Борисов към Клинтън: Екологията е с предимство пред шистовия газ(обновена)

Борисов към Клинтън: Екологията е с предимство пред шистовия газ(обновена)

© Георги КожухаровПриродата и екологията са на първо място за България и докато не убедим обществото, че няма опасност, мораториумът за проучването и добива на шистов газ, наложен от парламента, ще бъде в сила. Това заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Министерския съвет след среща с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, която пристигна в страната по обед.


"Подкрепяме българската енергийна независимост и красивата българска природа. Когато демонстрираме безопасността на тази технология, ще преследваме и двете цели", каза Клинтън.


Следващата седмица в страната ще пристигне специалният пратеник на държавния департамент на САЩ по евроазиатските енергийни въпроси Ричард Морнингстар, съобщи тя. По думите й, темата на срещите между експерта и българските институции ще бъде как може да се работи за опазване на природата и същевременно за постигане на "енергийна независимост".
По въпроса за диверсификацията на газовите доставки за България, който също е бил обсъден от Клинтън и Борисов, премиерът заяви, че България изгражда междусистемни газови връзки с Румъния, Турция и Гърция, които трябва да разнообразят вноса. "През май започваме работата по българо-румънската газова връзка. До края на годината ще започнем и връзката с Гърция - там се забавихме заради отчуждителни процедури", обяви премиерът. "През март, надявам се, в Анкара ще подпишем договора за българо-турската връзка", каза още Борисов. Тогава в турската столица ще се състои смесено заседание на двете правителства.


По развитието на ядрената енергетика, което също е било сред темите на днешната среща, премиерът заяви, че проектът за АЕЦ Белене засега ще остане замразен - "както за шистовия газ, докато не убедим обществеността в безопасността на технологията". "Гледаме прагматично на всеки един проект – пази ли природата, околната среда, какво би се случило с всичко това в следващите 15-20 години", заяви министър-председателят. "Ако съм убеден, че АЕЦ "Белене" е рентабилна, безопасна и няма да бъде затворена след 10 години, както се случи с блоковете на АЕЦ "Козлодуй", днес бих я подписал", коментира Борисов.


Хилари Клинтън изрази съболезнования за българските войници, загинали при участието на страната в международната мисия в Афганистан. Тя каза, че предстоят нови съвместни учения на български и американски военни в рамките на съюзничеството между двете страни в НАТО.

Преди срещата с Борисов, американският държавен секретар разговаря с президента Росен Плевнелиев. Държавният глава е запознал Клинтън с процеса на въвеждане на електронното правителство в България като стъпка към подобряване на бизнес средата и ограничаване на корупционните практики, и с реформата в съдебната система. "Електронното правителство е отлично средство за доближаване на държавата до гражданите. И президентът ми каза, че 2.2 милиона българи вече са във Фейсбук. Така че технологията вече е налице", каза тя след срещата. Плевнелиев е заявил, че през 2012 г. и 2013 г. реформата в правораздаването ще бъде във фокуса на президентската институция и тя ще следи напредъка в тази област.


Президентът е поставил въпроса за премахване на визовите ограничения пред българските граждани, пътуващи до САЩ, както и за сключване на двустранно споразумение за социална сигурност. Целта на това споразумение е България да започне да признава трудовия стаж, придобит в САЩ. Клинтън не е поела конкретен ангажимент в тази посока и е заявила, че "ще продължат усилията на администрацията на президента Обама, съвместно с Конгреса на САЩ, за намирането на положително решение", съобщиха от пресслужбата на президента.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK