Марин помилвал 7 пъти по-малко от предшественика си

Марин помилвал 7 пъти по-малко от предшественика си

© Юлия ЛазароваДоскорошният вицепрезидент Ангел Марин изчисли в ефира на Би Ти Ви, че е помилвал седем пъти по-малко от предшественика си. Той се позова на данни на председателя на комисията по помилванията, според които в предишния екип са били постъпили за 5 години 2500 молби и са помилвани "някъде към 1008 души". 


Помилвал съм 533 души, а съм отказал помилване на 8628 души, отчете Марин. 


В отговор на въпрос той посочи, че е помилвал само двама убийци. Става дума за момче, убило мъж, изнасилил приятелката му, и момиче, убило, скланяно към проституция, което отнело живота на сводника си.
Ангел Марин коментира още, че целият шум около него след 10 години тишина сега се вдигал, защото "на управляващата партия и на заемащия длъжността министър-председател Борисов е коронен номер да отричат всичко, направено от другите, от предишните. Освен това техен обичай е да очернят всички други, които преди това са били във властта, и тези, които не са с тях".


Доскорошният вицепрезидент намира обяснение в скандала около липсващия указ през втория му мандат, с който да получи правомощия от тогавашни президент, и в това, че така се прикриват "гафовете в борбата срещу престъпността", като се измислило, че той има едва ли не добро отношение към престъпниците. И последната причина за това било отмъщение от страна на премиера, когото той нарече позор за България.


В отговор на коментара на вътрешния министър, че е скандално да се помилват престъпници, Марин обясни, че няма какви други хора да бъдат помилвани освен престъпници. Скандалното според Марин е, че "един министър на вътрешните работи не може да разбере това". 


Доскорошният вицепрезидент посочи и че многократно е отказвал помилване на рецидивисти, "по 4, 5 и повече пъти". 


На въпрос защо не е отказал ордена "Стара планина", който също стана повод за политически скандал, Ангел Марин обясни, че когато разбрал, че върви процедура по предложение на 11 неправителствени организации да му бъде връчен орден, първото нещо, което си помислил, е да се спре процедурата. Тя обаче вече била минала през министъра на отбраната. И той не поискал нейното прекъсване, защото това означавало да не уважи министъра и тези организации. "Прецених, че ако има нещо, което да предизвиква съмнение, в Министерския съвет е мястото, където трябва да се спре. Тоест от уважение към тези, които направиха предложението, иначе не аз съм поискал да ми връчат орден", обясни ситуацията Марин.


В крайна сметка той върна най-високото държавно отличие.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK