Законът за отнемане на незаконното имущество мина и през правната комисия

Законът за отнемане на незаконното имущество мина и през правната комисия

© Георги КожухаровКомисията по правни въпроси разгледа и прие на първо четене законопроекта на ГЕРБ за  отнемане на незаконно придобито имущество. За него гласуваха 13 депутати, главно от управляващата партия и "Синята коалиция".


Дебатите, продължили около два часа, приличаха на тези от сряда, когато текстовете бяха обсъдени в комисията по вътрешна сигурност.


Бившият вътрешен министър Михаил Миков от БСП отново заяви, че този закон възниква заради това, че съдебната власт не реализира дадената й законова възможност. Според него прокуратурата не използва ефективно възможностите на наказателния кодекс. От Националната агенция по приходите също повториха тезата си от сряда, че на хартия има много отнети имущества на висока стойност. Но това непременно не означава, че те се превръщат в актив за държавата.
Шефът на дирекция "Продажби" в агенцията Боряна Желова поясни, че колегите й постоянно се сблъскват с проблема, че отнеманите имоти или са обложени с "вечни ипотеки", или предишните им собственици са с много лоша репутация, или са в неатрактивни райони.


Представителите на министерството на правосъдието бяха тримата заместник-министри (Деница Вълкова, Пламен Георгиев и Велина Тодорова), като само Велина Тодорова взе думата. Тя поднесе извинения от името на правосъдния министър Диана Ковачева, която искала да присъства, но била заета с подготовка на евродоклада. Документът за напредъка на България в секторите вътрешна сигурност и правосъдие трябва да излезе до средата на февруари.


Според Тодорова законопроектът на ГЕРБ (внесен от шефа на парламентарната група Красимир Велчев) "предлага ясно и последователно гражданската конфискация като форма на защита на обществения интерес".


Това е вторият вариант на закон за отнемане на незаконно придобито имущество. През лятото парламентът отхвърли проекта, внесен от тогавашния министър на правосъдието и настоящ вицепрезидент Маргарита Попова. В началото на годината нейният наследник Диана Ковачева обяви, че правосъдното министерство няма да се занимава с проекта. Във варианта на Красимир Велчев се предвижда праг от минимум 250 хил. лева разминаване между доходи и реално имущество, който да може да се ползва за повод за проверка. Друга корекция е минималният проверяем срок, в който имуществото е придобито, да бъде намален от 25 на 10 години.


За чувството на справедливост и народното представителство
Един от мотивите на вносителите на новия проект е, че  той ще е насочен към организираната престъпност, а не към обикновените хора и с него ще се върне чувството на справедливост  в гражданите.


Миков заяви, че това е един от любимите му моменти и уточни:"Чувството на справедливост в гражданите ще се върне, ако бъде възстановено смъртното наказание, и то се насочи първо към народното представителство". Според него по тази логика може да се върне и национализацията, но "най-ефективно това ще е, ако тя обхване и "ИПОН" и някои източени банки" . Според Миков каква ще е справедливостта, която ще бъде върната, ако незаконно богатите имат средства да се консултират със счетоводители и адвокати.


Председателят на вътрешната комисия и заместник -председател на парламента Анастас Анастасов заяви, че става въпрос за справедливост - "незаконно богатите, с имотите и бронираните коли, да докажат откъде имат всички тези неща".


За прехода и бизнеса


Дискусията, която на моменти не можеше да бъде овладяна от председателя на комисията Искра Фидосова включваше и едновременно обсъждане на проекта за гражданска конфискация на депутата от ДПС Христо Бисеров. Неговият проект, както и вчера, беше отхвърлен и от правната комисия.


Според Бисеров министерството на правосъдието  упорито насажда, че гражданската конфискация е присъщ на Европа механизъм, но това не било вярно. Депутатът от ДПС твърди, че предлаганият от управляващите законопроект е "инструмент за натиск" и с него "корупцията лесно ще обхване комисията за конфискация.


В дискусията той заяви още, че "българският среден бизнес, доколкото ГЕРБ не го е унищожил и няма да успее до края на мандата си, възникна в условията на сива икономика по време на прехода.  Всеки оживял среден бизнесмен е готов за комисията (по конфискация – бел. а.)"

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Фидоошу ме кефи. Голям съм извратеняк!

 2. 2 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Мене ме притеснява факта, че ще имат право да ти конфискуват имотите и да ги разпродадат още преди съдът да се е произнесъл виновен ли си или не си. Ще има нещо като лов на вещици за напред. Нещо като другарския съд след 9.9.1944г. Ако те е било яд на някой съсед, отиваш и го натопяваш за нещо и без съд и присъда, човекът до сутринта е бил освиткан.....Та нещо такова се готви....Ако трябва родителите ни да ни прехвърлят имоти за напред не трябва да е ч/з покупко продажба, а ч/з дарение. Ама дарението е кофти понеже сестра ти може да реши да го развали и да ти вземе половината имоти. Кофти работа.......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 3 Профил на nel_ka0509
  nel_ka0509
  Рейтинг: 459 Гневно

  Няма да го гласуват на финала,щото на тях първо трябва да им отнемат по нещо!На някои и всичко!Не било Европейски похват....виж му акъла на Бисеров(феса)!А на Миков да му поясни,че не е депутат в Корея!

 4. 4 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#1] от "yavooor":

  и на мен.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 5. 5 Профил на ТОТО
  ТОТО
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Смешен плач.Този закон е абсолютно необходим и от него следва да се плашат престъпниците, към които е насочен, а не обикновените хора. Трябва ли да оставим незаконно забогатели митничари, контрабандисти и прочие да се наслаждават на богатството си или да ги накараме да си платят.А че БСП и ДПС са против този закон е разбираемо.

 6. 6 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  А бе то и сега има закони...ама кой ли ги спазва...или по точно никой не ги прилага...

  الرجل الكبير
 7. 7 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 604 Неутрално

  защо Бе изроди нещестни ,не направихте нормална даначна система ,от страх да не ощетите хаидуците ,защо трябва да плащм на тези крадци дори и за елрментерните неща , ТАКИВА като Вас създадоха изчадията които ни ограбват с псевдо закони и Вие продължавате да вървите по стъпките им

 8. 8 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  С този закон се размества разделението на властите.
  Само и единствено съда ма правото да отнема права, каквото е правото на собственост върху конкретна вещ.
  Изпълнителната власт не се разпорежда с права, а налага само и единствено реда за използването им.
  ГЕРБ ин връща назад във времето когато комунисти са секвестирали сиренето от мандрите.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 9. 9 Профил на starez
  starez
  Рейтинг: 610 Гневно

  До коментар [#8] от "Десен":

  А аз чакам следващия закон, който ще бъде за национализацията.Глупостие нямат край.

 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  До коментар [#5] от "ТОТО":

  На престъпниците и по сегашните закони няма проблем да се отнема имуществото, по новият закон вече ще могат да се отнемат имотите и на НЕВИННИ хора, които НЕ ДЪЛЖАТ данъци! Гарантирано от ГЕРБ!

 11. 11 Профил на Красимир Цветков
  Красимир Цветков
  Рейтинг: 516 Любопитно

  [quote#8:"Десен"]Само и единствено съда ма правото да отнема права, каквото е правото на собственост върху конкретна вещ. [/quote]
  Кой ти каза, че съдът няма да се произнася?

  Никога не е късно да станеш за резил
 12. 12 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 982 Любопитно

  [quote#11:"Красимир Цветков"]Кой ти каза, че съдът няма да се произнася?[/quote]

  Кога? След като ГЕРБ са те обявили публично за престъпник ли?

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 13. 13 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Чл. 11.
  (1) Политическият живот в Република България се основава върху принципа на политическия плурализъм.
  (2) Нито една политическа партия или идеология не може да се обявява или утвърждава за държавна.
  (3) Партиите съдействуват за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите.

  А на практика с този закон, грОб не спазват нито една точка от чл.11 на Конституцията.

  Чл. 7.
  Държавата отговаря за вреди, причинени от незаконни актове или действия на нейни органи и длъжностни лица.

  Държавата, т.е. данъкоплатеца ще изплати милиони евра обезщетения заради грОб(Страсбург...Хага и пр. международни съдилища) на Български граждани заради този закон. Не може грОб да изпълнява ролята и на трите власти от
  Чл. 8.
  Държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна.

  Мислете преди да приемате закони!!!!!!!! Нацията вече не спи дрОгаре !!!!!!!!!

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 14. 14 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#13:"ARRI"](2) Нито една политическа партия или идеология не може да се обявява или утвърждава за държавна. [/quote]

  Е, и? Никъде нищо не се казва за националното ястие тиквеник. Що да го не обявим за държавно?

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 15. 15 Профил на Красимир Цветков
  Красимир Цветков
  Рейтинг: 516 Любопитно

  [quote#12:"joshuatee"]Кога? След като ГЕРБ са те обявили публично за престъпник ли? [/quote]
  Не измествай въпроса. Съгласи ли се, че съд / граждански/ ще се произнася по отнемането на имущество?

  Никога не е късно да станеш за резил
 16. 16 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#15] от "Красимир Цветков":

  С нищо не съм се съгласил, по простата причина, че не съм чел закона, а се опитвам да не мисла с талавизура -- квото ми спуснат бойковите пр-и.

  Скромното ми питане, толкова ли беше неоснователно?

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3194 Неутрално

  "Друга корекция е минималният проверяем срок, в който имуществото е придобито, да бъде намален от 25 на 10 години."
  ------
  Поредния прах в очите на простолюдието ! Това е амнистия на всички мафиоти които са крали от зората на демокрацията до 2002г. Когато вече имаха изпрани пари.

  1.Ще конфискуват ли имотите на чужденци които немогат да кажат в койя страна са си платили данъците за да инвестират чисти пари у нас???

  2.Ще конфискуват ли приватизираните по престъпен начин имоти и дружества?????

  3.Ще конфискуват ли придобитите по престъпен начин и с престъпни пари стотици хиляди декари земеделска земя ???

  Ще подгонят хора от не много едрия бизнес с неголеми къщи и хотелчета ...и ще ги развяват да се показват какви са анти мафиоти.
  През това време митничари,мутри и политици ще си живеят в палати и ще подкрепят на изборите ГЕРБОВЕТЕ които дават амнистия на милионите им !

  [quote#1:"yavooor"]
  Фидоошу ме кефи. Голям съм извратеняк![/quote]
  Е всеки си има някакъв фетиш ... ака какво точно те кефи пък тази ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#15] от "Красимир Цветков":

  И, да са опитам да бъда малко по-ясен. ГЕРБ и мозъчният "тръст" пр-и зад бойко се чудят с кви популистки простотии да ни занимават ежедневно. Рекламни арести на МВР пред камерите на мола итн -- да има ко да дъвчим по форумите

  Що нищо не се прави с администрацията? Включая и особено с местната администрация. Там пак поредната рекламистка димка, гордо наречена "плаващо работно време". Алоуу, че то сега те подмятат от един на друг, докат откриеш някого на работа. Ми, ко ша прайм, кат им заплава работното време???

  Отделно, секви чиновнически номера, че да си играят игрите. Що нема недостатък на хора в таа неблагодарна работа администрацията, ми се е превърн в родово право? Кой ше печели избори?

  Ми, простотията централната избирателна комисия да не може да събере кворум???

  Ся викат, секвестирането щяло да се контролира от парламента??? Фидоска, цецка, цецо и компания??? Теа де мислят с пр-ите си???

  Тва, оптимистично допускайки, че могат да прокарат мисъл над нивото на обичайната далавера

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 19. 19 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Сега дали ще отнемат на Доган сараите ??????

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 20. 20 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 8373 Неутрално

  [quote#8:"Десен"]ГЕРБ ин връща назад във времето когато комунисти са секвестирали сиренето от мандрите. [/quote]

  Не е така!Нагледахме се на имоти,придобити от хора,които не са декларирали и 1 лев доходи!На всичко отгоре,неплащането на данъци се счита в престъпните среди за мерило,за авторитета на престъпните босове!

  Не се притеснявам от такъв закон,защото нормалните хора са си декларирали доходите и не им представлява трудност,да ги покажат!Пък и държавните органи няма въобще да го преследват,след служебна проверка в НАП! Не разбирам,защо е този вой?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 21. 21 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  И по този закон ще плащаме по изгубени дела от Страсбург.

 22. 22 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Гладна кокошка просо сънува. Никакво връщане на нищо няма да има, защото това не е възможно - нито правно, нито технически. Най-дебелата част от каймака е открадната преди да сме чували думата "демокрация". Комунистическата номенклатура и субекти от типа "Сидларов" си подкараха бизнеса преди още преди прословутата дата 10.11.1989 г. След това - същото, но още по-бясно, без срам и ограничения.

  Какво значи "възстановяване чувството на справедливост"? Някой представя ли си днес бившите колонии на Англия да си поискат възстановяване на отнетото им? Колкото е възможно това, толкова и ще проработи този закон. Румен Овчаров, верен на циничната си природа, си го каза: "Отсега нататък ние ще сме богати, а вие - бедни"....

  Единственият смисъл на този закон е да работи занапред, но едва ли днес има такива тъпаци, които да не си осигурят чистота на паричките. Адвокати и счетоводители за това са учили...

 23. 23 Профил на петър палчев
  петър палчев
  Рейтинг: 630 Неутрално

  СТИГА СТЕ ПИСАЛИ ЗАКОНИ, ЗАПОЧНЕТЕ ДА ГИ ПРИЛАГАТЕ.

 24. 24 Профил на nel_ka0509
  nel_ka0509
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#23] от "banak":

  Ти не пиши с големи букви,и без това рейтинга ти е номера на звяра!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах