Синята коалиция видя лобизъм в полза на ски зона Банско в закона за публично-частното партньорство

ски зона Банско

© Юлия Лазарова

ски зона БанскоЧаст от текстовете в приетия днес на първо четене законопроект за публично-частното партньорство са в услуга на ски зона Банско и депутатите от Синята коалиция ще настояват те да отпаднат или да се видоизменят преди второто четене. Това каза днес при дебатите в парламента председателят на СДС Мартин Димитров. Според Димитров, частта от проектозакона, касаеща възможностите за промяна на вече сключени концесионни договори, са изцяло в услуга на концесионера на ски зона Банско фирма "Юлен", която по данни на екоминистерството е превишила договорената площ на зоната с 65 %.


За спорния текст алармираха вчера от неправителствената екокоалиция "За да остане природа". Става дума за разпоредба, изменяща действащия Закон за концесиите, която предвижда концесионни договори за строителство да могат да се изменят постфактум, при положение, че "непредвидени обстоятелства" са довели до допълнително строителство, до 50 % над стойността на първоначално предвиденото.


Според Мартин Димитров, това е твърде голямо превишение на параметрите на концесионния договор - "50 % значи, че няма значение какво е записано в договора". "Ако този текст бъде приет, ще видите, че още до края на тази година България ще бъде залята от "непредвидени обстоятелства". Непредвидените обстоятелства ще търсят път към правителството, за да докажат, че са непредвидени", коментира Димитров. "Това е форма на дискреция – допуска се твърде голямо лично усмотрение при промяна на концесионните договори", добави председателят на СДС.
Вносител на законопроекта е министерството на финансите. Зам.-министър Владислав Горанов заяви, че оспорваният текст не касае ски зона Банско, защото не се отнася до заварени договори. Текстът ще важи само занапред, каза той. Горанов каза, че разпоредбата прилагала точно европейска директива от 2004 г. за координиране на процедурите за обществени поръчки за строителство, услуги и доставки.


Мартин Димитров обаче го репликира, че авторите на законопроекта са пропуснали да преведат един важен текст от въпросната директива: че промяна на концесионен договор е допустима само когато е доказано, че без допълнителното строителство не може да се осъществи основният предмет на концесията. "Ясно е, че казусът със ски зона Банско ще стигне до съд и ако този текст в законопроекта остане, "Юлен" ще може да го използва в съда", коментира Димитров пред "Дневник". Той беше категоричен, че поправката обслужва концесионера.


Превишението на площта беше установено от министерството на околната среда. По сигнали на природозащитните организации, че зоната е разширена над договорената с концесията площ (995 дка.) министър Нона Караджова възложи измерване на зоната на геодезична фирма. Измерването беше готово преди повече от година - през септември 2010 г. и установи, че зоната е около 1650 дка. Министерството направи второ, контролно замерване, което в общи линии потвърди резултатите от първото. Когато Караджова обяви нарушението през лятото на миналата година, фирма "Юлен" обаче отрече да е заела повече площ. Тогава Петър Петров от ръководството на фирмата, който е и в управлението на "Витоша ски" (собственик на лифтовете над София), заяви, че замерването на държавата не било правилно и включвало обекти в ски зоната, които не са в обхвата на концесията. Оттогава започнаха преговори между екоминистерството и фирмата по въпроса, които обаче още не са дали реален резултат.


Миналата година министър Караджова заяви, че проблемът със ски зоната може да се реши с промяна на концесионния договор, което обаче може да стане след промени в Закона за концесиите, защото сега действащият допуска това само в екстремни случаи - като настъпила опасност за националната сигурност, човешкото здраве или защитена природа. Правителството не прие исканията на природозащитните организации да бъде развален договорът с "Юлен". Тогава Караджова каза, че ако се стигне до промени в договора с концесионера заради завзета в нарушение площ, ще бъде увеличена и концесионната такса, която фирмата плаща на държавата. Сега тя е около 200 000 лева годишно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK