ВСС решава утре кого да повиши във Върховна касационна прокуратура

Бившият апелативен прокурор на Пловдив Росен Димов, който е един от кандидатите за Върховната касационна прокуратура. Той е сред шестимата с най-висока оценка.

© Асен Тонев

Бившият апелативен прокурор на Пловдив Росен Димов, който е един от кандидатите за Върховната касационна прокуратура. Той е сред шестимата с най-висока оценка.Висшият съдебен съвет (ВСС) ще избере утре кои прокурори да бъдат повишени до постове във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Местата са шест, а желаещите са двайсет. Сред първите класирани след оценяването по професионални качества са прокурорът от Окръжната прокуратура Пловдив Сава Петров (с 5,95), обвинителите от Софийска градска прокуратура Цветомир Йосифов (5,95), Стелияна Кожухарова (която е и говорител на прокуратурата) (5,95) и Юлиана Кацарова - Чорбаджиева (5,30), Емил Владимиров (5,75), който е прокурор в Апелативната прокуратура в София и бившият апелативен прокурор на Пловдив Росен Димов (5,85).


Шест или по-малко


Очаква се, че тези магистрати ще бъдат и повишените. Процедурата включва членовете на ВСС да обсъдят номинациите на комисията (с председател Георги Шопов), която е организирала оценяването на прокурорите. Възможно е ВСС да разгледа и кандидати с по-ниска оценка или да не назначи шест прокурора, а по-малко и свободните места да се попълват на следващ етап.   
Сред номинациите две имена са публично познати. Юлиана Кацарова - Чорбаджиева с 20-годишен опит в Софийската районна и Софийската градска прокуратура беше кандидат за съдебния инспектор към ВСС. Тя беше номинирана от Димитър Чукарски (избран от РЗС, но напуснал партията) и още няколко независими депутати, но не събра необходимите гласове при гласуването в парламента в края на миналата година.


Прокурор, замесван в скандали


Росен Димов, който има над 23 години стаж в съдебната система, е бил апелативен прокурор на Пловдив между 1999 и 2009г. – на практика под негово ръководство са били всички обвинители в Централна и Югозападна България. След края на мандата му, той е командирован във Върховната касационна прокуратура и сега иска да получи назначение там.  


В началото на януари срещу кандидатурата на Димов за ВКП реагира Едвин Сугарев. Тогава той изпрати писмо до ВСС и министъра на правосъдието Диана Ковачева, в което припомни няколко случая от кариерата на Димов. Единият от тях е дело от 2001 г., когато Димов е изправен пред съд в Гърция по обвинение за пране на пари.  Димов реагира, че нееднократно е обяснявал, че през ноември 2000 г. отишъл в Солун, говорил със Солунския прокурор и по-късно дал показания пред следовател, при което гръцката страна е оттеглила своите обвинения срещу него, а съдът категорично е отказал да даде ход на делото.


В писмото си Сугарев постави и въпроси за прокурорско бездействие спрямо Кирил Рашков (Катуница е в територията на Пловдивската прокуратура) и директно обвини Димов, че е изпълнявал поръчки на Филчев. Тогава Димов отхвърли обвиненията и ги определи като откровени лъжи. По повод отношенията с Филчев, коментира, че "Иван Татарчев, Никола Филчев и Борис Велчев са главни прокурори и аз им дължа лоялност."


Проверка на "Дневник" разкри и случай, започнал след лично разпореждане на Филчев и воден от Росен Димов, в който прокуратурата е осъдена да плати обезщетение за "упражнен институционален тормоз и нанесени неимуществени вреди".


През 1999г.  главният прокурор получава сигнал, подписан  от Д. Велинов (по-късно става ясно, че такъв човек не съществува), в който се твърди, че управителят на почивната станция на Министерски съвет в Хисаря извършва длъжностни престъпления. Филчев разпорежда на пловдивската прокуратура проверка. През април 2001 г. окръжната прокуратура в Пловдив образува предварително производство срещу Евтим Панов, заради съмнения, че в периода март–ноември 1999 г. е нарушил служебните си задължения и е превишил правата си при доставката на газьол за над 52 хил. лв.


Ръководството и контрола по проверката се осъществява лично от тогавашния апелативен прокурор на Пловдив Росен Димов, а за наблюдаващ прокурор е определена прокурор Катя Антонова, която днес също работи във ВКП. ("Дневник" се опита да се свърже с нея, но до публикуването на материала не  успя).


Случаят на пръв поглед изглежда дребен, но на практика показва технология, по която разследващите органи могат да притискат. Въпреки, че в сигнала  е посочена конкретна сделка, пловдивските прокурори дават мащабни указания на полицията: (виж в прикачения файл)


-да се изискат копия от трудовите договори на работещите в почивен дом Хисаря;
-да се изиска извлечение за размера на заплатите на всеки един;
-да се снемат обяснения от всеки служител за поведението на Панов;
-да се изиска от владиката на Пловдив справка за даренията за църквата в Хисар "от други църкви в региона, юридически лица и отделни граждани";
-да се снемат обяснения от "свещенослужителите в църквата за участието на управителя на почивния дом в Хисар в дарителството на църквата";
-да се установи колко и какви средства са предадени на Панов и с какви документи на църквата, кое е физическото лице, извършило ремонт на църквата за каква сума и кой е платил за него;


Панов е привлечен като обвиняем и в продължение на дълги години е обект на разследане. След като делото срещу него влиза в съда, той е оправдан на две инстанции поради липса на престъпление.


Осъдена прокуратура


През 2009 г. Панов осъжда в Пловдивския апелативен съд, пловдивската прокуратура на 30 хил. лв. обезщетение за "упражнен институционален тормоз и нанесени неимуществени вреди".  В решението на съда е записано:


"С оглед на вредите, понесени от ищеца в резултат на наказателното преследване продължило близо 7 години и нанесените му вреди, които до голяма степен са непоправими." Пак според съда, проверката наредена от Филчев и наблюдавана лично от Димов е "причинила на ищеца значителни вреди както на физическото му състояние, така също и на емоционално психическия му статус. Пострадал е значително неговия престиж в обществото, доверието и уважението с което се е ползвал в професионалните си среди, близки, приятели и познати. Нарушили са се общуването и връзките с неговите родственици и приятели, ищецът е загубил възможност за професионалната си реализация, както и вярата си в националните институции".


Пред "Дневник" тази седмица Панов заяви, че не иска да коментира историята. "Оправдаха ме и станаха за смях, нищо не искам да говоря, разберете ме искам да забравя случилото се. Жена ми и аз сме болни от тази история".


"Дневник" потърси и Росен Димов за коментар. Той обясни, че не може да си спомни веднага случая от 2001г., ще го прегледа и ще коментира в следващите дни.


Защита от асоциацията на прокурорите


В навечерието на повишенията във ВСС, във вторник вечерта, Асоциацията на прокурорите в България публикува становище по повод писмото на Едвин Сугарев, в което Димов бе атакуван и за работата му като председател на организацията.


Прокурорите реагират срещу внушението, че докато ръководи Асоциацията  2002 - 2007 г., Димов я превръща в "колективен рупор на волята и щенията" на главния прокурор Никола Филчев. "Внушението, че единствената функционираща професионална организация на прокурорите се е оставила да бъде обезличена, яхната и овладяна от един човек и поставена в безпрекословна услуга на нечии нечисти, при това – политически цели, е произволно и обидно. Намираме тази обида за незаслужена и се чувстваме длъжни да го заявим ясно и категорично", пишат магистратите.


Те припомнят и оставката на Димов като председател на организацията и че това трябва да се вземе предвид, когато ВСС преценява моралните качества на кандидатите за ВКП. От асоциацията  предлагат още, че етичната им комисия може да даде становище по конкретни въпроси, свързани с Росен Димов.  

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на larz
  larz
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#1] от "kavvga":

  Много не на място изказване.

 3. 3 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1097 Гневно

  Идват щастливите мигове за любимците на известния, като най-корумпиран прокурор във Филибето - росенчо подкупа...киро циганина от Катуница, червения бандит и престъпник свинаря гергов , неговата съучастничка в прикриването на престъпленията им ментата стоянова и мвр-недоразумението калинчо георгиев...да ви имам мафиотското правосъдие....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 4. 4 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 568 Весело

  Заглавието да се чете : "Тази вечер ВСС чете офертите на кандидатите и техните спонсори, утре решава" )))))))))))))))))))))

 5. 5 Профил на gpatton
  gpatton
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Пачавра леке не хваща. След Красьо Черния, съдийските имоти и прочие скандали, изборът на Росен Димов няма какво да подрони.

 6. 6 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Пак ще изберат я някай, хванат с подкуп, я някой провалил дело с голяма значимост!!!!

 7. 7 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 696 Неутрално

  то е ясно кого - боклуците ще изберат - на клошарска България те и отиват най-много...Този пловдивски задник като че ли е
  най-подходящият за нещастната ни страница....

 8. 8 Профил на Grandgousier
  Grandgousier
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Щом кирил рашков му е бил в района и не е известен с макар и безуспешен опит да му повдигне обвинение, значи е или корумпиран или е без собствена воля. Няма как нещо полезно за правосъдието да се очаква от него.

 9. 9 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Асоциацията на прокурорите ... звучи страшно !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK