Хеликоптерите "Кугър" освен спорни и скъпи, се оказаха и не особено използваеми (хронология)

България успешно използва хеликоптерите Кугър по военни паради

© Асен Тонев

България успешно използва хеликоптерите Кугър по военни парадиХеликоптерите "Кугър", сделката за които беше остро критикувана, оспорвана и подлагана на редица съмнения, освен скъпи се оказаха и не особено полезни и използваеми. Вертолетите, договорът за които беше подписан от правителството на Симеон Сакскобургготски през 2005 г., не можели да летят през зимата.


Спасителната операция с военни хеликоптери на населението от област Хасково е затруднена, тъй като хеликоптерите "Кугър" не са пригодени да работят в зимни условия, защото нямат системи срещу обледяване. Така рискът да паднат, като излетят, е много голям, обясни пред БНТ премиерът Бойко Борисов.


Така очевидно машините не само не могат да работят и помагат при бедствени ситуации при ниски температури, но и явно не могат да участват в каквато и да било дейност през няколко месеца от годината в България. Както и в операции в държави, където падат минусови температури.
Хронология на сделката


Договорът с "Юрокоптер" е подписан през януари 2005 г. от тогавашният военен министър Николай Свинаров. Той е за общо 18 вертолета на обща стойност 358 млн. евро. Сумата не беше изцяло изплатена и по време на тройната коалиция, ръководена от Сергей Станишев, и така правителството на Бойко Борисов завари непокрити около 40% от стойността.


В началото на мандата военният министър Аню Ангелов съобщи, че по сделката е платен гаранционният депозит в размер на 249 млн. евро. От хеликоптерите досега са доставени 11 марка "Кугър" и още три "Пантер".  В момента се водят тежки преговори с "Юрокоптер" да се откажем от останалите три "Пантер", каза Ангелов. Дължимата сума към "Юрокоптер" е близо 175 млн. лв.


Още в началото на мандата на кабинета "Станишев" левицата се закани да преразгледа сключения договор и да го оптимизира спрямо възможностите на България. Тогавашният министър на икономиката Румен Овчаров дори оглави работната група за преразглеждане на споразумението. Впоследствие обаче властта реши, че френската компания "Юрокоптер", част от европейския гигант EADS, все пак ще достави хеликоптерите за армията. Беше договорено, че по офсетната програма компанията ще компенсира със съпътстващи инвестиции страната ни за това, че е избрана за доставчик. Така дебатите нужни ли са всичките 18 скъпи машини приключиха, а конфликтът в правителството се сведе до това кое от ведомствата - икономическото (от квотата на БСП) или военното (НДСВ), ще контролира по-голямата част от средствата по офсетната програма.


По думите на Овчаров споразумението предвиждаше над 105 млн. евро да бъдат вложени в икономиката, а 254 млн. евро в отбрана. Министърът и представителят на "Юрокоптер" Оливие Мишалон обявиха, че ще бъдат разкрити 1000 нови работни места, и назоваха два проекта - изграждане на завод за алуминиеви продукти и инвестиции в "друго българско предприятие".


Тогава и двамата отказаха да дадат повече информация под предлог, че става въпрос за търговска тайна. Според заместничката на Овчаров Корнелия Нинова обаче, която отговаряше за офсетните споразумения, нищо съществено не е било променено, а само са уточнени области, в които ще се инвестира, броят на работните места и сроковете за изпълнение.


А все още така и не е ясно изпълнени ли са договорките от страна на френската компания.


Друг според въпрос около сделката е изборът на посредник между "Юрокоптер" и Министерството на отбраната. Според информации в пресата това е бизнесменът Николай Гигов, президент на футболния клуб "Локомотив" - София. Самият Гигов участваше в редица разговори и даваше информация по параметри от сделката. Как е избран той за посредник обаче не е известно.


Договорът с "Юрокоптер" е предизвикал и недоволството на американската страна, се видя от публикувани през миналата година грами, предоставени от Wikileaks на сайта "Биволъ". В документа бившият американски посланик в София Джеймс Пардю е настоявал през 2005 г. тогавашният държавен секретар по отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд да протестира пред българския си колега Николай Свинаров срещу сделката за покупка на хеликоптерите "Кугър".


Пардю пише писмо до военния министър в кабинета "Сакскобургготски" Николай Свинаров, за да протестира срещу условията на провеждане на търга. През 2005 г. американският конструктор Сикорски е отхвърлен.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK