В подкрепа на АСТА: Отворено писмо от организациите за защита на авторските права

Полша замрази ратификацията на АСТА след поредицата протести в страната срещу споразумението

© Rеuters

Полша замрази ратификацията на АСТА след поредицата протести в страната срещу споразумениетоОтворено писмо в подкрепа на международното споразумение АСТА изпратиха 13 организации за защита на авторските права и продуцентски къща.


ПРОФОН, МУЗИКАУТОР, ТЕАТЪРАУТОР, АРТИСТАУТОР и продуцентски компании се обърнаха към председателя на Народното събрание Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов, министрите на икономиката, на културата, на информационните технологии и на вътрешните работи:


Уважаеми Дами и Господа,
В контекста на разгорещената обществена дискусия, която подписването на АСТА породи, се обръщаме с това Отворено писмо към всички институции в България с надеждата, че истината за това, какви са параметрите и посланията на това важно международно споразумение ще победи митовете и спекулациите. Вярваме, че разумът и визията за стратегическите интереси на страната и принадлежността ни към ценностите на Европейския съюз ще надделеят над безпочвените внушения и манипулации, на които сме свидетели в публичното пространство.


За какво точно става дума:


АСТА по никакъв начин не противоречи нито на европейското право, нито на съществуващата и в момента национална законова рамка. Становището на Правната служба на ЕП от декември 2011г. категорично потвърждава това.


АСТА не цели ограничаването на основни човешки права като правото на достъп до информация и правото на свободно изразяване, нито ще доведе до блокиране на блогове и социални мрежи, до налагане на мракобесни рестрикции, прекъсване на достъпа до глобалната мрежа и преследвания на крайните потребители в интернет, както безпочвено се твърди.


Обществото продължава да не е наясно с действителното съдържание на този важен в световен мащаб документ. Считаме, че трябва да се противопоставим на манипулациите в публичното пространство и да заявим категорично същността и целите на АСТА.


А те безспорно са: разработване в съвременни условия на ефективни механизми и процедури за защита и правоприлагане в областта на интелектуалната собственост, без да се засягат основни права и свободи на гражданите или съществени принципи на материалното право в националните законодателства, като се разшири например приложното поле на юридическата отговорност при нарушения; създаване на унифициран международен стандарт за защита на правата върху интелектуална собственост – стандарт, който понастоящем вече е приет в общностното законодателство на ЕС и националните правни системи на членовете му. Именно поради това, АСТА е документ, който ни дава гаранции, че онези постижения на правната система, които вече са достигнати в ЕС и в България и имат своето реално приложение у нас днес по силата на действащите специални закони в областта, ще бъдат въведени като международен стандарт за ефективна защита на правата върху интелектуална собственост по целия свят и нашите правоносители ще получават аналогична закрила на своите права в глобален мащаб.


Всъщност АСТА ще помогне да се създадат по-благоприятни условия за развитие на иновациите, творчеството и конкурентоспособността на творческите индустрии и на секторите, базирани върху системата от права върху интелектуална собственост. Борбата срещу разпространението на фалшиви стоки и пиратско съдържание в глобалната мрежа преди всичко ще защити гражданите, тяхното здраве и сигурност, както и интересите им на потребители.


Недоумяваме как с лека ръка се отхвърля идеята за световен съюз срещу злоупотребата с идеи и творби, срещу разпространението на фалшиви стоки и продукти с неясен произход и често пъти вредно за хората въздействие. Недоумяваме защо се отхвърля шанса за повече и по-качествено творческо съдържание онлайн, за дългоочакваното навлизане на легалните услуги за достъп до съдържание на българския пазар, за постигане на баланс и справедливост в разпределянето на генерираните печалби в интернет между технологиите и съдържанието. И не на последно място нека да няма съмнение и в това, че ние сме категорично за запазване на конституционните права и свободи на гражданите и потребителите, включително съхранение на тайната на личните данни и кореспонденция.


АСТА не е враг на технологиите и развитието. Напротив, наред с други неща, споразумението подчертава важността на интернет сектора, но търси по-ефективната закрила на новаторските идеи и творчеството онлайн, като отчита опасностите от разпространението на фалшиви и пиратски стоки не само за икономиките на страните и за цели сектори, но за техните създатели като индустрии и личности, както и за мотивацията им да продължат дейността си в новата дигитална среда.


Поощряването на легалните бизнес модели за търговия и потребление на стоки и услуги в дигитален формат и чрез глобалната мрежа всъщност ще ни позволи да ползваме по-добри услуги и качествени формати за достъп до стоки и творческо съдържание. Това, от своя страна, ще доведе до икономически растеж и нови работни места. 37 водещи държави в света, сред които за щастие и България, осъзнават този огромен потенциал за икономическо развитие и подкрепят АСТА. Поздравяваме българското правителство за стратегическия поглед напред!


Ние, представителите на творческите индустрии на България, на правозащитни организации и дружества за колективно управление на права, на творчески съюзи и браншови сдружения от целия културен спектър в страната, искаме ясно да заявим категоричната си подкрепа за това споразумение и да призовем политиците, представителите на държавните институции, носителите на права върху интелектуална собственост, интернет доставчиците и потребителите - тоест всички граждани с отношение към творчеството и иновациите, било като създатели или като потребители, да се вслушаме в здравия разум и да не предаваме с такава лекота трудно извоюваната ни принадлежност към европейския демократичен дом и ценностна система.


Нека площадната политика отстъпи пред отговорните национални решения и визията за бъдещето на България като част от една устойчива ценностна система на върховенство на закона, независимо от средата.


Вярваме, че една широка обществена дискусия, с участието на наши представители и с изслушване на всички заинтересовани страни, при изразяване на компетентни и обосновани становища, ще ни помогне да разберем смисъла на AСTA и ще ни доведе до единствения резултат, който е в интерес на всички българи и България – ратифицирането на споразумението от парламента до 1 март, 2012г.


ПРОФОН


АРТИСТАУТOР


БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА МУЗИКАЛНИТЕ ПРОДУЦЕНТИ (БАМП)


АРСИС КОНСУЛТИНГ


АСОЦИАЦИЯ "БЪЛГАРСКА КНИГА"


АСОЦИАЦИЯ НА КУЛТУРНИТЕ МЕНИДЖЪРИ


БУЛ АКТ


МУЗИКАУТOР


ТЕАТЪРАУТOР


КОПИ БГ


ПРОДУЦЕНТСКА КЪЩА "ЕВРОДИАЛОГ"


РЕПРО БГ


СДРУЖЕНИЕ НА ПРОДУЦЕНТИТЕ И ЧАСТНИТЕ ТЕАТРИ


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (151)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на maniask
  maniask
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Защо всеки си мисли, че създава истинско уникално изкуство и тръгва да се изказва под път и над път? Настъпват времена, в които хората започват да изпитват трудности да съвместят термините "развлекателна" и "индустрия".

 2. 2 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Варшава замразява ратификацията на АСТА

  Полският премиер Доналд Туск обяви вчера, че замразява ратификацията на договора ACTA. "Смятам за основателни аргументите на интернет общността. Споделям становището, че консултациите не бяха пълни", заяви Туск на пресконференция и поясни, че "замразяването ще продължи дотогава, докато не бъдат разсеяни всички съмнения". Туск добави, че е "ядосан на чиновниците, защото е положил много усилия въпросът за свободата в интернет да бъде предмет на постоянен диалог". Туск призна, че по време на консултациите за ACTA становищата на общността, изразяваща интересите и гледната точка на потребителите на интернет, не са били представени надлежно, а са били консултирани предимно организациите, свързани с издателите и творците. "Премиерът отстъпи. Протестите постигнаха целта си", коментира "Газета виборча". Поляците поведоха протестите в Европа срещу международния договор за защита на авторските права, който обаче удря по свободата в интернет.
  http://www.segabg.com/article.php?id=587703

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 3. 3 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Гневно

  "В подкрепа на АСТА"

  АНАТЕМА!!!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 4. 4 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Долният текст е от блога на д-р Григор Гачев:

  "Авторските права… и в България
  June 14th, 2011

  Наскоро прочетох (с огромно закъснение) нещо, което… всъщност от много време знам. Само дето досега все предполагах, че се случва предимно в чужбина. Не съм познал – у нас е същото.

  Много хора биха предположили, че у нас е по-зле. Наистина е, защото има законово утвърдени монополисти в грижата за авторските права. Крайният резултат обаче е сходен с този на “просветения Запад”, колкото и да изглежда неправдоподобно. Някой път, когато имам нерви, ще опиша подробности за там.

  Но сега за тук. Да преразкажа записа на nname.org:

  Става дума за интервю за в-к “Стандарт”, дадено от Данчо Караджов, фронтменът на една легендарна българска рок-група – “Сигнал”. Както е с всички български музиканти, по закон авторските права на музиката им се управлява от едни специални сдружения – “Мюзикаутор” и “Профон”. Тези сдружения се грижат, често доста агресивно, да събират отчисления от всяко изпълняване на музика, и да плащат от тях сумите за авторски права на членовете си. (Какво става, когато музиката е на техни не-членове, не знам. Не ми е трудно да се сетя, като прочета разказаното от Данчо Караджов.)

  Дълго време групата получавала от тези сдружения жълти стотинки за авторските си права. С обяснението, че просто музиката им не се използва кой знае колко. И накрая решили да си направят експеримент. За поредния си концерт те чинно платили исканите от сдруженията 5% за авторски права – точно 3000 лева. И специално указали, че всички текстове, музика и продуциране на изпълнените на концерта песни принадлежат на група “Сигнал”… След няколко месеца им се обадили да си вземат парите за авторски права от концерта.

  Сумата за получаване възлизала на 23 лева.

  Къде са отишли останалите пари може да се обсъжда, спори и изяснява до края на света. Мен лично това въобще не ме интересува. Интересува ме неоспоримият факт, че са отишли някъде далече от “Сигнал”. И как фактът се връзва с купищата приказки на въпросните агенции. Как те защитавали хляба на горките автори, които иначе бивали обирани най-безсъвестно от злите им почитатели.

  И преди мислех същото, както след тази новина. Виждал съм тази тактика неведнъж в чужбина (в малко по-мек вариант). Тя не ми казва нищо ново, освен доколко скандално е положението и у нас. Допреди да я науча предполагах, че от дадени 3000 лева “Сигнал” биха получили от музикалните агенции не повече от 2500. Което пак би било жив обир, но принципно би давало на достатъчно нагъл и безсрамен лъжец възможността да твърди, че той е полезен, че без него музикантите няма да получат и толкова… Сега обаче се чувствам като плеснат с най-мокрия парцал на света. Защото усещането да си смятал себе си за черноглед, а да си се оказал оптимист-въздухар, е точно това.

  Чудя се, ако “Сигнал” бяха пуснали музиката от този концерт безплатно, срещу който иска да даде нещо доброволно колкото иска, дали щяха да получат само 23 лева? Или само 230, или…? Кои крадат творците стотици пъти по-безсъвестно: злите потребители или добрите “защитници на авторски права”?

  … Преди време имах дискусия с една дама от Асоциация “Българска книга”, която настояваше (и агресивно лобираше в парламента) и за литературните произведения да се създадат агенции от типа на “Мюзикаутор”. С изискването те да събират отчисления от абсолютно всички литературни произведения, и да ги разпределят между членовете си. И с проект за закон, съгласно който авторите нямат право да откажат тези агенции да събират техните авторски права, независимо дали са им членове или не, нито пък имат право да предоставят произведенията си за безплатно и свободно ползване, така че агенциите да нямат какво да съберат за тях. Още тогава ми светна лампичка… не, не лампичка. Авиационен прожектор. Дано след това описание да почнат да просветват поне светодиодчета и при други хора.

  Дамата не ми каза смята ли да участва в такава агенция като издател и преводач. Или пък като собственик или част от управлението. И в момента пробвам да се сетя. Всъщност не, не пробвам – очевадно е какво ще каже. Всъщност, очевадно е и какво ще стане с нея, ако влезе в такава агенция като преводач, какво – ако влезе като собственик или управител, и какво – ако си остане обикновен издател и автор. Сигурен съм, че тя го знае далеч по-добре от мен, независимо че вероятно ще твърди съвсем различно нещо. И че го е знаела отпреди да започне да се бори за създаването на тези агенции. Пиша този запис, за да го знаят и останалите – читатели, издатели, автори.

  Пробвам да се сетя и какво ще стане с българските писатели, ако се създаде литературен “Мюзикаутор”. Дали трудът им ще стане достойно платен. Дали ще могат отсега нататък спокойно да се посветят на творене, за да има повече българска култура. И най-вече дали ще им се иска да творят при такова положение. Дали няма който може от тях да избяга някъде другаде, било да пише, било да мие чинии, а останалите да спрат да пишат, или да заключат творбите си в чекмеджето, в чакане на не толкова робовладелски времена.

  И се чудя – няма ли в скоро време да се появят подобни агенции и за българските художници, скулптори, кинодейци? Защото когато писателите спрат да пишат, и литературното кранче пресъхне, няма как “потребителите” му да не потърсят откъде другаде да смучат. Ако апетитът им не порасне още дълго преди това… И как творците и творчеството в България ще процъфтят с появата им. И, като резултат, какви светли позиции ще заеме българската култура в умовете на децата ни, и колко културни ще бъдат те…

  … Моля всички, които четат този запис: простете ми, че ви занимавам с подобна безумна, отблъскваща, скандална, гнусна, невъзможна простотия. Простете ми, че ви съсипах деня, и може би не само един ден. Чувствам се виновен за това, кълна се. Пред тази новина разбирам по-добре отвсякога колко ценно и нужно е човек да има добро настроение и усещане, че бъдещето ще си струва. Моля ви, простете ми, че ви го съсипвам. Зная, че е грозно два метра мъж в разцвета на силите си да охленчва света по начин, който убива радостта от съществуването на околните. Съжалявам, не издържах. Преля ми. Не само заради това, което изпитвам лично – и заради Данчо Караджов, и заради всеки български творец.

  Моля ви, простете ми."

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 5. 5 Профил на maniask
  maniask
  Рейтинг: 594 Неутрално

  В допълнение, специално за България: Развлекателната индустрия склонна ли е да съгласува цените на нейните продукти с доходи и въобще финансовата ситуация в конкретната страна? Мария Илиева склонна ли е да плати повече за услуга в дадена област, ако този, който я извършва, каже: "Ама това е Мария Илиева. Тя е звезда, трябва да плаща повече, защото има принципно повече пари". Първо да разнищят тези неща и тогава да тръгват да създават концепции.

 6. 6 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Ейййй тея много нагли...
  Нямат никакво намерение да се променят...
  Като в оня виц:
  Целия град може, а ти не, а?

 7. 7 Профил на Мушморок
  Мушморок
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  [quote#1:"maniask"]Защо всеки си мисли, че създава истинско уникално изкуство и тръгва да се изказва под път и над път?[/quote]
  Не ти харесва - не консумираш.

  "Най-голямото неравенство е да изравняваш неравните неща" - Аристотел
 8. 8 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Аре къш от тука бе! Ентелектуалци!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 9. 9 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Полицейско насилие няма.
  Вашта мама!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 10. 10 Профил на Минуса
  Минуса
  Рейтинг: 543 Неутрално

  тва е се едно пиявица да ти обяснява как тя не ти пие от кръвта ами само я почиства.

 11. 11 Профил на maniask
  maniask
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мушморок":

  Абсолютно съм съгласен. Проблемът е, че има хора, които искат с 1 песен да забогатеят, и то бързо. Това е индустрия, не изкуство. Само че и вече не сме онова време, хората имат друг критерий.

 12. 12 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Гневно

  "...13 организации за защита на авторските права и продуцентски къща."

  Абе, има ли толкова творци в България на които да им защитавате правата!?
  Те трябва доколкото ги има да бъдат защитени точно от вас!

  АУТОР...Боже... продуценти...
  Малко ви е Чистилището на Данте!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 13. 13 Профил на ългари
  ългари
  Рейтинг: 754 Разстроено

  Интересно, как се обосноваватс общи приказки за целите на закона. Защо не се критикува самият процес на писане на текста?Изземането и забраната на проектозакона за обществена дискусия предивзвика протести по целия свят.
  Клаузи, които гласят, че «трябва да бъдат интрпетирани, така както са се договорили държавата и бизнеса»
  са доста мъгляви, за да бъдат гласувани в демократичен конгрес.

 14. 14 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Тия дами и господа да не би за момент да са решили, че в България има пазар за развлекателна индустрия, различна от пране на пари (чалга). Или пък, че с АСТА ще се появи? Вие чувате ли се? Насила ще накарате българите да плащат за изкуство, когато те си спират парното. Поне за йерархията на Маслоу чувалили сте?

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 15. 15 Профил на Минуса
  Минуса
  Рейтинг: 543 Неутрално

  споразумение което се приема тихомълком няма как да е в интерес на обществото, а очевидно е за да облужи интереса на избран кръг от хора. проста логика.

 16. 16 Профил на Alexander Lazarov
  Alexander Lazarov
  Рейтинг: 488 Гневно

  тея клоуни трябва да си припомнят какво се случи на Металика след като осъдиха Напстер и след колко години феновете им простиха

  rm -rf /bin/laden
 17. 17 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 899 Весело

  Никой не им оспорва авторството , напротив стават известни и популярни. Вместо да плащат за безплатната реклама те тръгнали и пари да искат !

 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3701 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dehumanizer":
  [quote#1:"maniask"]Настъпват времена, в които хората започват да изпитват трудности да съвместят термините "развлекателна" и "индустрия". [/quote]
  Да! Цитатът е съсем на място! Точно такива псевдозагрижени за правата на авторите организацийки са най-голямата прокоба за истинските творци. точно те изтриват качествата на създаденото от преживялата творчески катарзис личност и принизяват рворението до най-прозаичната, алчна и безскрупулна "индустрия" на забавленията.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на anelin
  anelin
  Рейтинг: 434 Гневно
 20. 20 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#5] от "maniask":

  Е това може да стане, само че с обратен знак, т.е. да плащат по-малко, отколкото останалите, защото са известни!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 21. 22 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ПРОФОН, Вие какво наричате " безпочвените внушения и манипулации"- правният анализ в блога на проф. Огнянова по темата АСТА, която е била и моя преподавателка или странните ви/ меко казано/ изявления в защита на АСТА? Я по-леко с изхвърлянията...Искате ли да раясня свързаността между ПРОФОН и Музикаутор /споко- не сте ми били клиенти, но имам мноооого ваши договори/ в публичното пространство и така ли ще си говорим с вас?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 22. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3701 Неутрално

  [quote#12:"drakar65"]"...13 организации за защита на авторските права и продуцентски къща."
  Абе, има ли толкова творци в България на които да им защитавате правата!?
  Те трябва доколкото ги има да бъдат защитени точно от вас! [/quote]
  Ей такива кърлежи не само не подпомагат творчеството, а само смучат от истински продуктивните творци. Точно те са най-вредните за изкуството. Как пък не се намери един истински художник или композитор, или някакъв друг творец да се намеси, а точно тия никомуненужни аоендикси се обадиха.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 24 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Весело

  "Поздравяваме българското правителство за стратегическия поглед напред!"

  Малеее..., мале... То бива, бива, ама това на нищо не бива!
  Как дявола чете Евангелието, или "Обичайните заподозрени", „Среднощен експрес“, хайде да не споменавам, Кафка, Оруел и Бредбъри...

  Нямам думи за думите на тези творци!
  Опааа...те бяха продуценти и къщи за авторски, абе пари...

  Толкова безочие и наглост!!!???

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 24. 25 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Като ви сложат по един униформен да следи за спазване на правата и за личната кореспонденция ще запеете друго.

 25. 26 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#9] от "berbenkov":

  Бербенков се радикализира нещо, а ))

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 26. 27 Профил на noway
  noway
  Рейтинг: 541 Неутрално

  да живее пиратсвото .piratebay is life fuck asta

 27. 28 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  ''________ ПРОФОН, МУЗИКАУТОР, ТЕАТЪРАУТОР, АРТИСТАУТОР и продуцентски компании________''

  Мислите ли, че ще се вслушат в исканията на 100тина човека, а не на Нацията? Тази АСТА си е напълно лобистки закон. Ся ще видим кой ще победи. Нацията или лобисчетата.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 28. 29 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Имам една много конкретна препоръка къде да сложат това писмо, ама ще ме цензурират.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 29. 30 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 968 Гневно

  Ха - Ха - Ха! Не засягало основни човешки права. Я марш в плеоцена, гниди ниедни! Долу ръцете от мрежата! Не сте длъжни да ползвате нови технологии, боклуци такива. Списвайте с мастило, давайте концерти до посиране. Не записвайте филми на електронен носител. Тракайте на пишещи машнини ако искате. Свободни сте да го правите. Няма да задължите останалите хора да станат роби в някаква антиутопия заради мизерници като вас.

 30. 31 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3505 Любопитно

  Наистина ли смятат, че Интернет е причината за ниските им печалби?! Интернет е реклама и ако ти хареса нещо, после го търсиш, за да си го купиш с високо качество - защото знаеш какво търсиш!

 31. 32 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#25] от "yavooor":

  "Дружна песен днес да екне,
  песен, песен на труда,
  на сърца ни да олекне,
  да живей, живей труда!"

  БКП! КПСС! Априлския пленум!

  П.С. Що ли съм се заблуждавал, че комунизма си е отишъл...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 32. 33 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 899 Неутрално

  До коментар [#30] от "zg":Така е ,никой не им е дал монопол върху постиженията на човечеството . То ако Гутенберг и други изобретатели са действали като тях , още щеше да си разменяме мислите написани на волски кожи !

 33. 34 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  [quote#28:"ARRI"]Мислите ли, че ще се вслушат в исканията на 100тина човека, а не на Нацията?[/quote]
  Много такива които ходят по тънък лед след масови протести си остават без власт и подкрепа.


  Сегашните закони достатъчно добре защитават авторските права стига да има кой да ги защитава !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 34. 35 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Тия "артистите" и тем подобни, да вземат да се замислят колко пъти като правят нещо взаимстват и използват чужди идеи, музикантите - колко пъти използват чужди мелодии в друг аранжимент, колко от тях знаят какво е "легален софтуер", колко от тях да кажат, че не гледат клипчета във vbox или youtube и тогава да ми се правят на света вода ненапита.

 35. 36 Профил на Чингиз Хан
  Чингиз Хан
  Рейтинг: 434 Неутрално

  имам документи за някои от подписалите това жалко писъмце свързани със съзнателно укриване на дължими към автори отчисления. Това са не само обикновени крадци, но и нагли тъпи и арогантни крадци.

 36. 37 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#34] от "comandante":

  Ми значи на тези отвореното писмо е писано с/у заплащане. Пак формулата разделяй и владей ни врътнаха. Много обичат парцалесите да настройват хората един с/у друг. И докато ние се дърляме, те необезпокоявани си правят каквото си искат и то незабелязано от нас.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 37. 38 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1859 Гневно

  Тия па!
  80% (това е оптимистичинят вариант) са някакви тотални бездарници, които, незнайно защо, са си въобразили, че ако ми се забрани да тегля от нета, ще ида да си купя боклуците им и изведнъж ще станат милионери.
  Смешници!
  Пък и тия от ТЕАТЪРАУТОР къде се врат? Тях точно как ги "ограбва" пиратството, че нещо не ми е съвсем ясно? Или те представляват авторските права на Шекспир?
  1000 организации и организацийки за защита на авторски права накацали на клонката и искат да цоцат.
  Ай сиктир, бе!

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 38. 39 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1370 Любопитно

  Туй ми мязат на некакви юдейски дружинки.

 39. 40 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1287 Любопитно

  "...Отворено писмо в подкрепа на международното споразумение АСТА изпратиха 13 организации за защита на авторските права и продуцентски къща..."

  Като се има предвид, че ACTA защитава авторските права само на корпорации, а не въобще на автори, тия 13 организации се явяват "сопи" в ръцете на разюзданите и лакоми международни акули, тръгнали да защитават правата си над дребните рибки. И в същото време тия искания идеално пасват на напъните на международната олигархия за поставяне на всичко под техен контрол. Именно поради тази причина нашите бабаити с радост прегърнаха възможността да надничат в живота на всеки дом по особено гнусен полицейски маниер.
  Много бих искал да се надявам, че все пак ще ни се размине животът в такъв кошмар...

 40. 41 Профил на greshite
  greshite
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Другари номенклатурчици от БАМП, Профон, профан- бъди и други алчни и мързеливи НЕчовеци,
  разбираема е вашата амбиция да ни заробите и заразите с вашия вирус и да смучете плодовете на нашия труд - в крайна сметка вие по друг начин не можете да съществувате. Не сте кадърни, не сте работливи, не сте конкурентно способни, мудни и тромави сте, ленността е вашата същност и сте способни на всичко дори да загробите бъдещето на цял един народ, за да продължите вашето безмислено и безполезно съществуване. Разбирам ви, само че ме разберете и вие, бих си купил диск на мара илиева само за да го изгоря публично. Не пее лошо момичето, има сигурно някоя и друга песен, ама явно няма акъл момичето щом застава на тази позиция и иска да преследва потенциалната си публика с полиция. Да ви питам, чалгата може и да е ужасна, но защо Митьо Пайнера не се оплаква а работи, защо не му е нужна ACTA, защо има хиляда изпълнители, а вие под дърво и камък търсите 2-3? Сигурно защото краде, музика и си пише сам текстовете. Ама той и Миро каризменски крадна, и глобул ли беше си спряха рекламата, за да не дойдат онея лошите от някоя асоциация. Така е, като не можете да крадете като хората, ще мрете от глад, щото вече (почти) всичко в музиката е измислено, и на мен доста неща ми напомнят други песни, но не се оплаквам възможности за миксове интерпретации и надграждане дал бог. Ама БАМП не дал, щото трябва да се платят едни пачки от които вие прибирате мазното.... и така няма музика. Та който иска да погуби музиката и изкуството въобще - да подкрепя ACTA и да се надява, че може като пее да стане милионер - шанса му е по-голям в Тото-то. Айде не ми се говори повече ...

 41. 42 Профил на greshite
  greshite
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ей, аман от СОПИ,ПИПИ,АКТИ и други боклуци ....
  Най-накрая ще почна да слушам китайско, там поне няма проблеми Е доста самостоятелни творци в момента, но те ще ги заробят и тях и без договор с корпорация ще ги съдят до дупка щото и те откраднали нещо, та и те ще изчезнат. Така че да живее китайското ....

 42. 43 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Едвам се въздържам да не почна да псувам!!!!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 43. 44 Профил на k@lcho
  [email protected]
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Control - C
  Control - V!
  DONT
  Control - ME!

  просто е нали!

  нека нета да си остане свободен и за всеки от нас!

  наистина не на АСТА!!!

  няма кой, значи – аз, няма кога, значи – сега! Control - C Control - V! DONT Control - ME! ... Просто е НАЛИ!
 44. 45 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Секретарките направо са се увлякли и пренатегнали в писането на празнословия и локуми в това открито писмо, но следния пасаж просто избива рибата:

  "Всъщност АСТА ще помогне да се създадат по-благоприятни условия за развитие на иновациите, творчеството и конкурентоспособността на творческите индустрии и на секторите, базирани върху системата от права върху интелектуална собственост. Борбата срещу разпространението на фалшиви стоки и пиратско съдържание в глобалната мрежа преди всичко ще защити гражданите, тяхното здраве и сигурност, както и интересите им на потребители."

  Не мога да си представя как точно ще се получи тази конкурентна среда и благоприятни условия за творене, нито пък как благоприятно ще се отрази на моето здраве и безпрепятствено функциониране на телесните ми органи.

  А словосъчетанието "..важен в световен мащаб документ" ми прозвуча точно като "налагане на нов световен ред". Останалите идеи в писмото също говорят за едно унифициране, за едни рамки, за една ....МАТРИЦА!

  А "площадната политика" обижда всеки здравомислещ, който си е направил труда да прочете текста на споразумението!

  Нещастници! Заслепени от очакваните безумни печалби си помислиха, че станаха по-велики и богоизбрани!

 45. 46 Профил на fonzauer
  fonzauer
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Хахаха,
  на тези "радетели" на справедливостта бих отговорил с цитат на онзи надпис , който видял Швейк на стената в гарнизонния арест: "Хванете ме за К..а" , който някой по-богоязлив затворник поправил на "Хванете ме за К...раката"

 46. 47 Профил на крум фильовски
  крум фильовски
  Рейтинг: 434 Разстроено

  ‎!!!!!!!
  ХОРА ВНИМАВАЙТЕ! АСТА НЕ Е САМО ИНТЕРНЕТ!

  Тя слага ръка на сортовите семена и генеричните лекарства също! Под ударите и попадат земеделците, кито тази година си купили семена, отделили са си от реколтата и на другата година сеят от своите семена, това са почти 75% от земеделците, зеленчуко- и зърнопроизводителите ни! Генеричните лекарства които се произвеждаха свободно след падането на патента им, също са под ударите на АСТА!
  Така правата над тях остават завинаги и цената им ще се вдигне!
  Та това е мечтата на монополиста от векове, да сложи ръка върху храната ни, а те също са интелектуална собственост!

  Моля засегнатите да изчетат внимателно документа и да не се съгласяват с особеното мнение на България само в частта за Интернет!
  ЦЕЛИЯ ДОКУМЕНТ Е НЕПРИЕМЛИВ ЗА НАС, ОБСЛУЖВА САМО КОРПОРАТИВНИ ИНТЕРЕСИ И ПРЕВРЪЩА ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК В ПРЕСТЪПНИК!

  ето го на Български език:
  http://register.consilium.europa.eu/pdf/bg/11/st12/st12196.bg11.pdf

  ЗЛОТО си има име и се казва МОНСАНТО !

  Това е компанията която притежава патента на всички сортови семена в америка.без неино разрешение нямаш право да си отделяш екологични чисти семена за засяване.в САЩ подготвят указ, според който производството на храна в домашно стопанство ще се смята за углавно престъпление като го приравняват към контрабандата.има пряка връзка с аерозолните престъпления Chemtrails.същите тези хора сега предлагат семена устойчиви на кеселинни дъждове които съдържат:алуминий,барий,цик,и титаний.звучи ли Ви познато ! ! ! ...монсанто са повече от „алчни монополисти“, даже се съмнявам, че парите толкова ги интересуват. тези хора разработват БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ!навремето монсанто са произвели токсичния хербицид „Agent Orange“ използван от американците във Виетнам.по данни на Виетнамското Министерство на външните работи „Agent Orange“ e причинил 400,000 смъртни или инвалидни случая, а 500,000 деца са се родили с дефекти http://en.wikipedia.org/wiki/Agent_Orange
  ''хора'' разработили подобен продукт, хора отговорни за масови убийства.нещата отиват натам те да постигнат пълен контрол върху храната ни, като ни отнемат естествените и безвредни сортове, и ни задължат да садим и ядем техните отрови (по един или друг начин).но може би това заслужаваме, защото въпреки примера на хората пострадали преди нас от ГМ културите–въпреки потресаващия пример–ние не се вслушваме и не взимаме поука. защото не ни интересува… в САЩ производството на спераматозоиди у младите мъже намалява с 50% ! храните с чужди гени в тях се отразяват и върху фертилността на жените. също така е доказано ,че при децата пък се проявяват алергии,в следствие на ГМО и се появяват туморни образувания. генетично променените организми понижават защитните сили на имунната система.има ли някой на който да не му е ясно ,че корпорациите занимаващи се с ГМО са по-скоро военни организации отколкото икономически или други субекти!...

  93% от неродените бебета са заразени с ГМО. Забележително ново проучване изобличава още една лъжа на биотехнологичната индустрия. А именно тази, че определен вид генетичен пестицид, използван в култивирането на ГМ посеви, не попада в човешкото тяло. Изследователи от Квебек доказаха, че Bt токсинът, използван в ГМ царевица и други култури, безспорно заразява кръвта на хората. Въпросният токсин е открит и в кръвта на 93% от бременните жени, участвали в теста. Проучването обяснява, че токсинът може да навлезе в тялото не само от приемане на ГМО, но и от консумация на мляко, месо и яйца от животни, хранени с ГМО. http://www.naturalnews.com/032510_unborn_babies_GMOs.html

  в САЩ производството на спераматозоиди у младите мъже намалява с 50% ! а също и ,че храните с чужди гени в тях се отразяват и върху фертилността на жените! също така е доказано ,че при децата пък се проявяват алергии,в следствие на ГМО и се появяват туморни образувания! генетично променените организми понижават защитните сили на имунната система.

  "монсанто" е обявена за най-лошата компания на 2011 г. от NaturalSociety - като заплаха за човешкото здраве и околната среда !!! http://intelwars.com/2011/12/06/monsanto-declared-worst-company-of-2011/

  Щатският Сенат: ''Нямате право да отглеждате храна и да пазите семена''

  Проектозакон, изготвен от щатския Сенат, беше определен като най-опасният в историята на Съединетите щати.
  Въпросният Bill 510 (Food Safety Modernization Act) прехвърля пълната власт на държавата да определя кой има или няма право да отглежда, да продава и да транспортира собствено произведена храна.
  С други думи – Големият брат става пълен собственик на доматите и краставиците в задния ви двор.
  Също така проектозаконът, който, както се очаква, ще бъде приет със сигурност, дава право на властите да арестуват и да лишават от свобода всеки, който продава собствено произведени храни на зеленчуковите пазари.
  Ще се криминализира събирането на семена и всяко неоторизирано превозване на органични продукти, ако не е получено изрично разрешение от федералното правителство.

  http://www.naturalnews.com/030418_Food_Safety_Modernization_Act_seeds.html

  100 % този проектозакон е писан от монсанто и цели натрапване на техните изродени ГМ храни чрез пълно заличаване на природните зеленчуци. като се имат предвид лобистките групи на тази сатанинска компания в ръководните структури на ЕС и отделни европейски държави, очаквайто скоро подобен закон и у НАС!.

  Обама назначи заместник-председател на "Монсанто" като старши съветник на комисаря при ''FDA'' !!!
  http://networkedblogs.com/lMhWu

  http://www.obshtestvo.net/content/view/1642/7/ Процентите в храните са много ниски, защото лабораториите могат да изследват САМО до 2% ГМО в продукт. Така са "настроени" просто. На тях им трябва да хващат само границата за етикетиране, която сега е 0.9%.
  На практика, това означава, че ако пише, че пробата е с над 2%, това "над" може да е 10, 20, 50, 80% ГМО и никой не знае колко точно.Над 2% може да значи и 92%. просто машините мерят до 2% !!!

  в САЩ подготвят указ, според който производството на храна в домашно стопанство ще се смята за углавно престъпление като го приравняват към контрабандата ! ... http://www.ivanstamenov.com/2011/11/3427/

 47. 48 Профил на 13
  13
  Рейтинг: 283 Неутрално

  ..."Отровно писмо в подкрепа на международното споразумение АСТА изпратиха 13 олигархии за защита на авторските права и продуцентски банкови сметки."...

 48. 49 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ей, братлета, смачкайте ги тия паразити, дето искат авторски права, докато можете, защото ще започнат да ви искат пари за включено радио, телевизор и какво ли не. Така е в Белгия. Кошмар. Обикалят кафенета, фризьорски салони, лекарски практики... Навсякъде! И пишат фактури и глоби!

 49. 50 Профил на Don Octavio del Flores
  Don Octavio del Flores
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ДО
  БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА МУЗИКАЛНИТЕ ПРОДУЦЕНТИ (БАМП)
  АСОЦИАЦИЯ "БЪЛГАРСКА КНИГА"
  АСОЦИАЦИЯ НА КУЛТУРНИТЕ МЕНИДЖЪРИ
  БУЛ АКТ
  КОПИ БГ
  ПРОДУЦЕНТСКА КЪЩА "ЕВРОДИАЛОГ"
  РЕПРО БГ
  СДРУЖЕНИЕ НА ПРОДУЦЕНТИТЕ И ЧАСТНИТЕ ТЕАТРИ

  УВАЖАЕМИ АВТОРИ, АРТИСТИ, ПРОДУЦЕНТИ, ДАМИ И ГОСПОДА,

  Обръщам се към Вас, за да изразя възмущението си от факта, че изразявате подкрепата си към едно споразумение, което е прието в условията на непрозрачност и е насочено срещу Конституционните права на Вас и на Вашите съграждани.

  Бих могъл да разбера чуждестранните носители на авторски и сродни на тях права, които поради безсилието си да съберат пари от изкуството си в чужди юрисдикции прибягват към лобистки, корупционни и мракобесни практики. Но подобно поведение от Българските артисти е напълно неприемливо.

  Бях решил да преустановя заплащането за чуждестранни интелектуални продукти поради абсурдността на АКТА и поради откровено лобисткото и корупционно законодателство в областта на авторските и сродните им права, включително и наказателно правните норми, касаещи тази сфера. Сега разбрах, че и Вие подкрепяте тези абсурдни мерки. Не е приемливо Българското законодателство да налага глоби в минимален размер 10 минимални работни заплати за елементарни нарушения на авторските права. Никое изкуство не струва колкото живота на един свободен човек.

  Поради това заявявам най-отговорно намерението си, считано от днес, да не дам нито стотинка за който и да било от Вашите продукти до отмяната на наказанието затвор за ползването на продукти, съдържащи авторски и сродни на тях права, когато това не е с цел извличане на печалба по търговски начин и едновременно с това най-малко двадесеткратното намаляване на глобите, предвидени в ЗАвСП.

  Очаквам от Вас да обясните на членовете си, защо сте заели тази позиция и защо хората не желаят да плащат за произведенията им под заплаха от следене, затвор или унищожителни за тях и семействата им глоби.

  Настоявам да оттеглите незабавно подкрепата си от това анти-българско по своето естество споразумение.

 50. 51 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Култов екшън само за любители - против АСТА
  http://www.youtube.com/watch?v=k-35s-7WJl4

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 51. 52 Профил на ga6tisperka
  ga6tisperka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  до афтурите на писмото:
  от толкова фелацио на кого ли не,
  май е по-добре да го прекръстите на
  АФТА

 52. 53 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  "се обърнаха към председателя на Народното събрание Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов, министрите на икономиката, на културата, на информационните технологии и на вътрешните работи"

  Е тогава кво ни занимавате с тях - това писмо да си го четат адресатите ... И да си правят сметката какво ги чака на изборите, ако се приеме.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 53. 54 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  Интересно, що зад АКТА застават лейбълите и продуцентите, но не и самите автори? Нали за авторско право говорим, а не за продуцентско?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 54. 55 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Ако ратифицираме АКТА, тия шушляци непоръбени ще станат такива хиени, със съд ще ни гонят и ще ни осъждат. Описание как и обяснение защо ще стане това, ако ратифицираме гнусАКТА:

  http://semkiibonbonki.blogspot.com/2012/02/acta_04.html

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 55. 56 Профил на xari123
  xari123
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Посредствени бг "звездички" си мислят, че ще докопат някой лев...Просто жалка картинка...
  Браво на поляците! И ние можем като тях!

 56. 57 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 755 Гневно

  До коментар [#4] от "Dehumanizer":

  Ма*а им мръсна! В светлината на днешните, вчерашните и всички останали пресни новини /по-удачно като че ли би било да ги нарека скандали/, изпадам в дилема кой е по-голям мръсник, предполагаемият убиец на Мирослава от Перник - Стойчо Стоев, неговите "самоубийци" или тия симпатяги, упражняващи с гордост "професията" ПРАВОНОСИТЕЛ?!?

  Благодаря за инфото за блога.

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 57. 58 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#54:"Тони!"]що зад АКТА застават лейбълите и продуцентите, но не и самите автори?[/quote]

  "Правото" се казва "авторско" само у нас. По цял свят му викат "право за копиране", copyright и не случайно. "Правото" за копиране не е "право", а изкуствено държавно ограничение, което регулира кой и как може да прави копия на дадено произведение.

  Както знаеш, с копирането и разпространението не се занимават авторите, а издателите, затова те са и най-активните лобисти за приемането на АКТА.

  Та така.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 58. 59
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 59. 60 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  [quote#54:"Тони!"]
  Интересно, що зад АКТА застават лейбълите и продуцентите, но не и самите автори? Нали за авторско право говорим, а не за продуцентско?[/quote]
  Повечето договори са такива ,че авторите взимат еднократен хонорар и след това завинаги правата са на продуцентите.
  За това на авторите не им пука ...даже единствения начин да поддържат славата си е е да могат хората свободно да споделят творчеството им.
  Днес музикантите печелят от концерти а не от преиздаване на стари албуми!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 60. 61 Профил на debutant
  debutant
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Защо ли не се доверявам на хората, които имат преки бизнес интереси АСТА да бъде приета?
  Никой не може да гарантира как АСТА ще бъде тълкувана нито след месец, нито след 5 години. Защо да рискуваме нашите права, за да могат тези да си пълнят гушата?

 61. 62 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 761 Неутрално

  ако някой ми посочи поне един български музикант, писател, кинаджия или въобще какъвто и било българин, който някога е имал каквато и да било полза от тия 13 организации - може и да се замисля.
  Защо изобщо трябва да се обсъжда закон, чиито единствени поддръжници са камара от неясно какво правещи кърлежи, а 99,99% от избирателите са категорично против него ??

 62. 63 Профил на novavenera
  novavenera
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Ето ви часта от текста на ACTA касаещ интернета. Който знае английски да се оправя, че ме мързи да превеждам, пък и автентичния текст е най-добрия източник.

  Посланничката на Словения, която е подписала документа в Япония на 28 Януари, 2012, вече съжалява и в официално се извинява на нейния народ за лекомислието си и моли да й простят. Вие си правете заключенията.

  ARTICLE 27: ENFORCEMENT IN THE DIGITAL ENVIRONMENT

  1. Each Party shall ensure that enforcement procedures, to the extent set forth in
  Sections 2 (Civil Enforcement) and 4 (Criminal Enforcement), are available under its law so as to permit effective action against an act of infringement of intellectual property rights which takes place in the digital environment, including expeditious remedies to prevent infringement and remedies which constitute a deterrent to further infringements.

  2. Further to paragraph 1, each Party’s enforcement procedures shall apply to
  infringement of copyright or related rights over digital networks, which may include the unlawful use of means of widespread distribution for infringing purposes. These procedures shall be implemented in a manner that avoids the creation of barriers to legitimate activity, including electronic commerce, and, consistent with that Party’s law, preserves fundamental principles such as freedom of expression, fair process, and privacy. 13

  3. Each Party shall endeavour to promote cooperative efforts within the business
  community to effectively address trademark and copyright or related rights infringement while preserving legitimate competition and, consistent with that Party’s law, preserving fundamental principles such as freedom of expression, fair process, and privacy.

  4. A Party may provide, in accordance with its laws and regulations, its competent authorities with the authority to order an online service provider to disclose expeditiously to a right holder information sufficient to identify a subscriber whose account was allegedly used for infringement, where that right holder has filed a legally sufficient claim of trademark or copyright or related rights infringement, and where such information is being sought for the purpose of protecting or enforcing those rights. These procedures shall be implemented in a manner that avoids the creation of barriers to legitimate activity, including electronic commerce, and, consistent with that Party’s law, preserves fundamental principles such as freedom of expression, fair process, and
  privacy.

  5. Each Party shall provide adequate legal protection and effective legal remedies against the circumvention of effective technological measures 14 that are used by authors, performers or producers of phonograms in connection with the exercise of their rights in, and that restrict acts in respect of, their works, performances, and phonograms, which are not authorized by the authors, the performers or the producers of phonograms concerned or permitted by law.

  6. In order to provide the adequate legal protection and effective legal remedies
  referred to in paragraph 5, each Party shall provide protection at least against:

  (a) to the extent provided by its law:

  (i) the unauthorized circumvention of an effective technological measure carried out knowingly or with reasonable grounds to know; and
  (ii) the offering to the public by marketing of a device or product, including computer programs, or a service, as a means of circumventing an effective technological measure; and

  (b) the manufacture, importation, or distribution of a device or product,
  including computer programs, or provision of a service that:

  (i) is primarily designed or produced for the purpose of circumventing an effective technological measure; or
  (ii) has only a limited commercially significant purpose other than
  circumventing an effective technological measure. 15


  7. To protect electronic rights management information, 16 each Party shall provide adequate legal protection and effective legal remedies against any person knowingly performing without authority any of the following acts knowing, or with respect to civil remedies, having reasonable grounds to know, that it will induce, enable, facilitate, or conceal an infringement of any copyright or related rights:

  (a) to remove or alter any electronic rights management information;

  (b) to distribute, import for distribution, broadcast, communicate, or make
  available to the public copies of works, performances, or phonograms,
  knowing that electronic rights management information has been
  removed or altered without authority.

  8. In providing adequate legal protection and effective legal remedies pursuant to
  the provisions of paragraphs 5 and 7, a Party may adopt or maintain appropriate
  limitations or exceptions to measures implementing the provisions of paragraphs 5, 6, and 7. The obligations set forth in paragraphs 5, 6, and 7 are without prejudice to the rights, limitations, exceptions, or defences to copyright or related rights infringement under a Party’s law.


  13 For instance, without prejudice to a Party’s law, adopting or maintaining a regime providing for
  limitations on the liability of, or on the remedies available against, online service providers while
  preserving the legitimate interests of right holder.

  14 For the purposes of this Article, technological measures means any technology, device, or component that, in the normal course of its operation, is designed to prevent or restrict acts, in respect of works, performances, or phonograms, which are not authorized by authors, performers or producers of phonograms, as provided for by a Party’s law. Without prejudice to the scope of copyright or related rights contained in a Party’s law, technological measures shall be deemed effective where the use of protected works, performances, or phonograms is controlled by authors, performers or producers of phonograms through the application of a relevant access control or protection process, such as encryption or scrambling, or a copy control mechanism, which achieves the objective of protection.

  15 In implementing paragraphs 5 and 6, no Party shall be obligated to require that the design of, or the design and selection of parts and components for, a consumer electronics, telecommunications, or computing product provide for a response to any particular technological measure, so long as the product does not otherwise contravene its measures implementing these paragraphs.
  16 For the purposes of this Article, rights management information means:
  (a) information that identifies the work, the performance, or the phonogram; the author of the work, the performer of the performance, or the producer of the phonogram; or the owner of any right in the work, performance, or phonogram;
  (b) information about the terms and conditions of use of the work, performance, or phonogram; or
  (c) any numbers or codes that represent the information described in (a) and (b) above;
  when any of these items of information is attached to a copy of a work, performance, or phonogram, or appears in connection with the communication or making available of a work, performance, or phonogram to the public.

 63. 64 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#62:"Ментор"]Защо изобщо трябва да се обсъжда закон, чиито единствени поддръжници са камара от неясно какво правещи кърлежи, а 99,99% от избирателите са категорично против него ?? [/quote]

  Не се обсъжда закон, а международно споразумение. Тва е новият модел на капитализмуса - прави се международна лобистка група, като IFPI или WIPO, тя организира мероприятия, на които се лобира пред администрациите, администрациите подписват международно споразумение, което се налага на националните парламенти като "консенсус".

  Това е и най-големия проблем на АКТА - че се приема надпарламентарно.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 64. 65 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 532 Неутрално

  ''Поздравяваме българското правителство за стратегическия поглед напред!''

  По-важно е, ние как ще го поздравим!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 65. 66 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Тия организации да спрат да доят авторите. 1-2% от приходите са им напълно достатъчни. Стига толкова посерници.

 66. 67 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Иначе подкрепям АСТА в частта му, която не нарушава свободата на ползвателите на Интернет. Дъмпинга, който крадещия всичко Китай, поддържан с евтини суровини от Русия прави по западните пазари, ни доведе до тази световна икономическа криза. АСТА е оръжие срещу тази подмолна война на Русия и Китай, поддържани от Иран, Венецуела, страните от БРИКС и др.

 67. 68 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#67:"proizvoditel"]Дъмпинг, който крадещия всичко Китай, поддържан с евтини суровини от Русия прави по западните пазари, ни доведе до тази световна икономическа криза[/quote]

  Ай ся, стига лъга. Нито суровините от Русия са евтини, нито Китай може да прави дъмпинг - Китай изкарва пари от евтина работна ръка, а не от конкуренция на холивудски филми.

  А причина за кризата беха първо имотния балон в америка, а сега - дълговете на западните правителства. И двете немат нищо общо с Китай, Русия и АКТА.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 68. 69 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Чудя се какви анархокомунисти пишат по форумите. Без по някакъв начин да съм свързан с някаква индустрия, която разчита на АСТА считам че цялата истерия около АСТА е продиктувана най-вече от желанието на младежите да продължават безплатно и незаконно да си тършуват по сайтовете и да си присвояват чуждия труд. Всякакви оправдания с ограничаване на свободи и шпиономания са преувеличени и силно изопачени. Пак повтарям, в основата е съпротивата срещу факта че няма да може да се свалят безплатни файлове и да се хакват сайтове.

  На безплатното сваляне и на хакването някои хора обичат да му казват свобода на Интернет пространството и гаранция за прогреса. Това е пълна глупост! Краденето си е крадене под всякаква форма и вид.

  Очаквам отново да бъда обиждан и наричан с какво ли не само заради това че съм се осмелил да си изкажа мнението по тема която не се нрави на по-агресивните форумисти. При това без мнението ми да има каквото и да е значение за крайния резултат.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 69. 70 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 648 Любопитно

  До коментар [#69] от "emil":
  То и Хиндебург навремето си е мислел, че държи Хитлер за топките, ама на....
  Започва се с малки и "незначителни" стъпки, а после една сутрин се събуждаш със закон за расовата чистота и данък въздух.
  А конкретно за повърнята, изписана от БГ продуцентските компании-АРЕ У ЛЕВО БЕ.
  Точно Вие сте НАЙ-ГОЛЕМИТЕ крадци на авторско право-всичките ви продукти са крадени от филми, шоута, реклами и т.н. от целия свят, фризирате ги и ги пробутвате за "авторски".
  Колко чужда музика използвате за фон на реклами, и плащате ли това, а?
  Колко чужди сериала окрадохте най-безсрамно, вкл. цели диалози, ситуации, дори и ракурси на камери?


  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 70. 71 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 819 Неутрално

  [quote#54:"Тони!"]Интересно, що зад АКТА застават лейбълите и продуцентите, но не и самите автори? Нали за авторско право говорим, а не за продуцентско? [/quote]
  Чета постингите ти с удоволствие, но мисля, че този път не си прав.
  Продуцентът е предприемач, инвеститор, а артистът, певецът, авторът - те са наемни работници.
  Представи си филма "Титаник": постановчици, сценаристи, артисти представят проекта си пред един продуцент, оня приема идеята им, и инвестира няколко десетки милиона в декори,наеми на снимачни площадки, музиканти, фантастични хонорари на артисти. Накрая Кейт Уинслет и Лео парадират като манекени в свръх скъпи дрехи, усмихват се, и са щастливи с набъбналите им сметки с по няколко милиона. И от този момент инвеститорът (продуцентът) решава, че е дошъл моментът да си върни разходите, и разбира се да спечели. Оказва се обаче, че някой е качил филма му в интернет, хората масово му се кефят свързали компютрите си с големите плазми в къщи, и на премиерите в киносалоните в цял свят отиват по 10-20 ценители само.
  Защото каквото и да говорим, но без продуцентите нямаше да има нито "Титаник", нито "Гладиатор". Същото е и с песните - певците или рок съставите са всъщност предприятия - АД или ООД (Pink Floyd music Ltd напр.). Може да роптаем, но ако ги няма продуцентите (инвеститорите), нямаше да има нито "Хубава жена", нито грандиозните концерти на Мадона.
  А точно кинематографската и музикалнатата индустрия представляват голяма част от съвкупния американски продукт. И нормално е те да искат да си продадат продукцията на добра цена.

 71. 72 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 819 Неутрално

  [quote#66:"proizvoditel"]Тия организации да спрат да доят авторите. 1-2% от приходите са им напълно достатъчни. Стига толкова посерници. [/quote]
  И аз мисля, че печалба от 2-3% е напълно достатъчна за GSM операторите, но те са надруго мнение. Няма да говоря за такси преводи на банките

 72. 73 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 701 Гневно

  Айде зеленитееее! Къде сте сега? Забранихте даже проучването за шистов газ заради съмнения за опасност за Добруджа - добре! А сега е застрашен целия свят!!! Каквито и благородни стремежи да има и най малкото съмнение за свободата и независимостта в Интернет-надеждата и опората на човечеството за бъдещето, трябва незабавно да предизвика справедливия ви гняв, ако сте искрени в действията и стремежите си!

 73. 74 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#71] от "shumkar":

  тезата, че ако не можеш да си свалиш нещо от интернет отиваш да си го купиш / гледаш в кино е абсолютна измишльотина пробутвана точно от подобни организацийки. Който не иска да купи нещо няма да го купи, а ако го няма и в интернет, просто ще мине без него. Развлекателната индустрия ни пробутва партенки за някакви колосални загуби, примерно ако филм е свален 10 000 пъти те тръбят, че са загубили парите от 10 000 билета - но на практика са загубили парите от 200-300. При подходяща система за онлайн дистрибуция позволяваща да свалиш копие с високо качество за левче печалбите им ще са по-големи. Тия пичове е крайно време да разберат, че златното време от преди масовия интернет е безвъзвратно отминало и трябва да се адаптират. Вместо това те искат някой друг да им свърши работата с цената на нарушаване правата на потребители, товарене на доставчици с несвойствени функции и огромни разходи около тях и пр.

 74. 75 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 330 Неутрално

  А дали изобщо отчитате, че като подкрепяте ACTA , утре ще потънете в забвение и никой няма да е чувал за творците и творбите им. Вместо да се чудите как да ограничавате достъпа до тях, се постарайте да ги направите по атрактивни и търсени и популярни.
  Лично аз не мога да разбера как "свободолюбиви" хора на изкуството изобщо могат да застанат зад такова нещо.
  Интернет е на хората и изразява техните свободи и стремежи и НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА СЕ БЪРКА, а най-малкото Вие смешници наричащи се интелектуалци или културни дейци бълващи Халтура, може да заемате такава позиция.

  VD
 75. 76 Профил на baikor
  baikor
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Сега има 2 организации (Мюзикаутор и Профон) които гледам са налепили лепенки (добрите стари мутренски времена) във всички големи ресторанти, магазини и т.н.

  Идеята е събраните такси от въпросните обекти да се разпределят между правоносителите.
  Дотук добре, лично аз обаче не мога да разбера:
  Как точно разбират в даден магазин каква музика (на кой автор/правоносител) се пуска и съответно да му преведат пари?!

  Ами ако в дадено заведение се пуска предимно музика от независими лейбъли/свободни права за разпространение и т.н?

 76. 77 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Много ламтят за власт тия. Дай им мъгляв закон като АКТА и къщата ще ти вземат за 5 mp3-ки. Тези организации само деструктивно мислят. Ако мислеха конструктивно щяха да направят достъпа до съдържание лесен и евтин и никой нямаше да иска да копира филми, които дори не влизат в България. Да не забравяме и мераците за забрана на генеричните лекарства. АКТА цели да даде неограничена власт в ръцете на алчни хора и България ТРЯБВА да оттегли подчиса си от нея. Не на АКТА!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 77. 78 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 819 Неутрално

  [quote#74:"Ментор"]При подходяща система за онлайн дистрибуция позволяваща да свалиш копие с високо качество за левче печалбите им ще са по-големи. [/quote]
  Точно това ще стане!

 78. 79 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 488 Весело

  ГДБОП е извършил първите арести срещу българи, които са качили нелегално в торент сайтове филми като българския „Лов на дребни хищници" и американската продукция, снимана в България - „Конан Варварина", съобщи вестник „24 часа“. Съвсем скоро отделът за борба с организираната престъпност ще разобличи официално и „пиратите" на пуснатия легално онлайн бг филм LOVE.NET, съобщават авторите и продуцентите на касовата лента.

 79. 80 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Благодарение на уникалния код, който се ползва при наемане на филма и с активното съдействие на ГДБОП, злосторниците бяха идентифицирани много бързо. Съвсем скоро те ще бъдат разобличени официално от отдела за борба с организираната престъпност.

 80. 81 Профил на nika_v
  nika_v
  Рейтинг: 8 Неутрално

  цялата система на т.н. "творчески представители" е сбъркана и архаична - проблемът е същият като с "пряката демокрация" - все повече технологиите и въображението ще се либерализират, все повече хора ще се еманципират творчески и все по-малко някой ще има безумните претенции да "представя" другите - творчески, политически и пр.
  така че въпросът ще стои просто - който не иска комуникация няма да влиза в нея.

 81. 82 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Кино- и музикалните компании се нагърбват със задачата да идентифицират интернет пиратите. Ако те успеят да установят, че този или онзи IP адрес участва в нелегален обмен на файлове, съобщават за това на провайдъра. По-нататък той по своите канали установява личността на абоната или потребителя и му изпраща предупреждение. Ако той не прекрати пиратската си дейност, следва второ предупреждение и т.н. Когато се натрупат повече от 4, следва ограничаване на скоростта на интернет връзката или принудително отправяне на абоната към уебстраница с информация за неговото нарушение.

 82. 83 Профил на leni_n
  leni_n
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Тук е паднало едно писане " ангро" без някой ни най-малко да знае за какво точно става въпрос. Тази АСТА не променя кой знае колко нещата в сравнение със сега действащото законодателство.
  Въобще някои тук знае ли за какво протестира?
  А и тези хора, които правят музика, филми, пишат книги също трябва да се хранят и то по три пъти на ден, колкото и на някой да им се струва обратното.
  Аз също искам като отида на ресторант да ми е безплатно и от бензиностанцията да точа безплатно , но не става.

 83. 84 Профил на nika_v
  nika_v
  Рейтинг: 8 Неутрално

  така че дреме ни за "Лов на дребни хищници", „Конан Варварина" и LOVE.NET ...

 84. 85 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 488 Весело

  След съвместните усилия на Отдела за борба с организираната престъпност и програмистите на сайта www.netcinema.bg, бяха разкрити и арестувани лицата, които се крият зад профилите raikonen07 и misha_kiss.

 85. 86 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#83] от "leni_n":

  я ти ме светни като си запознат, за какво точно става дума, а недей да се изхвърляш като " чекия на мокър песък"

  VD
 86. 87 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 488 Весело

  Как точно се ощетяват истинските творци (актьори, оператори, режисьори и т.н.), след като техните хонорари са вече изплатени и почти никога не са обвързани с реализираните продажби в кината? Да не би да се има предвид имагинерните щети на т.нар. разпространители и продуценти, които по цял свят биват критикувани, че ощетяват артистите и печелят лъвския пай от всяка продукция?

 87. 88 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 612 Весело

  Жалка групичка алчни смешници.

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 88. 89 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 330 Неутрално

  само искам да кажа, че тези които сега подкрепят ACTA, утре ще са първите които ще са против (и ще вият до небесата) но ще е късно.......

  VD
 89. 90 Профил на Валентин Попов
  Валентин Попов
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ще плащам аз, за да им купувам творчеството... Я чупка!

  http://valpop.blog.bg/
 90. 91 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 541 Гневно

  Предлагам гореподписаните да платят авторски права на това "аутор" то не е на български, а те претендират нещо си от българските потребите в нета да вземат. О, ама то като си помисля, я всички да почнем да плащаме на всяка написана буква на кирилица на братята К. и Методи, все пак те са я създали, а българските творци я интерпретират в текстове на песни или представления. F*CKAuthor ще плати ли?
  Толкова сте смешни вече, няма на какво друго да посегнете на обикновените хора, нали? Само да ви разочаровам, че блесналите ви от алчност очички тоя път няма да бъдат задоволени с още и още банкноти. АCTA няма място в Европа!!!
  А българските творци в по-голямата си част да се радват, че има интернет , защото това е единственият им шанс някой да ги чуе в youtube например или където и да е по големия свят.
  А да, нещо последно, което искам да напиша : наскоро се загледах в някакво предаване и представиха промоция на новата песен на певицата Х (бих я споменала, но не си спомням името и). Та песента и беше изплагиатствана от една прекрасна песен на Yuruma. Толкова са елементарни някои от тия "творци", че чак не се учудвам на това писмо , което се представя сега в медиите.

 91. 92 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1054 Неутрално
 92. 93 Профил на юноша бледен
  юноша бледен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dehumanizer":

  ++++++++++++++
  Невероятен текст, благодаря. Всеки трябва да го прочете.
  Иначе, аз винаги съм казвал, че няма по-долни същества от правозащитниците. Без значение какви права защитават - дали расови, етнически, религиозни или авторски! Защото последното, което ги интересува, са правата, всичко се върти около огромните пари, които печелят, докато уж защитават някакви права.

 93. 94 Профил на юноша бледен
  юноша бледен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#90:"vvv"]Ще плащам аз, за да им купувам творчеството... Я чупка![/quote]

  Нямам нищо против да плащам за творчество. Обаче искам парите ми да отидат при твореца, а не лъвския пай да приберат разни нагли "правозащитници", а твореца да получи жълти стотинки.

 94. 95 Профил на Валентин Попов
  Валентин Попов
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#94:"юноша бледен"] Обаче искам парите ми да отидат при твореца, а не лъвския пай да приберат разни нагли "правозащитници", а твореца да получи жълти стотинки.[/quote]

  Разбирам те, но българските арт-дейци имат един голям проблем, а той е именно в неспособността им да създадат продукт, който да се търси на българския или международния пазар. Защо чалгаджийките не реват за авторски права (доколкото са им "авторски" песните)? В замяна на това българските творци непрекъснато се оплакват и търсят виновен за тежкото им положение. Сега, незнайно защо, са си внушили, че АСТА ще доведе при тях реки от злато и че ще разреши проблемите им. Винаги съм бил на мнение, че компютърното пиратство може да бъде много силно оръжие за един човек на изкуството, стига той да знае как да се възползва от него. Явно българските творци не могат.

  http://valpop.blog.bg/
 95. 96 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  До коментар [#38] от "Хриси":

  Театъраутор сигурно прибират пари, като се пусне някоя постановка. Значи, когато трупа играе дадаено произведение, й се определя колко да плати като авторски права за текста. Ако е Шекспир, пак би имало плащане заради превода, въпреки че самото произведение поради простия факт, че е писано преди стотици години, не е обект на авторското право. Та... Играеш пиеса Х, Театъраутор прибират от всяко представление примерно по 500лв, като "плащат" на автора като в примера на Караджов- може и да прибере 5лв, ако са благосклонни и е жив или има живи наследници. Важното за тези организации е да прибират пари, а не да защитават правата на авторите или, не дай боже, да им плащат нещо. Откакто се държат яко лицензите, заради държащите правата не може да се намери или слуша легално почти никаква българска музика от 70те и 80те, а групи като Клас, Атлас, ЛЗ, ФСБ са забравени. Но иди поискай записи за радио, потърси нещо записано за лична колекция. Ще се окаже, че просто всичко извън нелегални опия в нета е унищожено от тези, които го "пазят", защото не им носи пари на тях самите.
  Защо да има права за песен повече от година-две, докато е в топ на класациите? Защо книга да не е защитена за техническа 1-2 години(След това технологиите са променени.), до 10 за художествена(Хубаво, че някой написал нещо, ама защо от това да се очаква да живеят внуците му, даже те да получават пари?)? Защо да се води нормално обществото да приема някой да чака цял живот приходи от нещо, което е направил преди десетки години? С тая объркана философия за авторството се опитват да ни налагат какви ли не ограничения, но да печелят огромни пари. Ако детето ми нарисува мечо Пух, то вече е пират. Ако питам праводържащите, то трябва да платя примерно 5лв на рисунка или да лежа в затвора. И какви са тия патенти за щяло и нещяло? В момента могат да те осъдят примерно за това, че си направил за магазина си кафява табела 70х120см със зелен надпис, а това е патентовано, да не говорим за семена, технологии като тъч скрийн, патент е имало дълго за работата с мишка(Apple го купуват от Xerox, съдят се с години с Microsoft за това, че Windows ползва същия вид управление, а доскоро, т.е. края на 90те, никой освен тия гиганти не пускаше операционни системи с мишка.). И това е заради "спасяването на прогреса", което всъщност се е доказало като най-голямата му спирачка. В началото на 90те съм бил на презентация на IBM за тъчскрийн. Защото патентът не е достъпен за всички, бумът на тоя тип устройства е сега, има няма 15-20 години по-късно, т.е. след изтичането на ограничението да се ползва само от разработчика или срещу луди лицензионни такси. Ако патентът за електронни технологии важеше не 10, а 100 години? Революцията на таблетите и смартфоните щеше да е след има-няма 1000 години, защото така и чиповете щяха да са защитени, съответно нямаше да има персонални компютри... Но, аз изказах мечтата на някои хора- да няма интернет и технологии, за да печелят от тоталния глад за информация, която може да се купи само от корпорациите.

 96. 97 Профил на georgev
  georgev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И така, представете си 2018 г. Обикновено софийско жилище.
  — Тате, може ли да смъкна от сметката ни 99 долара? Трябва да купя една книга.
  — Така ли? Коя книга?
  — Ами, на тоя… Вазов. „Под игото“.
  — Че защо ще я купуваш? Имаме я.
  — Супер! В кой файл е?
  — Какъв файл? Ей я на рафта, третата отляво.
  — Пфу! Та тя е на хартия!
  — И какво от това? На твоята възраст четох от нея.
  — На твоята възраст, значи. Че тук няма търсене! Как да си намеря нужните ми цитати, а? И аудио-съпровод няма. Нито анимирани картинки. Тъп текст, не може даже шрифта му да смениш. Луд ли си? На училище ще ме скъсат от подигравки. Чети си я ти!
  — Добре де, ето ти я тук на DVD. Преди петнайсетина години го купих…
  — Какво?! DVD?! И с какво ще я разчета тая антика, според теб? Че тя е за музея на технологиите. Още малко и на перфолента ще ми го предложиш тоя Вазов!
  — Като си толкова умен, защо не потърсиш в мрежата и не си я смъкнеш безплатно?
  — Да смъкна безплатно книга?!
  — Естествено. На Вазов авторските права са изтекли отдавна. Все ще да се търкаля някъде.
  — Тате, абе ти…? Като ти си бил малък, в началото на века, може и да е можело да смъкнеш всичко безплатно. Не си ли чул, че вече от пет години авторските права върху книгите са продадени за вечни времена на Американската асоциация на книгоиздателите? Или искаш и мен да напъхат в затвора доживотно като ония от сектата за свобода на информацията?
  — Че Вазов е българин! Какво общо имат тук американските издатели?
  — На кой му пука? Ти случайно да не си антиглобалист, а?
  — А, не, не, разбира се!… Виж, сине, грехота е почти сто долара да дадем за някакъв файл. Защо не помолиш някой съученик да ти го даде, да го прочетеш? Все някой ще го има. После пък ти ще му дадеш някой твой.
  — Да, бе! И като ми дадат техния Вазов, къде ще го чета?
  — Как къде? Те тяхното си копие у тях си, ти тук, на компютъра…
  — Абе ти си съвсем изостанал. Книга може да се чете само на този компютър, от който е купена. Пък и поляризацията ще е различна… Накратко, тате, давай парите. Ще си купя нормална книга.
  — Добре де, ето ти еднократна парола за теглене на 99 долара от сметката ни. По наше време това бяха бая пари…
  — Платих я. Thanks.
  — Дай и аз да я видя тая книга… Какви са тия картинки? В оригинала нещо май ги нямаше.
  — Реклами, как какви. Без тях книжката струва 699 долара.
  Екранът пъстрееше от мигащи обяви: „Дърводелски услуги — Марко и син“. „Истинските юнаци ползват нашите хранителни добавки!“. „Рекламна служба «Метоха» — моментална известност навсякъде!“. „Кредити изгодно, ниски лихви“. „RADA-LESSONS.COM — всичко, на което може да ви научи разкрепостена млада учителка!“…
  — А текста защо го няма? Трябва да се изчака да изчезнат рекламите ли?
  — Ти от Луната ли си паднал? Има да си чааааакаш… Текстът трябва да се чете през поляризационни очила. Без тях се виждат само рекламите.
  — Това пък от кой зор?!
  — Как от кой? За да не може книгата да се чете незаконно, естествено. Купил съм си аз примерно книгата, платил съм си, а пък някой стои зад мен и я чете над рамото ми, без да си плаща — как я виждаш тая…
  — Пълни глупости. Ако и аз си сложа очила?
  — Голям смешник си. Текстът се вижда само през моите очила. Твоите ще имат друг код на поляризацията.
  — Добре де, дай ми твоите, да я видя тая книга…
  — Как ще я видиш? Нали очилата няма да ти разпознаят ретината. Ще видиш само съобщение, че си сложил чужди очила… Тате, стига си ми пречил с твоите глупости! Трябва бързо да чета, докато не е изтекъл лицензът на книгата. Иначе, ако не искам да се самоунищожи, трябва да доплащам за свръхвреме. Не ми пречи, чета…
  … След 2 часа:
  — Уфф. Привърших я най-сетне.
  — Какво? За два часа си изчел „Под игото“?
  — Естествено. И за един щях да го прочета, ако не бяха рекламните паузи.
  — Тая не я вярвам. Я ми кажи, кой е Заманов?
  — Кой?!
  — Яснооо. Кой е тогава Боримечката?… Кириак Стефчов?… Чорбаджи Марко поне?!…
  — Откъде да знам бе, тате! Четох Home Edition. Там е само това, дето Огнянов и Рада се харесаха, и после башибозуците ги убиха. За останалото трябва да се купува Professional, или може би даже Enterprise Edition. Всичките ни пари няма да стигнат…
  — Уфф… Ум не ми побира накъде е тръгнал тоя свят!
  — Тръгнал ли?! Стигнал е вече! Тръгнал е бил по твое време, тогава е можело да го спрете…

 97. 98 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Аз, долуподписаният, тържествено се заклевам:

  НИКОГА, ПО НИКАКЪВ СЛУЧАЙ И ПРИ НИКАКВИ ОБСТОЯТЕЛСТВА НЕМА ДА СВАЛЯМ МУЗИКА И ФИЛМИ ОТ БЪЛГАРСКИ АВТОРИ И ИЗПЪЛНИТЕЛИ, КАКТО И ЛИТЕРАТУРНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, ПИСАНИ СЛЕД 09.09.1944Г.!!!

  Заклех се!

  Проклета да е Русия!
 98. 99 Профил на bulkorcal
  bulkorcal
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Дневник", как точно публикувате ОТВОРЕНО писмо, което НЕ Е ПОДПИСАНО ОТ НИКОГО? Musicautor човек ли е според вас? Хайде, забършете това парцалче и накарайте анонимните смешковци, които са ви го пратили, да се подпишат със законните си имена, преди да го постнете пак.

 99. 100 Профил на юноша бледен
  юноша бледен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#95:"vvv"]Сега, незнайно защо, са си внушили, че АСТА ще доведе при тях реки от злато и че ще разреши проблемите им.[/quote]


  Аз доколкото разбрах, в подкрепа на АСТА са не точно българските автори, а "защитниците" на авторските им права.
  Прав си, обаче, че напоследък не се твори качествено в България. Ама за това вината не е само в авторите. Каквото се търси, това и ще се предлага. И, ако българинът в по-голямата си част иска чалга (нямам предвид само музика) - това и получава. А качествените музиканти, писатели, художници и прочие... ами или се опитват да творят за жълти стотинки у нас, или се изнасят другаде.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK