Първанов предизвика Борисов на лидерска битка, даде противоречиви отговори дали ще става премиер

Церемония по встъпване в длъжност на новоизбрания президент Росен Плевнелиев , Георги Първанов

© Цветелина Белутова

Церемония по встъпване в длъжност на новоизбрания президент Росен Плевнелиев , Георги ПървановПредишният президент Георги Първанов даде заявка, че ще води лидерска битка с премиера Бойко Борисов и е готов да се включи в лидерската надпревара на идеи в БСП. Макар да заяви, че битката му с Борисов не е заради заявка за премиерския пост, той остави внушението тъкмо за това. 


"Аз ще водя голямата, тежката битка с Бойко Борисов и за това слабо, бездейно и вече вредно за България управление", заяви в пространно интервю за Би Ти Ви Георги Първанов, който преди 10 дни напусна президентския пост. В първата си публична изява след президентската смяна Първанов каза, че и в момента битката му с Борисов е лидерска, макар той да не заема формален пост, а да е редови член на БСП в организацията в Ковачевци. 


Битката, която предстои с ГЕРБ е и лидерска, повече от всякога. В България не е характерно, но  например в Германия битката е за канцлерския пост. Срещу Бойко Борисов БСП трябва да противопостави силна фигура, която е в състояние да вдъхва респект, каза бившият президент

Не съм усетил разлика между Бояна и Красна поляна, освен това, че когато се прибрах, седнах да погледам баскетбол на чаша ракийка и хубава туршия, разбрах на мига, че съм си вкъщи, все едно не съм напускал Красна поляна. Сигурно няма да живея вечно там, сега ще се опитам да намеря друго жилище, в което да събера и синовете си.

В същото време отрече това да е заявка за премиерския пост. Това кой ще бъде премиер решава победилата партия, респективно коалиция, която ще управлява, каза Първанов. Попитан дали ще продължи коалиция с ДПС, отговори, че по този въпрос може да се разсъждава, когато е ясно които са партиите в парламента. 


Първанов отново отхвърли подозренията, лансирани от Сергей Станишев, че мисли за коалиция с ГЕРБ. Това е смешно, каза той и отбеляза, че и теоретично коалиция с ГЕРБ не е възможна, защото те отидоха твърде далеч. Много се говори за насилие, Цветанов е един от символите на насилието, ГЕРБ издигна насилието в ранг на държавна политика, насилието прозира във всяка дума на министър-председателя, смята Първанов. И предупреди, че битката ще бъде жестока, но да е политическа. Да не влизаме в персонална полемика, защото играта ще загрубее, каза той. 


В същото време Първанов се върна към тезата си от преди половин година за правителство в сянка, което трябва да бъде оглавено от председателя на партията, която и да е тя. Най-доброто и убедителното за една партия е нейният лидер да бъде кандидат за премиер, каза бившият президент. Ако БСП спечели изборите с достатъчен резултат да направи свое правителство, то няма нищо по-естествено да продължи да функционира този кабинет в сянка. Ако БСП получи по-малък резултат, то тогава трябва да се търсят коалиционни партньори.Влизам в положението на президента Росен Плевнелиев, твърде отрано го започнаха жълтите вестници, не мога да преценя кой инспирира тази работа, каза Първанов по повод коментарите за съпругата му Юлияна Плевнелиева. Поне 100 дни трябваше да му дадат, добави той.

На въпрос дали ще се кандидатира за председател на БСП, Георги Първанов отново каза, че не е в негов стил да се самопредлага. И напомни, че е оглавил БСП в тежка ситуация и в такава е бил издигнат за кандидат-президент на БСП през 2000 г. "Ако събитията го налагат, бих могъл да участвам в състезанието на идеи, на политики", добави той и даде да се разбере, че ще приеме да участва в лидерско състезание.


Той разви два сценария за предстоящия през май конгрес на БСП. Единият е лидерска надпревара, състезание, конкуренция между платформи, идеи и качества. Това е сценарий, в който мога да участвам. Но има и друг, когато се съберат лидерите на мнение и позиции в БСП, които да направят един отбор, да излъчат единна платформа, да направят и с този екип да се явят на конгреса, за да не бъде той конгрес на разделението. БСП няма да се разцепи, въпросът е от конгреса БСП да излезе не просто по-единна, а по-силна, защото ще има една година до изборите, призова бившият президент.


Добави, че БСП трябва да осъзнае, че е необходима промяна на коалиционната политика, в организационните структури на партията, ако иска да печели и да излезе по-укрепнала, по-силна след конгреса. По думите му обаче въпрос на конгресен дебат е смяната на председателя Сергей Станишев и не отговори дали би поискал оставката му.


Първанов повтори и друга своя теза, че иска да види в надпреварата много и различни лица. В БСП има млади хора, утвърдени политици, които по една или друга причина не успяха да намерят своята реализация. Според него ключовите неща за предстоящия през май конгрес на БСП са промяна и сила.


Попитан дали има амбицията, ако оглави БСП, да повиши двойно доверието в нея и да стигне до показателите на ГЕРБ, Първанов каза, че би било самонадеяно да твърди такова нещо. Моят рейтинг в различните проучвания е около два пъти по-голям от този на партията, вероятно имам някакъв потенциал, но той би бил крайно недостатъчен, ако няма единодействие и силен отбор, ако няма политика, която да привлече много хора, добри професионалисти отвън, за да се получи тази добавена стойност към авторитета на БСП, отбеляза Първанов.


Той обясни, че проектът му АБВ е бил замразен, за да не ни упрекнат, че отрицателно е повлиял на рейтинга на БСП. Той цитира и данни от изследване, че АБВ има 4% доверие - има потенциал, който не сме използвали. АБВ е модел на консолидацията на редица партии и кадърни хора, професионалисти, защото това е бъдещето. По думите му рано или късно проектът АБВ ще се случи, защото в момента имаме полюсен модел - ГЕРБ, БСП, ДПС със своето си място и по средата нищо. Меглена Кунева прави нещо подобно на АБВ.  


За съмненията на вътрешния министър Цветан Цветанов, че е свързан с организираната престъпност Първанов каза: "Цветанов е вътрешен министър, а не махленска клюкарка, ако той има доказателства за мен, нищо по-лесно няма от това да ги даде на прокуратурата и да се видим в съда". Така би постъпил един истински мъж, още повече министър, заяви Първанов и добави, че с намеци и интриги нищо няма да стане. Цветанов трябва да направи хода, ако наистина разполага с нещо, посочи бившият президент и отбеляза, че това е правната страна на въпроса.


Според Първанов атаката срещу него е започнала, след като казал, че предстои идейнополитически сблъсък с премиера Бойко Борисов. "Но те пренесоха нещата на личностна основа, при това Борисов се скри и пусна кохортите от подставени лица". Готов съм да приема битката на територията на морала, да проследим връзките на политиците с организираната престъпност, генезиса, да видим кой от там е вече в политиката, настоя Първанов.


Ако някой е имал връзка с Алексей Петров, то е този, който е правил обща фирма с него – Бойко Борисов, той първи отиде на свиждане на Петров в болницата след атентата", повтори тезата си Първанов. Обвини във връзка с Петров и Атанас Атанасов, бивш шеф на контраразузнаването, който го е назначил на работа. Аз научих, че Алексей Петров е съпричастен към службите през 2005 г. или 2006 г., когато беше осветен в Народното събрание от бившия вътрешен министър Румен Петков, каза още Първанов. По думите му да прехвърлиш вината за това, за което сам си отговорен е "дребно, елементарно, цинизъм".


За неиздадения втори указ за правомощията на вицепрезидента Ангел Марин през 2007 г. и повдигнатите след това въпроси за помилванията и издадените укази за гражданство, Първанов повтори казаното от 2010 г., че указът, който е издал в началото на първия мандат през 2002 г. няма срок. Даде пример с указите за посланиците - "когато изпращам дипломат в чужбина подписвам безсрочен указ, някои от тях са там по 6 години".


Първанов даде да се разбере, че не съжалява, че не издал втори указ, защото имал пълно доверие на юридическия си екип, в който били най-добрите конституционалисти. Мандатът не прекъсва, защото не сме напускали институцията, това е мнението на мнозинството юристи, с които сме коментирали обстойно и задълбочено казуса тогава, добави Първанов. Няма лошо да бъде попитан Конституционния съд и той да се произнесе, смята още бившият президент.


Той отхвърли твърденията за подкупи срещу помилване и даване на българско гражданство и посочи, че процедурата по помилванията включва четири инстанции, не само вицепрезидента. Тази процедура започва от министерството на правосъдието и завършва там, затова няма как при толкова много инстанции от някъде да има влияние, каза Първанов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK