Висшия съдебен съвет не повиши прокурор Росен Димов

Росен Димов

© Дневник

Росен ДимовВисшият съдебен съвет (ВСС) не повиши бившия апелативен прокурор на Пловдив Росен Димов  като обвинител във Върховната касационна прокуратура (ВКП). 


Решението беше взето след почти едночасово обсъждане на кандидатурата му, зад която в дискусията застанаха главният прокурор Борис Велчев, членовете на ВСС Светла Данова и Радка Петрова. 


В крайна сметка Росен Димов получи само 10 от необходимите 13 гласа "за", трима гласуваха "против", а седем от членовете на съвета - "въздържал се".

Останалите прокурори, които ВСС повиши
Съветът повиши без спорове останалите четири кандидатури за Върховната касационна прокуратура: 
прокурорът от Окръжната прокуратура Пловдив Сава Петров (с оценка за професионални качества 5,95) и обвинителите от Софийска градска прокуратура Цветомир Йосифов (5,95), Стелияна Кожухарова (която е и говорител на прокуратурата) (5,95) и Емил Владимиров (5,75), който е прокурор в Апелативната прокуратура в София.

Пръв взе думата Вельо Велев, който каза, че е наложително да се обсъдят писмото на Едвин Сугарев за репутацията на Димов и отговорът на прокурора. По думите му Димов не притежава морални и нравствени качества, за да заеме поста. 


"Публична тайна е, но всъщност - неоспорим факт, че Димов изнася голяма сума пари през 2000 г. Било е образувано наказателно преследване - също безспорно, но как е приключило е неясно", заяви Велев. 
Той добави, че не е виждал съдебен акт за прекратяване на преследването или присъда и че единственото важно е, че деянието е извършено, "защото самият Димов го признава".


"Ако това е морал, защо ВСС наказа други магистрати заради Красьо Черния или за аферата "Приморско? Получава се остър дефицит на справедливост. Кога и как ще отговорим на обществото по какъв еталон мерим", попита риторично Велев.


"Ако Димов притежава всички качества, да отменим досегашните назначения", призова Велев. Той не пожела да коментира професионалните качества на кандидата, но заяви, че той е: "от категорията административни ръководители, а не магистрати". "Искам да съм открит и да е ясно как ще гласувам, затова пак повтарям - за мен не са налице необходимите морални качества", завърши Велев.


В изказването си пред съвета главният прокурор Борис Велчев  заяви, че Росен Димов е много опитен като административен ръководител и че впечатленията му за него са точно от работата като апелативен прокурор на Пловдив. "Поканих го във ВКП, за да се възползвам от качествата му на администратор. Той сега се занимава с административна работа, заяви Велчев и предложи Димов да бъде изслушан от ВСС, за да може да отговори на обвиненията от писмото на Едвин Сугарев.


В емоционална защита на Димов се впусна и Радка Петрова, която призова: "да се гордеем, че има такива хора в системата като Димов". Според нея всички факти в писмото на Сугарев са недоказани, Димов може бъде конкурент "на никого, освен на себе си". Тя цитира документ, според който Апелативния съд в Солун е отказал да повдига обвинение на Димов. Малко след това Велчев отново се намеси, защото си спомни, че Димов му е показал докладна записка за гръцкия случай и "която доказвала действително, че няма осъдителна присъда в Гърция".


Според Петрова се е наложило Димов да изнесе парите в Гърция, за да не ги загуби заради тежките инфлационни процеси у нас. Тя призова членовете на ВСС да гласуват по съвест, да изходят от честни позиции и да не наказват Димов. 


Велев отново се намеси и заяви, че документът, който Петров размахва - няма нито печат, нито е легализиран. "Димов си е признал за това престъпление, какво е то според законодателството на друга държава, не е наш проблем. Фактът е достатъчно красноречив", отново повтори Велев.


Членът на ВСС Елена Митова  също се опита да защити Димов и го определи като "професионалист". Тя заяви, че като юрист не може да гласува за нещо, което е само съмнение, визирайки писмото на Едвин Сугарев и фактите в него. Според нея също Димов е трябвало да бъде изслушан, ако не - членовете да гласуват по съвест.


Защото беше по времето на Филчев
Велев припомни, че всеки прокурор, който работи във ВКП, може да отмени по всяко време акт на която и да било апелативна прокуратура в страната. "Уволнихме административни ръководители на окръжни съдилища и прокурори, без да има сигурни доказателства при случая с Красимир Георгиев-Красьо Черния, а тук приемаме при доказани факти за престъпление, че Димов е достоен кандидат за ВКП", каза още Велев.


В един момент членовете на ВСС започнаха да говорят един през друг, сянката на бившия главен прокурор Никола Филчев не подмина обсъждането. Радка Петров отново се включи емоционално и попита защо, ако е имало престъпление, не е било образувано дело на Димов за гръцкия случай. На това Велев отговори: "Как защо? Защото беше по времето на Филчев."


Ще се разводнят нещата
Председателстващият ВСС Божидар Сукнаров (министърът на правосъдието и Анелия Мингова, която по принцип я замества, отсъстваха) заяви, че ако поканят Росен Димов, е "ясно какво ще се случи". "Ще го попитаме вярно ли е това, което пише Едвин Сугарев, той ще каже не е вярно." Според Сукнаров, ако поканят и Сугарев, нещата "ще се разводнят", а ВСС не бил разследващ орган.


В края на дискусията Велчев оттегли предложението си ВСС да изслуша Димов по писмото на Едвин Сугарев, защото се оказа, че няма процедура, по която това да се случи в конкурс за повишаване, а и нямало да бъде честно спрямо останалите кандидати. 


На мястото на Димов беше избран следващият в списъка по успех -  Юлиана Кацарова-Чорбаджиева, прокурор в Софийската градска прокуратура и неуспял кандидат за инспектор в Инспектората на ВСС. 

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Прекалено хубава новина, за да е вярна. А дано!

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Едно правилно решение. Трябваше да зададат въпроси на Росен Димов, за Киро циганина от Катуница, ама те отговорите ги знаят и са му спестили срама.

 3. 3 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1416 Весело

  Оставаше и да го повишат след писмото на Едвин Сугарев!
  И тогава щях да повярвам, че в съдебната система работят само извънземни или полтъргайсти!

  Хитростта пречи на мисълта!
 4. 4 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Някак си излиза, че наказанието за Димов е, че не са го повишили, докато ВСС някак си не знае /сигурно няма механизми да разбере/ какво е станало с делото срещу прокурора, и също така и главния прокурор не знае и няма кого да пита. Ако нещата бяха ок, самият Димов щеше да тръсне на масата един документ, че е невинен ... ама не го прави ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 5. 5 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Интересно защо ли е толкова важен въпросния служител и за кого е толкова важен, щом главният прокурор се е включил лично в защита на кандидатура на човек, който явно има проблеми с морала.Пък бил и той с опит в административните дела.

 6. 6 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Пловдивския CAPO DI TUTE CAPI.
  Всичко се знае, но член на глутницата и човек на всяка власт.
  Пряк участник във всички големи далавери в Пловдив.
  Сега следва Сашо Диков да се заеме със защитата му.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 7. 7 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1019 Разстроено

  "........че не е виждал съдебен акт за прекратяване на преследването или присъда и че единственото важно е, че деянието е извършено "защото самият Димов го признава".

  И сега последно .......Има ли дело или няма? Ако няма акт за прекратяването , тогава къде е присъдата?

  Или той гу'сина Димов е целунал ръка на някой владика от ДС и всичките му грехове/тези за които си е признал/ са му опростени!

  Пет изречения и ти дават пълна картинка каква е ситуацията с НЕ-зависими/ Не-досегаеми съдии!

  И в край - парите къде са ? Глагола / изнесе /е в минало свършено , незабравено време.

  Кат сте казали А , Кажете и Б :
  "взе думата Вельо Велев, който каза, че е наложително да се обсъдят писмото на Едвин Сугарев за репутацията на Димов и отговорът на прокурора"

 8. 8 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1019 Разстроено

  Никога не съм имала вяра на Б.Велчев.
  Човек, които когато ти говори, не те гледа в очите е нефелен човек.Пък и на гоцето беше първа дружка.

  "прокурор Борис Велчев заяви, че Росен Димов е много опитен като административен ръководител "

  Г-н Прокуроре, аз мисля ,че административните способности като изискване ,са на последно място .
  Голяма част от подопечните ви нямат и грам човешки морал, чест и достойнство.
  Време е да смените критериите за оценка!

  Всъщност колко време му остава на сегашния прокурор?

 9. 9 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Явно бая се е оплескал, щом дори ВСС не можа да го преглътне.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 10. 10 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 402 Гневно

  Прокурорите едни от най-големите престъпниците е държавата!

 11. 11 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Весело

  Това не може да бъде , Едвин Сугарев е виновен ...

 12. 12 Профил на flex
  flex
  Рейтинг: 458 Весело


  Добрият човек ...
  нека да го оплачем дружно .

 13. 13 Профил на goodman69
  goodman69
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Коментарите във форума са показателни, както и практически единодушната оценка за лицето Росен Димов. Искам да кажа и една добра дума за бившия военен прокурор Вельо Велев, единствения, позволил си да каже на глас истината за най-големия разбойник в родната прокуратура! И да не забравяме имената на "поборниците" на Росен Димов, начело с борис велчев, радка петрова, светла данова и пламен стоилов.

 14. 14 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 607 Неутрално

  хахаха. Как се впускат да защитават Димов. И главния прокурор също. В началото ми беше симпатичен но отдавна вече е ясно че само говори общи празни витиевати фрази и не смее да прави промени. Още повече - продължава да лансира хора, добили име и пост по времето на Филчев.
  Добре че има хора като Сугарев (честни до лудост), които като им изкарат наяве мръсните гащи и объркват играта.

 15. 15 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Радка Петров отново се включи емоционално и попита защо, ако е имало престъпление, не е било образувано дело на Димов за гръцкия случай. На това Велев отговори: "Как защо? Защото беше по времето на Филчев."

  Кратко, точно и ясно!

  Veritas odium parit obsequim amicos
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK