ПРЕЗИДНЕТА СЕ АТАКУВАТ ПО ОБщИЯ РЕД НА АПК!!!!!!НА ПЪРВА ИНСТАНЦИЯ ПРЕД АССГ, НА КАСАЦИОННА -ПРЕД ВАС!!!!!!!!!!

 78. 78 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Чл. 12. (1) Конституционният съд:

  1. дава задължителни тълкувания на Конституцията;

  2. произнася се по искане за установяване на противоконституционност на законите и на другите актове на Народното събрание, както и на актове на президента

 79. 79 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Чл. 149. (1) Конституционният съд:

  1. дава задължителни тълкувания на Конституцията;

  2. произнася се по искане за установяване на противоконституционност на законите и на другите актове на Народното събрание, както и на актовете на президента

 80. 80 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Чл. 82. (1) Не подлежат на оспорване по предвидения в този кодекс административен ред актовете:
  1. на Президента на Републиката и на председателя на Народното СЪБРАНИЕ..............
  или КАКТО Е ВИДНО ОТ ТРИТЕ ЦИТИРАНИ АКТА, УКАЗИТЕ НА ВИЦЕТО ПОДЛЕЖАТ НА ОСПОРАВНЕ ПО ОБщИЯ РЕД ПРЕД АДМ. СЪДИЛИщА............А ПОПОВА- ПОПОВА СЕ ОКАЗА НЕВЕЖА. КОГАТО СЕ ИЗЦЕПИ чЕ щЕ СЕЗИРА КОНСТ. СЪД. ЗА КАКВО щЕ ГО СЕЗИРА - ЗА ПРОТИВОКОНСТ. На бездействие на президента-ха!.....как..КЪДЕ В КОНСТ. ПИшЕ В КАКВА ФОРМА СТАВА УПЪЛНОМ. , КАКТО И чЕ Е ЗА СРОКА НА МАНДАТа?????????????????????????

 81. 81 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Марин трябва да бъде подведен под
  криминална отговорност! този тип е отговорен за излизането на над 500 бандити от затвора - наркотрафиканти, сводници и тем подобни боклуци! Затвор за Марин!

 82. 82 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#17] от "_dan_":Никаква каша няма да настане докато всеки един от тези укази не бъде оспорен пред съд. САМО СЪДЪТ ПО ПИНЦИП МОЖЕ ДА ПРОГЛАСЯВА НИщОЖНОСТ НА ИАА, ПО ИЗКЛ. ОРГАНЪТ КОЙТО ГИ Е ИЗДА ПО ИЗКЛ#чЕНИЕ ПО РЕДА НА ВЪЗОБНОВЯВАНЕТО , НО АКО ПРЕД СЪДА ОСПОРВАНЕТО ЗА НИщОЖНОСТ Е БЕЗСРОчНО, ТО ОРГАНЪТ МОЖЕ ДА ГО ПРАВИ В КРАТКИ ПРЕКЛУЗИВНИ СРОКОВЕ.

 83. 83 Профил на flex
  flex
  Рейтинг: 434 Весело

  До разбирачите лайномети на кратуната :

  Само Конституцията определя правомощията на президента и вицепрезидента. Колкото до Указа, няма изрично изискване в Конституцията под каква форма става възлагането на правомощия от президента на вицепрезидента.Основната функция на Вицепрезидента по Конституция е да подпомага Президента в осъществяването на неговите правомощия. Той се избира едновременно и в една листа с Президента. Вицепрезидентът не притежава самостоятелни правомощия, а изпълнява тези, които са му възложени изрично от Президента. Не всички обаче правомощия могат да бъдат възлагани, такива са само:
  1. да назначава и освобождава от длъжност държавни служители, определени със закон;
  2. да дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него;
  3. да предоставя убежище;
  4. да упражнява право на помилване;
  В първият Указ №53 от 23.1.2002 Първанов е възложил безсрочо и без никакви условия правомощия на Марин. С Решение № 2 от 13.XII.1991 г. на КС на РБ по конст. д. № 24/91 г. преизбирането на Първанов за втори мандат през 2007 е довело до „непрекъсваемост на упражняването на властта“. За това не е било нужно да се издава нов указ. Думата "преизбрани", употребена в ал. 1 на чл. 95 от Конституцията, ясно насочва към непрекъснатост на функцията. С Указ № 53 от 23 януари 2002 г. на основание член 104 от Конституцията на Република България Президентът Георги Първанов възложи на Вицепрезидента да упражнява правомощията на Президента по чл. 98, т. 9, т. 10 и т. 11:
  помилване
  предоставяне на българско гражданство
  предоставяне на убежище.
  Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции. Ако президентът не е издал указа в нарушение на изисквания на Конституцията, включително и при процедурни нарушения, то това подлежи на конституционен контрол. Конституционосъобразността на неиздаването на втори указ обаче може да преценява единствено Конституционният съд, а не вицепрезидент Маргарита Попова или състав на Върховния административен съд. Всяка жаба да си знае гьола и да знае какво може да кряка, мястото си в него и след кого ще кряка!
  Решение № 2 от 13.XII.1991 г. на КС на РБ по конст. д. № 24/91 г. Поради тези съображения и на основание чл. 149, ал. 1, точка 1 от Конституцията Конституционният съд
  РЕШИ:
  Пълномощията на президента не се прекратяват на основание чл. 97 от Конституцията, когато той се кандидатира за участие в президентски избори.
  Решението е окончателно.
  Актовете на Конституционния съд са окончателни (чл. 14, ал. 5 ЗКС). Решенията му са задължителни за всички държавни органи, юридически лица и граждани (чл. 14, ал. 6 ЗКС), включително и за Конституционния съд. Съдът не може да отменя, изменя или да обявява за недействителни собствените си решения. Такива правомощия Конституционният съд няма и не може наново да поставя на разглеждане и да пререшава по същество решени дела. Никой не може да се позовава на недействителност на влезли в сила решения на Конституционния съд.


 84. 84 Профил на twe38546258
  twe38546258
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Ако няма втори Указ на президента, за делегиране на правомощия, то ВАС трябва да сезира конституционният съд да се произнесе по случая!!!
  Конституциония съд- който е наречен неправилно съд, защото изпълнява ролята на съвет. Та този съвет- КС трябва да изтълкова дали според Конституцията е необходимо и второ делегиране на правомощията на Президента към Вицепрезидента за вторият мандат или след първото делегиране те стават безсрочни и важат и за втория мандат?


  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 85. 85 Профил на alex052
  alex052
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#64] от "Uprsport":

  благодаря

 86. 86 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#84] от "Ventsislav Mirchev":


  [quote#84:"Ventsislav Mirchev"]Та този съвет- КС трябва да изтълкова дали според Конституцията е необходимо и второ делегиране на правомощията на Президента към Вицепрезидента за вторият мандат или след първото делегиране те стават безсрочни и важат и за втория мандат? [/quote]
  След като Първанов е положил клетва,трябва ли да полага втори път клетва за вторият мандат или клетвата му е безсрочна?

  Дилемата която поставяш не съществува,както не съществува и възможност Първанов да встъпи във втория мандат без клетва!

  Няма такава глупост,като "продължаващ мандат"!Мандатът,или го има,или е свършил!Ако е спечелил още един мандат,то той е НОВ МАНДАТ,а не "продължаващ",защото такова животно няма!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 87. 87 Профил на twe38546258
  twe38546258
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#86] от "lz2":
  По този казус може да се произнесе само Конституционият съд, след като бъде сезиран.
  Дали има терминин “продължаващ мандат“, аз не знам. Такъв термин не съм използвал? Ти го ползваш и ти го оборваш!!!

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 88. 88 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#83] от "flex":Тук спорът не е дали указите на Марин са издадени без компетентност или не ( За мен са издадени при надлежна делегация , направена с първия указ втори указ за делегация не е необходим за втория мандат, така не са нищожни) , а дали АССГ И ВАС МОЖЕ ДА УПРАЖНЯВА КОНТРОЛ ВЪРХУ указите на ВИЦЕПРЕЗИДЕНТА , когато представляват ИАА по своята същност ЗА ЗАКОНОСЪОБРАЗНОСТ и ВАЛИДНОСТ ....ВЕЧЕ ОБЯСНИХ че съгласно чл.149 Конст. и чл.82 АПК от общия съдебен контрол по реда на АПК са изключени изрично само актовете на Президента.Актовете, които вицето издава по силата на делегерини правомощия са актове на ВИЦЕПРЕЗИДЕНТА, а НЕ ПРЕЗИДЕНТА.Съгласно чл.120 /Конституцията ГРАЖДАНИТЕ И ЮРИДИЧЕСКИТЕ ЛИЦА МОГАТ ДА ОБЖАЛВАТ ВСИЧКИ АДМ. АКТОВЕ , ОСВЕН ИЗРИЧНО ИЗКЛЮЧЕНИТЕ ПО СИЛАТА НА ЗАКОН. В този см. е и Решение на конституционния съд 21 /26.10.1995 г. по КД: 18 /1995 г.-могат да обажлВАТ ВСЕКИ АДМ. АКТ НЕЗАВИСИМО ОТ ВИДА И ИЗДАТЕЛЯ МУ АКО ЗАСЯГА ТЕХНИ ЗАКОННИ ПРАВА И ИНТЕРЕСИ. АКТОВЕТЕ НА ВИЦЕПРЕЗИДЕНТА НЕ СА ИЗКЛЮЧЕНИ ОТ ОБХВАТА НА СЪДЕБЕН КОНТРОЛ ПО СИЛАТА НА НИТО ЕДИН ЗАКОН, а както видяхме само актовете на ПРЕЗИДЕНТА. Процес. норма, или норма която огр. конст, права и свободи, а правото на обжалване , респ. на защита е ОСНОВНО КОНСТ. ПРАВО , не може да се тълкува разширително.Та ,,май ще имаме решение най-накрая на ВАС по което той най-малкото ще обсъди нищожен ли е указ на Марин изд, по делегация през втория мандат без да има указ на президента за делегация за втория мандат...НЯМА ДА СЕ ПРОИЗНЕСЕ обаче в диспозитива ЗАЩОТО инцидентния . съдебен контрол в адм. процес е недопустим, а предмет на визираното в статията дело е не указа за отнемане на гражданството, а наложена ПАМ...СТАВА ИНТЕРЕСНО!!!!.

 89. 89 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#47] от "dimko":

  Ивайло , да беше си казал на Вицепрезидент Марин , вместо да ни занимаваш с вече такованото ти , лично мнение ...
  1)..какво да си бях казал...нищо не ти се разбира....но ти сигурно си го знаеш
  2) И смешко, никой не те кара да ми четеш коментарите, от 1989 не сме под "комунистическо робство"...осъзнай се малко къде се намираш.

 90. 90 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  До коментар [#54] от "Николай Александров":

  "...има само някакви подмятания за корупционни практики специално за гражданството.Не виждам сериозни статии и коментари по темата..."

  Не се виждат статии и коментари, защото е безсмислено- веднага се появяват контрааргументи - дай факти! Знаят с точност само тези, които са получили гражданство. Само че накарай някой от тях да си признае! Позицията на Първанов-Марин в това отношение е железна, никой няма да си направи харакири!
  Само че да не се окаже, че в лакомията си (недоказана засега ) тези двамцата сами са си направили харакири. Интересно е, да чакаме, какво ще каже КС! Защото , ако има вина, тя ще е и на двамата! Няма защо де се прехвърнля отговорността към юристите в президентството, защото техният подбор е лична отговорност на Първанов!

 91. 91 Профил на alex052
  alex052
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#90] от "Дон Кихот":

  Относно фактите си прав.А ако поровиш достатъчно из интернет.....по скоро из руските сайтове/форуми/ за емиграция
  в България току виж излязли няколко сламки........
  А и цялата тази история започва да замирисва на удар по реномето на Първанов и взема да има все по политическо -предизборен привкус.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK