Парламентът даде ход на поправките за регулиране на онлайн хазарта

игрални машини хазарт

© Анелия Николова

игрални машини хазартПарламентът даде ход на законовото регулиране на онлайн хазарта. Народните представители приеха днес на първо четене новия законопроект за хазарта, с който се регулира залагането чрез  интернет, онлайн залаганията в чужди букмейкърски къщи, залаганията в състезания с кучета и коне и други хазартни игри, които до момента не са били регламентирани. Проектът променя и досега съществуващи правила, като увеличава изискванията към хазартните оператори, както и условията за рекламиране.


От бранша вече реагираха остро на новите регулации, като заявиха, че новият закон ще затвори 20% от сега съществуващите игрални зали, но няма гаранция, че ще извади на светло интернет залаганията.


Според проекта лиценз за организиране на хазартни игри от разстояние ще се издава само на фирми, чието комуникационното оборудване и централен пункт на компютърната система са на територията на България или на територията на друга държава от Европейското икономическо пространство. Те трябва да имат открита сметка в банка в България, в която да се депозират залозите, както и система, с която да се идентифицират участниците в игрите.
Операторите ще трябва да имат още автоматизирана система за съхраняване и подаване на необходимата информация до органите на Националната агенция за приходите, включително за подаване на информация в реално време за направените залози и изплатените печалби. Освен това игралният софтуер, както и всяка нова версия на софтуера трябва да са утвърдени от комисията по хазарта.


Законопроектът забранява също рекламирането на залаганията. В новия проектозакон като реклама се приема разпространяването на всякаква информация, която цели да предизвика или задържи интереса към хазартни игри. Такива са дейностите, които информират обществеността за провеждането на хазартна игра на определено място и приканват гражданите да участват в играта с обещания за големи печалби.


Промоциите за хазартни игри, които създават впечатление, че с участието в играта потребителите ще могат да разрешат лични или финансови проблеми или ще постигнат финансово благополучие, също се забраняват. Освен това пряката и непряката реклама чрез известни хора също няма да се допуска, като се предвиждат глоби до 300 хил. лв. за нарушителите. Непотърсените електронни съобщения като тези, които пускат от телевизионни предавания, също ще се считат за непозволена реклама.


Единственото позволено на букмейкърите е да поставят рекламни пана с логото си в рекламите по вестници и списания, както и на стадиони или спортни зали.


Ще се повишат изискванията към игралните зали - игралните заведения и казината вече ще трябва да отстоят на поне 150 метра от училища, казарми и болници в градовете с население до 50 хил. души, а в по-големите минималното разстояние ще бъде 300 метра. Има изискване и за минимум 150 и 30 игрални места в залите, отново според броя на населението.


Лицензирането на нови хазартни оператори ще става при доказване на определени инвестиции. Ако лицензията ще е за десет години, вложенията трябва да надвишават


1 000 000 лв. за организиране на числови лотарийни игри бинго и кено, 2 000 000 лв. - за игри в игрално казино, 400 000 лв. - за томболи, моментна лотария и хазартни игри с игрални автомати. Поне 10 000 000 лв. инвестиции ще трябват за организиране на традиционна лотария, числови лотарийни игри тото и лото, залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, залагания върху случайни събития и залагания, свързани с познаване на факти.


Онлайн хазартът пък ще трябва да има поне 2 млн. лв. инвестиции, а фирмите, които разпространяват игрално оборудване - 1 200 000 лв.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK