С примери Цветанов пак упрекна съда

Цветан Цветанов

© Надежда Чипева, Капитал

Цветан ЦветановНа семинар за противодействието на  корупцията вътрешният министър Цветан Цветанов подчерта, че съществуват много честни представители на съдебната система, но даде и няколко примера, които създават усещането за несвършена работа. Увери, че не иска да влиза в пререкания със съдебната система, а проблемите трябва да се споделят.


"Аз всекидневно имам разговори с много прокурори и съдии, тук виждам много честни представители на съдебната система и ви уверявам, че във всичко, което правим заедно, се ръководим от върховенството на закона и интереса на обществото", каза вътрешният министър.


В изказването си той си послужи с поредните няколко примера, с които непряко упрекна съда за несвършена работа. Цветанов извади случай с Марин Стоянов, който бил глава на организирана престъпна група в Германия, източила 270 хил. евро. След като бил задържан, първата инстанция на съда го оставила в ареста, но втората го пуснала срещу гаранция от 500 лв. "Последва вербална нота от Германия и немският посланик в България каза, че съдебната система има двоен аршин", посочи Цветанов и добави: "Аз не казвам това, за да се противопоставям на съда, а за да споделяме всички тези проблеми."
Другият му пример беше за грабеж и изнасилване на две момичета през 1998 г. Разследването продължило 4 години, а от 2003 до 2007 г. са проведени 23 заседания на съда без да има решение. През тази година обаче изтича 15-годишният давностен срок за грабежа. "Представяте ли си какво е усещането на това семейство за съдебната система, за това, което трябва да правим заедно," запита реторично Цветанов, който вчера получил имейл от пострадалите. 


Третият пример на министъра е за източване на ДДС за 16 млн. лв. Били събрани достатъчно доказателства, внесен бил обвинителен акт, съдът признал достоверността на събраните материали, но в крайна сметка лицето получило условна присъда. "Сами разбирате, че в решението на съда винаги може да излязат съответни предположения за някакви съмнения", поясни той.


Цветанов припомни, че добра стъпка напред е създаването на специализирания съд и изрази надежда, че ще има напредък по големите знакови корупционни дела.


Това, което съм договорил и с главния прокурор, е да продължава съвместната работа на МВР, прокуратурата, ДАНС и НАП, увери министърът.  

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK